Borstvoeding of kunstvoeding, de eindeloze en zinloze strijd

Zodra je in verwachting bent, merk je al snel dat de aarde wordt gedomineerd door 2 groepen. De zogenaamde borstvoedingsmaffia en de kunstvoedingsmama’s. Je zou bijna vergeten dat er nog een 3e groep is. Een groep waar ik mezelf tenminste altijd in heb gezien. De groep ‘laat-iedereen-eens-lekker-zelf-bepalen-hoe-je-je-kind-voedt-en-laat-de-ander-met-rust’, waar ik al eerder over schreef. Deze groep is wat dat betreft redelijk neutraal. Laat iedereen in zijn of haar waarde én ligt er niet eens wakker van als de buurvrouw wel voor borstvoeding kiest of zich in joggingpak heist om naar de supermarkt te wandelen om een bus kunstvoeding te scoren. Want serieus, we hebben betere dingen te doen.

De andere fase

Ik ben al een geruime tijd klaar met de periode van zowel borstvoeding als kunstvoeding. Borstvoeding geven ging bij mij trouwens niet van een leien dakje, zoals jullie je wellicht nog herinneren. Wat was ik trots op mezelf toen het me uiteindelijk lukte, dat ik zelfs buitenshuis borstvoeding gaf. Maar die periode is nu voorbij en je zou denken dat het daarom ook nooit meer ter sprake komt. Want nogmaals, ik heb betere dingen te doen. Mijn kinderen zitten ondertussen in hele andere fases (de altijd zo spannende wordt-er-vandaag-gepoept-op-het-potje-of-in-de-luier). Maar toen ik een bijzondere post op instagram zag, met daarop een vreselijke reactie, kon ik toch niet laten om er een artikel aan te wijden.

Kunstvoeding op doktersvoorschrift

Kiindmagazine postte een bericht op Instagram waar ik het niet helemaal mee eens was. Enkele citaten:

“Een gezonde samenleving begint bij gezonde kinderen. Dat begint in de zwangerschap en vervolgens met een stevige borstvoedingsperiode. Een baby heeft als enige belang dicht bij zijn moeder en haar voedingsbron te zijn. De beste oplossing voor kunstvoeding lijkt mij: maak het gratis beschikbaar. Op doktersvoorschrift. Een vrouw waarbij de borstvoeding niet lukt, heeft recht op voeding voor haar kind en waarom zou zij ervoor moeten betalen? Deze vrouwen verdienen gewoon een goede regeling om hun kind te voeden. Doktersvoorschrift zou dan in de eerste plaats donormelk moeten aanbieden, immers het meest gezonde alternatief voor eigen moedermelk. Is die niet voorradig, dán kan je kunstvoeding overwegen.”

Een leuk idee om kunstvoeding kosteloos aan te bieden, omdat baby’s tenslotte moeten eten. Maar hoezo moet dit op doktersvoorschrift? En waarom op basis als alleen de borstvoeding niet lukt? Wordt dat dan bepaald als je het eerst minstens 3 maanden hebt geprobeerd, na minstens 4 sessies met een lactatie deskundige? En hoezo heeft iemand het recht om te bepalen dat kunstvoeding alleen als laatste alternatief mag worden gegeven? Diverse punten waar ik al fundamenteel tegen ben. Daarbij, is het toch mijn keuze om moeder te worden? Daar hoeft toch niet heel Nederland een financiële bijdrage aan te leveren?

Kunstvoeding uit gemak

Als vervolgens ene Camilotss via Instagram reageert met onder andere de opmerking dat volgens haar veel vrouwen voor kunstvoeding kiezen uit gemak, raak ik best geïrriteerd.  Zaken zoals borstvoeding kan zwaar zijn, het is niet altijd handig met werk, vindt ze geen goede redenen. Zij is bewust thuisblijfmoeder (leuk voor je meid) en geeft borstvoeding wat voor haar echt zwaar is (oh nou, wil je nu een medaille?). Maar gezondheid van het kind staat voor haar voorop. Het hoort erbij. Moeders die borstvoeding geven, houden tenminste echt van hun kinderen. Nee sorry, ik word kriebelig van die kortzichtige reacties. Van de zogenaamde borstvoedingsmaffia die helemaal doorslaat én juist daardoor de plank ook volledig misslaat.

Kalfjes vs baby’s

Maar alsof dat nog niet genoeg is, gaat Camilotss ‘vrolijk’ verder, toen ik aangaf het totaal niet met haar mee eens te zijn. Natuurlijk is bv het beste voor je kind als we het over voeding hebben. Daar hoeven we niet over te discussiëren. Maar kunstvoeding is een heel goed alternatief. Ik vind haar reactie behoorlijk achterhaald. Daarbij, tikte ik, ook voor moeders die voor kunstvoeding kiezen, staat de gezondheid van hun kind voorop! Ondanks dat ik mijn kinderen borstvoeding heb gegeven, ben ik prima groot geworden op kunstvoeding. Haar reactie op die van mij (en op andere tegen geluiden) samengevat:

“Hoe kun je zoiets zeggen? Kv (kunstvoeding) komt van een dier! En is speciaal afgestemd op een dier. Er is bewezen dat bv (borstvoeding) zo veel voordelen heeft. Het is wetenschappelijk erg moeilijk aan te tonen, omdat het zo complex is. Maar feit is dat kv vol groeihormonen, rotzooi en antibiotica van een koe zit. Oh en je steelt de melk voor een kalfje voor jouw mensenbaby. Hoe kan een gezond, weldenkend mens dat bv kán geven kiezen voor melk van een koe? Ik vind het waanzin! Kv is een slechte puur economische ontwikkeling. En een ieder die er in stinkt… tja..”

Het lef

Van zo’n reactie gaan mijn nekharen overeind staan. En dat omschrijf ik nog netjes. Dat iemand gelooft dat niemand het recht zou mogen hebbenborst om koeienmelk te stelen en dat je alleen al daarvoor je baby borstvoeding wil geven, moet je helemaal zelf weten. Het verbaast me eigenlijk dat ik de desbetreffende borstvoedingsmaffia Camilotss niet met spandoeken heb zien zitten bij de kv bussen in de lokale supermarkt. Als je daar nog tijd voor hebt tussen de voedingsmoment door, tenminste. En als mevrouw daar zou zitten, zou ik zonder me bezwaard te voelen een bus kunstvoeding hebben gekocht. Maar hoe heb je het lef om jezelf een weldenkend mens te noemen, terwijl je met een vingertje wijst naar anderen? Hoe haal je het in je hoofd om voor een ander te bepalen wat het beste is? Hoe durf je te beweren dat moeders die voor kunstvoeding kiezen, niet van hun kinderen houden? Waar haal je de brutaliteit vandaan? En ook, hoezo móet het een strijd zijn en kan je anderen gewoon niet in hun waarde laten? Uiteraard heb ik terug gereageerd, maar ik besteed er ook liever een artikel aan.

Kunstvoeding? Prima!

Kort samengevat, heeft iedereen het recht om zélf te bepalen hoe je je kind wil voeden, waarbij je de keuze hebt uit borst- of kunstvoeding. En deze keuze mag je maken in alle vrijheid, zonder een oordeel van een ander. Er is niets mis mee als je überhaupt kiest voor kunstvoeding, omdat het idee van borstvoeding je gewoon niet aanspreekt. En wie bepaalt dat je niet hard genoeg je best doet, als je de keuze maakt om over te stappen als borstvoeding na een periode niet lukt? Betekent dat dat je minder van je kind houdt? Nee, natuurlijk niet! Betekent dit dat moeders moet stoppen met elkaar veroordelen? Ja! En een ander overtuigen hoeft ook niet. Iedereen weet heus wel de voordelen voor borstvoeding. Zelfs de vrouw die bewust of ongewild kiest voor kunstvoeding. Maar wat het vooral betekent, dat niemand zich schuldig hoeft te voelen als je kiest voor kunstvoeding en je dat al helemaal niet laat aanpraten.

Whatever works for you

Dus voor de laatste keer, herhaal ik mijn eigen citaat:

Do whatever works for you (and your kid) and only you. Don’t you ever defend yourself if you choose not to breastfeed your baby. Or if you choose to breastfeed longer than what society finds normal! And don’t judge someone else, who also made a decision how to feed her child. We’re all mothers after all! Be grateful for that.

En tegen alle mensen, maar Camilotss in het bijzonder, die beweren dat vrouwen die voor kunstvoeding kiezen geen weldenkende mensen zijn… tsja.

En jij?
Een eigen visie is alleen maar goed. Of die valt in de categorie borstvoedingsmaffia of als voorstander zijnde van elektrische fietsen. Als jullie me een beetje kennen, weten jullie dat ik dat zelfs omarm. Maar als je mensen ook nog wil overtuigen, gaat dat niet lukken op zo’n manier. Ik ben dan ook benieuwd. Hoe zou jij reageren op een dergelijke boodschap?

P.S. De foto komt van het Project ‘Breastfeeding Goddesses’ – fotografe Ivette Ivens

Comments

comments

28 gedachten over “Borstvoeding of kunstvoeding, de eindeloze en zinloze strijd

 1. Borduursaramsades schreef:

  Momenteel geef ik borstvoeding zolang het lukt en mijn baby er nog mee toekomt. Maar kan goed geloven dat dit bij iedereen niet lukt en vast vervelend is voor degene die wil bv geven.

  Iedereen is vrij om te kiezen of ze borstvoeding wil geven of niet. Het enige wat ik zoraar vind de blikken terwijl ik afgeschermt borstvoeding heeft aan mijn baby. Daar is toch niets mis mee ?

  Met of zonder zowiezo krijgt je baby genoeg liefde

  • Sheila schreef:

   Nee, daar is ook zeker niets mis mee. Ik vind het ook goed dat je het in het openbaar doet. Dat draagt alleen maar bij aan de acceptatie. Maar kan me ook voorstellen dat niet iedereen zich daar even prettig bij voelt. Vooral als het niet goed lukt. Dat had ik namelijk in het begin. Dan ga je het ook niet ergens openbaar doen. Met mijn dochter deed ik het overal. Maar als ik in bijvoorbeeld een restaurant was ofzo, dan zorgde ik altijd dat ik voedingskleding aan had. Dat ik niet mijn hele borst hoefde te ontbloten, zeg maar. Maar met afgeschermd voeden, houd je er ook rekening mee lijkt me.

   • Borduursaramsades schreef:

    Idd hier ook borstvoedingskledij en een doek over mij speciaal voor bv. Met heel warm weer ging ik wil soms even op wc eten geven… frisser en rustiger voor baby. Nu 3 maand verder en kom nog altijd toe verlopig

 2. Kreanimo schreef:

  Ah, ik zit in hetzelfde kamp als jij.
  Ik heb zelf bewust borstvoeding gegeven. Het lukte super goed en ik had tevreden kinderen.
  Maar ik ben nooit tegen kunstvoeding geweest.
  Soms is het ook gewoon beter. Heb ik in mijn omgeving meegemaakt.
  Ik had eens iemand die in het kunstvoeding kamp zat die tegen me zei dat ikijn kind met borstvoeding een goede band met zijn vader ontzegde… daar ben ik toch eens heel boos om geworden. Want ook dat is natuurlijk bull shit. Ik hoorde niet bij die maffia waar zij het over had. Maar ben wel pro borstvoeding, als dat de juiste keuze is voor die mama en dat kindje. Ze begon over respect en toen heb ik de bal terug gegooid:”En jij vindt dat wat jij nu zegt over de band van mijn kind en zijn papa wel getuigen van respect?”
  Toen was ze stil.

  • Sheila schreef:

   Ik snap gewoon niet waarom er überhaupt 2 van die fanatieke kampen zijn, waarbij het soms lijkt dat die vrouwen het hun levensdoel hebben gemaakt om anderen te overtuigen van hun gelijk. Je hebt jonge kinderen, denk ik dan. Heb je het niet druk genoeg met andere dingen?

   En die opmerking slaat ook helemaal nergens op natuurlijk. Ten eerste, een goede band krijg je ook op een andere manier. Ik weet dat veel vrouwen dat tegen mij zeiden, dat bv goed is voor de band tussen mij en mijn kindje. Maar die heb ik nooit begrepen. Als in: ik kan wel bv geven, maar als ik voor de rest steken laat liggen en mijn kind geen aandacht geef, komt die band ook niet hoor. En ik vond het zo raar tegenover vrouwen die geen bv geven, zo van… jullie krijgen geen band met je kind. Mijn man is degene die onze dochter het vaakst per week naar bed brengt en in bad doet. Wat dat betreft is ze nu echt een papa’s kindje. En dat terwijl ze bv heeft gehad 😉

 3. Michelle schreef:

  Oh jak. Wat een stomme reactie van die tuthola. Om borstvoeding te geven is het van belang dat je erachter staat. Sta je er niet achter, dan is kunstvoeding een prima alternatief. Kan hier een heel verhaal van maken maar kort samengevat; leven en laten leven.

 4. Mrs. T. schreef:

  Leven en laten leven is, opnieuw, mijn motto.

  Bij de oudste borstvoeding geprobeerd maar dat ging totaal niet dus al snel aan de fles. De zwangerschap van de jongste was zo zwaar dat ik na de bevalling alleen nog maar rust wilde wat het lijf betrof dus meteen flesvoeding.

 5. Johanne schreef:

  Wauw, dat iemand zo veel oordelen klaar heeft staan. Verschrikkelijk. Eens met jou. Eens met Michelle: leven en laten leven. We zijn allemaal vrij om te kiezen. Als iemand om wat voor reden dan ook ervoor kiest (!) om het niet te doen, dan heeft niemand daar iets mee te maken. Ik heb zelf nog geen kinderen, het zal me ook benieuwen hoe het bij mij zal gaan, maar ik heb nu al besloten dat als het kunstvoeding (moet) word(t)en, dan is dat zo. In Spanje is het heel normaal he? Om géén borstvoeding te geven. Nu weet ik niet of de huidige economische status daarmee een relatie heeft (grapje), maar volgens mij gaat het ook prima daar met de meeste mensen. Met mijn vriend iig wel, en die heeft geen borstvoeding gehad.

  • Sheila schreef:

   Ik had ook die instelling van tevoren. Zo van; ik wil borstvoeding proberen, maar als het niet lukt, ook prima. En dat vond de verloskundige al direct een juiste instelling. Dan ga je in ieder geval stressvrij die fase in.

   Toen het na zoveel maanden dus kunstvoeding werd, vond ik het ook altijd zo apart dat vrouwen regelmatig zeiden dat ze dat dus zo’n gedoe vonden. Want zij konden tenminste hup… de borst eruit en gewoon voeden waar dan ook. Dat is ook ideaal op momenten, maar ook vaak niet. Als je lekker de hele dag thuis zit en alle tijd hebt, is het perfect. Maar als je leeft zoals wij leven, is kunstvoeding net zo praktisch. Ik kon het beter timen. Vooral omdat ik niet zo veel melk produceerde. Dus ik kon het zo beter timen, als ik wist dat ik daarna een auto rit ging maken van een paar uur. Plus, ik sliep ook bij mijn vriend zonder kinderen. Zo konden ze thuis gewoon voeding krijgen, zonder dat ik hoefde te kolven en daar weer beperkt in was. En, ik ze dronk zo sneller, omdat ze genoeg kon krijgen. Met bv was ik wel eens een uur bezig per voeding. Nou, zo makkelijk vond ik dat helemaal niet. Want ik wilde niet dat mijn dag in het teken stond van alleen voeding en ook andere dingen doen. En nee, dat had niets te maken met dat ik niet genoeg over had voor mijn kind (dat laatste is niet aan jou gericht, natuurlijk. Maar aan die vrouwen die vonden dat ik niet genoeg moeite wilde nemen).

 6. Irene schreef:

  Ik wou leven en laten leven zeggen maar Mrs. T. en Michelle waren me voor! 🙂 Ik kan er gewoon met mijn verstand niet bij dat iemand zo’n bekrompen reacties geeft eigenlijk. Maar ja je kan nooit voor iedereen goed doen en dat hoeft ook niet, als je maar goed doet voor jezelf! Borstvoeding spreekt mij echt totaaaaal niet aan en om die reden ga ik er ook van uit dat als ik ooit baby’s krijg, ik geen borstvoeding ga geven. Ik weet zeker dat in mijn omgeving mensen daar ook commentaar op zullen hebben maar dat is dan maar zo. ’t Is mijn lijf, ’t zijn mijn boobies en mijn baby dus ik beslis. Nah!

 7. Lonneke schreef:

  Niets meer aan toe te voegen! Ik ben het volkomen met je eens. Iedereen heeft het beste voor met z’n kind.
  Ik hou me sowieso helemaal niet bezig met keuzes die andere ouders maken m.b.t. hun kinderen. Het gaat mij niet aan, het heeft niets met mijn keuzes te maken dus waarom zou ik er überhaupt iets van
  moeten vinden?

  • Sheila schreef:

   Hey, wat leuk om weer van je te horen! En ja, helemaal gelijk. Dat dacht ik ook vooral toen ik die discussie had over reizen met kinderen (dat artikel gelezen toevallig)? Dat iemand vond dat ik het niet kon maken als ze naar school moeten, omdat ik dan mijn kinderen uit hun ritme zou rukken en ze leerstof zou ontnemen. Én dat vond ze absoluut niet kunnen, want zij zou dit nooit haar kinderen aan doen. Dat ik het überhaupt overwoog om te reizen met kinderen buiten de vakanties om…. nee, dat vond ze absoluut niet kunnen. Gevolgd door nog 10 redenen waarom dat dus onverantwoord was. Ze was helemaal verhit tijdens dit gesprek. Toen dacht ik ook, mens… serieus… zit je je nou helemaal op te vreten over het feit dat ík met míjn kinderen op reis ga buiten de zomer om? Serieus? Want daar heb jíj persoonlijk last van? Wat een zwaar leven zal je dan moeten hebben.

 8. Kleine Atlas schreef:

  20 maanden bv gegeven dus ik val wrs. in de categorie langvoeders. Ik vond het prima: het was bio, goedkoop, makkelijk, altijd beschikbaar, en hielp me in de ongelooflijk complexe en moeilijke band die mijn kind en ik (pn-depressie) opbouwden.
  Maar eerlijk gezegd vond ik het ook érg intiem. Ik vind het heel gek dat het in discussies daar nooit lang over gaat. Soms komt het wel eens boven ‘borsten zijn seksueel gemaakt, lekker puh, ik sta daarboven’. Voor mij was het allemaal complexer, ook lichamelijk. Zo neutraal was het allemaal niet, om mijn borsten lang voor voeding uit te lenen en te delen met een ander wezen.
  Al toen ik bv gaf, zei ik: ik ben superovertuigd, maar ik heb geen flauw idee of ik het ooit weer zou doen, en zo lang (wrs. wel, hoor, ik ben een groot fan van alles dat lekker anti-kapitalistisch is, en zelf je eigen eten maken voor je baby én wasbare luiers: minder naar de winkel rennen kan haast niet + ik wilde wel graag een goede weerstand voor mijn allergische baby).

  Maar weet wat ik vooral heel gek vind? Voor mij ligt die fase nu toch al enkele jaren achter mij. En ik heb ALLES gelezen over bv dat los en vast zat, omdat ik er TOEN mee bezig was. Maar nu, nu is het weer een ver-van-mijn-bedshow. Ik vind het wat gek dat mensen (moeders) daar jaren later nog even gepassioneerd een mening over hebben en het de moeite en tijd waard vinden die zo sterk uit te dragen. Zelf merk ik dat het voor mij voelt als een verre droom waar ik amper een mening over heb.

  Ik heb een veel sterkere mening over vluchtelingen, over het milieu, over de werkdruk die standaard is in de maatschappij, over het gebrek aan parken in onze buurt, over wel of niet pesticiden in ons eten. Ik heb m.a.w. meningen over de producent en de beleidsmakers, maar niet zo over de consument. Dat heeft weinig zin en is niet zo belangrijk als je het even in groter perspectief bekijkt.

  • Sheila schreef:

   Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik denk dat het onderwerp niet eens relevant is. Het had in mijn geval net zo goed over andere onderwerpen kunnen gaan. Dat is eigenlik ook wat je hier regelmatig terug leest. Maatschappelijke onderwerpen. Daar schrijf ik met passie over, maar ik prijs mezelf dat ik dat altijd met respect doe. En die artikelen kunnen zowel over vluchtelingen gaan, de opvoeding, adoptie, het uiterlijk als borstvoeding. Het grappige is daarbij ook, dat het niet relevant is of ik wel of geen moeder ben.

   Ik weet namelijk niet of je op mij doelt dat ik er een mening over heb, of degene waar ik over schrijf. Ik heb juist geen mening over het voeden zelf. Dat moet iedereen dus vooral zelf weten. Als je het hebt over het onderwerp achter het onderwerp, heb ik wel een mening over mensen met een waarde oordeel. Een oordeel om anderen de grond in te boren. Ik heb een mening over anderen die hun mening opdringen. En toevallig ging dat deze keer over bv. Het had net zo goed over sport of de kinderopvang kunnen gaan.

   Ik vind 20 maanden trouwens erg knap. Ik genoot er altijd wel van, omdat ik het zo bijzonder vond. Ik mis het dan ook wel eens als ik moeders zie voeden. Maar uiteindelijk vond ik een flesje geven minder gedoe dan borstvoeding. Met name als we op pad waren.

 9. Daenelia schreef:

  Ohhh, vrouwen kunnen zo gebrand zijn op andere vrouwen naar beneden halen. Nare mensen zijn dat. Meteen een oordeeel klaar hebben, zonder zich te beseffen dat er legio redenen zijn waarom iemand toch kiest voor een andere levensstijl, ook wat betreft voeding voor kinderen.
  Op zich vind ik het prima als een ouder zijn/haar kind veganistisch wil laten eten, zolang het kind dan ook maar alles binnenkrijgt waardoor het een goede start krijgt. En dat kan op zich prima met borstvoeding, en later met groente en vitaminen die ergens anders aan ontrokken zijn (omdat B12 nou eenmaal alleen in dierenproducten zit).
  Maar om een moeder in het verdomhoekje te brengen omdat ze zelf geen voeding kan produceren, wat meer moeders overkomt (zo natuurlijk is het allemaal niet meer), of omdat ze geen mogelijkheid heeft om te kolven, of *shock-horror* dat ze het waagt om geen thuisblijfmoeder te zijn … man, dat is laag. Moeders zijn sterk genoeg, maar van dat soort acties kan je sterk aan jezelf gaan twijfelen.
  Ik ben ook groot geworden met kunstvoeding (… wat een benaming trouwens, in mijn tijd heette het gewoon babymelk, flesjes of babyvoeding). Ik heb geen allergieën, geen asthma, geen groeiproblemen (ik ben net zo groot geworden als mijn moeder en volgens mij is dat dus prima en natuurlijk). Ik was echt niet super-gezonder geworden als er moedermelk in was gegaan.
  Laten we inderdaad iedereen lekker zelf laten bepalen wat ze doen. Iedereen mag zelf keuzes maken. Dus ook dat je borstvoeding geeft in een restaurant, of op een terrasje, of waar dan ook, zonder dat je daar raar op wordt aangekeken. Of een flesje.

  • Sheila schreef:

   Bizar hè. Dat lijkt inderdaad voornamelijk een eigenschap te zijn van het vrouwelijk geslacht. Niet dat iedereen dat doet, natuurlijk. Maar áls dames dat doen, kunnen ze behoorlijk fanatiek zijn.

   Ik weet zeker dat ik niet gezonder zou zijn als ik borstvoeding had gekregen. Ik was en ben vrijwel nooit ziek. Daarbij, heel nuchter gezien, moet je als volwassene ook goed voor jezelf zorgen. Als je kind dan vervolgens gaat roken, veel alcohol drinkt en niet beweegt, tja… kan je denken: ach, maar mijn kind heeft in ieder geval borstvoeding gehad 😉 Dus is in ieder geval gezond 🙂

   Thanks voor weer een leuke en uitgebreide reactie.

 10. Saskia schreef:

  Tsja altijd maar die meningen die niet onder stoelen of banken worden geschoven. Laat ieder lekker zijn eigen ding doen! Ik ben grootgebracht met flesvoeding en heb niets tekort gekomen… Zou als ik zelf kids zou hebben hier ook voor kiezen. Lekker leven en laten leven denk ik dan…

 11. Michelle schreef:

  Ik krijg altijd een beetje hoofdpijn van dit soort discussies/opmerkingen. Want niets is vanzelfsprekend, ik had graag borstvoeding gegeven maar mij is het niet gelukt. Komt morgen nog een persoonlijk blogje over toevallig, om in te haken op de ‘wereld borstvoedingsweek’. Maar ik vind dat sommige ouders zich gewoon te veel bemoeien met andere ouders. Of het nu over het slapen gaat, eten, zindelijkheids training o.i.d. Ze maken andere moeders het leven moeilijker op het moment alleen succes verhalen te delen, want als dat niet op jouw van toepassing is, dan heb je dus gefaald. Of als je het wel kan toepassen, dan mag je nooit over iets klagen want dan heb je het ‘super makkelijk’. Zucht, soms ben ik wel blij dat ik niet zo heel veel moeders als vriendinnen/kennissen heb.

 12. Evelyne schreef:

  Ik kan hier misschien niet over meespreken omdat ik zelf geen kinderen heb, maar die eeuwige discussies altijd.. Zie, ik ben van het principe doe waar jij je goed bij voelt en je kind het best bij is. Ik kon als baby bv geen koemelk drinken. Ik moest sojamelk drinken omdat ik allergisch was aan koemelk. Nu kan dat gelukkig wel, maar zie.. sommige hebben geen keuze. Ga dan niet zeuren als je die wel hebt en je alles kunt geven aan je kind. Toch?

 13. Roelina schreef:

  Je weet hoe ik hierin sta, ik vind dit soort vrouwen erg kortzichtig. Ten eerste is kv niet gemaakt voor een kalfje, maar een samengestelde poeder dat uit oa koemelk bestaat + andere bestanddelen die ervoor zorgen dat het het dichtst bij bv komt. Het is minder afgestemd op het individuele kind, maar aan de andere kant geeft lang niet elke moeder bv dat uberhaupt goed is afgestemd op haar kind. Kv heeft altijd de juiste gemiddelde balans waarop elk kind sowieso groeit. Er spelen zoveel factoren mee waarom bv lang niet altijd mogelijk is. Lichamelijk maar ook psychisch. Dat is id dierenwereld overigens niet anders. Ik word zo moe van dit soort vrouwen. Oordeel niet voordat je het échte verhaal van een vrouw kent waarom ze ergens wel of niet voor kiest. Ik kan nog wel even doorgaan, maar doe het niet hoor. Hoog zit t me wel

  • Sheila schreef:

   Goede toelichting op de bestanddelen! En je zegt het mooi. Stop inderdaad met oordelen. Niet alleen omdat je het verhaal achter het verhaal niet kent. Maar ook gewoon, omdat vrouwen geen specifieke reden hoeven te hebben om te voeden zoals ze voeden. Ik merk sowieso dat het veel mensen hoog zit, gezien de vele reacties die ik hier op krijg. Ook op instagram en facebook. Eigenlijk best triest dat veel vrouwen zich herkennen in oordelen van anderen. Dat moet eens stoppen. Misschien eens een hashtag bedenken, lol 🙂

 14. Maaike schreef:

  Mee eens! Ten eerste bestaat er op deze wereld geen gratis. Gratis kunstvoeding verstrekken betalen we uiteindelijk via de belasting met zijn allen. Ik word daar wel eens moe van, mensen die overal maar bij roepen dat het gratis gemaakt moet worden. En daarnaast heb ik wat tegenstrijdige principes. Ik vind het namelijk wel eens jammer dat mensen zich niet goed laten informeren over bv. Aan de hand van vooroordelen en het imago van de bv maffia kiest men soms zomaar voor Kv. Dat vind ik wel eens jammer. Maar ik ga daarover nooit discussies aan hoor om bv te promoten. Want aan de andere kant moet iedereen vooral zijn eigen keuzes maken. Dat ik graag de tijd neem om goed op de hoogte te zijn en een overwogen kan maken hoeft niet te betekenen dat iedereen dat moet doen. Nu klinkt dat betweterig, maar zo bedoel ik dat niet. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken zonder verantwoording af te hoeven leggen. Wij zijn nou eenmaal niet hetzelfde en dat is mooi! Ik vind het trouwens wel fijn dat bv wat normaler wordt gemaakt tegenwoordig. Ik zie wel eens vrouwen heel gemakkelijk in het openbaar hun kindje voeden. Dat heb ik nooit gedurfd toen mijn jongens baby’s waren (nu 5 en bijna 7). Terwijl ik dat anno 2018 misschien wel had gedaan.

  • Sheila schreef:

   Ik heb eigenlijk wel het idee dat vrouwen weten dat bv het beste is. Er kan niets tippen aan moeder natuur, hoe goed dat ook is geprobeerd met kunstvoeding. Niet dat kunstvoeding dus slecht is of dat je je kindje iets misgunt door geen borstvoeding te geven. Maar, ik denk ook.. je hóeft je er niet in te verdiepen, als je al voor jezelf een overwogen keuze hebt gemaakt om te kiezen voor kunstvoeding. Ik vind het dan raar als vrouwen allemaal voordelen gaan opnoemen aan borstvoeding. Vooral ook omdat dat persoonsgebonden is en die voordelen voor een ander niet zo hoeven te worden gezien. Terwijl er natuurlijk ook echt voordelen zitten aan kunstvoeding. Ik denk niet persé dus dat als mensen kiezen voor kunstvoeding, ze geen overwogen keuze hebben gemaakt. En ik vind het trouwens ook wel eens hypocriet. Die vrouwen die maar roepen dat bv het beste is en dat als je dat niet even doorzet, je dus niet genoeg liefde hebt. En ondertussen wordt er niets biologisch gegeten of duurzaam geleefd en dan denk ik… oh, dat is makkelijk roepen dan. Als je dan zo pro natuur bent, doe het dan ook goed 🙂

   Anyways, laat iedereen gewoon lekker een eigen keuze maken, inderdaad!

   Ik heb ook het idee dat bv steeds meer normaal wordt gevonden. Met mijn dochter gaf ik zo makkelijk overal borstvoeding op openbare plekken. Dat had ik vooraf nooit gedacht. Maar je ziet het steeds meer en je ziet ook dat mensen er meer normaal op reageren. Fijn is dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *