De babynaam, we zijn eruit!

We krijgen een meisje. Wow… Een meisje! Ik vind het zo bijzonder dat mijn zoontje een zusje krijgt. En wij naast een zoontje een dochtertje. Ik kan het soms nog steeds niet bevatten. Alhoewel ik mezelf wel als een heuse jongensmama zie, lijkt het me fantastisch om ook een dochter te hebben. Dus.. wow, we krijgen een meisje.

En het voordeel van dit bijzondere nieuws is, dat we niet hoeven na te denken over een jongensnaam. Want dat is me nogal een opgave. Mijn zoon heeft zo’n geweldige naam (vind ik uiteraard, maar dat horen we ook van vreemden), dat het gewoon te moeilijk is om daar aan te tippen. Dus toen we hoorden dat een meisje ons gezin komt uitbreiden, konden we ons eindelijk concentreren op een meisjesnaam.

Uitslag van de 20 weken echo

Voor mijn 20 weken echo ontwierp ik bovenstaand kaartje. We vroegen de verpleegkundige om de uitslag aan te vinken en het terug te stoppen in de envelop. Samen met de 3 belangrijkste personen in mijn leven heb ik vervolgens de envelop geopend met de kerst, een paar weken later. En wat was het spannend en bijzonder om de uitslag van de echo op zo’n intieme manier te delen. De verpleegkundige had een hartje getekend in het vakje van het meisje. Een meisje!

De pret begon

En toen begon meteen de volgende pret. Een naam voor onze dochten bedenken. Maar we zijn eruit! Het is een naam die past bij de naam van haar grote broer. Een naam waarvan ik niet kan wachten om deze dagelijks te gebruiken. We waren al een tijd uit de eerste naam, maar we hadden er nog twee meer te gaan. Nee, ik ga hem nu natuurlijk niet bekend maken. Maar ik wil jullie wel graag meer vertellen over hoe het er aan toe ging:

Waar moet ‘onze’ naam aan voldoen?

Om te beginnen hebben we onze eigen ‘eisen’ waar een naam aan moet voldoen:
– Het moet internationaal zijn
– Er moet geen twijfel zijn over de uitspraak van de naam
– Het mag niet voorkomen in de top 250 van populaire namen
– Het moet een naam zijn die mensen op een positieve manier onthouden
– Het moet geen rare betekenis hebben
– Het moet een stoere naam zijn
– Alle namen moeten bij elkaar passen
– Het moet passen bij de naam van haar broer

Internationaal vs Nederlands

Dat het internationaal moet zijn, lijkt me in ons geval duidelijk. Gezien onze reizen en vele internationale vriendschappen die we hebben. En daarbij het feit dat we een tweetalige opvoeding bieden. Ik zou het dan ook verschrikkelijk vinden als we een mooie Engelstalige naam hebben, maar dat die verbasterd wordt tot iets met een Nederlandse uitspraak. Ook namen zoals Vlinder, Maud, Vera, Aafke en Dieuwertje zijn geen namen die onze dochter zou krijgen. Tegelijkertijd moet het ook weer niet zo’n internationale naam zijn die volledig geaccepteerd is in bijvoorbeeld Amerika, maar hier toch anders valt. De naam Kip is hier wel een goed voorbeeld van.

Anders, maar niet té bijzonder

Allemaal (persoonlijke) dingen om rekening mee te houden met het uitkiezen van een naam. Daarnaast wilden we ook weer 3 namen geven. Extra initialen maken je gewoon weer unieker. Je hebt genoeg B. de Vries rondlopen in Nederland, maar in ieder geval weer minder B.R.F. de Vries, zeg maar. Ook moet de naam geen negatieve associaties oproepen bij mensen (ik denk niet dat Donald nu een populaire naam is, bijvoorbeeld). Hij moet uniek(er) zijn, zodat mensen het onthouden. Maar ook niet zo ‘bijzonder’ dat je niet weet hoe je het schrijft/uitspreekt of dat het gewoon een random woord lijkt te zijn. Ik ben persoonlijk dan ook geen fan van namen zoals Destiny, Diamond en Sparkle.  Zoë is een mooie naam, maar staat op de 6e plaats in 2016. Dan valt zoiets ook voor ons af. De naam van onze zoon komt niet eens voor in de top 4000. In 2014 is hij alleen aan onze zoon gegeven en in 2015 werd geen kind zo genoemd, zie ik terug in de lijst van de SVB.

We zijn er uit

Maar we zijn er dus uit. Wij zijn ontzettend blij met onze keuze. Er zijn diverse namen voorbij gekomen. Als inspiratie gebruikten we de naam van onze zoon, maar ook onze reizen en namen die we voorbij hoorden komen in onze favoriete films en series. En het is gelukt. Ik kan niet wachten om de naam met de wereld te delen (wat al erg gebruikelijk is in Amerika, voordat het kind is geboren). Maar jullie zullen toch nog even moeten wachten tot ergens in mei.

Het kiezen van een naam is persoonlijk

Ik realiseer me al te goed dat het kiezen van namen ontzettend persoonlijk is. Dat ik niet van een naam zoals Fenna houd, maakt de naam natuurlijk niet minder mooi voor de 489 Fenna’s die in 2016 geboren zijn. En ik kan juist genieten van die verhalen hoe ouders tot de keuze zijn gekomen. Vooral de namen met een verhaal erachter vind ik schitterend.

Ik ben daarom ook erg benieuwd, hoe heten jullie kinderen? En als je geen kinderen hebt, heb je al bepaalde namen die je heel erg aanspreken of juist niet?

Comments

comments

44 gedachten over “De babynaam, we zijn eruit!

   • Anna schreef:

    OMG! Hier is iets misgegaan! Ik had een hele andere reactie ingevuld, maar denk dat ik bij het invullen van het naamveld per ongeluk mijn reactie heb geselecteerd en weggehaald, en dus heb veranderd in mijn naam. Hahaha, oeps! Al zou het natuurlijk wel héél leuk zijn als Anna de naam zou zijn, hihi.
    Wat ik eigenlijk (ongeveer) had gereageerd:
    Gefeliciteerd met het nieuws dat jullie weten dat het een meisje wordt! Het lijkt me zo bijzonder om dat dan eindelijk te weten, en een naam te mogen bedenken :). Zo bijzonder allemaal! En ik ben heel nieuwsgierig naar de naam!

    • Sheila schreef:

     Hahaha… ik dacht meer van, je vindt je eigen naam toevallig ook heel mooi dat je je kindje naar jezelf zou vernoemen :). En Anna is een populaire naam. Genoeg kindjes die zo heten. Maar het was dus per ongeluk 🙂

     • Lilian schreef:

      Haha, Anna heet onze dochter (geen spelfout). Ik heb juist ‘expres’ voor een bekendere naam gekozen, omdat ik zelf een wat onbekendere naam heb en dat altijd heel erg vervelend vond, omdat mensen dan altijd gingen vragen: “hóe?” Of ze zeiden het verkeerd. Verder was onze afweging ongeveer dezelfde als die van jullie en we wilden graag een tijdloze naam.

      Overigens is ze nu vijf en in die tijd ben ik één keer een Anna tegen gekomen. En daarvoor heb ik ook nooit een Anna ontmoet. Je komt ze alleen op internet wel eens tegen, haha 😉

 1. martha schreef:

  De hond van mijn ouders heet Fleur, telt dat ook?
  Ik vind Yada, Ise, Isa en Indy leuke meisjes namen en jongensnaam vind ik Ties leuk, alleen heet de ezel van de streekboerderij ook Ties en wil vriendje (mochten we ooit een zoontje krijgen) ons zoontje dus geen Ties noemen. Maar ik vind Jelle ook leuk en Bram ook maar alle jongens heten al Bram dus dat is dan weer jammer.

  • Sheila schreef:

   Maar misschien komt tegen die tijd de ezel te overlijden en is Ties ineens als naam weer beschikbaar 🙂

   Indy is ook een leuke naam en een periode ontzettend populair geweest. Zo’n 10 à 8 jaar geleden zag ik giga veel geboorteborden in de tuinen met die naam. Maar die populariteit is weer gedaald, bedenk ik me nu.

 2. Marieke schreef:

  Leuk! Wij houden ook van namen die je nauwelijks hoort. Ysis zie je ook nergens. We baalden alleen wel dat Isis vlak naar haar geboorte in het nieuws kwam…

  • Sheila schreef:

   Ja, dat kan ik me dan ook wel weer voorstellen. Dat zijn weer zaken die niet te voorspellen zijn. Bepaalde namen krijgen dan onbedoeld een nare bijsmaak. Gelukkig schrijf je het in ieder geval anders, dat scheelt. En geloof of het niet. Er zijn nog steeds mensen die geen journaal kijken en totaal geen link hebben met een Isis.

 3. Mammalien schreef:

  Gefeliciteerd! Een dochter… En wat leuk, dat hartje… een verpleegkundige met gevoel.

  Kan me helemaal vinden in je luistje met voorwaarden. Maar nu ben ik natuurlijk wel ontzettend nieuwsgierig….

  Onze kinderen hebben namen van twee lettergrepen, niet te bekend niet te onbekend, en redelijk Nederlands. Ook met enige betekenis (de grote tovenaar uit de sages, een najaarsbloem, en de drakendoder..)

  • Sheila schreef:

   Ja hè. Ik vond dat hartje ook een heel lief detail. Leuk om te zien dat het voor die verpleegkundige gewoon haar werk is, maar dat ze wel beseft dat we iets bijzonders kan meedelen.

   Ik ben nu erg benieuw naar de namen! Ik krijg er een Dungeon and Dragon gevoel van (maar dan de tekenfilm uit de jaren tachtig) :). Leuk dat er ook een betekenis achter zit!

 4. Hadassa schreef:

  Ik hou niet van Nederlandse namen. Liever subtiel apart. We hadden zelf eerst Ayran bedacht, voor we het geslacht wisten. Kon voor beiden geslachten vonden we, wel met andere uitspraak…op google niet als naam gevonden, (yeah!!)… maar helaas wel als Turkse yoghurt…oh die viel dus af door de betekenis. Het zou dan Ayren of Ayrin worden. Wat de betekenis ook mocht zijn als naam, wij vonden het kracht uitstralen (iron) want dit kindje was bij voorbaat al een krachtig persoon. *ze kwam ons niet aangewaaid*. Toen het een meisje bleek (yes, ik had echt wel een voorkeur…) werd het Ayrin. Tweede naam Kahlan uit de Seeker (wetten van de magie) maar dan als Kéhlen uitgesproken. Het klinkt samen met Janssen nog best oké ?

  • Sheila schreef:

   Ik vind Ayrin ook een bijzondere naam en juist samen met Kahlan klinkt dat super tof. De achternaam negeren we maar. Kon je niet gewoon met een Ier trouwen 😉

   Wel goed dat je hebt gekeken of de naam nog een bepaalde betekenis had. Het is heus niet altijd te voorkomen. Want wie weet betekent het koelkast in het Singalees ofzo. Maar niet alles is uit te sluiten, natuurlijk. Maar zolang er maar niet direct iets vreemds tevoorschijn komt op google, vind ik het best.

  • Sheila schreef:

   We doen het natuurlijk voor onszelf, maar ik ben wel benieuwd naar de reacties. De verwachtingen liggen nogal hoog gezien de naam van haar broertje. Dus de druk is er enigszins 😉

 5. Evelyne schreef:

  Eerst en vooral proficiat en heel leuk dat je weet dat het een meisje word. Namen kiezen is idd persoonlijk, maar dat is steeds iets waar ik naar uitkijk als ik hoor dat een vriendin zwanger is. Stiekem begin ik dan zelf al te denken welke naam het kindje zou krijgen, haha. Zelf hoor ik graag namen met een Y in. Ik weet niet goed hoe ’t komt, maar steeds vind ik die namen mooier.

  • Sheila schreef:

   Dankjewel! En wel herkenbaar. Ik kan ook nooit wachten tot de geboortekaartjes of de berichten wat de naam nu is geworden. Super leuk altijd.

   Ik herken dat wel. Soms heb je gewoon iets met een bepaalde letter. Ik heb dat zelf namelijk ook.

 6. Nina schreef:

  O… Ik ben zó benieuwd naar jullie keuze. Mijn zoon zou geen typisch Hollandse naam krijgen, daar hij er ook niet Hollands uit zou zien;-) Ik vond James gewoon een coole en tijdloze naam. Mijn criteria bij het kiezen? Eentje waarmee hij niet direct naamgenootjes zou hebben op school of het kdv. Maar hij moest er wel mee kunnen solliciteren.

  • Sheila schreef:

   James is ook een tijdloze naam en internationaal en erg neutraal. Dus, ik snap ook zeker waarom je daarvoor hebt gekozen. En desondanks dat hij tijdloos is, is het ook weer geen naam die veel wordt gegeven. Mijn beste vriend uit Amerika heet James. Ik heb er dus ook goede associaties mee 🙂

   Was je trouwens lang bezig met het zoeken naar een naam?

 7. Frederique schreef:

  Ik heb heel veel over voornamen geschreven op onze blog. Ik vond het namelijk ook een heel ding, beetje dezelfde punten als jullie zoals internationaal etc. Mijn oudste en jongste hebben zeldzame namen maar geen gekke namen. De een is in 2016 slechts 4 keer gegeven en de andere 6 als ik het me goed herinner. Mijn middelste heeft juist een enorm veel gegeven en hele gangbare naam. Stond in de top 10 in 2016. Soms ben ik bang dat hij het erg vindt in vergelijking met de andere 2 maar juist niet. Past juist goed bij hem en zijn karakter. En de andere twee zijn gelukkig ook happy met hun naam. Nou ik ben erg benieuwd maar mei duurt niet meer lang ?

  • Sheila schreef:

   Ik ben nu wel benieuwd naar de namen, natuurlijk! Fijn dat je kinderen er ook blij mee zijn. Zelf vind ik mijn naam niet direct bij me passen. Maar je kan er veel varianten op maken en daardoor is het wel mijn eigen geworden. En dit is ook afgewisseld door de jaren heen. Sheila is de Amerikaanse versie van de naam, maar ook makkelijker voor het reizen. Ik gebruik Sheila al jaren en daardoor is het net zo mijn naam geworden als mijn geboortenaam. Ik gebruik ze dus eigenlijk allebei. En afhankelijk van hoe iemand me noemt, is altijd te herleiden waar de vriendschap is begonnen. Reizen en het internet of in de persoonlijke thuis omgeving 🙂

 8. Sarah schreef:

  Aw, een meisje! Zo spannend. En gaaf dat er een heel artikel aan de naam wordt besteed. Altijd fijn om later terug te kunnen lezen. Ik ben al benieuwd naar wat de naam nu echt wordt 🙂 Spanneeend!

 9. Antoinette schreef:

  Wij hadden voor onze dochter ellenlange lijsten met namen die we prachtig vonden. Maar we konden maar niet kiezen. Uiteindelijk kwam de uitgerekende datum steeds dichterbij en kregen we behoorlijk keuzestress. Ik was al ruim 33 weken toen we in Antwerpen geboortekaartjes zaten te kijken. En toen kwam er ineens een prachtig Anne Geddes kaartje tevoorschijn met een schitterende naam erop waarvan ik meteen voelde, dit is de naam! Ik vroeg mijn man gelijk wat hij van de naam vond en gelukkig vond hij hem ook leuk. Ik heb geen seconde meer getwijfeld en alle andere namen gingen gelijk de prullenbak in. Mijn dochter is inmiddels 8 en ik vind de naam zo prachtig bij haar passen. En wat ik ook leuk vind is dat je de naam in Nederland eigenlijk ook bijna niet hoort. Mijn zoontje was hetzelfde verhaal, de naam kwam vanzelf naar ons toe. Mijn oog viel erop en ik wist het meteen. De naam komt in Nederland niet voor. Heb nog wel even gegoogled want je wil natuurlijk niet dat het ergens in het buitenland rotte vis ofzo betekent. Gelukkig konden we ons wel vinden in wat we vonden. Grappig detail: In Myanmar betekent de naam op donderdag geboren. Als je daar op donderdag geboren wordt krijg je deze naam. En laat onze zoon nou ook precies op donderdag geboren zijn. Is dat niet bijzonder?

  • Sheila schreef:

   Wow…. Ja, super bijzonder! Mooi dat er echt een verwijzing is naar zijn geboortdag. En het is altijd leuk om jouw uitgebreide reacties te lezen. Super tof. Leuk ook dat je nog steeds vindt dat de namen bij je kinderen passen. Dat herken ik in mijn zoon. Hij draagt de naam ook echt. Een andere naam had niet gepast bij hem ?

 10. Jana schreef:

  Spannend! Leuk dat jullie hier echt van genieten en bewust de tijd en aandacht geven aan het vinden van een mooie naam die voldoet aan jullie wensen. Ik ben best benieuwd welke naam uiteindelijk als winnaar uit de bus is gekomen.

  Voor in de toekomst heb ik al een lijstje klaar liggen met meisjes- en jongensnamen. Een aantal namen vind ik al mooi sinds het begin van mijn tienertijd, al zijn er door de jaren heen nog wat namen bijgekomen. Uiteindelijk moet ik dat natuurlijk wel nog gaan overleggen, dus nog niets staat helemaal vast 🙂

 11. Ineke schreef:

  Emma : is genoemd naar mijn mama.
  Tristan : was mijn keuze moest Emma jongen geweest zijn. En eigenlijk toen zoonlief bijna geboren was wou ik Odin. Maar papa zei neen Tristan is het :D.

  • Sheila schreef:

   Odin vind ik ook wel gaaf. En Tristan heb ik ook altijd leuk gevonden. Maar dan als je het op z’n Engels uitspreekt. Niet op zijn Nederlands. En dan valt bij mij de naam dus al gelijk af, wetende dat veel mensen het dus op z’n Nederlands uitspreken 🙂

 12. Karin schreef:

  Wat leuk! Ben heel benieuwd wat het wordt. Mijn naam werd in 2015 of zo ook maar aan 3 meisjes gegeven, maar dat komt natuurlijk omdat ie heel oubollig is, hehe. Mijn ouders hielden er ook rekening mee dat het enigszins uitspreekbaar was in het buitenland.

  Ik zou ook een zeldzame naam kiezen. Ik vind Noah of Finn erg leuk voor jongensnamen, maar ik zou het niks vinden als m’n kind met nog 3 ander Noah’s of Finn’s in de klas zit. Een tweede en of zelfs een derde naam vind ik ook altijd een goed idee, maar wel oppassen dat je geen gekke initialen krijgt, je wilt natuurlijk geen W.C. ofzo kiezen 😉

  • Sheila schreef:

   Echt waar? Dat had ik niet verwacht. Vooral omdat Karin een zeer algemene naam is en ik ken er ook genoeg. Maar je hebt wel gelijk, het is geen hippe naam meer. Dus ik kan me voorstellen dat die gedaald is in populariteit. Scheelt weer, toch? Heb je weinig naamgenoten van je eigen leeftijd 🙂

   En ja, mee eens. Je moet wel even checken hoe de initialen staan!

  • Sheila schreef:

   Thanks! De druk is wel hoog, hoor. Ik las ook de vele enthousiaste reacties op IG. Het is zo moeilijk te tippen aan de naam die we onze zoon gaven. Bijna onmogelijk, kwam ik al achter. Ben zelf ook benieuwd naar de vele reacties.

 13. Irene schreef:

  Wat leuk dat jullie binnenkort een zoontje en een dochter hebben, Ik ben wel heel nieuwsgierig geworden naar de naam. Lijkt me een van de moeilijkste dingen tijdens de zwangerschap: een naam bedenken.

  • Sheila schreef:

   Ik vind het ook echt heel bijzonder! Bij ons zoontje waren we er zo snel uit. Nu had ik al een naam, ooit onthouden vanuit mijn jeugd. Maar deze is de laatste jaren zo populair geworden, helaas. Zo maar uit het niets. Dus die werd het niet. Ineens moest ik echt op zoek naar iets anders.

 14. Daisy Dingen schreef:

  Mijn dochter heet dus Emma, 1 van de meest populaire namen dus idd die horen we vaak. Ik had toen ik ongeveer ergens tussen de 12 en 16 jaar oud was al bedacht dat als ik ooit een meisje kreeg ze Emma zou moeten gaan heten, toen ik zwanger bleek van een meisje wilde ik dat nog steeds. ik heb wel getwijfeld omdat het idd zoveel voor komt, maar weet zeker dat ik er spijt van had gehad als ik om die reden een andere naam had gekozen. Ik kan me dus voorstellen dat Emma voor veel mensen niet echt overkomt als een bijzondere naam, voor ons is die dat wel 🙂
  Ik vond Oz ook direct een leuke naam en echt bij jullie passen… Ben dan ook zeer benieuwd naar de naam van jullie meisje!

  • Sheila schreef:

   Als je de naam al zo lang wilt, snap ik heel goed dat jullie wel voor Emma zijn gegaan. En Emma is nogal tijdloos, dus het is echt een blijvertje.

   Ik zelf baalde er echt wel van dat de naam die ik al jaren in gedachten had, ineens uit het niets populair is geworden. Mijn spelling zou dan wel Engels zijn (uiteraard), maar dat verschil vond ik gewoon te weinig. En ik vond het niet leuk dat Oz zo’n unieke naam zou krijgen en zij niet. Dus daarom toch op zoek gegaan naar een andere naam 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *