Dag Canada, hallo Corona

Enkele maanden geleden deden we weer een grote(re) uitgaven. In mijn wereld betekent dat simpelweg dat er weer tickets zijn geboekt naar een volgende reisbestemming. Het was even nadenken, omdat we nu voor het eerst in (zeer) lange tijd afhankelijk zijn van de zomervakantie. Dus besloten we om naar oost Canada te gaan. Canada stond al langer op onze lijst, maar we maakten er nooit eerder tijd voor vrij. Dus aten we weer eens een tijdje droog brood met water (dat is overdreven, maar het geld groeit ook weer niet op onze rug) en boekten we 4 tickets naar Montreal. Op naar Canadese steden en het walvissen broedseizoen (ter compensatie omdat we er in Nieuw Zeeland geen één hadden gezien). En toen bereikte Corona ons land en vrijwel alle andere landen ter wereld.

Reizende gezinnen

Als onderdeel van een reizend gezin, zit ik in een facebook groep voor reislustige ouders. Een ideale groep voor het delen van diverse ervaringen van het overleven van een vlucht met je dreumes, tot het vinden van een geschikt eetadresje in Sri Lanka. Maar ook om te vragen naar tips voor kidsvriendelijke vakantie of reisbestemmingen. En tot mijn verbazing, ging dat laatste nog tot 2 dagen geleden door.

Corona vrij gebied

Toen Amerika de grenzen dicht gooiden en vluchten werden geannuleerd, werd gevraagd of iemand dan een alternatieve bestemming wist om naar toe te vliegen ter compensatie. Toen een dame aangaf dat ze volgende week (lees: deze week) naar Egypte wilde gaan zonder man en kinderen om te ontspannen, werd er op gereageerd dat dat heerlijk klonk en waarom niet? En zelfs toen meer landen hun grenzen sloten, vroeg een deel zich nog steeds af of ze hun geboekt reis toch maar alsnog zouden maken, want er is tenslotte al betaald. De dame naar Egypte was niet persé bang, want Nederlanders mogen altijd terug keren naar huis. Iemand anders gaf zelfs aan dat Egypte heus niet hun luchtruim zouden sluiten. Het land is te afhankelijk van toerisme. “Marokko is corona vrij, ” werd geopperd door iemand, als alternatief omdat Amerika niet door kon gaan. En een ander overwoog om binnen enkele dagen gewoon ergens heen te vliegen, want de tickets waren nu wel spotgoedkoop.

Verbazing

Vol verbazing heb ik meegelezen vorige week. Zelfs gereageerd dat het gewoon echt niet verstandig is. Met alles wat al weken plaats vond in de wereld, kon ik niet geloven dat men nog steeds overwoog én overweegt om te vliegen voor een vakantie. Zoveel vluchten die niet mogen door gaan, betekent ook geannuleerde terugvluchten voor jou als reiziger (mocht je ergens op bestemming zitten). Het luchtruim mag dan wel open zijn, als er geen vlucht gaat om je thuis te brengen, is het ver lopen naar huis. Daarbij moet je beseffen dat er dan geen vakantie meer is. Geen beschikbare accommodaties en winkels die wellicht al gesloten zijn in verband met het virus. En heb je zelf tickets geboekt? Dan mag je zelf op zoek gaan een vlucht naar huis, tegelijk met honderden of duizenden andere mensen die Amsterdam ook kunnen gebruiken als tussenstop. Maar daardoor ook op dezelfde vlucht willen zitten. Naar mijn idee is dat vragen om het onvermijdelijke. En dan ben je ook nog met kinderen. Of je laat ze thuis en de partner van de Egypte dame mag het vrijwel onmogelijke doen in z’n eentje, werken en ze thuis opvangen. Zelfs toen de overheid aankondigde dat reizen alleen gemaakt moeten worden als het hoog nodig is, vroegen mensen zich af of dat ook gold voor hun vakantie bestemming in Tanzania.

Verspreiding

Maar wat erger is? Door te vliegen, draag je nog meer bij aan het wereldwijd verspreiden van het corona virus. Een virus waar mensen in de zorg waanzinnig hard voor aan het vechten zijn om slachtoffers te verzorgen. Een virus waar geleerden hard voor bezig zijn om een vaccin te ontwikkelen. Een virus wat de overheid hoofpijn bezorgt, omdat men haar best doet om het in te dammen. Een virus wat in één dag (gisteren) voor 627 dodelijke slachtoffers zorgde in Italië. Dat is bijvoorbeeld alsof het Gelderse dorpje Alem weg gevaagd wordt, met al haar 654 inwoners. Je brengt gebieden met minder ontwikkelde ziekenhuizen en zorg in gevaar. Hoe egoïstisch is dat eigenlijk? Koste wat kost op vakantie willen gaan in tijden dat de virus tot steeds meer hoogtepunten komt?

Geld kwijt

Onze reis is dus al geboekt. Een paar duizend euro voor 4 tickets naar Canada. Ik mag geluk spreken als de KLM ons enigszins tegemoet ziet. Dit valt niet onder een reisverzekering. Maar dat is afwachten. Ik neem het KLM niet kwalijk. Ik ga er vanuit dat we al het geld kwijt zijn. Balen, maar so be it. We hebben namelijk een pandemie om tegen te vechten.

Je verantwoordelijkheid

Inmiddels zijn we een week verder en is er ongelooflijk veel gebeurd in het buitenland. Gisteren werd gemeld dat zo’n 200.000 Nederlanders gestrand zijn in het buitenland. Het duurt weken om ze terug te halen en dat zal niet soepel gaan. Maar ook in ons land is er veel gebeurd, zoals iedereen weet. Brabanders zijn helaas inmiddels experts. In overige provincies lijkt nog niet iedereen te bevatten wat er eigenlijk aan de hand is. Maar die pandemie die ons in de greep houdt? Of met andere woorden, jouw vakantie in de weg staat? Zorgen dat het niet nóg erger wordt dan het al is, dat gaat alleen als we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Zo veel mogelijk binnen blijven, sociaal contact beperken, handen wassen en vooral, die 1,5 meter afstand houden. De scholen dicht? Het is geen vakantie. Stop alsjeblieft met Corona feesten. En wil je het niet voor je medemens doen? Bedenk dan, het verschil met een griep waarbij ook duizenden mensen komen te overlijden, dat deze golf van doodzieke mensen tegelijk als gevolg heeft, dat er geen ruimte meer is in het ziekenhuis voor andere zaken die ook belangrijk zijn. En dat gaat jou net zo hard raken. En anders wellicht jouw grootouders.

Niet gepast

En voor een ieder die zich serieus afvraagt waar ze heen zullen gaan als om vakantie te vieren? Of zich bedrogen voelen, nu hun geplande bestemming niet meer bereikbaar is door gesloten grenzen? Bedenk dat er nu mensen zijn die hun banen verliezen. Mensen die naast het COVID-19 virus, zich ook nog afvragen of ze hun hypotheek of huur volgende maand kunnen betalen. Mensen liggen doodziek op de intensive care, waarbij een grote groep niet genezen zal. 106 mensen gingen je voor. Je druk maken om je vakantie bestemming is, in mijn bescheiden mening, niet gepast. Dus die reisplannen, zet ze in de koelkast en/of begin (helaas) opnieuw met sparen. Ik begrijp dat er ook mensen zijn die vrijwel nooit op vakantie kunnen en nu eindelijk eens konden gaan. Het spijt me. Maar wees vooral dankbaar voor wat je wel hebt.

Veilige terugkeer

En voor een ieder die al onderweg was, ik wens jullie een veilige en gezonde terugkeer.

Corona, het raakt ons allemaal.

Comments

comments

16 gedachten over “Dag Canada, hallo Corona

 1. Zo simpel is dan geluk schreef:

  Het is inderdaad even niet anders, maar kan me wel voorstellen dat het even balen is als je bijvoorbeeld zoals mijn collega al een jaar uitkijkt naar een bijzondere vakantie waar je lang voor gespaard hebt en dat dan niet door kan gaan.

  • Sheila schreef:

   Ik denk dat die collega meer zal balen dan ik. Ik bedoel daarmee, ik reis natuurlijk al veel. En ik was nog niet in Canada geweest, maar we zijn mensen die elk jaar buiten Europa reizen. Is het nu niet Canada, dan de volgende keer. Een verre bestemming is geen eenmalig iets. Maar voor mensen is dat wel zo. Die sparen jaren om dan eindelijk eens die reis naar Bali te maken, een bestemming die ik al 10 keer heb bezocht. En die mensen mogen veel meer balen dan ik. Want het is niet niets natuurlijk. Ik zou het jammer vinden als ons geld kwijt is. Maar ach, dat overleven we wel. Ik vind het zeker sneu voor vele andere mensen. Maar blijf er dan niet in hangen, zou ik zeggen, door dan te kijken of je ergens anders heen kan gaan: Nee!

 2. sammie schreef:

  Ja, het is even niet anders en daar moeten we allemaal zoveel mogelijk rekening mee houden, mee dealen en verantwoordelijk mee omgaan. Maar kan me goed voorstellen dat mensen balen, ik ben blij dat wij allemaal nog gezond zijn en ik ga er van uit dat we allemaal een keer corona krijgen, in mildere vorm hopelijk, maar ook ik maak me zorgen om onze bruiloft. Ja, veel minder belangrijk dan gezond zijn, maar toch, zou er de P in hebben als het niet door gaat. Denk dat dat ook alleen maar menselijk is. Ondertussen werk ik gewoon door op kantoor met tig collega’s omdat wij niet thuis kunnen werken door een ouderwets systeem. Ook best frustrerend nu. Ik duim dat dit niet te lang duurt, ook omdat de economie nu zo veel te lijden heeft en dat we er enigszins goed en gezond uit komen.

  • Sheila schreef:

   Nou bruiloften (en helaas ook begrafenissen) zijn zulke unieke momenten. Natuurlijk zou het super naar zijn als je bruiloft niet door kan gaan zoals je het bedacht had. We gaan naar Canada in juli en volgens mij gaan jullie ook in die maand trouwen toch? Dat duurt nog wel even, dus het kan alle kanten op gaan. Maar ik snap dat je je zorgen maakt.

   Ook vervelend dat je door moet werken op kantoor. Hebben ze daar wel maatregelingen voor getroffen?

   Weet je, corona raakt ons allemaal. Het verbindt mensen, dat vind ik weer mooi (behalve die mensen die lekker dicht op elkaar gezellig de stranden op zoeken en zo). Maar liever heb ik natuurlijk dat er geen virus nodig was om ons te verbinden met elkaar. Maar als iedereen zich nou zou realiseren dat 1,5 meter afstand echt nodig is om het in te dammen, komen we nog eens ergens.

 3. Villasappho schreef:

  Vorige week sprak ik hier een buurvrouw die zei dat ze ‘gewoon zou gaan’, ze praat hier met iedereen die langskomt afstand houdt ze niet en ze wil naar Portugal. Volgens mij spoor je dan niet, ik ben slecht ik topografie maar Spanje ligt er toch echt naast. Deze ellende is door een laks beleid gekomen en door een laks beleid gaat het ook nog wel even duren.
  Dat jullie je geld misschien kwijt zijn vind ik heel erg vervelend voor jullie, ik hoop echt dat jullie alsnog die reis kunnen maken een keer.

  • Sheila schreef:

   Dát dus. Hoe egoïstisch kan je zijn?? Dat soort mensen leven in een bubbel en dat soort mensen zouden huisarrest moeten krijgen. Je zou ze bijna moeten laten vertrekken. Niet dat ook maar ver komt, hoor. Maar jemig.. dan heb je toch echt een plaat voor je hoofd.

   Ach, het is erg vervelend als we het geld kwijt zijn voor niets. Maar echt, er zijn ergere dingen in de wereld. Dat meen ik oprecht. Ik ben iemand die er dan 5 minuten van zou balen en er verder niet meer wakker van zou liggen. Want daar krijg je het geld ook niet mee terug. Het is gewoon een uitzonderlijke situatie en tegen die tijd zien we wel of het nog van toepassing is. Niet dat ik wil reizen als ineens de landgrenzen open zijn/gaan, hoor. Het moet dan ook echt goed zijn voor ieders gezondheid, ook in maatschappelijk belang. Dus daar zal ik als eerste naar kijken.

 4. Mrs. T. schreef:

  Het raakt ons allemaal inderdaad. De een wat heftiger dan de ander. En dat hoort ook precies bij een virus (dat ik nog steeds vrij nuchter bekijk ook al woon ik in het epicentrum en ook al verloren wij dierbaren en zijn er andere dierbaren heel ziek).

  Als je in de zomervakantie pas gaat, dan kan het misschien gewoon doorgaan. Toch? Dat hoop ik heel erg, want dan kunnen wij ook gewoon naar Frankrijk. Denk ik.

  • Sheila schreef:

   Nee, inmiddels denk ik nog meer dat het niet gaat lukken. Alleen al omdat het niet verstandig zou zijn. Als je na maanden afstand hebt gehouden en het merendeel van de dag binnen hebt gezeten en dan ineens weer je normale leven kan oppakken, moet het net zo hard weer terug komen. Althans, dat lijkt mij logisch. Maar goed, er zit niets anders op dan afwachten. Ik heb net al mijn airbnb reserveringen voor de mei vakantie geannuleerd.

 5. Lilian schreef:

  Afgelopen weekend op de stranden bleek wel weer dat mensen nog steeds erg naïef zijn. Maar is ook niet zo gek, aangezien bijna iedereen die nu leeft gewend is dat altijd alles wel goed komt en wordt geregeld door de overheid, wordt gecompenseerd etc. We zijn gewoon verwend, helemaal die generatie van onze ouders uit de jaren ’60/’70 (die ouders die nu niet luisteren naar hun kinderen ;-))

  Ik weet wel dat als iedereen zich aan de regels houdt, dat iedereen dan (hopelijk) ook weer sneller kan reizen.

  • Sheila schreef:

   Inmiddels zijn we verder en gelukkig is te zien dat de noodzaak van afstand houden is door gedrongen. Bij het overgrote deel. Alsnog kan ik me verbazen dat mensen met een heel gezin naar de markt gaan ofzo. Bizar.

 6. Saskia schreef:

  Uiteraard is het gewoon balen. Zelf hoop ik dat mijn vakantie in Juni doorgaat… Maar hey er zijn zeker ergere dingen. Ik probeer zoveel mogelijk me aan de richtlijnen te houden; en ben meer thuis. Helaas moet ik wel doorwerken aangezien ik een vitaal beroep heb en ook daar doe ik erg voorzichtig. Meer kan ik helaas niet doen. We gaan het allemaal meemaken en doorstaan hopelijk in goede gezondheid.

  Denk aan jezelf en aan je dierbare <3

  • Sheila schreef:

   Ik kan me ook voorstellen dat het fijn is dat je kan werken. Dat je toch nog je huis uit gaat en ergens nog bezig bent met het leven zoals je gewend bent. Mijn man werkt in de zorg en ik werk voor een vitaal bedrijf. Maar mijn functie is niet vitaal (behalve als mijn hele team uitvalt, wellicht). Ik ben toch blij dat we de opvang zelf kunnen regelen. Het voelt tijdens deze tijden toch fijn dat ik de kinderen bij me heb. Alhoewel officieel beide ouders een vitaal beroep moeten hebben, wil je gebruik kunnen maken van de opvang. In ieder geval, fijn dat door mensen zoals jij, anderen ook weer hun werk kunnen doen 🙂

  • Sheila schreef:

   Tja… ach, we’ll see. Zoals het er nu uit ziet een voucher. Helemaal begrijpelijk gezien de omstandigheden. Ik kan ook niet verwachten dat KLM ineens élke passagier terug betaalt. Alleen zijn wij dan weer zo gebonden aan vakanties, dat ik hoop dat tickets nog beschikbaar zijn tegen de tijd dat we wel kunnen boeken. Maar nogmaals, we’ll see. Canada komt wel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *