Geef eens vaker een complimentje en waarom dat goed voor je is

Ik word vrolijk van complimenten. Het is fijn als het iemand opvalt dat je haar goed zit, om maar iets te noemen. Toen ik laatst een foto plaatste op mijn Instagram en iemand me complimenteerde over mijn stralende glimlach, werd ik daar ontzettend blij van. Het feit dat iemand de moeite neemt om je een compliment te geven, kan je hele dag maken. Complimenten zijn al bijzonder. Maar ze zijn nog bijzonderder als je ze ontvangt van complete vreemden.

Dat fijne gevoel van een complimentje geven

Ik gun iedereen dat fijne gevoel van een complimentje. Complimenten ontvangen zijn goed voor je zelfvertrouwen. Maar het géven van een compliment geeft jou ook een goed gevoel. Want een ander blij verrast zien, werkt ook positief op jou. Ik word echt blij van die momenten dat een ander je aankijkt en dat je in een paar seconden een glimlach op hun gezicht ziet verschijnen. En daar heb jij voor gezorgd! Hoe bijzonder is dat?

Nederlanders en complimenten

Vergeleken met andere culturen, leven we niet in een land waar makkelijk en snel complimenten worden uitgedeeld. Dat is niet persé verkeerd. Een goed compliment moet namelijk oprecht en gemeend zijn. Een bekende een compliment geven, is dan nog redelijk makkelijk. “Lisa, je hebt echt heerlijk gekookt!” “Sonja, wat een geweldige lezing gaf je. Ik zat echt op het puntje van mijn stoel.” Maar op de één of andere manier geven mensen vreemden nog minder een compliment. Zonde!

Het geven van een compliment is een cadeautje

Behalve dat het dus ook leuk voor jezelf is om complimenten te geven, heeft het nog een goede bijkomstigheid. Het werkt net zo goed voor je eigen zelfvertrouwen. Heb je daar wel eens bij stil gestaan? Althans, zo zie ik dat. Niet iedereen vindt het prettig om vreemden aan te spreken. Ik hoor regelmatig dat mensen het toch best eng vinden, want wat zal die persoon wel niet denken? En hoe zal die dan reageren? Maar ik verzeker je, als je een onbekend iemand een oprecht complimentje geeft met een glimlach, wordt daar altijd leuk op gereageerd. En.. bedenk ook, het is een reden dat je iets opvalt. Juist bij vreemden. Het zijn écht niet alleen die mooie schoenen of dat fantastische kapsel. De persoon valt op omdat er vaak ook een open gezicht aan gekoppeld is wat erg uitnodigend is. Anders was je er wel voorbij gelopen. En dat zijn ook de mensen die het leukst reageren op een onverwachts complimentje. Het is dus goed voor je sociale skills en je leert dat het steeds gemakkelijker wordt om op vreemden af te stappen. Maar ook dat je het waard bent om naar te luisteren. Plus, het maakt je echt gelukkiger omdat je omringd wordt door positiviteit. Kortom, complimenten geven en nemen. It works both ways. Zie het geven van een complimentje daarom ook als een cadeautje aan jezelf. En maakt dat het niet de moeite waard om vaker met complimentjes te strooien?

De gele jurk

Zo was ik van het weekend in Kinderdijk waar ik in goed gezelschap door het mooie landschap fietste. In één van de molens liep een donkere dame rond in een okergele jurk. De jurk zelf was dan wel eenvoudig, maar die kleur stond haar echt prachtig. Het paste mooi bij haar huidskleur. Dus ze mocht best weten dat ze een goede keuze had gemaakt, toen ze die ochtend voor haar kledingkast stond. Ik tikte haar aan op haar schouders en zei alleen: “Excuse me, that colour looks amazing on you!” Haar verbaasde blik ging over naar een grote glimlach en een enthousiaste dankjewel.

Dankjewel

Ik ben iemand die graag complimenten uitdeelt. Dat kan bijvoorbeeld werk gerelateerd zijn. Maar ik spreek net zo lief vreemden aan. Als ik iets moois zie of vind dat iemand iets boven verwachting heeft gedaan, kan ik dat wel bij een gedachte laten. Maar ik spreek dat liever uit. Naar mijn idee doen we dat namelijk te weinig. Begrijp me niet verkeerd. Ik spreek geen complimenten uit om het complimenten geven. Ze moeten wel gemeend zijn en spontaan ontstaan, anders doet het ook weinig met mij. Ik ben tegelijkertijd erg kritisch, maar als je een compliment krijgt, meen ik het absoluut van harte. En ben jij iemand die zich ongemakkelijk voelt als je een complimentje krijgt? Een ‘dankjewel’ is echt het enige wat je hoeft te zeggen! Laat een compliment vervolgens even inwerken en geniet er van!

En jij?
En jij? Ben jij iemand die makkelijk een ander een compliment geeft?

Comments

comments

16 gedachten over “Geef eens vaker een complimentje en waarom dat goed voor je is

 1. Villasappho schreef:

  Ik denk dat zoiets iig spontaan moet zijn. Ik heb een beetje broertje dood aan die teruggeeft complimenten. Iemand die er overduidelijk prachtig bijloopt die uit ongemak meteen een compliment terug maakt. Ik waardeer het altijd als mensen moeite hebben gedaan er leuk uit te zien en ja dat zeg ik. Maar das zeker niet wekelijks.

  • Sheila schreef:

   Oh ja! Helemaal mee eens. Maar als het oprecht is, komt het sowieso vaak uit spontaniteit. Je moet ook geen compliment geven omdat je er één terug verwacht. Dan sla je ook de plank mis, vind ik. Goede aanvulling. Denk dat ik dat straks er nog even tussen zet ?.

 2. Maai schreef:

  Ik doe dat zeker wel bij bekende maar inderdaad niet zo makkelijk naar onbekende. Daar ga ik eens beter op letten. Ik vind de manier waarop mijn kinderen dat doen zo mooi, die zij daar altijd zo spontaan in, die hebben blijkbaar nog niet die schaamte. Net zo goed niet om te zeggen als ze iets niet mooi vinden trouwens 😉

 3. floor schreef:

  ik geef zelf graag complimentjes en ik geniet er ook van om ze te geven.Maar ik merk wel dat anderen,en dan heb ik het over belgen(ben belgisch)veelal kijken naar bv. die leuke jurk of rok maar het toch maar niet over hun lippen krijgen om er iets van te zeggen… het “kijken en niks zeggen-syndroom” noem ik het…. beetje zielig…..

 4. Saskia schreef:

  Ik geef vaak genoeg complimenten, iets wat ik zeker dagelijks doe. Heerlijk die positiviteit en inderdaad: iets wat spontaan komt. Niet van er is iets aardigs gezegd, dus ik zeg maar wat terug. Maar gewoon oprecht een complimentje. Krijg ze op werk ook regelmatig en dat doet een mens echt goed 🙂 Vooral als je ergens hard aan hebt gewerkt of mee bezig ben geweest en je als resultaat complimenten van ouders, kids en collega’s krijgt<3

  • Sheila schreef:

   Mooi dat je dan gezien wordt. En ik kan me ook voorstellen dat je ze vaak krijgt op je werk. Je hebt er zo veel passie voor! Dat valt dan ook gewoon op.

 5. Evelyne schreef:

  Ikzelf geef heel graag en veel complimentjes. Elke dag ontsnapt er wel eentje uit mijn mond. Helaas zijn de complimentjes naar mij toe schaars, maar degene die ik krijg koester ik heel hard. Laatst deden we mee met complimentendag op het werk en werd ik verplicht om een compliment op te schrijven over één of bepaalde collega. Dat vind ik dan wel heel moeilijk en totaal verkeerd. Een compliment moet spontaan komen.

  • Sheila schreef:

   Mee eens. Máár, zie het ook als een stimulans voor iemand die het niet gewend is, om het straks ook te doen als het geen complimentendag is. Misschien is dat juist gewoon een mooie trigger. Jammer dat je weinig complimenten krijgt. Ik gun het ze iedereen.

 6. Cynthia schreef:

  Ligt eraan. Sommige vrouwen weten zo slecht om te gaan met complimenten, dat ze echt gewoon onaardig reageren. Dan geef ik die personen echt niet gauw nog eens een compliment. Terwijl het heel erg in je zit. Ik ken ook geen jaloezie.

 7. Jeanine schreef:

  Ik vind het zo leuk om complimentjes te krijgen als het oprecht is. Geef ze ook graag maar inderdaad niet zo snel aan vreemden. Ik weet niet zo goed waarom. Misschien bang om wat de ander ervan denkt? Zonde eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *