Ga jij er vaak op uit?

Met Pinksteren liep ik over een markt met mijn gezin. Natuurlijk word je snel aangesproken als je met een pas geboren baby over straat loopt. Regelmatig wordt gevraagd hoe oud ze is. Afgelopen vrijdag al weer 7 weken. “Nou, fijn dat je er nu dan even er tussen uit kan!”, is een veel gezegde opmerking. Ik heb hem al regelmatig gehoord. Natuurlijk erg lief bedoeld, maar bijzonder vind ik het wel.

Nu al meerdere mensen me vertellen dat het dan wel lekker moet zijn dat ik er nu ‘eindelijk’ even er op uit kan, geeft me dat te denken. Men doet de aanname dat ik nauwelijks ergens ben geweest in de afgelopen 7 weken. En als meerdere mensen dat idee hebben, is het dan echt zo dat de meeste vrouwen de eerste weken/maanden na hun bevalling vrijwel thuis blijven?

Binnen of buiten?

Ik kan me zeker voorstellen dat niet iedereen er voor kiest om veel op pad te gaan. Misschien heb je een zware bevalling gehad en ben je nog herstellende. Het kan ook zo zijn dat je natuurlijk helemaal geen behoefte hebt om op pad te gaan. Je wilt wellicht nog even lekker genieten van je kleintje binnen de 4 muren van je huis. En dat is je goed recht. Ben je bevallen in de winter? Dan is het ook logisch dat je veel minder de deur uit gaat vergeleken met de zomer. Is het ook nog eens je eerste kindje? Dan heb je logischerwijs ook meer tijd nodig om je balans te vinden in je nieuwe ritme.

Meer dan gemiddeld

Maar nu ik er eens goed voor ga zitten, realiseer ik me ik wel heel veel heb gedaan de afgelopen weken. Dat betekent ook dat dochterlief al heel wat gezien heeft voor een 7-weken oude baby. Musea, dierentuinen, festivals, een stedentrip, het buitenland… ze heeft het allemaal al ervaren. Als ik terugdenk aan die opmerking, dan is het misschien meer dan gemiddeld. Het is geen wedstrijd, dus het maakt ook helemaal niet uit. Belangrijk is dat je luistert naar je gevoel en doet waar jij behoefte aan hebt. Ik weet alleen dat ik er altijd graag op uit ga en niet stil kan zitten. Volg je mijn Instagram? Dan zie je ook dat ik/we altijd wel op pad zijn. Ik word daar gewoon erg blij van en er is ook zoveel leuks te doen. En die leuke dingen zijn gezinsuitjes, maar ook momenten voor mij en mijn man of vriend samen.

Wat hebben we al gedaan?

Benieuwd waar mijn dochter (en de rest van het gezin) al is geweest de afgelopen 7 weken? Ik som ze voor je op. En dan moet je bedenken, dat ik niet eens de spontane uitjes zonder doel heb genoemd. Want die zijn er ook genoeg geweest.

Burgers’ Zoo
Een week na haar geboorte, zijn we met het hele gezin een dagje naar Burgers’ Zoo gegaan. In verband met mijn keizersnede, wandelden we op een heel rustig tempo. Maar wat was het fijn om een dagje erop uit te zijn met mijn man en vriend en de kinderen (met z’n vijven dus). Heerlijk was het. Dit was ook de eerste keer dat ik borstvoeding buiten de deur gaf. Een mijlpaal.

Elfia
Mijn favoriete fantasy evenement kan ik natuurlijk niet missen. Net een week eerder bevallen of niet. Dus ging dochterlief mee in de kinderwagen richting Elfia. Ze heeft heerlijk geslapen en wij hebben net zo genoten als altijd in gezelschap van vrienden en mooie kostuums.

Middeleeuws Festival
Een week later bezochten we spontaan het Middeleeuws Festival in Doetinchem.

Nationaal Militair Museum
Daar schreef ik al een review over. Want mijn verjaardag spendeerden we in dit mooie museum.

Nederlands Openlucht Museum
Moederdag brachten we door in één van mijn favoriete museum. De zon scheen, zoonlief rende vrolijk voor ons uit, dochterlief sliep tevreden in de schaduw van de wagen en wij huppelden rustig mee. Wat een fantastische dag was het. En dit museum gaan we vaker bezoeken deze zomer. Het is namelijk één van mijn favoriete musea.

Nijntje Museum
Mijn dochter heeft lekker in de draagdoek geslapen, terwijl we door het Nijntje Museum liepen. Hier gaan we zeker nog eens naar terug. Ik vond ook de baby faciliteiten erg prettig.

Dierenpark Amersfoort
Deze dierentuin bezochten we met z’n vijven speciaal voor zoonlief. Hij is gek op dino’s en hier is een heus Dino Park aanwezig. Daarbij vind ik het ook zelf een ontzettende leuke dierentuin.

Hoogte 80 Festival
Een festival op het hoogste punt van Arnhem.  Hier hebben we op een kleedje gelegen en genoten van het weer, het lekkere eten, de muziek, de fijne sfeer, terwijl zoonlief met kindjes op het veld speelde.

Foodstock Festival
Foodtruck festivals doen het altijd goed. Zoonlief rende naar het luchtkussen, terwijl wij heerlijk genoten van alles om ons heen. Dochterlief sliep lekker in mijn armen of in de kinderwagen.

Nostalgische kermis
Er was een nostalgische kermis in de stad, dus natuurlijk gingen we daar naar toe. De kermis was klein, maar ontzettend leuk en heerlijk nostalgisch.

Landerij de Park
Landerij de Park is een hele fijne plek voor kinderen en 10 minuten wandelen van huis. Een aanrader. We zijn hier meerdere keren al geweest. Grote broer kan lekker spelen bij/met/in het water of in een grote zandbak of dieren aaien of klauteren samen met manlief. Ik en de kleine meid hebben lekker op het gras gezeten en hebben daarna genoten van een heerlijk hapje en drankje op het bijbehorende terras.

Dordrecht
Zoonlief ging naar opa en oma (want stedentrips is niet zo leuk voor een dreumes) en wij gingen een dagje naar Dordrecht. Wat een super leuke stad is dat. En dochterlief deed het fantastisch in de auto. Terwijl wij genoten van een lekker hapje en drankje, voedde ik haar. De rest van de dag heeft ze heerlijk geslapen en hebben wij Dordrecht verkend. Mijn ontdekkingen vind je hier.

Bocholt
De eerste keer naar het buitenland met onze dochter. Niet dat dat zo spectaculair is, want we wonen tenslotte niet ver van de Duitse grens af. Maar toch. Met z’n viertjes zijn we op pad gegaan. Gewoon… omdat het kan.

Kasteel Doorwerth
Vandaag hebben we heerlijk gewandeld rondom kasteel Doorwerth. En gewoon omdat het kan, hebben zoonlief en ik een privé tochtje gehad met het veerpontje van Driel, terwijl manlief onze dochter aan de kant een flesje gaf. Dat zijn de leuke en spontane dingen in het leven.

Wat staat nog meer op de planning?

Het mooie weer nodigt je ook echt uit om op pad te gaan. Daarbij zijn er zoveel leuke evenementen in de regio (en de rest van het land). Er is nog genoeg te doen voor ons als gezin. Aankomend weekend gaan we naar het foodtruck festival ‘Eten op Rolletjes’. De week daarop bezoeken we attractiepark Slagharen en in juli gaan we naar de Efteling. En natuurlijk gaan we een paar dagen weg voor ons 10-jarig huwelijksjubileum. Bijzonder om juist dit jubileum met z’n viertjes te vieren. Ook willen we deze zomer nog dagjes er op uit richting Giethoorn en Amsterdam en zullen we zeker Tivoli bezoeken. En voordat ik in oktober weer moet werken, willen we nog op een korte vakantie en misschien onze vrienden bezoeken in Londen. Genoeg op de planning dus en ik kijk er echt naar uit.

En jij?

Ben jij veel op pad geweest toen je net bevallen was? Maar zelfs als je geen kinderen hebt, ga je er vaak op uit en wat zijn je plannen voor deze zomer?

Comments

comments

22 gedachten over “Ga jij er vaak op uit?

 1. Shirley schreef:

  Je gaat er vaker op uit dan ik zonder kinderen, haha! Ik werk fulltime. Mijn weekenden breng ik door in Nederland en België. Ik probeer wel zoveel mogelijk te zien en doen en wat vaker toerist in eigen land te spelen. Waarschijnlijk zit het gewoon in je aard om lekker actief te zijn en erop uit te gaan. Fijn dat dat na de bevalling ook al snel weer lukte, dat is misschien ook niet voor iedereen het geval.

  • Sheila schreef:

   Oh ja, het zit zeker in mijn aard om er op uit te gaan. Met name als mijn man ook vrij is, wil ik eigenlijk altijd wel wat doen. En ik ben zelf ook erg blij dat het ook zo snel ging, hoor. Want dat geluk heeft ook niet iedereen. En dan kan je het wel willen, maar dan is het wellicht niet verstandig.

 2. Ilse van Kreanimo schreef:

  Ja. Ik ging ook met een vijf dagen oude baby in de draagdoek naar de speeltuin. En ja, mensen vinden dat raar. Alsof je met een baby thuis en binnen moet blijven….
  Ik had vlotte bevallingen, dat zeg ik er wel bij… dat is niet voor iedereen zo….
  Jij bent al wel héél veel op pad geweest. Maar als het kan en gaat en het weer zit mee… doen hè.

  • Sheila schreef:

   Ja, maf hè? Fijn dat je je kind al zo snel in een draagdoek kon dragen. Dat durfde ik dan niet aan (i.v.m. de keizersnede wond). Vanaf deze week ben ik begonnen met de draagdoek. Het is nog wel gevoelig rondom de wond, maar stukken minder dan eerst. Het is zo fijn. Ik merk ook echt dat mijn dochter het heerlijk vindt om zo dicht bij me te kunnen zijn.

 3. Evelyne schreef:

  Euh.. eigenlijk kan ik hier niet echt in meepraten aangezien ik geen mama ben. Welja, laat het ons anders stellen. Ik ben een dochter 🙂 Nu een antwoord op de vraag of wij vaak uit gaan? Euh.. veel te weinig naar mijn gedacht. Ik hou van uitstapjes, reizen (ook al word ik er soms ziek van),.. Maar mijn mama is een huismus.. Geef haar een zetel, laptop en tv en ze is gelukkig. Mijn papa en ik zijn graag het huis uit (ondanks dat ik nu ook wel eens graag thuis blijf). Als we dan eens met z’n allen op stap zijn is het eens naar Sluis, de markt in de stad, dit weekend zijn het koopjes in de stad. Ofwel een terrasje in een tea-room dicht bij de deur 🙂

  • Sheila schreef:

   Oh, maar dan kan je in ieder geval lekker met je vader op stap. Of eens alleen of plaats een oproepje waarin je vraagt om iemand die eens met je een museum wil pakken (of een andere interesse), als je niemand uit je bekende kring kent. Ook leuk om op die manier in contact te komen met vreemden 🙂

 4. Cynthia schreef:

  Wij waren ook zo vreselijk ondernemend. Ik kon niet wachten het huis te verlaten en te pronken met onze kids! Verder zijn we de jaren hierop volgend volop weggeweest. Naar musea, attractie parken, de film en uit eten. Heerlijk!

  • Sheila schreef:

   Ja, inderdaad. Heerlijk! Ik merk wel dat we nu veel meer hebben gedaan dan toen mijn zoon een baby was. Toen gingen we er ook regelmatig op uit, maar het was midden in de winter. Dan zijn er gewoon minder activiteiten en nodigt het weer je ook niet altijd uit om er op uit te gaan.

 5. jeapiebel schreef:

  Het ziet er gezellig uit. Ik moet bekenen dat toen mijn kinderen wat kleiner waren wij ieder vrij uur er op uit. Overal naar toe waar wij kunnen. Nu wil mijn zoon liever met vrienden op stap dan met zijn moeder. Wat terecht is en hoort bij zijn leeftijd. 😉 Af en toe gaan wij dan samen op stap. Is ook gezellig. 🙂

  • Sheila schreef:

   Hahaha… ik geniet er dan nog maar extra flink van. Want inderdaad, straks wil hij misschien niet meer met z’n moeder gezien worden. Ik hoop dat wel dat ik in ieder geval af en toe van die moeder-dochter dingen kan doen. Lijkt me heerlijk. En mijn man zullen dan ook weer genieten van uitstapjes zonder de kids. Doen we nu ook nog, maar het is meer geregel natuurlijk.

 6. Michelle schreef:

  Wat heerlijk toch, zeker met dit mooie weer is het fijn om erop uit te gaan. De eerste paar weken heb ik vooral thuis en rondom huis gezeten en gelopen. De eerste vier maanden huilde mijn zoontje heel veel, dus ik vond het een hele onderneming om weg te gaan. Daarnaast vond ik het ook wel prima thuis. Nu zijn we wel heel veel weg. Elk weekend zijn wij wel ergens (al is het naar opa en oma, maar in elk geval even weg van huis;))

  • Sheila schreef:

   Dat kan ik ook zeker begrijpen. En ook al is het geen onderneming, als je het heerlijk vindt om thuis te zijn… lekker toch? Ik heb geen ervaring met huilende kinderen. Een vriendin zei gisteren nog tegen mij: “You make mellow babies, they’re so relaxed!” En dat klopt. Allebei mijn kinderen zijn altijd zwaar ontspannen en relaxed geweest. Dus dan kan je ook makkelijker van alles doen. Komt waarschijnlijk ook omdat we zelf zo zijn.

 7. Irene schreef:

  Haha het klinkt wel als een behoorlijke lijst. Maar ik snap je punt wel. Ik heb zelf geen kinderen, maar ik zou ze ook zo snel mogelijk naar buiten willen nemen. Ik geloof dan ook dat ze aan meer geluiden gewend raken en buiten zijn is gewoon gezond.

  • Sheila schreef:

   Ja, je kinderen worden er zeker makkelijker door als je verschillende dingen onderneemt. Maar goed, ik kan me ook voorstellen dat niet ieder kind makkelijk om gaat met verschillende indrukken.

 8. Saskia schreef:

  Heerlijk toch dat dit kan?! En zoals je zegt het is voor ieder een keuze op zich. Zolang je maar niet over je eigen (lichamelijke) grenzen heen gaat is het toch meer dan genieten?! 🙂

  • Sheila schreef:

   Inderdaad. Je moet je zeker niet laten beïnvloeden van wat de buitenwereld vindt (of je dus wel vaak weg gaat of juist liever binnen zit). Gewoon doen wat voor jou goed voelt en bij de situatie past.

 9. Jeanine schreef:

  Wij gaan in de weekenden als ik vrij ben ook altijd wel wat maar zoveel al jij dat haal ik niet hoor. Moet veel weekenden werken helaas. Het zijn wel super gave uitjes zeg waar je allemaal bent geweest. Zag het al op Instagram voorbij komen. Lucky you! Ik kan ook niet thuis zitten als ik vrij ben en ga ook vaak op pad. Al is het maar even in de stad koffie drinken of een wandeling maken. Vandaag zou ik eigenlijk mee naar Rotterdam gaan en dan met 2 kinderen naar Plaswijck, terwijl mijn man ging helpen met verhuizen bij een vriend. Maar door een nachtelijke Netflix sessie had ik geen puf meer en heb ik eerst een middagdutje gedaan en ben daarna naar een foodfestival geweest in Venlo. Ook erg leuk 🙂 Overigens zijn we toen Nolah 6 weken was ook op mini vakantie geweest in Duitsland. Wanneer alles goed gaat is het toch geen probleem? Alleen wat meer gesleep 😉 genoeg te doen, ook met kinderen.

  • Sheila schreef:

   Oh, maar een foodtruck festival is áltijd goed. En een nachtelijke Netflix sessie? Je moet ook prio’s stellen in het leven, hoor ;). Ook al betekent dat dat je ME-tijd even in de nacht uit komt 🙂

   Ik moet ook zeggen dat ik nu minder mee sleep dan toen mijn eerste een baby was. Je raakt toch meer ervaren 🙂

 10. Essma schreef:

  Jeetje! Als ik dat zo lees, ken ik al die ‘uitjes’ eigenlijk helemaal niet. Alleen Nijntje museum en Burgers Zoo?! Voor mij een extra inspiratie dus! ? Leuk artikel!

  • Sheila schreef:

   Oh, leuk! Dan heb je genoeg leuke ideetjes opgedaan voor de zomer :). En Burgers’ Zoo is ook gewoon erg leuk. Net zoals Nijntje Museum, maar ik zou eerder naar de dierentuin gaan. Ook lekker verkoelend onder de bomen met het warme weer.

 11. Daenelia schreef:

  Gek eigenlijk. Ik kreeg die opmerkingen nooit… met mijn puppy. Okay, toegegeven, met onze pup moést ik er ook verplicht 8 keer per dag uit. Ehm. Dus.

  Kijk nou eens hoe anders dat is: ik vond het juist heel belangrijk om met onze pup veel naar buiten te gaan en dingen te ervaren die ik, die wij samen, met de hond wilden gaan doen als hij volwassen was. Dat heet socialisatie, voor honden. Waarom zou je dat met baby niet doen? Tuurlijk, je houdt rekening met wat je gaat doen, maar persoonlijk vind ik het niet raar om een jonge, pasgeboren baby out and about te zien.

  Alleen … alleen als duidelijk is dat de baby zich er niet lekker bij voelt, of als het echt niet te doen is met een baby. Zoals de bioscoop. Dat lijkt me voor een jonge baby niks. Donker, hard geluid, druk, geen rust. Maar lekker naar buiten in een park of idd naar een dierentuin: heerlijk toch? Amersfoort was ook één van de eerste dingen die ik met ons hondje deed 🙂

  • Sheila schreef:

   Wat leuk om weer eens een reactie van je te lezen!

   Haha.. ik ga er ook weer niet 8 keer op een dag erop uit met een baby. Dat is voor niemand leuk en dat werkt natuurlijk ook niet voor baby’s. Maar goed, zelfs zonder baby is 8 keer in en uit irritant. Dan wil ik gewoon de hele dag op pad. Eén van de redenen waarom ik dus geen hond wil 🙂

   En ja, je moet inderdaad wel even rekening houden met je bestemmingen. Ik ga uiteraard niet met een klein kindje naar de bioscoop. Dat kan qua hard geluid al niet eens gezond zijn. Maar je kan meer dan wat veel mensen denken. Ook naar een druk evenement. Als je je baby in de draagdoek draagt, is het zicht lekker afgeschermd en vallen ze gewoon in slaap. Maar ook daar let ik op dat ik de plekken met harde muziek vermijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *