Een WTF moment

Je kent het wel. Zo’n moment dat je even wordt overvallen door ongeloof. Dat je iets overkomt waar je niet me hoofd bij kan. Dat je knippert met je ogen en je hoofd tolt. Zo’n moment dat je je afvraagt… wacht, wat gebeurt hier? Begint het te dagen?

Yes, een klassiek geval van WTF just happened?

En zo’n WTF moment had ik deze week. Uiteraard voel ik de behoefte om dit met jullie te delen. En nee, ik verzin het echt niet. A true story…

Schoonmaken is niet mijn hobby

Laat ik meteen eerlijk zijn, schoonmaken is niet mijn hobby. Ik ben geen huishoud prinses en ga dat ook zeker nooit worden. Ons huis is geen bende, maar de echte schrob- en boenbeurten die doe ik niet. En het komt zeker voor dat er ergens in een hoek aan het plafond een spinnenweb kan vormen. Dan pas denk ik er aan om daar eens langs te gaan met een plumeau, maar niet veel eerder dan dat.

Ik doe liever andere dingen

Ik weet niet hoe jullie vrouwen (en mannen) het doen? Maar ik merk dat sinds ik moeder ben, ik al helemaal liever andere dingen doe dan het huishouden grondig bijhouden.  Overdag speel ik liever met de kleine, ga ik er op uit (en we gaan er vaak op uit) of werk ik. Als meneertje op bed ligt, heb ik vooral zin om een serie te kijken, te lezen of een bezoekje te brengen aan bloggers. Daarbij verdeel ik mijn tijd natuurlijk ook met vriendlief, dus ik ben niet altijd thuis. In de avond heb ik dus al helemaal geen zin om die tijd te besteden aan het schoonmaken.

De kleine klusjes (zoals stofzuigen, de vaatwasser vullen en uitruimen en een wasje draaien) lukt me overdag tussendoor wel. Als zoonlief op bed ligt, doe ik dat er even tussendoor. En met 2 katten in huis wil je ook elke dag wel stofzuigen. Maar het grotere werk?

De ideale man

Mijn man doet het meeste in huis qua huishouden. Hij vindt het in het algemeen ontspannend om schoon te maken en ik, als zijn goede echtgenote, gun hem dat moment van harte! Hey, zo ben ik. Mijn man gelukkig, ik gelukkig. Daarnaast, hij is er goed in ook. Hij is niet bang om zijn handen vuil te maken. En als oud marinier is hij gewend om alles tot in de detail schoon te maken en houden. Zelfs koken vindt hij leuk. Dus vaak staat er al een maaltijd klaar als ik van kantoor kom en hij is thuis. Ideaal dus! Laten ik dan ook meteen eerlijk bekennen dat de verdeling qua huishouden 70/30 is. Die 30% is mijn deel. Dus die ideale man waar vrouwen van dromen? Die heb ik!

Maar goed, toen kwam ons zoontje. En we gaan er liever op uit, dan teveel tijd te besteden aan het huishouden. We zijn allebei part-time gaan werken om vooral te genieten van het leven!

Hulp in de huishouding

Dus… we besloten om op zoek te gaan naar iemand die ons een paar uurtjes in de maand kon helpen schoonmaken. En dan met name de keuken, badkamer en het toilet. Ik moest er even aan wennen, want ik vond het ‘vroeger’ toch altijd iets voor de mensen met een ruimer gevulde portemonnee. En daar horen we niet bij met onze part-time baantjes. Maar… je krijgt er ook wel weer veel voor terug, voor die paar tientjes per maand, bedachten we.

En zo geschiede. We vonden een schoonmaakster. Ze was 20 jaar en moeder van een zoontje van 5 maanden. Tijdens een kennismakingsgesprek liet ze weten bij 2 andere huizen schoon te maken en ze kon wel een extra adresje gebruiken. Ook onze huisdieren waren geen probleem en ze rookte niet. We lieten haar de keuken, toilet en badkamer zien en deze week kon ze beginnen. Mooi, dachten we! Dat is geregeld!

De schoonmaakster arriveerde

Afgelopen woensdag was het zo ver. De jongedame in kwestie belde precies op tijd aan. Woensdag is vaak de dag dat ik thuis werk, dus mijn man deed open. Zoals afgesproken begon ze in onze badkamer. Manlief had al schoonmaakspullen voor haar klaar gelegd en liet weten dat ik in de kamer ernaast werkte. “Geen probleem,” liet ze weten. En ze begon.

Op een gegeven moment liet manlief weten dat hij samen met zoonlief even naar de supermarkt ging om te pinnen voor haar betaling. Op het moment dat hij vertrok, had ik een telefonisch vergadering met kantoor. Dus ik gebaarde dat ik het natuurlijk prima vond en ging verder met mijn gesprek.

De schoonmaakster vertrok

Na een half uurtje was ik klaar met mijn vergadering. Niet lang daarna wilde ik weten hoe het ging. Dus ik opende de deur en zag dat ze er niet was. Verbaasd liep ik naar beneden waar mijn man bezig was in de tuin. De jongedame was er niet en ik vroeg hem waar ze was. Mijn man reageerde net zo verbaasd, omdat hij er vanuit ging dat ze boven was. Maar nee, daar was ze zeker niet wat alleen maar kon betekenen dat ze was vertrokken. En ook nog in stilte, want ik hoorde niemand gedag zeggen, de trap afkomen of überhaupt vertrekken! Ze was gewoon sneaky de deur uit geglipt en verdwenen!

Complete verwarring

We stonden elkaar aan te kijken in complete verwarring. Pissig waren we natuurlijk ook, maar verbijstering had wel de overhand. Uiteraard deden we snel een rondje door het huis, maar we misten niets gelukkig. Ze reageerde niet op mijn bericht en ze nam ook de telefoon niet op. We begrepen er niets van. Het enig wat we wel begrepen was: dit doe je niet! Met vervolgens natuurlijk het besef dat je alsnog zelf de badkamer moet schoonmaken. En die haren? Ja, we hebben katten. Maar het stofzuigen wordt dus wel bijgehouden. Dus overdrijven, naast schoonmaken, is blijkbaar ook een vak.

Niet veel later kreeg ik een sms van haar. Ik citeer (dus het zijn haar spelfouten, niet de mijne):

‘ik ben weg gegaan ik kan hier niet schoonmaken sorry voel me er niet prettig bij overal lag kattenharen misschien kan een ander jullie helpen maar ik kan dat niet bij de mensen waar ik veder schonmaak ziet het er netjes uit en dan is het ook makkelijker schoon te maken durfde het niet zo tegen jou te zeggen dus vandaar dat ik u een berichtje stuur’

WTF moment

En zie hier, mijn WTF moment van deze week.

Hebben jullie wel eens iets meegemaakt dat je met je mond openviel van verbazing? En als je trouwens een positieve ervaring hebt met een schoonmaakster, hoor ik het ook graag (iets met faith in humanity restored).

signature sheila

Comments

comments

31 gedachten over “Een WTF moment

 1. Birgit schreef:

  You must be freaking kidding me! Is zij er niet juist om het schoon te maken, dus te zorgen dat de kattenharen verdwijnen??!
  En wat een belachelijke manier om dan zo weg te gaan en later een bericht te sturen!

  • Sheila schreef:

   Fijn, die verbazing ligt dus niet aan mij. Ik dacht ook.. serieus, je wil dus eigenlijk niet werken voor je geld. Je wil pas komen schoonmaken als iemand anders al het ‘vieze’ werk heeft gedaan? Hoezo lekker makkelijk bijverdienen. Als je komt schoonmaken krijg je die kattenharen inderdaad cadeau. Ik ga niet eerst van tevoren mijn badkamer schoonmaken, zodat zij er later met een doekje over heen kan.

 2. sammie schreef:

  Whahaha, dus eigenlijk wil ze in schone huizen werken zodat ze vooral niet hoeft te WERKEN. Hilarisch!
  Maar inderdaad een wtf moment en helemaal niet netjes. Op naar een andere schoonmaakster 🙂

 3. Amy schreef:

  Oh wauw. Die moet niet bij mij komen schoonmaken. Ik heb hulp omdat ik het zelf niet aan kan vanwege ziekte. En 2 huisdieren die verharen en overal mogen komen. Dus zul je overal en altijd haar vinden, ook wanneer er net stof gezogen is.
  Wauw, dat je zo sneaky weg durft te glippen en dan later een sms te sturen.

  Hallo meisje, wake up!!! Je bent schoonmaakster dus er wordt verwacht dat je we tegen zulke dingen kunt!! Een beetje haar, come on!!

  • Sheila schreef:

   Ja, ik dacht ook… je wilt toch schoonmaken??!!? En het is een gewoon huishouden ook nog. Pfff… Fijn dat je hulp hebt. Kan me voorstellen dat dat echt prettig is.

 4. Marcella schreef:

  Raar verhaal joh! Wij hebben twee katten waarvan er eentje best een viespeuk is (no details) maar toen we de schoonmaakster van de buren vroegen om ons te helpen, vond ze het prima. En ze liet het netjes achter ook. Het kan dus wel!

 5. Frederique schreef:

  Haha inderdaad een wtf moment. Ik kan er niet heel erg over uitbreiden omdat er momenteel een rechtzaak loopt, zal tzt er een uitgebreide blog aan wijden op onze site maar iets wat daarmee te maken heeft is dat 1 van mijn (jonge) katten op de grond naast de bank had gepoept bij ons. Ik hoorde dat je om het af te leren op die plek aluminiumfolie en een halve sinaasappel moest leggen. Had ik gedaan. In die periode kwamen er werkers – die moesten in opdracht van de huiseigenaar iets repareren. Ik liet ze een paar dagen hun gang gaan dus soms waren ze alleen in huis – toen maanden later een ‘probleempje’ was en wij daar al niet meer woonden kreeg ik tijdens de hierboven genoemde rechtzaak een getuigenis te zien van 1 van die werkers. Hij had een foto gemaakt van de plek met aluminiumfolie, halve sinaasappel en poep van de kat en daarbij als getuigenis iets in de trant van “de katten poepten daar op de vloer”. Ik was verbijsterd. Echt ook zo’n wtf moment. Ten eerste was het niet waar – alleen die ene kat heeft even op die plek gepoept tijdens de werkzaamheden (waarschijnlijk stress of iets want daarna stopte het weer) maar er waren gewoon twee kattenbakken in huis en die andere kat poepte daar netjes in (maar ik wijk nu af) maar vooral, ten tweede, dat je iemand alleen in je huis vertrouwt en dat diegene achter je rug om foto’s gaat maken. Ik schrok me rot. Wat heeft die kerel allemaal nog meer in mijn huis gedaan toen wij er niet waren? Een hele nare enge gedachte vind ik dat en dat beschadigde ook echt een stukje vertrouwen. Ik zou nu niet meer zo makkelijk iemand alleen in huis laten als ik er niet ben. Zo kan er 1 iemand het behoorlijk verzieken voor een hele boel mensen. Zo ook bij jouw huishoudster, voor 1 naar mens heb je ook 10 goeden. Het ligt aan haar niet aan jullie, dat moet je in je achterhoofd houden!

  • Sheila schreef:

   Oh wat naar!!! Dat de kat op de vloer heeft gepoept boeit inderdaad niet eens. Hoe je het probeert op te lossen, is jouw zaak. Maar gewoon dat iemand misbruik heeft gemaakt van jouw vertrouwen/gastvrijheid op zo’n manier is gewoon gemeen! Dat is absoluut een WTF moment. Helemaal mee eens. En in dit geval gaat het dus niet eens alleen om die foto. Maar gewoon de gedachte…. waar is nog meer naar gekeken? Ik snap je absoluut.

   Ik hoop dat je uit de zaak in kwestie gaat komen! Wat de reden ook is, een rechtszaak lijkt me niet leuk en alleen maar energie vreten.

   Ik ga er voor de volgende schoonmaakster weer open in. Absoluut. Maar het is gewoon jammer dat het zo moet.

 6. Nina schreef:

  Zo, dat is écht een WTF moment! En sorry hoor, die kattenharen neem je op de koop toe, ik had ook wel eens een schoonmaakbaantje en je wil niet weten wat ik soms aantrof. Daar kom je als schoonmaakhulp dan om de hoek kijken, maar dat is mijn mening:-) Ik had laatst ook een WTF momentje. Ik ging naar een draagconsulente en die vertelde heel droog dat haar kleuter nog de borst kreeg. Ik ben best openminded, maar zou er zelf niet aan moeten denken.

  • Sheila schreef:

   Ja toch? Daar is dan een stofzuiger voor uitgevonden én ik betaal je om schoon te maken, denk ik dan. Gelukkig betaal ik natuurlijk niet vooraf.

   Ik zelf ben na 3 maanden gestopt met borstvoeding. Het lijkt me gewoon heel onpraktisch en je maakt je kind minder onafhankelijk, denk ik, als je op nog lang door gaat met borstvoeding. Maar goed, dat is natuurlijk persoonlijk. Zelf moet ik er ook niet aan denken. Zelf heb ik meer het idee dat kinderen die nog tot op (zeer) late leeftijd nog bv krijgen, ook minder vaste voeding willen/nemen. En dat lijkt me juist ook noodzakelijk. Een collega van mij had dat. Zij gaf nog bv aan haar dochter van bijna 2. Maar die wilde weinig normaal eten hebben en alleen maar de borst. Aan de andere kant ben ik ook weer zo nuchter om te denken, dat je later natuurlijk geen verschil meer gaat merken qua groei/ontwikkeling. 🙂

 7. Daenelia schreef:

  Och, zo eentje hebben we er ook wel eens gehad. En ook andersom, dat ze vond dat het te schoon was, en dat ze dus maar alleen het geld voor de gewerkte uren pakte en dan weg ging. Neemt niet weg dat je dan inderdaad even verdwaasd staat te kijken. Kijk, je betaald voor schoonmaken als je het ook nodig hebt. Als je huis al redelijk schoon is, dan neem je niet een schoonmaker voor de lol en de gezelligheid.
  Maar! Het is ook waar dat tegenover elke slechte ervaring met een schoonmaakster er meerdere leuke ervaringen zijn. Mijn ouders hebben nu hulp met schoonmaken, en die vind schoonmaken ook echt leuk. Daarnaast is ze ook nog gezellig! Dus het kan echt. Gewoon nog even door zoeken naar je ideale schoonmaker/ster!

  • Sheila schreef:

   Huh… wacht even. Als ze het al té schoon was, welke uren werden er dan gewerkt??

   En nee inderdaad, ik neem absoluut geen schoonmaakster voor de gezelligheid. Dat zal nog eens wat zijn. Dat ik daar geld voor neerleg. De schoonmaakster van je ouders klinkt dus ideaal. Fijn om te weten dat ze bestaan!

 8. Lonneke schreef:

  Wat een grap.. eigenlijk moet je dus poetsen voor zij komt? Ik kan me voorstellen dat als ze bijvoorbeeld allergisch zou zijn voor katten ze niet zou willen poetsen, maar dit is wel heel apart. Helemaal, omdat ze er zo tussenuit piept. Heel apart!

  • Sheila schreef:

   Ja, ik denk dat ze dat inderdaad had verwacht. En een allergie kan ik me ook voorstellen. Maar niet achteraf. Ze wist al meteen dat we katten hadden. Bizar toch?

 9. jeapiebel schreef:

  Ik zie al spinnenwebben hangen in mijn woonkamer. Schoonmaken heb ik geen hekel aan. Het probleem is er komt altijd een volgende beurt te wachten. Dat is vermoeiend. 😉 Het werk is nooit af. Als het huis al schoon en netjes is dan zal je haar niet nodig hebben toch? Lekker dit! Ik had ooit eenschoonmaakster gehad. Ook rond twintig, zij klust bij om geld te verdienen voor uitgaan en dat merk je ook aan haar werk. Wat zij doet is graag is 2 keer per week ramen lappen en vuilnisbak leegmaken in het huis. Hoe vaak moet het raam worden gelapt? Ik wil liever een schone keuken, woonkamer en badkamer. Dus sinds die tijd doe ik het liever zelf al dat gedoe.

  • Sheila schreef:

   Ja, inderdaad. Ramen lappen doe ik zelf ook niet eens. We hebben wel ruitenwassers voor de buitenkant. Omdat ze zo mooi de kozijnen bij houden. Maar binnen… ach. Zoonlief maakt er binnen no time toch weer vlekken op.

 10. Martha schreef:

  Een poetsvrouw die weggaat omdat het niet schoon genoeg is, is een beetje hetzelfde als een oppas die weggaat omdat de kinderen niet volwassen genoeg zijn of een PGB’er die stopt omdat de cliënt niet zelfstandig genoeg is. HA. Ze zou het goed doen als apothekersassistent.

 11. Mieneke schreef:

  Jeetje! Je kunt echt niet weggaan zonder iets te zeggen! En wat raar, helemaal omdat ze huisdieren geen probleem vond. Ik heb weleens gehoord dat mensen hun huis op gaan ruimen of schoonmaken voordat de schoonmaakster komt, hilarisch! Poes Missy lijkt de laatste tijd meer en meer te verharen, overal liggen plukken. Maar ik merk dat ik daar wel steeds makkelijker in word. Geen zin om schoon te maken? Morgen is er weer een dag. En (katten)haren zijn niet vies 😉

  • Sheila schreef:

   Ja daaag… ik ga niet mijn huis speciaal opruimen omdat de schoonmaakster komt. Of het moet zo uitkomen dat ik zelf denk.. nu moet het even, ik kan niet wachten. Maar ik betaal die persoon juist om mijn huis schoon te maken, dacht ik zo.

 12. Marieke schreef:

  Haha, dat is echt heel bizar… Snap dat je er op het moment zelf niet om kon lachen, maar wtf: een schoonmaakster die alleen in schone huizen wil werken? Whaha! Hopelijk vind je snel een goeie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *