Als je verjaardag niet meer om jou draait

Puck is jarig. En ze heeft er een hete en benauwde dag voor uitgekozen om dat te vieren. Samen met man- en zoonlief (vriendlief kon niet) reed ik haar richting op. En ja… dat lezen jullie goed, ik reed! Het rijden gaat me overigens steeds beter af, maar dat is niet waar het vandaag om gaat.

Puck viert

Puck is namelijk jarig. Vandaag. En dat hebben we relaxed gevierd. Relaxed omdat iedereen die wilde komen, mocht komen op een tijdstip dat hem/haar uitkwam. En zo was het bezoek verdeeld over de dag en was het meer een gezellige zaterdagmiddag dan een groots verjaardagsfeest.

Als je verjaardag niet meer om jou draait

Gezegd moet worden dat Puck één van mijn weinige vriendinnen is, die nog haar verjaardag viert. Misschien verandert dat als je kinderen hebt? Althans, dat liet mijn broer me weten. Zodra je kinderen hebt, vind je je eigen verjaardag niet meer belangrijk om te vieren. Hij is dan ook gestopt met het vieren van zijn eigen verjaardag. Dan mag je wel jarig zijn, zegt hij, maar de verjaardag draait eigenlijk niet meer om jou. En daar heeft hij zeker een punt in.

We weten wel beter

Met een zwembadje in de tuin, een watertafel, glijbaan, picknick tafel voor kinderen en meer dan genoeg speelgoed, is het wel duidelijk dat het niet meer om de 30+ verjaardag draait. De gesprekken die je wil voeren tijdens de 30+ verjaardag, werken vooral als je geen omkijken meer naar de kids hebt. Je wekt nog de illusie dat het niet om de kinderen gaat, door geen taart van Frozen of Cars te serveren. Of een mandje vol met versierde hapjes rond te laten gaan. Maar eigenlijk weten we allemaal beter. Alcohol werd vandaag niet geschonken, thee hield je op veilige hoogten en er stonden evenveel gekleurde plastic bekers met sap op tafel als glazen cola.

Druk in touw

En terwijl Puck haar cadeautjes uitpakte, klauterde zoonlief over me heen om bij een stukje chips te kunnen. Mijn gebak moet gedeeld worden (één hapje voor jou, één hapje voor mij, één hapje voor jou, twee hapjes voor mij, volgens zoonlief). En midden in een gesprek werd ik mee getrokken, want er moest gebouwd worden. En met water gespeeld worden, wat manlief weer keurig deed. Of ik was nodig om de iets oudere kinderen uit te leggen dat mijn zoontje (van nog geen 2) niet expres hun duplo toren stuk maakt, maar dat hij eigenlijk wil meespelen. De oudste dochter van Puck, leek dat beter te begrijpen. Zij vond het allemaal prima om samen te spelen met mijn zoontje, waardoor het me zelfs lukte om kort bij te kletsen met een vriendin van Puck.

Geslaagd?

IMG_20160827_183321En was de verjaardag dan geslaagd? Jazeker! Want als mijn zoon zich vermaakt, vermaak ik me ook. Want als ik wel een cliché heb geleerd die waar is, is dat hem wel. Daarbij wonen Puck en ik niet naast elkaar, dus het is altijd leuk om elkaar weer te zien.

Maar goed, zo kwamen de herinneringen terug van het vieren van mijn eigen verjaardag. Het ging namelijk ook zo op de mijne, afgelopen 6 mei. In tegenstelling tot mijn broer, vier ik wel nog steeds graag mijn verjaardag. Maar tegelijkertijd was ik ook bezig met hapjes voor de kleintjes, het klaarzetten van een zandbak en meer van dat soort kind vriendelijke dingen. En de kleintjes konden zich vermaken, terwijl de volwassenen genoten van een  En aangezien mijn zoontje Indische rijsttafel die ik had gekookt. Of ik het vieren van mijn verjaardag zou overslaan? Zoonlief is in de winter jarig is en ik in de lente. Mijn verjaardag is meteen een leuke gelegenheid om hem ook een feestje te geven (alleen krijg ik de cadeautjes, ook niet onbelangrijk). Dat mijn eigen verjaardag ondertussen een half kinderpartijtje is geworden, vind ik zelfs ook nog hartstikke gezellig!

Vier jij?

Vier jij je verjaardag eigenlijk nog? Hoe pak jij dat aan en merk je verschil met ‘vroeger’?

signature sheila

 

Comments

comments

21 gedachten over “Als je verjaardag niet meer om jou draait

 1. Nina schreef:

  Ja, kan me voorstellen dat het vieren van je verjaardag verandert als je een gezin hebt. Ik vier het alleen uitgebreid met “bijzondere leeftijden”… Het is namelijk nogal lastig om op de dag zelf mensen uit te nodigen, ik ben Tweede Kerstdag jarig. Ik heb besloten om mijn 30e verjaardag te combineren met de eerste verjaardag van mijn zoontje. Dan valt het na de feestdagen en daarmee is de kans groter dat iedereen kan.

  • Sheila schreef:

   Oh ja. Ik vind dat dus echt niets. Op een feestdag jarig zijn. En dan ook nog in december wanneer het al mega druk is. Hoe ging dat toen je zelf kind was?

   Oz zijn uitgerekende datum was 5 december. Ik kon alleen maar denken; niet 5 december, niet 5 december. Vervolgens kwam hij 3 weken te vroeg. Heeft hij goed gedaan dus ?

   • Nina schreef:

    Hahaha, voor kinderen is dat dus helemaal fantastisch, want je hoeft (in mijn geval) nooit naar school op je verjaardag. Maar ik zou het ook onhandig vinden als James op een feestdag jarig was. Netjes van Oz dat ‘ie zo op tijd was, ik moest 13 dagen langer wachten op James (meh). Mijn kinderfeestje was altijd vlak voor de kerstvakantie, zodat mijn ouders er zeker van waren dat vrijwel al mijn vriendinnetjes konden komen.

 2. Yvonne schreef:

  Van harte gefeliciteerd Puck met je verjaardag! Zelf heb ik mijn verjaardag alleen met mijn ouders gevierd en mijn gezin. In de loop der jaren heb ik geleerd en gemerkt dat de meeste vriendinnen op vakantie zijn en ik besloot dus daarom om het voortaan klein te houden. Ook wel zo rustig?.

 3. Antoinette schreef:

  Gefeliciteerd Puck!

  Zeker vier ik mijn verjaardag nog steeds. Ik denk ook dat mn kids het best raar zouden vinden als ik het niet meer zou vieren. Eigenlijk vier ik het niet zo heel veel anders als in de tijd dat ik nog geen kinderen had. Veel vrienden en ook mn zusjes begonnen veel jonger aan kinderen dus druk was het evengoed al jaren. En ook de plastic bekers waren er al veel eerder omdat ik het zo makkelijk vind dat ze niet stuk kunnen vallen. 😉

 4. Martha schreef:

  Hieperdepiep hoera! Gefeliciteerd met je verjaardag Puck! Ik vier mijn verjaardag wel nog altijd holladijee, alles vieren wat er te vieren valt he! Waar is het feestje, hier is het feestje!

 5. sammie schreef:

  Nog van harte gefeliciteerd!
  Ik vier mijn verjaardag nog steeds ieder jaar met plezier, het levert meestal een erg gezellige dag op met vrienden en familie. Ik zie mezelf nog niet zo snel stoppen met het vieren van mijn verjaardag. Tommy viert het nooit, die vind er niks aan.

 6. Daenelia schreef:

  Goh. Ik ‘vier’ mijn verjaardag al niet meer sinds ik 22 ben. Niet op de ouwerwetse manier zoals mijn grootouders en ouders dat deden: met stoelen in een kring en dan taart/soep/koffie/bier serveren.
  Met mijn verjaardag ga ik wel uit eten met een paar mensen. Kleiner, intiemer en minder stressvol.
  Oh, en we hebben geen kids en de hond gaat natuurlijk mee naar het met zorg uitgekozen restaurant.
  Ik denk dus echt niet dat het iets met gezinsuitbreiding te maken heeft. Het is gewoon anders, verjaardagen vieren in deze tijd. Tenslotte doe je het ook niet echt meer voor de kadootjes, want laten we wel wezen: of we zijn al tevreden met wat we hebben, of we voelen ons bezwaard om iets nuttigs te vragen ‘want dat is saai’.
  Gefeliciteerd natuurlijk.

  • Sheila schreef:

   Dat zie ik juist ook als een manier van vieren. Voor mij is vieren toch wel elke vorm van enige aandacht die je er aan geeft. Dus juist ook gezellig met een klein groepje uit eten! Je kan ook gelijk hebben dat het in deze tijd anders is. Althans, vanaf een bepaalde leeftijd. Maar ik kijk er in ieder geval altijd naar uit om het te vieren. Het helpt ook dat ik in mei jarig ben. Dan voelt het ook alsof je gelijk de lente viert 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *