Favorieten: 8 x sporten tijdens het reizen

Surfen op Kuta Beach, Bali

Alhoewel het er niet meer zo veel van komt, ben ik wel gek in sporten die niet zo standaard zijn. En wat ik het liefst doe, is sporten combineren met het reizen. Soms kies ik zelfs specifiek daarvoor een bepaalde reisbestemming uit.

Alhoewel de meeste mensen op vakantie gaan voor rust en ontspanning, gaan reizigers vaak voor de actie. En dat mag van mij dus best een sportief moment zijn. Vandaag deel ik dan ook mijn favoriete sporten met je die ik graag doe tijdens het reizen. Misschien zijn het sporten waar je zelf niet altijd aan denkt, maar nodigt het je wel uit om het eens te proberen.

Golfsurfen

Een geweldige sport! Het is alleen al een genot om te kijken naar een ervaren surfer. Wat dat betreft ben ik echt in het verkeerde land geboren. Surfen is al geweldig om naar te kijken, laat staan dat je het zelf kan. Je denkt er misschien niet aan, maar je kan wel degelijk golfsurfen in Nederland. Al moet je daar aardig wat geduld voor hebben, omdat we niet standaard beschikken over de juiste golven. Dus.. golfsurfen is uitstekend te combineren met reizen. Australië is een surfland bij uitstek. Maar ook Bali staat er om bekend. Het is daarbij ook dé vakantie spot voor de surfers uit Australië. Ga het Balinese strand op, spreek een surfer aan en met wat geluk wil hij je wel wat trucjes leren. Een surfplank huur je op het strand voor weinig geld. Dit was in ieder geval mijn eerste aanraking met het surfen. Tijdens een ander moment in Bali, heb ik les genomen bij een school.

Tip: Surfen ziet er misschien makkelijker uit dan het daadwerkelijk is! Het vergt veel oefenen om überhaupt stil te kunnen zitten op een surfplank op het water. Laat staan om te kunnen staan. Wil je daarom georganiseerd aan de slag, kan ik je surfles aanbevelen. In Australië vind je tig mogelijkheden om zelfs een surfkamp te volgen, maar ook Bali biedt heel veel meerdaagse cursussen aan. Zelf heb ik daar goede ervaringen met Odyssey Surf School. Maar vergis je niet als je een meerdaagse cursus boekt, surfen is behoorlijk uitputtend. Ik had zo’n last van spierpijn, dat ik echt een pauze nodig had van een paar dagen. Maar wow.. wat is surfen gaaf!

Diepzeeduiken

Als er iets is wat ik het graagst doe tijdens het reizen, is het wel diepzeeduiken (scubaduiken). Ik ben in het bezit van 4 duikbrevetten, waarvan 2 specialiteiten (en heb ze altijd bij me als ik ga reizen). Eén daarvan is een specialisatie diep duiken, waardoor ik geregeld tot 40 meter diep heb gedoken. Mijn indrukwekkendste duik? Een nachtduik tussen zo’n 15 witpuntrifhaaien (dat is serieus één woord, I kid you not) in de Great Barrier Reef in Australië. Het mooiste gebied vind ik het gebied in Hurghada, Egypte. Het saaiste duikgebied vond ik Key Largo in Florida.

Tip: Wil je duiken tijdens het reizen? Ga (alsjeblieft) voor goede duikscholen! Ga niet voor de goedkoopste school, want daar van kan je niet de beste kwaliteit van verwachten. Wees kritisch.  Wil je niet alle tijd kwijt zijn aan je studie voor een brevet tijdens het reizen? Dan kan je ook je theorie in Nederland halen en de praktijk lessen afmaken in het buitenland.

Heb je trouwens kleine voeten (zoals ik)? Neem dan eigen duikschoenen mee. Zo kan je grotere vinnen aan. Ik eindig altijd met kindervinnen en dan kost het mij meer energie om grote slagen mee te maken. En controleer je reisverzekering. De meeste reisverzekeringen beschouwen duiken niet meer als extreme sport, waardoor je dus standaard gedekt bent. Dat was vroeger wel anders.

Klimmen

Weer een sport die niet ideaal is in Nederland. Dus doe ik in Nederland aan indoor klimmen. En dat terwijl ik hoogtevrees heb. Desondanks vind ik klimmen heerlijk om te doen. Voor mooie klim routes kan je al terecht in de Ardennen. Zeker een aanrader. Ook heb ik wel eens in Frankrijk geklommen. Een ander hotspot voor het klimmen is in Thailand, rondom Krabi. Daar was ik het afgelopen jaar. In en nabij Krabi kan je met gemak materiaal huren en klimroutes vinden. Natuurlijk kan je ook les nemen of begeleid klimmen, als je de skills nog niet bezit. Absoluut een aanrader om te doen met uitzicht over schitterende baaien en mooie natuur. Klimmen in Krabi stond op mijn ’to do’ lijstje. Maar toen ik er dus was, was ik zwanger. En het leek me niet verstandig om mezelf in een strak harnas te rijgen. Ik heb zelf dus niet geklommen, maar het is zeker iets wat ik nog eens ga doen in Thailand.

Tip: Als je de mogelijkheid hebt, neem klimschoenen mee. Klimmen op eigen schoenen is ‘leuk’, maar het brengt je lang niet zo ver. Klimschoenen maken echt het verschil. Je kan ze ook vaak huren (let op, je neemt altijd een maatje te klein), maar houd rekening met lokale maten. Aziaten hebben meestal geen grote voeten. Heb jij dat wel? Dan is de kans groot dat je geen juiste maat schoenen hebt. Let wel op je reisverzekering. White Water Raften valt onder extreme sporten. Wil je daarvoor gedekt zijn, dien je een aanvullende dekking te nemen op je reisverzekering.

White Water Raften

Ik ben gek op white water raften. Als de gelegenheid er is, vind je me dan ook op een raft en kies ik een rivier die aangeduid wordt als klasse IV. De moeilijkste klasse die je kan doen op recreatief gebied, maar alleen onder begeleiding van een ervaren gids. Een klasse IV is pittig, dus je moet aan de bak en uiteraard wordt je nat. Houd er ook rekening mee dat de kans groter is dat je uit de boot valt (wat ik een paar keer heb zien gebeuren toen ik een rivier klasse IV in Bali deed). Maar wat een avontuur is white water raften! Het brengt je in natuurgebieden die je je anders nooit lopend zou bereiken. Daarbij bekijk je alles vanuit een laag punt, natuurlijk. Het mooist is om te raften tussen gigantische rotsformaties (ik heb me vaak genoeg Lara Croft gevoeld). Zo staat raften van de Colorado rivier nog op mijn lijstje. Maar toen ik er was, was het te koud. Absoluut een aanrader.

Tip: Kies een klasse die bij je past. Bij klasse IV horen bijvoorbeeld ‘rapid drops’ en scherpe bochten. Je moet in goede conditie zijn om te kunnen peddelen en natuurlijk kunnen zwemmen. Het is belangrijk om precies te doen wat de instructeur je vertelt. Bij klasse I is de rivier zo kalm en vlak, dat het hetzelfde is alsof je thuis in een rubberen bootje over een meertje drijft. Erg geschikt voor families met jonge kinderen. Smeer je goed in met zonnebrandcrème, draag een helm, zwemkleding en zelf vind ik waterschoenen fijn voor meer grip. Ik heb zelf goede ervaringen met Sobek in op Bali. De eerste white water raften organisatie op Bali waar hele professionele instructeurs werken die allemaal goed Engels praten. Ook voor white water raften geldt dat dit niet standaard in je reisverzekering zit.

Black Water Raften

White water raften is bij de meeste mensen wel bekend. Maar black water raften? Het heeft niets te maken met zwart water of een raft. Nee, black water raften houdt in dat je je laat afvoeren in een ondergrondse stroom door middel van een band (tube) gevuld met lucht. Je bevindt je dus in het donker en krijgt alleen licht van de lamp op je helm en de lichtwormpjes. Afhankelijk van de route kan je nog steeds een ‘drop’ tegenkomen of versnellingen met bochten in het water. Maar je drijft niet continu in je tube. Er moet ook geklommen, gekropen en geklauterd worden wat het een avontuurlijke en geweldige ervaring maakt. Een unieke ervaring die is ontstaan in Waitomo, New Zealand. En uiteraard heb ik daar dus black water raften mogen ervaren met dé expert. Ik vond het fantastisch! Zeker een aanrader. Zo ver ik het kan vinden, kan je behalve in New Zealand ook in Belize black water raften.

Tip: Omdat het ondergronds is, is de temperatuur natuurlijk laag. Daarom krijg je een dik wetsuit aan. Voor de veiligheid krijg je ook laarzen met dikke rubberen zolen en een helm. Je wordt hoe dan ook nat, dus draag zwemkleding onder je wetsuit. De ondergrondse gangen zijn ruim, dus je hoeft niet (snel) bang te zijn voor claustrofobische momenten. Maar uiteraard moet je niet bang zijn in het donker.

Badminton

Aziaten en badminton. Dat gaat gewoon samen. Net zoals Amerikanen en baseball of Australiërs en surfen. Badminton is een volksport in Azië en als Indo is het dan ook vanzelfsprekend dat ik aan badminton deed toen ik jonger was (inclusief competities). Ik speel heel af en toe nog eens, maar badminton blijft één van mijn favoriete sporten. Als ik in Azië reis, vind ik het dan ook heerlijk om te zien dat je wel overal op straat mensen ziet badmintonnen. En dan praat ik niet over het  niveau ‘camping badminton’. Als ik mensen met een racket en shuttle aan de slag zie, vraag ik ook altijd of ik een potje mag meespelen. Erg leuk om tijdens mijn Aziatische reizen dus een shuttle te mogen slaan. Zo heb ik me ook een avondje vermaakt in Ho Chi Minh City in Vietnam met de lokale bevolking.

Tip: Met name in China, Vietnam, Indonesië en Maleisië zal je mensen op straat zien badmintonnen. Vraag eens of je ook een potje mag meespelen. Spreken de mensen geen Engels, dan kan je dat makkelijk duidelijk maken met handgebaren. Het leuke is, je maakt zo op een hele leuke manier contact. En de Aziatische mensen vinden het alleen maar fantastisch als een buitenlander een potje mee wil doen. Daar hoeft je niveau niet goed voor te zijn, gezellig vinden ze het zeker. Iemand zal met plezier een racket aan je af staan.

Paardrijden

Nog iets wat ik heel graag doe tijdens het reizen, is paardrijden. Ik heb nog nooit paardrijlessen gevolgd, maar ik heb er blijkbaar talent voor. Ik heb dan ook diverse ritten gemaakt in het buitenland en vind het heerlijk om galopperend de natuur te verkennen. Ook hiervoor geldt, je komt op plekken waar je wellicht anders nooit was gekomen. Daarnaast zijn er ritten voor elk niveau, dus iedereen kan paardrijden. De mooiste rit die ik heb gemaakt is in Monument Valley, Amerika. Het gebied van de vroegere Marlboro reclames, zeg maar. Hier mag je alleen rijden onder begeleiding van een Navajo gids. Ik vind het daar zo waanzinnig mooi, dat ik er zelfs een tweede keer naar gereisd ben voor een rit. Absoluut een aanrader! Maar ook paardrijden over het Australische strand in Mission Beach vond ik prachtig.

Tip: Je hebt geen specifiek materiaal nodig, maar zorg wel voor de juiste kleding. Schoenen met stevige zolen, bijvoorbeeld. En draag een (stevige) broek. Het lijkt heerlijk om met bikini te gaan paardrijden in de hitte van Australië, maar dat is het zeker niet (mits je wilt eindigen met schaafwonden tussen je benen). Overschat jezelf niet en boek een toer dat een rit aanbiedt op het niveau dat bij je aansluit. Je beleeft er echt geen plezier aan als je paard in draf gaat en je niet weet hoe je moet blijven zitten.

Kajakken

Met een kajak een rivier (of oceaan) verkennen kan heerlijk ontspannend zijn (al moet je afhankelijk van de wind ook wel eens hard aan de slag). Kajakken kan je zonder begeleiding doen en daardoor kan je lekker je eigen tempo aanhouden. En het mooie is, je hoeft hier niet voor naar de andere kant van de wereld. Ik heb dan ook vaak genoeg een kajak (en kano) tocht gemaakt in België of Frankrijk. Eén van de mooiste gebieden waar ik ben wezen kajakken is in Vietnam in Halong Bay en tussen de alligators in de Everglades.

Tip: Als je een kajak of kano huurt en op eigen gelegenheid een plek uitzoekt, laat dan mensen weten waar je heen gaat (zoals dus in een rivierenstelstel als de Everglades). Vergeet je niet in te smeren met zonnebrandcrème. Wees je ook bewust van het verschil tussen een kano en kajak, zodat je kan kiezen wat het beste bij jou past. Ik geef de voorkeur aan een kajak, omdat het sneller en behendig vaart en het de golven beter aan kan. Erg geschikt voor op open zee of in bochtige rivieren. Ook vind ik het peddelen fijner door de dubbelbladige peddel. Je kan met maximaal 2 personen in een kajak, terwijl je in een kano met meerdere mensen kan. Een kano is erg relaxed als je gewoon lekker met de stroom mee kan en veel spulletjes mee wil nemen.

Sport jij tijdens je reizen?
Ik ben natuurlijk erg benieuwd. Doe jij aan (extreme) sport als je reist? En heb je wel eens aan een sport uit bovenstaande lijst gedaan/gedacht?

Comments

comments

20 gedachten over “Favorieten: 8 x sporten tijdens het reizen

 1. Huismama schreef:

  Eigenlijk ben ik zo’n echte vakantieganger die niet aan sport doet, want hé, het is vakantie. Oké, een potje badminton kan er wel vanaf natuurlijk en ik heb op Cyprus gesnorkeld, telt dat ook? In een grijs verleden heb ik met school gesurvivald in de Ardennen en toen moesten we ook kanoën. Goh, ik ben toch al sportiever dan ik dacht haha! Ik moet zeggen dat ik wel ontzettend nieuwsgierig wordt van dat black water raften. Jammer dat dat niet naast de deur kan! (Ik plaatste de comment per ongeluk op de fb-plugin…)

  • Sheila schreef:

   Ik vind snorkelen zeker mee tellen, hoor. Dat doet toch ook niet iedereen. Zonde, want als je niet duikt, kan je in ieder geval op die manier genieten van de onderwater wereld. Ik geniet juist heel erg van die sporten als ik reis. Het geeft me juist ook rust. Ik word weer rusteloos van ergens in een ligstoel liggen en een boek lezen namelijk. Dan denk ik echt…. oh, zonde van mijn tijd dit. En ik vind het gezellig, twee comments van je 😉

  • Sheila schreef:

   Oh ja.. en het black water raften is zo gaaf om eens te ervaren! Heel bijzonder. En dat je het op heel weinig plekken kan doen, maakt het extra bijzonder natuurlijk.

 2. Roelina schreef:

  Wat ben jij toch avontuurlijk! Ik sport thuis al niet laat staan op vakantie. Wel houd ik van wandelen. Lang en ver. Heerlijk door de italiaanse alpen bijvoorbeeld.

  • Sheila schreef:

   Thuis ben ik van het indoor klimmen. Ik mag nog niet i.v.m. keizersnede. Dus nog even wachten. Maar wandelen is ook al sportief toch? Vooral als je een lange hike zou maken.

  • Sheila schreef:

   Ja, mij ook. Ik ben al blij dat ik op mijn plank kan staan en zo ook met een mini golf mee kon. Maar die pro surfers…. zo waanzinnig mooi om naar te kijken!

 3. Shirley schreef:

  Ik ben niet zo sportief en avontuurlijk. Bij mij is het meestal veel lopen op vakantie. Ik heb vorig jaar gekajakt in een fjord in Noorwegen en dat was echt heel erg tof. Ik ben daar ook naar een soort klimpark geweest. Ik ben dus soms wel actief, maar absoluut niet sportief.

 4. Cynthia schreef:

  Ik sport zeker op vakantie! En dan graag In de natuur hardlopen of een berg beklimmen. Maar natuurlijk is de sportschool ook goed. Als is maar bezig ben. Coole foto zeg!!

  • Sheila schreef:

   Hardlopen is niet mijn ding, maar fijn dat dat iets is wat je overal kan doen. Geen excuus om het niet te doen tijdens je vakantie :). En thanks! Deze foto is genomen tijdens onze eerste dag van de surflessen. We leerden een Nederlands meisje kennen en die heeft gewoon 2 uur op het strand gestaan om foto’s van ons te maken 🙂

  • Sheila schreef:

   Diepzee duiken is zo machtig mooi! Daar kan ik echt van genieten. Je laat letterlijk de wereld even achter en je wordt omringd door stilte en gigantisch veel water. Duiken maakt me helemaal zen.

 5. Mona schreef:

  Ik word helemaal blij van je lijst! Raften heb ik tig jaar geleden ooit gedaan en dat vond ik super cool. Helaas is het er niet meer van gekomen sindsdien maar ga het graag nog eens proberen.
  Kajakken was laatst niet zo geslaagd, ik werd vreselijk zeeziek en was bang om om te klappen in het veel te koude water. Ben toch meer een land mens gok ik haha. Voor nu houd ik het bij flinke wandelingen. Stil zitten en zonnebaden is voor mij geen optie in elk geval haha!

  • Sheila schreef:

   Ja, ik vind raften ook zo geweldig!! Jammer dat je dat ook niet overal kan doen. En soms ben je gewoon in het verkeerde seizoen ergens en is het er te koud voor. Dat heb ik een paar keer gehad in Amerika. Jammer dat je zeeziek werd van kajakken! Zeeziek zijn is echt verschrikkelijk. Wat een naar gevoel is dat. Ik had het één keer zo erg tijdens een duiktocht. Normaal als je het al hebt en je gaat het water in, is het gelijk weg. Maar deze keer bleef dat nare gevoel, ondanks dat ik het water in ging. Ik ben ook niet gaan duiken. Daar was ik echt te misselijk voor. Ik voelde me verschrikkelijk.

   Zonnebaden? Nee, verschrikkelijk. Ik word daar ook echt niet gelukkig van.

 6. Joyce rdt schreef:

  Wat een gave sporten staan hiertussen! Op vakantie ben ik vaak niet super actief, ik wandel wel veel en af en toe ga ik raften of fietsen, maar dan houdt het wel op haha. Liefs.x

 7. Janneke schreef:

  Mooi lijstje! Mijn favoriete vakantiesporten zijn skiën en zeilen. Allebei alweer lang niet meer gedaan trouwens, maar beide gaven me een onwijs vrij gevoel. Verder wil ik nog wel een keer een wandelreis maken, bijv via een pelgrimsroute. Badminton is voor mij echt een barbecuesport… dat speelden wij vroeger (en nu nog soms) altijd bij mijn ouders in de achtertuin als het mooi weer was en de bbq aan was. Mooie herinneringen aan!

 8. jeapiebel schreef:

  Alle sport waar je het over hebt daar heb ik helemaal geen verstand van. Ik ben ook stiekem niet zo van watersport. 😉 Meestal in de vakantie blijf ik gewoon heel saai in mijn hotel oefeningen doen en soms buiten flink doorlopen. 🙂

 9. Jana schreef:

  Heel gaaf allemaal! Ik zelf vind het ook fijn om culturele activiteiten te combineren met actief zijn, zoals lange wandelingen/hikes door bergen en wouden, zwemmen of fietsen huren voor sightseeing. Vaak vind ik het leuk om mee te doen met dingen die spontaan op mijn pad komen (ook al heb ik er nog totaal geen ervaring mee), zoals paddle boarding met een couchsurf host of snowshoeing tijdens volle maan.
  Ik heb al eens gedoken, maar zou dat graag goed willen leren. Als ik dan nu lees over jouw duikervaring, ga ik dat wat meer prioriteit geven 😉

 10. Irene schreef:

  Staan een hoop bijzondere sporten tussen. Ik vind het leuk om in Oostenrijk in de bergen te wandelen. Dat is toch een stuk anders en een stuk zwaarder dan in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *