9 tips voor borstvoeding in het openbaar

Als je het geluk hebt én er bewust voor gekozen hebt om borstvoeding te (kunnen) geven, wordt het leven stukken makkelijker als je ook borstvoeding in het openbaar kan geven. Het geeft jou de vrijheid om samen met je kind de deur uit te gaan. En laten we nou eerlijk zijn, dat is heerlijk!

Maar borstvoeding geven in het openbaar is voor veel moeders best een dingetje. Je moet toch een bepaalde zelfverzekerdheid hebben om je kind in het openbaar aan je borst te leggen. Maar als het je eenmaal lukt, heb je een overwinning behaald (althans, zo voelde dat voor mij) en mag je terecht trots zijn op jezelf. Plus… je draagt mee aan het inburgeren van borstvoeding in het openbaar en daar en ik een voorstander van.

Wil jij in het openbaar voeden, maar durf je het toch nog niet aan? Dat is helemaal verleden tijd na het lezen van mijn tips en ervaringen.

Oefenen

Oefenen baart kunst. Allereerst helpt het als je de borstvoeding volledig onder de knie hebt. Als iets niet prettig is, is het wel stuntelen met borstvoeding in het openbaar. Met name als je kleintje ook nog gaat huilen en je ongewild een ‘all eyes on me’ moment hebt. Om dat te voorkomen, oefen je eerst het geven van borstvoeding thuis of in een andere veilige omgeving. Zodra jij en je kleintje alles onder knie hebben, is het een goed moment om buiten de deur te voeden. 

Neem de tijd

Lukt het niet in één keer? Of vind je het toch nog té spannend? Onthoud, het hoeft allemaal niet in één keer te lukken. Neem de tijd om het borstvoeden in het openbaar je eigen te maken. Begin bijvoorbeeld eerst in de buurt van je huis (bijvoorbeeld op een bankje in het park), zodat je snel naar huis kan als het allemaal toch niet lukt. En probeer het een andere keer weer opnieuw. Doe het in ieder geval niet gehaast en zorg ervoor dat je in de gelegenheid bent om de tijd te nemen.

Voed op tijd

Zorg er voor dat je op tijd begint met voeden, zodat je de huilbui van je kleintje net voor bent. Dat is erg prettig voor de baby (en daardoor ook voor jou), omdat het aanhappen dan makkelijker gaat. Let daarom goed op de signalen (sabbelen op het handje, smakken, etc. ). Door in stilte en rust aan te leggen, voorkom je dat alle aandacht op jou wordt gevestigd.

Juiste kleding

Als je voedingskleding hebt, zal je top/jurk een subtiele opening hebben voor het voeden. Geloof me, je kan direct naast iemand zitten, zonder dat die door heeft dat je aan het voeden bent. Hoe vaak ik niet tijdens de voeding de opmerking kreeg: “Ach wat lief, ze slaapt in je armen.” Ideaal dus als je het allemaal toch nog een beetje spannend vindt. Als je eenmaal wat meer zelfvertrouwen hebt, kan je ook borstvoeding geven in je normale kleding. Trek dan altijd een goed rekbaar hemdje aan onder je shirt waar je je borst in kan ontbloten. Als je je shirt omhoog trekt, is zo je buik ook bedekt. Of draag een handige jurk met spaghetti bandjes die je over je schouders kan schuiven. Vind je dat te bloot, kan je altijd nog iets om je schouders/borst draperen, zoals een hydrofiele luier. Er zijn ook speciale doeken om je kind af te schermen tijdens het voeden, maar daar krijg ik zelf geen fijn gevoel bij. Alsof je je moet schamen voor het geven van de borst. Maar tegelijkertijd snap ik dat zo’n doek je nou nét dat steuntje in de rug kan geven.

Kies de juiste plek

Kies bewust je plek uit waar je gaat voeden. Zoek een rustig hoekje uit of ga met je rug naar de mensen toe zitten. Ben je niet alleen? Dan kan je natuurlijk ook je gezelschap gebruiken om jou af te schermen.

Vraag om een plek

Vind je het achteraf toch nog eng om in het openbaar te voeden of twijfel je of je op een geschikte plek bent om te voeden? Vraag dan of er een ruimte is waar je je kan terug trekken. Het zal je verbazen hoe makkelijk dat gaat. In de Primark kreeg ik zo ooit eens de grootste kledingkamer toegewezen en ik mocht alle tijd nemen die ik nodig had. In Disney, de Efteling, Nationaal Militair Museum en het Nijntje Museum hebben ze bijvoorbeeld speciale kolfruimtes, in het Van der Valk hotel mag je vaak even gebruik maken van een hotelkamer en de Ikea heeft vaak een afgesloten voedingsruimte gecombineerd met een verschoningsruimte waar ook nog speelgoed is voor je andere kinderen. Niet iedereen heeft dergelijke plekken. Maar juist door te vragen of het een probleem is om te voeden in het restaurant en je krijgt een positief antwoord, dan voel je je gesteund. En dat is ook een prettige basis om te voeden in het openbaar.

Maak contact met je kind

Heb je het idee dat iedereen naar je kijkt en wordt je daardoor afgeleid? Maak oogcontact met je kindje, zodat je je niet druk hoeft te maken om de mensen om je heen.

Zorg voor afleiding

Afleiding kan je natuurlijk ook helpen. Mijn dochtertje kon op sommige momenten erg lang blijven drinken. Op een gegeven moment ook half slapend. Op die momenten vond ik heerlijk om meteen een moment voor mezelf te nemen. Ik las dan een boek. Of combineer het met een gezellige date met je vriendinnen. Want een gezellig gesprek leidt altijd af.

Fake je zelfvertrouwen

Voel je je (nog) niet zelfverzekerd? Fake it! Ga zitten en doe/kijk alsof het de normaalste zaak van de wereld is om je kindje te voeden (en geloof me, dat ís het ook). En dat voeden hoort er bij of je nu thuis bent of in het openbaar. Je hoeft niet met iedereen oogcontact te maken, maar kijk naar je kindje, drink je drinken, klets met je gezelschap, kijk dromerig uit het raam, neem tussendoor een hapje… doe hetzelfde wat je ook doet als je daar met een vriendin zou zitten om bij te kletsen. Want zelfverzekerd zijn werkt aanstekelijk. Als jij doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is, gaat je omgeving daar in mee. En mócht je een paar vreemde blikken krijgen, negeer ze. En realiseer je dat je iets heel natuurlijks doet. En op een gegeven moment heb je het door en is faken verleden tijd.

Geniet

En de belangrijkste tip; geniet! Als je geniet, ontspan je. En als jij ontspannen bent (de rode draad in al mijn opvoeding gerelateerde blogs), is jouw kindje dat ook. En in dit geval gaan ontspannen en zelfverzekerdheid hand in hand. En los daarvan, je weet nooit wanneer het je laatste borstvoedingsmoment zal zijn. Dus geniet van elk moment! 

Mijn ervaring
Nadat de pijn van het aanleggen eenmaal verdwenen was en ik zonder tranen mijn dochtertje kon aanleggen, begon ik met voeden in het openbaar. En sindsdien heb ik dat overal en nergens gedaan. Zonder mezelf af te zonderen of door een afgeschermd plekje te zoeken. In de spits in de trein, schuilend voor de regen in een snackbar aan tafel bij anderen, op de achterbank van de auto, in restaurants en ga zo maar door. Ik heb nog nooit rare blikken of opmerkingen gekregen. Wel hield ik rekening met mijn omgeving. In een restaurant haal ik niet zomaar mijn hele borst uit mijn shirt, maar doe ik het subtiel met voedingskleding. Want hoe natuurlijk het ook is, als je wilt dat het normaal wordt gevonden, doe je dat op een prettige manier.

En wat is het fijn als je je kind overal kan voeden! Vooral omdat je het jezelf zo ook veel makkelijker maakt. Iets wat ik iedereen gun. Daarnaast draag ik graag mijn steentje bij om borstvoeding in het openbaar te normaliseren. Want hey… als lammetjes bij de moeder drinken is er ook niemand die dat raar vindt.

En jij?

Ik hoop dan ook van harte dat bovenstaande tips je (in de toekomst) helpen. Voed jij al in het openbaar? Dan hoor ik graag jouw gouden tip. En daarnaast ben ik sowieso benieuwd naar de mening van (niet) mama’s, wat vind jij van het voeden in het openbaar?

Comments

comments

6 gedachten over “9 tips voor borstvoeding in het openbaar

 1. Maaike schreef:

  Goede tips! Eigenlijk is het gewoon doen! Persoonlijk denk ik wel dat het het fijnste is als de bv goed op gang is gekomen en het aanhappen soepel gaat. En van te voren goed bedenken wat je wil, mag er een klein beetje borst gezien worden of moet alles goed bedekt? En zorg ervoor dat je voorbereid bent.

  • Sheila schreef:

   Klopt, je moet je gewoon even over een grens heen zetten. En inderdaad, het beste is dat je het pas probeert als alles erg soepel gaat. Want het is al niet prettig om te stuntelen met de borstvoeding, laat staan als iedereen je aan zit te kijken. Helemaal mee eens. Van tevoren bedenken wat je wil, zodat je je er op kan kleden is helemaal een goede tip.

 2. Saskia schreef:

  Goede tips! Uiteraard heb ik er geen ervaring mee maar vind het mooi dat het gewoon kan. Ik snap niet dat er zo’n heisa altijd van wordt gemaakt. Je kind voeden is iets moois, vooral als je het op deze manier kan doen. Mooi stukje 🙂

  • Sheila schreef:

   Dankjewel! En ja, vind ik ook. En als je er niet tegen kan, kijk je toch de andere kant op? Het hoort gewoon bij het lichaam. Dus waarom reageren mensen er soms zo spastisch op, denk ik dan.

 3. Evelyne schreef:

  Ik vind dat dit wel kan, maar wel in discretie. Ik bedoel, ik heb er zo al gezien die zonder boe of ba hun t-shirt omhoog trekken en de baby aan hun borst leggen. En dat terwijl je smakelijk aan tafel zit te eten. Euh.. hallo denk ik dan..

  • Sheila schreef:

   Ik snap je reactie. Maar aan de andere kant… wat is er verkeerd aan als je er over nadenkt? Want de tepel hoort bij de borstvoeding en daar komt de melk uit. Voor een baby is het niet anders dan de speen van de drinkfles, net zoals een vork wat je tot je mond brengt. Ik denk alleen doordat mensen de tepel toch aan iets seksueels linken (in de westerse maatschappij), dat men het niet vindt kunnen. Ik denk niet dat als je op bezoek zou zijn in een Afrikaans dorp, uitgenodigd wordt om mee te eten met de lokale dorpsgenoten, terwijl iedereen in hun plaatselijke traditionele kleding is, je dus raar zou opkijken als baby’s aan de borst wordt gelegd. En dan ook nog de borst die toch al niet bedekt was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *