Hoe kom jij de dag door met weinig slaap?

 

Een dag bestaat uit 24 uur. Van die 24 uur houdt de gemiddelde Nederlander 16,5 uur over. De overige 7,5 uur besteed je waarschijnlijk aan je slaaprust.  Die 16,5 uur gebruik je om te eten, te werken, je hobby, te ontspannen, boodschappen te doen, om door te brengen met de mensen die lief hebt en om je tanden te poetsen….

Wanneer?

Een slaapcyclus duurt 90 minuten. Een gemiddeld persoon zou 7,5 uur slaap nodig hebben om uitgerust wakker te worden; 5 slaapcycli dus. En dan heb je dus nog 16,5 uur over voor de rest van de dag. Als je zo alles even op een rijtje leest wat je in een dag ‘moet’ doen, kom je altijd tijd te kort. Vooral als je in die 16,5 uur ook nog 8 uur kwijt bent aan een werkdag. Hoe krijg je het dan voor elkaar om in die overige 8,5 uur ook nog boodschappen te doen, je gezin te zien, te koken en eten, nog even snel sporten om daarna nog een uurtje over te hebben om op de bank te ploffen, alvorens je je bed in duikt? Wanneer blog je? Wanneer doe je het huishouden? Heb je tijd voor een goed boek? Heb je wel genoeg tijd in een dag?

8 uur

Ja, je komt snel tijd te kort en je zou willen dat je meer uur te besteden had.  Wat dat betreft heb ik geluk. Vroeger werd altijd gezegd dat 8 uur nodig is voor een gezonde nachtrust, maar dat is achterhaald. De één heeft minstens 10 uur slaap nodig om uitgerust wakker te worden. De ander functioneert prima met veel minder. En ik? Ik val in die laatste categorie.

of 4 uur?

Ik slaap gemiddeld 4,5 uur. Het is niet zo dat ik er niet aan toe kom om eerder naar bed te gaan. Het is een keuze. Op een werkdag ga ik meestal om 01:00 uur naar bed (soms 01:30 uur) en sta ik op rond 05:45 uur. In het weekend stap ik rond 02:00 uur mijn bed in en sta ik rond 06:45 uur op. De dag kom ik vervolgens fit en fruitig door, uitgerust en wel. Moe ben ik niet snel. Natuurlijk wel als ik eens een dag zware /psychische inspanning heb gehad.  Dan kan het zijn dat ik eens ‘vroeg’ naar bed ga; rond middernacht wel te verstaan. Maar dat ik weinig slaap nodig heb, is een feit.

Hoe ging dat dan vroeger?

Ik heb altijd weinig slaap nodig gehad. Natuurlijk stuurde mijn moeder me vroeg naar bed toen ik kind was. Maar het duurde uren voordat ik slaap viel. Om verveling tegen te gaan, vroeg mijn moeder de huisarts om advies. En zo kreeg ik toestemming om net zo lang te mogen lezen totdat ik vanzelf in slaap viel. Geweldig vond ik dat, als 7-jarige, de kleine boekenworm die ik toen al was. Tijdens schoolreisjes merkte ik pas dat vrijwel iedereen meer slaap nodig had dan ik. Ik was altijd als enige nog lang wakker. Ik ging tegelijk met mijn klasgenoten naar bed, maar lag me vervolgens nog 3 uur te vervelen voordat ik zelf in slaap viel. Tijdens mijn studententijd was 03:00 uur zelfs mijn gemiddelde bedtijd. Niet omdat ik moe was, maar meer omdat ik het idee had dat ik toch een keer mijn bed moest induiken. Vervolgens duurde het lang om in slaap te vallen. Mijn colleges begonnen natuurlijk vroeg, maar om 07:30 stapte ik de volgende dag altijd vrolijk in de trein. Als ik namelijk wakker ben, ben ik ook metéén wakker en alert. Als ik een dag minder slaap dan 4 uur, heb ik daar weinig last van. Vroeger wilden studie genoten nooit naast mij in de trein, omdat ik op de vroege ochtend teveel kletste (terwijl zij nog tijd nodig hadden om wakker te worden).

Genoeg uren

Ik heb dus genoeg uren te besteden op een dag en heb dus zeeën van tijd. Iets waar veel mensen altijd jaloers op zijn geweest. Grappig, want ik ervoer het vroeger juist als iets vervelends. Juist omdat het altijd zo lang duurde voordat ik slaap viel. Van verveling ging ik piekeren en van piekeren wordt niemand blij. Social media stond toen nog in de kinderschoenen (denk aan hyves, wat alleen overdag actief was), de computer was een log ding waar je echt niet achter ging kruipen en op een gegeven moment had ik mijn hele video collectie wel gezien en mijn boeken collectie wel gelezen. Vroeger naar bed was helemaal geen oplossing, want voor middernacht val ik niet in slaap.

Nuttig

Maar tegenwoordig ben ik er wel blij mee. Ik heb nooit last van jetlags, bijvoorbeeld (ook al slaap ik nauwelijks tijdens lange vluchten). Ik kan altijd mee met het lokale ritme van de dag bij aankomst, ook al betekent dit dat ik meer 24 uur slaap mis (het maximale dat ik ooit wakker was, was 45 uur).Vooral toen ik net moeder werd, bleek weinig slaap nodig hebben ontzettend nuttig te zijn. 3 maanden intensief reizen met je kinderen? Man- en vriendlief hebben zeker slaaptekort ervaren, maar ik had daar geen last van.  Overdag besteed ik het meest aan mijn gezin, mannen, uitstapjes of andere leuke dingen. Het verschil tussen mij en veel andere mensen (met name met jonge kinderen), is dat ik dus altijd uitgerust de dag door kom. En zodra iedereen hier op bed ligt, heb ik ook fijn tijd voor mezelf. Ik lees, schrijf, maak snailmail creaties of kijk Netflix (of ik studeer). En daar kan ik heerlijk van genieten. En het zou efficiënt zijn als ik die ‘bonus uren’ gebruik voor het huishouden, bloggen en dat soort zaken. Maar in alle eerlijkheid; ik heb daar minder behoefte aan in de avond/nacht uren. Dus ook voor mij geldt, ik kan altijd nog wel meer uren op een dag gebruiken!

En jij?
Kom jij uren tekort op een dag en heb je veel slaap nodig?

 

Comments

comments

31 gedachten over “Hoe kom jij de dag door met weinig slaap?

  1. Mrs. T. schreef:

    Ik ben een slechte slaper. Inslapen duurt altijd lang. Maar daar lig ik allemaal niet wakker van. Ga door de week rond middernacht naar boven, lig er dan rond 0.30 uur in en de wekker gaat rond 7.00 uur. Denk dat ik in totaal zo’n 5 uur slaap. Sinds ik de CBD olie gebruik, slaap ik wel veel dieper lijkt het. Dus dat is fijn.

    • Sheila schreef:

      Tegenwoordig slaap ik gelukkig snel in. Daar ben ik echt heel blij. Want uren wakker liggen, was echt zo kansloos. Daar heb ik gelukkig nu geen last meer van. Misschien dat de kinderen me dus ergens vermoeien 😉

    • Sheila schreef:

      Lijkt me altijd verstandig om gewoon naar je lichaam te luisteren naar wat je nodig hebt. En dan natuurlijk ook zo te handelen. Vooral met onregelmatig werk.

  2. Karin schreef:

    Als kind zijnde had ik hetzelfde. Zelfs als baby sliep ik niet tijdens mijn middagdutje. Mijn ouders gingen ook naar de huisarts voor advies en die zei dat ze me vooral op tijd naar bed moesten sturen, want dan “kreeg ik tenminste mijn rust”. Met als gevolg dat ik me urenlang lag te vervelen en nooit moe genoeg werd om in slaap te kunnen vallen. Mijn vader kwam altijd controleren of ik sliep, en zo niet, dan kreeg ik straf. Ik was ook dol op lezen dus had veel liever de aanpak van jouw ouders gehad! Nu merk ik dat ik wel 7 uur slaap nodig heb, maar in slaap vallen is nog steeds moeilijk, vooral als ik een dag weinig heb gedaan. Een ochtendhumeur heb ik mijn hele leven al gehad dus ik zou je ook echt ’s ochtends niet moeten tegenkomen, haha!

    • Sheila schreef:

      Oh, dat herken ik! Vroeg naar bed zodat je zogenaamd tenminste rust krijgt, werkt absoluut niet. Ik merk dat ik daarom ook makkelijk ben bij mijn kinderen. Ze zijn nu natuurlijk nog erg jong (1 en 4). Dus ze gaan wel op tijd naar bed, maar mijn zoontje kan nog eerst alleen hele verhalen vertellen en rollenspellen spelen in bed. Ik laat hem lekker. Ik ga niet naar boven en zeg dat hij moet slapen, want uit eigen ervaring weet ik dat dat echt niet afgedwongen kan worden. Ik denk dan: hij ligt in bed en valt gewoon in slaap zodra hij moe is. Binnen een half uurtje is het stil. Je kan ook moeilijk straf geven als een kind niet slaapt, toch? Het is nou niet dat die dat expres doet. Behalve als hij door de hele slaapkamer zou rennen en heel druk aan het spelen is. Maar dat is hij niet.

      Een ochtendhumeur heb ik nooit gehad. Als mensen vragen of ik een dag- of nachtmens ben, zeg ik dan maar: een 24 uur mens.

  3. Evelyne schreef:

    Ik heb mijn slaap nodig. Maar ik kan gerust de nacht doorkomen om dan de volgende dag tot ’s middags te slapen. Ook niet echt gezond uiteraard. Nu, ik zou dat ook niet heel lang kunnen volhouden. Laat me 8 tot 10 uur slapen en het gaat goed met me. Maar wanneer ik ziek ben zou ik gerust een hele dag kunnen slapen (met als gevolg dat ik dan ’s nachts niet slaap) Het is dus echt wel belangrijk voor mij dat ik mijn ritme behoud.

    • Sheila schreef:

      Ik slaap eigenlijk nooit uit. Ik ben dan iemand die denkt: oh, zonde van de dag! En… ik ben gewoon vroeg wakker. Vooral in de zomer. Want ik word wakker van zonlicht. Bij de eerste zonnestraal die binnenkomt, ben ik klaarwakker. Daarom dat het belangrijk voor me is dat onze kamer verduisterd is. Anders ben ik in de zomer telkens extreem vroeg wakker.

    • Sheila schreef:

      Oh, dat is dan ook wel weer fijn. Heb jij een excuus om lekker vroeg je bed in te kruipen en om misschien eerst even een boek te lezen. Kan de rest van het gezin elkaar vermaken 😉

  4. Mevrouw Marloes schreef:

    De nachten van maandag op dinsdag en woensdag op donderdag slaap ik meestal maar vier uurtjes. Mijn vriend komt altijd pas laat thuis, want hij is kok. Mijn wekker gaat op dinsdag en donderdag om 6 uur. Op zich functioneer ik wel, maar ik moet wel wat slaap inhalen de volgende nacht. Ik heb mijn slaap wel echt nodig, dus compenseer ik het dan een beetje.

    Liefs,
    Marloes

  5. Lilian schreef:

    Ik heb 7/8 uur per nacht nodig. Eén dagje minder is echter wel goed te doen (wat nu fijn is, want mijn hoofd zat vannacht zo vol indrukken/gedachtes dat ik uren wakker lag). Ik merk het echt vrij snel aan dat ik sneller wegdroom en minder energie heb als ik minder slaap. Ik vind de uren die ik aan slapen kwijt ben niet zo erg, want na 22.00 uur doe ik toch weinig meer. Vroeger ging ik wel tot diep in de nacht computeren, maar daar word ik ook niet gelukkig van.

    Wel fijn dat jij activiteiten hebt gevonden in de nacht waar je blij van wordt. Want anders lijkt de nacht me wel eenzaam.

    • Sheila schreef:

      Dat is ook zo. Als je biologische klok al bepaalt dat het rond 22:00 uur tijd is om in bed te kruipen, heb je toch weinig energie voor iets anders. Dus langer op blijven is dan ook zo nutteloos.

      En ja, ik kan me wel vermaken in de late/vroege uurtjes gelukkig. Juist nu ik jonge kinderen heb, merk ik daarom dat ik echt wel genoeg tijd heb voor mezelf. Niet dat ik op dat moment de deur uit ga of ergens gezellig wat kan gaan drinken. Maar toch, ik heb wel tijd voor een boek of een bad. En iedereen met jonge kinderen weet dat dat vaak schaarse bezigheden zijn. Dus wat dat betreft vind ik het nu makkelijker dan vroeger om tijd te vullen. En vaak hang ik ook nog even de was op, rond middernacht.

      • Lilian schreef:

        Haha, dit zou meteen mijn probleem zijn, ik durf niet door het huis te lopen als de rest slaapt. Ik sta wel eens om 06.00 uur op, maar dan durf ik de verwarming niet aan te doen, omdat die dan herrie maakt.
        Die tijd voor jezelf die is inderdaad wel erg kostbaar. In de vakanties (als ze later naar bed gaat) is de avond me ook altijd te kort!

  6. Louise schreef:

    Ja hoor, slaapmonster hier :). Als ik merk dat ik een beetje labieler wordt, of me dingen sneller aantrek, dan is het 9 van de 10 keer opgelost met eerder naar bed gaan. Maar dat meteen ‘aan’ zijn in de ochtend herken ik wel.

    • Sheila schreef:

      Hahaha. Hallo, ik ben Louise en ik ben een slaapmonster 🙂

      Goed dat je in ieder geval bij jezelf herkent dat iets eerder naar bed gaan al vaak voor een oplossing zorgt. En dat ‘aan’ zijn in de ochtend… ik vind het heerlijk. Hupla, actie! Maar echt.. man- en vriendlief hadden het heel graag anders gezien. Gelukkig waarderen de kinderen het wel. Of laat ik het zo zeggen, zij zijn ook zo en vinden het logisch dat ik ook meteen mee zing/klets/dans.

  7. Daenelia schreef:

    Ik kan in principe met 5 uur slaap doen, niet minder (zelfs 4 uur zou net niet genoeg zijn voor mij!). Maar als ik eerlijk ben, functioneer ik het beste als ik 6 uur slaap gehad heb. 8 uur gaat ook nog wel, maar als ik meer dan 8 uur slaap, dan ben ik de rest van de dag duf.
    Staat tegenover dat mijn gozer blijkbaar minimaal 10 uur nodig heeft, maar pas ver na middernacht in slaap kan vallen. Je begrijpt dat de ochtenden bij ons soms wat moeizaam gaan (ik kan meteen een filosofische discussie over het ochtendnieuws houden, gozer staart dan nog als een zombie voor zich uit).
    En dan heb ik ook nog eens het geluk dat ik overal en altijd in slaap kan vallen. Ben een kei in microslaapjes. Heerlijk wegdutten in de bus en dan precies voor mijn halte wakker worden.

    • Sheila schreef:

      Oh, wat grappig. Ik heb exact hetzelfde. Als ik te lang slaap, ben ik echt duf en moe de rest van de dag. Dan gaap ik juist. Ik weet niet precies hoe dat werkt, maar ik heb dan gewoon te lang gelegen/geslapen ofzo. Eigenlijk best vreemd, dat ook kan blijkbaar. En jaja, dát dus. In de ochtend ga ik me toch een potje tekeer. Wereld politiek, maatschappelijke issues… tjakka, ik ben direct op dreef. Maar dat wordt dus serieus, totaal niet gewaardeerd door de rest.

      Voor jouw gozer lijkt me dat dan wel irritant. Als je dan zo laat in slaap valt en kan niet uitslapen tot 10 uur ’s ochtends, hoe komt hij dan de dag door?

  8. Saralien schreef:

    Ha leuk blogje. Ik herken dat weinig slaap nodig hebben bij twee van de drie kinderen (heeel grappig op kampen enzo) en mezelf vroeger. Ik heb ook heeeel veel gelezen in bed, of dat nou mocht of niet. Tegenwoordig ben ik s ochtends nog wel vroeg op en fit maar s avonds wel eerder moe. En als ik minder slaap krijg dan nodig heb ik daar nu de hele dag last van alsof ik teveel ben doorgezakt…

    • Sheila schreef:

      Dankjewel! Het is ook erg leuk om te lezen hoe iedereen om gaat met nachtrust en wat voor een ander werkt. Het is vaak ook hoe ouder je wordt, hoe meer je bij moet komen. Totdat je natuurlijk weer veel ouder bent, dan heb je blijkbaar weer minder slaap nodig. Mijn opa’s en oma’s waren altijd om 5 uur wakker. Ben benieuwd hoe dat dat bij mij zal gaan.

  9. Saskia schreef:

    Ik heb mijn slaap zeker nodig, vooral nu met mijn zwangerschap ben ik zo oververmoeid dat ik er elke dag vroeg in lig… Daarbij moet ik nu ’s nachts er ook een aantal keren uit om te gaan plassen… Wordt straks leuk met een baby om de zoveel uren wakker haha. Nu al een beetje voorbereid 😉 Ik ben iemand die slecht in slaap komt, dus ben erg benieuwd hoe het straks allemaal gaat lopen. Nu doe ik overdag ook gewoon eens een dutje om bij te tanken.

    • Sheila schreef:

      Logisch dat je nu extra vermoeid bent. In mijn eerste trimester had ik daar ook last van. Maar, moet wel gezegd worden, dat betekende in mijn geval dat ik om 22:00 uur naar bed moest. Dan was ik echt doodop. Terwijl dat voor veel mensen een normale bedtijd is. In het tweede trimester had ik weer mijn energie terug.

      • Saskia schreef:

        Ik ben nu bijna 5 maanden verder en qua vermoeidheid is het nog steeds hetzelfde helaas… Nog steeds heb ik lange werkdagen waarbij ik 07:00 op werk moet zijn dus lig vaak om 20:30 al in bed… Hoop dat het beter gaat worden, want het is echt vervelend zo weinig energie te hebben…

  10. Zo simpel is dan geluk schreef:

    Het lijkt mij heerlijk om met zo weinig slaap goed de dag door te kunnen brengen. Ik word ’s ochtends eigenlijk al moe wakker en zou zonder moeite een hele dag kunnen slapen. Heb ik een keer en feestje en moet ik de volgende dag weer vroeg op (jouw standaardtijden) dan ben ik daar een week ziek van. Vroeger had ik daar nooit last van overigens, maar na een keer een infectie te hebben gehad ben ik nooit meer de oude geworden. Gelukkig kan ik er inmiddels wel prima mee omgaan en kan ik op zich normaal functioneren met mijn moeheid. 🙂

    • Sheila schreef:

      Fijn dat je er wel een manier in hebt gevonden om hier mee om te gaan. Je moet natuurlijk ook wel. Het is wellicht een vorm van acceptatie en je kan er niets aan doen. Heb je meer slaap nodig, dan is dat gewoon zo. Maar lastig lijkt me dat wel (als ik voor mezelf spreek).

  11. Michelle schreef:

    Ik heb zelf zo’n 8 uur nodig per nacht. Wat vooral erg lastig was om te halen in mijn eerste jaar moederschap. Dochterlief sliep niet goed, ik werd van ieder piepje wakker en kon slecht weer in slaap komen. Ik was dus ook echt doodop! Overdag sliep ik slecht dus deze tijd was geen feestje. Inmiddels slaapt zij de meeste nachten door en merk ik dat ik ook beter in mijn vel zit en beter de dagen aan kan. Maar dat ze nu rond 6 uur s’ochtends wakker is de laatste weken moet ik wel weer even aan wennen, maar gelukkig heb ik momenteel ook aan 7 uur nachtrust genoeg.

    • Sheila schreef:

      Die periode van een newborn is zo pittig. Zelfs als je weinig slaap nodig hebt, is het pittig dat je telkens wordt gewekt en uit bed moet. In ons geval zijn de kinderkamers op zolder. Dus we moeten dan een trap omhoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *