Mijn ervaring met moxa-therapie

Toen ik 25 weken zwanger was, werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Ik had een bloeding ontdekt en dat is natuurlijk het laatste wat je wil als je zwanger bent. Omdat het niet duidelijk was waar deze bloeding vandaan kwam, werd ik ter observatie opgenomen. Het bleek gelukkig niets te zijn. Maar doordat ik zo een extra echo kreeg, werd ontdekt dat mijn zoontje in een stuitligging lag (en bedankt verloskundige die met volle overtuiging zijn hoofdje voelde, wat dus nu zijn billetjes bleken te zijn).

Een paar werken later ging ik op controle bij de verloskundige, legde ik uit dat mijn zoon in een stuit lag. Niet dat ik direct geloofd werd, maar dat terzijde. Toen met een extra echo de stuitligging uiteindelijk bevestigd werd, kwam het ‘Wat Nu?’ gesprek, gevolgd door 2 opties.

En graag wil ik jullie meer uitleggen over een 3e optie, die vaak wordt vergeten.

stuitliggingJe kind ligt in een stuit

Dus je kindje ligt in een stuit. Wat nu? Ik kan je vertellen dat er dan altijd een gesprek volgt, waarin wordt gevraagd wat je wil doen om het kindje te laten draaien. Want het streven is natuurlijk dat je kindje wel in de goede positie ligt, zodat een vaginale bevalling de meeste kans op slagen heeft.

Uitwendige versie

In die paar weken had ik echter het één ander al uitgezocht. Het standaard advies zou zijn een poging tot het draaien van de baby door een uitwendige versie. Dit houdt in dat men met de handen op een bepaalde manier over je buik wrijven en het kindje ‘vasthouden’ en hem zo in de goede richting duwen, zoals je hier kan zien. De moeder krijgt weeënremmers toegediend om de baarmoeder soepel te houden. Niet elke poging slaagt en daarbij is het vaak een geen prettige  ervaring voor de moeder. De uitwendige versie is uiteraard veilig, mocht je daar aan twijfelen. Hoe dan ook, de uitwendige versie sprak mij totaal niet aan. Mijn zoontje had zelf bepaalt om op een bepaalde manier in mijn buik te liggen, waarom zou ik twee mensen aan mijn buik laten zitten om hem te laten draaien? Het voelde onnatuurlijk en ik liet de verloskundige weten dat ik die poging absoluut had uitgesloten.

Wachten

Een andere mogelijkheid die wordt aangeboden, is natuurlijk de natuur haar beloop laten gaan. En hopen dat je kindje uit zichzelf draait, wat in de praktijk ook kan gebeuren. In de tussentijd zijn er genoeg oefeningen die je kan proberen om je kindje te laten draaien. Zoals hypnose of zwemmen. Hier staan diverse mogelijkheden handig op een rijtje.

maar hoe zit het dan met optie nummer 3?

Maar ik had gelezen over moxa-therapie en dat sprak mij wél aan. Op die manier wilde ik een poging doen om mijn zoontje te stimuleren om op een natuurlijke manier te laten draaien. En als het niet lukte, ook prima. Ik had geen thuisbevalling in gedachten, stond open voor elke vorm van bevalling, dus had geen teleurstellingen te verwerken. Jammer vond ik het wel dat Moxa-therapie op mijn eigen initiatief ter sprake kwam. Desondanks was de verloskundige enthousiast en ze gaf me direct aan dat dat erg geschikt zou zijn. Ze verwees me direct door naar de een gediplomeerde therapeute. En zo begonnen we enkele weken later met moxa-therapie. Omdat ik merk dat moxa-therapie bij veel vrouwen niet eens bekend is, wil ik graag mijn ervaringen delen. Ook om je te laten weten dat je meer keuzes hebt, dan alleen wachten op een spontane draaiing of een uitwendige versie.

Wat houdt Moxa-therapie in?

Moxa-therapie is een onderdeel van acupunctuur en de Traditionele Chinese Geneeskunde. De behandeling is erg simpel. Je houdt een een moxastick bij een bepaald acupunctuurpunt op je lichaam (te weten, de zijkant van je kleine teen).

Wat gebeurt er precies?

De punt van de moxastick steek je aan met een aansteker, waardoor het warmtes afgeeft op dat specifieke punt. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde ontstaat er verwarmende energie in het kleine bekken wat voor beweging zorgt. In het kleine bekken ligt ook de baarmoeder. Door de beweging in het kleine bekken wordt de baby ook beweeglijk en gaat hij (of zij) draaien. Heb je behoefte aan een westerse benadering? Onze geneeskunde verklaart dat door moxa-therapie de baarmoeder beter wordt doorbloed. Daardoor rijpt zij beter en is de kans groter dat het kindje spontaan draait.

728px-turn-a-breech-baby-step-9-version-2Ok, en dan?

Moxa-therapie is erg eenvoudig. Het handigst is om één consult te regelen bij een daarvoor gediplomeerde therapeut/acupuncturist. De meeste zorgverzekeraars vergoeden overigens het consult. Zij (of hij) legt je uit hoe moxa-therapie in zijn werk gaat en laat zien op welk punt op je lichaam de stick gericht moet worden. Gezien het de kleine teen is, is het comfortabelst om de therapie door iemand anders te laten uitvoeren. Dus neem je partner mee naar het consult. Vervolgens krijg je voldoende sticks mee om de therapie thuis voort te zetten. Je doet de therapie 2 keer per dag, 15 à 20 minuten per teen voor een periode van 2 weken. Langer blijkt geen toegevoegde waarde te hebben. Je kan ook overigens ook via internet moxa sticks en een dvd met uitleg bestellen. Ik adviseer je om daar géén gebruik van te maken. Dit om te voorkomen dat onbewust gebruik maakt van de verkeerde acupunctuur punten op je lichaam en daarmee juist kan zorgen dat je kindje nog dieper komt te liggen. Daarnaast kan een therapeute beoordelen of de therapie geschikt is voor je.

Heeft het wel kans op slagen?

Natuurlijk vraag je je als nuchtere moeder af of er dan wel onderzoek is gedaan naar deze eeuwenoude Chinese methode. Jazeker! In 2010 promoveerde Ineke van de Berg, onderzoeker van het Erasmus MC, op dit onderwerp. Ook in andere landen zijn er overigens grootschalige onderzoeken geweest. In haar proefschrift komt ze met  een wetenschappelijke onderbouwing van de effecten van deze vorm van acupunctuur en ziet ze moxa-therapie als een waardevolle toevoeging. Moxa-therapie heeft zo’n 70% kans op slagen. Ook bij een uitwendige versie lukt een draaiing niet altijd (daarbij kan het kind later alsnog terug draaien), dus ik vind dit persoonlijk een hoog percentage. Het beste resultaat boek je wel als je in week 33 à 34 start.

heb je iets te verliezen?

Daarnaast dacht ik nuchter, je hebt niets te verliezen. Je kan altijd beginnen met moxa-therapie om je kind de kans te geven op een natuurlijke manier te draaien. Is het niet gelukt en wil je toch graag dat je kindje draait? Dan ben je alsnog op tijd om een uitwendige versie te proberen, welke wordt gedaan vanaf week 36.

De voordelen van moxa-therapie

Maar natuurlijk zet ik alle voordelen voor je op een rijtje:

– De draaiing wordt gestimuleerd door warmte, er is geen direct contact met de baby of buik
– De therapie kan gewoon thuis plaats vinden
– De therapie is aangenaam (door de warmte) en absoluut niet pijnlijk
– Er is geen sprake van medicatie (zoals weeënremmers)
– Het is veilig voor moeder en kind
– Is het kind niet gedraaid, kan altijd nog gekozen worden voor de uitwendige versie

Hoe heb ik moxa-therapie ervaren?

Ik was sowieso al voorstander van moxa-therapie toen ik begreep dat je kindje wordt gestimuleerd om te draaien door middel van energie, wat een zeer natuurlijke manier is. Daarnaast was de moxa-therapie voor ons een momentje om op een fijne manier samen bewust bezig te zijn met de zwangerschap. Kaarsje aan, muziekje erbij. Ik vond het zeer ontspannend en de warmte bij mijn teen voelde prettig aan. Op het moment dat man- of vriendlief bezig waren met de moxa stick, voelde ik ook echt beweging in mijn buik. De energie had dus zeker invloed op mijn zoontje. Helaas behoorde ik niet tot die 70% en besloot mijn zoontje lekker in stuitligging te blijven. Maar als je net zo eigenwijs bent als ik, had ik ook niets anders verwacht. Ik heb het zelf hierbij gelaten en ben dus niet voor een uitwendige versie gegaan. Mocht mijn 2e ook besluiten om in een stuit te gaan liggen, zou ik wederom voor deze vorm van therapie kiezen.

Geboren op 12 november

Tot het plannen van een keizersnede kwam het overigens niet eens. Mijn vliezen braken net voor middernacht en na het opvangen van weeën voor enkele uren, werd mijn zoontje op 12 november 2014 in de ochtend geboren via een keizersnede. En voor de oplettende lezer, betekent dat dus inderdaad dat we afgelopen zaterdag zijn 2e verjaardag hebben gevierd!

Zou jij voor moxa-therapie kiezen?signature sheila

 

 

Comments

comments

22 gedachten over “Mijn ervaring met moxa-therapie

  1. Martha schreef:

    Wat gek dat ze die therapie niet zelf hebben voorgesteld terwijl dat eigenlijk (als het werkt) de beste optie lijkt te zijn.. Als het niet werkt dan kun je altijd nog iets anders proberen, maar als dit 70% kans van slagen heeft en het verder hartstikke veilig en niet pijnlijk is enzo dan klinkt mij dat meer al een eerste keus in de oren, maar ja ik snap dan ook wel meer dingen niet uit de medische wereld. Ik wist trouwens niet eens dat een baby verkeerd om in je buik kon liggen. Gefeliciteerd met zijn 2e verjaardag!

    • Sheila schreef:

      Ja hè. Ik vond het ook vreemd en ook erg jammer. Want als ik er zelf niet al van gehoord had, had ik die optie wellicht helemaal gemist. Daar zou ik achteraf echt van balen! Ik denk dat het niet bij iedereen de eerste keuze is, omdat veel vrouwen er gewoon niet vanaf weten.

      Ja, maf hè. De ideale situatie is dus met het hoofdje naar beneden. Het is nog steeds niet bekend wat de oorzaak is van een stuitligging. Maar je kan met een stuitligging alsnog kiezen om vaginaal te bevallen. Al eindigt het merendeel alsnog in een keizersnede. Moet wel gezegd worden dat als ik in een land was geweest waar de zorg niet zo goed was als hier en ik een keizersnede niet had vertrouwd. Dan had ik natuurlijk écht wel die uitwendige draai gedaan. En waarschijnlijk tig sjamanen bezocht. Alles om dan wel je kind gedraaid te krijgen.

  2. Denise schreef:

    Wat gek dat ze de derde optie niet verteld hebben en jammer dat de therapie niet bij jou werkte. Toch wel heel fijn dat je zoon gezond ter wereld is gekomen!

    Helaas wordt acupunctuur vaak niet als een officiële geneeskunde gezien. Ik heb geen moxa-therapie gehad (en ben ook nooit zwanger geweest)., maar ik heb wel acupunctuur gehad. Naast de andere therapieën heeft acupunctuur het meeste voor mij gedaan.

    • Sheila schreef:

      Ja, vind ik ook gek. Terwijl het wel bekend is en juist door dat onderzoek vanuit een westers perspectief, ook aangegeven wordt dat het werkt. Ik vond het ook jammer dat het niet werkte, maar goed… bij genoeg andere vrouwen wel. Dus het is meer een gemiste kans om er niet voor te gaan, denk ik dan.

  3. Vlijtig Liesje schreef:

    Ik heb moxa therapie gehad toen ik spuug misselijk was van mijn vierde kind. Dat was echt niet leuk meer. Ze hield die ‘sigaar’ toen bij mijn rug, en een paar dagen later was ik niet meer misselijk.

    Of het nou daardoor kwam weet ik niet, maar ik zou het dus zeker wel proberen.

  4. jeapiebel schreef:

    Op een natuurlijke manier te laten draaien daar zal ik ook voor kiezen. En je hebt zeker hier niets te verliezen om toch te proberen, zoals je zegt. Ik hoef gelukkig niet deze moxa-therapie te gebruiken. Maar dat je het bij je niet werkt is puur de eigenwijsheid dat hij waarschijnlijk van zijn moeder heeft geërfd.. hihi Je kent je zelf ook zo goed. Dus je zoon en ik hebben hetzelfde sterrenbeeld.. leuk! J Gefeliciteerd nog al is het een beetje laat.

  5. jeanine schreef:

    Nog nooit van gehoord, maar erg interessant om te lezen. Hier ligt de baby gelukkig goed. Hopelijk blijft dat zo maar anders zou ik dit zeker willen overwegen. Het draaien van buiten af heeft ook niet zo mijn voorkeur.

    • Sheila schreef:

      Nou kijk, dan is het dus super handig om dit in je achterhoofd te houden. Want you never know wat er gaat gebeuren. En het is fijn om te weten dat er dus meer opties zijn dan de uitwendige versie.

  6. Yvonne schreef:

    Jeetje, ik dacht altijd dat ze op die termijn nog makkelijk alle kanten op konden draaien… niet vanzelfsprekend dus. Dat ze zelf niet met die 3de optie kwam… dat verbaast mij inmiddels niet meer (helaas). Ik heb al iets te veel zorgverleners meegemaakt waar ik zelf met dingen moest komen, anders had ’t er nu heel anders uit gezien. Maar: van harte gefeliciteerd met je zoons 2de verjaardag!!

  7. Nina schreef:

    Oef, zo’n versie had mij ook niet fijn geleken. Jammer dat de verloskundige niet zelf met een alternatief voor de versie kwam, maar wel prettig dat ze er enthousiast over was. Ze houden zo vast aan protocollen. Ik had nog niet eerder van de therapie gehoord, maar ik geloof wel in dit soort methoden. En nogmaals gefeliciteerd met Oz!

    • Sheila schreef:

      Goed dat je dan bij deze er vanaf weet. Je weet nooit waar het handig voor is. Misschien voor jezelf ooit of juist voor een vriendin. Ik had er echt van gebaald als ik dit pas achteraf had gehoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *