Elfia, waarom je dit bijzondere evenement niet mag missen

 

Het was 2002 toen ik met het openbaar vervoer naar Utrecht vertrok. Mijn eindbestemming was een landgoed, rondom een kasteel. Hier zou een unieke wereld zijn, waar je 100% jezelf kon zijn. Een evenement wat ik nog niet kende, maar mij ontzettend aansprak; Elf Fantasy Fair. En vandaag vertel ik meer over dit bijzondere evenement, die je over 2 weken kan bezoeken.

Elfia

Sinds 2013 heet het grootste fantasy evenement van Nederland Elfia (of afgekort de Elf, zoals veel vaste bezoekers het noemen). Maar het begon in 2001 als Elf Fantasy Fair. Behalve de eerste editie, heb ik er nog nooit één gemist. Zelfs niet in 2017. Toen ik precies een week na de geboorte van mijn dochter (via een keizersnede) alsnog de hele dag aanwezig was, met de kleine. Elfia is mijn favoriete evenement. Hier waan je je in een andere wereld. De sfeer is ontspannen, vreemdzaam, prettig en bijzonder. Op Elfia kom je om te genieten. Er is live muziek (vaak middeleeuwse folk), diverse ambachtelijke eettentjes en er wordt unieke koopwaar aangeboden. Alles draait dan om fantasy, maar dan wel in de breedste zin van het woord. Mensen komen verkleed in uiteenlopende outfits gebonden aan diverse thema’s. Goth, steampunk, post apocalyptisch of Victoriaans bijvoorbeeld. Of juist specifiek als Harry Potter, Stormtrooper, een bosnimf, Daenerys, een vogelverschrikker of faun. De mogelijkheden worden bepaald door je eigen fantasie en interesses. Durf je dat toch (nog) niet aan, dan kan je ook gewoon komen in spijkerbroek natuurlijk. En in dat geval geniet je gewoon van al het moois om je heen. Het is een familie evenement, dus ook erg geschikt voor kleine kinderen. Elfia vindt altijd plaats in april in Haarzuilens en sinds 2009 is er een 2e evenement in het jaar die altijd in september in Arcen wordt gehouden.

Kostuums

Ging ik in 2002 nog in mijn eigen kleding en kwam ik in 2003 voorzichtig in corset, sinds 2004 kom ik in kostuum. Ik ben geen creatieve held in het naaiwerk. Ik maak daarom geen eigen kleding, maar heb door de jaren heen diverse elementen verzameld, waardoor ik kan afwisselen. Zonder mijn kostuum (al zijn het ook onderdelen die op gewone dagen kan dragen), voel ik me zelfs naakt. Mensen in kostuum maken namelijk het festival compleet en het maakt je onderdeel van Elfia. Ook ik geniet van de prachtige kostuums van anderen. Het is overigens niet te vergelijken met carnaval. De kostuums zijn van hoge kwaliteit, gedetailleerd en vaak zelfs ook zelf gemaakt door de drager. Absoluut niet te vergelijken met carnaval. Mannen, vrouwen en kinderen van alle leeftijden komen in stijl. Er gaat vaak een heel jaar aan vooraf om een kostuum te ontwerpen en zelf te creëren. Puntjes op de i worden gezet door het dragen van de juiste schoenen, pruiken, visagie en sieraden. Een feestje om naar te kijken!

Op de foto

Houd je overigens van portret fotografie, dan zit je hier goed. Mensen in kostuums worden graag op de foto gezet (waarbij het de bedoeling is dat men de foto ook kosteloos ontvangt). En (amateur) fotografen kunnen hier hun portfolio uitbreiden door kleine photoshoots sessies te organiseren. Tik iemand simpelweg aan op de schouder en een kleine samenwerking is zo geregeld. Ook als hobby fotograaf of bezoeker (en dat zijn de mensen in kostuums ook) kan je hier makkelijk iemand op de foto zetten. Zelf fotografeer ik ook graag (Horstman Maassen Photography). Ondanks dat er ook veel kleur te zien is en lief verklede elfjes, geef ik altijd wel de voorkeur aan een tikkeltje duister. Maar word ik net zo goed ook zelf op de foto gezet. En wat betreft het laatste zijn er altijd een groepje fotografen waar ik graag mee samenwerk. Maar dat geldt ook andersom. Als fotografe (en dat doe ik de laatste jaren echt te weinig), werk ik ook graag met bepaalde modellen (zie onderin links naar enkele van mijn favoriete professionals).

Samen zijn

Omdat ik al zo lang kom, ken ik ook veel mensen uit de ‘scène’. Dat klinkt raar, maar daarmee bedoel ik fotograferen, modellen, geweldige creatievelingen, ontwerpers, ondernemers en gewoon liefhebbers van fantasy. Elk jaar kom je namelijk veel dezelfde gezichten tegen en dan bouw je toch iets op. Elfia is voor mij niet alleen sfeervol rond lopen, het is dus ook een moment om bij te kletsen met bekenden en vrienden. De meesten zie ik alleen maar tijdens dit soort evenementen, maar er zijn er mensen die ik als vrienden beschouw en die ik buiten de festivals om zie. Elfia wordt wel steeds drukker bezocht en inmiddels zijn er ook steeds meer kleinere gelijksoortige festivals. Niet al mijn vrienden en bekenden komen nog elk jaar. Toch blijf ik me hier thuis voelen. Juist omdat je zelf ook verantwoordelijk bent voor je eigen gezelligheid en die weet ik altijd wel te creëren.

Niet goed voor je portemonnee

Op Elfia zijn ook volop kraampjes waar je diverse mooie spullen kan kopen. Op Elfia kan je terecht om je eerste kostuum te scoren of natuurlijk uitbreidingen te kopen voor je kleding collectie. Denk ook aan bijzondere zelf gemaakte Victoriaanse hoeden, goede kwaliteitspruiken, beeldjes, film merchandise, hand gemaakte sieraden, kruiden, edelstenen, goth schoenen, middeleeuws gereedschap, natuurproducten, producten van leer, tassen, kinderkleding en ga zo door. Dit is dé plek om iets unieks voor thuis te kopen. Of om eindelijk eens te proberen hoe een corset nou zit (ik deelde hier mijn tips voor de aanschaf van je eerste corset). Want Elfia is voor mij het moment van het jaar om weer een nieuwe corset aan te schaffen. Hoe dan ook, in Elfia slaag je voor je unieke cadeautjes en hebbedingetjes.

Wat de pot schaft

Ben je iemand van de lekkere hapjes en snacks? Ook daarvoor zit je hier goed. Vergeet de standaard friettent en een broodje knakworst. Dit is de plek om hennepbroodjes te proberen of flammkuchen. In Elfia vind je sowieso ambachtelijke lekkernijen in thema ingerichte foodstalls. Pizza’s worden met de hand gemaakt, als je toch iets bekends wil eten. Maar ik kies liever voor zoete karamel appels met geroosterde amandelen of ter plekke gerookte zalm. Of probeer is mede (honingwijn).

13 en 14 april

Je hoeft niet van fantasy te houden om je te vermaken in Elfia. Het evenement is namelijk ook het fijnste evenement wat ik ken waar mensen gewoon lief, aardig, ontspannen en vriendelijk zijn naar elkaar toe. Beschonken mensen vind je hier eigenlijk niet. Het is een plek waar je ook gewoon in het gras kan liggen om te genieten van alles om je heen. Het is de plek waar mensen vrijwillig de hele dag op oncomfortabele schoenen loopt, omdat dat nu eenmaal beter bij je outfit past. Zelfs als je niet in kostuum komt, zal je je vergapen aan anderen die het wel doen. Hoe je je ook kleedt, je kan hier helemaal jezelf zijn en niemand zal raar opkijken. Elfia is iets wat je gewoon eens moet ervaren in het leven. Omdat het je aangenaam zal verrassen en je nog nooit zoiets hebt meegemaakt. Het is ook een geweldig gezinsuitje. Voor mij is het een plek waar ik gewoon geniet. Waar ik even lekker weg ben van de hectiek van mijn drukke leven. En het is een reden dat ik mijn mooiste kleding weer uit de kast kan trekken en omringd word door gelijkgestemden. Benieuwd? Dan hoop ik je dit jaar te zien op 13 april (of ga op 14 april) in Haarzuilens!

En jij?
Ben je wel eens naar Elfia geweest?

Tips/praktische informatie

 • Er zijn waterpunten waar je altijd water kan bijvullen, dus neem een drinkfles mee.
 • Het is toegestaan om je eigen eten en drinken mee te nemen.
 • Wil je iemand op de foto zetten? Wees niet bang om het te vragen. Er wordt vrijwel altijd enthousiast op gereageerd.
 • Vanuit Utrecht CS rijden pendelbussen heen en weer naar het terrein.
 • Er zijn weilanden beschikbaar gesteld om te parkeren.
 • Je kan ook gebruik maken van de Event Travel bussen. Er zijn opstapplaatsen in het hele land. Je wordt vervolgens rechtstreeks afgezet voor de poorten van Elfia.
 • Ben je vegetarisch of veganistisch, ook dan is er genoeg zoals je hier kan zien.
 • Je kan pinnen op het terrein en steeds meer ondernemers hebben een mobiele pin automaat mee. Maar het is slim om al vooraf met genoeg contant geld te komen (om lange rijen bij een pin automaat te vermijden). En met name voor de horeca is contant geld nodig.
 • Gebruik van de toiletten kost €0,70 per keer of onbeperkt voor €2.
 • Er zijn invaliden toiletten aanwezig, maar niet elk stuk van het terrein is rolstoel toegankelijk
 • Een plattegrond en overzicht van ondernemers vind je hier.
 • Als je toch om het kasteel loopt, bezoek dan ook kasteel De Haar. Tickets zijn apart verkrijgbaar. Met een museumkaart heb je gratis entree.
 • In de EHBO tent kan je ook terecht voor borstvoeden en verschonen van je kleine.
 • Maak je foto’s van mensen? Neem visite kaartjes mee (of iets anders, het mag simpel zijn), zodat mensen je kunnen benaderen om de foto te ontvangen. Mensen nemen de moeite om voor je te poseren, dus dit is echt een must do.
 • Wees niet bang als je geen kostuum hebt. Je kan ook gewoon in je alledaagse outfit komen, want iedereen is welkom. Maar zelfs klein beginnen is leuk, dus wat dacht je van schmink?

Fotocredits
1. Lux Immortalis Photography
2. Eigen werk (Horstman Maassen Photography). Model Constance Bashford
3. Eigen werk (Horstman Maassen Photography). Modellen Meet the Carnies
4. JDBPhotocorner
5. Martijn Cruyff 
6. Eigen werk (Horstman Maassen Photography). Model Linny l’a Vanté
7. DBPhotocorner

 

Comments

comments

16 gedachten over “Elfia, waarom je dit bijzondere evenement niet mag missen

 1. Louise schreef:

  Wat zien jullie er mooi uit! Haha, dat weekend is nog leeg bij mij, maar wel te kort dag om nog een kostuum in elkaar te zetten 😛

  Heel veel plezier alvast! Geniet ervan.

  • Sheila schreef:

   Oh, je zou echt moeten gaan. Het is zo leuk! En gewoon in spijkerbroek mag ook. Of ski pak. Of whatever. Een vriendin van mij ging ook eens last minute mee en deed een wit kleed om met een touw in het kader van “dit heeft iets Romeins, toch?” Sure :). Maar alles was goed geweest.

 2. Mrs. T. schreef:

  Ik heb jaren zo’n blad gelezen en LOTR vond ik natuurlijk te gek. Ook wel ‘ns gedacht om hierheen te gaan, maar het is er nooit van gekomen. En nu is de interesse toch wat afgenomen.

  • Sheila schreef:

   Had ik. Maar nu eigenlijk alleen facebook met wat foto’s. Ik heb de laatste jaren meer model gestaan dan gefotografeerd. Dus wellicht dat ik zaterdag weer eens echt mini shoots ga doen en dan ook weer recente foto’s heb voor mijn facebook pagina. Ik heb meteen gelinkt (zie blog).

   Wil je foto’s van Elfia zien, kan je o.a. ook terecht bij de fotografen of modellen die ik gelinkt heb onderin het artikel. Maar als het toch al jaren tegen je is gezegd, zou ik zeker gaan. Het is er echt leuk!

 3. Lilian schreef:

  Haha, dit is zeker een leuk evenement om mijn portretfotografie te oefenen! Mijn dochter is ook dol op elven, maar die zijn toch wat meer ‘pastel’, dan de elven op jouw foto 😉

  Dit is niet echt een evenement voor mij denk ik, maar je hebt in ‘onze’ branche (geschiedenis) ook veel larp events, misschien toch eens naar kijken inderdaad.

  Jullie veel plezier! Zo’n evenement met allemaal gelijkgestemden lijkt me wel heerlijk.

  • Sheila schreef:

   Haha, er zijn ook genoeg lieve elfjes hoor. Maar die fotografeer ik zelf nauwelijks ;). En Elfia gaat ook inclusief larp events. Veel mensen denken dat het niet iets is, maar als ik bezoekers spreek die voor het eerst gaan, is iedereen meteen dol enthousiast.

  • Sheila schreef:

   Dat kan ik me in jouw geval ook voorstellen. Je kan natuurlijk zelf het beste inschatten wat wel of niet mogelijk is. Dus ik hoop dat er eens een moment komt dat je het wel kan meemaken.

 4. Michelle schreef:

  Gave foto’s! Ik ben nu zo’n twee keer bij de ELF geweest en hoewel ik het er leuk vind, heeft Keltfest of Castlefest toch mijn voorkeur. Daar ben ik dan ook wat vaker geweest. Helaas is het hier niet om de hoek en vind Manlief het iets minder fascinerend als ik, dus we gaan niet ieder jaar 😉 Veel plezier aankomend weekend!

  • Sheila schreef:

   Ik snap je helemaal. Ik vind Castlefest ook intiemer. Vooral de laatste jaren, vergeleken met Elfia. Maar ik vermaak me er niet minder om op Elfia. Ik vind Elfia en Castlefest weer leuker dan Keltfest. Maar dat heeft er ook mee te maken dat ik mijn kostuums beter bij die evenementen vind passen en ik er van geniet om ze aan te trekken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *