Favorieten: de 10 leukste reality series

Ik vind het mooi om getalenteerde mensen te zien die iets kunnen maken of neer te zetten met hun handen. Geweldig hoe mensen iets kunnen creëren. Daar heb ik veel respect voor. Met name omdat ik het zelf niet kan. Maar ook krijg ik veel energie van gepassioneerde mensen. En dan hoeft het niet om iets indrukwekkends te gaan. Kan jij met  waanzinnige enthousiasme vertellen over je postzegelverzameling? Dan hang ik aan je lippen. Want passie werkt aanstekelijk.

En misschien daarom dat ik het leuk vind om reality series te bekijken  Ik bedoel daarmee absoluut geen reality show waarbij we bepaalde mensen volgen in het dagelijkse leven. Maar een afvalrace waarin een wedstrijd element zit; mensen moeten uit het niets iets maken/creëren aan de hand van opdrachten van een jury. En ik vind het dus prachtig om creatievelingen te zien die binnen een zeer korte tijd een geweldig eind resultaat laten zien.

Ik vond het weer tijd voor een nieuwe favorieten lijst. En daarom deel ik vandaag mijn favorieten in de categorie reality series. Voor de goede orde, in sommige Amerikaanse reality series zou ik het drama (de onenigheid tussen de kandidaten) er uit willen knippen. Ik houd er vooral van als men onderling sportief is en men elkaar de winst gunt. Gelukkig gebeurt dat ook vaak genoeg. Dus zie hier; mijn favorieten:

So You Think You Can Dance

Toen ik jonger was deed ik aan stijldansen, met de nadruk op Latijns Amerikaanse dansen. Mijn favoriete dansen waren de quick step, paso doble en de jive. Ik ging door met dansen tot Goud Ster II en verder ging het niveau van mijn dansschool niet. Maar ik houd nog steeds van dans en kan ontzettend genieten als ik een schitterende dans choreografie zie. SYTYCD is daarom ook iets waar ik altijd ontzettend naar uit kijk. Het begint al met de solo’s. Vervolgens begint de rest van de shows. Prachtig hoe de dansers verschillende stijlen uitvoeren als een kunstwerk op het podium. Van sommige stukken krijg ik kippenvel of spring ik gewoon van mijn stoel van enthousiasme. Geweldig hoe deze dansers hun lichaam kunnen beheersen en al hun gevoel en emotie in een dans gooien. Dat ze gepassioneerd zijn staat vast, anders zou je nooit zo’n resultaat kunnen bereiken op dat niveau. Helaas moet hier elke aflevering 2 kandidaten afvallen en dat is soms niet gemakkelijk.

Ink Master

Vanzelfsprekend staat Ink Master ook in deze lijst, waar het uiteindelijk draait om de beste all round tattoo artiest. Niet alleen is het leuk om de resultaten te zien van elke opdracht, het jury commentaar is ook nog ontzettend leerzaam. Daarnaast presenteert Dave Navarro erg prettig met zijn open karakter en maakt hij de show dynamisch. Het geschreeuw, arrogante en respectloze gedrag van sommige artiesten (in de Amerikaanse afleveringen) vind ik het minst leuke aan de show. Elke aflevering valt een kandidaat af die niet voldoet aan de opdracht. De Nederlandse versie (Ink Masters: Meesters van de Lage Landen) die net is afgerond, heb ik natuurlijk ook gevolgd. De show is wat stijfjes en minder groot aangepakt dan het origineel en ook vond ik het niveau van artiesten veel lager, maar het was een plezier om naar te kijken. Ik kijk uit naar seizoen 2. Daarnaast vond ik het vooral een verademing om te zien hoe sportief en leuk de (meeste) artiesten waren. Er zat humor, respect en zelfspot in. Alles wat je vaak mist in Amerikaanse competitieve series. Beide series zijn te zien op Spike.

Face Off

In de Amerikaanse Face Off gaan special effects/ special make-up artiesten de strijd met elkaar aan om te bewijzen wie de beste is. En het niveau ligt hoog. Niet vreemd als je uit een land komt waar veel kansen liggen voor artiesten in deze branche. In Face Off zie je dan ook fantastische creaties voorbij komen die binnen 3 dagen gemaakt worden uit het niets. En dan heb ik het niet over een masker, maar hier herrijzen complete zelf bedachte karakters. Wat een talenten en fantasie komen hier voorbij! De artiesten moeten van veel markten thuis zijn; o.a. ontwerpen én maken van kostuums en het maken van mallen en prothesen. De opdrachten zijn vaak gekoppeld aan bekende film thema’s en elke aflevering valt een kandidaat af. Ook zijn er regelmatig bekende gast jury leden uit de filmwereld. Face Off is te zien op Spike.

Skin Wars

Op Netflix is sinds kort Skin Wars te volgen. Dit heeft dezelfde opzet als Face Off, alleen draait het hier om body paint. En aan de hand van verschillende opdrachten, zie je de mooiste totaalplaatjes de revue passeren. Rebecca Romijn presenteert en de interessante Ru Paul (’s werelds bekendste travestiet) is één van de jury leden.

America’s Next Top Model

Misschien niet een reality serie waarvan je zou verwachten dat ik die leuk zou vinden. En dat klopt ook. Ik heb niets met fashion en het kijken naar (zeer) jonge hysterische adolescenten die het willen maken in de mode wereld. Maar… een paar jaar terug werkte ik regelmatig als fotografe en verzon ik ook nog thema shoots om aan te werken. Ik kijk dus graag naar dit programma vanuit een (semi) professioneel oogpunt. Uit de uiteindelijke foto’s kan ik altijd wel inspiratie halen. Ook leer ik veel van de manier waarop de fotografen in kwestie aanwijzingen geven aan de modellen. En ik vind Nigel Barker een geweldige fashion fotograaf die ook altijd fijne tips geeft waar ik ook mee uit de voeten kan om een samenwerking met een model te bevorderen. Ik heb in ieder geval al diverse dingen opgepikt die ik heb toegepast in de praktijk. Ook al fotografeer ik nu beduidend minder, ik blijf daarom wel kijken. Creativity feeds the soul, zeg maar.

Runway Project

Nog een reality serie / afvalrace die om fashion draait. Nogmaals, daar heb ik weinig mee, maar kijk ik vanuit de waardering dat mensen iets moois kunnen creëren met hun handen. Dat het dan om een mooi kledingstuk gaat of een kunstwerk uit eetstokjes, maakt me in principe niet uit. Ik vind ben altijd erg nieuwsgierig wat de kandidaten onder tijdsdruk kunnen presteren en wat voor kwaliteit en originaliteit het eindproduct heeft. Runway Project is te zien op Netflix.

Lip Sync Battle

Spike zendt ook  het geweldige Lip Sync Battle uit, gepresenteerd door LL Cool J. Twee bekende (Amerikaanse) artiesten nemen het tegen elkaar op in een playback wedstrijd. Het is geen afval race, omdat het elke aflevering om twee nieuwe artiesten gaat. Sounds boring? Ik kan je verzekeren, dat is het niet! De aflevering waarin Jenna Dewan Tatum een scène van haar man Channing Tatum imiteert uit Magic Mike XXL (geweldige choreo’s zitten er in die film trouwens), is grandioos!! Ook de aflevering waar in Dwayne Johnson (The Rock) Taylor Swift doet heeft voor een hele grote glimlach gezorgd.

RuPaul’s Drag Race

Op Netflix vind je seizoen 7 en 8 van RuPaul’s Drag Race, waarin Ru Paul zowel presenteert als jureert. Er is geen andere reality serie die zo bijzonder als dit. Vanzelfsprekend komt hier ook drama naar voren, maar wat wil je? Zet een paar hysterische vrouwen (heren) bij elkaar en je ontkomt er niet aan. Maar veelal gebeurt het op een heerlijke manier. Volledig over de top. Daarbij had ik nooit gedacht dat je als succesvolle drag queen (travestiet) van zoveel markten thuis moest zijn. Deze dames (heren) zijn entertainers, make-up artiesten en ontwerpers tegelijk! Er gaat een wereld voor je open en ik kijk elke aflevering mijn ogen uit. Daarnaast heb ik respect voor mensen die hun hart durven te volgen en al helemaal op tv. Want niet iedere man durft er voor uit te komen travestiet te (willen) zijn. En al helemaal niet als je pas begin 20 bent. Ach, ik heb überhaupt respect voor mannen die betere make-up skils hebben dan ik!

MasterChef Australia

Wat anders is deze reality serie waar het gaat om de beste amateur kok van Australië. Van origine is het een Brits kookprogramma, maar ik vind de Australische variant het leukst. Dit omdat alle kandidaten altijd zo spontaan en aardig zijn. Typisch Australisch, zoals ik het ken. Ook de jury leden zijn prettige mensen met mooie opbouwende kritiek. Vanzelfsprekend gaat het hier elke aflevering om de beste gerechten die onder tijdsdruk gemaakt kunnen worden. En vaak loopt het water me uit de mond, terwijl ik ze alleen op het scherm zie!

Forced in Fire

Forced in Fire is een reality serie welke uitgezonden op History Channel, waar het draait om het smeden van zwaarden en dolken uit het niets. De kandidaten moeten niet alleen het wapen maken volgens de voorwaarden van opdrachten, het wordt uiteindelijk ook in de praktijk getest door Doug Marcadia, een wapen specialist en ervaren in martial arts. Forced in Fire heeft ook meer diepgang door het historische aspect van de opdrachten. Stoer vind ik het als een vrouwelijke smid (en daar zijn er nu eenmaal stukken minder van) plaats deelneemt en ook stand houdt tussen de fysiek sterkere heren.

En jij?

Kijk jij reality series en heb je een favoriet?

Comments

comments

22 gedachten over “Favorieten: de 10 leukste reality series

 1. Evelyne schreef:

  Love So you think you can dance. Ik kan helemaal zelf niet dansen en ken helemaal geen technieken in dans, maar wat hou ik van het zien dansen op muziek en dat de bewegingen nog eens kloppen op de muziek. Zàlig! Ik hou bv ook van dansfilms.

  • Sheila schreef:

   Jaaaah… SYTYCD is geweldig!! Ik ben fan van Isabelle Beernaert en Vincent Vianen. Wie zijn jouw favoriete choreografen?

   En ik houd ook van dansfilms. Niet bepaald om de story lines ofzo, maar dus om goede choreo’s. Al vind ik het wel grappig dat de hoofdrolspelers uit Step Up met elkaar trouwden en jaren later dus in Lip Sync Battle staan (Jenna & Tatum).

   • Evelyne schreef:

    Ik ben wel fan van Roy Julen z’n stukken. En ik heb ook meestal al snel een favoriet danser/es in de wedstrijd. Ik kan dat soms niet verklaren hoe dat komt.

  • Sheila schreef:

   Crime series vind ik ook leuk, al vind ik niet alles even goed (qua acteerwerk en verhaallijnen). Maar ik snap je wel. Het moet wel een beetje je ding zijn.

 2. Sammie schreef:

  Ik ben niet zo’n fan van reality-tv en kijk er zelden naar. Lip Sync Battle hebben we wel een aantal x gekeken, voornamelijk als er artiesten in zaten die we kennen. Super grappig soms. En Masterchef Australië vind ik fantastisch! Het eten wat ze maken, de jury en het accent, geweldig programma!

  • Sheila schreef:

   Je kijkt dus wel eens naar een reality serie en dan ook meteen naar een hele leuke. Ik vind MC Australia ook zo leuk om naar te kijken. Die gerechten… jum. En het accent en de no worries sfeer in die keuken (ondanks de tijdsdruk). Het is gewoon een verademing om te zien dat kandidaten ook zo met elkaar om kunnen gaan en elkaar prijzen gunnen.

 3. roelina schreef:

  Oeh, ik heb jaren America’s Next Top Model gevolgd. Was er echt aan verslaafd. Vond dat gwweldig om te zien hoe die jonge meiden elkaar in de haren vlogen. Heerlijk hoor dat platonische wereldje, al zou ik er zelf nooit in kunnen gedijen. De leukste reality / afvalrace serie vind ik nog steeds wel ‘het beste idee.’ En shark tank, vind ik ook leuk!

  • Sheila schreef:

   Wat betreft ANTM denk ik soms: kind, doe niet zo idioot. De wereld vergaat niet (als je haar moet worden afgeknipt). En dan denk ik 3 seconden later.. oh ja, je bent pas 22. En dan is weer veel verklaard 😉

   Shark Tank heb ik nooit gezien, maar wel van gehoord. Misschien eens kijken.

 4. Tekstbureau Gera Stockschen schreef:

  De eerste afleveringen van SYTYCD vond ik heerlijk om naar te kijken. Ik vind het alleen zo jammer dat het (vooral aan het einde) zo commercieel is. Dat maakt het allemaal onnodig langdradig en dan haak ik af…Kookwedstrijden keek ik vroeger ook graag.
  Tegenwoordig heb ik eigenlijk betere dingen te doen dan tv kijken haha!

  • Sheila schreef:

   De choreo’s blijven fantastisch. Ik kijk altijd uit naar een nieuw seizoen en ik hoop dat er dit jaar weer één komt. Ik weet zeker dat iedereen betere dingen te doen heeft dan tv kijken :). Maar dat neemt niet weg dat het soms lekker is om even op de bank te hangen en gewoon iets kijken wat je leuk vindt ter ontspanning. En ik heb natuurlijk bevallingsverlof. Dus ik heb sowieso meer tijd om tussendoor een aflevering te bekijken. En ik kan makkelijker zo’n aflevering tussendoor kijken en wat anders doen dan tijd vinden om achter elkaar te bloggen. Al leverde het nu weer inspiratie op voor een blog 🙂

    • Sheila schreef:

     Ah kijk. Thanks voor je toevoeging. Niet dat dat nodig was hoor :). Ik kan me ook voorstellen dat je écht iets beters te doen hebt dan tv kijken. Ik wil er ook wel eens op uit als ik alleen ben (met de kinderen, bedoel ik dan). Maar moet daar nog even mijn balans in vinden. Met name als ik dan net de auto niet heb.

 5. Irene schreef:

  Ik kijk niet naar deze series, maar wel graag naar talentenjachten. Daar komt soms ook dansen voorbij(zoals Hollands got talent). Ik vind dat altijd ook fascinerend om te zien. Daarnaast vind ik dansfilms ook heel leuk om te zien. Ik kan zelf echter niet dansen haha.

  • Sheila schreef:

   Behalve SYTYCD volg ik dat dus weer niet. Als het net voorbij komt en iemand danst/zingt goed, dan kijk ik wel even. Er komt inderdaad wel dans voorbij. Maar het dan een eenmalig optreden. Bij SYTYCD geniet ik ook echt van de choreo’s zeg maar. En je leeft natuurlijk snel met kandidaten mee, omdat je ze dan een paar weken volgt.

 6. Cynthia schreef:

  Ik vind het echt heel leuk om bij mensen ‘naar binnen’ te kijken. Hoe leven ze? Hoe staan ze in het leven? Dat dus! Gewoon het dagelijks leven. Op de een of andere manier vind ik dat zo gezellig.

  • Sheila schreef:

   Dus dan wel weer meer de reality shows, bedoel je? Dat heb ik dan weer minder. Maar ik vind het grappig dat je zegt dat je het gezellig vindt. Ik lees dat en denk: ja, dat past wel bij je. Grappig eigenlijk, want dat beeld krijg ik natuurlijk alleen van je blog 🙂

   Heb je dan ook een bepaalde show die je volgt?

 7. Cynthia schreef:

  Ja he, het past echt bij me. Niet een bepaald programma hoor. Maar soms zie ik ineens iets. Gewoon doodnormale familie’s ofzo, waarbij je een blikje binnen krijgt. Meestal heel simpel maar dat vind ik juist het leuke. Het saaie wordt leuk ofzo. Maar ik kijk ook naar Ink master, de bouwbroers of gewoon lekkere series. Girlmore girls of een andere vrouwen serie! ?

  • Sheila schreef:

   En er is weer een nieuw seizoen van Ink Master begonnen! Vind dat ook één van de leukste reality series. Al zit ik me ook wel vaak te ergeren aan die artiesten met korte lontjes en achterbakse trekjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *