13 tips om licht gewicht te reizen

Als je voor langere tijd op reis bent, leef je uit je backpack. Je bezit niet meer (op dat moment) dan dat wat in je tas past. En tegelijkertijd weet je dat je ook nog alles moet tillen. Dus als er iets van belang is, is het wel licht bepakt reizen. Om dat te bereiken, moet je kritisch kijken naar je inhoud. Niet meer meenemen dan wat nodig is. Door de jaren heen, heb ik geleerd wat ik wel/niet mee wil nemen en wat nu écht handig is. Als ik vertrek, weegt mijn backpack altijd gemiddeld 11 kilo. Terug naar huis eindigt dat op ongeveer 14 kilo (door de souvenirs die ik onderweg vind).

Vandaag geef ik je tips hoe je dat kan aanpakken. Houd je niet van backpacken, maar ga je altijd op pad met een koffer? Ook dan kunnen de tips handig zijn. Vooral als het je nooit lukt om onder het maximale toegestane gewicht te blijven.

Kies de juiste backpack

Hoe groter de backpack, hoe meer je meeneemt en hoe zwaarder je tas wordt. Ik reis daarom met een backpack met een inhoud van 45 liter. Voldoende als je reist van hostel naar hostel. Mijn man, die ook groter is en fysiek sterker, heeft een backpack van 70 liter. Ga je hiken en slaap je daardoor veel buiten, dan is een grotere backpack wel weer praktischer. Backpacks zijn tegenwoordig ook veel lichter van materiaal, vergeleken met mijn eerste backpack. Dus let ook op het gewicht van de tas zelf.

gebruik een kleine dag backpack

Naast dé backpack, draag ik alleen een klein rugzakje. Hierin zit mijn handbagage voor de vlucht (paspoort, (dag)boek, etc). Door deze tas ook zo klein mogelijk te houden, neem je absoluut geen onnodige spullen mee. Als ik een half jaar reis, neem ik zelfs liever geen spiegelreflex camera mee. Puur omdat ik dan niet met een extra camera tas wil sjouwen.

Reis in het juiste seizoen

Is het winter? Dat betekent dat je dikkere kleding moet meenemen en meer lagen nodig hebt. Het gewicht van winterkleding is zwaarder én het neemt meer ruimte in beslag. Neem dan ook niet (alleen) je dikke wollen trui mee, maar denk ook aan thermo kleding. Dat is dunner, maar houdt je wel warm. In Nieuw Zeeland maakte ik kennis met het merk Icebreaker en dat is absoluut een aanrader (ook verkrijgbaar in Nederland).  Wees in ieder geval bewust van het seizoen op locatie. Met name als je doorreist van continent naar continent.

Werk met laagjes

Ik neem altijd maar 1 vest mee, 1 goede kwaliteitsjas die winddicht is en tegen een lange tropische regenbui kan en 1 of 2 lange broeken (afhankelijk van hoe lang ik reis). De rest vul ik aan met een shirt (max 2) met lange mouwen (eventueel thermo) en met die ‘mouwtjes’. Die bolero bovenstukjes van hetzelfde materiaal als een shirt, die ik weer gebruik voor de shirtjes en hemdjes met korte mouwen. Ook heb ik altijd een paar sokken bij me die over de knie gaan. Die kunnen onder mijn dunne broeken, als het wat frisser is. Ook neem ik altijd zo’n ‘Arabische’ sjaal mee. Ik gebruik hem als sjaal, maar je kan hem ook om je heen slaan als het frisser is of zelfs als tafelkleed gebruiken.

Stem je schoenen af op je reisbestemming

Stem je schoenen af op je reisbestemming. Voor Azië neem ik alleen goede teenslippers en Teva sandalen mee (geloof me, het is niet praktisch in Azië om in dichte schoenen te lopen). Wat betreft Oceanië neem ik daarop mee als extra schoenen; goede  en stevige wandelschoenen met Gortex. Voor Amerika neem ik mee: teenslippers, lichtere of stevige wandelschoenen (afhankelijk naar welk gedeelte ik ga) en nette schoenen (omdat die andere niet altijd overal gepast zijn als je eens uit eten gaat of een musical bezoekt bijvoorbeeld).

Wees kritisch op het aantal kledingstukken

Wees ook echt kritisch op het aantal kleding stukken. Je hoeft niet elke dag/week een andere outfit aan. Who cares? Kies daarom kleding uit die je onderling makkelijk kan combineren. In Zuid Oost Azië kan je overigens voor een paar euro op straat je kleding laten wassen.  Omdat je ook weinig kleding meeneemt, slijt je kleding sneller (vooral als je dus zoals ik, een half reist met maar 2 lange broeken). Ik neem altijd naald en draad mee voor kleine herstelwerkzaamheden. En uiteindelijk kan je ze achterlaten/weg geven.

Wees kritisch op het soort kledingstuk

Maar wees ook kritisch op het sóórt kledingstuk. Ik neem bijvoorbeeld nooit een spijkerbroek mee. Ze nemen teveel ruimte in beslag en zijn zwaar. Daarbij duurt het erg lang voordat een spijkerbroek droog is, als je hem wil wassen. En een wit jurkje kan leuk zijn, maar zit ook zo onder de vlekken. Ga je naar een tropische bestemming, dan is synthetisch materiaal echt niet comfortabel. Dus laat het gewoon thuis.

Reishanddoeken

Het verbaast me altijd als een backpacker een normale handdoek meeneemt. Ze zijn groot, nemen teveel ruimte in beslag én… het duurt lang voordat ze droog zijn. Ik reis daarom alleen maar met 2 kleine reishanddoeken. Ze zijn gemaakt van microvezels, dus licht gewicht, compact en ze zijn binnen no time droog (ook handig voor handwasjes). Omdat ze ook zo snel drogen, heb je niet eens een groot exemplaar nodig. Ze zijn er in verschillende prijsklassen. De duurdere nemen sneller vocht op (even deppen en je bent droog). Ik gebruik al jaren de reishanddoeken van de Xenos (alleen in de zomer verkrijgbaar).

Prop niet je toilettas vol

Prop niet je toilettas vol. Je kan tenslotte bijkopen op locatie. Geef de voorkeur aan geconcentreerde artikelen, zoals Guhl shampoo. Je hebt dan maar enkele druppels nodig. Of denk aan een mini flacon geconcentreerde scheer olie, i.v.p. scheergel of – schuim. Gebruik je make-up? Als remover bestaan ook speciale herbruikbare doekjes die je alleen maar hoeft nat te maken. Ze zijn vervolgens ook nog eens wasbaar. Ik gebruik de Pure Face Glove/gezichtswantjes voor een paar euro, maar die worden helaas niet meer verkocht.

Neem opvouwbaar en licht gewicht spullen mee

Neem spullen mee, aangepast op je bestemming. Als ik door Oceanië reis, neem ik bijvoorbeeld bestek, bord en beker mee. Dit omdat ik daar vaak onderweg picknick (wat ook weer kosten bespaart). Maar dergelijke spullen heb ik niet nodig voor Azië. Als je al zulke dingen meeneemt, zorg dat ze uitvouwbaar en van licht materiaal zijn. Ik vind deze vouwbeker zelf altijd erg handig.

Reisspelletjes

Ik reis nooit zonder wat spelletjes mee te nemen. Hier zijn handige reis edities voor. Regenwormen in blik versie stop je zelfs zo in je jaszak (en het is een leuk spel), bijvoorbeeld. Ik neem ook kaart spelletjes mee (zoals Uno en Bedriegers Bedrogen) en herpak ze eventueel zo strak mogelijk in een blikje. Zo beschadigen de kaarten niet, raak ik ze niet kwijt en blijft het compact. Ik kies altijd voor spelletjes die geschikt zijn voor internationaal gezelschap. Net zo leuk, toch?

Pak slim in

Mijn kleding verpak ik in zakken die je vacuum kan dicht rollen. Zo heb ik alles tot in het kleinste formaat gekregen om efficiënt in te pakken en zo meer ruimte te creëren in mijn backpack. Let op, slim inpakken betekent niet dat je dan net zo goed meer kleding kan meenemen. Doordat je ook niet alles los in je tas hebt, hoef je ook niet telkens alles in en uit te pakken tijdens het reizen. Slim inpakken doe je ook door vooraf alles overzichtelijk uit te leggen. Zo kan je kritisch alles nog eens na gaan of je het wel écht nodig hebt.

plan het kopen van souvenirs / stuur ze naar huis

Natuurlijk is het leuk om souvenirs onderweg te kopen. Maar koop niet direct van alles als je hele reis nog moet beginnen. Plan eventueel een dagje souvenirs kopen in, op je laatste reisdag. En koop onderweg op reis dan alleen maar kleine dingetjes op andere locaties. Als je langer op reis gaat of meerdere landen bezoekt, vind ik het handiger om af en toe een doos naar huis te sturen met souvenirs (of ongebruikte kleding). In Azië kan je het veilig afgeven op het postkantoor en laten verschepen. Per schip is stukken goedkoper dan per vliegtuig namelijk.  Na 3 maanden heb je het thuis. Zo kan je toch nog wat grotere dingen kopen.

Ik hoop dat bovenstaande tips je zullen helpen. En… hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

Ben jij goed in licht inpakken? Of ben je iemand die toch al snel veel te veel meeneemt? Als je zelf nog tips hebt, hoor ik ze natuurlijk ook graag!

Comments

comments

18 gedachten over “13 tips om licht gewicht te reizen

 1. Josine schreef:

  Nu heb ik ook heel wat jaren gebackpackt maar dan ‘op hoge hakken’ haha! Ik nam best veel mee, onder het mom van “ze hebben daar mijn maat niet” en toch nog kunnen shoppen, oeps! M’n vriend nam altijd de toilettas in zijn back pack en dan ik kon ik meer meenemen. Moet er nu niet meer aan denken.. aarghhh! #modemeisje Liefs Josine PS wel weer zin in vakantie & goede tips voor de die hards

  • Sheila schreef:

   Hahaha… verschil moet er zijn, hè. Ik ben dan ook totaal niet bezig met mode (nu al niet, maar dan al helemaal niet). Dan zou ik waarschijnlijk een veel grotere backpack nodig hebben 😉

   Afgelopen keer naar Thailand nam ik zelfs nóg minder mee. Dit omdat we ook nog de spulletjes (kleding, verzorging, een paar luiers, wat speelgoed, etc.) voor ons zoontje moesten meenemen op reis. En het moest en zou verspreid in onze backpacks passen. En dat is gelukt! Maar jij neemt nu dus ook minder mee, tegenwoordig? Of backpack je helemaal niet meer?

  • Sheila schreef:

   Oh leuk, leuk, leuk! Ik ben benieuwd hoe je het backpacken gaat ervaren.

   Ik heb zelf een hekel aan afrits broeken, hoe praktisch ze ook zijn. Ze zijn lelijk :). Zelf reis ik altijd met dunne katoenen broeken (met zeer kleine gaatjes) die ik ooit bij de H&M heb gekocht. Ik heb enkele paren in lang model en één in drie kwart. Ik reis daar dus altijd mee. Ze hangen lekker luchtig om je benen, zijn super licht, nemen weinig ruimte in beslag en zijn redelijk snel droog. Als het wat frisjes is, draag ik er dus ‘over de knie’ sokken onder.

   Als ik in een iets kouder seizoen reis en eventueel veel ga wandelen/hiken (zoals in New Zealand), dan vind ik het fijn om een sportieve snel drogende broek mee te nemen die ook nog snel je zweet afvoert, zodat je droog blijft. Een broek die ademt, maar ook eventueel winddicht is. Vaak van nylon en een beetje elastaan of juist een combi van katoen en nylon.

   Ik hoop dat je daar wat aan hebt? Binnenkort ga ik eens een blog plaatsen over mijn onmisbare items die ik meeneem als ik ga backpacken 🙂

   • Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl schreef:

    Ik was helemaal vergeten weer te reageren. Ik heb twee katoenen broeken die ik veel droeg met wandelen toen ik de Nijmeegse Vierdaagse liep (en daarvoor trainde), dus ik ga denk ik voor die broeken 🙂 En even op zoek naar over-de-knie-sokken, dus. Wellicht nog een sportbroek erbij. Ik heb er zeker wat aan hoor!
    Een lijst is natuurlijk ook zeer welkom 😉

 2. Ilse van Kreanimo schreef:

  Nuttige tips!

  Mijn zus en schoonbroer zijn bij een club van mensen die met eendjes reizen (de autootjes).
  Daar heb ik ook geleerd om compact te kunnen pakken. Want als je met 5 personen in zo’n autootje moet en alle camping spullen moeten mee…. dan leer je dat wel! 😉

 3. Saskia schreef:

  Ik neem altijd best wel wat mee op reis, maar ik denk dat ik ben wel bij de licht inpakken-crew hoor.. Geen overbodige dingen, maar heel bewust wat ik wel en niet meeneem.

 4. Marlies schreef:

  Mooie tips! Deze had ik goed kunnen gebruiken voor mijn grote trip naar Australië in 2014. Ik heb hier zelf veel uit geleerd en gelukkig niet te veel mee genomen maar toen ik in de wintermaanden naar Canada ging had ik het toch best moeilijk! haha.

  • Sheila schreef:

   Dankjewel!

   Ja, wintermaanden zijn wat dat betreft ook weer een uitdaging! Maar ook te doen, als je accepteert dat je gewoon vaak dezelfde outfit draagt :). En echt ook imvesteert in goed materiaal. Op vakantie nemen veel mensen een verschillende outfits voor elke dag mee. Dat red je dus niet als backpacker.

   En voor een backpacker geldt vaak goedkoop als miskoop. Ooit met een goedkope regenjas naar de tropen gegaan tijdens het regenseizoen. Had net zo goed geen regenjas aan kunnen trekken ;). De regen had mijn jas binnen 2 uur helemaal doorweekt gemaakt. En anders was ik wel doorweekt van het zweet, want de jas ventileerde natuurlijk niet. Sindsdien een kwaliteitsjas mee.

 5. martha schreef:

  jeetje dat reizen is niet bepaald je koffer in pakken en gaan he? Toch lijkt me dat ergens ook wel heel chill zo’n wandelvakantie, vriendje en ik beginnen dit jaar een keer met de moezel en als ons dat bevalt gaan we volgend jaar samen naar noorwegen! 🙂

  • Sheila schreef:

   Hahaha… nou, nu na al die jaren is het dus wel je backpack (sowieso geen koffer) in pakken en gaan. Ik kan nu echt heel snel inpakken en zo vertrekken :). Ik weet precies wat ik nodig heb en door de jaren heen heeft ook alles een vaste plek gekregen in mijn backpack.

   Oh Noorwegen! Scandinavië lijkt me schitterend. Staat ook op mijn to do list.

 6. Florentine schreef:

  Fijne tips! Ik houd enorm van reizen, maar heb áltijd hetzelfde probleem: ik neem teveel mee. Ik ga binnenkort toch maar eens dit lijstje erbij pakken denk ik, als ik weer op vakantie ga! 🙂
  Leuk artikel! Liefs Florentine

  • Sheila schreef:

   Dankjewel! En daar doe ik het voor, om anderen te helpen :). Zelfs als je niet gaat backpacken. Dan vertrek je toch ook liever met ruimte om terug te keren met allemaal leuke souvenirs? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *