8 tips voor het aanschaffen van je eerste corset

Ik ben geen fashionista. Modetrends gaan vaak aan me voorbij. Als ik iets niet mooi vind, zal ik het niet dragen, hoe populair het ook mag zijn. Gevoelig voor modetrends ben ik dan ook absoluut niet. Wel heb ik oog voor detail en weet ik heel goed hoe ik mijn kleding het beste kan combineren. Ik heb een hele eigen stijl, terwijl ik gemiddeld toch weinig uitgeef aan kleding. Maar als je me zou vragen wat mijn favoriete kledingstuk is, is dat zonder twijfel een corset. En dan heb ik het niet over een sier corset, of een bustier die je onder je kleding draagt of een bruidscorset. Nee, the real deal corset.  Uiteraard kán die onder je kleding, maar laten we eerlijk zijn… the real deal corset is daar veel te mooi voor.

Ik vind zelfs dat iedere vrouw minimaal één corset zou moeten hebben! Een juiste corset is op en top vrouwelijk (en daar bedoel ik heel wat anders mee dan ordinair). Zodra je een corset om bindt, krijg je een hele andere houding. Een corset ‘dwingt’ je namelijk om rechte houdingen aan te nemen, wat je al automatisch een vrouwelijke én zelfverzekerde houding geeft. Onderuit zakken is er niet meer bij. En in tegenstelling tot wat iedereen denkt, hij is geschikt voor élke vrouw met wat voor lichaamsvormen dan ook.

Maar een corset is geen kledingstuk dat je zo maar even koopt. In 2007 kocht ik mijn eerste en inmiddels heb ik er meer gekocht en ook weer enkele verkocht. Momenteel bezit ik 11 mooie exemplaren in verschillende stijlen. Ik deel daarom mijn tips en vertel waar je aan moet denken als je je eerste corset aanschaft. Want geloof me… you’re worth it!

Onderborst corset. Foto door Lux Immortalis Phtography uit 2017

 

Kies het juiste model

De schoonheid van een corset zit ‘m in het kiezen van een model dat naadloos aansluit op jouw lichaam. Het is dus echt belangrijk dat je niet alleen het juiste model kiest, maar ook de juiste maat. Een corset moet strak aangeregen kunnen worden en volgt de vorm van jouw lichaam. Klinkt simpel, maar dat is het niet. Corsetten zijn er dus ook in verschillende soorten met als belangrijkste: de onderborst corset die tot aan je borsten gaat en de overborst, die over je borsten gaan. Er zit verschil in de cups van de overborst corset. Deze kunnen voorgevormd zijn. Zijn het cups die recht afsteken, zullen ze niet goed aansluiten als je niet van nature volle borsten hebt. De lange modellen, passen niet bij een kort bovenlichaam. En al helemaal niet als ze een puntige onderkant hebben. Bij mij sluit een gedetailleerd model beter aan op mijn lichaam, terwijl voor andere vrouwen een rechter model beter zit. Wil je je eerste corset kopen? Dan betekent dat passen, passen en passen.

Kies de juiste maat

Weet je het model, kies dan met zorg de juiste maat. Een corset verliest haar pracht als je de verkeerde maat draagt. Er wordt gekeken naar je natuurlijke taille en dat wordt terug vertaald naar inches. Een corset bestaat dus niet in een standaard maat XS, M of XL bijvoorbeeld. Op dit moment, 5 maanden na de zwangerschap, draag ik een 24 inch corset. Als ik nog íets afval, pas ik weer in mijn oude 22 inch (55 cm) corsetten. Of natuurlijk in mijn 24 inch, maar dan nóg strakker aangeregen. Het model zelf verandert niet als je een grotere maat nodig hebt. Je krijgt gewoon een x aantal centimeter erbij in breedte. Een corset hoor je absoluut niet los te dragen en lift je borsten. Tegelijkertijd moet je natuurlijk wel comfortabel kunnen bewegen en ademen. Aan de achterkant moet het een beetje open zijn. Kan je de corset helemaal sluiten aan de achterkant? Dan heb je een te grote maat.

Samen met Parttime Sweetheart en Her Boyfriend Blues, eigen foto uit 2010

Combineer je corset correct

Kiest je voor een onderborst corset zorg dan voor de juiste bovenkleding. Draag een beugel bh met eventueel wat vulling, om te voorkomen dat je borsten over je corset hangen zoals slappe theezakjes. Geloof me, dan is het hele effect van je corset weg. Een overborst kan juist gedragen worden zonder bovenkleding, maar kan natuurlijk wel met bovenkleding. Draag in ieder geval geen bh. Zelf combineer ik mijn corsets het liefst in combinatie met schitterende jurken. Maar draag ze ook boven een broek.

Kies voor kwaliteit

Een corset van kwaliteit heeft sterke stalen baleinen. Hoe meer stalen baleinen (20 tot 24), hoe duurder, maar ook… hoe meer centimeters taille reductie mogelijk is (mocht je dat willen). Is ‘waist training’ (waarbij door opbouw een corset tot 18 cm van je buik kan innemen) een reden waarom jij een corset wil dragen? Dan heb je ook echt dat aantal baleinen nodig. Zelf vind ik het mooi dat mijn taille gereduceerd wordt die mijn vrouwelijkheid benadrukken, maar dat hoeft niet zo ver te gaan. Mijn corsetten hebbend dan ook gemiddeld 14 tot 16 baleinen. Ook zal een goede corset uit minimaal 2 lagen bestaan, waarvan de binnenste laag stug is met minimale rek. Echter vind je ook stevige modellen van één laag stof. Een sier corset is gemaakt met plastic baleinen. Zelfs een bruidscorset is niet altijd gemaakt met stalen baleinen. Plastic baleinen zijn hoe dan ook nooit sterk genoeg om de vormen van je lichaam te volgen én vast te houden, terwijl kwalitatieve (!) stalen baleinen de hele corset op haar plek houdt, wat je ook doet. Want een corset van een paar tientjes, levert echt niet waar een corset voor bedoeld is.

Leren overborst corset, foto door Caspar Stuart uit 2010

Draag je corset correct

Op festivals zie ik regelmatig vrouwen die hun corsetten omgekeerd aan hebben! Een corset kan niet op meerdere manier gedragen worden. Jouw lichaam heeft een bredere onderkant nodig i.vm. je heupen en vormt zich anders bij de borsten. Bij een overborst is dat (vaak) makkelijk te herkennen, bij een onderborst minder. Een corset met stalen baleinen heeft (in principe) een opening met stalen oogjes en haakjes (een stalen busk sluiting). De oogjes zitten altijd rechts (als je het corset aan hebt), de haakjes links. Net zoals rechts altijd de gaatjes zitten en links de knopen van je blouse.

Weet hoe comfortabel voelt

Alhoewel een corset er niet persé comfortabel uit ziet, draagt het zeker comfortabel. Natuurlijk moet je het niet vergelijken met een hemdje, je wordt tenslotte ingeregen met stalen baleinen! Maar als je bovenste stappen volgt, zit een corset comfortabeler dan je zou denken. Een corset hoort daarom ook niet pijn te doen en je moet gewoon kunnen ademen (en eten). Het zit strak, maar niet té strak. Een corset gaat zich op den duur ook vormen naar jouw lichaam en zal dus steeds comfortabeler voelen. Het is daarom niet verstandig om je corset uit te lenen of om deze tweedehands te kopen (als het corset intensief gedragen is).

Overborst corset, eigen foto uit 2009

Zorg voor een juiste inrijging

De corset sluit je door middel van de rijglinten op de achterkant. Dit vergt een bepaalde techniek waarbij er stevig aangetrokken dient te worden per ‘stukje veter’. Vervolgens strik je de uiteinden van de veter vast in het midden en absoluut niet aan de onderkant of bovenkant. Ga je dus beginnen met het dragen van een corset, heb je iemand nodig die je inrijgt. En dan is het dus ideaal dat ook die persoon de juiste uitleg krijgt over het inrijgen.  Want net zoals het kiezen van het juiste model en de juiste maat, is correct inrijgen net zo belangrijk

Koop je corset niet online

Om bovenstaande te begrijpen, de juiste uitleg te krijgen, maar ook om zeker te weten dat je naar huis gaat met het juiste model, is mijn advies om je (eerste) corset niet online te kopen. Hoe groot het digitale aanbod ook is en voordelig de prijzen ook zijn. It’s not worth it. Mijn leren corsetten zijn het duurst. Maar houd rekening met €100 gemiddeld voor een standaard corset. Om tot het juiste model te komen voor jouw lichaam, moet je ze echt voelen, proberen en weer passen. Zo leer je ook het verschil van kwaliteit te herkennen, maar je leert ook hoe een corset écht gedragen dient te worden. En elk model zit anders dan de andere. Zonder de juiste uitleg, kan je je daar echt heel erg in vergissen. Ja, op Aliexpress kan je ‘steel boned’ corsets krijgen van een paar tientjes en zijn de reacties positief. Als ik zie hoeveel vrouwen een corset verkeerd dragen op de evenementen waar ik heen ga, is het aanschaffen van een juiste corset niet zo makkelijk als het lijkt. En iedereen die kwaliteit wil, weet dat je op dergelijke websites niet terecht kan voor een corset. Dus reviews worden ook gegeven door mensen die niet de juiste kennis hebben van een corset van kwaliteit. Prima natuurlijk als je iets voor een feestje wil. Maar geloof je, je mist wel het gevoel wat een corset je dus hoort te geven en wat ik iedere vrouw gun!

Leren onderborst corset, foto door Sliver Creations in 2014

En jij?

Als je van plan bent om er je eerste corset aan te schaffen, hoop ik dat bovenstaande tips je op de goede weg hebben geholpen. En anders, je in ieder geval nieuwsgierig hebben gemaakt naar de wereld van corsetten. Of ben je al een corset drager? Deel dan vooral waar jij je corsetten haalt. Nieuwe adresjes zijn altijd welkom.

 

Comments

comments

27 gedachten over “8 tips voor het aanschaffen van je eerste corset

 1. Kreanimo schreef:

  Wauw… die foto’s.
  Ik zie er mezelf niet direct één kopen.
  Maar ik denk dat je hele goede tips hebt gegeven voor iedereen die dat wel van plan is. Ik zou zoiets inderdaad nooit online kopen.

  • Sheila schreef:

   Dankjewel :). Meer vrouwen hebben dat, hoor. Dat ze zichzelf er niet in zien. Desondanks kan ik het aanraden. En omdat er zo veel stijlen zijn, vind je altijd wel iets wat in de smaak valt. En dan…. niet online kopen inderdaad.

  • Sheila schreef:

   Oh… in mijn herinneringen niet. Maar… ik ben nog aan het ontzwangeren en zo betrouwbaar zijn mijn herinneringen niet. Vast wel dat ik ooit over corsetten schreef, hoor. En dan vast rond de periode van een fantasy evenement (zoals nu, er was er één afgelopen weekend). Maar volgens mij heb ik geen tips gegeven. Maar desondanks, leuk dat je die link wel hebt onthouden.

 2. Daenelia schreef:

  Goeie tips, denk ik, want het zal je maar gebeuren dat je door het verkeerd dragen overal last van gaat krijgen!
  Hoe mooi het je ook staat, en anderen ook, aan mij persoonlijk is het niet besteed. Tenzij het een medische noodzaak is, zal ik geen echt rijg-in-corset dragen. Maar goed, dat geldt voor mij ook voor extreem hoge hakken bijvoorbeeld. Ik kan heel snobbig zeggen ‘ik voel me al vrouw genoeg’, maar misschien ligt het wel subtieler dan dat. Ik hoef mijn vrouw-zijn niet op die manier uit te lichten. Dat is voor mij niet echt een ‘ding’.
  Maar! Ik ben groot voorstander van dragen wat je wil, zolang het fysiek mogelijk is. En de reden mag iedereen voor zichzelf weten: of dat nou is omdat je je er sterk door voelt, of mooi, of bijzonder.
  (Disclaimer: ik ben wel zo iemand die jarenlang volhoudt iets niet leuk te vinden, en dan ineens compleet omslaat. Als ik over 3 jaar een corset draag is het JOUW schuld 😛 😉 )

  • Sheila schreef:

   Hahahahaha… dat zou inderdaad wat zijn. Ben nu erg benieuwd of je inderdaad over 3 (of 5) overstapt naar een corset.

   Ik snap wat je zegt, maar bij een corset zie ik het toch anders. Het is niet persé dat je je vrouwelijke vormen hoeft uit te lichten. Je kan het namelijk ook onder je shirt dragen, zodat het niet eens opvalt. Zelfs een ruim shirt. Maar een corset zorgt wel voor een betere en rechte houding. Het is net als ik een fotoshoot heb met iemand die dat niet gewend is. Onbewust gaat iedereen wel wat meer ingezakt zitten. Voor een foto leg ik altijd uit dat je moet doen alsof er een onzichtbaar draadje uit je hoofd kom en dat daar subtiel aan getrokken wordt. Dan ga je rechtop zitten en daar krijg je meteen een hele andere en krachtige houding van. En daarmee krijg je ook een zelfverzekerde uitstraling. En dat gebeurt dus standaard als je een corset draagt. Dus in feite doet een corset meer dan alleen maar je vrouwelijke vormen benadrukken. En die krachtige uitstraling, dat gun ik iedereen 🙂

  • Sheila schreef:

   Jaaah, daar moest ik dus ook nog aan denken toen ik deze blog schreef. Wat een leuk moment was dat én wat een geweldige Elfia dag. Kan me ook nog herinneren dat je zo verbaasd was dat een corset eigenlijk best wel comfortabel zit. Zo reageerde ik ook hoor, de eerste keer 🙂

 3. Roelina Jut schreef:

  Wauw, wat staat het jou goed zeg. Vooral die Victoriaanse jurk , super gaaf! Ik zou er best een willen, maar een gelegenheid om hem te dragen mist dan toch. Mocht ik ooit gaan trouwen (wat niet in de lijn der verwachting ligt) dan zou ik wel voor zo’n Victoriaanse jurk willen gaan.

  • Sheila schreef:

   Dankjewel! Ik vind een corset ook het mooist om het te combineren met een Victoriaanse outfit. Dan komt die helemaal tot z’n recht, vind ik. En wat voel ik me dan mooi! Ik kijk nu al uit naar de volgende fantasy evenement. Alhoewel je een corset ook kan dragen boven een spijkerbroek, begrijp ik helemaal wat je bedoelt.

 4. Essma schreef:

  Wauw Sheila! Die foto’s zijn wel echt prachtig! Ik draag geen corsetten…de enige keer was op mijn trouwdag. Ik bewonder je eigen stijl! ✨?

 5. Jana schreef:

  Toevallig heb ik vorig jaar zelf mijn eerste corset gekocht; dat was enerzijds wat hulp vragen in de winkel, en anderzijds heel goed de online maattabellen bestuderen. Toch denk ik dat ik een maat te groot heb. Deze tips zijn erg welkom voor een volgende aanschaf.

  • Sheila schreef:

   Leuk dat je een corset hebt gekocht! Ja, die online tabellen zeggen iets, maar daar is alles mee gezegd. Want er wordt niets gezegd over de vorm van de corsetten zelf. Leuk dat je deze tips kan gebruiken voor je volgende corset! Prachtdingen zijn het.

 6. Jude R. schreef:

  Na door mijn nichtje meegesleept te zijn naar Elftopia 2019 ben ik geprikkeld door SteamPunk.
  Nog maar pas achter gekomen dat het de korsetten zijn die het voor mij mooi maken. En wil ik ook graag mijn eigen korset gaan dragen. Het verbaasd me dat zelfs vrouwen met een maatje meer er fantastisch door uit kunnen zien!
  Je zegt niet online kopen, maar waar dan wel?! ?!

 7. Chantal schreef:

  Hoi ik zou graag mijn eerst korset willen kopen maar waar koop je die. Kan het niet echt goed vinden waar ze te koop zij behalve online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *