Op een vrije dag kan je mij vinden in een museum. Alles wat maar enigszins ‘cultuur schreeuwt’ (of alleen al fluistert), vind ik interessant. Ik ben dan ook de persoon die élk bordje wil lezen in een museum en elk stuk aandachtig bekijkt. Met andere woorden, zet mij in een museum en je houdt mij uren zoet.
En net zoals mijn favoriete hostels ter wereld, heb ik natuurlijk ook favoriete musea. Of in ieder geval musea die je bezocht moet hebben. Dit zijn voor mij met name musea waarbij cultuur, (natuur) historie, volkenkunde en innovatie aan bod komt. Graag deel ik deze met je, mocht je je vervelen. Of…. toevallig in de buurt zijn!
Nederlands Openlucht Museum, Arnhem, Nederland
Het Nederlands Openlucht Museum (NOM) te Arnhem is absoluut één van mijn favo musea ter wereld! In dit museum kan ik mij een hele dag vermaken. En dat ligt niet aan het feit dat er zoveel bordjes zijn. Juist niet. Dit openlucht museum heeft interessante gebouwen uit alle hoeken van Nederland die allemaal van binnen zijn te bezichtigen. Geen replica’s, maar stuk voor stuk (her)opgebouwd in dit museum vanuit de oorspronkelijke plaats. Ook zijn er diverse exposities te bekijken. Er rijdt een tram door het hele park, daarnaast is het gewoon een schitterend park. Hier zie je de historie van heel Nederland, verzameld op één plek.
Dit museum is zelfs leuk voor de ‘ik-houd-niet-van-musea-type’ (en daar heb ik er veel van meegenomen naar dit museum). Waarom? Er zijn seizoensgebonden activiteiten, zoals schaatsen op een sfeervolle oud Hollandse ijsbaan (in de winter ga ik vrijwel elk weekend even) of traditioneel beugelen tijdens de zomer. Er zijn sfeervolle oud Hollandse cafés of een heuse bierbrouwerij (waar je gratis bier kan proeven) en unieke winkeltjes waar oud Hollandse goederen worden verkocht. Maar ook aan kinderen is gedacht. Het kindererf biedt veel vermaak en dat is maar één klein voorbeeld van de uitgebreide mogelijkheden.
In de zomer bekijken we hoe de radmaker te werk gaat of gaan we handboogschieten. In de winter bak ik hier brood met mijn nichtje en neefje. Houd er wel rekening mee dat vrijwel alle huizen dicht zijn. Het is dan schitterend een wandelpark met vooral activiteiten buiten. Maar ook dan is er veel te doen. Er is een ouderwetse schaatsbaan (je kan schaatsen huren), een heuse sleebaan, een winterkermis, een nostalgische rupsbaan, diverse winter exposities en er is een heuse markt met ambachtelijke demonstraties. In de winter is er dan ook een speciaal programma die absoluut de moeite waard is om te bezoeken. Dit programma begint dit weekend, 5 december. Vanaf maart draait weer het zomerprogramma en zijn alle gebouwen weer toegankelijk voor publiek.Met een museumkaart heb je trouwens gratis toegang. Het is rolstoel- en kindvriendelijk. Mocht je borstvoeding geven, kan je overigens gebruik maken van de EHBO ruimte als je een privé ruimte zoekt.
Houd rekening met de grootte van het park. Je kan je hier echt vermaken van 10:00 uur tot sluitingstijd.
The British Museum, Londen, Groot Britannië
Het British Museum te Londen staat ook in mijn top 3. Houd je van oudheden, volkenkunde en cultuur? Dan zit je hier goed. Daarnaast staat dit museum in één van mijn favoriete steden ter wereld én het gebouw is erg imposant. Jaarlijks bezoeken ruim 6 miljoen mensen dit bekende museum, in het bezit van een uitgebreide collectie oudheden en kunstvoorwerpen uit oude en hedendaagse beschavingen. Meer dan een miljoen jaar geschiedenis van de mensheid vind je terug in dit museum. Dat maakt het voor mij, en miljoenen anderen, één van de mooiste musea ter wereld.
Om je een indicatie te geven wat voor prominente en belangrijke rol dit museum inneemt in de wereld; wil je mummies zien? Je hoeft er niet voor naar Egypte. De belangrijkste mummies liggen namelijk in dit museum. Ook de wereld bekende Steen van Rosetta vind je hier. Dankzij deze steen, waarop 3 geschriften zijn gebeiteld, is het gelukt om Egyptische hiërogliefen te ontcijferen. De tekst is gedateerd op 27 maart van het jaar 196 v.C. De collectie van The British Museum is zo groot, dat je in één dag echt niet alles kan zien. Mijn tip is om vooraf een keuze te maken van wat je écht wilt zien en dat lijstje afwerken.
Entree tot het museum is gratis, maar er wordt gevraagd om een vrijwillige bijdrage.
Te Papa Tongarewa, Wellington, Nieuw Zeeland
Het Te Papa museum bevindt zich in Wellington, de hoofdstad van Nieuw Zeeland. Het meest indrukwekkend vond ik de tentoongestelde colossal squid (kolossale inktvis). In 2003 vingen vissers in Antartica een compleet exemplaar wat zeer opmerkelijk is, gezien ze te vinden zijn op 2 kilometer diepte. Het werd voor onderzoek overgebracht Nieuw Zeeland en werd daarna overgebracht naar het museum. Ik heb vol ontzag dit beest bekeken. Maar Te Papa biedt natuurlijk veel meer interesants. Er zijn zes verdiepingen met exposities gewijd aan de rijke historie, cultuur en natuur van Nieuw-Zeeland, inclusief de Maori cultuur. Het museum is ook tweetalig; Engels en Maori. De volledige naam van het museum is Te Papa Tongarewa wat voor ‘De plek van schatten van het land’ staat.
Entree is gratis, er wordt ook hier gevraagd om een vrijwillige bijdrage.
Smithsonian National Air and Space Museum,
washington DC, VS
De Smithsonian National Air and Space Museum bezocht ik als twintiger en is mij altijd bij gebleven. Het is gelegen in Washington DC, VS. Een walhalla voor een museum liefhebber als ik! Dé reden dat ik graag weer terug wil naar deze stad om meer musea te ontdekken. Indrukwekkend aan dit museum vind ik de grote vliegtuigen en space shuttles die opgesteld staan (of boven je zweven). De opzet van het museum is daarbij net zo indrukwekkend. Alsof je door grote hangars loopt, in plaats van een museum. En ja, dit is zo’n museum waarbij ik alles wil lezen wat er te lezen valt. Kom je met het gezin? Bekijk dan of er toevallig familie dagen aan de gang zijn. En ook hier is het museum gratis toegankelijk.
Bovenstaande behoren zeker tot mijn favoriete musea ter wereld. Maar ook de moeite waard zijn:
Neon Boneyard Museum, Las Vegas, VS
Dit is het origineelste museum wat je maar kan bedenken! Als je in Las Vegas bent en je hebt 2 uurtjes over, bezoek dan het geweldige Neon Museum. In dit museum vind je de vergane glorie terug van Sin City. Oude en afgedankte neon borden zijn verzameld en hier opgesteld. Onder begeleiding van een gids brengt de toer je langs de diverse borden, allen met een eigen verhaal. De belijning bestaat uit glas en ik heb er nooit bij stil gestaan dat hier natuurlijk glasblazers voor nodig zijn. Dus de oude borden zijn allemaal met de hand gemaakt. Dit museum schreeuwt om geweldige foto shoots, maar helaas… daarvoor betaal je een toeslag van ongeveer €250. Maar, dan krijg je wel vrij toegang, mag je afwijken van de toer en alle tijd nemen die je wilt. De toer zelf duurt ongeveer 1,5 uur en biedt gelukkig genoeg mogelijkheden tot snelle kiekjes. En zelfs dat alleen al levert geweldige foto’s op!
Graceland, Memphis, VS
Mijn moeder was een enorme fan van Elvis Presley en dat zie je terug in mijn geboortenaam. Ik ben namelijk vernoemd naar Priscilla Presley. Elvis heeft ook altijd voor mij zijn charmes gehad, dus natuurlijk bezocht ik Graceland toen ik samen met Puck ( en onze mannen) in Memphis waren. Graceland is een bescheiden optrekje voor iemand die zo’n status heeft als Elvis. Er is een audio route uitgezet door het huis, welke je op eigen tempo kan volgen. Graceland is natuurlijk ook niet zomaar een museum. Je bent op bezoek bij The King! Elk moment kunnen Elvis, Priscilla en de kleine Lisa Marie thuis komen! Elvis is altijd vrijgevig geweest, dus je als gast voelen bij hem thuis, is gewoon heel bijzonder. Graceland ademt uit waar Elvis voor staat; elegantie, glamour, glitter, muziek, vrijheid en The All American Dream. Tijdens de feestmaanden is het hele huis verlicht wat het extra magisch maakt.
Er zijn diverse entree prijzen, afhankelijk van het pakket wat je kiest. Zelf kozen wij voor de Graceland Platinum Tour + Airplanes Tour voor $45. Hiermee krijg je toegang tot de mansion, de ruimtes waar zijn auto’s en vliegtuigen te zien zijn en diverse exhibities. Ten opzichte van de $36 die je betaalt voor alleen de mansion, vonden we dit de beste deal. En Puck, die voorheen weinig had met Elvis, was ook laaiend enthousiast. Zelfs zo enthousiast, dat we terug in Nederland ‘Elvis in Concert’ hebben bezocht.
Natural History Museum, Londen, Groot Britannië
Londen biedt veel kwalitatief goede musea. Dit is er ook één die ik de moeite waard vind. Het Natural History Museum is al indrukwekkend als je de eerste stap hebt gezet in de adembenemende ontvangsthal. Een schitterende ruimte met in het midden de wereldberoemde Dippy, het imposante skelet van een dinosaurus, heet je welkom. Alleen hiervoor is het de moeite waard om snel het museum te bezoeken. Dippy wordt namelijk, na jaren van trouwe dienst, in 2017 vervangen voor een skelet van een blauwe vinvis. Ook een machtig wezen, maar ik was wel gehecht aan Dippy.
Los van de entree hal, heeft het museum natuurlijk veel meer te bieden op het gebied van natuur historie. Bijzonder, gedetailleerde exposities van diverse (uitgestorven) diersoorten (inclusief skeletten), hallen met imposante fossielen, afwisselende exposities, je doet kennis over het menselijk lichaam, de natuur en meer. De ruimtes zijn schitterend ingericht. En dit alles kan je kosteloos bezichtigen!
Port Arthur, Tasmanië, Australië
Als je in de Australische geschiedenis bent geïnteresseerd, is Porth Arthur een locatie die je niet mag overslaan. Sowieso als je culturele interesse toont in ’the land of Down Under’, zou je hier moeten beginnen. Daarnaast is Tassie (het eiland Tasmania) mijn favoriete stuk van Australië en ontzettend de moeite waard om er te reizen.
Port Arthur is een voormalige kolonie van Britse gevangen. In de 17e eeuw begon Engeland met het uitzetten van Britse gevangen. Men begon met Amerika, maar toen zij hun grenzen sloten, moest Engeland een andere oplossing bedenken om te voorkomen dat de Britse gevangenissen overvol raakten. Zo kwam men uiteindelijk in het geïsoleerde Australië ontdekt, net ontdekt door Cook, en na Sydney werd in 1803 Tasmanië gebruikt. In 1830 werd Port Arthur gebruikt als kolonie voor de Britse gevangen.
Port Arthur werd gezien als de zwaarste plek voor Britse gevangenen waar ook ter wereld. En dit terwijl hier ook gevangen zaten die alleen een kip hadden gestolen om niet om te komen van de honger. Alhoewel de plek nu een indrukwekkend (open lucht) museum is, voel je die sfeer van verschrikking nog steeds. De plek was zeer geïsoleerd en had barre omstandigheden. Daarnaast werd een gedeelte ook gebruikt als ‘Seperate Prison System’. Gevangen mochten zaten in zeer kleine cellen met een kleine opening. Zij mochten nooit oogcontact hebben met een ander. Zelfs als men naar de kerk moest, was deze zo ingericht dat ze nooit iemand anders zagen. Verschrikkelijk! Ik vond de sfeer in deze specifieke plek dan ook zeer luguber.
De gevangenis van Port Arthur is bereikbaar per boot. Omdat er in de directe omgeving niet gebouwd is, heb je nog steeds dat geïsoleerde gevoel. Het terrein kan bezocht worden onder leiding van een gids, maar ook op eigen gelegenheid. Ik adviseer een combinatie van beiden. Tevens zijn er aanvullende tours te boeken. Het museum gedeelte, een apart gebouw, leert je meer over de voormalige gevangen van de plek en het leven dat zij daar hebben geleid. Op het terrein zelf zijn de voormalige gevangenisblokken en huizen te bezichtigen en alles wat er nog van over is. Met de boot kan je ook de ‘Isle of the Dead’ bezoeken. Hier is iedereen begraven die gestorven is inde gevangenis van Port Arthur.
Port Arthur is absoluut een bezoek waard. Ik heb het zelfs inmiddels 2 keer bezocht en zal hier zeker eens voor een 3e keer terug gaan. De entree kost ongeveer €25 (let op dat de dollar prijzen op de site natuurlijk Australische dollars zijn).
Tuol Sleng Genocide museum, Pnomh Penh, Cambodja
Dit is één van de meest indrukwekkendste plekken waar ik ben geweest. Het klinkt dan ook raar om het in een rijtje van favorieten te zetten, maar dit museum is de moeite van het bezoeken waard. Een plek waar het lachen je vergaat, omdat je niet kan geloven dat er mensen zijn die in staat zijn tot zoveel gruwelijkheden.
Tuol Sleng begon als een school alvorens het een gevangenis werd met een speciale ruimte voor martelingen. Gedurende het regime van Pol Pot/de Rode Khmer kreeg deze geheime gevangenis de code naam S-21. Iedereen die het niet eens was met Pol Pot of op een andere manier een bedreiging vormde (denk daarbij alleen al studenten) werden met familie en al in deze gevangenis gestopt. Bij de bevrijding door de Vietnamezen in 1979 (één jaar na mijn geboorte) werden slechts 7 overlevenden gevonden. Vermoed wordt dat hier 30.000 mensen gevangen hebben gezeten. Van elke gevangene werd een foto gemaakt. Vaak voor én na de foltering. De foto’s van baby’s en kinderen zijn het moeilijkst om te aanschouwen.
De voormalige gevangenis is niet eens groot. In de ruimte schoollokalen zijn zeer kleine cellen gemaakt, welke nog steeds te zien zijn. In zo’n cel was je geketend. Bizar is ook dat je eigenlijk zo bij het slot kon van je cel, als je niet geketend zou zijn. En alsnog, je zou geen kant op kunnen.
Voormalige gymnastiek toestellen zijn omgebouwd tot marteltuigen. Net voordat de Vietnamezen kwamen, heeft men nog geprobeerd om de laatste overlevenden te doden. Enkele gevangen zijn daardoor op het bed vastgemaakt en in brand gestoken. De bedden staan er nog en de brandsporen zijn nog te zien. Deze laatste mensen zijn begraven op het terrein. Een verschrikking om te aanschouwen. Tegelijkertijd wordt deze plek nu omringd door mooie bomen met frangipane bloemen, wat het dus heel sereen maakt. Een rare combinatie.
Waarom het de moeite waard is? Omdat je Cambodja beter begrijpt als je deze verschrikkelijke plek heb bezocht en dat dit ons zou moeten weerhouden van het voeren van oorlogen! Je kan de plek het makkelijkst bezoeken door een motorbike chauffeur te regelen. Dit kan je gewoon regelen vanuit de straat.
Choeung Ek (Killing Fields), Pnomh Penh, Cambodja
Nadat je deze gevangenis hebt bezocht, is de volgende stap het bezoeken van de Killing Fields. Vanuit de voormalige school werden de slachtoffers naar deze plek gebracht. Had je alle martelingen overleefd, dan werd je hier gedood. Ook vrouwen en kinderen. Om munitie te besparen werden baby’s zelfs bij de beentjes gepakt en tegen een boom aan doodgeslagen. Op deze verschrikkelijke plek vind je dan ook diverse massa graven. Je ziet ook speakers hangen in de bomen, omdat de bewakers het geluid van schreeuwende mensen niet meer konden aanhoren.
Ik vond het een heftige plek om rond te lopen en de vele graven te bezoeken. Het is stil en rustig op dit terrein, mede ook doordat je niet omringd wordt door verkopers van souvenirs shops. Onder mijn voeten liggen verweerde kledingstukken, één geworden met de grond. Indrukwekkend is de grote stupa, midden op het terrein. De stupa is gevuld met meer dan 5000 mensenschedels, geborgen van de Killing Fields, welke zichtbaar zijn gemaakt voor de bezoekers. Dit klinkt luguber, maar zo is het zeker niet bedoeld. De stupa is gebouwd als monument en als eerbetoon voor meer dan een miljoen mensen die hier het slachtoffer zijn geworden van iets gruwelijks. En ook daarvoor verdient Choeung Ek jouw bezoek. Uit respect.
Alcatraz National Park, San Francisco, VS
Een bekendere gevangenis, die misschien ook meer tot de verbeelding spreekt door diverse films, is Alcatraz. Alcatraz is een Nationaal Park en het is aan te raden om van te voren kaarten te bestellen via de website. Je kan de voormalige gevangenis alleen bereiken via een ferry en ik raad je aan om de eerste tour te boeken. Zo ben je net de drukte voor en krijg je het zelfs voor elkaar om foto’s te maken van het eiland zonder andere bezoekers op de achtergrond!
Bij de entree krijg je een koptelefoon zodat je de tour kan volgen via een audio toer. Ondanks dat het een tour is, kan je het gemakkelijk op eigen tempo doen. Is Engels niet je sterkte kant? Wees gerust, de audio toer is zelfs in het Nederlands te volgen. De audio toer duurt 45 minuten, maar gemiddeld ben je 2,5 uur kwijt aan een bezoek aan Alcatraz.
Het behoort niet tot mijn favoriete musea ter wereld en gezien de entree prijs zal ik het niet voor een 2e keer bezoeken. Maar het is absoluut de moeite waard om Alcatraz te bezoeken. Ik vond het interessant om langs de vele hallen te lopen, de persoonlijke verhalen van gevangenen te horen via de audio toer, meer te leren over het leven binnen de gevangenis en het personeel, maar ook het eiland en de diverse gebouwen.
Wat ik heb geleerd? Ik heb er nooit bij stil gestaan dat het personeel met hun gezinnen op Alcatraz woonden. Dit betekende dat een gedeelte van het kleine eiland bewoond werd door gezinnen met kinderen. Er was dan ook een bioscoop te vinden en een speeltuin. Met een ferry gingen de kinderen elke dag heen en weer naar het vasteland om naar school te kunnen. Met een dame van de souvenirswinkel had ik een zeer interessant gesprek. Zij was één van die kinderen die vroeger op het eiland woonde. En, vertelde ze mij, ze stond er nooit bij stil dat aan achter haar huis gevangenen zaten. Haar vader werkte daar en ze mocht er niet spelen, maar ze had net zo’n jeugd als elk ander meisje van haar leeftijd.
Tickets boek je online. Maar ik vind $39 best aan de prijzige kant voor een bezoek aan Alcatraz. Vergeet niet om een fles water en een snack mee te nemen. Daarnaast dien je jezelf ook te identificeren als je de tickets ophaalt. Wees wel ruim voor de vertrektijd bij de pier. Als je van buiten San Francisco komt, houd dan rekening met de zeer drukke ochtenspits. Ook kost het tijd om je auto te parkeren.
Tips?
Zitten hier musea tussen die je aanspreekt? En ook niet onbelangrijk, ken jij nog een museum die je de moeite waard vindt om bezocht te worden? Laat je reactie achter. Want ik bezoek ze graag en tips zijn altijd welkom.
Wat een mooie plekken heb je allemaal bezocht. Echt een cadeautje voor jouw leven en je gezin. De enige waar ik ben geweest is het openlucht museum in Arnhem hihi.
Dankjewel! Ook geen museum in Thailand dat je me kan aanraden toevallig? En het openluchtmuseum in Arnhem is gewoon super leuk, leerzaam en mooi. Dus dat je die al hebt bezocht is al een grote plus 🙂
Hier in de Achterhoek heb je helaas niet zoveel goede musea vind ik. Maar ik heb er nu wel weer helemaal zin in. Bedankt voor de ideeën en inspiratie!
Ik heb wel kastelen bezocht in de achterhoek. Maar er zijn vast veel kleine musea die ik niet ken. Van die musea die je niet heel goed vindt, zit daar nog iets tussen wat je me dan toch aanraadt? Want i moet zeggen, dat ik ook die kleine, plaatselijke musea ook super interessant vind.
Oh, een heleboel musea die ik nog niet ken! Het National History Museum in Londen klinkt fantastisch!
Dat museum is ook super interessant en dus ook nog eens waanzinnig mooi. Maar Londen heeft sowieso heel veel musea die me aanspreken, hoor. Ik kan daar echt een week lang musea bezoeken.
oei, échte museumgangers zijn wij niet. En ik vrees dat bijna alle musea hier vermeld ook niet bezocht zullen worden omdat ze eenvoudigweg veel te ver gelegen zijn.
Dat NOM heeft nog een kleine kans, vooral het brouwerijgedeelte spreekt me aan… 🙂
Bij ons kan ik je het Flanders Field Museum in Ieper aanraden! Ondergedompeld worden in de wereld zoals de mensen die beleefden in WO I. Om nooit te vergeten!
Het NOM is echt fantastisch! Daar zou ik zeker eens voor naar Arnhem komen. Je kan het ook eventueel combineren met Burgers’ Zoo die er direct naast ligt.
Ik heb het even opgezocht en dat museum lijkt mij super interessant. Zelf word ik hier in Arnhem natuurlijk omringd door musea over WOII (ook aanraders, met name het Airborne Museum in Oosterbeek). Over WOI weet ik eigenlijk niet veel. Dus ik sla hem gelijk in mijn geheugen op, mocht ik eens die kant van België opkomen. In de zomer ga ik graag met de motor naar België, dus misschien lukt het dan. Bedankt voor de goede tip!
De Nederlandse grens passeer ik nauwelijks tot niet.
Maar het museum ik Arnhem bezocht ik deze zomer.
Als klein kind maakte het al grote indruk op mij.
Nu ontdekte ik mijn ouder worden.
In het rijtje arbeiderswoningen vond ik de inrichting van mijn ouderlijk huis.
Op mijn blog gaf ik een ietwat ander verhaal.
Alsof ik in 1 dag door Nederland wandelde ……….
https://robalberts.wordpress.com/2015/09/27/wandelen-van-beerta-naar-margraten/
Vriendelijke groet,
Wat leuk om te lezen dat je dan wel het NOM hebt bezocht! En ja, ik weet exact welke woning je bedoelt. Ook ik herken mijn jeugd in de intrichting terug. Geweldig. De oranje asbak, de betonnen stenen die met planken een boekenkast maakten, het oranje vergiet… nostalgie. Ik ben al oud genoeg om mijn jeugd in een museum terug te zien!
Openluchtmuseum ook eenmaal geweest en Britisch museum 2x. Zeker aanraders!! Ik kan je Bokrijk aanraden,in België. Ook in de openlucht.
Leuk ook voor kinderen!
Het gevangenismuseum in den Haag is ook leuk om te bezoeken als je in de buurt bent.
Het medisch museum in Dordrecht was ik laatst. Ook echt de moeite waard! Klein maar wordt zo boeiend verteld dat je toch paar uur kwijt bent.
Ik las al in 1 van je eerdere blogs over Cambodja en wil er zeker eens heen!
Mocht je in Liiverpool komen is het ook leuk om eens de mijnen/ondergrondse gangen te bezoeken.
Jeeeej… tips! Heel fijn.
Die in Bokrijk ken ik nog niet. Leuk om te weten dat die ook erg leuk is voor kinderen. Bedoel je de gevangenispoort in Den Haag? Jazeker dat ik die bezocht heb. Ik was toen hoogzwanger en moest tussendoor echt even zitten. Maar super interessant. Een medisch museum klinkt ook interessant. Ik ben ook iemand die zich uren kan vermaken in kleine musea.
Cambodja is echt de moeite waard, alhoewel het steeds meer ontdekt wordt door toeristen. De sfeer zal dus vast iets anders zijn dan toen ik er rond liep.
Ik ben nog nooit in Liverpool geweest. Maar dat klinkt ook super, siper interessant. Ik bedenk me nu dat ik eigenlijk de tunnels van Vietnam zou moeten toevoegen. Misscien doe ik dat alsnog 🙂
Ik ben helemaal niet zo museum-achtig-type, maar je laat het echt heel leuk klinken haha. Misschien toch maar eens vaker heen 😀
Dat kan ik me nou dus helemaal niet voorstellen. Vooral omdat musea zo divers kunnen zijn, zoals je wel ziet uit dit lijstje. Er is vast wel iets wat je leuk vindt. Het Nederlands Openluchtmuseum for sure!
Niet elk museum is leuk :). Die in Cambodja zou ik toch niet zo willen omschrijven. Dat geldt ook voor de oorlogsmuseum in Vietnam.
Yes, tof artikel! Allemaal goede tips. Oeh, Killing Fields lijkt me echt heel spannend/indrukwekkend. Ik ben op Tasmanië niet naar Porth Arthur geweest, maar naar MONA – ook een aanrader.
Thanks. En ja, de Killing Fields is absoluut indrukwekkend. Wat gaaf dat je ook op Tassie hebt gereisd. Vond je het niet schitterend daar? Ik was er al eerder geweest, maar wilde persé terug. Hoe was MONA? Die heb ik niet bezocht en kende ik nog niet. De moeite waard dus?
Wat een prachtige en indrukwekkende plekken heb je toch bezocht! Fijn artikel dit met goede tips. Ik ga er zeker een aantal onthouden.
Dankjewel Sas. Ja, ik ben ook echt blij dat ik deze musea heb mogen ervaren en bezoeken.
Wauw.. Jij hebt echt verre reizen gemaakt zeg!! Wat gaaf, ik houd het openlucht museum zeker in mijn achterhoofd om te bezoeken. Ben je toevallig ook een keer in het muZIEum geweest in Nijmegen? Ik ben er nog niet geweest, maar het lijkt me echt een geweldig museum om te bezoeken en staat zeker ook op mijn verlanglijstje om een keer naartoe te gaan.
Toevallig ben ik daar wel geweest toen het nog in het oude gebouw zat. Maar je hebt daar geen gratis toegang met een museumkaart. Dus ben er niet meer recent geweest. Ik vond het in ieder geval een leuke en bijzondere ervaring. Het museum was toen nog maar net open, dus ik neem aan dat het in de tussentijd alleen gegroeid is.
Ben jij ook zo’n museumliefhebber? Ik houd er ook heel erg van om naar musea te gaan, maar wel op voorwaarde dat de exposities mij interesseren, natuurlijk.
In The British Museum kan ik mij ook vaak en lang vermaken. Daar is zo ongelooflijk veel te zien. Heb je daar weleens zo’n interactieve audiotoer gehuurd?
Het Open lucht museum van Arnhem steek ik op als tip. Ben ik nog nooit geweest, maar nu ik hier jouw ervaringen lees, wil ik daar binnenkort weleens heen gaan. Misschien in de kerstvakantie.
Oh ja, ik ben absoluut een musea freak. Zelfs mijn zoontje heeft er al tig bezocht. Toen hij nog maar 5 maanden oud was namen we hem mee het Rembrandt Huis in. Meneer heeft aandachtig het hele huis bekeken vanuit onze armen en heeft geen kik gegeven.
De audio toer heb ik ook eens gedaan inderdaad. Maar dat is wel een tijd geleden. De laatste keer heb ik een kort bezoek gebracht.
Heb je nog andere tips voor me?
Om eerlijk te zijn ga ik eigenlijk nooit naar musea, maar dit klinkt stuk voor stuk wel erg leuk. Misschien toch leuk om een keertje naartoe te gaan om een regenachtige dag.
Nee? Wat zonde, er is zoveel goeds! Ik weet niet of alles uit mijn lijst haalbaar is voor een regenachtige dag (is wat ver vliegen), maar ze zijn zeker de moeite waard :). Begin anders eens gewoon in Arnhem.
Wauw wat ’n prachtige, indrukwekkende musea allemaal! 🙂
Ik ben toevallig 1,5 week geleden in The British Museum geweest! 🙂
Oooh… wat vond je er van? Londen is sowieso gaaf. Helemaal mijn stad. Heb je daar een leuke tijd gehad?
Wat een reizen heb jij gemaakt zeg. Ik ben nog in geen enkel bovenstaand museum geweest. Het Smithsonian lijkt me erg leuk maar Graceland klinkt ook geweldig. Ik ga maar eens beginnen bij Arnhem haha.
Dank je 🙂 En dan te bedenken dat ik echt veel meer musea heb bezocht, ook in andere landen. Maar dat wordt dan wel een hele lange lijst. Dit is echt even een collectie van de beste musea die ik heb gezien. En ja, begin gezellig in het Nederlands Openlucht Museum. Dit weekend start het leuke winterseizoen!
Het enige museum dat ik vaak bezoek is mijn schoenenkast, dus ik zou wel een paar van deze tips kunnen opvolgen! 😉 x
Hahahaha….
Wat een mooie musea allemaal! Het Natural History ben ik zelf met de middelbare school geweest. Wat zou ik dat graag aan mijn kinderen laten zien. Gaat er vast nog een keer van komen!
Oh ja, daar ga ik in de toekomst ook zeker naar toe met mijn kleine man. Wat een mooi en indrukwekkend museum blijft dat. Heb je al andere musea bezocht met je kinderen die de moeite van het vermelden waard zijn?
Heerlijk van die culturele bezoekjes! Op het wensenlijstje nu staat het onderwijsmuseum in Dordrecht.
Ja hè. Ik kan er ook zo van genieten. En dat museum ken ik helemaal niet. Ik ga gelijk even op zoek naar hun website.
Leuk lijstje! Bij mij staat het Smithsonian wel erg hoog bovenaan
Goede keuze! 🙂
Jaaa, goeie lijst. The British Museum en het National History Museum in Londen zijn geweldig. Ik vind The National Gallery ook erg mooi in Londen. In New York is Het Metropolitan Museum geweldig en wat dichter bij huis en erg leuk met kinderen is het Natuurmuseum in Leeuwarden. Tot en met 3 januari hebben ze daar een expositie van Gunther von Hagen. Normaal prepareert hij mensen, maar hij heeft nu ook een expositie in Nederland. En joepie, we hebben vrijkaarten voor David Bowie Is in het Groninger Museum, daar kom ik ook graag als David Bowie er niet is 😉
Thanks 🙂
Oh, ik was een tijdje terug in Friesland. We zijn naar het scheepvaartsmuseum geweest. Oh, die expositie klinkt geweldig! Ik ga hem zeker onthouden. Bedankt voor de tip. En bedankt voor je bezoek aan onze blog!
Wauw goede tips zeg!! Moet ik echt even opschrijven want veel van de bestemmingen staan nog op mijn bucketlist, dan kan ik meteen de musea’s meepakken 😉
En wat erg… woon nu 2 jaar in Arnhem en ben nog steeds niet in het openlucht museum geweest… foei foei… *zet op to do list*
Ooh… foei ??. Het is een fantastisch museum. Vooral t/m 17 januari en anders weer in het zomet seizoen. Leuk dat je wat aan deze tips hebt!
Met kinderen is het watermuseum ook heel leuk in Arnhem. En we hebben zoveel meer musea in Arnhem!
Hele leuke blog, met leuke tips. Nu de landen nog bezoeken!! Er staan er zeker een aantal op mijn wishlist.
Dankjewel! Ben wel benieuwd welke op je wish list staan ?
Als kind ging ik heel regelmatig naar musea, inmiddels ga ik bijna nooit meer. Wat ontzettend jammer is dat bedenk ik me nu ik al deze fantastische plekken zie. Misschien binnenkort maar eens op zoek naar een interessant musea.
Inderdaad zonde. Maar als je toch wat musea gaat herontdekken, laat het me weten als je een tip voor me hebt! Ik ontdek graag iets nieuws.