12 x hoe overleef je een lange vlucht

Zo, je ticket is geboekt. Je backpack staat ingepakt klaar. Nog even en je kan weer een verre bestemming van je bucket list afstrepen. Jammer alleen dat je eerst die lange vlucht moet zien te overleven!

Een lange vlucht is niet persé iets om naar uit te kijken. Vooral niet als je ook nog eens stopovers dient te maken, waardoor je reistijd alleen maar vertraagt wordt. Zelf ben ik het langst 36 uur onderweg geweest om van Sydney naar Amsterdam te komen en dat was zeker geen pretje. Maar…… goed nieuws. Er zijn manieren om je lange vlucht zo comfortabel mogelijk te maken. Ik zet mijn beste tips voor je op een rijtje.

1. Draag comfortabele kleding in laagjes

Draag comfortabele kleding in laagjes. Bij vertrek (en hoogstwaarschijnlijk met name bij aankomt) kan je het erg warm hebben, maar tijdens de vlucht daalt de temperatuur. Vergeet dus die strakke spijkerbroek, maar draag een losse broek. Gecombineerd met een hemd, shirt, vest en een sjaaltje ben je er klaar voor. Doe ook schoenen aan die je makkelijk aan/uit kan trekken en neem dikke sokken mee, als je snel last hebt van koude voeten.

2. Kies een goede plek

Kies een goede plek om te zitten. Moet je vaak naar de wc, dan is het gangpad het prettigst. Maar je wil wellicht ook niet te dicht bij de toiletten zitten, waar veel gelopen wordt. Een raamplek geeft je extra steun voor je hoofd. Recht voor een tussenschot lijkt comfortabel, omdat je niemand voor je hebt. Dit is echter ook de plek waar gezinnen die met baby’s reizen worden geplaatst. Bedenk wat jij nodig hebt en kies bewust je stoel als je online kan inchecken. Wil je weten of een specifieke stoel een af- of juist aanrader is? Kijk dan per maatschappij en per stoel op seatguru.

3. Check je entertainment aan boord

Ik ben iemand die niet slaapt aan boord, hoe lang de vlucht ook is (gelukkig ben ik ook weer gezegend met het feit dat ik nooit last heb van jetlags). Ik verveel me dan ook snel. Ik boek bij voorkeur dan ook alleen bij een maatschappij met een uitgebreid entertainment systeem. Emirates is één van mijn favoriete maatschappijen om mee te vliegen waarbij je de keuze hebt uit meer dan 2000 tv-, film- en muziekkanalen! Ook Virgin Atlantic is wat dat betreft één van mijn favorieten om mee te vliegen.  Ik heb er namelijk ook een hekel aan dat je afhankelijk bent van films die afgespeeld worden volgens een programma. Ik wil zelf de keuze hebben op elk tijdstip dat ik wens! Heb je dus een lange vlucht te gaan, controleer dan hoe de ‘inflight entertainment’ is van die vluchtmaatschappij. Misschien kost het je alleen maar €50 meer om een andere vlucht te boeken, die een beter aanbod heeft. Want geloof me, op zulke lange vluchten, doet het er toe!

Heb je een vlucht zonder uitgebreid entertainment systeem of heb je niet altijd zin in een film? Dan is het natuurlijk een no-brainer om zelf je eigen vermaak mee te nemen. Dus vergeet niet een boek, je e-reader, een magazine, een sudoku puzzel of dagboek. Die komen ook van pas als je een stop over hebt op een kleine airport.

4. Blijf in beweging

Zorg voor voldoende beweging tijdens je lange vlucht. Het is belangrijk voor de doorbloeding van je benen en het is beter voor je gewrichten. Daarbij zorgt het voor afleiding.

5. Drink genoeg water

De lucht aan boord is droog. Je hebt sneller last van dorst en je huid droogt sneller uit. Koffie en alcohol zijn vochtafdrijvend, dus vermijd dat en zorg er voor dat je genoeg water drinkt. Je kan een flesje meenemen (koop dit na de douane controle), zodat je altijd wat bij de hand hebt. Dit is handig als het personeel het even druk heeft en jij dorst hebt. Bij een lange vlucht (en voor mij valt lang in de categorie meer dan 16 uur vliegen), is drinken (en ook snacks) gratis. Stewardessen lopen regelmatig langs met drinken, maar je kan er ook om vragen. Beter nog, loop even naar een keuken (ben je meteen in beweging gekomen) en vraag om een bekertje water (of vul je fles aan). Wees dus niet verlegen om er gewoon om te vragen. Als je met een baby reist, krijg je ook vaak meteen een fles water van het personeel.

6. Neem toiletartikelen mee

Ik voel me altijd stukken beter als ik weer opgefrist ben. Dus neem een klein tasje mee (denk aan de 100 ml regel) met toilet artikelen en nuttige spulletjes. Niet elke maatschappij geeft je dat cadeau, dus wees voorbereid: tandenborstel, tandpasta, lotion/crème (voor je droge huid), lenzenvloeistof (i.v.m. de droge lucht doe ik altijd mijn lenzen uit en reis ik met mijn bril op), schone onderbroek, kleine deo en body spray. Overige nuttige spullen zijn een oogmasker, oordopjes en extra sokken. Vraag om een klein toilettasje met inhoud, als je het wel bent vergeten. Vaak is het wel aan boord, omdat ze worden uitgedeeld bij First Class of Business Class. Bij Emirates en Virgin Atlantic krijg je trouwens standaard een toilettasje.

7. Probeer te slapen

Zelf slaap ik vrijwel nooit aan boord. Dat is geen ramp, ik heb weinig slaap nodig en ik ben ook niet doodop na een lange vlucht en kan vrolijk wakker blijven op bestemming. Maar wil jij jouw reis wel fit beginnen? Probeer dan te slapen. Houd rekening met het lawaai in het vliegtuig en het licht. Neem dus oordopjes mee, een oogmasker (zoals hierboven al omschreven) en eventueel een nekkussen mee. Bij diverse maatschappijen kan je stickers krijgen die je op je stoel kan plakken. Dit om de stewardess te laten weten of ze jou wel/niet wakker moet maken als een maaltijd geserveerd wordt. Dus zelfs daar is aan gedacht.

Ben je overigens (al) wakker, maar is het nog donker (gemaakt) in het ruim? Blijf dan alsjeblieft van de luikjes van de ramen af! Niets is zo irritant en storend als je deze opent en het felle licht van buiten doorlaat, terwijl anderen nog slapen!

8. Maak contact

De vlucht is lang en die vreemde naast jou, zal de komende 15 uur your new best friend zijn. Althans, dat was mijn insteek toen ik eens alleen richting Kuala Lumpur vloog. Maak dus een praatje met je buurman of buurvrouw. Wees vriendelijk tegen het personeel. Of sta je te wachten met mensen bij de toiletten, ga in gesprek. Neem een klein spelletje mee om verveling tegen te gaan en vraag of je buurvrouw mee wil doen. Wie weet wat deze contacten je opleveren (in mijn geval eens een gratis overnachting) en anders zie je ze toch nooit meer. Niets is leuker dan je tijd te verdrijven met een goed gesprek!

9. Let it go

Stress helpt nooit en al helemaal niet tijdens een vlucht. Dus…. let it go en laat je leven. Hoezo zou je als eerste aan boord willen, als je stoelnummer toch al is  bepaald? En heeft je vlucht vertraging? Vervelend, maar je hebt er zelf 0.0% invloed op. Ben je bang dat je je aansluitende vlucht mist? Weet dat de maatschappij die de vertraging veroorzaakt heeft er dan alsnog voor zorgt dat je op de plaats van bestemming komt.

10. Neem snacks mee

Ik word chagrijnig als ik trek heb. Vaak duurt het me te lang voordat een maaltijd wordt geserveerd, dus ik zorg er voor dat ik altijd wat te eten heb. Mijn voorkeur gaat uit naar een stuk chocola, wat me altijd een energie boost geeft. En dan het liefst een zak M&M’s, want die smelten niet. Of een stevig koekje, dat niet verkruimelt als ik er alleen al naar kijk. Want helemaal onder de kruimels te zitten als je weinig bewegingsruimte hebt, is ook weer zo vervelend.

11. Reserveer je maaltijd

Wil je als één van de eersten je maaltijd krijgen tijdens  je lange vlucht? Reserveer dan vooraf een speciale maaltijd bij de maatschappij. Denk hierbij aan vegetarisch, glutenvrij, veganistisch, vetarm, koosjer, halal en ga zo maar door. De speciale maaltijden worden namelijk altijd als eerste geserveerd. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

12. Kies bewust het tijdstip om te vliegen

Omdat ik zelf geen last heb van jetlags, maakt mij een vertrektijd van een vlucht niet uit. Maar als je daar wel gevoelig voor bent, begint je reis ontspannender als je meteen kan vliegen. Eén van de beste manieren om een jetlag tegen te gaan, is om mee te gaan met het ritme in de dag. Maar ook om je ritme van thuis na te bootsen. Dus let op de vluchttijden. Als je aankomsttijd in Azië het einde van de dag/begin avond is bijvoorbeeld, kan je daar meteen gaan slapen. Zo hoef je je dus nauwelijks aan te passen en kan je de volgende dag fit(ter) beginnen. Maar het voordeel van een nachtvlucht is weer, dat het lekker rustig is aan boord. Dus als de vluchttarieven het toelaten, bekijk dan ook de vertrekt tijden.

Heb jij nog tips of andere adviezen die je wilt delen? Voel je vrij om ze te delen!

signature sheila

Comments

comments

26 gedachten over “12 x hoe overleef je een lange vlucht

  • Sheila schreef:

   Dat zijn inderdaad kortere vluchten. Dan red je het nog wel met het meenemen van een snickers reep en een Viva :). Kortere vluchten zijn dan wel beter. Lange vluchten zijn best saai.

 1. jeapiebel schreef:

  Helemaal mee eens, wat bij mij ook helpt is een paar dagen van tevoren even relaxen en niet te druk hebben dat ik oververmoeit raak. Dan wordt zo’n reis een ramp, te moe kan ik weer niet slapen in de vleigtuig. Wel reizen met kinderen is onvoorspeelbaar soms hoe goed je ook voorbereid bent. Gelukkig is een fijne vakantie het vooruitzicht. 🙂

  • Sheila schreef:

   Oh ja… reizen met kinderen… weer een nieuwe uitdaging. Onze eerste vlucht met ons zoontje ging uitmuntend. Hij sliep heerlijk in een basket en speelde er ook in. Maar nu naar Thailand moeten we hem op schoot houden. En dan is het ineens een hele lange zit. Stukken vermoeiender ook, want dan kan ik niet achter elkaar filmpjes kijken. Ben erg benieuwd hoe dat gaat. In Amerika had hij geen last van jetlags. Maar dat zal nu hij ouder is, vast anders zijn.

 2. sammie schreef:

  Heel erg lang vliegen lijkt me helemaal niks. Ik zou het voor sommige vakanties wel over hebben trouwens maar het lijkt me gewoon niet tof. Zou inderdaad proberen te slapen denk ik.

  • Sheila schreef:

   Helemaal gelijk heb je. Er is ook niets aan! Maar ja… het is de enige manier om aan de andere kant van de wereld te komen. Dus het is niet anders. Maar ik zou er liever anders willen komen en vooral veel sneller 🙂

 3. Anna schreef:

  Ideale tips! Ik had het echt zwaar toen ik naar Australië ging vliegen, duurde zo vre-se-lijk lang. Maar sommige van deze tips zijn dingen waar ik nog nooit aan gedacht had. Fijn! Ga ik onthouden voor een volgende reis :). Zeker om te letten op de tijd van de vlucht.

   • Sheila schreef:

    Oh wat leuk!!! Thanks for sharing alvast!! Dat vind ik super tof!

    Oh ja, naar Australië of Nieuw Zeeland. K-I-L-L-I-N-G!! Wat een ramp is dat. We willen over een paar jaar terug naar NZ met zoonlief. Maar dan vind ik het echt te lang om in één keer door te gaan (met tussenstop). Dat is niet te doen voor een kind. Dan gaan we het onderbreken met wat dagen daar waar de tussenstop wordt gehouden.

    Leuk om te horen dat je iets aan de tips hebt. Aan welke dingen had je nog nooit gedacht? Daar ben ik wel benieuwd naar.

 4. Saar schreef:

  Goede tips! Ik kan ook slecht slapen tijdens lange vluchten. Soms neem ik daar wel iets voor ;-). Maar lukt het niet, dan niet en focus ik me op een film. Wanneer de film is afgelopen ben je zo twee uur verder!

  • Sheila schreef:

   Ja hè. Dat is dus ook mijn idee. Als je dan een goede film hebt, vliegt de tijd voorbij. Ik kijk dan ook heel snel achter elkaar om er zoveel mogelijk te zien. Want het is ook weer irritant als je een film niet kan afkijken, omdat je er bijna bent 😉

 5. Daisy schreef:

  Goede tips, zeker voor iemand zoals ik die eigenlijk nog nooit heeft gevlogen haha. Had hier nooit allemaal bij stil gestaan mocht het zover komen.

 6. Marjolein schreef:

  Goede tips! Mij helpt het ook als ik me van tevoren instel op “dit wordt saai, lang, vervelend. Ik zal uren vol zelfmedelijden in een hele krappe stoel zitten en kan waarschijnlijk niet naar de WC omdat er op de stoel aan het gangpad een vrij forse man ligt te slapen”. Als ik dat in een soort mantra-vorm tegen mezelf zeg en mezelf daardoor zo instel op “ondragelijk”, valt de realiteit ineens mee? Maar misschien is dit niet zo mindfull-achtig als tegenwoordig modern is.. Dus ik houd m’n mond..

  • Sheila schreef:

   Ik denk dat je met die instelling een heel stuk komt! Behalve als het waarheid wordt en je inderdaad opgesloten zit tussen een de wand en een forse man. In dat geval ga je je natuurlijk afvragen of je het dan niet aan jezelf te danken hebt, omdat je er om hebt gevraagd 😉

 7. sunny mama schreef:

  Die tip van die maaltijd is errug slim! Mijn dochter moet binnenkort een lange vlucht maken. Ik zal je berichtje doormailen naar haar.

  En wat de entertainment aan boord betreft, die is meestal zó uitgebreid, dat ik er nooit de tijd voor vind om alle films te bekijken die ik wil zien.

  Ik vind vliegen trouwens erg leuk. Maar zo’n hele lange vlucht duurt inderdaad soms wel wat te lang.

  • Sheila schreef:

   Leuk! Waar gaat je dochter heen?

   Ik ben altijd zo blij met een groot aanbod films. Maar straks vliegen we met ons zoontje. Dan ben ik al blij als het me lukt om één film te zien :). Naar Amerika kon ik nog net 2 films afkijken. Toen sliep hij nog in een basket. Nu gaat zoonlief op schoot richting Thailand. Dus eens kijken hoe ik dat en het spelen met hem, kan combineren met het film aanbod.

   Ik heb voor mezelf ook een vegetarische maaltijd besteld. Niet omdat ik een vegetariër ben, maar om het eten sneller te hebben 🙂

 8. Reis schreef:

  Kortere vluchten zijn volgens mij lastigere dan lange vluchten wegens de mindere accommodatie aan boord. 2u doodmoe in een vliegtuig zitten zonder de mogelijkheid om eens te slapen is echt een nachtmerrie.

  • Sheila schreef:

   Maar 2 uur overleef je dan wel weer. Dat is net zoals een lange treinreis. Je kan in die 2 uur nog wel bewegen, een Viva meenemen en helemaal uitlezen en dan heb je nog even tijd om te knabbelen aan een stukje chocolade. 2 uur vliegt zo voorbij. En als je weet dat je wil slapen, kan je natuurlijk daarvoor een dutje doen. Of je weet dat je er zo bent. Maar stel datzelfde gevoel dus voor in een vlucht van 11 uur. Dat is toch echt veel zwaarder 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *