Ga je op kraamvisite? 10 gouden tips

Volgend jaar gaat het weer gebeuren. Ergens in mei, misschien april. Wie weet. Maar het komt… de kraamvisite! Het enthousiaste bezoek dat niet kan wachten om de nieuwste aanwinst binnen de familie te begroeten.

In 2014 mocht ik voor het eerst ervaren hoe het was om kraamvisite te ontvangen. Het was in ieder geval voor mij duidelijk dat ik er niet op zat te wachten om de eerste week alleen maar bezig te zijn met bezoek. Nee, mijn man en ik wilden genieten van onze zoon en van elkaar. Dus mocht de eerste week alleen directe familie komen. De rest was welkom vanaf week 3. En dan ook niet tegelijk, maar heerlijk verspreid tot en met ergens dat mijn zoontje alweer 3 maanden oud was. Wat ik wilde was dus duidelijk.

Maar, hoe gedraag je je dan als gast die op kraamvisite gaat? Want wat wordt nu wel of niet van je verwacht? Wel, laat ik je daarbij helpen. Zie hier, mijn gouden tips voor als je op kraamvisite gaat!

Kom nooit onaangekondigd op bezoek

Niets is zo irritant als bezoek dat onaangekondigd voor de deur staat tijdens de kraamperiode! De moeder is moe, moet op de vreemdste momenten een baby voeden, wil tussendoor proberen te slapen, heeft wallen onder de ogen waar je U tegen zegt, heeft verschrikkelijk ondergoed aan die echt niet mooi afsteekt tegen die ruim zittende pyjama… en dan zijn er dus alsnog mensen die denken dat het vast wel uitkomt als ze onaangekondigd aankomen. NEE! DAT-KOMT-NIET-UIT! Kraamvisite moet gepland worden om rekening te houden met het schema van de moeder én kind. Zo simpel is dat.

En als tip voor de ouders; staat er onaangekondigde bezoek voor de deur? Stuur ze gewoon weg! Ook al hebben ze 2 uur gereden! Kom op, je hebt wel wat beters te doen. Dit is niet het moment om meer rekening te houden met anderen dan met je eigen gezin!

Houd je aan de afgesproken tijd

Aanvullend op bovenstaande, kom op tijd. Is 15:00 uur afgesproken? Dan ben je er ook om 15:00 uur en geen minuutje eerder. Moeder en kind hebben een schema en dat betekent dat ze om 14:58 niet klaar zullen zijn voor bezoek. Was dat wel zo, had er wel 14:58 op je uitnodiging gestaan. Ben je te laat? Laat het weten en houd er rekening mee dat dat gewoon van je bezoek tijd wordt afgetrokken!

Blijf kort

Kraamvisite is niet bedoeld om uitgebreid bij te kletsen of tegen de moeder zeggen: “Oh, wat ík nou laatst heb meegemaakt!” Nee, het draait niet om jou en jouw verhalen. Je komt om de kleine te bewonderen en om te benadrukken hoe geweldig die prestatie is die de moeder heeft neergezet. je luistert naar háár verhalen. Blijf ook niet lang hangen. Een uur is vaak het maximum wat een moeder aankan, al kan dit natuurlijk per moeder verschillen. Zorg er ook voor dat de moeder je niet hoeft weg te sturen (want niet iedereen kan dat). Wees netjes, houd de tijd in de gaten en vertrek uit jezelf. Zodra alles een plekje heeft gekregen (en de moeder geeft aan wanneer), komen die normale bezoeken wel weer.

Je bent een gevaar met een koortslip. Blijf weg!

Laat ik daar meteen duidelijk over zijn. Een koortslip is besmettelijk en het virus draag je makkelijk over. Vervelend voor een volwassene, máár… levensgevaarlijk voor een baby. Dus laat ik het meteen duidelijk maken. Krijgt mijn net geboren baby herpes simplex/koortslip virus? Dan is er een zéér grote kans dat hij/zij komt te overlijden aan een hersenvliesontsteking! De kleine kan het virus krijgen door speeksel en dat gaat al snel met een kus. Om alle risico’s uit te sluiten, ben je met een koortslip daarom eigenlijk niet welkom op kraamvisite. De eerste 6 maanden zijn het gevaarlijkst, maar zelfs na die tijd kan er blijvende schade achterblijven bij een baby. Dus wees je hier goed van bewust! Tegelijkertijd is dit een goed moment om kritisch naar jezelf te kijken. Ben je gezond om op bezoek te gaan? Heb je een verkoudheid? Zeg dan af en blijf lekker thuis.

Neem een cadeautje mee

Kraamvisite gaat niet zonder een kraamcadeau. Natuurlijk is de moeder te beleefd om er iets van te zeggen als je met lege handen komt. Maar doe even moeite en neem een gepast presentje mee! Met de nadruk op gepast. Koop niet zomaar iets voor de babykamer als je niet eens weet wat de stijl of kleur is bijvoorbeeld. Daar doe je niemand een plezier mee. Dus nog beter, vraag gewoon naar de wensen van de ouders.

Pak nooit ongevraagd de baby op

Hoe schattig ook, het is absoluut not done om zonder overleg én goedkeuring een baby op te pakken! Blijf er vanaf! Het is aan de moeder óf jij het kindje mag dragen en wanneer. Voer absoluut geen druk uit en respecteer die keuze! Bedenk ook dat het zelfs beter is voor de gezondheid van de net geboren baby om zo min mogelijk te worden opgepakt dan door de eigen gezinsleden! En als je al de baby mag vasthouden, zorg er altijd voor dat je dan je handen wast. Een baby is vatbaar voor bacteriën en die draag je zo over voordat je er erg in hebt. Aansluitend… houd de baby niet te lang vast. Laat de moeder niet vragen of ze haar kostbaarste ‘bezit’ weer terug mag!

Foto van zoonlief door Marleen Sahetapy

Foto van zoonlief door Marleen Sahetapy

Neem eten mee

Het leven is zwaar voor kersverse ouders. En wellicht nog meer als je er al nog een spruit hebt rond lopen. Als de kraamhulp weg is, is het een heel gegoochel om een fatsoenlijke maaltijd te kunnen koken. Alles gaat gehaast en een magnetron maaltijd heeft nog nooit zoveel in het boodschappenmandje gezeten. Ik kan me nog goed herinneren dat ik het soms niet eens voor elkaar kreeg om een kopje thee te zetten voor mezelf, laat staan koken! Dus… wees die geweldige kraamvisite en neem een maaltijd of lunch mee!  Een maaltijd die ingevroren kan worden, is ook zeer welkom. Wat zal de moeder je dankbaar zijn!

Maak jezelf nuttig

Maak jezelf nuttig. En al helemaal aIs de moeder alleen is met de kleine. Dan laat je haar absoluut niets doen. Verzorg je eigen thee of koffie (en natuurlijk ook die van de moeder) en bied hulp aan. Misschien kunnen de planten nog wat water gebruiken. Of is ze vergeten de katten eten te geven. En achteraf zorg je natuurlijk dat ze niet aan de afwas hoeft te denken!

Geef niet ongevraagd je mening of advies

Vind je de gekozen naam van de baby verschrikkelijk? Jammer dan! Je laat er absoluut niets van merken en je maakt er al helemaal geen opmerking over. De moeder is super trots op haar prestatie en heeft met mooie intenties de naam bedacht en wil echt niet horen dat iemand anders deze niet mooi vindt. Ook wil geen moeder advies horen als ze er niet naar vraagt. Tijdens de kraamvisite draait het al helemaal om complimentjes. De baby is mooi, de naam is mooi, de babykamer is mooi, wat ziet de moeder er fantastisch uit, je mag liegen tot je barst, maar leer die zinnen maar uit je hoofd. En… vergeet ook absoluut niet de vader/partner te feliciteren! Die is er ook nog!

Plaats niet ongevraagd een foto op social media

Nee, dat doe je gewoon niet. Niet elke moeder wil haar kind (meteen) delen met de digitale wereld en dat is haar goed recht. En als dat al gebeurd, zal ze zorgvuldig zijn met de foto’s die ze wél wil delen. Dus deel jij niet zomaar foto’s van andermans kinderen, zonder het even te overleggen. En daar valt ook een selfie onder met de pas geboren spruit!

Zo, met bovenstaande tips ben jij er klaar voor om de nieuwe wereldburger te verwelkomen op de wereld!signature sheila

Comments

comments

14 gedachten over “Ga je op kraamvisite? 10 gouden tips

  • Sheila schreef:

   Het is goed om mensen bewust te maken dat je met een koortslip gewoon niet in de buurt van baby’s mag komen. Niet iedereen weet dat, maar oooh… wat is dat belangrijk! En irritant hè, mensen die zomaar je kind willen oppakken? Of vreemden die hem aanraken. Ook zo irritant. Blijf van hem af!

 1. Hadassa schreef:

  En feliciteer ook de vader als je op kraamvisite komt. Zo, wat was dat een enorme afknapper zeg. Eerst jezelf uitnodigen op een andere dag dan de rest was uitgenodigd. Want dat vond zij beter voor de rust van de baby! (Watttt?) Dan het niet eens zijn met het tijdstip, 15 uur was zo midden op de dag, dan had ze zelf niks meer aan de dag (Watttt?) dan 5 minuten ervoor afbellen (Watttt?) en als je dan eindelijk komt, de vader niet eens feliciteren, maar gewoon voorbij lopen, terwijl hij de deur open deed, dus hem missen kon ook niet.! (Wattt….watttt..wattt????) Achteraf gezien, zonder vermoeidheid, hormonen en mijn roze wolk, had ik bij stap 1 al anders geregeerd.
  Echt cadeaus, hulp, eten etc. hoeven van mij niet, wel wegblijven als je ziek bent en luisteren naar de ouders. En vooral het kind ook geweldig vinden…hahaha!

  • Sheila schreef:

   Wat leuk dat je reageert! Helemaal mee eens. Ik vind hem zo logisch, dat ik hem niet eens heb vermeld. Maar hij staat nu er tussen (bij punt 9). Het is gewoon onbeschoft als hij genegeerd wordt. Sowieso, om iemand te negeren bij wie je op bezoek bent. Zo nodigde mijn man ooit eens vrienden uit. Ik deed de deur open en ik werd niet eens begroet! Sterker nog, ik kreeg niets eens een blik. Die mensen mochten nooit meer terugkomen. Dus… I hear ya!

   Ik weet niet wie die persoon was, maar dat klikt nóg asocialer. Meteen uit je contactenlijst bannen en de vriendschap is over. Doe even normaal, zeg. Je gaat zelf toch geen eisen stellen aan het tijdstip. Het moet jóu als kersverse moeder uitkomen. Je past je aan of komt dan gewoon niet.

   Cadeaus zijn natuurlijk niet verplicht. Maar het is zeker gepast als je op kraamvisite gaat, dus daarom staat die er tussen. Als je dan toch als bezoeker wil weten waar je rekening mee ‘moet’ houden :). En hulp aanbieden kan altijd, zodat jij altijd nog lekker kan weigeren. Ik voelde me erg goed en had niet echt hulp nodig. Maar ik kan me voorstellen dat als je het heel zwaar hebt, je juist dankbaar bent als je bezoek het gewoon aanbiedt. Dat je er niet om hoeft te vragen. En gewoon accepteren is ook een kunst. Net zoals eten, dat hoeft niet. Maar ja.. als ik nu terug kijk hoe ik zat te stuntelen. Ik zou zeker geen nee zeggen. Maar dat is ook iets wat Nederlanders niet snel gewend zijn, dat bezoek eten meeneemt. Voor een Indo is dat weer de normaalste zaak van de wereld 🙂

   • Hadassa schreef:

    Het was aanhang van mijn kant. Manlief kreeg ook geen enkele blik. Ik ben er nu ook klaar mee, doe minimaal aan contact, maar dit huis is een no-go. Sorry, maar dan gaat mijn man echt voor! En ja, alle andere tips zijn super natuurlijk. Bedoelde dat ik dan liever heb dat ze dat niet doen, dan de vader ‘negeren’ en je eigen plan trekken. Mijn Indo buurvrouw bood ook meteen een bord eten aan… 😉 eten= altijd goed!!!

    • Sheila schreef:

     Geheel begrijpelijk! Het staat er los van dat je man voor gaat, vind ik zelfs. Ik vind dat er onbeschoft is behandeld. Ook al deed de buurvrouw open, je hebt gewoon fatsoen en begroet/feliciteert iedereen.

  • Sheila schreef:

   Ik merkte dat ik er wel relaxed in stond dat anderen de kleine even vast hielden. Wilde ook dat hij zelf makkelijk zou worden in contact met anderen. Dat merk ik nu nog steeds. Heel aanhankelijk is mijn zoontje daardoor nooit geweest. Maar ik had vooral heel veel moeite met vreemden (als ik op pad was), die mijn zoontje wilden aanraken. Dat vond ik zo vervelend en onbeschoft. Ik raak iemand die ik niet ken toch ook niet zomaar aan, denk ik dan.

 2. Frederique schreef:

  Hmmm bij dit sort posts moet ik altijd denken aan de kraamvisite na de geboorte van mijn jongste. Hij werd op 29 april geboren en de dag daarna, Koninginnedag, stonden er 30 man te dansen en zingen en weet-ik-het-wat bij ons in huis. Wij woonden in het centrum van Amsterdam en het was soort van vaste prik dat alle vrienden en kennissen elk jaar op Koninginnedag bij ons langskwamen maar met een 1 dag oude baby leverde dat wel aparte taferelen op!

  • Sheila schreef:

   Oh, was je niet doodop? Zou er niet aan moeten denken. Het zal normaal vast super gezellig zijn. Maar op een ‘kraamparty’ van 30 man een dag nadat ik bevallen ben, moet ik echt niet aan denken. Of heb je gewoon mee zitten feesten ☺?

 3. Paul schreef:

  Poeh, ik voldoe in elk geval aan een aantal criteria. Mijn vriend en ik blijven altijd kort. En bieden vaak aan om eten te koken (bij goede vrienden of familie), en dat nemen de nieuwbakken ouders vaak aan. En ik wil kleine kindjes liefst niet in mijn armen houden, want ik ben veel te bang dat ik iets per ongeluk breek….

  • Sheila schreef:

   Wat leuk om weer een reactie van je te lezen! Je klinkt in ieder geval zo al als ideaal bezoek. Het is gewoon te vermoeiend als mensen te lang blijven. Je wordt in die periode al zo geleefd. Eigen tijd is schaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *