De perfecte Instagram feed; wil ik dat wel?

Ik ben niet goed wat betreft het laten zien van de perfecte Instagram feed. Want je ziet ze voorbij komen. Schitterende feeds met foto’s die perfect op elkaar zijn afgestemd, ontzettend doordacht zijn met op de achtergrond het perfecte natuurgebied (vanuit de perfecte hoek, never mind dat we de lokale flora en fauna verstoren), in het perfecte jurkje (maar reis je dan met een karavaan rond als je voor elke foto een nieuw jurkje aan hebt op reis?) of in het perfecte huis (met witte muren natuurlijk).

Het perfectioneren van Instagram

Jo vroeg zich (een tijd terug inmiddels) bij haar Instagram post af hoe anderen dat nou deden. Want het kostte haar best moeite om iedere dag te posten om te groeien. Om haarzelf een steuntje in de rug te geven, heeft ze een app gedownload die zou moeten helpen. En dat zette me aan het denken. Hoe belangrijk vind ik het nou om zelf een perfecte feed te hebben. Past dat nou echt bij me en zou ik een app gebruiken om daar een studie van te maken en mezelf te perfectioneren op social media met als gevolg een tig aantal volgers erbij?

Kunnen of willen?

Momenteel reis ik door Nieuw Zeeland met mijn gezin voor een periode van 3 maanden. De perfecte gelegenheid om natuurlijk een feed te creëren met een niche die nét wat anders is dan wat je thuis ziet. Maar kán ik dat eigenlijk wel? En wíl ik dat nou echt?

Verre van perfect

Ik denk dat kunnen en willen erg dicht bij elkaar liggen. Als ik natuurlijk een gelikte instagram feed zou willen en daar tijd in zou steken (en mijn man vaak genoeg op sleeptouw zou meenemen nadat ik hem een spoedcursus heb gegeven hoe-zet-je-je-vrouw-het-beste-op-de-foto-en-vanuit-welk-perspectief-moet-ik-dan-werken-terwijl-ik-ook-zorg-voor-een-perfecte-achtergrond-en-rekening-houd-met-een-originele-compositie-goedgekeurd-door-je-vrouw), zou ik echt een heel eind komen. Niet veel volgers weten dat ik namelijk ook fotografeer (voordat ik moeder werd had ik regelmatig betaalde opdrachten, maar ik kies er tegenwoordig voor om er minder actief mee bezig te zijn). Maar, ik ben niet perfect. Ik ben verre van perfect. Ik houd van het ongedwongen leven, de momenten die ondoordacht zijn en spontaan. In alle eerlijkheid, heb ik mijn Instagram vooral voor mezelf. Ik wil mijn volgers (voor degenen die het interesseren) graag meenemen op míjn avonturen, míjn fijne momenten en míjn favoriete (nieuwe) plekjes. Ik zie het als snapshots van momenten uit mijn leven die ík wil bewaren en wil herbeleven.

Mijn niet instagram waardige reisstijl

Begrijp me niet verkeerd. Ik zie prachtige feeds en vind het maar knap als iemand één stijl kan aanhouden, om te beginnen. En logisch ook dat dat meer volgers genereert. Je hebt bijvoorbeeld één stijl of een bepaalde niche en ik snap dat mensen dat graag terug zien. Zelf volg ik ook een paar van dat soort feeds. Omdat ik ze gebruik als inspiratie voor mijn fotografie of mooie reis plekken wil ontdekken. Maar dat perfecte dat vind je bij mij niet. Al zijn reis feeds populair en reis ik nu dus voor een paar maanden door Nieuw Zeeland. Ik ben in de gelegenheid om dat nu te doen. Maar ik ben een backpacker. Ik reis met een rugzak, struin hostels af, afwisselend met airbnb’s en couchsurfing en neem mijn 2 mannen en kinderen op sleeptouw. Ik verblijf niet in mooie hotels, baad niet in schitterende zwembaden, lunch niet in hotspots en flaneer niet over boulevards. Ik reis met 2 lange broeken, 4 hemdjes, 2, shirts, 34 shirts met korte mouwen, 2 korte broeken, enkele jurkjes, wandelschoenen, teva’s en crocs teenslippers. Ik poseer niet in mooie outfits die mee wapperen in de wind. Ik ben niet lang genoeg op één plek om te fotograferen bij het perfecte licht (of het moet toevallig net op dat moment zijn) en wil geen tijd maken om 100 pogingen te doen om een instagram waardige foto te krijgen. Daarbij is het moment dan allang voorbij (en het levert me chagrijnige mannen op). Ik wil gewoon vastleggen wat me gelukkig maakt, zonder na te denken hoe dat er goed uit ziet voor mijn volgers. Ik wil gewoon een foto plaatsen van elk mogelijk onderwerp, zonder na te denken of het eigenlijk wel past in het thema. Ik wil graag dat je met méé reist, in plaats van dat je het gevoel krijgt dat je naar een vakantie brochure zit te kijken. Zo reis ik namelijk ook graag met anderen mee. Ik houd er wel rekening mee dat ik één filter gebruik en.dat ik zelf de foto mooi vind…. maar dat was het eigenlijk.

Druk

Ik koop geen volgers, zit niet in bepaalde groepen met spelregels om zo nog meer volgers te generen en volg ook niet iemand anders in de hoop dat ik word ’terug gevolgd’. Ik ben er niet op die manier mee bezig. Ja, het lijkt me super om meer volgers te krijgen, zodat mijn blogs wellicht ook meer gelezen worden en ik gewoon meer mensen kan bereiken met mijn artikelen. Maar dat moet vooral spontaan gebeuren. En het liefst word ik ook gevolgd door mensen die me echt graag volgen. Niet in de hoop dat ze terug gevolgd worden. Maar omdat je misschien iets ziet in mijn foto’s wat je aanspreekt of omdat we iets delen. Ik wil er ook niet mee bezig zijn om mijn feed aantrekkelijk te maken voor meer volgers. Ik denk dat er een bepaalde druk achter zit en de perfecte instagram feed is al zo onrealistisch. Ik las ooit interviews met IG influencers met tig volgers. Hierin werd eerlijk gedeeld dat zodra je een X aantal volgers hebt bereikt, je vaak ook onderdoor gaat aan die druk die er bij hoort. Leuk dat je op uitnodiging naar het buitenland mag, maar als je alles zo perfect digitaal moet vast leggen en je alleen maar regen hebt of vervolgens alleen ‘maar’ 1000 likes hebt gekregen op je foto, is blijkbaar voor velen de hele dag verpest. Ook wordt vaak de natuur of lokale gebruiken geschonden om die perfecte foto te krijgen. Ook vind ik het best jammer dat veel jongeren influencer zijn als een beroep zien en daardoor heel digitaal bezig zijn om die perfecte feed te creëren. Nee, dat is absoluut niet wat ik wil. Ik wil niet bezig zijn met mijn volgers, met name als ik reis. Ik wil bezig zijn met leven.

Imperfectie

Ik wil gewoon graag dat mijn feed reflecteert wie ik ben en authentiek blijven. Dat kan natuurlijk ook met de perfecte feed, want authentiek zijn betekent voor iedereen wat anders. Maar mijn fees is eigenlijk precies zoals ik blog, zoals ik al eens vertelde. Ik poseer heus wel eens voor een foto, maar zeer doordacht is dat niet. Ik heb gewoon aan wat ik aan heb, wil gewoon een mooie plek delen en die in mijn feed hebben zodat ik er later nog eens naar kan kijken. Ik wil genieten van mijn leven, zonder dat het digitaal wordt beheerst. Ik wil mijn avonturen delen, puur en oprecht. Ik wil niet eerst bezig zijn met het opruimen van mijn huis, voordat ik iets op de foto zet (al leg ik heus wel een servetje of kinderspeelgoed even uit het zicht). Er is overigens niets mis met een perfecte feed, als dat wel jouw ding is. Doe vooral lekker waar jij je goed bij voelt. Waak er alleen voor dat het niet je leven beheerst, zou ik zeggen. Maar die perfectie is gewoon niet aan mij besteed. Ik ben tevreden met mijn imperfecte Instragram account en mijn eigen #sheilatravels die ik jaren geleden bedacht (en vind het eigenlijk jammer dat anderen die # ook wel eens gebruiken) en vind het persoonlijk perfect zoals die is.

En jij?
Wat vind jij van de perfecte instagram feeds? Volg je mijn account en vind je hem ook authentiek? Of heb je nog het idee dat alles wel heel erg doordacht is?

Comments

comments

36 gedachten over “De perfecte Instagram feed; wil ik dat wel?

 1. Maai schreef:

  Ik volg beide. Merk dat ik toch wel graag kijk naar perfecte plaatjes. Maar anderen, jou bijvoorbeeld volg ik dus om de persoon. Wat ik dus net zo leuk vind. Zelf heb ik soms de drang om ook perfect te zijn maar merk dat het me eigenlijk de energie niet waard is. Ik wil niet betalen voor speciale bewerkingen in mijn ig feed. En ik plaats vooral momenten waar ik zelf blij van word. De ene keer veel, dan weer weken niks.

 2. Evelyne schreef:

  Mijn Instagram dient om fotomomenten te delen met de wereld. Of die perfect zijn, daar veeg ik mijn kont aan om het lelijk te zeggen. Ik deel wel al eens een foto die ik neem met mijn camera op Instagram, maar merendeel zijn het gewoon genietmomenten die ik neem met mijn gsm. Gewoon een simpel filtertje er over en klaar. Instagram is voor mij gewoon een leuke app waar je foto’s op kan delen.

 3. Michelle schreef:

  Ik deel foto’s van dingen, plaatsen, momenten wat ik op dat moment beleef. Of ze perfect zijn? Tja wat is perfect he. Iedereen zal daar een andere waarde aan geven. Zelf vind ik het belangrijk dat iemand plezier heeft aan zijn eigen instagram feed. En als je er plezier aan beleeft om het zo perfect mogelijk te maken met filters, onderwerpen en plaatsen. Go for it! Mijn leven is uiteenlopend en ik wil alles delen, dus de ene dag zie je een natuur foto en de andere dag een foto van mijn dochter, onze hond, onze hotspot, een kopje koffie, een interieur foto, mijn gestretchte oren, een selfie.. van alles dus. Wel probeer ik altijd scherpe en lichte foto’s te plaatsen.

  En eerlijk gezegd verkies ik de ‘echte’ ‘rommelige ‘ feeds boven de perfect gestylden.

 4. Antoinette schreef:

  Ik kan me voorstellen dat als je zoals velen op IG een bedrijfje hebt je graag datgene wat jij in de markt wil brengen zo mooi mogelijk wilt presenteren. Je wilt een zo groot mogelijk publiek bereiken en dan ga je je natuurlijk bezig houden met het perfecte plaatje en alle ins en outs om maar zoveel mogelijk volgers aan te trekken waar dan mogelijk weer opdrachten uitrollen. Je ziet toch vaak als je de informatie boven die perfecte feeds leest dat je te maken hebt met een stylist, model, ontwerper, dietist en noem maar op.
  Ik volg ook best een aantal van dat soort accounts omdat ik ook best graag naar mooie plaatjes kijk.
  Ik heb wel eens ergens gelezen dat je ook volgers, reacties en likes kunt kopen. Dat vind ik persoonlijk wel een beetje treurige acties, bedrijfje of niet.
  Mijn eigen feed is een ratjetoe van allerlei dingen die ik zelf leuk vind om te posten. Soms ook gewoon onzin. Ik volg ook geen mensen in de hoop terug gevolgd te worden. Hoewel ik het natuurlijk wel heel leuk vind als iemand die ik heel tof vind mij ook terug volgt. Maar ik volg alleen feeds en personen die ik oprecht leuk en inspirerend vind.
  Ik vind jouw accounts op ig zeker authentiek. Waarom? Omdat het Sheila is, jouw leven, jouw mooie momenten die je met ons als volgers deelt. Ik vind jouw foto’s altijd een feestje, wat het onderwerp ook is.

  • Sheila schreef:

   Leuk om weer van je te lezen! En ja tuurlijk, als het je bedrijf is, moet je ook wel. En grote bedrijven hebben daar ook een team voor. Maar tegelijkertijd beïnvloedt dat juist ook de jonge meiden. En je leest steeds meer hoeveel stress zij ervaren, vooral vergeleken met onze jeugd. Want als je dan denkt dat je er pas bij hoort als je insta perfect is of minimaal 10k volgers hebt, lijkt me dat ook niet gezond.

   Dat kopen vind ik ook bizar. Er zijn ook groepen waar je je bij kan aanmelden. Iedereen wordt dan volger van jouw account en moet op elke foto direct reageren met minimaal 5 woorden. Om het ‘echt’ te laten lijken. Dat betekent ook dat jij andersom dat ook bij de rest moet doen. En vervolgens ben je een halve ochtend daar mee bezig. Mijn God, dat is toch triest?

 5. irene | tussenmarsenjupiter schreef:

  Ik vind dat iedereen maar moet doen waar ie gelukkig van wordt en als dat een perfecte feed is, is dat oké en als dat een rommelige feed is, is dat ook oké. Ik vind het bijvoorbeeld super fijn om bezig te zijn met mijn foto’s en ze te bewerken. Gewoon omdat ik het leuk vind. Ik denk wel dat mijn feed vrij consistent is en bij elkaar past maar ik ga het eerlijk gezegd ook niet erg vinden als er eens een foto niet bij past. Persoonlijk kijk ik ook zelden naar de hele feed van een persoon dus het boeit me niet zoveel of alles mooi bij elkaar past of niet. Ik kies daar ook geen accounts op uit. Ik vind het veel leuker dat ik de mens achter de foto wat leer kennen. Dus het mag van mij echt een tot in de puntjes verzorgde foto zijn, als ik maar een beetje een beeld heb van wie de persoon erachter is 🙂
  Volgers kopen vind ik onzin want dat zijn volgens mij geen echte mensen en wat heb je daar dan aan?

  • Sheila schreef:

   Ik vind jouw feed echt leuk. Je hebt een eigen stijl en denkt na over je foto’s, maar het ziet er niet geforceerd uit. En het is persoonlijk. Als ik denk aan de weinige mensen die ik volg die een mooie feed hebben, maar toch persoonlijk zijn, hoor jij in dat rijtje thuis.

 6. Villasappho schreef:

  Ergens heb ik nog een account maar steeds heb ik er geen zin meer aan. Al die neppen mensen die langskomen al die perfecte foto’s die ze vast zelf niet gemak hebben. Het is niks voor mij.

  • Sheila schreef:

   Ik werd eens gevolgd door een bekende Instagrammer en dacht ook meteen… waarom zou hij mij volgen. De volgende dag gekeken (puur omdat dit dus toevallig opviel) en hij had zich weer ontvolgd. Dan is het echt in de hoop dat ik hem ook ga volgen. Asljeblieft zeg. Waar ben je dan mee bezig?

 7. Maaike schreef:

  Ik vind jouw feed hartstikke leuk en interessant. En, vooral heel ‘eigen’. Je ziet op op instagram veel perfecte feeds maar velen doen elkaar ook na. Dat is jammer. Dus doe vooral lekker wat jezelf wilt met instagram. En daar ben je best goed in volgens mij. Ik plaats zelf vrij weinig op instagram. Ik overweeg er zelfs mee te stoppen. Maar vind het jammer dat ik dan leuke accounts zoals die van jou dan niet meer kan volgen. Ik kan de vraag ‘wat wil ik nou precies met instagram? ‘ dus nog niet goed beantwoorden ?

 8. Mona schreef:

  Zo grappig want jouw feed(s) vind ik juist altijd perfect! Het is ook wel een beetje relatief natuurlijk… Ik zeg dit echt niet om te slijmen (jeetje wat doe ik dat veel namelijk op jouw blog, maar ik blijf het menen) maar als ik jouw feed(s) zie vind ik het heerlijk om naar te kijken. Het zijn én goede foto’s, én erg samenhangend, én veelal komen de kleuren overeen waardoor het nog samenhangender eruit ziet, én heeft een persoonlijk tintje. Dat is voor mij een perfecte feed. Ik krijg dat dan weer niet voor elkaar op dit moment haha. of ik het doordacht vind, nee… zeer zeker niet. Jij hebt gewoon je stijl en dat zie je terug op Instagram. Volledig authentiek dus als je het mij vraagt.

  Het is daarnaast ook maar net wat je met Instagram wilt natuurlijk. De een wilt wel een perfecte feed bereiken en tig followers, de ander wilt gewoon persoonlijke kiekjes delen en geeft niet zoveel om de nummertjes en dan alles daar tussenin natuurlijk nog.

  Waar ik het overigens volledig mee eens ben is het verstoren van de flora en fauna om even dat perfecte plaatje te krijgen. Leave no trace vind ik ZO belangrijk. Ik ben blij zat met mijn foto’s die ik braaf vanaf de wandelpaden maak, beetje leren hoe je je camera (of telefoon) moet vasthouden en bedienen, de juiste hoogte kiezen en wellicht hier en daar een beetje croppen en klaar is kees.

  • Sheila schreef:

   Hahahaha, serieus? Ik vind dat dus meer met die van jou met al je hikes. Je hebt ook veel likes en je merkt echt dat mensen je volgen omdat je gewoon één thema hebt. En die foto’s zijn heel natuurlijk en niet zo van… ik heb net 300 edelweis bloemen geplet om op die ene rots te komen voor de perfecte foto met zonsondergang 😉 Fijn dat jij dat ook niet doet. Het is gewoon respectloos soms hoe ver mensen gaan. Ik las ooit dat een koppel van een berg was afgevallen, omdat ze te ver naar achteren stapten voor de perfecte selfie.

   Maar dankjewel. Echt leuk om te horen.

 9. Jenn schreef:

  Mijn feed is verre van perfect, ik deel gewoon foto’s die ik wil delen, en verder denk ik er ook niet over na. Ik vind de meeste ‘perfecte’ feeds ook totaal niet origineel, dus ik volg er ook niet veel. Ik kijk eigenlijk vooral naar mijn TL en ik ga sowieso niet vaak naar iemands profiel, dus die feed daar zie ik toch niks van.

 10. Sammie schreef:

  Ik volg je op Insta juist omdat ik het leuk vind dat het zo persoonlijk is. En ook al doe je er niks voor, je foto’s, je feed, is wel heel herkenbaar en toch wel in dezelfde stijl. Ik vind niet dat ik de perfecte feed heb, maar ik vind het wel leuk om mooie foto’s te delen en te zien. Ik deel geen random kiekjes, dat doe ik in stories. Wel veel foto’s van ons interieur omdat ik dat heel erg leuk vind en hoewel het er altijd opgeruimd uit ziet op de foto’s doe ik daar niet veel voor. Het is eigenlijk altijd wel opgeruimd bij ons. Behalve op de was kamer en de zolder 😀

  • Sheila schreef:

   Ik vind het leuk dat je me volgt. Jouw feed is gewoon mooi. Je kan echt zien dat je een stijl aan houdt en dat je gewoon tijd neemt om foto’s te nemen van je mooi woning. En dat je er zelf erg blij van wordt en daar word ik altijd vrolijk van 🙂 Je huis ziet er altijd zo mooi opgeruimd uit.

 11. Louise schreef:

  Ik gebruik niet eens maar 1 filter, dus ik ben nog erger dan jij :’). Mijn feed is ook een zooitje, maar ik ben ook niet echt bezig met het maken van een perfecte collage. En ik vind jouw insta leuk! Maar ik kan ook wel genieten van een hele doordachte account. Daar zit immers ook heel veel tijd en hart in.

 12. Saskia schreef:

  Ik ben daar dus totaal niet mee bezig… Meer met het schieten van een mooi plaatje, niet of hij wel in m’n feed past. Daar haal ik voldoening uit, een mooie foto die ik kan plaatsen en goed weergeeft wat ik bedoel/meemaak. Het is dan volgens mij ook best een rommeltje, maar ik plaats lekker wat ik wil 🙂

 13. Johanne schreef:

  Ik vind jouw grid er wel gelikt uit zien hoor! Foto’s passen mooi bij elkaar en geven een fijn inzicht in je leven. En sinds mijn post hierover heb ik iets meer een richting gevonden. Ik ga niet voor de beste foto, of de mooiste grid, maar meer voor tekst. Het plaatje erbij is mooi, maar ik streef niet naar perfectie. Dat is wat mij betreft niet haalbaar en misschien ook een beetje saai. Bovendien heb ik er de skills ook niet voor. Dus dan maar uitgaan van mijn kracht: tekst :D.

  Overigens volg ik zelf ook liever mensen dan mooie foto’s. Heb een paar dagen geleden zelfs een hele lading van die grote & perfecte accounts eruit gehaald.

   • Sheila schreef:

    Hahaha!

    Dankjewel en grappig om te lezen dat je hem wel gelikt uitziet. Het is natuurlijk erg persoonlijk en ik let wel op leuke of mooie foto’s. Maar gewoon omdat ik dat wil, niet omdat ik nou wil bewijzen dat ik een hoge berg heb beklommen of een hobbit heb gespot. Leuk om te lezen dat jij inmiddels al beter je weg er in hebt gevonden. Dan wordt je feed ook vanzelf sterker. Volgens mij is dat gewoon dé basis.

 14. Daenelia schreef:

  Ha! Ik heb net IG van mijn telefoon afgehaald omdat ik vond dat ik er eigenlijk niks nuttigs mee deed. Ik deel veel foto’s met familie en kennissen, maar dan meer direct. Wat ik zelf jammer vond was dat ik minder vaak me mijn fotocamera op stap ging. Nu ik dus geen fotos meer maak met mijn mobiel, hoop ik weer echt mooie foto’s voor mezelf te gaan maken. Zodra ik weer eens tijd heb.

  • Sheila schreef:

   Oh, Insta er af gooien vind ik ook weer zoiets. Ik ben mijn andere account begonnen toen mijn zoontje was geboren. Dus het is ook echt mijn feed met zijn leven vanaf geboorte. Echt een fijne verzamelplek waar ik voor mezelf lekker door heen kan scrollen. Daar wil ik niet van af 🙂

 15. saskia schreef:

  Mooi geschreven!! En het ben het helemaal met je eens. Ik vind elke volger extra super leuk. Als deze volger volgt omdat hij/zij mijn foto’s leuk vind.
  Ook ik heb een verre van perfecte feed, maar juist dat maakt dat mijn feed bij mij past. Ik ben ik, en ik ben niet perfect 😉

 16. Cynthia schreef:

  Ik vind de ‘perfecte feed’ natuurlijk mooi om te zien. Ik echter, post ook liever gewoon zoals ik ben. En dat is niet zo percect, haha! En ik heb een bedrijf. Maar goed, mijn feed maakt mij authenthiek. Toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *