Zou jij jouw tattoo uit handen geven?

Niet iedereen durft het aan om een tattoo te laten zetten. Je zet zo’n ding toch wel voor de rest van je leven op je lichaam. Wat als je er nou uitgekeken op raakt? Of over 20 jaar spijt krijgt? Voor veel mensen een reden om nooit een tattoo te laten zetten. Anderen zijn bang voor de pijn. En weer anderen hebben er simpelweg niets mee.

En dan is er nog die andere groep mensen die wel graag hun lichaam laten versieren met inkt…

Een tijdslijn op mijn lichaam

“Betekent die tattoo iets?” vragen mensen me regelmatig. Nee. Alhoewel, het is net hoe je het bekijkt. Mijn tattoos staan niet symbool voor iets of iemand. Ik heb ze niet ter herinnering van overleden mensen of om mijn kinderen te eren, bijvoorbeeld. Ik heb ook niet 10 jaar de tijd genomen om over een ontwerp na te denken. Mijn tattoos zijn ‘gewoon’ mooie plaatjes. Maar wel mooie plaatjes die op dat moment bij me pasten. Daardoor zie je ook een tijdslijn op mijn lichaam. Want stijlen veranderen ook in de tattoo wereld, net zoals je zelf groeit. Zo ga je van een eenvoudige kleine tribal om mijn pols, naar een gedetailleerde pauw en vrouwelijke samoerai op mijn arm. De tattoos heb ik laten zetten in verschillende landen tijdens diverse reizen. Dus staan ze wel symbool voor een periode in mijn leven en daar herinneren ze me nog elke dag aan. Betekenen ze dus iets? Ja, maar op een andere manier dan de meeste mensen bedoelen.

Een betekenis

Er zijn echter genoeg mensen die wel een tattoo hebben met een betekenis. Daar kunnen mooie verhalen achter zitten. En een goede tattoo artiest helpt je om jouw verhaal tot één tattoo ontwerp te maken. Soms zet iemand juist een tattoo als een dierbare is overleden, om die persoon blijvend dichtbij zich te hebben. Ik vind het mooi om te zien hoe creatief men hiermee kan omgaan en hoe divers zo’n herinnering kan zijn. Anderen doen er jaren over om goed na te denken over een bepaald ontwerp. Verstandig, omdat je er ook de rest van je leven mee zit.

Een bewuste keuze

Hoe dan ook. Vrijwel iedereen die je tegenkomt heeft hoe dan ook nagedacht over zijn/haar tattoo. En het geplaatste ontwerp, is hoe dan ook een bewuste keuze. Klinkt logisch toch?

Zou jij je tattoo uit handen geven?

Zou jij dan iemand anders de vrije hand geven wat betreft een tattoo? En daarbij bedoel ik ook echt, iemand vrij laten in het laten ontwerpen van een tattoo die op jouw lichaam wordt gezet. De ander kiest ook nog de plek én… je krijgt de tattoo pas te zien als deze gezet is. Weigeren is dus geen optie!

Just tattoo of us

Dus wat bezielt je dan om de keuze van je tattoo aan een ander over te laten? Met name volgens bovenstaande regels? Ik kan er niet met mijn hoofd bij, maar er zijn mensen die dit doen. Daar kwam ik achter toen een vriendin me wees op het Britse (goh, no surprises there), niet al te intelligente MTV programma  ‘Just Tattoo of Us’. Hier krijg je dus een tattoo door iemand anders bedacht. Als tegenprestatie mag je dan wel precies hetzelfde doen bij de ander. Mensen geven zich op als duo (met een vriendin, partner of ga maar door), dus je zou verwachten dat je beste vriend in ieder geval zorgt dat je met iets moois weg loopt. Maar niets is minder waar. Op de één of andere manier vinden mensen het blijkbaar prima om elkaar genadeloos voor schut te zetten. Het resultaat? Huilende en woedende kandidaten. Maar goed, enigszins begrijpelijk als iemand anders ‘slut’ op jouw been heeft laten tatoeëren. Of ‘Once a cheat, always a cheat’ groot op je onderrug. Of een portret van Donald Trump op je kont. Ik heb geen idee wat erger is. Maar voordat je de ‘slachtoffers’ sneu vindt. Andersom wordt vaak net zo’n achterlijke tattoo bedacht. Wat bij mij weer resulteert in het volgende: Verbaas ik me nou over de meest belachelijke tattoos die gezet worden of verbaas ik me meer over de niet al te slimme mensen (op z’n netst gezegd) die hier aan mee doen?

Wat bezielt mensen?

Of ik je nu wil stimuleren om naar dit programma te kijken? Nou nee. Je mist er niets aan. Waar ik het vooral over wil hebben, is mijn verbazing voor een dergelijk programma. Het is net zoiets als ‘Trouwen met een wildvreemde’, waar ik me ook over heb zitten verbazen in een blog. Waarom zou je hier dus aan mee willen doen? Mensen snappen toch wel dat je eindigt met de meest belachelijke tattoo die je kan bedenken? Los van dat ik zelf niet met zoiets voor de rest van mijn leven wil lopen, ik zou het niet eens over mijn hart kunnen verkrijgen om dat iemand anders aan te doen. Dus ‘Just Tattoo of Us’? Nee, bedankt. Maar als je echt nieuwsgierig bent, kan je hier wat resultaten op You Tube terug vinden.

En jij?

Wat vind jij er van? Zou jij iemand anders de vrije hand kunnen geven voor een tattoo op jouw lichaam?

 

 

Comments

comments

36 gedachten over “Zou jij jouw tattoo uit handen geven?

 1. Huismama schreef:

  Heel bijzonder dat mensen zich daar vrijwillig voor opgeven inderdaad…Ik zou er ook zeker niet aan meedoen! Het kijken naar dat programma sla ik dus ook maar even over, beter voor mijn bloeddruk ;).

 2. Daisy schreef:

  Ik ken het programma en denk daar precies hetzelfde over als jij… waarom doe je hier in godsnaam aan mee? Ik zou het wel aandurven mijn tattoos volledig uit handen te geven aan 1 van mijn ouders of mijn zusje… Vind ik zelfs wel een mooie gedachte eigenlijk, dat zij dat bij mij vinden passen… Maat dat zijn mensen waarvan ik weet dat ze me niet zouden naaien zoals wat er in dit programma gebeurt.

  • Sheila schreef:

   Dat is inderdaad precies waar mensen mee bezig zijn. Elkaar naaien. Waarom? Ik snap wel wat je bedoelt. De mensen die je lief hebt zullen iets moois uitzoeken. Maar ik zou het alsnog niet willen. Een tattoo heb ik toch graag volledig zelf in de hand.

 3. Evelyne schreef:

  Een tattoo zet je voor de rest van je leven, dus nee ik zou die liever niet uit handen geven. Zelf heb ik geen tattoo’s, maar wil er stiekem wel één. Hoe waar en wat heb ik zo al een klein beetje in gedachten, ’t is alleen nog de vraag doe ik het of doe ik het niet 😀

 4. Sylvia schreef:

  Wauw wordt dit echt gedaan. Jeetje wat een stelletje sorry hoor mafkezen haha. Nee ik zou dat never nooit doen. Veel te persoonlijk. Hopelijk krijg ik in het najaar nog een mooie tattoo erbij. De hartslag en een hartje op de plek waar mijn dochtertje ook aan haar hartje is geopereerd. Zij heeft een litteken mama een tattoo met de betekenis dat mijn kleintje een ware vechter is!

 5. Joyce rdt schreef:

  Nee ik zou dat niet durven. Een vriendin van me heeft dat gedaan en is er helemaal niet blij mee en dat vind ik zo zonde.
  Zelf heb ik 3 tattoos en ze hebben alle3 echt een betekenis en dat maakt ze voor mij speciaal en bijzonder, ik zou dat nooit uit handen durven geven. Liefs.x

  • Sheila schreef:

   Wacht. Bedoel je dat ze echt iemand anders een tattoo heeft laten ontwerpen en dat ze die heeft laten zetten zonder eerst te kijken wat het resultaat is?

   Ik zou het ook nooit uit handen geven.

 6. Linda schreef:

  wow, nee dat zou ik echt niet durven!
  Ik heb het filmpje waar je naar linkt bekeken; vreselijk, waarom zou je dat iemand aandoen?!

  Al jaren wil ik een tattoo, maar ik ben dat type dat niet durft te kiezen. Ben zo bang dat ik erop uitgekeken raak. Mijn man heeft wel een tattoo, al een jaar of 10, en is er nog steeds net zo blij mee als de dag dat hij hem liet zetten, het goede voorbeeld heb ik dus wel. Nu ik zelf nog 😉

  • Sheila schreef:

   Leuk. Want je moet inderdaad eigenlijk even een filmpje zien om te geloven dat het echt zo idioot is. En vervolgens inderdaad denken, waarom zou je dat iemand aan doen?

   Ben benieuwd of je eens overstag gaat. Als je al jaren in ieder geval een ontwerp in gedachten hebt en nog steeds hetzelfde wil, is dat in order geval al een goed begin. En je kan altijd nog mijn blog lezen over mijn favoriete tattoo artiesten als je op zoekt bent naar een top artiest.

 7. Sandra schreef:

  Oh nee zeker niet, dat zou ik never nooit willen en durven! No way haha. Ik zou wel graag een keer een tattoo willen, maar ben er nog steeds niet over uit wát. Ik vind bijna niks mooi… Dis de kans is groot als ik het uit handen zou geven dat ik het niet mooi vind haha. :’)

  • Sheila schreef:

   Aan de andere kant, als iemand echt smaak heeft. Goed naar je luistert en jouw voorkeuren kent qua stijl, kunnen er natuurlijk fantastische ontwerpen uit komen. Want dat is precies wat een goede artiest kan. Hij luistert naar jouw verhaal en maakt daar iets moois van. Het verschil is dan wel dat je het ontwerp wel eerst ziet natuurlijk. En dat die persoon je niet probeert te naaien natuurlijk.

 8. Josine schreef:

  Toevallig heb ik dit programma ook voorbij zien komen. BIZAR! Nee, ik hou zelf niet van tattoos maar kan ze wel waarderen bij een ander (ja ook zonder betekenis haha). Dus zoiets de vrije hand geven, never..

  • Sheila schreef:

   Dat vind ik leuk om te horen. Want ook al houd je er zelf niet van .je kan wel erkennen dat een ander echt kunst heeft (behalve de stumperds van deze show dan hè).

 9. Saskia schreef:

  Soms van die programma’s… Haha vol verbazing inderdaad. Ik zou het zeker niet doen.. Ik heb zelf geen tatoeages, zou wel een hele toffe willen maar mijn pijngrens en angst.. Nee, ik denk niet dat hij er ooit gaat komen.

 10. jeanine schreef:

  Ze selecteren de mensen wel vast op kijkcijfer potentie want als iedereen elkaar prachtige tattoos zou geven zou er vast “niks aan” zijn, haha. Ik ga hier echt niet naar kijken, laat staan aan meedoen. Jouw kijk op tattoos als een tijdlijn vind ik prachtig. Ik hoop zelf dit jaar of het jaar erop ook mijn eerste tattoo te laten zetten.

  • Sheila schreef:

   Ik denk dat je niet eens hoeft te selecteren, omdat iedereen met verstand zich gewoon niet aanmeldt. Ook al vertrouw je je partner, alsnog wil ik eerst het resultaat zien. Er zijn ook mensen die elkaar prima tattoos gunnen. Zo liet een meisje het portret van haar zoontje op haar vriends lichaam zitten. Omdat hij een fantastische vader is, zei ze. Dus je hebt ze er tussen zitten. Mensen die je niet probeer te naaien. Helaas kreeg zij een afschuwelijke tattoo van haar vriend! Op haar hals een kont in de vorm van een hartje. I kid you not! Als je eigen vriend en vader van je kind dat bij je doet… zou ik sterk gaan nadenken over de relatie.

   En dankjewel 🙂 Ik ben benieuwd naar jouw eerste tattoo. Er komt vast wel een foto tegen die tijd op Insta!

 11. Sammie schreef:

  Ik zou er niet aan mee doen, maar er zal vast iets bedachts achter zitten anders word het natuurlijk geen boeiend programma, denk ik.achteraf huilen als je aan zo’n soort programma mee doet snap ik sowieso niet, heb ik ook geen medelijden mee, moet je maar nadenken voor je zoiets doet 🙂

 12. Irene schreef:

  No way dat ik ooit aan zo’n programma mee zou doen. Het lijkt wel alsof mensen die aan dat programma meedoen geen respect meer hebben voor hun eigen lichaam en ook niet van anderen. Lijkt mij dat een tattoo daar nooit voor bedoeld is.

 13. Essma schreef:

  Ik heb geen tattoos en wil ze ook niet. Wel kan ik soms heel lang kijken naar een tattoo bij iemand anders. Vooral als je niet meteen ziet wat het is of voorstelt. Ik probeer dan ook een betekenis te vinden…een soort zoekspel ?

 14. roelina schreef:

  Dikke vet NEE. Net zoals in dat programma inkmasters. Ik zou toch nooit met zo’n proefkonijn too opgescheept willen worden. Wat ik trouwens wel een mooie gedachte vind, en dat heb ik eens ergens gelezen dat er mensen zij die dat doen, is samen met je partner of beste vriend oid iets laten zetten. Hij /zij bedenkt iest symbolisch voor jou en vice versa. Dat vind ik dan wel weer wat hebben. Maar doen? Nee, dat zou ik niet.

  • Sheila schreef:

   Ink Master snap ik ook niet helemaal. Maar goed, daar is het 50/50. Je kan daar eindigen met een geweldige tattoo! En bijvoorbeeld een halve sleeve waar je dan ook niet voor hoeft te betalen. En in Ink Master heb je in ieder geval heus wel wat te zeggen. Vooral in de Nederlandse afleveringen merk je wel dat de artiesten er voor gaan om ook de klant tevreden te houden. Het is alleen de gok of iemand goed genoeg is.

   Ik vind het ook wel mooi als iemand iets voor je bedenkt. Maar het verschil zit hem juist in het feit dat je in dit programma dus niets vantevoren ziet. Dat iemand iets voor me bedenkt, vind ik prima. Zolang ik maar het laatste woord heb.

 15. Lonneke schreef:

  Ik vraag me bij een heleboel programma’s af waarom mensen in hemelsnaam mee willen doen, maar het meeste is tijdelijk.. een tattoo daarentegen.
  Ik twijfel nu al een tijdje over een tattoo, maar ik ben er nog niet 100% over uit. Ik zou hoe dan ook zelf bepalen wat en waar ik het zet. Mijn lijf.

  • Sheila schreef:

   Oh, ik ben dan heel erg benieuwd naar je uiteindelijke tattoo en het ontwerp. Je hebt mooi oog voor details en vormgeving. Maar een tattoo is dan toch wel net weer anders. Hoe dan ook, het wordt zeker weten prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *