Babyshower organiseren, laatste fase

Een babyshower organiseren kan veel werk zijn. We hadden het er eerder al over, wat je wanneer ongeveer wilt gaan regelen. Waar je rekening mee kunt of wilt houden en wat je opties kunnen zijn. En dan ineens is het de week van het feest. Nu begint de grote dag dichtbij te komen en moet je pas echt aan de bak.

IN DE LAATSTE WEEK

Heb je al hulptroepen ingeschakeld? Een feest in het plaatselijke theehuisje is nog wel alleen te regelen, maar wat als je zelf de decoratie knutselt, de hapjes bakt en je huis moet poetsen? Om vervolgens ook nog de hele shower als ober op en neer te rennen, is geen feest te noemen. Zorg dat jij als organisator niet alles alleen hoeft te doen en ook mee kunt genieten. Er is vast wel iemand uitgenodigd die je hierbij wil ondersteunen. Probeer ook vóór het feest al hulp te krijgen. Misschien zijn er wel hapjes die je kunt uitbesteden? Of als iedereen een half uurtje eerder komt kan je gezamenlijk de aankleding doen.

Over de overige gasten gesproken. Hebben alle genodigden gereageerd? Probeer die laatste gast, die nog niets heeft laten weten toch te pakken te krijgen, zodat je er zeker van bent dat je genoeg zitplaatsen en eten hebt. Niets zo vervelend als je eigen stukje taart moeten afstaan, omdat buurvrouw Truus niet had gezegd dat ze aanwezig zou zijn.

Heb je je boodschappenlijstje al gemaakt? Je hebt er weinig aan om de dag vrij houden voor het maken van hapjes als je nog 3x naar de winkel moeten omdat je dat ene (cruciale) ingrediënt bent vergeten. En denk je dan ook aan een alcoholvrije variant voor de zwangere om mee te proosten? En die eetbare kleurstof, om toch net dat extra accentje op de hapjestafel te hebben. En heb je zelf al een cadeau gekocht? Laat deze meteen even inpakken, of doe dit zelf, zodat je weer precies in je thema zit. Ook de prijzen voor de spelletjes pak je meteen in.

Zijn er nog andere voorbereidingen nodig? Heb je aan alles voor de spelletjes gedacht? Zijn er bijvoorbeeld genoeg pennen, en doen deze het ook? Blinddoek bij de hand? Is je camera klaar voor gebruik? Batterijen opgeladen, kaartje leeg? Heb je ijsblokjes voor de drankjes? Wanneer wordt die fantastische babyshowertaart opgehaald? En al die dingen die je gehuurd hebt? Kan je die nu alvast ophalen?

Nu het feest in zich komt wordt het tijd om het lekkers dat je zelf wilde maken ook echt te maken. Hup die keuken in, koken, bakken, braden! Misschien dat sommige dingen echt vers moeten zijn, maar het meeste kan je best een dag vantevoren maken. Zorg in ieder geval dat wat je kunt maken, je hebt gemaakt.

Babyshower organiseren

Vandaag is de dag!

Ook op de dag van het feest is er ook nog genoeg te doen. Staan de drankjes bijvoorbeeld al koud? Geen grotere feestdomper dan lauwe (Jip en Janneke) champagne om mee te proosten.

En heb je je outfit voor het moment suprême al klaar liggen? Die kan je beter vlak voor de start pas aandoen, ruik je nog lekker fris als de gasten komen en je voelt je ook fijner om een feestje te beginnen met een schone outfit.

Dan komt het grote klussen. Je begint met de ruimte in te delen. De hoekjes die je zou kunnen opstellen zijn bijvoorbeeld:

 • Party-area, waar het allemaal gebeurd. Waar kan iedereen zitten? Haal die stoelen van de zolder (of uit de garage), klap ze allemaal uit en stof ze eventueel nog even af.  Verschuif eventueel wat tafels om wat meer ruimte te maken. Vergeet ook niet dat de mama-in-spe wel wat extra kussens kan waarderen waarschijnlijk. Dus geef haar de fijnste plek, met het beste overzicht.
 • Cadeaucorner. Voor al die cadeaus die iedereen mee heeft gebracht. Eventueel kan je hier ook vast de afscheidspresentjes op zetten, zodat ze goed in het zicht staan en iedereen bij vertrek ook zelf een presentje kan pakken. De afsluiting van een feestje verloopt altijd chaotisch. Zet je ook meteen een prullenbak neer om alle verpakkingen in te gooien? Opgeruimd staat netjes.
 • Spelletjes-hoek, zodat de geweldig flauwe babyshower spelletjes die je gepland hebt, ook tot hun recht komen.
 • Hapjes tafel, zodat iedereen weet waar het lekkers te halen is en jij niet steeds als ober aan de slag blijft. Vergeet niet om hier ook meteen borden, bestek, servetten, glazen en de drankjes op te zetten.

De aankleding van de ruimte kan je nu afwerken. Slingers, raamdecoraties, ballonnen, alles wat je de afgelopen tijd hebt verzameld als versiering komt nu mooi van pas. Leef je uit en maak er een prachtig geheel van. Alle ahhh’s die de gasten straks maken zijn helemaal voor jou!

Snel omkleden want je gasten komen zo!

LET’S GET THIS PARTY STARTED

De bel gaat en daar zijn de eersten al. Natuurlijk is het nu pas echt spannend, gaat iedereen het mooi en leuk vinden wat je allemaal hebt gedaan? Maar gelukkig hoor je die ahhh’s en ohhh’s waar je zo hard je best voor hebt gedaan ook. Iedereen vind het geweldig dat je dit deed, een babyshower organiseren voor de mama-to-be, die voor hen ook een belangrijk persoon is.

De tijd van feesten is nu aangebroken. Ja, je hebt nog wat ereklusjes, zo wens je iedereen welkom en geef je even een geweldig lieve speech voor je prachtige vriendin/zus/collega/o.i.d. met de bolle buik. Je mag scheidsrechter spelen bij alle spellen en een winnaar uitroepen (waarbij de aankomende mama ALTIJD het grootste cadeau wint). Eventueel is het handig om een lijstje te maken met wie welk cadeau heeft gegeven. Dankzij de zwangerschapsdementie is dit lang niet altijd makkelijk te onthouden voor het feestvarken.

Maar buiten deze taken is het belangrijkste dat ook jij als gastvrouw geniet. Niemand zal het merken als niet alles volgens planning verloopt, dus maak je daar ook niet druk om. Zij is dan wel het middelpunt van de dag, ook jij mag best stralen, want je hebt het toch maar mooi geregeld.
En met zo’n vriendin kan deze gelukkige zwangere alleen maar ontzettend blij zijn!

signature Puck

 

Comments

comments

6 gedachten over “Babyshower organiseren, laatste fase

 1. Daenelia schreef:

  Niks voor mij 🙂 Ik hou het bij een bezoekje ná de bevalling. Noem me ouwerwets, maar ik vind dat de aanstaande moeder voor de bevalling zoveel mogelijk van haar rust moet genieten en dat je daarna dan ook gewoon op afspraak langs komt.
  Overal moet maar een leuk feestje van gemaakt worden, en daar word ikzelf al een beetje moe van.
  Legt het ook niet te veel druk op de ‘zwangere’? Zo van ‘kijk eens hoe leuk we een feestje bouwen, want zo leuk is het om moeder te worden!’. Terwijl de cijfers er niet om liegen: veel moeders (en vaders) kampen na de bevalling toch met problemen, fysiek of mentaal.
  Trouwens, over de vaders gesproken: wat doet die? Of is dit zo’n typisch vrouwending/mannen zijn niet welkom (waar ik als feministe dan ook weer iets tegen heb)? 😛
  Wat ben ik lastig he.

  • Puck schreef:

   We staan er duidelijk gewoon heel anders in.
   Ik heb het nooit als druk ervaren. Niet als zwangere en niet als organisator of gast. Meestal is het gewoon heel gezellig.
   En het is juist een moment dat je even niet denkt aan alle kwaaltjes en dingetjes waar je toch al de hele zwangerschap mee opgezadeld bent. Ik vind het echt een moment van liefde en plezier.
   Bij een bruiloft ligt de druk er toch ook niet op dat er nog zoveel huwelijken uit elkaar gaan? Dan vier je toch ook gewoon de liefde tussen 2 personen? En wat daarna komt dat komt later wel… Anders zou elk feestje wel meteen afgeschreven kunnen worden. Waarom je verjaardag vieren als je ooit toch weer doodgaat?
   En inderdaad, mannen zitten er meestal niet bij. Dat kan wel, als je dat zou willen. Maar meestal zijn het flauwe spelletjes en een hoop gegiechel, dus de meeste mannen vinden het niet erg om even met hun vrienden een pilsje te gaan pakken op dat moment.

  • Puck schreef:

   Is ook, maar ik vind het wel heel leuk om te organiseren.
   En het staat hier wel mega-uitgebreid omschreven. Vind het zelf altijd zo vervelend als ik een how-to lees en er wordt een heleboel “vanzelfsprekends” overgeslagen. Dat is niet vanzelfsprekend, anders had ik geen how-to nodig!

 2. sunny mama schreef:

  Poeh, wat een klus zeg! Op de dag dat ik bevallen was van mijn dochter, kwam iedereen gewoon spontaan langs. Ik vond het geweldig. De één had voor beschuit en muisjes gezorgd, de ander bracht een taart mee, weer een ander bonbons en ga zo maar door. Ik bleef lekker in bed liggen met mijn baby’tje in de woonkamer en het feestje regelde zichzelf!

  • Puck schreef:

   Beide keren had ik er vlak na mijn bevalling niet aan moeten denken dat bezoek de volgende dag meteen op de stoep had gestaan. De eerste keer fysiek niet, ik was een wrak. En de tweede keer mentaal niet. Ik was wederom een wrak, vreselijk die kraamtranen!
   Maar wel fijn dat dit voor jou werkte.
   Een babyshower heeft trouwens wel een andere insteek. Het is een laatste feestje vóór je moeder wordt. Een beetje een vrijgezellenfeest voor de zwangere. Dus het is niet, zoals kraamvisite, om de baby te zien of te begroeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *