6 tips voor je eerste stap naar een tattoo

22c78fb64933a740d3c056e8752890a9Tattoos zijn anno 2016 ontzettend ingeburgerd. Tegenwoordig worden tattoos gezien als een ‘piece of art’. Althans, dat wil je natuurlijk. Tatoeëren gaat niet meer om een plaatje kiezen uit een boek. En al helemaal niet meer om een Chinees teken waarvan jij dácht dat het ‘voorspoed’ betekende, totdat je nieuwe collega uit Hong Kong vertelt dat er toch echt ‘kruidenthee’ staat. Nee, tattoos zijn tegenwoordig steeds vaker kunstwerkjes. Alleen in plaats van aan de muur, heb je ze op je lichaam.

Maar hoe zorg je ervoor dat jouw tattoo ook in die categorie valt? Waar moet je nou op letten in je voorbereiding? Met 6 tattoos, inclusief een halve sleeve, kan ik je in ieder geval op weg helpen. Met name voor je eerste tattoo en je nog onbekend bent in deze wereld, kunnen deze tips nuttig zijn.

Denk goed na over je ontwerp

Het begint natuurlijk met een idee. Een tattoo kan je beter niet in een opwelling laten zetten. Denk goed na over het ontwerp/onderwerp wat je wil en probeer je zelf er mee te zien over 30 jaar. Beter nog, zorg ervoor dat je het elke dag in beeld hebt voor een periode van een paar maanden om te bekijken of het niet gaat vervelen. Het is ook niet verkeerd om je idee even op de achtergrond te zetten om na een paar jaar te bedenken of dat nog steeds is wat je wil. Is de tattoo gebaseerd op een hype, bedenk dan dat ze op een gegeven moment achterhaald zullen zijn. En dat jij daar dan misschien ook zo over gaat denken. Als je al gevoelig bent voor trends, is een hype volgen wellicht geen goed idee. En om je geheugen op te frissen, denk aan de sterretjes, Chinese tekens dus, de  tramp stamps, de tribals (so 90’s) en anno 2016; de black out tattoo.

Zoek naar voorbeelden

Laat je inspireren, zoek voorbeelden en bewaar al het moois wat je tegenkomt. Zelf heb ik daarvoor een bord aangemaakt op pinterest. Dit hoeven niet persé foto’s van tattoos te zijn, maar het kunnen ook teksten, tekeningen of schilderijen zijn. Door voorbeelden te bekijken, zal jouw idee ook steeds meer vorm gaan krijgen.

Kies een stijl

Er zijn zoveel mogelijkheden, dus concentreer je ook op een stijl. Denk hierbij niet alleen aan het bekende zwart/grijs of kleur. Nee, ik bedoel stijlen zoals old school, new school, dotwork, maori, portret, realistisch en cartoon.

Ga op zoek naar een artiest

Doe onderzoek. Kijk niet naar alleen naar tattoo shops, maar zoek juist specifiek op artiesten.
Bekijk hun portfolio en wees hier kritisch in. Zijn de lijnen recht en even dik? Hoe is de kleurschakeling? Hoe is de creativiteit van de artiest? Wordt er gekeken naar de vorm van het lichaam of is er lukraak iets geplaatst? Als je een keuze hebt gemaakt in stijl, maakt dat het zoeken naar artiesten makkelijker. Veel artiesten hebben zich gespecialiseerd in een bepaalde stijl. Wees veeleisend. Ga dus niet naar Pietje om de hoek, omdat dat lekker dichtbij is. Wees ook kritisch als je van een bekende een doorverwijzing krijgt naar een adresje.

Als je door de bomen het bos niet meer ziet, bezoek eens één van de meerdere tattoo conventies die gehouden worden. Hier zie je meerdere artiesten aan het werk en je kan ze direct aanspreken. Heb je eenmaal een artiest gevonden, maar heeft hij een wachtrij? Wees dan geduldig en laat je niet snel verleiden om dan maar iemand anders te nemen die eigenlijk je 2nd choice is. Zo heb ik 3 jaar gewacht tot ik bij Tattoo Mania terecht kon bijvoorbeeld.

Betaal voor kwaliteit

Een tattoo laten zetten is niet goedkoop. Je betaalt voor kwaliteit. Veel artiesten hanteren een uurprijs. De goede artiesten zitten dan al snel rond €160 per uur.  Zelf heb ik ook een tattoo laten zetten in High Voltage, de shop van Kat von D in LA. Zij hanteert zelfs een uurtarief van $250 per uur. Ligt de prijs veel lager? Dan zie je dit echt terug in de kwaliteit. Mijn tip is om niet op je tattoo te bezuinigen als je althans dat kunstwerk wil. Spaar dan liever een paar jaar door, in plaats van om Jan om de hoek te kiezen die het wel voor €75 per uur wil doen. Voor kleine tattoos zal je het verschil minder belangrijk vinden. Maar ga je voor een grote piece, dan merk je echt verschil in kwaliteit.

Met name als het je eerste tattoo is, is het moeilijk om te oordelen wat nou een goede tattoo is. Het helpt om programma’s te bekijken waarin de kwaliteit van de tattoo aan bod komt. Ink Master op Spike is daar een goed voorbeeld van. Hier strijden Amerikaanse artiesten om als beste tattoo artiest uitgeroepen te worden van een seizoen. Per aflevering moeten ze meerdere tattoos zetten aan de hand van specifieke opdrachten. Vervolgens wordt elke tattoo uitgebreid besproken en beoordeeld. Leerzaam als je (nog) niet weet waar je op moet letten.

Luister naar het advies van de artiest

Goed nieuws, je hoeft niet in staat te zijn om zelf te tekenen. Je moet in ieder geval in staat zijn uit te kunnen leggen wat je wil, waar de artiest vervolgens mee aan de slag kan.  Daar wordt jouw tattoo uniek van en zo ontstaan kunstwerken. Breng daarbij zoveel mogelijk duidelijke voorbeelden mee, zodat de artiest een beter idee heeft bij wat je wil. Luister ook naar de artiest. Als de artiest je bijvoorbeeld vertelt dat een bepaald detail te klein is om over 25 jaar nog te kunnen zien, luister daar dan naar. Het is aan jou om er iets mee te doen, maar ze zeggen het niet voor niets. Een goede artiest kijkt ook naar de vorm van je lichaam en zorgt ervoor dat de tattoo daarop aansluit.

Hopelijk helpen bovenstaande tips je op pad.

Maar ik ben vooral benieuwd naar jouw tattoos. Heb je er al één of meerderen? Of heb je nog een blanco canvas, maar denk je er aan? Laat je reactie achter!

signature sheila

Comments

comments

24 gedachten over “6 tips voor je eerste stap naar een tattoo

  1. Sas schreef:

    Ik ben blanco en denk dat dit ook altijd zo blijft. Ik heb een hele lage pijngrens en sinds ik een piercing heb laren zetten durf ik niets meer qua piercing/tatoeage.. Hoewel ik wel al goed zou weten wat ik wil en waar. Leuk artikel!

    • Sheila schreef:

      Thanks! Het is ook zo lastig om uit te leggen hoe het voelt. Het is erg persoonlijk en het verschilt ook qua plek. Ik heb echt pijnlijke plakken gekozen. De binnenkant van mijn arm en op mijn scheenbeen. De rest voelde ik niet zo.

  2. Nina schreef:

    Hele fijne info, zeker als je niet weet waar je op moet letten bij het vinden van de juiste tattoo artist. Ik ben het met je eens, dan maar meer betalen. Je loopt er toch de rest van je leven mee rond als het goed is. Ik vind ze meestal heel mooi. Ik durf niet vanwege mijn eczeem, al heb ik wel gehoord dat er met de inkten van nu minder kans is op allergische reacties. Blijft toch je lijf.

    • Sheila schreef:

      Dankjewel. En ja, je moet er niet op bezuinigen. Als je bezuinigt kan je beter kijken of je wat details kan weg laten, zodat de artiest minder tijd kwijt is. Dan iemand kiezen die het goedkoper doet.

      Had je er anders wel voor gekozen als je geen last had van eczeem?

  3. Martha schreef:

    ik ben nooit verder gekomen dan van die kauwgom plakplaatjes, vond ik ook al heel wat. Waarschijnlijk dat ik in de wachtkamer al in paniek raak, ik vind sommige tattoo’s bij collega;s soms best heel mooi, maar mij niet gezien. Ik moet al bijna huilen als ik op een lego blokje ga staan XD

    • Sheila schreef:

      Hahaha… ik zat ook bij mijn laatste sessie van: “Why God, why? Waarom wil ik dit ook alweer?” De binnenkant van je arm is zo pijnlijk. Maar op overige plekken kon ik het prima hebben.

  4. Jenn schreef:

    Ik ben nog helemaal blanco, maar ik overweeg het wel eens. Maar zolang ik het niet zeker weet begin ik er niet aan. Ik heb wel verschillende ideeën over wat en waar ik iets zou willen.

  5. Joyce rdt schreef:

    Ondertussen heb ik er 3, 2 quotes en 1 vlinder. Bij mijn eerste tattoo heeft de artiest me echt heel goed geadviseerd, zo blij mee anders had die vlinder nu heel ergens anders gestaan :p.
    En het is heel belangrijk om niet te gaan bezuinigen op je tattoo, je draagt em je hele leven mee en anders maar iets langer doorsparen ;). Liefs.x

  6. Yvonne schreef:

    Tegenwoordig lijkt het wel of je er niet meer bij hoort zonder tattoo. Overal zie ik tattoos. Zelf houd ik er niet van, al vind ik sommige wel mooi. Op mijn lijf zal er nooit eentje komen, dat is een ding dat zeker is.

    • Sheila schreef:

      Grappig. Dat idee heb ik niet persé in Nederland. Het is meer zo gewoontjes geworden, dat men eerder opkijkt als je er geen één hebt. Misschien daardoor juist ?.

      In LA zag ik pas hoeveel tattoos iedereen had. En dan niet één, maar echt vol. Daar voelde ik me zelfs heel erg blanco.

  7. Daenelia schreef:

    Jammer genoeg heb ik niets met tattoos. Ik heb namelijk een hoge pijngrens en zou me dus rustig vol kunnen laten inken. Maar ik vind er niks aan. Eigenlijk ook niet bij anderen, het doet me niks. Daarom lijken je tips me ook wel zinnig en nuttig, zeker ook over de kosten. In een dronken bui iets laten zetten bij een dodgy shop vind ik altijd wel amusant, hoor. Je ziet wel eens zon lijstje met de 10 slechtste tattoos, of die met gigantische spelfouten (echt niet alleen in het Chinees, hoor!)
    Ik zou alleen een uitzondering maken op hoge leeftijd, om’niet reanimeren’ op mijn borst te laten zetten. Dat lijkt me wel nuttig op eengegeven moment.

    • Sheila schreef:

      Maar as je er niets aan vindt, waarom zeg je dan ‘jammer genoeg?’ Want dan maakt het niet uit, toch? 🙂

      Die lijstjes met de slechtste tattoos zijn echt hilarisch. Hoe dom kan je zijn!! Vooral die dingen die verkeerd gespeld zijn. Vind het ook kansloos van de artiest. Dat die niet even denkt, laat ik dan checken of de spelling goed is. Maar ik moet zeggen dat de betere zaken ook weigeren om dronken mensen te tatoeëren. Dat staat dan ook in de huisregels. Dat je nuchter moet zijn. Die zitten er echt niet op te wachten om van die crappy dingen te maken voor dronken lui. Zou ik ook niet willen als artiest.

  8. Daisy schreef:

    Goede tips! Ik heb zelf 1 kleine tattoo… een pootje van tijger op mijn zij… die wilde ik op die plek omdat tijger daar altijd gaat liggen als ik op de bank lig. Echt dingen ontwerpen of verzinnen heb ik geen ervaring mee, al heb ik al wel een paar jaar een idee voor een tattoo die ik nog steeds zou willen… (een krans van madeliefjes om mijn enkel… madeliefje = daisy en wij maakte vroeger net als bijna alle meisjes van die bloemenkettingen en armbanden. Ik ben altijd gek geweest van enkelbandjes, dus tadaaa) Wat beterft die jaren over na denken zit het dus wel goed… tis meer nu een kwestie nog van even sparen 😀

    • Sheila schreef:

      Thanks!

      Oh, dan heb je de eerste stap dus al gezet :). Lekker in gesprek gaan met een goede artiest en er iets moois van laten maken, zou ik zeggen. Jammer dat tattoos zo prijzig zijn, hè. Ik moet er ook elke keer voor sparen.

    • Sheila schreef:

      Ik ben wel benieuwd met wat je bedoelt met mode gedoe? Ik snap wel dat tattoos niet iedereen aanspreekt. En dat is niet meer dan logisch. Maar als je gewoon de tattoos van échte artiesten onderscheidt van de … euh… andere artiesten, houd je inderdaad kunst over 🙂

    • Sheila schreef:

      Oh zo. Jaaaah!! Helemaal mee eens. Net zoals die ’tramp stamp’ tattoos. Dat zijn de tattoos op de onderrug bij vrouwen die op een gegeven moment gigantisch populair waren. En ik heb ze altijd lelijk gevonden. Dat waren inderdaad van die mode en mee-lopers tattoos. Ze kregen ook niet voor niets de naam tramp stamps ;).

      Maar nee, ik ga liever voor de kunst 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *