10 x wat sterke vrouwen (niet) doen

Er kunnen maar niet genoeg mentaal sterke vrouwen in de wereld zijn, naast de fysieke sterke vrouwen natuurlijk. Je maakt het leven niet alleen makkelijker voor jezelf, je kan ook het verschil maken in de wereld. In alle eerlijkheid, vind ik mezelf zo’n sterke vrouw. Al is dat misschien raar om van jezelf te zeggen, maar tegelijkertijd…. waarom niet? Ik beschik over een gezonde basis zelfvertrouwen (inclusief ruimte voor onzekerheden, want niemand is perfect). En wist je dat ik een goede dosis zelfvertrouwen elke vrouw (en man) gun? Maar is nou zo typerend voor zo’n sterke vrouw? En vooral, wat doet ze niet? Ik deel in ieder geval 10 punten.

Legt niet onnodig verantwoording af

Natuurlijk zijn er situaties dat je wel verantwoording moet afleggen, bijvoorbeeld als je je afspraken niet bent nagekomen. Maar ik doel meer op die andere momenten, als we het hebben over je levenskeuzes. Die momenten bijvoorbeeld dat je enigszins verplicht voelt om met een hele uitleg te komen als je liever niet naar het feestje wil van de overburen. Of, uitleggen waarom je er voor kiest om geen kinderen te krijgen (weet je nog?). Of voor fles- in plaats van borstvoeding kiest. Of je baan op te zeggen. Nee, je bent in zulke situaties een ander geen verantwoording schuldig. Jezelf (oneindig) verantwoorden is ook een soort van sorry zeggen voor de keuzes die je maakt. Of voor het hebben van een mening. En dat is nergens voor nodig! Realiseer je dat verantwoording afleggen heel wat anders is dan een toelichting geven. Sta daarom achter je eigen keuzes, draag er verantwoordelijkheid voor en maak daar nooit excuses voor.

Haalt anderen niet naar beneden

Je bent mentaal sterk of je bent het niet. Je bent het in ieder geval niet door te benadrukken dat anderen zwakker zijn dan jij. Je bent namelijk nooit beter dan een ander. De kracht van een sterke vrouw zijn, zit hem in de kracht die vanuit jezelf komt. Anderen naar beneden halen, heeft überhaupt niets met sterk zijn te maken. Help je met oprechte betrokkenheid anderen naar een hoger niveau te krijgen? Dat kan zelfs simpelweg door gewoon een inspiratiebron te zijn. Dan straal je juist wel weer kracht uit, vanzelf. Een mooie wisselwerking vind ik dat.

Vergelijkt zichzelf niet met een ander

Een sterke vrouw weet dus dat ze niet beter is dan een ander en een ander niet beter is dan zij. Daarbij is het goed om te realiseren dat iedereen een andere persoonlijkheid, omgevingsfactoren en talenten heeft. Het is daarom zinloos om jezelf te vergelijken met een ander. Vaak hoor ik “hoe doet die persoon dat toch?” Maar het is eigenlijk appels met peren vergelijken, omdat je nooit in dezelfde omstandigheden zal zitten. Je kán jezelf niet eens met een ander vergelijken en het voegt echt niets toe.  Daarbij is het leven geen wedstrijd. Zij zijn zij en jij bent jij. En als sterke vrouw weet je je dat. En daarom vergelijk ik mezelf nooit met een ander. Sterker nog, ik ben er niet zo bezig. Behalve als ik iemand inspirerend vind. Maar dan vraag ik er gewoon naar en ga graag het gesprek aan om er van te leren.

Laat van zich horen

Mensen kunnen niet ruiken wat jij wil of wat jij nodig hebt. Wil je iets gedaan krijgen? Laat je dan horen. Spreek je wensen uit. Maar laat het ook horen als je het ergens niet mee eens bent. Jouw mening doet er ook toe. En neem het ook op voor jezelf. Hoor je een opmerking die niet door de beugel kan, dan kaats je terug met een gevatte opmerking. Omdat je het waard bent. Bewaak je grenzen, jij kent ze als enige. En hier help ik je met een voorbeeld op weg, mocht je er toch nog moeite mee hebben.

Verwart kwetsbaar opstellen niet met zwakte

Ook mentaal sterke vrouwen zitten er wel eens door heen. Of ze hebben gewoon eens hulp nodig. Helaas zien nog steeds genoeg mensen hulp vragen als een zwakte. Zonde, want het is juist het tegenovergestelde. Je moet sterk in je schoenen staan om iemand om hulp te vragen, je kwetsbaar op te stellen of hulp te accepteren. We kunnen het niet allemaal zelf en we hóeven dat ook niet. Ik ben zelfs van mening dat je jezelf tekort doet als je je continu sterker wil voor doen dan dat je bent. Je hoeft niet perfect te zijn. Ook jij verdient eens een schouder om op te steunen of te huilen. Het maakt je toegankelijker. Mentaal sterke vrouwen worden regelmatig aangezien als ‘hard’. Maar zo breng je dat mooi in balans. Niet persé voor de ander, maar ook voor jezelf. En je moet sterk zijn om toe te kunnen geven aan je kwetsbaarheid, want makkelijk is het niet. Net zoals hulp vragen (maar daar gaf ik al eerder deze tips voor).

Weet wat ze waard is

Dit is eigenlijk simpel. Jouw waarde? Nooit meer dan een ander, maar net zo min minder dan een ander.  Een sterke vrouw handelt daar naar en weet daarom ook dat ze bijvoorbeeld, net zoals een ander, ook recht heeft op een leuke baan, een fijne relatie, dat ze gehoord wordt en dat haar mening belangrijk is. Als je overtuigd bent van dat je er toe doet, straal je dit uit en zien anderen het vanzelf ook. Een makkelijke bijkomstigheid dus. Dus doe jezelf niets te kort en wéét dat je het waard bent.

Gaat niet voor perfectie

Het leven hoeft niet perfect te zijn en jij ook niet. Het is mooi om te streven om het beste uit jezelf te halen (onafhankelijk wat anderen doen/kunnen). Daarvoor mag je de lat best hoog leggen voor jezelf, maar wees realistisch. Een uitdaging is wat anders dan onrealistische hoge doelen om perfectie te bereiken. Een sterke vrouw weet dat fouten maken mag, ze zijn ook nodig om te groeien en te leren. Dus perfect zijn? Daar ben je als sterke vrouw helemaal niet mee bezig. Je bent bezig met het nu en het vandaag en het beste uit jezelf halen. Juist ook omdat je weet dat je eigenaardigheden en kwetsbaarheid je ook sieren.

Durft nee te zeggen

Een sterke vrouw zegt met gemak nee. En ik moet zeggen, dat maakt het leven stukken gemakkelijker. Ik begrijp best dat mensen zich vaak bezwaard voelen om nee te zeggen. Maar overal ja op zeggen, is vaak niet het beste voor jezelf. Het is goed om ook eens aan jezelf te denken, daar is niets egoïstisch aan. En het is al helemaal belangrijk om je eigen grenzen te bewaken. Niemand anders doet dat namelijk voor je, omdat jij de enige bent die ze herkent.

Zet zichzelf op nummer 1

Egoïsme wordt vaak als iets negatiefs gezien. En dat vind ik zonde! Ja, bij egoïsme draait het om zelfbelang. Maar een sterke vrouw realiseert zich dat het goed is om zichzelf op nummer 1 te zetten. Dat wordt misschien vreemd gezien voor iemand die 2 kinderen heeft. Want natuurlijk zijn mijn kinderen de belangrijkste mensen in mijn leven. Maar zie het zo. Je kan pas voor iemand anders klaar staan, als je eerst weet hoe je goed voor jezelf moet zorgen. Juist daardoor ben ik een betere moeder, partner en vriendin. Het is niet voor niets dat je bij turbulentie in een vliegtuig éérst voor jezelf moet zorgen, alvorens je een ander helpt. Je kan namelijk nog steeds rekening houden met ander, zonder voorbij te gaan aan je eigen gevoel. En een sterke vrouw weet dat precies in balans te brengen. 

Maakt zich niet druk om wat anderen vinden

Bovenstaande punten vallen natuurlijk samen met dit punt; maak je niet druk om wat anderen van je vinden. Bedenk dat je niet door iedereen aardig hoeft te worden gevonden. Je hoeft geen vrienden te zijn met iedereen die je ontmoet in het leven. Natuurlijk houd je rekening met de gevoelens van je dierbaren. Maar dat is iets anders dan je druk maken of anderen je wel leuk, mooi, normaal en aardig vinden. Had ik me druk gemaakt om de buitenwereld, had ik nu geen relatie met 2 mannen, was ik niet op wereldreis gegaan met 2 kleine kinderen, trok ik andere kleding aan en maakte ik andere keuzes in het leven. Zodra je je hier niet meer druk om maakt, zal je zien dat ineens heel veel dingen je makkelijk af gaan en jij stukken meer ontspannen wordt.

En jij
Zie jij jezelf als een mentaal sterke vrouw? En hoe doe je dat?

Comments

comments

20 gedachten over “10 x wat sterke vrouwen (niet) doen

 1. Kreanimo schreef:

  Ik heb mezelf altijd een sterke vrouw gevonden.
  In november ging ik burn-out en zelfs NU vind ik dat ik sterk ben.
  Ik was te sterk om op te geven, te sterk voor mijn kinderen om even te missen dat het met mezelf minder goed ging. Ik wilde niet opgeven in een job waar ik (volgens de psycholoog) een waarden conflict mee heb.

  Nooit twijfelde ik, in november twijfelde ik aan alles. Knopen doorhakken werd moeilijk.

  Maar ik geloof wel in mezelf en dat het goed komt en dat die burn-out ergens nodig was om me terug op het juiste spoor te krijgen.

  Als ik dit lees, lijkt het een beetje alsof ik zwak ben geweest, maar dat vind ik dus niet…
  De psycholoog vond ook van niet trouwens. Hij zei tijdens het laatste gesprek: “Je beseft toch dat je het helemaal zelf doet? Ik ben echt overbodig geweest… ”
  (Ik was best blij om te praten met een buitenstaander.)

  • Sheila schreef:

   Weet je, je hebt ook levenservaring nodig om mentaal sterk te worden/zijn. Dat komt niet van de één op de andere dag. Dat gaat altijd gepaard met meerdere factoren. En een belangrijke is datgene wat er op je pad komt, hoe je er mee om gaat én… welke lering je er uit wil trekken.

   Dus misschien had je die burn-out kunnen voorkomen, maar dat had je niet minder sterk gemaakt. En niet zelfs nu, juist nu, ben je nog sterker. Want die burn-out brengt altijd nieuwe inzichten. En soms is dat dus nodig. Maar je wordt er nooit slechter van 🙂

   En nee, het lijkt helemaal niet alsof je zwak bent geweest! Want het is knap om je kwetsbaar op te stellen en dit te delen, bijvoorbeeld. Die psycholoog zegt het ook goed, je doet het allemaal zelf. Je bent mega sterk!

 2. Saskia schreef:

  Wat een tof artikel. Mooi: Legt niet onnodig verantwoording af…. Had ik net even nodig na een beetje een baal dagje met mijn blog gisteren. Mensen die dingen anders interpreteren en maken dat je plezier eraf gaat.

  Hoewel ik me verder nooit heb druk gemaakt wat andere van mij vinden en lekker mijn eigen ding doe. Even een goede reminder voor me dus om het zo door te zetten hoe ik nu doe.

  Fijn paasweekend!

  • Sheila schreef:

   Dankjewel! En ook tof om te horen dat je er ook wat aan hebt (gehad)! Ik kan me zeker voorstellen dat je een baalmoment hebt gehad. Natuurlijk zal je in het algemeen je er niet druk om maken, maar als je bezoekers gewoon vervelende reacties achter laten, doet dat een keer iets. Wij bloggers zijn niet van steen, hè.

  • Sheila schreef:

   Dankjewel! Goed dat je eerlijk bent. Zodra je jezelf geen sterke vrouw voelt, is het natuurlijk lastig om anderen jou wel als sterke vrouw te laten zien. Belangrijkste is sowieso dat je goed in je vel zit en mensen niet over je heen laat lopen. En beseffen dat je veel meer pit in je hebt, dan je misschien zelf denkt. Misschien helpt mijn blog je juist tot bepaalde inzichten die je sterke punten (die je heus wel hebt) meer naar voren te laten komen.

 3. Jana schreef:

  Een erg goed artikel, en wat mij betreft kunnen zulke boodschappen niet vaak genoeg verspreid worden. Laten we eerlijk zijn, als vrouw is het moeilijk te ontkomen aan opvattingen wat je allemaal zou moeten doen en zijn. Hoe goed is het dan om (te realiseren en leren) dat als je steeds achter jezelf blijft staan en doet wat bij je past, het hele leven op alle fronten leuker, gemakkelijker en sterker wordt.

  En daarbij mogen wij als vrouwen inderdaad afleren dat het ‘not done’ is om je eigen sterke punten uit te spreken (wat een rare regel is dat ook).

  Trouwens, wat een super mooie en unieke foto! Ik ga er vanuit dat die een mooi plekje aan een muur in je huis krijgt 🙂 ?

  • Sheila schreef:

   Dankjewel! Nee, de foto krijgt geen mooi plekje aan de muur, want we hebben nog zo veel van Nieuw Zeeland die ik wil laten afdrukken en ophangen 🙂

   En fijn om te lezen dat je het een goed artikel vindt. En inderdaad.. we moeten dit samen doen, als vrouw. Onszelf niet naar beneden halen. Laatst ging er dus een artikel over de mogelijkheid om je kind 2 namen te kunnen geven rond op facebook. Reageerde iemand met (een vrouw): “Oh, daar heb je ze weer. Die vrouwen die weer een mening willen hebben en weer zo nodig hun kind een extra naam moeten geven. Ga even lekker traditioneel doen en houd gewoon de naam van je man, zoals het hoort en ga gewoon koken. Waarom moet zoiets weer veranderd worden omdat een paar vrouwen dat willen.”

   Ik erger me daar dus echt aan. Zo van: dankzij al die feministen voor jou, leef je in een wereld dat je ook als vrouw kan werken en niet in de keuken hóeft te staan. En alles begint met een mening. Wetten worden aangepast, omdat mensen zich ontwikkelen. Als niemand een mond open trok, hadden vrouwen nog steeds geen stemrecht. Ik snap gewoon niet dat je, met name als vrouw, niet in ziet dat je alleen maar bevestigt dat je plaats achter een man is, zeg maar.

   Nee, er zijn inderdaad meer sterke vrouwen nodig in de wereld!

 4. Jana schreef:

  Je hebt helemaal gelijk. Ondanks dat ik zelf al altijd van plan was toekomstige kinderen een dubbele achternaam te geven (tot ik er achterkwam dat ik eerst petities moet ondertekenen voordat dit in Nederland kan), snap ik niet waarom dit zo moeilijk is te verkroppen voor anderen. Op welke manier heeft een ander (die dit niet kiest) last van mijn beslissing?
  Alsof ik iets niet mag omdat zijzelf niet willen of kunnen. En zo gaat het natuurlijk ook met veel andere onderwerpen.

  In het geval van vrouwen power, vind ik dat we elkaar alleen maar zouden moeten toejuichen. Zelfs als het om onderwerpen of een levensstijl gaat waar iemand zelf niet voor (durft) te kiezen.

  • Sheila schreef:

   Het feit dat je het al zo zegt, geeft al aan dat je veel sterker bent dan je denkt! 🙂 Jij power woman! Alleen al door het feit hoe je nu in het leven staat en bezig bent met het (her) ontdekken van je leven eigenlijk (dat bedoel ik op een goede manier). Heel inspirerend!

 5. Johanne schreef:

  Allereerst: ik vind dit zoooo’n mooie foto van je! Prachtig.

  Ik zie mezelf soms wel, soms niet als sterke vrouw. Ik ben bijvoorbeeld heel slecht in mezelf op de eerste plek zetten en nee zeggen blijft een dingetje. Wat ik wel sterk aan mezelf vind is dat ik niet bang ben om mezelf kwetsbaar op te stellen en daar ook veel voordelen uit kan halen. Juist door mezelf kwetsbaar op te stellen kom ik soms vooruit. Mooie lijst dit! Vol met punten waar ik nog eea uit kan leren.

  • Sheila schreef:

   Dankjewel voor je compliment en dankjewel voor je oprechte reactie. Kwetsbaar opstellen is zeker niet wat je zo maar doet, maar het kan je veel moois brengen. Zoals je zelf al zegt. En als ‘nee’ zeggen niet van nature in je zit, is dat in ieder geval iets waar je aan kan werken. Dus dat scheelt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *