Dagje Giethoorn (met kinderen) + praktische tips

Degenen die mijn Instagram account volgen, kan het niet zijn ontgaan. Vorige week was ik in Giethoorn.  Als klein kind ging ik ooit met mijn ouders en ik herinner me nog hoe leuk ik het vond. Ik was benieuwd hoe ik het nu zou ervaren, jaren later. Samen met manlief, vriendlief en de kinderen, gingen we dus een dagje naar het Venetië van Nederland.

Benieuwd of Giethoorn de moeite waard is om te bezoeken deze zomer? En wil je daarbij ook nog graag praktische tips horen? Ik deel mijn ervaringen met je.

Giethoorn

Giethoorn ligt in de kop van Overijssel. Het beeld van Giethoorn zal niet onbekend zijn. Schitterende boerderijtjes die omringd worden door water. De huizen zijn hierdoor als het ware op kleine eilandjes gebouwd en zijn alleen bereikbaar via hoge loopbruggetjes. Hoe je je dan het beste verplaatst in Giethoorn? Traditioneel gezien per punter (boot), maar tegenwoordig zijn het motorische boten.

Fluisterboot

Natuurlijk gaan wij richting Giethoorn zonder boot. Het is nou niet dat ik er één in de tuin heb staan. Maar er zijn diverse bedrijven die boten verhuren. De meest gehuurde boot is de fluisterboot. Deze boot heeft een elektromotor wat nauwelijks geluid maakt en hij is makkelijk te bedienen ook. En zo gaan we met 3 volwassenen, een peuter en baby op avontuur met een routekaart mee. We kiezen voor een route van 2 uur, welke ons door het dorp zal voeren en over een groot meer.

Onverantwoord?

In ons enthousiasme (en geloof me, ik ben normaal erg alert op dat soort dingen), vergeet ik helemaal te vragen naar een reddingsvest. Ondanks dat we met kinderen zijn, wordt ons dat ook niet eens aangeboden. Een minpuntje van de zaak, vind ik. We zijn al 300 meter verder toen dat besef tot me kwam. En terug keren met een fluisterboot in de smalle wateren van Giethoorn doe je ook niet zomaar. Wat voelde ik me een slechte moeder op dat moment! Nu moet ik zeggen dat mijn zoontje zich al eerder heeft bewezen op boten door heel goed te luisteren. Daarbij waren we juist met 3 volwassenen gegaan om te zorgen dat we hem (en de baby) goed in het oog konden houden. En een fluisterboot ligt heel stabiel op het water. Voor deze keer besluiten we daarom om het zo te laten, omdat de aandacht erg goed verdeeld is. En na een half uurtje lukt het me om het gevoel van ‘slechte-moeder’ om te zetten in ‘je-mag-best-eens-een-foutje-maken-en-de-omstandigheden-zijn-verder-goed-zo-onverantwoordelijk-is-het-niet-in-dit-geval-je-bent-ook-maar-een-mens’ en kan ik ook genieten.

Intiem en knus

En wat genieten we! Om te beginnen werkt het weer ontzettend mee. Het zonnetje schijnt, maar het is aangenaam en niet heet. En doordat het een doordeweekse dag is en we voor het middag uur zijn gearriveerd, is Giethoorn nog niet bedekt door een waas van Chinese en Japanse toeristen. Wat heb je een mooi uitzicht op de schitterende dorpskern vanuit de boot. Giethoorn is gewoon ontzettend sfeervol. Doordat de grachten smal zijn, heb je het gevoel dat je praktisch in de tuin bent van de lokale bewoners. De vele bruggetjes die je passeert maken het ook nog eens intiem en knus. Met name nu het ook nog zomer is en de bomen een mooi bladerdak hebben. Daarnaast geniet ik ook altijd extra als we er met z’n vijven op uit gaan.

De natuur in

We verlaten het historische centrum en varen Bovenweide op, een groot meer. In het midden van het meer vind je een klein eilandje waar we aanmeren. Ik zie mensen zonnen op handdoeken en anderen springen het water in voor een verfrissende duik. Desondanks is het verrassend rustig voor periode van het jaar. We ontwijken de eendenpoep en nemen een korte pauze op het gras. Daarna gaan we verder een stelsel van watergangen in, omring door riet. Giethoorn zelf is schitterend, maar het is ook net zo mooi om door de natuur te varen.

Kinderen op een boot

Dochterlief van 13 weken oud slaapt lekker door de tocht heen. Ze heeft een mutsje op tegen de zon en ligt lekker tegen me aan in mijn draagdoek. Zoonlief geniet van het vaar avontuur. 2 uur is een hele lange zit voor een jongetje van 2,5, maar hij doet het uitstekend. Ik had niet anders verwacht van hem, gezien wat hij allemaal al heeft gedaan. Maar het is dan alsnog fijn om te zien dat hij écht geniet. Niet dat hij 2 uur lang op een boot zit, omdat wij het zo graag willen. Hij wijst naar elke eend die voorbij zwemt en zwaait naar mensen op andere boten.

Zalm uit Urk

2 uur en een kwartier later leveren we de boot in. Daarna wandelen we het centrum in om te lunchen. We kiezen restaurant De Grachthof. Ik betaal €11 voor een oerbrood sandwich met gerookte zalm. Prijzig, maar de zalige zalm komt uit Urk, het brood is heerlijk vers en de sandwich is rijkelijk belegd. Hier krijg je waar voor je geld en je hebt ook een leuk uitzicht op voorbij gaande bootjes. Een aanrader dus. We maken daarna nog een rondje in het historische centrum. Veel bruggetjes zijn privé bezit, maar je kan er wel op staan voor leuke foto’s.

Leedvermaak

Giethoorn is ook ontdekt door Chinese en Japanse toeristen. Ondertussen lachen we ook om de Chinese toeristen die voor bijzondere taferelen zorgen. Zo loopt een vrouw gewoon een tuin in, pakt een kat op en laat een reisgenote een foto van haar en de kat maken. Een andere familie weet niet zo goed de boot te besturen en gaat tegen het verkeer in, nadat ze eerst tegen de rand zijn gebotst. Als bewoner van het historische gedeelte van Giethoorn moet je vast wel wat gewend zijn. Ik zou het in ieder geval niet kunnen om dagelijks honderden toeristen zo dicht om mijn woning te ontvangen. Maar als je aan de andere kant in zulke mooie huisjes mag wonen in een schitterende omgeving…

De moeite waard?

Een dagje Giethoorn hoeft trouwens niet duur te zijn. Hoe meer mensen, hoe goedkoper de boothuur. Parkeren is gratis en door je eigen eten en drinken mee te nemen, bespaar je ook. Maar er zijn diverse horeca gelegenheden voor elk budget. Is Giethoorn een aanrader om te bezoeken? Ja zeker. Het is geweldig voor een romantisch dagje met z’n tweeën, voor een familie uitje of als gezinsuitje.

Praktisch

 • Houd rekening met het seizoen. Een fluisterboot heeft geen dak en biedt dus geen bescherming tegen de zon of regen. Smeer je daarom goed in en/of ga in de ochtend of namiddag als je in de zomer gaat. Vergeet je regenjas of paraplu niet op andere momenten.
 • Een fluisterboot tot 6 personen huur je voor à €15 per uur. De borg (bij onze verhuurder) was €50. Er zijn grotere boten voor grotere groepen te huur.
 • Ga je met een baby de boot op? Dan is een draagdoek handig.
 • Giethoorn is, ondanks de bruggetjes, toegankelijk voor kinderwagens. Uiteraard neemt dit wel veel ruimte in beslag op de smalle looppaden tijdens een drukke zomerdag. Een draagdoek belemmert je dus niet.
 • In het midden van het meer (Bovenweide) is een klein eilandje (vanaf de route van 2 uur). Hier kan je je boot aanmeren en eventueel zwemmen. Neem daarom zwemspullen en dergelijke mee. Het eilandje heeft geen faciliteiten (dus ook geen toilet of een bankje).
 • Onderweg kan je aanmeren in de dorpskern om een stop te houden. Houd er wel rekening mee dat de routes op de kaart tijdsgebonden zijn. Als je een route volgt van 2 uur, doe je er ook ongeveer 2 uur over. Een korte stop red je wel, maar houd er rekening mee dat je dus bij moet betalen als je later terug bent. Op drukke dagen dien je je te houden aan de afgesproken tijd. Wil je niet gelimiteerd zijn, huur dan de boot voor een hele dag.
 • Omdat je onderweg dus niet echt tijd hebt om lang te stoppen, is het verstandig om eigen eten en drinken mee te nemen. Kan je onderweg op boot een picknick houden.
 • Boten kan je van tevoren online reserveren. Verstandig tijdens (de weekenden) in het hoogseizoen.
 • Probeer gedurende de zomervakantie Giethoorn buiten het weekend te bezoeken. Dat is nét iets rustiger.

En jij?

Ben jij wel eens in Giethoorn geweest? Als dat niet zo is, spreekt het je aan?

Comments

comments

26 gedachten over “Dagje Giethoorn (met kinderen) + praktische tips

 1. Shirley schreef:

  Wat leuk om te zien! Ik wil graag nog naar Giethoorn, maar het is er nog niet van gekomen. Waarschijnlijk zal het bij mij wel een weekend worden, dus ik ben wel benieuwd hoe druk het dan zal zijn. Het lijkt mij in ieder geval een superleuk uitje.

  • Sheila schreef:

   Ach, aan de andere kant… dan heb je misschien even file op het water. Maar als het zomer is en je ligt lekker met je bikini op de boot met een hapje… who cares 🙂

 2. sammie schreef:

  Ik vind het er altijd heel leuk uit zien op foto’s, voor een dagje zou ik er niet zo snel naar toe gaan denk ik, alleen als we toch al in de buurt zouden zijn. Lijkt me trouwens wel rete irritant als je daar woont, al die toeristen zo dichtbij je huis en dan ook nog van die figuren die je tuin in lopen. Zou niks voor mij zijn 😀

  • Sheila schreef:

   I hear ya. Want ik zie dan dat leuke huisje met dat bankje in de tuin en denk… serieus, daar wil je vast niet zitten? Daar gaat je privacy. Heb je om de 5 minuten een boot die voorbij komt met Chinezen die dan ook nog inzoomen met hun lenzen en voor je het weet zit je in hun plakboek. Verschrikkelijk!!! Maar ook als je zelf de deur uit wil voor de boodschappen. Moet je je een weg banen door alle toeristen op drukke dagen. Daar word je dan toch gigantisch chagrijnig van, denk ik dan.

 3. Jenn schreef:

  Oh zo mooi, ik woonde er vroeger vlakbij, dus kwam er regelmatig. Mijn ouders hadden ook een punter, heerlijk om er bij mooi weer op uit te gaan 🙂

 4. Essma schreef:

  Wauw wat prachtig! Ik moet bekennen dat ik niet veel met boten en kinderen heb, maar Gietboorn lijkt me echt een idyllische omgeving. Ik zag een keer een foto ervan op Insta voorbijkomen waarbij Giethoorn ook met het Nederlandse Venetië werd vergeleken. Is dat ook echt zo? De huisjes zijn in ieder geval prachtig zeg! ?

  • Sheila schreef:

   Idyllisch is ook een goede omschrijving van Giethoorn! Je kan natuurlijk ook gewoon door het dorp heen wandelen, maar het is wel klein. Met een bootje vermaak je je langer, zeg maar. En zo kan je het leuk combineren. Venetië is natuurlijk anders, omdat je daar alleen al in gondels bent en je je laat varen (ook een luxe). En de kanalen zijn veel breder en de stad is veel groter. Maar goed, de bijnaam past zeker bij het kleine en pittoreske Giethoorn.

 5. Jana schreef:

  Jaa! Wat leuk om een verslag te lezen! Wij zijn er zelf namelijk een aantal maanden geleden geweest, dus het is erg herkenbaar. (Nu we het toch over toeristen hebben, ik moest vooral erg lachen om de ‘verboden toegang’-bordjes bij de tuinen, in Chinese tekens)

 6. Roelina schreef:

  Erg leuk artikel, Giethoorn is echt heel bijzonder en hollands mooi. Ik zou zo’n zwemvest ook vergeten (en nee dat maakt je geen slechte moeder), wel raar idd dat ze dat er niet bijgeven. Wij gingen ooit eens de biesbosch in met onze kleine man, toen kregen we standaard een zwemvest mee.

  • Sheila schreef:

   Fijn, dankjewel. Ik voelde me echt slecht, hoor. Fijn dat je ze standaard kreeg in de Biesbosch. Dat vind ik echt een goede zaak. Ik vraag me überhaupt af of ze er zijn in kindermaten. En dankjewel!

 7. Irene schreef:

  Wat leuk dat jullie hier naartoe zijn geweest. Ik ben als kind daar ook geweest, maar dan in de sneeuw. Geeft toch een heel ander beeld. Het was er toen heel rustig, maar juist heel mooi. Over die chinezen en japanners, vallen ze daar ook weleens in het water? Ik weet namelijk dat ze bij de Zaanse Schans weleens te water gaan. Ze zien dan kroos vaak voor gras aan.

  • Sheila schreef:

   Hahahaha… echt? Dat is toch wel erg grappig, maar ook wel sneu als die mensen in het water vallen. Maar met name Japanners doen rare dingen. Zo gaan ze ook wel eens een cursus diepzeeduiken doen zonder dat ze kunnen zwemmen!! Dat zag ik veel gebeuren in Australië. Suf.

 8. Natalie schreef:

  Twee jaar geleden hebben wij een boot gehuurd voor een dagje Giethoorn. Ik wilde dit unieke stukje Nederland aan mijn kinderen laten zien. Ze vonden het geweldig. Voor hen heeft Giethoorn met zijn bruggetjes, sloten en rieten daken iets sprookjesachtigs. “Net de Efteling”, zei mijn jongste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *