Een gletsjer in het regenwoud, de schoonheid van Franz Josef

Er is niet veel veranderd sinds mijn laatste bezoek aan het dorpje Franz Josef in 2009. Een dorpje in de ‘glacier region’ op het zuider eiland. Net zoals toen bestaat het vrijwel uit maar één straat, al zijn er een paar dingen bij gekomen. Franz Josef heeft zo’n 300 à 400 inwoners, terwijl het duizenden reizigers ontvangt in het hoogseizoen. En dat is geheel begrijpelijk. Want dit glacier gebied behoort zelfs tot UNESCO World Heritage Area en dat is niet voor niets. Maar wat maakt Franz Josef dan zo bijzonder, vraag je je natuurlijk af.

Nieuw Zeeland beschikt over een schitterende natuur. Dat er ook gletsjers zijn, weten minder mensen. Maar dat deze gletsjers ook nog omringd worden door regenwoud, dat weten nóg minder mensen. Ik heb wat met regenwouden. Ook met bergen. En daarom voel ik me helemaal thuis in Franz Josef (en wordt het dus bezocht door duizenden toeristen). En noemen we dit voor 5 dagen onze ’thuis’. Want het is behoorlijk uniek om een glacier te kunnen zien, omringd door een regenwoud!

YHA hostel

We kiezen voor YHA Franz Josef waar we 4 nachten verblijven. Een fijn hostel en is precies wat je van een YHA hostel mag verwachten. Een receptie met professionele en vriendelijke medewerkers, een grote en complete keuken, goede matrassen, hufterproof (vertaal dat maar eens in het Engels) meubilair, schone kamers, een gezamenlijke ruimte en schone badkamers. Er zijn maar 2 kamers met een balkon en wat een geluk… onze familiekamer heeft er één. De kinderen voelen zich direct thuis in de tv kamer, waar genoeg dvd’s met kinderfilms te vinden zijn. Ja, dit is onze holiday home voor de komende tijd.

Glacier Region via Haast Pass

Glacier Region is mijn favoriete gebied van Nieuw Zeeland. Het begint al als je het tegemoet rijdt via Haast Pass (één van Nieuw Zeelands schitterendste routes). Vanuit een hele andere omgeving rijd je zo langzaam het regenwoud in wat steeds meer dichter begroeid raakt. En dan plotseling zie je de beroemde bergketens tevoorschijn komen. En wat is dit toch intens prachtig! Ik vind niets mooiers dan de combinatie van ruige bergen en regenwouden, dus dat verklaart waarom ik hier heel graag verblijf. En ook hier, net zoals bij de Milford Sound, kan ik geen woorden vinden die de schoonheid van dit bijzondere stukje natuur omschrijven. Wel moet gezegd worden, je mist de complete schoonheid van dit gebied als je bewolkte dagen hebt! In dat geval zijn de bergen totaal niet zichtbaar en zie je alleen een gedeelte van de regenwouden. Dus wat een geluk dat wij met een heldere lucht dit bijzondere plaatsje binnen rijden.

Franz Josef Glacier

Ondanks dat Franz Josef een heel klein plaatsje is, is hier veel te doen in de directe omgeving. Om te beginnen, kan je hier natuurlijk niet zijn geweest zonder de Franz Jozef glacier te aanschouwen. De parkeerplaats bereik je in 5 minuten met de auto. Vervolgens is het tegenwoordig een wandeling van 1,5 uur (heen en terug) om zo dicht mogelijk bij de gletsjer te komen. En daarbij moet wel het informatie bord in de gaten worden gehouden, waarop staat of het pad die dag wel toegankelijk en veilig is bevonden. Het is een zonnige dag en met de kinderen in de draagzak en rugzak, gaan wij op pad. En al snel zie ik het grote verschil sinds ons bezoek in 2009. De gletsjer is ontzettend gekrompen. Zo liep ik toen door een vallei van stenen (wat een eeuw daarvoor nog gletsjer was) richting de gletsjer. Langs de rivier van gletsjer water kon ik uiteindelijk de gletsjer aanraken. Zelfs beklimmen (wel met een gids en de juiste materialen). Die mogelijkheid is er absoluut niet meer. De vallei mag niet meer bewandeld worden en het pad voert ons nu langs de rotswand. Ook is de gletsjer zo ver terug getrokken dat je er niet meer ter voet kan komen. Ook omdat dit te gevaarlijk is. De gletsjer kan alleen vanaf een afstand bekeken worden. Wil je er wel hiken, dan kan kom je er alleen per helikopter. Ik vond dit ontzettend confronterend. Nog niet eerder kon ik met eigen ogen echt de gevolgen van de aarde zien en vergelijken met iets wat er eerder was. zien wat het opwarmen van de aarde doet. Ik zal eerlijk toegeven dat ik hier best emotioneel van werd en een traantje heb weg gepinkt. Mijn kinderen hebben nu de Franz Josef glacier gezien en wie weet… als ze ooit zelf terug komen is de kans aanwezig dat die niet meer bestaat.

P.S. Ik moest even op facebook zoeken, maar vond een foto van ons voor de Franz Josef glacier in 2009. Ter vergelijking, zie je natuurlijk een foto van hoe het er nu uit ziet. De foto kan niet meer gemaakt worden van dezelfde hoek, omdat ik de vallei (ook te zien op de recente foto) dus niet meer in mag lopen.

Drankje

In de avond gaan vriendlief en ik er op uit voor een drankje. Het is fijn om in een plaatsje te zijn waar je de auto kan laten staan en alles op loopafstand is. In het algemeen eindigen we in hostels die (net) buiten het centrum zitten. Maar in Franz Josef is alles centraal gelegen natuurlijk. We zien de zon ondergaan achter de bergen en de avond kleurt roze. Ja, ik geniet hier echt van.

Lake Mapourika

De zon schijnt en in de middag besluiten we spontaan om te gaan zwemmen in Lake Mapourika. Het is helaas geen meer met helder water, zoals vrijwel alles hier is, maar heerlijk verfrissend is het wel. Het is ongeveer 10 minuten rijden vanaf ons hostel. We vinden een pad naar een fijn strandje. Geen zand, maar fijne steentjes. Het strand is smal en je wordt omringd door de woeste bomen van het regenwoud, terwijl je in de verte bergen ziet. Ondanks dat er een paar mensen zijn, voelt het dus alsnog erg intiem. Het water is nog lang niet opgewarmd, maar dat deert ons niet. De afgelopen maanden hebben we zo veel regen en koude dagen gehad, we zijn allang blij met elk moment dat we het wel lukt om buiten te zwemmen. Dus genieten we. Dit meer is absoluut een aanrader als je even een (goedkope) break wil!

Movie Day

De volgende dag begint bewolkt, maar het wordt steeds zonniger. De zon brandt op onze huid en ik ben blij dat niet vandaag hebben besloten om de hike te lopen. De kinderen hebben drukke dagen gehad en we maken er een film dag van. Bij de receptie zijn dvd’s te krijgen en het hostel beschikt over een ruime tv kamer die je kan afsluiten. Ideaal voor ons en de kinderen vinden een dagje film kijken heerlijk. Zoonlief heeft al snel door dat hij telkens dvd’s moet wisselen bij de receptie als hij iets anders wil zien. En dat doet hij dan ook… alleen! Ik ben zo trots als ik zie hoe dit jongetje van net 4 in zijn eentje de tv kamer uit gaat, de gezamenlijke ruimte door loopt, een zware deur handig open weet te krijgen en de dvd op de receptiebalie legt. Vervolgens pakt hij de rand vast, zoekt met zijn voeten steun bij de stenen muur, werkt zichzelf omhoog en neemt dan een nieuwe dvd in ontvangst, Hij zegt netjes ’thank you’ en klimt weer naar beneden. Dan moet hij een kleine aanloop nemen om de zware deur weer open te krijgen en zo vindt hij zijn weg terug. Ja, ik ben zo ontzettend trots hoe hij dit maar even in zijn eentje regelt!

Solo tijd

Ik ga in de ochtend van deze zonnige dag Franz Josef in. Ik bezoek daarbij kort het kleine witte kerkje ‘Our Lady of the Alps’. Mooi hoe het tegen de rand van het regenwoud staat. Ook loop ik de Terrace Walk in, een pad die je dicht door het regenwoud brengt. Ik ben de enige in het woud en ik merk dat het pad niet vaak bezocht wordt. Op een gegeven moment wordt het pad onderbroken door omgevallen bomen en ik besluit niet verder te gaan. Eigenlijk wilde ik de Tunnel Walk lopen, maar de tunnel staat helaas onder water. Dit zou wel de plek moeten zijn waar je glow worms kan zien! Mocht je eens in de buurt zijn en ze tot dan toe gemist hebben. Hoe dan ook, het is fijn om even alleen te zijn. Ondanks dat ik niet direct in de buurt een korte walk heb kunnen doen.

Vlucht over de glaciers

In de middag besluiten manlief en ik over de glaciers en Mount Cook te vliegen. We twijfelen nog of we een helikopter vlucht moeten boeken of om een iets groter vliegtuig waarbij iedereen een eigen raampje heeft om ook daadwerkelijk iets te zien. Omdat ik maar 1,50 meter ben, wil ik niet het ‘risico’ nemen dat ik op eindig op een plek waar ik weinig zie. Dus besluiten we voor een vliegtuig te gaan met plek voor 6 passagiers. We krijgen 10% korting met onze YHA lidmaatschap en gaan in de middag de lucht in. We kiezen ook voor de langste vlucht en oh… wat is het prachtig om de gletsjers, maar ook Mount Cook en Lake Tekapo van boven af te zien! De besneeuwde toppen steken sterk af tegen de helder blauwe lucht en je ziet de openingen tussen de gletsjers, waar je kan (begeleid) kan hiken. Wat een schoonheid! En wat een geluk dat we hier tenminste mooi weer hebben, omdat dagelijks vluchten geannuleerd worden door weersomstandigheden. Hier hadden we in 2009 geen budget voor, dus wat fijn dat het deze keer wel lukt. Het is prachtig om deze bijzondere bergen van boven af te zien. Met name om de track te zien die ik een maand terug heb gelopen in de vallei aan de andere kant van de bergketens. We landen veilig op de grond en krijgen ook een certificaat van onze piloot. Een leuk souvenir!

Fox Glacier

Op onze laatste hele  dag is het licht bewolkt, maar toch nog warm. We beginnen daarom met een korte hike naar Fox Glacier. Vriendlief blijft in het hostel om te relaxen. De gletsjer is momenteel niet van ‘dichtbij’ te bezichtigen. Begin november is er in Nieuw Zeeland zo veel regen gevallen en dit heeft ook gevolgen gehad in de glacier region. Er zijn verschuivingen geweest waardoor de rivier is geblokkeerd, wat weer voor gigantische schade heeft gezorgd voor de route naar de Fox gletsjer. De gletsjer is momenteel alleen te bezichtigen vanaf Glacier View Road. Aan het einde van deze weg loop je à 10 minuten naar een uitkijkpunt. Vanaf daar zie je tussen het regenwoud Fox gletsjer in de verte liggen. Of, uiteraard, je bekijkt het vanuit de lucht.

 

Lake Matheson

Hierna bezoeken we Lake Matheson. Als je dit meer bereikt op een windstil moment op een heldere dag, kan je de perfecte reflectie foto maken van de bergen! Erg bijzonder dus. Het is bewolkt en windstil is het al zeker niet. Toch besluiten we om te gaan. Lake Matheson bevindt zich toch in een  mooi gebied en ik wil graag een (korte) wandeling ondernemen vandaag. En genieten van het moment dat het droog is. Daarbij, ook hier moet je over een ‘swingbridge’ en ik word gewoon blij van tochten over dit soort bruggen. Wie dat bedacht heeft, moet ook in Nederland gaan werken!

Glacier Pools

Wat ook nieuw is in Franz Josef, zijn de hotpools. En omdat ik zo genoot van de thermaalse zwembaden in Hanmer Spings, ben ik hier ook benieuwd naar. Dochterlief moet haar dutje doen en manlief kan er ook één gebruiken. Hij blijft in het hostel met onze dochter en vriendlief gaat met ons mee. Dus halen we vriendlief op van het hostel en samen lopen richting de Glacier pools. Nadat we ons hebben omgekleed, stappen we in het eerste bad wat we zien. 38 graden. Klinkt heerlijk voor een koude winterdag, maar vandaag is het toch nog warm. Heet water gecombineerd met een warme buitenlucht, vind ik niet prettig. Er is nog een bad van 36 graden en die 2 graden verschil maakt het een heel stuk comfortabeler. Zoonlief vindt het heerlijk om in het water te spelen. De baden zijn overdekt met een groot zeil wat voor schaduw zorgt en we worden omringd door het regenwoud. In de verte zien we de bergen. Er is nog een 3e bad met gletsjer water met een temperatuur van 40 graden, maar wij zitten voldaan in dit bad. We raken overigens ook aan de praat met een Nederlands stel en hebben zo een gezellige manier gevonden om de middag mee af te sluiten. Eigenlijk wilden we ook naar het Wildlife Centre, maar voor $39 per persoon 30 minuten een rondleiding krijgen, vonden we té prijzig.

De Zwitser en de Braziliaan

Terug naar ‘huis’ halen we nog een ijsje en als we terug komen staat het eten al klaar. Nadat de afwas is gedaan en de jongste op bed ligt, ga ik nu alleen met manlief terug naar de glacier pools. Vriendlief zal straks zoonlief naar bed brengen. Ik heb namelijk een dagpas gehaald voor 2, zodat hij ook even kan ontspannen. De temperatuur is wat gedaald, waardoor de baden nog comfortabeler zijn. En ook nu hebben we een gezellige en ontspannen avond. We herkennen nog 2 andere heren uit ons hostel (één uit Zwitserland en één uit Brazilië) en we raken uiteraard aan de praat. We wisselen reisverhalen uit, delen ervaringen en vertellen uiteraard over onze thuislanden. Dit is wat reizen voor mij ook zo geweldig maakt. Mensen ontmoeten, iets delen en van ze leren. Spontaan besluiten we om daarna nog een drankje te doen.

Afscheid

Onze laatste dag sluiten we af met een gezellig ontbijt. De Braziliaan en Zwitser schuiven aan aan de ontbijttafel. We zijn hier inmiddels 5 dagen en wij (ook de kinderen) hebben blijkbaar een goede beurt gemaakt bij het personeel. Een lieve medewerkster geeft aan dat we helemaal niet om 10 uur hoeven uit te checken, maar dat we zeker alle tijd mogen nemen die we nodig hebben. Heerlijk! We ontbijten dan ook gezamenlijk in alle rust. Ook lief vind ik dat we complimenten krijgen over onze kinderen. Zelfs gasten zijn gek op ze, krijgen we te horen. Maar met name het personeel. Want wat zijn onze kinderen toch lief, beleefd, schattig en wat gedragen ze zich goed, wordt gezegd. We doen als ouders ons best om de kinderen rekening te laten houden met anderen, terwijl ze ook gewoon kind mogen zijn. En dit soort complimenten vind ik dan ook ontzettend waardevol. Ik ben nogmaals echt trots op hoe onze mini globetrotters het doen! En dan is het echt tijd voor afscheid. Afscheid van de lieve mensen in dit fijne hostel. En afscheid van één van de mooiste gebieden van Nieuw Zeeland. Een stukje dat op een zonnige dag, net op een tropisch eiland lijkt.

Praktische info:

 • Elke ochtend worden de informatie borden van Franz Josef en Gox glacier bijgehouden en laten je dus weten of de route toegankelijk is.
 • Houd je absoluut aan de waarschuwingen en blijf achter de lijnen. In dit gebied kunnen o.a. gigantische ijsblokken plotseling los laten. Enkele toeristen die de regels negeerden zijn hierdoor komen te overlijden.
 • Wil je zwemmen bij Lake Mapourika? Rijd dan naar de Otto/McDonalds (wat niets te maken heeft met de gele M) Campsite. Daar vind je een smal pad naar het meer, waar je een klein, intiem strandje vindt.
 • In Franz Josef (en Fox) krijg je diverse kortingen met je YHA lidmaatschap pas. Je moet er alleen naar vragen, want het wordt niet actief gepromoot. Wij kregen 10% korting op onze vlucht en op de entree naar de Glacier Pools, bijvoorbeeld.
 • Mocht je de mogelijkheid hebben om je plannen aan te passen aan het weer, probeer dan Haast Pass te doorkruisen en de glacier region te bezoeken op zonnige dagen. Als het te bewolkt is en je kan de bergen niet zien, valt de pracht van dit gebied eigenlijk weg.
 • Wil je graag nog eens oog in oog staan met een kiwi? Bezoek dan het Wildlife Centre.

Comments

comments

5 gedachten over “Een gletsjer in het regenwoud, de schoonheid van Franz Josef

 1. Astrid schreef:

  Zo eindelijk weer eens tijd om alles te lezen. Heerlijk om zo op de hoogte gehouden te worden. Ik geniet echt van de mooie omschrijvingen en prachtige foto’s. Hartstikke fijn dat jullie zo aan het genieten zijn. En intussen ons niet vergeten (bedankt voor de kerstkaart?)
  Geniet nog fijn van alles lieve groet van ons ABC.?

 2. Louise schreef:

  Prachtige foto’s weer. Ik snap dat het schrikken was van de gletsjer… Ondanks dat jullie ver van Nederland zijn en veel dingen doen ondernemen iedereen in jouw stukjes zo relaxed 🙂 Heerlijk om mee te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *