De fora mama

Fora mama’s. Wie kent ze niet? Of is er zelf niet één?

Eigenlijk gaat het volgende stuk op voor elke fora bezoeker. Maar sinds ik moeder ben, lijk ik meer gebruik te maken van google dan ooit. Ik heb heus nog wel eens een boek van de bieb geleend, maar google is my best friend tijdens twijfel. Met name op de tijdstippen dat mijn vriendinnen (lees: medemoeders) lang en breed op bed liggen (althans, dat hoop ik voor ze). En af en toe kom je door een zoekterm op een fora terecht. Actief ben ik niet op fora, maar ik lees wel graag mee als de vraagstelling overeenkomt met de mijne.
Eén van de discussies op een forum die mij het meest is bijgebleven ging over gehoorbescherming. Mijn man en ik gaan er namelijk graag op uit met onze kleine man. Wij bezoeken bijvoorbeeld graag culturele festivals wat vaak gepaard gaat met muziek. We praten niet over een concert , waar ik graag vooraan wil staan. Desalniettemin, het geluid kan behoorlijk hard zijn voor de tere oortjes van mijn zoontje.  Ik wil natuurlijk scheuren in zijn trommelvlies voorkomen, dus gehoorbescherming voor baby’s leek mij niet onverstandig. En omdat ik op zoek ging naar ervaringen/tips, kwam ik terecht op een forum.

Een moeder vraagt zich precies af wat ik mij ook afvroeg; “Wie heeft er ervaring met gehoorbescherming voor baby’s (dit in verband met festival bezoek) en kan mij tips geven in de aanschaf?” Helder toch? Precies, dat dacht ik ook. Het antwoord zou kunnen volstaan met “Ik heb er ervaring mee, ik adviseer je daarom om…. en let daarbij op… en denk ook aan… “. Appeltje eitje zou je zeggen. Maar niets is minder waar! De mama in kwestie kreeg de wind van voren van de overige fora mama’s. En zo ontstond mijn eigen theorie van fora mama’s:

Ik-zal-eens-laten-weten-wat-ik-daar-nou-van-vind-fora-mama

“Hoe haal je het in je hoofd om een kind mee te nemen naar een festival?”, was een veelgelezen reactie. “Wie doe je daar nou een plezier mee? Belachelijk!”, volgde al snel. “Wat heb je nou te zoeken op een festival, met een baby?” kwam ook veelvuldig voor. En het ging maar door. Wat heb ik me zitten opvreten achter mijn laptop! Geef deze mama nou eens antwoord op haar vraag, ze vraagt toch niet naar je mening?

Hetzelfde gebeurde toen een moeder vroeg naar advies voor haar eerste vlucht met haar dochtertje van 10 maanden. “Hoe aso ben je om te gaan vliegen met je kind! Je valt mij daar ontzettend mee lastig, want ik heb er niet om gevraagd om te gaan vliegen met een baby aan boord!” is een reactie die mij het meest is bijgebleven. Al vraag ik me af of deze persoon wel op het juiste forum zat. “Belachelijk, ga lekker met de auto naar Frankrijk met je kids. Doen wij ook. Als je echt van je kinderen houdt, gun je ze een vakantie dichtbij”, reageerde een andere gefrustreerde mama. Waarop de mama in kwestie zich begon te verontschuldigen voor het feit dat ze ging vliegen (ben je helemaal gek, ga je je nog verantwoorden naar vreemden ook?). Ik erger me mateloos aan dit soort mensen. Ik heb dan ook een hekel aan de ‘ik-zal-eens-laten-weten-wat-ik-daar-wel-niet-van-vind-fora-mama’. En daarbij totaal de vraag negeren die wordt gesteld, maar een mening geven waar niet om gevraagd wordt.

De-begripvolle-en-ik-praat-mee-uit-ervaring-fora-mama

Op andere momenten kan een forum natuurlijk ook helpen bij een rouwproces. Mijn zoontje heb ik met trots via een keizersnede op de wereld gezet. Op fora lees ik echter dat veel vrouwen dit als een falen zien. En dan ook met een gigantisch schuldgevoel of zelfs trauma rondlopen, omdat zij hun kind niet natuurlijk op de wereld hebben kunnen zetten. Heel nuttig kan zo’n forum dan zijn, waarbij je ervaringen kan lezen van anderen en elkaar kunt steunen. Tussen deze discussies plaatste ik wél een reactie. “Heb ik gefaald door die keizersnede?” is de vraag. “Nee!” is mijn antwoord. Een zin uit mijn reactie wordt zelfs gepubliceerd in het blad ‘Wij’ (editie april 2015). Ben ik hiermee de ‘de-begripvolle-en-ik-praat-mee-uit-ervaring-fora-mama’? Ik hoop dat het die persoon heeft geholpen.

‘Ik-wil-ook-graag-wat-zeggen-fora-mama

Je hebt natuurlijk ook moeders die dingen roepen om te roepen. Hebben we het dus over gehoorbescherming, gaat de reactie ineens over naar tanden poetsen. Ik kan alleen bedenken dat de persoon die reageert geen mening heeft over het onderwerp in kwestie en er dus zelf één gaat beginnen. Voor het gemak noem ik dit de ‘Ik-wil-ook-graag-wat-zeggen-fora-mama’.

‘ik-begrijp-precies-wat-je-bedoelt-fora-mama’

Er zijn nog veel meer types fora mama’s. Al geldt bovenstaande natuurlijk voor elk willekeurig forum. Als je er nog meer weet, benoem ze! En heb jij ergernissen op fora? Of haal je er juist veel steun of gezelligheid uit? Ben jij een persoon die juist reageert of start je een discussie? Uiteindelijk heb ik persoonlijk het meest aan de ‘ik-begrijp-precies-wat-je-bedoelt-fora-mama, die mij gewoon vertelt welke gehoorbescherming ik zou moeten kopen en dé tip heeft om mijn kind te vermaken tijdens een vlucht van 11 uur. Want laten we eerlijk zijn. Is dat niet dé mama waar we allemaal op wachten als we een vraag stellen?
signature sheila

Comments

comments

26 gedachten over “De fora mama

 1. Zef schreef:

  Vaak luisteren mensen niet maar wachten ze op hun beurt om te praten. Internet is daar niet anders in. Met je vragen kan ik je niet helpen, krijg mezelf amper voldoende vermaakt tijdens een vlucht.

  • Sheila schreef:

   Ik denkt dat het op internet in ieder geval makkelijker is om op je beurt te wachten om wat te zeggen. Het gaat in ieder geval niet door elkaar heen. In de echte wereld wachten mensen soms niet eens op hun beurt. En als het dan ook nog eens over een ander onderwerp gaat, is het eigenlijk nóg erger.

 2. Silke schreef:

  Ik ben zelf nog geen mama, maar dit is zó herkenbaar! Mensen hebben echt veel te vlug een oordeel klaar, zeker van achter hun veilige computerscherm.

  Qua gehoorbescherming heb ik hier in België al heel vaak die grote flashy koptelefoons van 3M/Peltor gezien. Geen idee of ze ook goed werken, maar meestal is een populair product ook een goed product. Toch?

  • Sheila schreef:

   Precies, je hoeft geen mama te zijn om dit te herkennen 😉

   Haha.. Ik kom vooral twee types tegen en was benieuwd wat de ervaringen zijn. Vooral omdat ik geen winkel vind om te ze te kopen, alleen via internet. Maar misschien moet gewoon 2 types kopen en één retourneren.

 3. Sas schreef:

  Och ik ben geen mama maar snap zeker wel wat je bedoeld. Ik heb dit juist weer met nieuwsberichten. Deze ontwijk ik dan ook. Iedereen heeft wel een mening en steekt het niet onder stoelen of banken… En het nut?!

 4. sunny mama schreef:

  Zelf heb ik nog nooit deelgenomen aan discussies op fora. Maar ik vind de info die ik er tegenkom soms wel interessant. En veel info waarnaar ik op zoek ben, kan ik ook vinden op het internet, zonder mijn vraag expliciet te hoeven stellen op zo’n forum.
  Eén van de redenen waarom ik niet deelneem aan discussies is om dat er veel tijd in gaat zitten, net zoals in bijvoorbeeld social media.

  • Sheila schreef:

   Ik kom er vooral op als ik juist op internet aan het zoeken ben. En dan scroll ik natuurlijk even mee om de reacties te lezen. Maar binnen een paar tellen word ik er eigenlijk alleen maar chagrijnig van, dat ik weer terug op google verder zoek 🙂

 5. Veronique schreef:

  Om je op te vreten die flora’s. Sommige mensen denken het zo goed te weten ?
  Over gehoorbescherming heb ik geen tips. Misschien bij gespecialiseerde gehoorzaak? Dat die tips hebben?
  Over het vliegen. Wij hebben in mei gevlogen met Thobias. Hij sliep gelukkig een gedeelte. Ik nam z’n slaapzak mee en zorgde voor wat speelgoed en een boekje. Neem ook niet teveel mee voor in het vliegtuig. Zorg dat je als ouder afwisselt en niet tegelijkertijd bezig bent met Oz. Zo voorkom je dat je allebei erg moe bent na aantal uur. Misschien ook tablet meenemen dat hij heel even filmpje kan kijken of laat hem zichzelf filmen. Leuk om dan terug te kijken. Laat hem voor jullie het vliegtuig in gaan rondkruipen,klimmen etc want in het vliegtuig zelf heb je weinig beweegruimte. Succes!

  • Sheila schreef:

   Bedankt voor je tips. Hoe oud was Thobias toen? En had je ook een baby basket? We nemen inderdaad speelgoed mee en hebben nu al wat nieuwe dingetjes gekocht. Zodat hij zich daar straks (hopelijk) aan kan verbazen en er even mee zoet zal zijn. Afwisselen doen we sowieso. We zullen ook rondjes moeten maken in het vliegtuig, want aan de ruimte voor ons zal meneer niet genoeg hebben. Hij kruipt graag lange afstanden, zeg maar. Van de week heeft hij gillen ontdekt. Dus hopelijk blijft dat achterwege ;). Ik zal ook nieuwe spelletjes op de tablet zetten, bedenk ik me nu.

   • Veronique schreef:

    We hadden geen babybasket. Hij zat afwisselend op schoot en even stukje lopen naar de wc. Thobias was toen 20maanden. Och het gillen Haha. Hoop niet dat hij het in het vliegtuig doet maar geluid zal hij toch maken. Als mensen zich eraan ergeren pech hoor. Het blijven kinderen.

    • Sheila schreef:

     Had je een korte vlucht? Alhoewel, met 20 maanden past hij er natuurlijk niet meer in :). Ik heb bewust een vlucht geboekt die een basket kon bieden. Ik vind 11 uur op schoot wel een beetje teveel van het goede. Zelfs als we afwisselen 🙂

 6. Channah schreef:

  Vreselijk inderdaad. Toen ik zwanger was zocht ik alles op en leefde ik bijna op die fora, maar ik vond al gauw de sfeer veel te grillig. Veel moeders die ontzettend arrogant en sarcastisch op je vragen reageren en die zichzelf helemaal het einde vinden. Echt vreselijk. Sinds onze dochter er is, heb ik daar niet meer gekeken. Wat een rust, haha.

  • Sheila schreef:

   Je omschrijft het eigenlijk heel goed. Zo heb ik het ook soms ervaren. Grappig dat ik niet de enige ben. En dan was ik alleen maar af en toe op een forum te vinden. En nu mijn zoontje er is, geen één meer bezocht 🙂

 7. Lonneke schreef:

  Ik neem geen deel aan fora, maar ik lees net als jij veel mee en ik verbaas me vaak over de reacties. Soms denk ik bij de vraag al.. nou berg je maar! Internet is wat dat betreft een bijzonder plek.

  Overigens is er special hoorbescherming voor baby’s. Ik zit op Faceboek bij een groep voor draagdoeken e.d. en daar zie ik ze wel eens voorbij komen. Fijn juist dat jullie er lekker op uit trekken met de kleine!

  • Sheila schreef:

   Haha.. ja hè? Ik heb nog nooit zelf een vraag gesteld, maar inderdaad. Soms zag ik een vraag en dacht ik precies hetzelfde. En dan was ik nog niet eens begonnen om de reacties te lezen.

   Ik ben inderdaad op zoek naar de gehoorbescherming die geschikt zijn voor baby’s. Lijkt me gewoon erg handig en praktisch om te hebben.

 8. Antoinette schreef:

  Haha heel herkenbaar die forums met bijbehorende afzeikreacties op hele normale praktische vragen. Zelf zat ik ook op een paar forums tijdens mn zwangerschappen, met name om ideeen op te doen voor babynamen etc. en mee te kletsen in een groep zwangeren die ongeveer gelijk met mij waren uitgerekend.

  Heb geen ervaring met gehoorbescherming voor baby’s, maar wij nemen onze kids ook wel eens mee naar evenementen. En ik heb trouwens ook al met onze oudste gevlogen toen ze nog maar 6 maanden was. Ze mocht nog net in de babybasket (is geloof ik maar tm 6 mnd) Vervelend is wel dat zodra er turbulentie komt je je baby direct uit de basket moet halen en ook tijdens het stijgen en landen moeten ze op schoot. Tijdens het landen hebben we haar een flesje gegeven, helpt tegen de oorpijn.

  Verder denk ik dat iedereen lekker zelf moet weten waar ze met hun kids op vakantie gaan en of ze naar festivals gaan of niet.

  • Sheila schreef:

   Irritant hè. Vraag je om advies, krijg je soms alles behalve dat!

   Met deze maatschappij mag een baby nog best lang in een basket. Maar ja, hij moet er nog wel in passen. Dus thumbs up! Ging die vlucht verder goed? Kon ze lekker doorslapen?

   En je hebt zeker gelijk. Dat mag iedereen inderdaad lekker zelf bepalen 🙂

  • Sheila schreef:

   Dankjewel!

   Inmiddels had ik er één gekocht. Juist ook om mee te nemen naar Amerika. Ik hield er alleen geen rekening mee dat mijn zoon dat ding helemaal niet op wilde. Missie compleet mislukt. Had ik me al die fora moeite kunnen besparen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *