De mooiste manier om Monument Valley te ontdekken

Monument Valley is een uniek stuk natuur en één van mijn favoriete Amerikaanse parken. Monument Valley klinkt je misschien niet bekend in de oren. Máár… je kent het vast dankzij diverse western films. Of misschien ken je het dankzij dé Marlboro sigaret rokende cowboy van de vroegere reclames van Marlboro Country. Terwijl klasgenoten popsterren aan de muur hadden, hing ik posters op van deze stoere cowboys. En dat terwijl ik nooit gerookt heb. Maar dankzij die cowboy kwam Monument Valley op mijn bucket list.

Monument Valley

Monument Valley is gelegen op het Colorado Plateau. Binnen dit gebied komen 4 staten bij elkaar; Utah, Arizona, New Mexico en Colorado. Het schitterende Monument Valley vind je in het zuid oosten van Utah en de noordergrens van Arizona. Monument Valley kenmerkt zich door haar rode kleur (dankzij ijzeroxide) en unieke rotsformaties. Het is een Navajo Tribal Park in plaats van een National Park, omdat het gebied de Navajo Indianen toe behoort. Vanuit de ‘bewoonde wereld’ duurt het ongeveer 3 uur voordat je Monument Valley bereikt. En lange rit om alleen maar een park te bezoeken voor Nederlandse begrippen, maar Monument Valley is het absoluut waard.

Bucket list

Mijn bucket lijsten zijn er om af gestreept te worden, dus inmiddels heb ik Monument Valley twee keer bezocht. En hierbij heb ik het landschap niet per auto ontdekt of ter voet. Nee, met die Marlboro cowboy in gedachten, wilde ik het anders doen. Dus ontdekte ik Monument Valley ter paard! En ja, ook de tweede keer. Want oh… wat is Monument Valley schitterend vanuit cowboy perspectief!

Indiaanse gids

Vanuit het bezoekerscentrum van Monument Valley regel je entree om het gebied per auto te betreden. Of je kan er terecht voor routes om te hiken. Maar om te gaan paardrijden word je verwacht bij kleine cabines op het parkeerterrein van het bezoekerscentrum. Makkelijk om over het hoofd te zien. Vanuit daar word je echter meegenomen naar de stallen, waar paarden op je wachten. Althans, het is verstandig om je enkele dagen van tevoren te reserveren. Zo weet je zeker dat er een paarden (passend bij je niveau) én een gids beschikbaar is. Juist omdat het park behoorlijk afgelegen ligt, wil je niet het risico lopen dat je (wat dat betreft) voor niets bent gekomen. Paardrijden kan niet zonder begeleiding van een Indiaanse gids en er zijn maar twee organisaties die toers bieden. Ik boekte beide keren bij Sacred Monument Tours.

Sentinel Mesa

Ik herinner me nog goed hoe ik de eerste keer het iconische landschap tegemoet reed. Het is 2011, vroeg in de ochtend om de ergste hitte voor te zijn. We hebben gekozen voor een toer van 2 uur. Deze rit maken we samen met vrienden, met wie we samen reizen. Omdat zij beginners zijn, wordt de rit stapvoets uitgevoerd. Zelf heb ik nooit les gehad, maar ben door diverse buitenritten relatief ervaren geworden en voel me snel op mijn gemak op een paard. Er staat een gedeelte onder water door zware regenval, waardoor de gids een andere route uitkiest. Eerlijk? Het is me om het even. Elke rotsformatie is schitterend! We gaan langzaam richting de Sentinel Mesa, maar het uitzicht lijkt op oneindig te staan. Wat geniet ik van deze ruwe natuur, de kleur van de rotsen tegen de helder blauwe achtergrond. Er is geen wolkje te vinden aan de lucht, wat zorgt voor een schitterend contrast.

Hoogtevrees

We gaan een rotsformatie op, wat ook betekent dat we langs afgronden lopen. Een route die onze paarden natuurlijk ontelbare keren heeft gelopen. Maar dat maakt het niet minder eng voor onze vriendin en reisgenote Puck. We doen daarom rustig aan, wat natuurlijk ook geen straf is. Onze gids leidt ons naar het einde van het plateau, waar we een schitterend uitzicht hebben. En ja, nu voel ik me echt die Marlboro cowgirl! Hij legt ons diverse dingen uit, terwijl wij alles in ons opnemen en foto’s maken met onze mobieltjes. Het is echt een heerlijke dag. Ik geniet hier ontzettend van en vind het zelfs de mooiste rit ter paard die ik ooit gemaakt heb. En omdat de hele rit in stap gebeurt, ervaar ik het als een ontspannen rit. Na 2 uur genieten, heeft de gids ons weer veilig terug gebracht. Voor herhaling vatbaar? Ja zeker!

Verder

En ik ga dus ook voor die herhaling. In 2013 besluiten we met onze beste vriend uit Las Vegas een road trip te maken door Amerika. En we kiezen er voor om wederom Monument Valley te bezoeken. Het is oktober als we er deze keer weer zijn. Had ik de vorige keer nog een hemdje aan met petje op, nu is er een stevige wind. Ik draag nu een shirt, vest, mijn winddichte regenjas met daar over heen een leren jas plus muts! Omdat ik voor meer actie wil gaan dan de vorige keer en we alle drie rij evaring hebben, kiezen we voor een 3-urige rit. Hierdoor kunnen we ook verder gaan en langer genieten van het landschap.

Stap en draf

Het is prachtig om hier weer te zijn. Deze keer onder een bewolkte, maar mooie lucht. Ik realiseer me op dit soort momenten weer hoe gezegend ik ben dat ik in staat ben om daar te reizen waar ik wil. Net zoals de vorige keer hebben we weer fijne en gezond ogende paarden toegewezen gekregen. We beginnen rustig, maar onze gids gaat over naar een sneller tempo. Nog niet direct in galop, maar we leggen een stuk in draf af. Daar heb ik zeker ervaring mee door alle buitenritten die ik heb gemaakt. Maar… ik heb er niet bij stil gestaan dat dat voornamelijk in bosrijke gebieden plaats vond. Maar Monument Valley heeft natuurlijk geen vlakke ondergrond. We draven stukken en dat wordt afgewisseld met stap. Er wordt niet gegaloppeerd op deze ruwe ondergrond en dat vind ik prima. We moeten namelijk behoorlijk aan de bak deze rit. Het vergt zeker wat van je en dat 3 uur lang.

Hard werken

We stappen over stenen, los zand, rotsblokken en boomstronken. De grond is ontzettend instabiel. Gelukkig luistert mijn paard goed naar wat ik wil. We rijden in de natuur en komen niet eens in de buurt van de wegen waar bezoekers per auto komen. Het is hier ook zo bijzonder, omdat je dit soort formaties nergens anders ter wereld kan zien. Onze gids vertelt verhalen, terwijl we tussendoor de natuur in ons opnemen. Ik geniet wederom optimaal, ook omdat ik me in goed gezelschap bevind. We hebben de grootste pret onderweg. We maken onderweg foto’s van elkaar op de rustige momenten en bergen alles weer zorgvuldig op als onze gids ons weer aan het werk zet. Onze Indiaanse gids brengt ons verder. Het is moeilijk te zien op bovenstaande foto, maar hier ik leid mijn paard over een smalle richel. We klimmen ook rotsformaties op en gaan weer steil naar beneden. En dat vind ik ook zo geweldig aan paardrijden in dit gebied. Je komt zo op hele bijzondere plekken.

Aanrader?

Hoe mooi ook, na 2,5 uur hard werken, voelt het zadel al lang niet meer comfortabel. Ik kan me voorstellen dat volleerde ruiters hier geen last van hebben, maar de laatste keer dat ik paard reed was een paar jaar geleden. We zijn dan ook blij als onze gids weer koers zet richting de stallen. Omdat het laatste stuk vlak is, kunnen we galopperen en daar geniet ik ontzettend van. Maar eerlijk is eerlijk, we zijn alle drie op als we eenmaal zijn afgestapt. En nu kan ik zeggen dat we alle drie nog dagen lang erge spierpijn hadden. Maar omdat deze rit actiever was en we ook echt aan de slag moesten, heb ik ook intenser genoten van mijn omgeving en het feit dat ik aan het paardrijden was. Ook vind ik fijn dat we ook andere rots formaties hebben kunnen zien. Was de spierpijn het waard? Absoluut, wederom. Maar als je zelf een rit boekt, denk dan goed na welk niveau je aan kan en hoe lang je wil rijden.

Tips

 • Houd rekening met het seizoen en kleed je er naar.
 • Vergeet niet je zonnebrandcrème en een zonnebril
 • Slecht weer? Check vooraf of de tocht door gaat.
 • Wees eerlijk over je ervaring, voor een goede match met een paard.
 • Er worden geen zadeltassen meegenomen. Zorg dat alles in je kleding past of neem eventueel een klein rugzakje mee.
 • Trek stevige schoenen aan en een lange broek.
 • Boek je rit vantevoren, zodat je verzekerd bent van een paard/plek/gids op een tijdstip wat jou uit komt.
 • De toers zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen en kinderen onder de 8 jaar oud.
 • Wil je nog nagenieten van het uitzicht, boek een kamer in het enige hotel in Monument Valley zelf.

Comments

comments

10 gedachten over “De mooiste manier om Monument Valley te ontdekken

 1. Veronique Balcaen schreef:

  Staat ook op mijn lijstje om er heen te gaan en nu zeker! Helaas geen paardrij ervaring dus word anders.
  Heb je het boek ‘ mijn indianennaam
  Is blanke appel’ al gelezen? Speelt zich daar ook af als ik me niet vergis. Mooi boek en heb je zo uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *