Ben je echt zo druk?

Mijn man volgt momenteel een deeltijd HBO studie. Eén dag in de week is hij fysiek aanwezig op de hogeschool. Hij levert altijd op tijd zijn opdrachten in en is daar ook volledig en correct in. Ook gaat hij altijd voorbereid met zijn toetsen aan de slag. Zijn resultaten laten het ook zien; hij heeft al diverse keren een 9 gehaald. En zoals iedereen wel zal erkennen, dat is knap. Niet iedereen uit zijn studiegroep gaat zo te werk. Sterker nog, de meesten moeten altijd op het laatst aan de slag om nog een opdracht op tijd in te kunnen leveren. En als die wordt ingeleverd, is het niveau niet altijd even hoog. “Ik had er echt geen tijd voor, omdat ik een drukke werkweek had. Maar ja, jij hebt blijkbaar tijd zat,” hoort hij regelmatig van medestudenten.

Druk?

Vergeleken met al zijn medestudenten die ook een baan hebben, heeft hij miraculeus ergens tijd vandaan getoverd. Dat is vast hoe dat werkt. Well, I hate to burst your bubbles lieve medestudenten, maar ik durf te zeggen dat het merendeel meer tijd heeft dan hij. Manlief heeft natuurlijk een baan, net zoals de rest. Hij werkt in de psychiatrie en dat is al dynamisch genoeg. Maar daarnaast is hij ook Natres soldaat (dat is mijn vriend ook en die schreef er een blog over). En laten we niet vergeten dat hij ook vader is en 4 weken geleden een 2e spruit ons gezin kwam verblijden. Welkom korte nachten en onregelmatige ritmes. En daarbij doet hij nu zelfs meer in het huishouden, omdat ik nog herstellende ben van mijn keizersnede. En in zo’n drukke week, willen we er natuurlijk ook nog regelmatig op uit als gezin. Dus naast dat alles, studeert hij ook nog aan de Hogeschool van Nijmegen.

Je had een boek kunnen schrijven

Het leven is ook een kwestie van prioriteiten stellen en gedisciplineerd bezig zijn. En daar is mijn man een held in. Ik hoor vaker om me heen dat men weinig tijd heeft. Maar laten we eerlijk zijn. We hebben wel tijd om elke dag minstens een uur (of meer) onze Instagram en Facebook feed te bekijken. Tijd om te lezen hoe bij de buurvrouw is met haar nieuwe kapsel, dat je tante haar lunch in een nieuw restaurant meldt, je neefje eindelijk een hond heeft gekregen waar hij al zo lang om zeurde, je nicht klaagt dat ze vandaag al 8 poepluiers heeft verschoond, je collega deelt dat ze twijfelt over haar vakantie bestemming, je sportmaatje laat zien dat er wel hele mooie bloemetjes groeien in het perkje achter haar huis en je vriendin een foto post van haar mislukte zelf gebakken appeltaart. Als je dus niet zoveel bezig was met social media (ik maak me er ook wel eens schuldig aan), had je een boek kunnen schrijven, je huis een ander kleurtje kunnen geven, een wereldreis kunnen maken of… je huiswerk kunnen afonden.

Discipline

En dat laatste, doet mijn man dus heel gedisciplineerd. Hij laat zich niet afleiden. Zodra hij een opdracht of huiswerk heeft ontvangen, heeft hij direct in zijn hoofd hoe het eindresultaat eruit moet zien. En vervolgens komt er een plan van aanpak en gaat hij heel efficiënt aan het werk. Daarbij bedoel ik dat hij tijd inplant voor zijn studie en dan ook effectief aan de slag gaat (dus geen Facebook bijvoorbeeld). Doordat hij al in zijn hoofd heeft welke richting hij op wil/moet, kan hij ook direct heel gericht aan de slag. Mij stelt hij op de hoogte wanneer hij wil studeren, zodat ik daar ook weer rekening mee kan houden met onze gezinsplanning. Daarnaast werkt mijn man graag vooruit. Zijn opdrachten levert hij daardoor altijd ruim voor de einddatum in. Dat vergt discipline, maar levert tijdswinst op. En daardoor krijgt het gezinsleven nog steeds evenveel aandacht als voor zijn studie.

Tijd maak je

En zo komt het dat mijn man zijn studie kan combineren met zijn rol als vader van 2 jonge kinderen, man van mij, de vele reizen/uitstapjes, zijn 2 banen en hij sport ook nog eens tussendoor. En dat verdient alle respect, in ieder geval van mij. Want ik kan je vertellen dat ik ontzettend trots ben op hoe hij dit aanpakt. En dat hij bewijst dat het allemaal wel kan.

Druk? Ja, dat is hij zeker. Geen tijd? Nee, zo werkt dat niet. Die máák je.

Nobody is too busy, it’s just a matter of priorities

Lukt jou dat?
Lukt jou dat? Heb jij jouw privé leven en werk/studie in balans? Hoe maak jij tijd om de dingen te doen waar je niet altijd zin in hebt?

 

Comments

comments

33 gedachten over “Ben je echt zo druk?

 1. Shirley schreef:

  Dat verdient zeker respect. Daarnaast ervaar ik in mijn omgeving dat het ook perceptie is. Sommige mensen hebben gewoon sneller het gevoel dat ze het druk hebben volgens mij.

 2. Cynthia schreef:

  Ik studeerde hbo toegepaste psychologie en deed dat naast een drukke werkweek. Als je echt iets wilt, kun je het. En dan is het verbazend, hoe je tijd echt kunt inplannen. Je wordt daar handig in.

 3. Anne-Sterre schreef:

  Het is een kwestie van willen en doen. Ik moet zeggen dat ik er zelf minder goed in ben dan ik hoop, of eigenlijk toch te vaak mezelf laat afleiden en verleiden tot op dat moment leukere, maar achteraf minder belangrijke, dingen.

  • Sheila schreef:

   Ja, soms heb je ook van die momenten. Dat herken ik ook wel. Ik vind het dan ook knap van mijn man dat hij zich er altijd toe kan zetten. Ook al heeft hij geen zin.

 4. Louise schreef:

  Ik vind het heel erg knap! Zeker om dit alles te combineren met een gezinsleven. Volgens mij is mijn leven inmiddels wel aardig in balans, maar ik hoef werk dan ook niet (meer) te combineren met school. Er is dus meer dan genoeg me-time voor mezelf om te kunnen ontspannen :). Ik weet nog wel dat toen ik studeerde en werkte (en ik heb niet eens kinderen) dat wel ervaarde als weinig tijd hebben, omdat ik mezelf iedere dag in een soort molen waande waarin ik steeds hetzelfde ritme afdraaide – school/werk/sport/slaap etc. Dat ging me na een paar maanden wel een beetje tegenstaan, ondanks dat ik geen deadline gemist heb :’). Dus echt alle respect van mij voor je man dat hij het zo goed volhoudt!

  • Sheila schreef:

   En dat is ook de reden dat ik nooit 40 uur heb gewerkt, maar altijd 32. Ik zag mezelf niet gelukkig worden met 40 uur werken en dan dus op automatische piloot leven.

  • Sheila schreef:

   Ja hè. Hij heeft ook al eens een 10 gehaald. En die heeft hij heus niet cadeau gekregen. Echt geweldig hoe hij het allemaal doet. Ik kan er zelf ook veel van leren.

 5. Roelina schreef:

  Super knap, wat een discipline en wat een cijfers. Daar kunnen veel (waaronder ikzelf) een hoop van leren. Je hebt zo gelijk met die social media? Ik maak mij daaraan ook veel te schuldig. Tijd voor een ommekeer. Ik zou ook graag willen studeren weer, maar first things first. Met de levennstijl en indeling die ik nu hanteer is dat onmogelijk.

  • Sheila schreef:

   Ik ook, hoor. Ik leer er ook van. Want soms ben ik ook te veel bezig met mijn Instagram accounts, verdeeld over de dag. Behalve als ik ga bloggen. Dan kan ik het wel weer netjes op zij leggen. Anders komt het ook niet van. Als ik zelf werk en thuis werk, ben ik wel weer heel gedisciplineerd. Dan ben ik ook echt met mijn werk bezig.

 6. Michelle schreef:

  Ten eerste; ontzettend knap dat hij een studie combineert naast een gezinsleven en een fulltime baan. De wil is blijkbaar heel hoog, anders is het moeilijk vol te houden lijkt mij. En ik ben het ermee eens dat je tijd moet maken. Zo zou ik elke avond vol kunnen plannen met allerlei afspraken en cursussen, maar de avonden houd ik bewust vrij (meestal). Daardoor krijg ik het gevoel dat ik kan doen waar ik zin in heb (relaxen) en voelt het niet alsof ik het echt heel druk heb.

  • Sheila schreef:

   Ja, daar begint het wel mee. Dat je de wil hebt. De opleiding is ook aangeboden door zijn werk. Daarnaast wilde hij altijd al een HBO diploma halen, maar financieel is dat natuurlijk ook heel wat. Dus toen zijn werk het aanbood, was het natuurlijk dé kans. Verder is het ook heel logisch, je bent er eerder van af als je nu gewoon even doorzet. Hij heeft al vrijstelling gekregen voor 1,5 jaar van de 4. Dus gelukkig is hij er ook weer niet 4 jaar mee bezig.

   Een avond voor jezelf inplannen is toch ook een goede planning? Dan ben je bewust bezig met het indelen van tijd voor jezelf. En dat is ook een doel, dus dat doe je goed! Er zijn ook genoeg mensen die zeggen dat ze geen tijd hebben om een boek te lezen. Dat begint dus ook met tijd voor jezelf plannen.

 7. Jeanine schreef:

  Wat goed van je man, en vergt inderdaad super veel discipline. Het is inderdaad maar net waar je de prioriteit legt. Ik zorg ervoor dat ik op het begin van de dag de meeste verplichtingen al gedaan heb zodat ik er de rest van de dag niet meer zo tegenaan hoef te hikken. (heb ik ’s avonds tijd voor schrijven ;-))

  • Sheila schreef:

   Dat probeer ik ook zo te doen. Of dat ik het plan wanneer mijn kinderen slapen. Want in de avond vind ik het weer leuk om tijd te hebben om een film te zien. Bloggen doe ik ook vaak als de kinderen slapen. Of ik stem het af met mijn man. Dat ik even tijd heb om te bloggen en hij speeltijd heeft met de kids.

 8. Irene schreef:

  Wat ontzettend knap! Ik geloof er inderdaad ook wel in, dat als je goed plant, je een hoop kunt doen. Ooit studeerde ik op hbo, had ik een bijbaan, liep ik op niveau hard, trainde ik veel en had ik ook nog een blog. En oh ja, de hond moest ook nog uit. Dat was 4 jaar geleden. Inmiddels is er veel veranderd. Door mijn fibromyalgie kan ik maar een heel klein deel van alles wat ik ooit gedaan heb.

  • Sheila schreef:

   Je kan zoveel als je inderdaad goed plant en discipline hebt. En ook al kan je nu minder dan voorheen, op zich doet dat er niet toe. Je hebt gewoon andere grenzen aan hoeveelheid wat je aan kan. Maar daardoor moet je toch ook nog steeds plannen om dingen gedaan te krijgen?

 9. Saskia schreef:

  Ik heb zeker een druk bestaan, maar daar kies ik zelf voor. Ik ben ook iemand die heel gestructureerd te werk kan gaan en graag doet aan alles plannen. Goed om te lezen dat hem dit zo goed afgaat 🙂

  • Sheila schreef:

   Zo blog je ook toch? Met een overzicht en planning. Dat vind ik weer erg knap. En ook slim, want het werkt duidelijk voor je. Je gaat volgens mij super georganiseerd te werk. Dat kan ik weer niet als het op bloggen aan komt. Omdat ik weet dat het op lang termijn tegen gaat staan. En dat probeer ik dus vanaf het begin te voorkomen. Maar ik vind het zo leuk om te zien dat het voor jou wel perfect werkt.

   • Saskia schreef:

    Klopt, ik doe het eigenlijk met alle aspecten van mijn leven. Ik ben een ras-echte planner maar probeer juist wat dingen meer op zijn beloop te laten. Maar het plan-gedeelte is super handig voor het (vooruit)bloggen en voor mijn werk waarbij heel wat administratieve taken komen kijken. Zo heb ik alles op tijd af en loop nooit achter de feiten aan, heel fijn! Juist leuk om te zien dat iedereen het anders doet.

 10. Sammie schreef:

  Respect hoor! Ik denk dat discipline en de wil een grote rol spelen bij dit soort dingen. Als je een opleiding vrijwillig doet, die leuk en boeiend vind dan zal het ook makkelijker te doen zijn. Dan ben je er graag mee bezig om het doel te halen en word prioriteiten stellen ook makkelijker denk ik. Als je een opleiding MOET doen naast je baan die je helemaal niet zo leuk vind word het denk ik al een stuk lastiger.
  Oh en een partner die achter je staat en je helpt waar het kan (met plannen of iets over nemen etc) helpt denk ik ook wel heel erg 🙂

  • Sheila schreef:

   Ja klopt zeker. Maar het is wel tweeledig. Mijn man móet de opleiding ook doen van zijn werk. Hij is met zijn indrukwekkende cv en werkervaring de hulpverlening/psychiatrie ingestroomd jaren geleden. Maar heeft geen diploma in deze branche en dat moet tegenwoordig wel met alle controles. Dus iedereen die het niet heeft, moet deze HBO opleiding volgen. Het wordt dus wel betaald door het werk, maar het is absoluut een verplichting (anders moet je ander werk zoeken). Dus wat dat betreft heeft mijn man geen keus. Zijn geluk is wel dat hij het interessant en nuttig vindt. Maar als hij dat niet had gevonden, had hij er dezelfde discipline in gestopt. Maar hij zit niet in een klas met allemaal collega’s. Dus er zitten ook mensen tussen die het wel als eigen keuze doen. En bij dat laatste snap ik het dus helemaal niet als je dan klaagt over tijd.

 11. Romy schreef:

  Wat ontzettend knap dat je man alles zo goed weet te combineren! Prioriteiten stellen en die bijvoorbeeld niet bij Facebook en Instagram leggen, helpt inderdaad om meer echt werk voor elkaar te krijgen. Toen ik nog thuis werkte, checkte ik vaak mijn e-mail wel elk half uur. Nu ik op kantoor zit, krijg ik daar de kans niet voor en merk ik dat ik veel gestructureerder te werk ga.

  • Sheila schreef:

   Dat scheelt echt tijd, hè. Als je gewoon je Facebook en Instagram even laat voor wat het is. Zodra ik achter mijn werklaptop kruip, kan ik dat ook veel makkelijker negeren. Maar nu heb ik het ook met het bloggen en bezoeken van andere bloggers. Als ik dan achter mijn laptop kruip, gebruik ik echt de tijd daarvoor. En dat helpt me zeker.

 12. martha schreef:

  Het woord balans ken ik niet (en van discipline heb ik ook nog nooit gehoord). Ik heb het nooit gekend en denk dat ik het ook nooit zal gaan kennen. Van tijd en plannen snap ik trouwens ook helemaal niks. Dingen overkomen mij op de 1 of andere manier altijd. Maar wat vind ik het altijd prachtig en inspirerend om van die mensen te ontmoeten die daar dan ineens zo bijzonder goed in zijn.

  • Sheila schreef:

   Hahaha… ik zie het ook niet voor me hoe jij dingen gedisciplineerd zou aanpakken. En dat hoeft ook niet, hè. Doe wat werkt voor je. Maar (het merendeel van) de medestudenten van mijn man zijn vaak te laat met het inleveren van opdrachten en hebben het over te weinig tijd. In zo’n geval denk ik, dat doe je toch lekker zelf 🙂

 13. Joyce rdt schreef:

  Wat een discipline heeft je man zeg, daar kunnen veel mensen nog wat van leren.
  Ik vind mezelf soms ook druk, maar als ik dit lees voel ik me een grote aansteller haha. Waar een wil is, is een weg en dat is hier zeker het geval! Liefs.x

 14. Marlies schreef:

  Echt super veel recept voor je man!
  Ik heb het de laatste maanden ook heel druk gehad en zoals je zegt, tijd maak je.
  Ik word altijd zo boos als mensen zeggen ‘sorry dat ik niet kon terug sturen maar heb het zo druk gehad!’ Nou als je op de wc zit kan je lekker terug sturen. haha.
  Maar inderdaad, je moet gewoon prioriteiten stellen. Soms nog wel wat moeilijk maar daar werk je gewoon aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *