Babyshower: Cadeautips

In dit deel over onze babyshower-serie, geven we je cadeautips (overigens kan je deze lijst ook gebruiken om inspiratie op te doen voor kraamcadeaus).

Geen idee wat een babyshower nu precies inhoudt? Kijk dan eerst hier.

Met name genodigden die zelf (nog) geen kinderen hebben, vinden het vaak moeilijk om een gepast of origineel cadeau te vinden. En dat is heel begrijpelijk! Als de moeder in spé in verwachting is van haar eerste kindje, zal ze je waarschijnlijk ook niet van tips kunnen voorzien. Maar maak je niet ongerust, met de volgende ideeën sla je de plank niet mis! Dus heb je inspiratie nodig? Lees snel verder.

babyKleding

Laten we eerlijk zijn, kleding is altijd handig om te geven. Ondanks dat een babyshower om de moeder gaat, is een kledingstuk voor de baby een geliefd cadeau. En de gemiddelde moeder is daar gek op. Máár, koop niet het eerste wat je ziet. Er zijn zeker een paar punten die we je willen meegeven om rekening mee te houden:

 • Houd rekening met de juiste maat en het bijbehorende seizoen. Een tip is om een matentabel erbij te pakken voor het gemiddelde. Maar ben je ervan bewust dat kindjes niet volgens een schema groeien. Om je een idee te geven; Sheila’s zoontje is zo fijntjes gebouwd, dat hij nog nu nog (12 maanden oud) in een spencer maat 56 kan (maat van 1 tot 2 maanden).  Het dochtertje van Puck daarentegen is 2,5 maand jonger, maar zit al in een maatje 86 (maat van 12 tot 18 maanden). Met een tabel heb je een goed gemiddelde, maar geen garanties. Onthoud: te groot is altijd beter dan te klein, baby’s groeien vanzelf.
 • Kleding is erg persoonlijk. Blijf daarom dicht bij de stijl van de moeder. Draagt de moeder niet graag felle kleding met drukke printen? Doe dat dan ook niet voor de babykleding, hoe leuk je het zelf ook vindt.
 • Denk niet alleen in rompertjes; wat dacht je van een badpakje voor aanstaande zomer of een muts, handschoenen of jasje voor het winterseizoen?

winterkleding baby

Milestone Cards

Dit zijn kaarten die mijlstenen van je baby aangeven (bijvoorbeeld: Ik sliep voor het eerst door, mijn eerste vaste hapje en ik rolde voor het eerst om). De kaarten kan je bij de baby leggen en dan maak je daar vervolgens een foto van. Zeer populair zijn de kaarten van ‘Milestone Cards‘, maar je kan ze ook bijvoorbeeld bij de Hema vinden of ze natuurlijk zelf maken.

Boeken

Houdt de zwangere van lezen? Denk dan aan boeken over zwanger zijn, of juist over moeder zijn. Bewaar de bon, want de kans is altijd aanwezig dat de moeder in spé het boek al heeft. Of denk juist aan leesvoer voor de moeder voor die laatste weken om te ontspannen. Waar elke moeder wel blij van wordt, zijn de invulboeken over de kraamperiode of het 1e (baby)jaar. Een leuk invulboekje waarbij het om de moeder zélf gaat, is ‘Ontzwangeren‘.

Shower-mand

Denk hierbij aan een mand (of gevulde luiertas) met allemaal dingen die tijdens, vlak voor of net na de bevalling van pas gaan komen. Nu wij zelf moeder zijn, kunnen we je hele specifieke tips geven:
– Voor de bevalling: tijdschriften, boeken
– Tijdens de bevalling: Dextro, sokken, lippenbalsem, oma ondergoed, kleingeld voor een ziekenhuisbevalling (parkeermeter, rolstoel e.d.)
– Na de bevalling: flesje lievelingsdrank van moeder, lekkere chocolade, badschuim met kastanje extract bijvoorbeeld Badedas Classic (dit kan heel verkoelend werken na een natuurlijke bevalling)
– Praktische dingen: stopcontactbeveiliging, mutsjes (mits het winter is), sock-ons (want babysokjes zakken ALTIJD af), venkelthee/rooibosthee of infacol (tegen darmkrampjes), borstcompressen, babyparacetamol, baby nagelknipper/-vijl, sudocreme of andere zinkzalf, grote broer/grote zus romper of shirt, baby shampoo, olie en wasgel

Weet je al dat het een geplande keizersnede wordt? Dan zal de moeder minimaal 4 dagen in het ziekenhuis verblijven. De volgende cadeautjes zijn dan erg praktisch en welkom:
– hapjes en drankjes, oogmasker, crème of (douche)lotion, tijdschriften, notitieboekje (om de eerste mijlpalen al te noteren van de baby)

Luiers

Luiers heeft iedere moeder nodig (mits ze de voorkeur geeft aan wasbare luiers). Het leuke van luiers is, dat je deze erg creatief kan verpakken! Wat dacht je van een luiertaart? Deze zijn op diverse sites te koop, maar je kunt hem ook zelf maken.

Je rolt de luiers op en maakt ze vast met een elastiekje. Je zet ze recht met een mooi lint er omheen en maakt er een kleinere, tweede laag en eventueel derde laag op. De ’taart’ kan versierd worden met kleine details die bij het thema passen of extra cadeautjes. Kijk maar eens naar onderstaande taarten, zelfgemaakt door Puck.
DIY luiertaart
Kies een maat die niet direct nodig is, bij voorkeur maat 3. Sommige baby’s slaan maat 1 over en zelfs maatje 2 kan heel snel te klein zijn. Zo kan de luiertaart in ieder geval nog even blijven staan.

Een verwendag

Een verwendag, specifiek voor de moeder, kan nog voor of juist ná de bevalling heel erg fijn zijn. Zorg er wel voor de datum van je activiteit niet snel verloopt (mocht je een bon kopen). Niet elke moeder lukt het ‘snel’ om afscheid te nemen van haar kindje. De één kan dat binnen een maand, de ander heeft daar een jaar de tijd voor nodig. En er valt weinig te genieten als mama liever thuis wil zijn, hoe goed de bon ook bedoeld is.

Newborn Shoot

Alhoewel de moeder er misschien niet eens aan denkt, is het een schitterend aandenken om foto’s te hebben van de pas geboren baby. Een waardebon voor een newborn-shoot is dan ook een origineel cadeau. Door de bon tijdens de babyshower te geven, kan de shoot op tijd geregeld worden. Ideaal is binnen 15 dagen (want de kleine groeit snel).  Ook hier hebben we nog aanvullende tips voor:

 •  controleer waar de shoot plaats vindt, het meest ideaal is bij de baby thuis.
 • heeft de fotograaf ervaring met newborn shoots? Er zijn namelijk veel factoren waar rekening mee gehouden moet worden, zoals warmte, slaapjes en voedingsschema’s.
 • bekijk de portfolio van de fotograaf of zijn/haar stijl ook past bij de ouders.
 • is de fotograaf flexibel? Baby’s doen namelijk niet aan planningen.

Staat er iets tussen waar je iets aan hebt? We horen het graag. Net zoals aanvullingen op onze cadeautips.

signature sheila puck

Comments

comments

28 gedachten over “Babyshower: Cadeautips

 1. Jeanine schreef:

  Wat een super goede tips zeg. Ik zou willen dat ik iemand kende waar ik een shower voor kon organiseren met al deze tips. Ik geef zelf meestal boeken cadeau met een zelfgeschreven tekst, vooral als ik die persoon goed ken. Voor kleertjes shoppen vind ik ook altijd leuaar het moet inderdaad wel bij die persoon passen. Een zwembroek of badpakje vind ik een goed idee.

  • Sheila schreef:

   Bedankt voor je leuke reactie. Een zelfgeschreven tekst is ook altijd lief als cadeau. En goed dat je er over nadenkt wat voor kleding je koopt. Ik kreeg ook eens een rompertje met super drukke tinten en lieve beertjes erop. Heel attent natuurlijk, maar ik dacht wel meteen: “Die doen we hem dus nooit aan.”

  • Sheila schreef:

   Die Milestone Cards zijn super poplulair. Als je alleen al op Instagram zoekt met een # zie je dat ze wereldwijd gebruikt worden. Erg leuk. Al moet ik wel zeggen dat ik er zelf minder consequent mee ben geweest.

 2. Sabien schreef:

  Nu ben ik zelf totaal niet van de babyshowers. Ik heb specifiek aan mijn vriendinnen gevraagd of ze dit niet willen organiseren (en heb ‘gewoon’ met ze afgesproken en zijn lekker wat gaan eten), maar vroegen kraambezoek om een donatie aan Baby Zonder Grenzen. Onze baby had al alles wat een baby nodig heeft en dat maal 100, dat we dit een mooi gebaar vonden naar baby’tjes die niet in een gouden wieg geboren worden. Dus het goede doel mag zeker op de lijst!

 3. Karlien schreef:

  Wat een leuke, lange lijst. Kleding is inderdaad heel persoonlijk maar ik vond het ook altijd leuk om juist wat andere kleding te krijgen dan ik zelf uit zou kiezen. Dan zie je dat die dingen ook leuk staan en zo verrijk je je kledingkeuze!

  • Puck schreef:

   Dank je wel.
   Het zal van de persoon afhangen of hij/zij het kan waarderen dat je met een andere stijl aankomt. Ik heb wel altijd ieder kledingstuk een keer aan gedaan bij mijn kleintjes, en inderdaad, soms blijkt iets onverwachts toch heel leuk te zijn.
   Sheila is er vaak toch wat strikter in, want haar smaak is juist niet-doorsnee. Het is dan de truc om iets te vinden dat helemaal haar smaak is en haar zo te verrassen. Juist door je daarin te verdiepen laat je zien dat het een persoonlijk cadeau is en dat je echt voor haar bent gaan shoppen ipv dat je het eerste dat je zag gekocht hebt.

 4. Nina schreef:

  Wat een goede en inspirerende tips! Ik zou zelf graag een verwendag cadeau krijgen, want wat kan een mens opknappen van een middagje tutten. Kleertjes geven vind ik zelf altijd lastig, dus ik ben dan eerder geneigd om een kledingbon te geven. Dan weet je zeker dat de kleertjes daadwerkelijk gedragen worden.

  • Sheila schreef:

   Dankjewel. En mocht er nog een babyshower voor je georganiseerd worden, kan je misschien subtiel een link geven naar ons artikel :).

   Een kledingbon is ook zeker niet verkeerd. Weet je inderdaad zeker dat de kleding gedragen wordt. Dan gaat het niet eens alleen om de smaak, maar kan de moeder ook de juiste maat kopen.

 5. Vandaagismooi.nl schreef:

  Super leuke ideeën zeg! Als ik zelf op kraambezoek ga dan vraag ik eigenlijk altijd of de mama/papa nog echt iets nodig heeft of een voorkeur heeft. Ik krijg meestal hele lovende reacties dat ik het vraag omdat ze soms wel eens wat hadden gekregen waar ze geen bal aan hadden… en dat herken ik ook hahaha. 😀

  • Sheila schreef:

   Attent van je! Ik moet wel zeggen dat ik de beste cadeaus kreeg van mensen die zelf kinderen hadden van nog geen jaar oud. Die kunnen de begintijd nog goed herinneren en wisten beter in te schatten dan ik zelf wat ik nodig kon hebben. Wat ik niet leuk vind was speelgoed waar pas me gespeeld kan worden vanaf 1 jaar. Zo lang wil je niet wachten ?

 6. Antoinette schreef:

  Leuke tips allemaal! Zelf geef ik altijd een servies pakket cadeau. Je weet wel, zo’n eerste bordje, bakje en bestekje voor de eerste hapjes. Wordt altijd enthousiast ontvangen en het is ook weer eens wat anders als kleertjes of knuffels die veel mensen al geven. Maar boekjes of eerste puzzeltjes etc. zijn ook altijd leuk om te geven. Voor mn eigen kinderen kocht ik een muziekdoosje als geboortecadeau. Dochter is inmiddels zeven maar nog steeds speelt elke avond het muziekdoosje als ze gaat slapen.

 7. sammie schreef:

  Ik ga eigenlijk altijd voor baby kleding omdat ik dat ook het leukst vind om te geven en om voor te gaan shoppen 🙂 al heb ik de laatste keer ook een keer een rammelaar gekocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *