7 x clichés over het ouderschap ontkracht

IMG_20160712_164431Ze heten niet voor niets clichés. Want er bestaan er nogal wat. Clichés waar je over hoort, maar ook waar je voor wordt gewaarschuwd, zodra je zwanger bent. En als je vervolgens je kindje op de aardbol hebt gezet, volgen er nog meer.

Vrijwel iedereen beaamt ze, die clichés over het ouderschap. En dat ga ik dus anders doen. Vandaag ontkracht ik die befaamde clichés! Dus houd je vast… 7 clichés van het ouderschap die echt niet zo waar hoeven te zijn als iedereen je doet vermoeden!

Natuurlijk besef ik wel dat clichés er niet voor niets zijn. En het merendeel zal ze zeker ook zo ervaren. Maar omdat het 10 keer makkelijker is om de bevestigingen te vinden, is het volgens mij ook eens een opluchting om te horen dat het ook anders kan.

Ik deel vandaag dus clichés met je die niet per definitie waar zijn. En vooral ook, hoe je het dus ook anders kan doen!

1. Je komt nachtrust te kort

Ja, natuurlijk worden je nachten onderbroken. Maar dat hoeft niet per definitie te betekenen dat je nachtrust tekort komt. Ik hoefde niet laat op te blijven voor een middernachtvoeding, want ik was toch al wakker. En ik sta ook redelijk vroeg op, dus dat kostte ook geen moeite. Mijn man die meer slaap nodig had/heeft, kon zo op tijd naar bed en aan zijn rust komen. De nacht voedingen deden we om en om. Wat dat betreft gaf kolven me in ieder geval vrijheid en slaap. Vanaf 6 maanden sliep zoonlief de nachten door. En dat doet hij nog steeds. Nachtrust tekort komen? Ik heb het nooit zo ervaren. Dat komt ook omdat ik maar 5 uur slaap nodig heb.

2. Je hebt geen tijd meer voor jezelf

Daar herken ik mezelf dus echt niet in. Ja, natuurlijk vraagt een kind alle aandacht (en terecht). Maar dat neemt niet weg dat je jezelf weg moet cijferen. Tijd voor jezelf moet je claimen en vervolgens ook nemen. Ben je zo’n vrouw die haar man eigenlijk niet capabel vindt om alleen te laten met kindlief? Get over it en let it go. Opvoeden doe je samen. Althans, wij wel, 50/50. Dus soms is de één samen met de kinderen, zodat de ander tijd heeft voor zichzelf en andersom. Want naast Moeder en Partner, ben ik ook Vrouw. Ik waak ervoor dat ik tijd neem voor mezelf.

Begin klein als je er moeite mee hebt. Laat iemand oppassen als de kleine al in bed ligt en ga er eens op uit. En bedenk ook, tijd voor jezelf is ook ’s avonds een uitgebreid bad nemen!

3. Ouderschap is het mooiste wat er is

Ik vind het altijd heel vervelend als anderen beweren dat er niets mooiers bestaat dan het ouderschap. Mensen die bewust kinderloos zijn gebleven, zullen het ouderschap niet iets zien als het mooist haalbare in hun leven. En voor mensen bij wie het niet lukt, is het alsof ze nooit het mooiste ter wereld kunnen bereiken.

Het ouderschap vind ik een heel bijzonder iets, waarvoor ik dankbaar ben dat ik het voor de rest van mijn leven mag ervaren. Maar het is een onderdeel van wie ik ben, niet het mooiste wat er is. Ik vind heel veel aspecten mooi in mijn leven en de manier waarop ik mijn leven leid. Het ouderschap maakt deel uit van een geheel, een mooi geheel. Ouderschap is voor een schitterende verrijking en een toevoeging aan mijn leven. Maar was het me niet gelukt om moeder te worden, weet ik zeker dat ik mijn leven nog net zo waardevol en mooi had gevonden.

4. Uitslapen lukt niet meer

Jazeker lukt dat! Ondanks dat de kleine al wakker is, terwijl je ervan overtuigd bent dat je pas nét in de sluimerfase van het slapen terecht bent gekomen.  Puck schreef er zelfs een uitgebreid blog over. En als jij goede afspraken maakt met je partner, vind je best je momenten om uit te slapen. En wat dacht je er van om je kleintje eens uit logeren te brengen bij oma en opa? Zelf verdelen wij de ‘ochtend dienst’, waardoor we echt momenten vinden dat we even langer in bed kunnen blijven. Ja, de spontaniteit is wel verleden tijd, maar onmogelijk is het dus zeker niet.

5. Reizen is verleden tijd

Toen ik zwanger was, was het eerste wat ik hoorde: “Zo, dan zijn die reizen die jullie altijd maken wel verleden tijd, hè? Want dat houdt dan op.” Ik dacht: “Pardon, wat?” Het was verbazingwekkend hoe vaak ik die opmerking kreeg te horen. Blijkbaar kluistert een baby het merendeel aan huis. En met een beetje geluk kan Center Parcs er nog van af, omdat ze daar wel hele fijne baby faciliteiten hebben.

Maar wees gerust, een baby betekent niet meer het einde van reizen! Toen zoonlief 9 maanden oud was, trokken we een maand door Amerika. Straks gaan we backpacken in Thailand. Natuurlijk zijn er aanpassingen… toen stapte ik nog spontaan in een lokale bus in Laos met bestemming onbekend. Nu wil ik vantevoren weten hoe lang ik onderweg ben, vóórdat ik de bus in stap. Een subtiel verschil. Maar nog steeds gaat reizen uitstekend samen. Als je je flexibel en avontuurlijk instelt, kom je echt overal. Ook met kind.

6. Het leven zoals je het kende, is verleden tijd

Hoe vaak ik deze wel niet heb gehoord. Natuurlijk is er íets verleden tijd. Je hebt nu een hele verantwoordelijkheid erbij gekregen en je kan niet meer onbezonnen te werk gaan (als je dat al deed). Maar je hele leven zoals je kende is verleden tijd? Manlief en ik rijden nog steeds graag op de motor samen. We gaan uit eten, reizen, gaan weekendjes weg, bezoeken musea en evenementen en gaan er regelmatig op uit. In dat opzicht is mijn leven echt nog in heel veel opzichten hetzelfde gebleven. We doen dit nu als gezin, regelen oppas of gaan eens zonder elkaar.

7. Het ouderschap is (ook) vermoeiend en frustrerend

Mag ik even heel eerlijk zijn? Tot nu toe ervaar ik het ouderschap als appeltje eitje. Onze zoon is serieus ontzettend gemakkelijk! Hij huilt vrijwel nooit, is de hele dag vrolijk en blij, heeft energie voor 10, speelt met gemak alleen, maar ook graag met anderen, eet erg goed, ontwikkelt zich uitstekend, is actief, voelt zich heel snel op zijn gemak in elke (vreemde en onbekende) situatie, is niet verlegen en gaat zelf richting de trap als hij rond 18:00 uur wil slapen. Ik leg hem wakker in bed en binnen 3 minuten slaapt hij. Mijn zoon maakt het me ontzettend gemakkelijk om moeder te zijn.  Die frustraties komen heus nog wel, maar tot nu toe ken ik ze nog niet. Dus nee, het ouderschap is niet altijd vermoeiend en frustrerend. Het is net afhankelijk van hoe jij er in staat.

En jij?

In welke cliché herken jij jezelf nou helemaal niet als ouder? Maar ook als je geen kinderen hebt, ben ik benieuwd. Is er een cliché waarvan je nou wel eens hebt afgevraagd of die nou echt zo is?

signature sheila

 

Comments

comments

16 gedachten over “7 x clichés over het ouderschap ontkracht

 1. Billy schreef:

  ik vind geen enkele van die clichés geldig voor mij
  Vaak gaat het om je kind ook gewoontes aan te leren. Op reis gaan lukt prima, zelfs beter als de kinderen nog piepjong zijn.
  Natuurlijk zijn er ook kinderen die ’s nachts erg veel wakker worden en huilen, maar dat is zeker niet bij elk gezin zo

  • Sheila schreef:

   Leuk om te horen. Want toen ik zwanger was, hoorde ik alleen maar…. wacht maar! Het is ook eens leuk om iemand tegen te komen die zegt, nou…. dat een dat is echt niet zo erg als iedereen beweert ?.

 2. sammie schreef:

  Fijn om eens andere verhalen te lezen 🙂 Al maakt het voor mij eigenlijk allemaal niet uit want ik wil toch geen kinderen. Ik zat dus wel te knikken bij puntje 3 🙂

 3. Yvonne schreef:

  Een deel van de clichés vind ik waar maar er zijn er ook genoeg waarbij het ook anders kan. Natuurlijk vergt een kind veel energie van je en is de kans groot dat je minder slaapt. Maar met afspraken met je partner kom je een heel eind. Als ik graag wil uitslapen vindt mijn vriend het niet erg om op te staan. Ik vind ouderschap trouwens wel het mooiste wat ik heb in mijn leven? wat het allermooiste is is persoonlijk voor ieder.

  • Sheila schreef:

   Precies, het is voor iedereen persoonlijk. Daar zit dus ook het subtiele verschil in; jij zegt ‘mijn’ leven. Het merendeel zegt ‘het’ leven. En dat laatste vind ik dus onzin. Je kan het niet voor iedereen bepalen.

 4. Daenelia schreef:

  Weet je, heel veel van deze dingen herken ik wel als niet-ouder. Uitslapen kun je ook minder als je gewoon ouder wordt en je leven een andere invulling krijgt dan als adolescent. Ten eerste kom je in een beter ritme, waardoor je heel vaak spontaan vroeg wakker wordt, ook in het weekend. Ten tweede verandert je slaap en waak patroon naarmate je ouder wordt. Dus ook als niet-ouder slaap ik veel minder uit dan toen ik pak ‘m beet 20 was. Duh.
  Je leven is niet stabiel en hetzelfde. De veranderingen die je in je leven maakt of ervaart zijn niet toe te schrijven aan puur en alleen het ouderschap. Maar ja. Je hebt altijd mensen die het ouderschap als een soort martelaarschap zien.
  Die mensen heb ik gelukkig niet in mijn vriendenkring.

  • Sheila schreef:

   Mee eens. Kinderen wordt ook vaak als ‘excuus’ gebruikt. Mijn man loopt niet de Nijmeegse Vierdaagse. Vroeger vroeg hij een vriend mee, vader van 2 kleine kinderen. Die zei meteen: “Nee, joh. Dat kan echt niet. Wacht maar tot je zelf kinderen hebt. Dan kan je dat soort dingen niet meer doen.” Bizar. Het heeft echt wel meer te maken met houding, gedrag en je instelling. Maar dat vergeten veel mensen, lijkt het net.

 5. Jana schreef:

  Leuk onderwerp! Nu heb ik deze opmerkingen nog niet persoonlijk gehoord (kan aan mijn leeftijd liggen), maar toch heb ik alle punten her en der al gehoord of gelezen. Dus inderdaad clichés, maar wel met een licht beangstigde boodschap. Fijn om eens de andere kant te lezen 🙂

  • Sheila schreef:

   Thanks. En geloof me… als je ooit eens zwanger mocht zijn (als je dat al in de eerste instantie wil), hoor je ze vanzelf! En inderdaad… op de één of andere manier zijn ze toch ook als een soort waarschuwing bedoeld. En ik had ook zoiets van: goh, kan iemand me eens vertellen dat het ook anders kan?

 6. Annemieke schreef:

  Ik ben blij dat 3 er tussen staat, haha. Ik hoor namelijk zo vaak dat anderen degene die geen kinderen willen een schuld gevoel aanpraten, want het is het mooiste van de wereld. Uh, nee hoor. Niet iedereen wil kinderen en dat is toch gewoon okay. Het is geen verplichting aan de maatschappij of het leven.

  Verder zie ik wel na de bevallig wat er voor ons geld qua cliches (of juist niet gelden). Wij zijn van onszelf wat minder avontuurlijk dus ik vermoed dat er ook niet super veel veranderd. Een dagje weg kan toch nog wel, al zal het iets minder spontaan zijn met alle dingen mee te nemen voor de baby. De bios of uiteten ook want mijn schoonzusje zegt elke keer weer dat ze graag wil oppassen, haha. En mijn man zal nog wel kunnen uitslapen. Ik heb die behoefte niet zo. 😉 En andere dagen zal ik vast denken: aaah waar ben ik aan begonnen? Maar we zijn gelukkig met zijn tween. 😉

  • Sheila schreef:

   Ik wilde die er echt tussen hebben. Ik word zo moe van mensen die die gezegde claimen. Het irriteert me gewoon. Nou ja, om dat gene wat ik dus opschrijft. Ik vind het anders als iemand zou zeggen: “Voor mij persoonlijk geldt het ouderschap als het mooiste wat er is.” Maar het wordt vaak als een feit gebracht. En dan vind ik het onbeschoft en gewoon vaak kwetsend naar een ander toe. Alsof jij dus iets mist als je dus besluit geen kinderen te willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *