Bezoek Dordrecht; 16 leuke adresjes

Ik ga graag op ontdekkingstocht in een stad. En dat mag best eens in eigen land plaats vinden. In februari bezocht ik daarom een weekendje Dordrecht (en Delft) met vriendlief. Ik vroeg jullie om tips en dat heb ik geweten. Ik kreeg ontzettend veel leuke en nuttige reacties hier en op Facebook. En wat een heerlijk weekend heb ik toen gehad. Ik heb ontzettend genoten van de historische binnensteden, diverse winkeltjes en fijne eetplekjes. Ik kwam echter niet toe aan alle tips die ik van jullie ontving. Daarom dat ik recent weer voor een dagje Dordrecht koos. Deze keer nam ik manlief mee.

Vandaag deel ik mijn favorieten en andere ontdekkingen met jullie. Want Dordrecht is de moeite waard om te bezoeken!

Met grote steden als Amsterdam, Leeuwarden en Utrecht is Dordrecht niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentrip. Maar daar gaat verandering in komen nadat je mijn tips leest. Want met dit soort leuke adresjes, wil iedereen wel naar Dordt!

Eten & Drinken

Villa Augustus
Wow, wat een geweldige plek! Meerdere mensen wezen mij hierop en dat is geheel terecht. Villa Augustus is een voormalige watertoren en tegenwoordig stijlvol hotel slash restaurant slash markt. Hier eet en koop je biologisch etenswaar, waarbij zo veel mogelijk uit hun eigen mooie moestuin wordt gehaald. In de markthal (het voormalige pompstation) koop je niet alleen vers brood, koekjes en kruiden. Hier wordt ook bijna alles te koop aangeboden wat Villa Augustus zelf gebruikt, zoals hun stevige servetten, schitterende Japanse schorten en bestek. Daarnaast is er een mooie collectie boeken, servies, kindercadeautjes en vele andere hebbedingetjes. Voor Villa Augustus alleen al kom ik terug naar Dordrecht.

Heer & Meester
Heer & Meester is een knus plekje langs het kanaal met uitzicht over de Grote Kerk. Niet alleen kan je hier terecht voor o.a. biologische koffie, gebak en flammkuchen, maar Heer & Meester heeft ook een Bed & Breakfast. Ze bieden 3 sfeervolle kamers, waarvan één familie kamer. Het personeel is erg vriendelijk. Rolstoel en kinderwagen vriendelijk is de koffiebar niet, overigens. Maar het personeel helpt graag mee met het tillen van de kinderwagen op en neer de trap.

Winkelen

Bluebirds in the backyard
Nog een winkel waar ik op slag verliefd op  ben geworden! In Bluebirds in the Backyard kan je geweldige vintage spulletjes vinden voor je interieur of gewoon leuke hebbedingetjes. De sfeer van de shop annex café is bohemian en dat is heerlijk toepasselijk op de zomer. Daar naast vind je er ook fairtrade producten.  Ook kan je online shoppen, maar dat aanbod is veel beperkter dan de winkel. Naast uitgebreid shoppen, kan je hier ook terecht in hun Coffee Cafe voor huisgemaakte producten.  Ook word je ook uitgenodigd om hier te flexwerken (dat heb ik uiteraard niet geprobeerd) of om lekker te brainstormen, bloggen en creatief bezig te zijn. Er is gratis Wi-Fi. En als dat niet genoeg is, zijn er ook regelmatig live optredens. Nog een reden om naar Dordrecht te gaan!

Giraf
Wat een fijne kinderboekenwinkel is De Giraf. Vanzelfsprekend kan je in deze boekenwinkel terecht voor kinderboeken voor alle leeftijden. Van stoffenboekjes voor baby’s tot Young Adult voor de jonge volwassene. Maar Giraf biedt ook mooi postpapier, posters en andere geweldige boek gerelateerde artikelen. Hier slaag je dus zeker als je op zoek bent naar een leuk cadeau voor een boekenworm (ook volwassenen).

Concept Store
In Concept Store vind je mooie en unieke hebbedingetjes en cadeautjes voor jezelf of een ander van diverse ontwerpers. Vind hier fijne stationery producten, mooie spulletjes voor de babykamer, bijzondere spullen voor je inrichting, prachtige sieraden, mooie posters en ga zo maar door. Kom je niet in de buurt? Online shoppen kan ook.

Kekkestek
Tegenover Heer & Meester vind je Kekkestek.  Een geweldige winkel met leuke en kleurrijke (duurzame) spulletjes om je huis en keuken (of servies kast of een zomerse picknick) op te vrolijken. Maar je vindt hier ook mooie kaarten, heerlijke thee en lekkere Tony’s Chocoloneley.

Juffrouw Pollewop
Iets verder op kan je terecht in Juffrouw Pollewop voor duurzaam speelgoed, de grote zus van Kekkestek. Wat een keuze uit mooie houten en zacht speelgoed vind je hier. Maar je kan hier ook terecht voor mooie kraamcadeaus, spulletjes voor de kinderkamer, kleding en veel meer. Online vind je de winkel hier.

Stripwinkel Sjors
Om mijn grote collectie stripboeken uit te breiden, bezoek ik altijd graag een stripwinkel. Dordrecht heeft Sjors. Op dit kleine oppervlakte in een leuk pand, vind je zelfs meer dan alleen maar stripboeken. Je kan hier ook terecht voor curiosa, merchandise, posters en diverse andere dingetjes. Fijn vind ik ook de uitgebreide collectie met tweedehands stripboeken. Natuurlijk heeft Sjors ook een webwinkel die ze delen met Driedertien.

Driedertien
Nog een kleiner winkeltje, maar leuk voor de nerds onder ons (ik dus) als je toevallig in de buurt bent. In Driedertien kan je terecht voor film merchandise en je vindt er een grote collectie van Funko Pop karakters. Ik heb mijn collectie uitgebreid met Mary Poppins.

Musea

Huis van Gijn
Dit museum bevindt zich in twee monumentale panden. In dit huis woonde Simon van Gijn (1836-1922), een verzamelaar van alles wat zijn belangstelling wekte.  Elk object kreeg een plek in zijn huis en zo kwam het dat hij toentertijd al bezoekers ontving om zijn ‘museum aan huis’ te tonen. In het Huis van Gijn kan je niet alleen zijn collectie (o.a. meubels, prenten, speelgoed en zilver) bewonderen, maar ook van de inrichting en meubilair uit zijn tijd. Er zijn diverse kamers waardoor je een goede indruk krijgt van het leven in die periode. Heb je dus ook interesse in historie, dan zit je goed in het Huis van Gijn. De sfeer is zodanig, dat het net lijkt dat de heer Van Gijn elk moment thuis kan komen. Kinderen zullen genieten van de speelgoedzolder, waar antiek speelgoed te bewonderen is. Door de liften is het museum goed toegankelijk voor mindervaliden en kinderwagens. Een museumkaart biedt gratis entree.

Dordrechts Museum
Ook het Dordrechts Museum heb ik natuurlijk bezocht. Op dit moment kan je o.a. de tijdelijke expositie ‘Paradijselijk‘ bewonderen; schilderijen van 18 de- eeuwse flora en fauna van dierenschilder Aert Schouman (1710-1792). Heel bijzonder is dat je een unieke kans krijgt om de kamerbeschildering van Schouman te zien uit Huis ten Bosch, voordat deze weer wordt terug geplaatst voor Willen en Máxima.  Maar ik heb ook genoten van prachtige klassieke schilderijen. Ik geniet van schilderijen, omdat ze tegelijk ook een stuk geschiedenis meegeven. In het Dordrechts Museum zijn veel schilderijen gekoppeld aan Dordrecht, waardoor je op een historische manier de stad leert kennen. Het museum biedt overigens ook interactieve opdrachten voor kinderen.

Ook de moeite waard

Ik kwam tijd te kort om nog meer te ontdekken. Maar voor een volgend bezoek staan deze leuke adresjes ook nog op mijn lijstje:

Eigenwys voor lekkere ijsjes en broodjes in een heel mooi interieur
Khotinsky in een industriële omgeving geniet je van lunch, diner of een high tea
Deksels Dordrecht een retro eetcafé waar je je eigen vinyl mag draaien
Klei & Zij voor leuke handgemaakte cadeautjes en sieraden van keramiek en porselein
Kind zo blij een leuke fairtrade kinderwinkel. Kleding en producten met een goed verhaal

 

Comments

comments

21 gedachten over “Bezoek Dordrecht; 16 leuke adresjes

 1. Roelina schreef:

  Dordrecht is mooooi… ben ik vorig jaar geweest en was op slag verliefd op dit oude stadje met leuke, bijzondere winkeltjes. Een aantal die jij noemt heb ik helaas gemist. De Giraf en Juffrouw Pollewop spotte ik wel.

 2. Jeanine schreef:

  Ik ben er nog nooit geweest, maar lijkt me echt een leuke stad. Misschien een keer stoppen wanneer ik weer eens familiebezoekjes in Rotterdam ga doen. Ik ben in ieder geval helemaal fan van bluebirds in the backyard nu. Gave website ook.

  • Sheila schreef:

   Oh ja.. als je dan toch naar R’dam gaat. Het is zo’n leuk stadje! En als je de website al leuk vindt van die Bleu birds in the Backyard, wait till you see the shop 😉

 3. Daisy Dingen schreef:

  Ik ben nog nooit in Dordrecht geweest, wat je zegt… Niet het eerste waar ik aan denk. Maar dit zijn zeker weer hele leuke tips… Vooral bluebirds inEn hoewel ik niet speciaal voor alleen een stripwinkel naar een stad zou gaan, zou ik die ook zeker even meepakken als ik er dan toch ben.

  • Sheila schreef:

   Ik ben echt gek op stripwinkels. Als ik naar een ‘nieuwe’ stad ga, check ik altijd van tevoren of ze een stripwinkel hebben en waar. Kan ik die meteen gelijk mee pakken. En Bluebirds is echt geweldig!

 4. Veronique schreef:

  Ik kom er graag. Ze hebben ook een medisch museum. Aardige mensen die met passie over hun vak vertellen

  O ja! Vergeet de boekenmarkt niet

 5. Sammie schreef:

  Wat heb je veel gedaan! De binnenstad is erg charmant inderdaad. Ging er vroeger altijd winkelen toen ik nog in Gorinchem woonde Dord was toen de dichtstbijzijnde ‘grotere’ stad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *