16 x hoe overleeft je dreumes een lange vlucht?

Lange vluchten maken. Het zal een hobby van weinig mensen zijn. De gemiddelde vluchtduur van mijn reizen betreft 14 uur. En dat wordt natuurlijk aanzienlijk langer als ik naar Australië of Nieuw Zeeland vlieg. Al eerder gaf ik jullie mijn persoonlijke tips hoe je een lange vlucht kan overleven.

Maar hoe overleef je een lange vlucht mét tussenstop als je met een baby of dreumes vliegt? Kinderen tot en met 2 jaar hebben geen recht op een eigen stoel en zitten daarom bij jou op schoot. Dan wordt 12 uur vliegen ineens andere koek. Maar goed nieuws! Het is absoluut te doen! Zo bewijst ook mijn zoon die lachend naar Thailand is gevlogen. En daarom zet ik mijn persoonlijke, praktische tips voor je op een rij die natuurlijk ook nuttig kunnen zijn voor korte vluchten. En daar doe ik niet alleen jouw kind en jou als ouder een plezier mee. Maar ook elke medepassagier in hetzelfde vliegtuig (graag gedaan). 

1. Reserveer een ‘baskinet’ voor je baby

Veel vliegmaatschappijen hebben babybedjes aan boord voor lange vluchten. Dit zijn zogenaamde mandjes (baskinets, baskets, cots, elke maatschappij noemt ze anders) die stevig worden vast gemaakt aan de wand. Ze zijn bedoeld als slaapplek voor je baby. Ik heb er dan ook dankbaar gebruik van gemaakt toen we naar Amerika vlogen met British Airways. Onthoud wel:
– niet elke maatschappij beschikt hierover, dus controleer het (via de website)
– elke maatschappij hanteert andere grenzen voor leeftijd- of gewicht
– ze zijn beperkt beschikbaar en moeten vooraf gereserveerd worden
– vervolgens is het geen garantie, maar worden ze toegewezen aan degenen die het eerst inchecken op de airport (met een baby moet je altijd langs een incheck balie)

British Aiways gaat zelfs nog een stukje verder en biedt ook kinderstoeltjes aan voor de grotere kinderen tot de leeftijd van 2! Weet wel dat als er turbulentie is, je je baby altijd uit het mandje moet halen en op schoot moet houden (met een speciale riem).

2. Controleer wat je mee mag nemen

Controleer wat je kosteloos mee mag nemen aan bagage voor je kleine om te verrassingen te voorkomen. Dit kan nogal verschillen per maatschappij. Bij British Airways mag je bijvoorbeeld een buggy én een auto stoeltje meenemen plus 10 kilo aan bagage. Een autostoeltje is erg handig als je op bestemming een auto huurt.

3. Kies je stoel

Een paar dagen voor vertrek kan je online inchecken en je stoelen kiezen. Als je kindje ouder is en je niet persé aan de wand hoeft te zitten voor een basket, wees dan slim met het uitkiezen van stoelen. Vaak heb je een verdeling van rijen van 3 – 5 – 3 stoelen. Sinds we met een kleine vliegen, kiezen we voor één stoel bij het raam en de andere aan het gangpad. Als mensen online inchecken en er is nog voldoende plaats, kiest men niet snel een stoel tussen 2 vreemden in. Zo hadden we vaak een vrije stoel tussen ons! Het is geen garantie natuurlijk. Zit er onverhoopt iemand tussen jullie in, wil die heus wel met één van jullie ruilen.

4. Regel een vrije stoel

Geen vrije stoel tussen jullie in? Brutale mensen hebben de halve wereld. Wij hadden er geen moeite mee om de persoon naast ons vriendelijk te vragen of hij/zij niet naar een andere vrije stoel wilde verplaatsen zodat ons zoontje extra ruimte had om te slapen en spelen. Vooraf aan het boarden check ik altijd al bij het grondpersoneel of er vrije stoelen zijn. Dus ik ben dan al voorbereid en kan ook meteen aangeven waar er vrije stoelen waren. En iedereen verhuisde zonder moeite, dus het is ons altijd gelukt. Misschien vind je het eng om te vragen, maar nee heb je al. Bedenk gewoon, vrijwel niemand zit graag naast een gezin met een klein kind. En.. een happy baby is a happy passenger. Ik zou ook verhuizen! Je doet er eigenlijk iedereen een plezier mee.

vliegen-ddreumes

5. Zorg voor voldoende eten en drinken

Bij sommige maatschappijen (zoals British Airways) kan je een kindermaaltijd reserveren voor kinderen onder 2 jaar. Finnair bijvoorbeeld, biedt die optie weer niet. Dus wees altijd voorbereid en neem je eigen eten mee. Het is verstandig om voldoende snacks, eten en drinken mee te nemen. Het personeel is op elk moment van de vlucht bereid om je baby maaltijd op te warmen, maar desondanks kúnnen ze het niet op elk moment. Dus zorg dat je altijd wat bij de hand hebt. Weet dat je voor baby’s en een dreumes gewoon poeder mee mag nemen (als je geen borstvoeding geeft) en dat je ook meer dan 100 ml drinken mag meenemen. Dit kunnen zakjes voeding zijn, een fles water zijn of pakjes melk. Pakjes appelsap moet je vreemd genoeg wel inleveren (althans, in Duitsland). Maar denk ook aan kleine snacks, zoals stukjes (gedroogd) fruit, rozijnen, koekjes of kaasknabbels. Denk er ook aan om kinderbestek mee te nemen en een flesje (als dat nog nodig is).

6. Help met het klaren van de oortjes

Baby’s en kleine kinderen kunnen nog niet zelf hun oren klaren als er sprake is van druk verschil. Is je vliegtuig dus aan het stijgen of dalen? Dit is dan een goed moment om drinken te geven aan je kindje. Zo help je ze op een natuurlijke en eenvoudige manier om hun oortjes te ploppen, als ze er last van mogen hebben.

7. Neem een tablet mee

Wat is een lange vlucht zonder vermaak? Heb je een tablet, neem deze (opgeladen) mee. Vergeet niet om een usb kabel bij de hand te houden, omdat je ze bij veel maatschappijen aan boord kan opladen. Plaats wat (nieuwe) apps die voor uitdaging en plezier zorgen. Check eventueel van tevoren de inflight entertainment aan boord om te zien welke kinderfilms/tekenfilms worden getoond op het privé schermpje.

8. Denk aan praktisch speelgoed

Maar denk verder ook aan klein speelgoed. Wij namen mee: veel stickers (weegt vrijwel niets, kost vrijwel niets en neemt vrijwel geen ruimte in beslag), kleurboeken met stickers, stiften, mini boekjes, een houten vliegtuigje, een mini dinosaurus en een goedkoop magnetisch tekenbord. Het hoeft echt niet veel te zijn. Zorg voor speelgoed wat creativiteit stimuleert, zodat je kind er de hele reis mee kan doen. Daarnaast hadden we al zijn speelgoed in een klein nylon gymtasje (€1 bij de Zeeman) gedaan. Zo wist onze dreumes altijd waar zijn speelgoed was gedurende de reis en je kon het makkelijk bij elkaar houden. Vergeet in ieder geval niet het belangrijkste; de speen en knuffel! En ga uiteraard om de zoveel tijd even aan de wandel. Dat is namelijk ook goed voor je eigen gewrichten.

9. Prop geen luiertas vol, wees kritisch

Als je gaat backpacken moet je een luiertas vermijden. En hoe groter zo’n tas, des te sneller je onnodige dingen meeneemt. Wees kritisch op wat je écht nodig hebt: luiers voor die paar uur, vochtige doekjes voor billetjes en gezicht in één, geurzakjes (om de poepluiers in weg te gooien, ook zo fijn voor iedereen), weg werp slabbetjes (super praktisch om ze niet te hoeven bewaren in het vliegtuig), wat spuugdoekjes en een hydrofiele luier. De rest van de voorraad luiers voor de eerste dag(en) kunnen gewoon in je ruimbagage, net zoals de ‘echte’ slabbetjes. Daarna koop je ze ter plaatste. Maar denk natuurlijk ook aan extra kleding voor de kleine én een extra shirt voor jezelf. Want leuk als de kleine spuugt en je kan hem verschonen. Maar what about you als de helft over jou heen is gegaan? Vergeet ook je (kinder)medicatie niet om in je handbagage te stoppen. Zoals kinderparacetamol en neusspray. Alle spullen van de kleine ging gewoon in een rugzak, samen met eigen spullen die we aan boord wilden hebben.

10. Zorg voor je eigen rustmomenten

Voor mij vanzelfsprekend, maar laat ik hem toch benoemen. Wissel elkaar af wat betreft het bezig houden met de kleine (als je met z’n tweeën bent) en zorg op die manier voor voldoende rustmomentjes voor jezelf. Wees voorbereid dat het je heus niet lukt om een heel boek uit te lezen of om 5 films te zien. Maar door elkaar af te wisselen, is zo’n vlucht heel goed te doen.

11. Comfortabele kleding

Zorg er voor dat je kind comfortabele kleding draagt waarin gespeeld en geslapen kan worden. Tijdens nachtvluchten daalt de temperatuur, dus werk met laagjes en vergeet de sokjes niet. Dekentjes krijg je aan boord, mocht je geen ruimte hebben voor een eigen dekentje.

12. Neem een draagdoek mee

We reizen met een Maclaren Quest (voor de stevigheid en verschillende standen) die je handig en snel kan opvouwen. Je kan met een buggy tot aan de gate komen, waar deze wordt ingenomen. Let wel op dat deze eerst een label moet krijgen bij de incheck balie! Maar het verschilt per airport of de buggy weer bij de gate op je staat te wachten of pas bij de carrousel waar ook je ruimbagage ligt. Dat laatste is niet prettig. Met alle controles die je tussendoor hebt met je handbagage erbij, is het niet prettig om de kleine dat hele eind te tillen. Neem daarom altijd een (kleine) draagdoek mee in je handbagage. Want ook bij tussenstops, moet je het vaak doen zonder buggy. Vraag er al naar bij de incheck balie, zodat je voorbereid bent. Helsinki Airport heeft overigens leen buggy’s klaar staan bij elke gate!

13. Wees relaxed

Jij relaxed? Je kind relaxed. Zo werkt het echt. Zoonlief zit nooit stil. Dansen, klimmen, klauteren en rennen is zijn hobby. Desondanks heeft hij zich al die uren prima vermaakt tussen ons in. Doordat wij daar rustig zaten en om de beurt met hem mee speelden, bleef hij ook dus ook rustig. Hij had alles wat hij nodig had immers op één plek; ons en zijn speelgoed. Zorg er dus voor dat je alle stress thuis laat. Je kind is hier gevoeliger voor dan je denkt en reageert simpelweg op jou. Heeft je vlucht vertraging? Maak je niet druk, dat heeft geen zin. Wees gewoon voorbereid. Neem altijd extra voeding mee om daar op voorbereid te zijn. En Let It Go.

Als je trouwens vanuit Schiphol vliegt, kan je gebruik maken van een baby centrum. Daar kan je kleine slapen (of spelen) in een boxje. De box wordt omringd door een ruimte bank en vervolgens kan je de gordijnen dicht trekken. Zo kan je samen even ontspannen of in alle rust voeden. Ook is er zelfs een wastafel met ruimte wasbakken om je kindje in te wassen of te verschonen.

14. Voorkom een jetlag, plan je vluchttijden

Als je de mogelijkheid hebt, houd rekening met je vluchttijden. Zelf denk ik niet in dag- of nachtvluchten (want je kind slaapt toch wanneer hij wil slapen). Maar om jetlags te voorkomen, houd ik meer rekening met de tijden van aankomst. Een jetlag voorkom je door mee te doen met het ritme van de dag op aankomst. In Bangkok kwamen we om 07:00 uur aan op de airport. Het is aanlokkelijk om te gaan slapen, maar daarmee kom je niet in je ritme. We hebben daarom met z’n allen een klein dutje gedaan en gingen mee in het ritme van onze zoon zoals die het thuis ook zou doen. Dus van 10:30 tot 12:30 hebben we even kort geslapen en daarna zijn we de rest van de dag wakker geweest tot aan bedtijd. Terug waren we om 19:00 uur geland in Dusseldorf. Dus we konden thuis al snel gewoon ons bed in duiken. Ik heb nooit last van een jetlag, maar in beide gevallen heeft zelfs mijn zoon een jetlag over geslagen. De tweede dag zag hij dus al gewoon in het plaatselijke ritme! Dus probeer je vlucht zo te plannen/boeken dat je makkelijk over kan gaan in het dagritme op locatie.

15. Onderbreek je vlucht

Onze volgende reisbestemming die op de planning staat, is Nieuw Zeeland. Dat is een behoorlijk eind vliegen vanuit Amsterdam. Rechtstreekse vluchten zijn er niet, dus een tussenstop maak je altijd wel. Bij dit soort vluchten adviseer ik je om de tussenstop om te zetten tot een stop over. Dat betekent dat je een paar dagen op die locatie blijft, wat de reis minder vermoeiend maakt. Het is meteen een leuke gelegenheid om een andere stad aan te doen. Na een paar dagen vlieg je gewoon weer verder op hetzelfde ticket. Let wel, je moet het natuurlijk wel vooraf geregeld hebben bij het boeken van je ticket.

16. Regel de juiste documentatie

En als laatste, het belangrijkste… zorg dat je de juiste documentatie bij je hebt. Niets is zo erger dan op een airport te staan en niet verder mogen! Elk kind moet over een eigen paspoort beschikken, dus ook een baby. Reis je alleen met je kind, maar deel je ouderlijk gezag met iemand anders? Of ben je gescheiden en je kind draagt de achternaam van je ex? In beide gevallen moet je de toestemming via een officieel document aangeven, samen met een kopie van de geboorteakte. Op deze website vind je meer informatie.

Kijk je er tegenop om te vliegen met je kleine? Ik hoop dat bovenstaande tips nuttig voor je zijn. Goede vlucht!signature sheila

Comments

comments

16 gedachten over “16 x hoe overleeft je dreumes een lange vlucht?

 1. Miranda schreef:

  Handige tips inderdaad! Wij proberen altijd voor een aantal kleine cadeautjes te zorgen, zodat ons 3-jarig zoontje regelmatig met iets nieuws kan spelen. Gecombineerd met filmpjes kijken, eten en wat slapen is een lange vlucht dan best te doen. En afwisselen met je partner inderdaad. Tenzij je er twee hebt… 🙁
  Jammer dat de kleintjes zo snel te groot zijn voor de baby cot aan boord. Onze volgende reis in november zal de eerste vlucht worden dat ons dochtertje op schoot zal moeten slapen (we hebben een nachtvlucht). Ben benieuwd hoe dat gaat…

  • Sheila schreef:

   Ja, ik vind het ook jammer dat die cot echt voor baby’s zijn. Ideaal vond ik het bij de eerste vlucht. Mijn zoontje kon heerlijk slapen en in zijn cot spelen. Telkens als hij sliep duimde ik wel en zat ik echt te mompelen: ‘geen turbulentie, geen turbulentie, geen turbulentie..’

 2. Sabien schreef:

  Heb al de stoelen EN bassinet gereserveerd bij Emirates, dus ik sta op tijd bij de incheckbalie in december. Qua lengte en gewicht zou hij het nét moeten halen, hij is best klein voor een 1-jarige, ben benieuwd. Krijg er bijna zin in als ik het zo lees!

  • Sheila schreef:

   Slim! Ik vind sowieso Emirates super fijn. Echt één van mijn favo maatschappijen om mee te vliegen. Maar het is inderdaad goed om op tijd bij de incheck balie te zijn. Ik heb nog nooit meegemaakt dat er zoveel baby’s in één vlucht zaten dat de bedjes op waren. Maar goed, dat risico wil je gewoon niet nemen. Hopelijk heb je ook de tijd om nog wat films te kijken. Emirates heeft altijd een waanzinnig aanbod!

   Heb je nog wat aan de tips? Of zelf nog tips?

 3. Sabine schreef:

  Zeker fijne tips! Enne we konden voor een directe KLM kiezen of Emirates met overstap voor hetzelfde geld en we gingen unaniem voor Emirates, dat zegt wel wat! Zo fijn reizen…

 4. jeapiebel schreef:

  Het is zeker niet altijd een pretje om met kinderen (kleine kinderen) een lange vlucht te vliegen. Al heb ik het ook 13 jaar lang gedaan. Voor ik het weet worden ze groot. Goede voorbereiding is het halve werk. Mijn zoon was de laatste vlucht uit Thailand ook best ziek. Gelukkig kan hij de hele vlucht lekker lang liggen, dat scheelt wel. Ik vond het ook zo zielig. Relax en rust is een must vind ik ook. Films en games aan boord vind ik ook handig bij mijn zonen dan. 😉

  • Sheila schreef:

   Oh, als je kind ziek is is zo’n lange vlucht extra zwaar. Dat snap ik helemaal. Het beste maak je zo’n vlucht toch echt als je fit bent. Geldt ook voor volwassenen. En als je kinderen ouder zijn, dan heb je extra veel aan die films en games. Dan kan jij ook echt zelf een filmpje pakken. Nu was ik al blij dat ik er 2 in totaal kon zien!

  • Sheila schreef:

   Ja hè? Dat is echt dé tip. Daar valt en staat echt alles mee. Je kan een tablet meenemen, maar als je zelf in de stress schiet, heeft je kind nog geen rust. Dan helpt een tablet echt niet meer.

 5. Renate schreef:

  Wat een goede tips! Ik heb hier totaal geen ervaring mee, want ik heb geen kinderen en ik denk als ik ze heb dat ik niet met ze ga vliegen haha. Alleen ik vind het wel een goede tip vooral hoe je de oortjes van een kind kan laten ploppen, nooit over nagedacht (logisch want ik heb geen kind dus geen reden om over na te denken haha) maar ik hoor wel vaak kindjes huilen door de pijn in de oren. Ik was 7 toen ik voor het eerst vloog en toen kon ik dus wel zelf mijn oren laten ploppen, maar het deed behoorlijk pijn! Ik was toen ook een tijdje bang om te vliegen door die pijn. Nu heb ik er geen last meer van, maar ik slik al standaard pijnmedicatie, dus misschien voel ik het dan niet meer? haha en vooral een goede om een tablet mee te nemen dat zag ik pas ook veel mensen doen!

  • Sheila schreef:

   Weet je, je hebt ook meteen meer begrip als kindjes huilen tijdens het stijgen en landen. Je houdt er inderdaad niet snel rekening mee, maar nu je het weet denk je dan sneller… arm kind. Wat doet het pijn, logisch dat je huilt.

   Vervelend dat je toen zelf ook zo’n pijn had. Je pijnmedicatie zal er niet iets mee te maken moeten hebben. Wellicht had je toen je 7 was niet door dat je je oren moest ploppen en deed je het gewoon te laat. Nu je ouder wordt herken je het gevoel en weet je wat je moet doen. Even slikken, je mond open doen en met je kaak bewegen of je neus dicht knijpen en snuiten. Ik duik, dus dan leer je wel hoe belangrijk het is om te ploppen. Maar ik heb ook eens gehad tijdens een duik, dat ik de diepte in ging en mijn oren niet wilde ploppen. Wow… dat deed zo zeer! En het gaat dan sneller dan met vliegen. Echt pijnlijk. Daarom kan je ook niet duiken als je verkouden bent. Dan kan je je oren niet klaren.

 6. marjolein schreef:

  Ik vind dit dus serieus een boeiend onderwerp. Heb zelf weliswaar geen kleintjes, maar ik vraag me altijd af hoe de ouders zo’n vlucht ervaren. Mensen praten er altijd zo gestresst over, lopen bezweet heen en weer met rugzakken, tassen, baby’s, luiers, voedingstorens.. Vraag me soms af of het wel de moeite waard is om zo’n trip te ondernemen met zo’n uk. Hoe zien jullie dat?

  • Sheila schreef:

   Nou, eigenlijk wat ik al zeg. Ons zoontje is relaxed, omdat wij dat zijn. En of het de moeite waard is, ja.. absoluut. Omdat we gewoon reizigers zijn en ons zoontje niet beter weet. En omdat ik het dus niet zie als één groot stress verhaal. In het vliegtuig stappen is voor hem zelfs fijner, omdat hij dan tenminste niet vast zit in een auto stoeltje. Het is voor ons geen kwestie om ons af te vragen of het de moeite waard is om naar Thailand te vliegen met een kleintje. Dat deden we voor zijn geboorte ook. Dus het is voor ons gewoon vanzelfsprekend om in dat vliegtuig te stappen en die lange vluchten te maken. En doordat het voor ons zo gewoon is, is er ook geen sprake van stress. Die vlucht ervaren we dan ook stressloos van begin tot het einde.

   Op de terugvlucht van Amerika naar Nederland, hadden we vertraging. Daardoor misten we een aansluitende vlucht. Zelfs toen waren we er relaxed onder. Het enige wat ik had wilde weten was hoelang we moesten wachten. Normaal maakt me dat niet zoveel uit. Maar toen zag ik met babyvoeding. Dus ik wilde zeker weten dat ik genoeg had, of dat ik extra moest kopen.

   Ouders die zo stressen, snap ik niet helemaal. Ik hoop dus ook dat ik ze heb geholpen met deze tips. Een collega gaf aan dat hij het toch niet aan durfde om een vlucht van 4 uur te vliegen. Hij was al helemaal gestresst toen hij er aan dacht hoe hij dat moest doen met zijn dochtertje van 1 jaar. En ja, dan gaat het al bij voorbaat niet lekker. Terwijl het echt wel mogelijk is, zoals je leest.

   Bedankt voor je leuke reactie! Leuk om weer wat van je te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *