Bijna op reis: wat ik ga missen

Alhoewel man- en vriendlief al vrij hebben, heb ik nog 3 werkdagen te gaan. Nog 3 dagen waarop ik dingen zal afronden en zal overdragen. 3 Dagen waarop ik niet helemaal meer met mijn hoofd bij mijn werk zal zijn, want jemig… wat ben ik toe aan een reis! Het is 2 jaar geleden dat ik we onze laatste reis maakten en dat is voor mijn doen, best lang. Dus, ik ben er (bijna) klaar voor. Klaar om op avontuur te gaan met mijn gezin. Voor het eerst met ons vijven, wat natuurlijk best spannend is. Maar ook voor het eerst met dochterlief, omdat ze de vorige keer nog veilig in mijn buik zat. En alhoewel ik er natuurlijk heel erg naar uit kijk om van alles te beleven in Nieuw Zeeland en in het nieuwe jaar pas terug te keren, is er ook iets wat ik heus ga missen. December! Niet dat ik december ga overslaan. Maar een winterse december…

December

Dit jaar betekent december een maand met zon en warmte. Zwemmen in de oceaan, hiken in korte broek, misschien ergens een barbecue, lopen op slippers en ga zo maar door. Heel fijn om zo een groot gedeelte van de winter over te slaan natuurlijk. En dat is prima voor de maand januari en februari. Maar niet voor december. Ik blijf er uiteraard niet voor thuis. En het is (voor jullie) vast raar om nu al te lezen over december. Maar ik ga december stiekem best missen.

De donkere en gure avonden

Natuurlijk geniet ik van lange zomer avonden. Maar als de wintermaanden eenmaal zijn begonnen, mogen de dagen best korter én kouder worden. Het past helemaal bij dat seizoen van het jaar. Ik vind het heerlijk om kaarsjes aan te steken, onder een warme deken op de bank te zitten en knus samen tegen elkaar aan te kruipen. Warme thee, koekjes het liefst ook een open haard (mocht ik ooit gaan verhuizen, doe mij dat ook) en de hele winterse ratteplan. Ja, ik word hier blij van.

Bikini vs winterjas

Ik houd ook van de maand december. De aanloop naar kerst vind ik echt een feest. Huizen worden sfeervol verlicht. Mensen raken in de kerst stemming en zijn op de één of andere manier net wat aardiger voor elkaar. Ik snap dat er ook mensen zijn die graag overwinteren. Maar geloof me, het is compleet kerst-sfeerloos. Want er kan wel een kerstboom opgezet worden en je ziet afbeeldingen van de kerstman. Maar dit komt echt niet over als je er voorbij sjokt in bikini of zomerjurk omdat het een hete dag van 35 graden is. Een barbecue op het strand? Nee, ik heb liever een kampvuur met een dikke winterjas aan en met een muts op. Sheila, zo’n zomerse kerst heeft toch ook wel wat? Been there, done that. In Sydney wel te verstaan. En nee, het heeft niets. Het was te warm voor een warme chocolademelk. Ook als ik die wel had gehad, kwam er toch geen wolkje warme lucht uit mijn mond. Ik miste Sky Radio (toen was er nog geen Spotify) met de vertrouwde kerstliedjes op de achtergrond.

Inhalen

Die hele bijzondere sfeer wat kerst met zich meebrengt? Ik ga dat best missen. Gelukkig zijn er nog een paar dingen die we kunnen ‘inhalen’ in januari. Zo gaan we altijd naar de prachtige kerst voorstelling van Intratuin Duiven (inclusief een carrousel waar kinderen gratis in mogen, al schreef ik al dat Intratuin Duiven altijd de moeite waard is om te bezoeken), gaan we schaatsen in het sfeervolle winter editie van het Nederlands Openlucht Museum (waar ik hier al eerder over schreef) en bezoeken we de Winter Efteling. Wat ik tijdens onze vorige wereldreis in dezelfde periode wel deed, was mijn schoen zetten op Sinterklaas avond. Want als ik me kan houden aan tradities, doe ik dat ook. Waar ik ook ben.

Wat ik ga missen

En zullen er nog vele koude december maanden volgen voor de rest van mijn leven. December is nu eenmaal een maand waar ik heel blij van word. Maar om nou voor de kerst thuis te komen en zo weer extra tijd in Nieuw Zeeland te missen, vind ik ook weer zo iets. Dus ondanks dat ik echt uit kijk naar ons avontuur, ga ik stiekem toch een paar dingentjes missen aankomende december:

 • Duitse kerstmarkten
 • Donkere en koude avonden
 • Kerstversieringen
 • Warme chocolade drank drinken en wolken uitblazen
 • Kerst inkopen doen
 • Kerst vieren
 • De kerstboom
 • Cadeautjes die onder de kerstboom liggen
 • Kerst diner met familie
 • Oud & Nieuw vieren met familie
 • Schaatsen in het Nederlands Openlucht Museum
 • De Winter Efteling
 • De kerst voorstelling in Intratuin Duiven (de grootste kerstshow van Nederland)
 • Sky Radio tijdens de kerst
 • Het Sinterklaasfeest op mijn werk

En jij?
Heb jij wat met december? Houd je juist van de gezelligheid of verblijf je liever in warme oorden?

Comments

comments

16 gedachten over “Bijna op reis: wat ik ga missen

 1. Shirley schreef:

  Succes met de laatste werkdagen (die vind ik zelf altijd het zwaarst, haha). En alvast een hele fijne reis!

  Ik zou zelf denk best kunnen wennen aan een warme december, maar de kou en de verlichting heeft zeker wel wat. Ik vind ook dat ik er zelf iets van moet maken, de seizoenen veranderen toch wel.

 2. Louise schreef:

  O wat spannend, bijna weg! Succes met de laatste loodjes.

  Het lijkt me heel erg raar om nieuwjaar en kerst te vieren met een barbecue op het strand. Maar ergens ook wel heel leuk, omdat ik gek ben op strand en warm weer.

  Ik vind de koude maanden heel gezellig, omdat ik dan zo kan wegkruipen in mijn huis. Kaarsjes aan, dekentje op de bank, heerlijk 🙂 En ik vind het juist leuk dat we in Nederland zulke verschillende seizoenen hebben. Nu eerst de herfst!

 3. Evelyne schreef:

  Alhoewel jij van december houd en de sfeer omtrent, snap ik ook dat je je tijd aan de andere kant van de wereld niet zal opgeven. Je moet maar denken: ‘volgend jaar kan ik weer genieten van die heerlijke decemberavonden bij de (open) haard’ 😉 Vroeger had ik ook iets met kerst enzo. Maar hoe ouder ik werd hoe minder het mij iets zei. Wellicht omdat de traditie van Kerstmis enzo bij ons niet gevierd word zoals bij anderen. De laatste jaren word hier zelfs geen kerstboom meer gezet in huis. Ik voel dan ook de kerstsfeer niet meer.. Misschien dat die ooit wel terug komt, wanneer ik misschien ooit op mijn eentje ga wonen en er wel moeite voor zal doen. Geen idee, we zullen wel zien 😉

 4. Johanne schreef:

  Aaah, succes met de laatste loodjes!! Zo spannend hoe dicht bij je vakantie nu is. Ik vind het altijd (alsof ik met Kerst altijd in een warm oord zit..not) heel fijn om kerst of december op een andere manier te beleven. Aan de ene kant vind ik thuis zijn heel fijn, want mijn broertje die in Amerika woont komt dan altijd en mijn beide ouders zijn in die maand jarig. Maar ik vind het ook echt wel wat hebben om buiten te zijn. Te genieten van het zonnetje en het gewoon eens NIET koud te hebben in december. Drie jaar geleden liep ik met kerst door Porto en het was er toen ongeveer 18 graden. Daar loop je dan tussen de palmbomen met een zonnetje in de lucht. Heerlijk vond ik het!

 5. Roelina schreef:

  Oh ja die december, heerlijk die koude dagen. Ik ben daar na de zomer altijd echt aan toe, hoe gek dat ook klinkt. Maar gelukkig maak je vast nog vele decembers mee hier en daarom extra genieten van al het moois dat je gaat beleven.

 6. Lilian schreef:

  Ik vind kerstlampjes leuk (maar ook op zomeravonden), maar voor de rest is Kerst zelf niet echt leuk, omdat we geen (leuke) familie hebben om het te vieren. Al maken we er wel altijd iets van met lekker eten. Het eind van het jaar vind ik wel weer leuk, omdat je een bepaalde periode afsluit en weer oplaadt voor een nieuw begin. Maar dat had ik ook best in Nieuw-Zeeland gekund 😉

  Succes met inpakken en hele goed reis!! 🙂

 7. Ramona schreef:

  Oh ja. Ik herken het helemaal. Heb in al die jaren in Zuid-Afrika nooit kunnen wennen aan Kerst in de zomer. Sta je in je bikini zwetend de kerstboom op te tuigen….verschrikkelijk! Ik vierde dus altijd “Christmas in July”. Maar goed, januari en februari zijn altijd verschrikkelijk en volgend jaar kun je weet lekker van december genieten. Veel plezier!

 8. Paul schreef:

  Dit zijn natuurlijk luxeproblemen 🙂 En gelukkig vieren ze daar natuurlijk ook gewoon kerst in die periode. Het wordt gewoon net even anders dan hier in Europa. Succes met de laatste loodjes en veel plezier alvast op jullie mooie reis!

 9. Florentine schreef:

  Heel gaaf dat je op reis gaat. Ik snap heel goed dat je dat allemaal gaat misschien! Ik heb eens een najaar in Zuid-Spanje doorgebracht en ik miste die Nederlandse gezelligheid toch wel, hoewel ik dat totáál niet verwacht had. Het waren vooral de donkere en koude avonden en ochtenden en het eten van hier. Kaarsjes aansteken, en je garderobe fall-proof maken.
  Maar goed, je gaat vast een onvergetelijke tijd hebben 🙂 Keep us up-to-date please.

 10. sammie schreef:

  Alles wat jij gaat missen kan ik missen als kiespijn 😀 Ik ben gewoon meer een zomermens en vind het helemaal niet leuk dat het kouder, natter en donkerder aan het worden is. Ik moet ook nog even niet denken aan december en kerst, ben er nog helemaal niet mee bezig. Het irriteerde me zelfs een beetje dat alle kerst artikelen al in de tuincentrums lagen afgelopen weekend.

 11. Mevrouw Marloes schreef:

  Heel begrijpelijk dat je dat allemaal gaat missen! Al heb ik in de wintermaanden nogal last van een winterdip, op een vrije dag kan ik ook zo van die winterse dagen genieten. Als het dan zo vroeg donker is, zit ik het liefst onder een dekentje, met wat kaarsjes aan en een kop thee in mijn hand een boek te lezen of televisie te kijken.
  Binnenkort ga ik ook weer eens een bezoekje brengen aan een tuincentrum, want die zijn altijd zo leuk aangekleed voor de feestmaand. Het liefst ga ik dit jaar ook naar een kerstmarkt.

  Liefs,

  Marloes

 12. Antoinette schreef:

  Ik heb ooit ook kerst gevierd in een tropisch oord. (Sri Lanka) We hadden toen in een klein hotelletje met kerstboom en zelfs een kerstkoortje, kerstdiner. Ook best sfeervol. En in die tijd was de kerst in nl meestal vooral grijs en nat dus ook niet echt een toppertje qua sfeer. Ik vond het destijds dus eigenlijk ook geen afknapper om eens tussen de palmbomen te zitten. En op kerstavond stond ik bovenop een berg tussen de boeddha’s en biddende mensen. Vond ik ook best een heel bijzonder gevoel.
  Maar ik begrijp wel dat je bepaalde sfeer en gezelligheid gaat missen, want de aanlooptijd naar December is natuurlijk ook altijd heel gezellig en sfeervol. Ach, voor je het weet is het alweer herfst 2019. Kun je er weer volop van genieten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *