Review: een marmatoonpunctuur behandeling, de moeite waard?


In Nederland gun ik mezelf nauwelijks een massage. Iets met een prijskaartje, zeg maar. Maar vorig jaar kreeg ik een ayurvedische massage cadeau. En wat heb ik daar van genoten! Boven verwachting zelfs. Dit jaar probeerde ik iets heel anders. Ik ging voor een marmatoonpunctuur behandeling. Een wattes? En veel belangrijker, is het wat?

Wat is een marmatoonpunctuur behandeling?

Een marmatoonpunctuur behandeling is een combinatie van twee behandelingen; marmatherapie en toonpunctuur. De energetische punten in ons lichaam worden marmapunten genoemd. Met marmatherapie kunnen lichamelijke en mentale klachten worden weg gewerkt door deze punten te benaderen met bijvoorbeeld lichte druk of aanrakingen. Een toonpunctuur is erop gericht om te zorgen dat je lichaam weer in balans komt, net zoals ik dat ken van de ayurvedische behandeling. Alleen gaat dit door middel van stemvorken die ervoor zorgen dat er trillingen door je lichaam heen gaan.

Zweverig

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat bovenstaande wel erg zweverig klinkt. Ik heb daardoor het idee dat niet iedereen zo’n therapie aanspreekt. De therapeute Cindy geeft aan dat ze de enige is in Nederland die een dergelijke behandeling doet. Omdat de vorige behandeling mij zo goed beviel, was ze erg benieuwd wat ik hier van zou vinden. En daar ging ik natuurlijk graag op in. Zelf ben ik alles behalve zweverig. Een typische eigenschap van een stier, waar ik laatst achter kwam. Maar het betekent ook dat ik het erg belangrijk vind dat een therapeute klantvriendelijk is, maar ook to the point en me voorziet van feiten.

Mijn klachten

Gelukkig is de therapeute, Cindy van Ananda, zo’n persoon. We hadden al per e-mail contact, waarin ze me vroeg om mijn klachten kenbaar te maken. De gevoelloze en af en toe nog pijnlijke wond van de keizersnede, leek me een belangrijke klacht om te melden. Maar verder heb ik vaak pijn in mijn onderrug en ik heb altijd al last gehad van jeukende en droge voeten. Bij aankomst werd ik verwelkomd met een kopje thee en water en hadden we vervolg gesprek op mijn e-mail om de behandeling succesvol te maken.

Stemvorken

Ik nam plaats op de behandeltafel, op mijn rug. Voor deze behandeling kan je gewoon je kleding aan houden. Tijdens deze behandeling wordt overigens niet gemasseerd.  Zelf geef ik de voorkeur aan massages, dat is natuurlijk voor iedereen anders. Cindy begon met de stemvorken. Weten jullie nog dat ik zo gevoelig ben? Zodra ik me openstel, komt alles goed binnen. Dus ook de trillingen. Het voelt niet onprettig, meer een geruststelling. Als in: “Hey, mijn lichaam is aan het werk om me in balans te brengen. Jeej, lichaam!”

In slaap

Ik reageerde sowieso erg sterk op de behandeling. Ik kreeg het koud, waarop er een warme deken over me werd heen gelegd. Misschien dat ik een beetje ziekjes was, ik was tenslotte verkouden.  Cindy werkt professioneel en in een rustige tempo. Het is er ook opgeruimd, schoon en het ziet er professioneel uit. Een opgeruimde werkruimte zorgt voor een opgeruimd hoofd. Iets wat voor mij erg belangrijk is om te kunnen ontspannen voor een massage of een dergelijke behandeling. Dat ik erg ontspannen was, bleek wel toen ik in slaap viel toen. De rustgevende muziek op de achtergrond en de zachte tintelingen hadden daar ook zeker aan bij gedragen.

Ontspannen

Ik werd ontspannen wakker, maar moest wel weer even landen. Ik werd de dag na de behandeling misselijk, maar het is moeilijk te zeggen of het een gevolg is van de marmatoonpunctuur. In tegenstelling tot de ayurvedische massage, merkte ik niet direct een afname van de klachten. Maar goed, een keizersnede wond is nogal intens. En het is een feit dat je daar nog maanden of zelfs jaren klachten van hebt.

Een investering

Zou ik bovenstaande behandeling nog eens doen? Nee, dat niet. Maar dat komt ook doordat ik het vergelijk met de ayurvedische massage die een hele positieve werking op mij had. Toch zou ik iedereen wel adviseren om dit soort massages of behandelingen eens te proberen. Ik geloof namelijk echt dat een alternatieve behandeling een positieve werking heeft op je lichaam. En om het goed aan te pakken, moet je over goede zelfkennis beschikken en eerlijk zijn naar je zelf. Nadenken over je klachten en je levensstijl is dus nooit verkeerd. Waarom niet ter voorbereiding van een marmatoonpunctuur of dus een andere massage? Het is een kwestie van proberen wat voor je werkt. Maar ik vind dat zeker een investering in je eigen lichaam waard.

En jij?

Zou jij een dergelijke behandeling ondergaan?

 samenwerking  

Comments

comments

6 gedachten over “Review: een marmatoonpunctuur behandeling, de moeite waard?

  1. Maaike schreef:

    Ik ben ook wel een redelijk nuchter persoon maar sta tegelijkertijd ook wel open voor dit soort dingen. Ik denk dat wanneer je in zo’n rustgevende omgeving bent en je je helemaal kunt ontspannen, dat de totale ontspanning van al je spieren al heel goed voor je is. Ik ging voorheen regelmatig naar een erg fijne en goede shiatsu masseuse. Moet eigenlijk weer een keer een afspraak maken.

    • Sheila schreef:

      Het heeft ook met de kosten te maken. Massages zijn erg prijzig in Nederland. En dat heb ik niet voor mezelf over. Zodra ik dus in Azië ben, doe ik het echt om de paar dagen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *