7 x leuke kinderboeken voor je dreumes

Ik heb altijd al boeken verslonden. Nu ik het ouderschap combineer met het werk en bloggen, heb ik daar helaas minder tijd voor. Maar nog steeds houd ik van lezen. Daarnaast houd ik ook van mooi geïllustreerde boeken. Sinds ik moeder ben, is daar natuurlijk ook mijn liefde voor kinderboeken bij gekomen.

Vandaag neem ik je echter mee in de favoriete internationale boeken van mijn 2-jarig zoontje. Omdat hij tweetalig wordt opgevoed, zijn er natuurlijk ook Engelse boeken in huis. Ondanks dat ik er diverse in het buitenland heb gekocht, zijn ze ook verkrijgbaar in Nederland. Dus lees mee en laat je inspireren!

Mijn Eerste Atlas

Als er een boek is wat niet mag ontbreken op de boekenplank van een kleine globetrotter, is dit boek het wel. ‘Mijn Eerste Atlas’ van ‘Stephen Barker‘ is een stevig boek en heeft dikke, kartonnen pagina’s. De hoekjes zijn rond waardoor ze ook beter tegen een stootje kunnen.

Per 2 pagina’s wordt een werelddeel toegelicht. Vervolgens zie je per werelddeel wat de meest voorkomende dieren zijn, welke bekende bezienswaardigheden er zijn en worden er andere kenmerken getoond. De woorden staan erbij. De illustraties zijn leuk en is het boek ontzettend kleurrijk.

Het boek is wat aan de grote kant, waardoor het voor kleine kinderen moeilijk kan zijn om het zelf vast te houden. Maar dat maakt het weer een ontzettend leuk boek om samen dingen aan te wijzen en te bespreken. Dit boek behoort in de top 3 van mijn zoons favoriete boeken. Geschikt voor kinderen in de leeftijd 2 tot 5 jaar.

My Big Book Of Everything

Dit illustratie boek van Fani Marceau en Marion Billet is geweldig leuk en ontzettend leerzaam. Ik heb zelf de Engelse versie, maar het boek is ook in het Nederlands verkrijgbaar. De tekeningen zijn leuk en herkenbaar. Omdat het boek erg groot is, valt er veel te zien/ontdekken/(voor te) lezen op elke stevige kartonnen pagina.

Per 2 pagina’s wordt een leuk thema behandeld. Vervolgens zijn de illustraties zo divers, dat er van alles aan bod komt. Denk hierbij aan het tema ‘What’s for dinner?” met bijpassende illustraties zoals ‘plankton for the whale, milk for the baby, moth for the bat en hair for the mits’. Een ander leuk favoriet thema van mijn zoon is ‘Noisy’ met tekeningen zoals ‘a ghost wails, a kiss smacks, a wolf howls en rain drums’. Door de diversiteit van de illustraties is dit boek ook geschikt voor de oudere kinderen en kan het op verschillende niveaus benaderd worden.

Mijn zoon vind het leuk als ik iets opnoem, zodat hij het vervolgens kan aanwijzen. En het verbaast me soms hoeveel hij dan al weet. En omdat hier veel plaatjes in voorkomen die je niet in andere boeken ziet, kan ik elke keer zijn woordenschat proberen uit te breiden. Het boek is absoluut een aanrader voor kinderen van 2 tot 5 jaar.

Dr Seuss’s – Wet Pet, Dry Pet, My Pet

Ik ben gek op de kleurrijke en fantasievolle kinderboeken van Dr Seuss. Omdat deze boeken een zeer typerende schrijfstijl hebben, komt het niet tot zijn recht als je voor de Nederlandse vertaling gaat. Maar goed, dat weet je kind natuurlijk niet. Net zoals dit boek, heb ik daarom alle Dr Suess boeken in het Engels.

Dit boek is al fantastisch voor baby’s, omdat er leuke voel, bewegende en glitter elementen in zitten. Het boek is van stevig karton, waarvan de pagina’s wat dunner zijn dan de omslag. De illustraties zijn ook hier zeer kleurrijk en bevatten natuurlijk veel fantasie figuren uit de wereld van Dr Seuss. Erg leuk voor de leeftijd 1 tot 4 jaar.

I am a bunny

‘I am a bunny’ van Ole Risom en getekend door Richard Scarry is een Amerikaanse klassieker en ook uitgebracht als gouden boekje (en in het Nederlands verkrijgbaar). Ik heb de mooie, kartonnen langwerpige variant meegenomen uit Amerika voor mijn zoontje (zoals op de foto). Gezien het boek voor het eerst is uitgebracht in 1963, doen de schitterende kleurrijke illustraties vintage aan (waar ik persoonlijk van houd). De tekeningen beslaan de gehele pagina en per pagina zijn er korte teksten. Zoonlief neemt dit schattige boekje graag mee naar bed. Het boekje is ook vertaald in het Nederlands.

Het boek gaat over konijn (elke konijn wordt door zoonlief Nijn genoemd) Nicholas die zijn woning heeft in een holle boom. Hij neemt je mee naar zijn favoriete bezigheden tijdens elk seizoen van het jaar, totdat het weer tijd is om in bed te kruipen. Geschikt voor de leeftijd 2 tot 5 jaar.

Peppa Pig – Faire Tale Little Library

Zoonlief is een groot fan van de bekende Englse tekenfilm Peppa Pig. Het liefst zou hij de hele dag Peppa Pig kijken op tv (wat natuurlijk niet mag). Gelukkig kan ik hem ook overhalen om het af te wisselen met boeken van het vrolijke varkentje met het leuke (Britse) stemmetje.

De tekenfilms en de boeken van Peppa Pig gaan over Peppa en haar familie, bestaande uit George Pig, Mummy Pig en Daddy Pig (wij kijken/lezen altijd de originele variant). Maar de grote boeken zijn niet altijd handig om mee te nemen als je op pad bent. Daarom kocht ik deze schattige verzameling van kleine, kartonnen sprookjesboekjes die zo in je tas passen. Het pakketje bestaat uit 6 delen waarin Princess Peppa en Sir George The Brave korte avonturen beleven in sprookjessfeer. Zoonlief vindt het geweldig om de boekjes bij de hand te hebben tijdens een auto rit of een dagje erop uit. Nog een leuk detail, de achterkant van de 6 boekjes vormen samen een puzzel. De boekjes zijn geschikt voor kinderen van 2 tot 4 jaar.

Nijntje Eerste Woordenboek

Natuurlijk kan een Engels Nederlands woordenboek niet ontbreken in de collectie als je je kind tweetalig opvoedt. Daarbij moet elk Nederlands kindje op zijn minst één boek van Nijntje in de kast hebben in het kader van cultuur erfgoed. Dit is dan ook het eerste boek in het Engels (en Nederlands) dat ik kocht voor mijn zoontje.

Hij vindt de plaatjes nog steeds leuk. En roept enthousiast ice cream, apple en zebra als hij ze voorbij ziet komen. De illustraties van Dick Bruna hebben natuurlijk geen uitleg nodig. Ze zullen voor elk kind herkenbaar zijn. Het boek is groot en van stevig karton met ronde hoekjes. Maar er bestaat ook een kleinere versie (die meteen goedkoper is) voor kleinere handjes. Geschikt voor de leeftijd 1-5 jaar.

LITTLE OWL’S night

Dit zwarte boekje, geschreven door Divya Srinivasan, kocht ik tijdens Halloween in mijn favoriete Amerikaanse boekenwinkel Barnes & Noble. Het  boekje is van fijn formaat en van stevig karton. Doordat de pagina’s zwart zijn, heb je eens iets anders in handen. De tekeningen zijn in kleur op zwarte achtergronden en per pagina zijn er korte teksten.

In dit boekje wordt Little Owl wakker van zijn slaap en vliegt hij door de nacht, zich verbazend wat andere dieren doen tijdens de nacht. Zijn vlucht eindigt als de zon weer op komt en de haan kraait. Het boekje is geschikt voor kindjes van 1 tot 3 jaar. Er zijn overigens meerdere boekjes van Little Owl, maar dit is de enige versie die ik heb.

 Tips?

En zie hier de favoriete boeken van dit moment van mijn dreumes. Kende je de boeken al en zit er iets wat je aanspreekt? Als jij nog tips voor me hebt, hoor ik het overigens ook graag!

 

Comments

comments

10 gedachten over “7 x leuke kinderboeken voor je dreumes

 1. Frederique schreef:

  Leuk, mijn kids hadden meerdere ‘kinderatlassen’, heel tof. De boeken van dr. Seuss vind ik ook leuk, en die van Beatrix Potter hadden bij ons ook een plekje in de boekenkast. De gele ballon van Charlotte Dematons was ook favoriet, en de kleine prins en en en…haha..boeken te over hier in huis. Er was 1 reeks die ze alle drie echt geweldig vonden toen ze heel klein waren maar dat waren franse boeken, weet niet of ze vertaald zijn: Badaboum le lion van Edouard Manceau en daar dan de hele reeks van. Oh en eentje (engelstalig) dat jij denk ik heel tof gaat vinden – schat ik zo haha – ‘The Wizard, the Ugly, and the Book of Shame’ van Pablo Bernasconi.

  • Sheila schreef:

   Dat boek vind ik ook erg leuk. Die gaf ik eens cadeau. Erg grappig.

   En ja.. tweetalig opvoeden heeft zo veel voordelen die zich ook nog steeds uiten op latere leeftijd. Ik hoop dat mijn Engels goed genoeg is dat we dit kunnen doorzetten. Maar tot nu toe praat ik al 2 jaar alleen maar Engels tegen mijn zoontje. Dus het gaat nog steeds de goede kant op.

 2. Martha schreef:

  rupsje nooit genoeg en de verhalen van dikke dik deden het bij de peuters op mijn werk altijd heel erg goed en dribbel heeft zo’n boekje waarin je hem moet zoeken achter de deur en in de planten enzo, daarvan gingen ze ook helemaal los. Lezen is echt super leuk om te doen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *