10 opmerkingen die een niet-alcohol-drinker niet meer wil horen

Ik vind alcohol niet lekker. Echt niet. Ik vind de smaak niets. Er bestaan genoeg andere drankjes die ik wel lekker vind. Rooibos thee en fanta bijvoorbeeld of passievruchtensap.  Doordat ik regelmatig reis en ook solo op pad ga (of ben geweest), wil ik bewust zijn van alles wat om me heen gebeurt. Alcohol lijkt me de dan sowieso geen goede raadgever. Nee, los van het feit dat ik het niet lekker vind, heb ik ook niet de behoefte om het te drinken.

Ik merk echter dat er nog steeds mensen zijn die het raar vinden dat ik niet drink. En dat ook nooit heb gedaan. Ik krijg dan ook de raarste opmerking te horen. Alsof ik me moet verantwoorden waarom ik geen alcohol drink! Nu moet ik bekennen dat ik barst van de zelfvertrouwen, dus ik bestel met gemak een kop thee in een café en chocolademelk toen ik vroeger ging stappen. En door de jaren heen zijn der opmerkingen minder geworden.

Maar nog steeds krijg ik af en toe rare opmerkingen of vragen naar mijn hoofd geslingerd. Elfi schreef eens een leuk artikel over opmerkingen die zij niet meer wilde horen als vetegariër. Nu ben ik geen vegetariër, maar ik herkende veel uit haar blog. Het inspireerde mij om met jullie 10 opmerkingen te delen die ík niet meer wil horen, als niet-alcohol-drinker.

1. Je weet niet wat je mist!

Nou, wow…. want die kater de volgende ochtend is inderdaad iets wat hoog scoort op mijn bucketlist.

2. Alcohol heb je nodig om los te komen

Ik denk dat je mijn spontane en extroverte karakter onderschat. Geloof me, ik heb niets nodig om los te komen. Ik sta als eerste op de dansvloer en kom er als laatste vanaf. Een feestje waar ik niemand ken? Binnen 5 minuten praat ik met iemand. En het mooi is, aan het einde van de avond kan ik me dat gesprek nog herinneren.

3. Wijn moet je leren drinken

Wat een idiote opmerking. Ik vind alcohol niet lekker en hoef het ook zeker niet te leren drinken. Ooit iemand tegen je gezegd “Vind je fanta niet lekker? Dat moet je gewoon leren drinken, hier… een glas.”? Dacht het niet, I rest my case.

4. Oh, je bent zwanger?

Hoezo, is dat dan de enige legitieme reden om geen alcohol te drinken?

5. Anders doe je wodka in je fanta, dan proef je het niet en kan je ook alcohol drinken!

Waarom? Mijn fanta smaakt prima zo. En trouwens… waarom zou er alcohol in mijn fanta moeten? Wat is er mis met mijn fanta-alcohol-loos drankje?

6. Mooi, dus jij rijdt?

Dat dacht ik dus niet. Omdat ik niet drink, moet je het vooral niet vanzelfsprekend vinden dat ik dan wel rijd. Als iets niet in overleg gaat, rijd ik uit principe niet. Zo eigenwijs ben ik dan ook wel weer.

7. Knap hoor, ik wou dat kon.

Zit je me nu subtiel te vertellen dat je eigenlijk een alcoholist bent? En trouwens… wat dacht je ervan om het glas dan gewoon te laten staan? Appeltje eitje hoor.

8. Wat drink je dan wel als je uit gaat?

Euh… wist je dat er meer is dan bier? Appelsap bijvoorbeeld, of fanta, cola, water, sprite of wacht… als ik eens in een dolle bui ben, fristi mét rietje.

9. Maar twee glazen alcohol per dag is hartstikke gezond

Goh, lekker? Dat frietje oorlog met een bami schijf erbij? Zit je bierbuik in de weg?

10. Is dat niet saai, geen alcohol drinken?

Ja absoluut. Mijn leven is compleet zinloos en doodsaai. Dat ik motor rijd, backpack over de hele wereld, een relatie heb met 2 mannen tegelijk, moeder ben, diepzeeduik in de oceanen over de wereld, maakt mijn leven er inderdaad niet spectaculairder op. Dat is natuurlijk helemaal niets vergeleken met alcohol. Sterker nog, ik lust ook geen koffie en rook niet. Doodsaai ben ik! Dat ik alcohol niet lekker vind, draagt daar natuurlijk helemaal aan bij. Helemaal mee eens.

Duss…

Ik heb er helemaal geen problemen mee dat ik geen alcohol drink. Net zoals ik er niet van wakker lig dat een ander het wel drinkt. Laat me lekker! Blijkbaar vinden mensen het nog steeds raar dat er ook mensen zijn die bewust niet drinken. Ik merk wel dat ik de laatste tijd minder suffe opmerkingen krijg. Misschien is het een combinatie van leeftijd en locatie (want stappen en een feestje in kraakpanden komt nauwelijks meer voor in mijn oh zo saaie leven). Maar mocht je eens iemand tegen komen die niet drinkt, denk dan even aan bovenstaande lijst!
signature sheila

Comments

comments

59 gedachten over “10 opmerkingen die een niet-alcohol-drinker niet meer wil horen

 1. Antoinette schreef:

  Ik lust ook geen drank. En wat ik wel lust ( amaretto bv) is zo duur dat ik denk laat maar, ik drink net zo lief een colaatje In mijn omgeving weten ze niet beter. Vroeger kreeg ik er nog wel eens opmerkingen over als ik uit ging maar tegenwoordig niet meer. Ze zullen het wel opgegeven hebben haha!

  • Sheila schreef:

   Mijn eigen vriendenkring weet ook niet anders inderdaad. Toen ik op kamers woonde was het voor bezoek ook; bring your own beer of het werd thee. En iedereen wist dat 🙂

 2. Billy schreef:

  zoals je wellicht al weet lust ik wél een glaasje. Een lekker artisanaal gebrouwen biertje het liefst.
  Maar ik heb beslist respect voor mensen die bewust niet drinken, ook al zijn die er nauwelijks in mijn kennissenkring.
  Respect is gewoon nodig!

 3. bea schreef:

  Ik lust het wel, met mate 🙂 Ik kan zelfs genieten van een goed biertje of een glaasje wijn. Sterke drank zegt me niets, daar pas ik voor. Maar die idiote opmerkingen die ik hier las, dat gaat mijn verstand te boven. Onvoorstelbaar dat je er op aangesproken wordt omdat je geen alcohol drinkt. Die mensen hebben echt een probleem. Wat een zeurpieten lopen er toch op de wereld 😉

  • Sheila schreef:

   Als ik het lekker had gevonden, had ik er waarschijnlijk ook gewoon van genoten. En me zeker niet druk gemaakt dat er iemand naast me staat die aan de appelsap is 🙂

 4. Mieke schreef:

  Zo jammer dat je je over dat soort dingen moet verantwoorden. Als iedereen nou gewoon eens zijn eigen keuzes mocht maken…
  Mijn schoonmoeder drinkt ook geen alcohol, ook nooit gedaan. Vrienden hebben ooit wel eens stiekem wat in haar cola gedaan. Echt ongelofelijk.
  Ik houd zelf wel van een wijntje. Maar ik drink nooit veel. Ook daar krijg ik regelmatig vragen over. Jammer.

  • Sheila schreef:

   Serieus, dat vind ik zo onbeschoft! Net zoals iemand vegetariër is en dat je stiekem niet vertelt dat er stukjes vlees in een gerecht zitten. En daarna: “ha, heb je toch lekker even vlees gegeten!” Alsof er iets bewezen moet worden. Belachelijk!

 5. Martha schreef:

  Bam jonge! Leuke blog! Heb je echt een relatie met twee mannen tegelijk??? Weten zij dat ook?? En trouwens er is echt niks lekkerder en Fristi met een rietje!! Ik dacht dat ik de enige was!!! nomnomnom 🙂

 6. Daisy schreef:

  Hahaha ik ben heeeeeeel benieuwd naar het spannende verhaal over je twee mannen. Qua alcohol, ik vind het wel leuk als ik ergens in de kroeg ben of op een feestje…. Maar iemand die naast me geen alcohol drinkt? Daar sta ik eigenlijk niet eens bij stil… Ik let liever op me eigen glas haha!

 7. jeapiebel schreef:

  Ik drink zelf ook niet, dus ben ik ook heeeel saai. 😉 maar ik vind gewoon niet lekker.
  Alcohol heb je nodig om los te komen dat vind ik ook onzin ik kan heus wel vermaken en gezellig te zijn zonder alcohol te drinken. En bob dus ook irritant..haha

 8. Karlien schreef:

  Door allergieën drink ik helemaal geen alcohol meer. Vaak de opmerking te horen gekregen dat ik dat vast heel erg vind. Nope, daarvoor dronk ik heel weinig alcohol dus het is een makkelijk ‘excuus’ om alle andere opmerkingen niet meer te hoeven horen 😉

  • Sheila schreef:

   Hahaha… wel grappig hè. Dat mensen dan denken dat je het heel erg zou vinden. Als je zou zeggen, ik mag geen pindakaas meer eten in verband met mijn allergie, dan vraag ik me af hoeveel mensen dán zouden denken of je dat erg vindt.

 9. Frederique schreef:

  Pfff ja, erg herkenbaar. Ik ben begin 2011 gestopt met roken en met drinken. De opmerkingen die ik sindsdien heb gehoord, echt te raar, of je inderdaad geen lol kunt hebben zonder drank en peuken.

 10. Marjolein schreef:

  Typisch concept vind ik dat. Enerzijds zegt iedereen “leven en laten leven”, maar bij sommige dingen (zoals de alcohol-kwestie) mag je jezelf ineens wél tegen anderen aan bemoeien. Ik zoek nog uit hoe dat zit! 😉

 11. Anouschka schreef:

  Haha oh wat klinkt dit bekend. Toen ik op mijn 16 de besloot te stoppen met drugs en alcohol kreeg ik die dingen zoo vaak te horen! Grappig dat dit dus echt gewoon hetzelfde is overal.

  Gek eigenlijk dat als je goed voor jezelf probeert te zorgen dat iedereen je dan raar vind..

  • Sheila schreef:

   Wat leuk dat je een reactie achter laat! Jij bent dan wel weer de overtreffende trap. Ik ken niemand die überhaupt aan de drugs is/was, haha. Goed dat je op je 16e in ieder geval besloot te stoppen (ik moet er niet aan denken hoe jong je dan was toen je begon). En grappig om te lezen dat je veel herkent uit deze lijst van irritante opmerkingen.

 12. Daenelia schreef:

  Tot mijn 30ste heb ik ook geen alcohol gedronken. Ik maakte er nooit zo’n probleem van als anderen dat raar vonden.
  En nu ik af en toe iets drink met alcohol, want er zijn dingen die ik lekker vind, maak ik er ook geen probleem van dat men nu weer opmerkt dat ik wél eens drink.
  Kortom: maakt geen donder uit wat anderen zeggen.

  • Sheila schreef:

   Oh nee, ik maak er zeker geen probleem van. Zonder moeite drink/dronk ik mijn kopje thee of chocolademelk in een bar/café. Maar dat wil niet zeggen dat ik soms moe werd van onbenullige opmerkingen. Ik dacht, dat verdient een lijstje 🙂

 13. Marieke schreef:

  Haha, wat heb je dit leuk opgeschreven. Kan me voorstellen dat je helemaal klaar bent met zulke opmerkingen.

  Zelf lust ik wel alcohol, ik drink graag een glaasje (of twee…) witte wijn, wodka lime vind ik lekker en ook Jillz gaat er wel in. Maar altijd met mate, want ik heb emetofobie en wil ab-so-luut geen kater hebben. Ik weet altijd precies wanneer ik moet stoppen. 😉

  • Sheila schreef:

   Thanks! En ja, dat kan ik me dan ook goed voorstellen (alhoewel, dat is onzin. Want ik heb die fobie niet en kan het me dus niet voorstellen hoe het voor jou is. Wel vind ik overgeven verschrikkelijk naar, maar het is geen fobie te noemen). Wel een voordeel van je fobie, dat je daardoor in ieder geval met gemak gestimuleerd wordt om te weten wanneer je moet stoppen

 14. Hadassa schreef:

  Leuk stukje! Herkenbaar! Ik heb niks met alcoholische dranken en dus ook niet in huis., vind het niet lekker en moet er zo van plassen hahaha! Ik dacht op mijn bruiloft, ach ik toost wel mee, maar heb na twee slokjes het weggegeven, wilde graag de rest van de dag ook nog meemaken. Wil manlief een biertje of wijntje dan moet hij dat echt zelf kopen, want ik heb er ook geen verstand van! En visites…kom je spontaan dan is er thee, koffie, water of limonade.

 15. Marin schreef:

  Ha, cool stuk!
  Alcohol is zo belangrijk. Althans, als je opeens niet drinkt wordt het echt een ding.
  Het hoort erbij, is gezellig, het ‘verbind’ mensen met elkaar.
  Uhh, nee hoor. dit kan allemaal prima zonder.
  Afgelopen vrijdag heb ik 3 uur knetterhard gedanst op een appelsapje.
  Heeerlijk.

  • Sheila schreef:

   Wow… doe eens gek!

   Ik ging vorige week stappen met een vriendin. Dat was lang geleden! We gingen helemaal los. Na eerst naar een disco party te zijn geweest, gingen we om 1 uur een leuke tent in. Even een ‘after drankje’ doen. Warme chocomelk en rooibos thee. Eenmaal thuis gekomen liet ze me weten dat ze van de trap af was gevallen, zo door het traphekje heen. Zie,… avonturen genoeg zonder alcohol! 🙂

 16. Juliette - Tjuly schreef:

  ach wat saai! Doe eens gezellig.. (wil je anders je sapje in een wijnglas, gewoon gezellig)

  Ik drink zelf, wél.. niet continue 😉 maar ik vind het ook lekker.. Ik ken ook mensen die niet drinken, om verschillende redenen en hoor daarbij ook op bijna elke verjaardag/feestje de zelfde discussies en opmerkingen.. (zoals bovenstaand) Mij maakt het niet uit wat mensen drinken, maarja wie ben ik 😉
  Maar mensen hebben sowieso vaak last van dat soort gedrag, als iemand zich ‘anders’ gedraagt..

  • Sheila schreef:

   Hahaha… ik wil dus serieus wél een sapje in een wijnglas. Dan ben ik wel eens bij een feestje en krijgt iedereen een schitterend glas. Maar omdat ik dan sap of fris drink, krijg ik een lullig glas die overdag ook wordt gebruikt voor de kinderhandjes. Hooo!! Dat dacht ik dus niet. Ik verdien net zo goed een mooi glas als iedereen die alcohol drinkt 🙂

   • Juliette schreef:

    Hahahaha euhm, zo snap ik het ook wel.. Máár toch.. die ongezellig mensen die niet drinken worden toch niet gezelliger met een leuk glas?
    Just kidding, maar in de trant van doe gezellig mee, en doe dan als minste alsof.. vind ik wel gek.. 😉

 17. Liselotte schreef:

  Herkenbaar ja! Vooral punt 6; ben ook altijd automatisch de bob ? Ik dronk vroeger nooit, omdat ik altijd aan het lijnen was, daarna was ik een periode nonstop zwanger of aan de borstvoeding, maar inmiddels kan ik wel genieten van een wijntje moet ik zeggen. Maar ieder zn ding toch!

  • Sheila schreef:

   Ooooh… dus ben je nu jaren de bob geweest? Heb je ook wel eens geweigerd? Ik vind het wel lief van m’n vriend. Die overlegt altijd wie er naar huis wil rijden en gaat er niet vanuit dat ik wel rijd, zodat hij een wijntje kan drinken.

 18. jan schreef:

  dat stomme gelul van iedereen word ik scheitziek van.
  Ik bedoel mensen die voor anderen moeten bepalen wat moet.
  Het is dat achterlijke groeps element.
  ook ik heb gezeik gehad in verleden.
  als man van dertig vind ik het niet lekker meestal, kan ik er niet tegen en daarom drink ik het ook niet.
  de mensen waar ik over de vloer kom die wet en dat iij niet drink.
  echter ik leef sinds twee jaar bijna als kluizenaar.

  oh ja ik haat voetbal, darts en motorcross etc.
  Ik zit te plassen ben ik dan geen echte man?
  ik weet wel beter.
  mensen die hun kop boven het veldIk uitsteken die worden aangekeken.

   • jan schreef:

    weet je.
    ik ben gewoon eerlijk ik kan er niet tegen.
    de meeste mensen hebben hier respect voor.
    het lijkt minder te worden.
    maar plaatsen waar veel gedronken word bezoek ik niet meer.
    als je ouder wordt, dan lijken andere dingen belangrijker te worden.
    misschien helemaal dat je er op een bepaalde leeftijd achterkomt ‘waar ben ik mee bezig?’
    bezig met mij druk maken om van alles of allemaal mensen achterna lopen die niet naar de ander om kijken…
    belangrijk is het om stil te staan alles in wijsheid te doen.
    de mens is een kwetsbaar wezen.

    je energie zetten in mensen die maar doordrammen over dat je alcohol moet drinken zijn zelf het spior bijster.
    hoewel, was het maar zo makkelijk.

 19. Sander schreef:

  Ik ben het met alle punten eens behalve punt 3. Het is wel degelijk zo dat complexe smaken en geuren tijd nodig hebben voordat je ze kunt waarderen. Dat geldt niet alleen voor alcohol. Denk aan bepaalde kaas- en vleessoorten. Het zit hem meer in het “moeten” van “dat moet je leren”. Je moet niets.

  • Sheila schreef:

   Ja, het is vooral dat laatste. Ik kan me inderdaad voorstellen dat je voor de smaak, het ‘moet’ leren. Maar dat is niet de insteek hoe het bedoelt wordt. Men snapt niet altijd dat ik gewoon niet de behoefte heb om het te ‘leren’.

 20. Larissa schreef:

  Hahaha een week geleden gaf ik aan dat ik een maand geen alcohol ga drinken… Ondertussen heb ik al de helft van de bovenstaande opmerkingen gehad! Uit principe weet ik nu al dat ik veel vaker de alcohol ga laten staan. Pfff wie zegt er dat ik niet gezellig kan zijn zonder alcohol ?

 21. Marjolein schreef:

  Thanks voor dit artikel, echt elk nummer is zooooo herkenbaar. Vooral het punt ‘wijn moet je leren’. En dan ben ik een moeder van 19, is schijnbaar nog meer reden voor mensen om niet te begrijpen waarom ik niet drink. ? wil het gewoon niet en vind het niet lekker. Ik geniet het meeste van mijn latte macchiato of kop gemberthee.

  • Sheila schreef:

   Dankjewel voor je leuke reactie en ook leuk om te lezen dat dit allemaal herkenbare punten zijn. Net zoals een alcohol vrij biertje. Dan wordt dat aangeboden, omdat er dan in ieder geval geen alcohol in zit. Maar dan leg ik uit, dat ik ook niet de behoefte heb om iets te drinken wat voor een biertje door moet gaan. Ik kan me voorstellen dat het ideaal is voor mensen die wel van bier houden. Maar dat werkt toch anders voor mensen die niets hebben met alcohol.

 22. Felix schreef:

  Ik drink zelf ook geen alcohol vanwege gezondheidsredenen. Daarbij heb ik slechte ervaringen met alcohol omdat verschillende familieleden van mij te maken hebben gehad met alcoholverslaving. Ik heb er zelf geen moeite mee om niet te drinken. Ik heb tot mijn 22 wel gewoon gedronken en ben veel uitgeweest. Uitgaan vind ik wel iets minder leuk zonder alcohol omdat ik het minder lang volhoud. Ik irriteer me dan ook sneller aan mijn vrienden die dan wel aangeschoten zijn. Dat had ik niet toen ik wel dronk. Wat zijn jouw ervaringen daarmee?

  • Sheila schreef:

   Wel, het scheelt dat ik energie voor 10 heb. Ik ben, zelfs zonder alcohol, altijd degene geweest die het langste door kan gaan. Zelfs toen ik jonger was en iedereen om me heen dronk. Ik stond, alcohol-loos als eerste op de dansvloer en ging als laatste naar huis. Maar, ik had en heb niets met dronken mensen. Ik erger me er mateloos aan. Ik kan me voorstellen dat je dat natuurlijk nooit had toen je zelf dronk. Maar bij mij is dat dus nooit anders geweest. Als ik ging stappen met collega’s die helemaal zat waren, dacht ik echt: sorry, maar ik kan je vanaf nu echt niet meer serieus nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *