Favorieten: 10 x Amerikaanse guilty pleasures

Nu onze vriend vanuit Las Vegas overkomt, slaan wij natuurlijk een bezoek aan de VS over. Het is nou ook niet zo dat we elk jaar die richting op gaan. Het is zelfs niet zo dat het mijn ultieme favoriete reisbestemming is van alles wat de wereld te bieden heeft. Het is ook absoluut geen land waar ik ooit zou willen (en kunnen) wonen. En toch ben ik er inmiddels 6 (of is het nou 7) keer geweest. De Verenigde Staten van Amerika  (zoals het land officieel heet) heeft namelijk genoeg dingen waar ik altijd erg blij van word. De diversiteit aan natuur bijvoorbeeld. Maar ook, veel kleine dingen…

Hamburgers, hamburgers en hamburgers

In Nederland is een hamburger een beetje een ondergeschoven kindje. Hamburgers vinden we natuurlijk in de McDonald’s of in de hippe restaurants waar diverse hamburgers op het menu staan. Maar het is niet iets wat op de gewone kaart staat van een restaurant met een drie gangen menu. In de VS echter, lijkt een hamburger wel een nationaal gerecht te zijn. Dus wordt het met liefde én heel veel smaak, gepresenteerd. De burger zelf is daar veel smaakvoller, de crunchy bacon is ontiegelijk crunchy (heerlijk) en de gehele hamburger is kwalitatief veel beter dan wat hier in Nederland te verkrijgen is. Het is uiteraard zo dat ik daar nou hamburgers aan de lopende band eet, maar als ik ze eet, geniet ik er volop van. Terug in Nederland (en ik heb diverse restaurants geprobeerd, ook met goede hamburger reviews), vind je gewoon niet dat niveau terug van de hamburger. Kortom, ik word heel erg blij van de Amerikaanse hamburger.

Milkshakes

Hetzelfde verhaal als hamburgers. Daar zijn ze gewoon… over de top heerlijk! Vergeet de ‘gewone aardbeien’ shake. Eén van mijn favorieten is de Oreo® Cookies and Cream van Johnny Rockets. Het glas is groot, de shake is ijskoud, het toefje slagroom is heerlijk en de shake… oh, de shake. Vol van smaak en het smelt op je tong. Do I need to say more? Nee serieus, do I really need to say more?

Ben & Jerry’s

In mijn vriezer vind je niet vaak een Ben & Jerry’s. Hoe lekker ook, ik vind €5,50 nog best een bedrag. Wat een feest dat dezelfde bak van 500 ml in Amerika ongeveer €2,50 à €2,90 kost.  Soms stoppen we tijdens een road trip bij Walmart om gewoon een bak te kopen en onderweg op te eten.

Blooming Onion

En dan hebben we ook nog de Blooming Onion! Oh, wat een heerlijke snack of voorgerecht! De Blooming Onion wordt geserveerd in Outback Steakhouse (waar ik graag eet), maar ik ontdekte hem ook goedkoper in Texas Roadhouse. Daar hebben ze het gerecht alleen hernoemd in Cactus Blossom. Met de Blooming Onion trek je stukjes gefrituurde uit los die je dipt in de bijgeleverde dipsaus. Ideaal om te delen, omdat hier ook een ui voor is gebruikt ter grootte van een bloemkool.

Free refills

Je bestelt fris en je glas wordt continu bijgevuld, zonder dat het je ook maar iets extra’s kost. “Can I get you a refill?”, is dan ook een zin die je heel vaak hoort in restaurants (behalve in fast food restaurants, daar doe je het lekker zelf). Wat heerlijk dat je niet continu opnieuw moet betalen voor een glas. Niet dat ik vaak een refill nodig heb. Een glas is zo groot, dat 1 keer bijschenken al snel voldoende is. Maar hey, het gaat om het principe!

Geen discussie in restaurants

Ik ben iemand die altijd wel net wat anders wil eten dan wat op de kaart staat. Een bolletje banenijs? Dan vraag ik om een andere smaak. Een bepaalde pasta? Dan vraag ik of er uien in verwerkt mogen worden. Daar word niet altijd even behulpzaam op gereageerd. Behalve in Amerika. Het is in het begin wennen dat de ‘waitress’ zich aan jou voorstelt en eigenlijk je persoonlijke gastvrouw is geworden. En soms komen ze net te vaak langs je tafel om te checken of alles goed is. Maar dat is iets Amerikaans. Maar vrijwel alles wat je vraagt, is mogelijk. En niemand kijkt er van op. Staat er gekookte groente op de kaart, maar wil je liever gestoomde? De kok wil dat best voor je doen. Wil je één gerecht bestellen (want de maaltijden zijn daar natuurlijk waanzinnig groot) met een extra bord, zodat je kan delen? Geen probleem. Ook hoef je daar niet 20 keer om je heen te kijken tot een ober je heeft gezien. Of lang wachten tot iemand bij je komt. Ja, ik word wel blij van het uit eten gaan in Amerika.

Barnes & Noble

Barnes & Noble is een keten van enorme boekenwinkels. Vergeet de American Bookstore, dit is veel leuker. Hier vind je wel elk boek wat je kan bedenken en zo veel meer wat papier gerelateerd is. Hier kan ik me een hele dag vermaken. Ik kan uren rond struinen over de vele etages of pak iets om te lezen in het café (waar veel van Starbuck’s producten mogen worden verkocht). Als ik één Amerikaanse keten naar Nederland mocht brengen, is het Barnes & Noble wel.

Country music

Je hebt country en je hebt country. Met name als je door staten reist zoals Tennessee, Oklahoma en Texas, kan de country muziek niet aan je voorbij gaan als je de radio aan doet in je auto. En dan klinkt country ineens heel anders dan thuis. Wij hebben Ilse en… euh… vast nog iemand. Niet dat wij als Nederlander kenners en/of grote liefhebbers zijn van het country genre dus. Daarbij kennen we voornamelijk alleen die liedjes die zijn overgewaaid en het op de één of andere manier de top 50 halen. Oh, en Taylor Swift. Nee, country ga je vanzelf wel waarderen als je in Amerika bent. Met name als je een bar binnen loopt waar een bandje op treedt en de zanger met hese stem én cowboyhoed je toe zingt. En dan besef je ineens dat country eigenlijk hartstikke leuk is. 

Queen size beds

In Amerika reizen we altijd per auto en maken we lange road trips. Overnachten doen we in hostels (en daar zijn er weinig van), op couchsurf adressen of in motels. Minimaal een queensize bed is de norm in de VS. Voor de duidelijkheid, bij een queensize bed spreken we over een matrasmaat van 160 x 200 meter. Een queensize bed wordt in Amerika eigenlijk gezien als een bed voor één persoon. Dus vind je vaak twee van die grote bedden in een kamer. Genoeg ruimte dus om de kamer te delen met reisgenoten of als je een gezinskamer nodig hebt. Dat je dus geen extra kosten hoeft uit te geven voor meer bed ruimte, vind ik ideaal. Nog een reden waarom ik graag een road trip maak in Amerika. Toen we nog met z’n tweeën reisden en we een vermoeiende dag hadden, sliepen we wel eens ieder in een eigen bed. En die zeeën van ruimte in je eentje… heerlijk!

Retro diners

Amerika staat vol met retro diners en ik vind ze gewéldig! Natuurlijk zijn er sfeervolle ketens (zoals dus Johnny Rocket) die je het gevoel van route 66 mee geven. In Nederland vind je ze wel eens. Restaurants die die sfeer proberen neer te zetten, wat heel gezellig is. Maar het is het toch niet helemaal. In die tyoische Amerikaanse diners proef je precies datgene wat je in Nederland niet kan vinden. Die hele sfeer, de hele setting, het personeel in de juiste kleding, de muziek, de vintage meubels. En het mooiste zijn die pracht pareltjes  die niet meer zijn veranderd sinds ze in de jaren 50 zijn ontstaan als road diner. Daar waar de tijd heeft stil gestaan. Peggy Sue Diner is daar een geweldig voorbeeld van. Hier móet je stoppen en wat heb ik er van genoten! Nergens anders proef je zo goed de sfeer van petticoats, klassieke auto’s en rock ’n roll? Dus doe je rockabilly outfit aan en ga retro!

En jij?
Stiekem heb ik nog veel meer guilty pleasures. En door het schrijven van dit artikel heb ik ineens heel veel zin om terug te gaan naar Amerika. Maar dat komt snel genoeg wel weer. Heb jij in Amerika gereisd? Dan ben ik natuurlijk erg benieuwd naar jouw Amerikaanse guilty pleasure. En anders, die milkshake… zie je hem nu ook zo voor je?

Comments

comments

37 gedachten over “Favorieten: 10 x Amerikaanse guilty pleasures

 1. Shirley schreef:

  Ik ben dol op zoet (en ook wel op fastfood) dus ik vind het heerlijk. Ik vind donuts heel lekker en ik probeer ook met alle liefde gefrituurde Oreo’s/cookie dough/etc.

 2. Evelyne schreef:

  Met een hamburger kan je mij ook altijd bekoren. In de stad is er sinds kort een leuk hamburgertent. Je kunt er werkelijk alles krijgen. Van hamburger met ei tot hamburger met camembert. Heel erg lekker! Ik raad ze iedereen aan 🙂

  • Sheila schreef:

   Dan is Amerika echt je land ;). Daar kan je zo makkelijk een goede hamburger krijgen. Leuke combinaties hebben ze daar! Ik ben dan ook wel benieuwd wat je van de Amerikaanse vindt.

 3. Marleen Sahetapy schreef:

  jaaa.. heerlijk!
  Ik vond ook de burgers erg goed, en stiekem ook gewoon alles op straat, de hotdogs, de taco’s alles eigenlijk haha!

  Wij zijn net terug uit New York en hoewel de drukte en grootte van alles me ook wel overweldigde in vergelijking tot mijn reizen naar Azië vond ik het wel heel gaaf en willen wij zeker met ons gezin nog vaker terug. Want hey.. NYC is eigenlijk geen USA zeggen ze daar zelf. haha Dus ik heb nog niks gezien.. zeker niet in vergelijking tot jouw reizen!

  • Sheila schreef:

   Hahahaha…. ja, de taco’s ook. En een taco salad. Een frisse salade in een schaal van taco. Zooo lekker. Dat heb ik ook niet kunnen vinden in Nederland.

   Ik kan me absoluut voorstellen dat jullie je hebben vermaakt in NYC. Ik ben daar dan maar één keer geweest. En toen stonden de Twin Towers er nog. Achteraf gezien heel bijzonder dat ik die dus heb mogen aanschouwen.

 4. Daenelia schreef:

  Ik vind het wel heel leuk om je enthousiaste beschrijvingen te lezen. Kan er goed uit opmaken dat je er echt erg blij van wordt. Ik heb dat met het eten in Italië. Ik kan me zo voorstellen dat een echt Itailaans ijsje voor mij hetzelfde betekend als jouw ben en jerry’s of milkshake. Zodra we weer naar Italië gaan, is het dan ook echt elke dag een gelato! Dat kan dan best, want we lopen ook heel veel tijdens vakanties… dus je hebt de extra caloriën nodig. Toch?
  (Ben en Jerry’s vind ik daarentegen nou weer niet zo bijzonder… Niet dat ik er nee tegen zeg natuurlijk. Maar gelato … oh man…)

  • Sheila schreef:

   Ik denk dat Ben & Jerry vooral speciaal is, omdat ik het niet veel eet. Dan is het gewoon een traktatie :). Want als ik elke dag een ijsje zou eten, zo ik ook zeker voor het Italiaanse ijs gaan, hoor. En Italiaans eten is ook zo lekker! Net zoals met de hamburgers. De pasta en pizza is daar 10 keer beter dan hier 🙂

 5. Michelle schreef:

  Ik heb eigenlijk geen idee, ik ben nog nooit in Amerika geweest en sinds wij vegatarische eten laat ik veel van dit soort gerechten/producten aan mij voorbij. Volgens mij ben ik ook één van de weinige vrouwen die niet veel met Ben & Jerry’s heeft 😛 Donuts en Oreo’s vind ik dan wel weer lekker. Is Cheesecake ook Amerikaans? Dan dat ook 🙂

  • Sheila schreef:

   Ik heb weer minder met donuts, maar wat dat betreft kan je je daar behoorlijk in uitleven. Cheesecake komt niet van origine uit Amerika, maar het is daar wel erg populair. Net zoals bananenbrood. Nog iets wat ik eigenlijk hier wel mis. Het is hier toch minder makkelijk kant en klaar te krijgen.

  • Sheila schreef:

   Maar het is ook een raar land! Absoluut mee eens. En fascinerend tegelijk. Ik had er ook weinig mee, maar ik vond dat ik dan juist naar Amerika moest gaan om te kijken of mijn vooroordelen wel klopten. En ja, die waren allemaal terecht :). Ze werden allemaal bevestigd :). Maar desondanks is het wel een leuk lang om in te reizen, met een schitterende natuur en fascinerende (dat vind ik een toepasselijk woord) cultuur. Het is in ieder geval een land waar ik nooit, nooit zou willen wonen.

 6. Lilian schreef:

  Oh ik heb nu ook zin om door Amerika te gaan reizen! Wij hebben er dus twee vrienden wonen, maar zijn er nog nooit geweest. Country luister ik overigens ook wel graag. Stiekem. 😉

  • Sheila schreef:

   Country is geweldig! Echt. En als je er toch vrienden hebt wonen, is het een goede reden om die kant op te gaan. Waar wonen ze? Je kan er meteen een road trip van maken.

  • Sheila schreef:

   Jaaah en dan kan je er schitterende foto’s van maken. En in jouw geval moet je natuurlijk ook echt even langs Disney met de kids. Die zullen dat vast fantastisch vinden.

  • Sheila schreef:

   P.S. Jammer dat je stopt, maar geheel begrijpelijk!! Heb een lange reactie op je blog achter gelaten, maar kortom: dankjewel voor al het moois en de inspiratie die je digitaal de wereld in bracht :). En altijd super tof om je reacties hier te lezen, vooral omdat je nu digitaal minder actief bent dan voorheen.

   xxx

 7. Villasappho schreef:

  Ja ik was helemaal van de Dunkin Donuts, maar ik kan er niet meer tegen ofzo. Ik had last van maagzuur bij de eerste en bewaarde daarom de tweede. Na de tweede was ik misselijk. Jammer maar helaas. B&J ja maar te duur. Starbucks idem. Ik geloof dat ik alleen de service die jij beschrijft mis.

  • Sheila schreef:

   B&J is hier ook duur. Daarom is het ook een traktatie als ik hem wel neem (in de aanbieding). Of als ik daar dus ben 🙂 Zelf heb ik minder iets met Dunkin Donuts. Maar wat een keuze heb je daar aan donuts!

 8. Mevrouw Marloes schreef:

  Ik ben nog nooit in de VS geweest, maar ze staan zeker hoog op mijn lijstje met bestemmingen waar ik ooit nog heen wil, en dan vooral New York (cliché, ik weet het, hahah!). Als ik in Amerika zou zijn, zou ik sowieso bij Dunkin’ Donuts, Shake Shack, Taco Bell en Wendy’s willen eten. Gewoon puur alleen al door alle films, series, YouTubevideo’s en blogs waar al die ketens voorbijkomen!

  Ondanks dat ik al heb gegeten, heb ik dankzij jouw post wel weer zin in iets lekkers. Ben & Jerry’s bijvoorbeeld, haha!

  • Sheila schreef:

   Logisch toch, dat je naar NYC wil. Snap ik zeker. Dat is net zoals toeristen die naar Nederland willen om dan in ieder geval Amsterdam te zien. Maar Amerika heeft natuurlijk veel meer. Hmm… ik bedenk me dat ik eens een lijstje moet maken met mijn favoriete Amerikaanse steden 🙂

   Ik snap ook dat het leuk is om dan die zaken te zien die altijd in films voorkomen. Niet omdat ze nou een geweldig menu hebben, maar gewoon voor de ervaring. Dat heeft zeker wat!

 9. Sammie schreef:

  Tommy heeft me ook wel eens verteld over Amerika en de enorme burgers en het bijvullen van je beker frisdrank. Ben & Jerry’s vind ik ook lekker, wij kopen ze wel eens als ze in de aanbieding zijn.

 10. Essma schreef:

  Wat een heerlijk artikel! Zoals je het beschrijft heb ik het in sommige delen in New York ook zo ervaren. Ben daar 3x geweest en blijf het zo fijn vinden. Ik weet niet hoeveel american pancakes ik toen bij ihop heb gegeten maar dat waren er een hoop ?Loooove it! Met de kinderen willen we graag door Florida reizen (Disney enzo) en zien ons dat doen zodra de jongste een jaar of 3 is. Op mijn lijstje staat de beruchte halve marathon van San Francisco (berucht omdat het uiteraard heel heuvelig is daar) erg hoog, dus dat wil ik graag combineren met een vakantie aan de westkust. Wellicht volgend jaar! Een andere Amerikaanse guilty pleasure is de Apple Cobbler van het Hard Rock Café! Daar hoeven we gelukkig niet speciaal voor naar us, maar o man wat een heerlijk dessert is dat zeg! ???

  • Sheila schreef:

   Dankjewel voor je leuke reactie! En wat leuk om te lezen dat je het ook echt herkent. En ook dat iedereen die in Amerika is geweest er wel een guilty pleasure aan over houdt :).

   Ik wil zelf ook echt weer terug naar Disney. Natuurlijk ook heel graag voor mezelf. Maar vooral ook nu de oudste steeds bewuster dingen mee maakt. Hij is al gek op de Efteling. En Disney in Parijs vond hij ook geweldig (die in Orlando kan hij niet echt meer herinneren natuurlijk). Dus ik wil heel graag terug. En in Disney alleen al vind ik ook genoeg guilty pleasures 😉

   De apple cobbler ken ik niet. Dus die ga ik onthouden voor de volgende keer. Klinkt al heerlijk!

 11. Britt schreef:

  De gratis refills vind ik persoonlijk ook één van de beste dingen in Amerika! Maar niet alleen de Ben & Jerrys zijn onwijs goedkoop en lekker, mij maak je blij met al het ijs in Amerika, haha. De veel te grote bakken ijs (die je ook weer veel te snel op hebt) en je kunt er de raarste smaken van vinden. Love it!

 12. Florentine schreef:

  Super leuk artikel! Ik houd wel van die American guilty pleasures. Ben en Jerry’s, Milkshakes, Diners: I love it! Ik zou heel graag nog eens teruggaan naar Amerika. Het is toch een cultuurtje op zich. Oh en trouwens, die gratis refills zouden we hier in Nederland ook moeten introduceren 😉

  • Sheila schreef:

   Hahaha, ja hè. Ikea heeft het in ieder geval door. Als één van de weinigen. Aan de andere kant, het zou ook weer niet bevorderlijk zijn voor ieders gezondheid 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *