12 x bizarre reisklachten

Eén van de leukste (maar slechtst betaalde) banen die ik heb gehad, was werken op een reisbureau. Ik vond het heerlijk om mensen te helpen en zo hun droombestemming te boeken. Ik ging altijd uitgebreid in gesprek om de behoefte, maar ook de interesse van de klant te achterhalen. De uitdaging lag er voor mij altijd om hun eigen ideeën te overtreffen en ze te sturen naar hun droombestemming waarvan ze dachten dat dit niet haalbaar zou zijn. Zuid oost Azië was mijn specialiteit, maar in feite had ik de hele wereld te bieden. Dankzij mijn toeristische opleiding én mijn backpack ervaringen, was ik ook ‘pretty good at my job’!

Maar hoe voorbereid ik mensen ook probeer te laten vertrekken, soms is niet alles te voorzien. Ondanks dat ik er vanuit ga dat iemand wel eerst een atlas open slaat voordat je een bestemming boekt. Voor jullie verzamel ik dan ook de meest bizarre reisklachten die ik heb gehoord tijdens mijn carrière in de reisbranche. 

met de auto naar een eiland

Een klant had iemand vol lof horen vertellen over Cyprus. Het leek haar fantastisch en ze wilde het heel graag boeken. Het enige wat ze zich wel even afvroeg is, of ze niet langer dan 10 uur hoefde te rijden om er te komen.  Ze was enigszins teleurgesteld toen ik vertelde dat het een eiland was gelegen onder Turkije. En ondanks dat er vast wel ferry’s gaan vanuit het vasteland, ze wel moest verwachten dat ze langer dan 10 uur onderweg was. Daarom dat mensen vliegen.

Openingstijden van Amsterdam

No kidding. Maar een Amerikaanse toerist vroeg ons of wij hem de openingstijden van Amsterdam konden vertellen en waar hij tickets kon kopen.

Zonder paspoort naar Egypte

Een meneer had een vakantie naar Egypte geboekt. Ik vertelde hem dat hij daarvoor een paspoort nodig had in plaats van een ID-kaart. Meneer was het er niet mee eens. Hij wist zeker dat hij heus wel toegang zou krijgen met zijn ID-kaart en dat ik het bij het verkeerde eind had. Want tja… in Egypte kon je ook gewoon patat krijgen. Dus het was feitelijk net zoals op vakantie naar Frankrijk, volgens meneer.

Te lange vlucht

Een klant klaagde dat de vlucht naar Isla Margarita belachelijk lang duurde. Toen ze naar Ibiza vloog, deed ze daar nog geen 3 uur over. Dat Isla Margarita in Venezuela ligt in plaats van Spanje, was haar blijkbaar helemaal ontgaan.

Buitenlands geld

Mevrouw klaagde dat ze geen euro’s kon pinnen in Tunesië. Ze begreep niets van de dinar. Niemand had haar verteld dat je daar met buitenlands geld moest betalen, liet ze weten.

Porto van de schappen

Een meneer kwam terug van zijn vakantie naar Porto (die hij overigens niet bij mij had geboekt). Hij eiste dat elke reisgids van Porto van de schappen moest verdwijnen. Hij had een verschrikkelijke vakantie gehad, omdat je in Porto nauwelijks stranden had en hij helemaal geen vakantiegevoel had. Het was in ieder geval niet zoals in Spanje. Hij vond er niets aan en hij begreep niet waarom het überhaupt als reisbestemming verkocht werd.

Ik kwam er achter dat hij de buren er over had horen praten hoe geweldig ze het vonden. Ik legde uit dat hij zich beter had moeten laten informeren, omdat iedereen andere bestemmingen zoekt. En voor mensen die wél van cultuur en historie houden, is de havenstad Porto (dus geen strandstad) een schitterende bestemming. “Vooruit”, zei meneer. Ik mocht de gidsen laten liggen.

Geld terug doordat de NS vertraging heeft

Meneer had zijn vlucht gemist en wilde zijn geld terug. Hij was met de trein naar Schiphol gegaan, maar deze had vertraging van 15 minuten. Hierdoor kwam hij niet op tijd aan en hij mistte zijn vlucht. Meneer had het niet nodig gevonden om een trein eerder te nemen. Het was niet zijn verantwoording dat hij rekening moest houden met eventuele vertragingen en kwam dus bij ons verhaal halen.

De verkering is uit

Een klant van 18 wilde zijn geld terug voor een geboekte reis naar Spanje. Zijn verkering had het uitgemaakt en dat vond hij een geldige reden om geld terug te krijgen. ‘Helaas’ was hij nog niet getrouwd of was er sprake van een samenlevingscontract geregeld. En in dat geval geldt deze ‘relatiebreuk’ niet als geldige reden om kosten vergoed te krijgen bij een annulering.

Verkeerd opgegeven namen

Mevrouw was boos, omdat ze niet mocht vertrekken op Schiphol. Haar naam op het ticket kwam namelijk niet overeen met haar paspoort. Mevrouw gaf aan hoe zij nou had kunnen weten dat Elise niet werd geaccepteerd, maar dat het haar volledige geboortenaam Elisabeth moest zijn? Mijn opmerking komt de naam overeen met uw paspoort, vond ze niet voor haar gelden. Niemand noemt haar tenslotte Elisabeth.

Overigens is dit de meest veelvuldige fout die klanten maken die een reis boeken. Het viel me op hoeveel klanten niet eens wisten hoe ze in een hun paspoorten staan!

Spanje niet gezien? Dan tel je niet mee

Een klant wilde naar Spanje en ik informeerde hem over de vele costa’s en de divers bezienswaardigheden die het land te bieden had. Ik kon dit met zoveel overtuiging, dat de klant me vroeg of ik zelf dan ook eens in Spanje was geweest. Ik liet weten dat ondanks dat ik er veel van wist, ik nog nooit in Spanje of zelfs Portugal was geweest. Meneer boog zich naar voren, klopte troostend op mijn arm en zei: “Ach meid, dan heb je ook nog niet veel van de wereld gezien hè?”

Absoluut. Dat ik inmiddels al gereisd had in Azië, Amerika en Australië telt natuurlijk helemaal niet mee!

Tropische regenbui

Tijdens mijn reis in Vietnam, zat ik vast door een typhoon. Het is één van de ergste die Vietnam heeft gehad, bleek achteraf. Het dorp Hoi An had al 4 dagen geen stroom en daken waren van huizen afgewaaid. In een lokaal restaurantje kon ik eten krijgen en daar sprak ik een Nederlands stel. Zij klaagden steen en been over het weer. Ja, ze hadden gehoord over het regenseizoen. Maar ze hadden alleen maar gehoord dat dat áf en toe een bui betekende. En dat misschien één keer per week. Hoe konden zij nou weten wat een tropische regenbui in hield, laat staan een typhoon. Daarbij deed de airconditioning het niet in hun kamer, wat ze ook belachelijk vonden. Ze hadden al beklag gedaan bij hun hotel, maar konden niet geholpen worden. Het had hun hele vakantie verpest.

Dat bijna het hele dorp geen dak boven hun hoofd had, bomen waren omgeslagen, zodat het dorp was afgesloten en niemand elektriciteit had om te koken, was hun blijkbaar even ontgaan.

Gambia is niet arm genoeg

Maar het ergste wat ik heb meegemaakt, was deze klacht: Tijdens een andere reis in Gambia, raakte ik aan de praat met een Engels stel. Ik vroeg of ze ook genoten van de aardige mensen en het land zelf. “Nou, dat valt onDat vies tegen”, liet mevrouw weten, “In Senegal waren de mensen armer. Hier had een dorp nog een tv en kon iedereen er om heen zitten om tv te kijken. In Senegal moesten mensen tenminste meer bedelen om hun geld en zag je mensen er ook meer moeite voor doen. Dus Gambia viel vies tegen, want hier hadden ze toch iets minder aanzien”.

Weten jullie nog mijn WTF moment waar ik eerder over schreef? Dit was er nog zo één. Ik wist even niet wat voor zinnigs ik kon zeggen op zo’n onbeschofte houding!

En jij?

Heb jij wel eens een vreemde klacht ingediend of iemand iets heel raars horen zeggen waar je mond van open viel?

signature sheila

 

Comments

comments

23 gedachten over “12 x bizarre reisklachten

  • Sheila schreef:

   Ik moest wel even graven in mijn geheugen. Eén van deze opmerkingen kwam laatst ter sprake en toen dacht ik.. daar moet ik een blog over schrijven 🙂

  • Sheila schreef:

   Inderdaad… dat was ook vaak wat ik dacht. Hoe dom kan je zijn! Tegelijk met… moet ik je nou wel eigenlijk het land uit laten gaan? Is dat verantwoord?

 1. sammie schreef:

  Met de id kaart lukt het ook wel, hahahahaha, geweldig! Ook de tickets voor Amsterdam vind ik prachtig, zo bizar dat buitenlanders denken dat Amsterdam iets is waar je een ticket voor moet kopen, of dat ze denken dat Amsterdam een land is 😀
  De laatste vind ik ronduit schandalig, bijzonder dat er zulke mensen bestaan eigenlijk. Bah.

  • Sheila schreef:

   Oh ja, dat ging maar door en door. Meneer vond dat ik zwaar overdreef. Egypte kon nou echt niet verwachten dat hij een paspoort ging betalen. Daar hadden ze heus wel begrip voor. Ik moest niet zo moeilijk doen…

   Het erge is ook, de verhalen zijn allemaal waar. Ze zijn om te lachen. Met uitzondering van de laatste. Die vond ik ook zo, zo erg!

 2. Frederique schreef:

  Haha zo leuk, vooral die openingstijden van Amsterdam. Ik werkte heeeeeeel vroeger in hotels en daar genoot ik ook zo van de vragen van onze gasten soms. Ik had ook een keer een boze Rus aan mijn balie omdat er geen wodka geserveerd werd bij het ontbijt – zo leuk 🙂

 3. Vlijtig Liesje schreef:

  Een goede vriendin zei ooit tegen haar zoontje: ‘Je mag wel schieten maar alleen op mijn benen. Niet op mijn hoofd.’

  Dat was de grappigste en bijzonderste uitspraak die ik ooit hoorde : )

  Jouw belevenissen bij het reisbureau vind ik erg leuk.

 4. Martha schreef:

  Hahaha, briljant! Sommige mensen zijn zo simpel, heerlijk! Alleen de laatste vind ik wel heel erg, ook niks grappigs aan… Dat zulke mensen bestaan en zo kunnen denken dat had ik echt niet verwacht..

  • Sheila schreef:

   Verschrikkelijk was dat. Ik kon het zelf ook niet geloven dat er gewoon mensen zijn die naar ‘arme’ landen gaan om zichzelf superieur en rijk te voelen. Echt belachelijk!

 5. Jana schreef:

  Sommige reisklachten die je noemt zijn zo bizar dat het bijna lachwekkend is. Maar een aantal van deze reacties zijn zo egocentrisch dat deze mensen zichzelf en de mensen uit het land van bestemming een groter plezier doen door gewoon thuis te blijven.

  Wat ik zelf wel al eens verschillende (!) keer heb meegemaakt, is dat mensen in het buitenland dachten dat ik uit Neverland kwam. Inderdaad, het sprookjesland van Peter Pan. De overtreffende trap van de topografische misser;)

  • Sheila schreef:

   Neeeee……

   Je bedoelt als reactie op jouw uitleg waar je vandaan komt? En dan noem je dus the Netherlands i.p.v. Holland (en terecht, want ik woon niet in Holland)? Bedoel je dan dat mensen én je verkeerd verstaan, maar daarbij ook echt aan Peter Pan denken??

   • Jana schreef:

    Jups.. Niet iedereen buiten Europa schijnt van the Netherlands gehoord te hebben, dus dan is Neverland iets wat ze wél herkennen, denk ik. Bij wat doorvragen blijk dan (gelukkig) wel dat ze niet zozeer in vliegende jongens of kapitein haak geloven, maar denken dat het verhaal van Peter Pan gelokaliseerd is in een bestaand land. Maar ik ga er vanuit dat deze mensen uitzonderingen waren.

    (Ik heb dit overigens ook wel eens van iemand anders gehoord; dus blijkbaar ben ik niet de enige die deze reactie heeft gekregen.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *