Wat zou je doen… als je geld in overvloed zou hebben?

In een soort self-help-boek dat ik momenteel aan het lezen ben werd een opdracht gegeven. Een opdracht die dieper is dan hij in eerste instantie lijkt. Waar je eigenlijk veel langer over na moet denken dan dat je op het eerste moment doorhebt. Tenminste, IK moet dat. Misschien is het voor de rest van jullie meteen duidelijk, maar voor mij echt niet. Ik vind het een lastige vraag.

Want, wat zou je doen als je geld in overvloed zou hebben?

Met deze opdracht wordt niet bedoelt dat je nu even de jackpot van 1 miljoen wint. Waardoor je uit de schulden bent, een reis kunt maken, een leuk huisje kunt kopen en dat het dan op is. Deze vraag impliceert veel meer.

Wat zou je met jezelf en je tijd doen als je genoeg geld zou hebben om nooit meer te hoeven werken? Er vanuit gaande dat je gezond bent om echt te kiezen wat je wilt, wilt doen en waar je gelukkig van wordt.

Reizen

In eerste instantie kwam meteen reizen in mijn hoofd op. Maar meteen daarna wordt het reizen zoals ik dat ken ontzettend ondermijnd door het hebben van geld in overvloed. Zo zijn al mijn reizen gekenmerkt door een start en een einddatum. Die waren vooraf duidelijk. Ook was er altijd een beperkte hoeveelheid geld, waardoor keuzes gemaakt moesten worden. Keuzes in wat je doet, waar je slaapt en waar je eet. Juist het maken van die keuzes definieren de reis voor een groot deel.

Nu zijn er mensen die zullen zeggen dat je ook zo zou kunnen gaan reizen, ook al staat er wel veel geld bij de bank. Maar eigenlijk betwijfel ik of ìk dat echt kan. Zo zijn er die verdomde overland reizen. Vaak nachten op een oncomfortabele stoel, of mogelijk een bedje in een trein, bus of busje. Die reizen zou ik al snel overslaan, ook met mijn kinderen in mijn achterhoofd. Maar hierdoor verdwijnen ook meteen een groot deel van de authentieke momenten die ik reeds meegemaakt heb. En al die “echte” momenten zijn ver te zoeken als je in je dure taxi stapt of met het vliegtuig gaat cityhoppen.

Werken

Dan is er het werken. Als je nooit meer hoeft te werken om je geld te verdienen, wat ga je dan doen? En bedenk maar eens; met nooit meer werken zijn de dagen best lang. Bijna iedereen om mij heen werkt wel, dus gewoon socializen met je vrienden zit er niet zomaar in. Hele dagen Netflix heb je na 3 weken ook wel gehad, want dat is alleen maar leuk als je weet dat je snel weer aan het werk moet. Als afwisseling dus.

Werken geeft je niet alleen een dagbesteding, het geeft je ook een doel. Targets die gehaald moeten worden is daar maar een klein deel van. Bijna iedereen heeft wel werk waarmee iets anders weer wordt mogelijk gemaakt. Zo zorg je bij de klantenservice voor tevreden klanten voor je bedrijf, maar als je het andersom bekijkt help je mensen met een probleem. Ben je bakker dan zorg je dat mensen te eten hebben. Als administratief medewerker help je mee in het volledige proces om een eindproduct te creëren en dichter bij huis help je je baas om zijn werk goed te doen. Ook al voelt het niet direct zo, zeker niet op een baaldag. Je betekent wel iets in het geheel.

Sommige mensen hebben een passie waar ze een bedrijf mee op zouden zetten. De stap nu zomaar zetten zou te riskant zijn, want er moet ook brood op de plank komen. Maar als je geld in overvloed hebt, kan je los. Het zou dan niet om de inkomsten gaan, maar om de activiteiten die ze kunnen doen. Voor de acquisitie en alle andere (rot)klusjes huur je gewoon iemand anders in en dan blijft het “werken” beperkt tot het uitvoeren van je hobby.

Mensen met geld in overvloed

Als je naar mensen kijkt die geld in overvloed hebben dan zijn er vaak 3 categorieën. De eerste groep blijft keihard werken en op die manier meer geld verdienen. Ze leven luxe, maar de meeste uren besteden ze op kantoor. De tweede groep is precies tegenovergesteld, zij geven alleen maar uit. Luxe vakanties hier, dure avondjes in VIP-rooms daar. Het kan niet op.

Het beeld dat ik bij celebs vaak zie is dat de ouders in categorie 1 horen, en hun kinderen meer richting groep 2 trekken. Zij zijn opgegroeid in die luxe en hebben nog niet de verantwoordelijkheid van een heel bedrijf of iets in die trant. Later veranderen de kinderen misschien ook wel in workaholics, maar zeker in de jongere jaren nemen ze het er goed van.

Dan is er nog de derde groep. Als ik aan een stereotype zou denken dan noem ik bijvoorbeeld (werkloze) vrouwen van hele rijke zakenmannen in New York. Vrouwen die tijd en geld over hebben en daar iets zinnigs mee willen doen. Die iets bij willen dragen en zo de wereld een betere plek willen maken. Zij gaan naar fundraisers, geven veel geld en tijd aan stichtingen en andere goede doelen. En krijgen zo hun dagen ook goed vol.

Iets goeds doen

Voor veel van ons ‘plebs’ die geen geld in overvloed hebben, is dit ook één van de dingen waar we waarschijnlijk op uit komen, iets goeds doen. Dit kan door geld aan goede doelen te geven, maar ook door je tijd te schenken, want je hoeft toch niet te werken. Ook hier zijn vele variaties voor te bedenken, zo kan je in de gaarkeuken staan, om daklozen van eten te voorzien. Je kunt in een asiel gaan werken, of er zelf eentje oprichten voor zwerfkatten. Of je zet een fonds op om vluchtelingen in Nederland van mutsen, sjaals en handschoenen te voorzien voor onze koude winters.

Zoiets zou ik ook wel willen doen, waarschijnlijk. De wereld een iets betere plaats maken vind ik een nobel streven en het is iets dat ik absoluut zou willen doen. Maar persoonlijk heb ik dus geen idee hoe, waarin of waarmee. Ik weet niet wat mij zo aan het hart ligt dat ik daar vol in zou duiken. Ik heb genoeg dingen die ik belangrijk vind, dus er zou zeker (veel) geld naar goede doelen gaan. Echter, ik heb niet 1 ding waarvan ik echt meteen weet, daar zou ik ook mijn tijd en liefde in steken.

Je hebt geld in overvloed, dus alles kan!
Maar wat zou jij dan gaan doen?
Is dat meteen cristal clear voor jou? Of moet je hier nog even over nadenken?signature Puck

Comments

comments

25 gedachten over “Wat zou je doen… als je geld in overvloed zou hebben?

 1. Yvonne schreef:

  Daar moest ik wel over nadenken. In eerste instantie wil ik eerst voor mezelf zorgen en voor mijn gezin. Een fijn huis, een vakantie voor ons en mijn ouders en als we genoeg genoten hebben zou ik wel een bedrijf willen hebben maar wel met personeel zodat ik zelf part Time kan werken.

 2. Veronique schreef:

  Ik werk in de zorg en zou dan zeker nog vrijwilligerswerk willen doen op de afdeling waar ik nu werk. Ik zou iets willen doen voor de ouderen in Nederland,natuurlijk kan je niet iedereen helpen maar ergens een begin maken is fijn.
  Daarbij zou ik de familie en vriendin die er echt toe doen wat willen geven.

 3. Anne-Sterre schreef:

  Er zijn veel dingen die ik zou willen doen. Ik zou willen reizen, mijn horizon verbreden, ervaringen opdoen. Ik zou willen doneren aan dierenasiels. Ik zou een deel gebruiken om een eigen bedrijf op te zetten.

  • Puck schreef:

   Dat is nou juist het idee, je hoeft geen deel te gebruiken, want het is onbeperkt. Maar voor de rest klinkt het heel logisch, precies wat ik ook zou willen doen. Alhoewel mijn dierenasiel waarschijnlijk meer in Afrika zit ofzo.

 4. Billy schreef:

  eerlijk gezegd zou ik dat wel willen hoor!
  Reizen zouden we dan beslist ook meer doen. Nu weerhoudt onze financiële situatie ons ervan om reizen naar het buitenland te maken.
  Een eigen huis verwerven zou wellicht ook op ons verlanglijstje staan.
  Stoppen met werken zou ik sowieso wél doen, ik zou me nooit vervelen hoor.
  Regelmatig ook uit eten gaan
  Avondjes met vrienden
  Overdag fietsen met vrouwlief

  Ach,….dromen!

 5. Aukje schreef:

  Daar zou ik toch goed over na moeten denken. Ik zou het huis hier meer aanpakken, qua verbouwingen. Meer dingen ondernemen, vaker uit eten gaan. Met het gezin wat vaker op vakantie, vliegen naar een warme plek.

  Verder zou ik veel nog hetzelfde doen. Nou ja, ik zou een glazenwasser laten komen voor al die vervelende ramen. En een hulp voor het poetsen. 🙂

 6. sunny mama schreef:

  Ik zou graag een aantal leuke, kleine winkeltjes beginnen, als ik geld in overvloed had: een parfumerie, een chocolaterie, een lingeriewinkel en een schoenenwinkel. Het leuke daarvan is dat je het dan helemaal kunt inrichten zoals je zelf wilt. Werkt het concept niet? Geen probleem! Toch geld in overvloed. Probeer je gewoon iets anders.

  • Puck schreef:

   Hahaha, dat is wel leuk ja. Gewoon wat hobby’en met winkeltjes. Een chocolaterie zou ik ook wel willen, maar dan moet er ook meteen een personal trainer komen!

 7. sammie schreef:

  Mooie blogje en inderdaad een na-denker. Ik vraag me trouwens wel af of de werkloze vrouwen van veel rijke stinkers echt oprecht iets willen doen voor een ander, krijg vaak de indruk dat ze aan bepaalde evenementen mee doen om gezien te worden en verder hele dag druk zijn met shoppen in Prada winkels etc.
  Het is voor mij wel cristal clear moet ik zeggen. Ik zou stoppen met werken, fotografie cursussen gaan doen, me in fotografie verdiepen. Een huis kopen zoals mijn droomhuis van laatst 😉 en een aantal uren per week naar bejaarden huizen gaan, babbeltje maken met de eenzame ouderen, ze mee nemen voor een wandeling etc. Ik zou geld niet zomaar aan goede doelen geven omdat ik dat niet helemaal vertrouw, er blijft te veel aan de strijkstok hangen en in de zakken van de directeurs. Verder zou ik mijn moeder geld willen geven zodat ze een dag of 2 minder kan gaan werken omdat ze lichamelijk zwaar mannenwerk doet en inmiddels over de 50 is. Verder zou ik dan meer van de wereld willen zien op verschillende manieren, maar pas als Bink er niet meer zou zijn.

  • Puck schreef:

   Ik denk precies zoals jij over die rijke vrouwen. Waarschijnlijk is het meer sociaal doen dan er echt iets om geven. En de goede doelen zijn waarschijnlijk ook niet bepaald arm, maar eerder politici ofzo…
   Fijn dat jij wel precies weet wat je wilt doen. Over dat droomhuis trouwens, daar moet nog wel een vervolgje op komen hoor. Hij is nog lang niet af!

 8. Martha schreef:

  Ik zou een woon/activiteitenbegeleiding opzetten met diertjes voor een aantal lieve gehandicapte kinderen waar ik nu mee werk. Dan hoeven ze niet over een paar jaar uit huis naar die instellingen waarbij ik soms echt mijn ogen moet sluiten omdat je soms beter niet alles kan zien. Dan kan ik ze dicht bij me houden en alles zelf goed in de gaten houden. Dan weet ik tenminste dat ze de zorg krijgen die ze nodig hebben en die ze verdienen, want af en toe is dat wat ik nu zie om te huilen. En daarnaast koop ik een boerderijtje met heel veel grond en twee paarden en een inloopkast met heel veel kleren en gaan vriendje en ik naar alle disney musicals die er bestaan, maak ik een prinsessenkamer met heel veel roze en glitters en gaan vriendje en ik trouwen met echt een sprookjes bruiloft, weet je wel zo eentje met 100 miljoen lampjes en een hele mooie jurk en lekker eten en een koets met paarden en een springkussen natuurlijk ook en dan geef ik ieder jaar een Xbedrag aan goede doelen omdat het kan en omdat ik het geld toch heb en ik denk dat als ik al het geld van de wereld zou hebben, ik zelfs dat in een jaar op zou hebben 😛

  • Puck schreef:

   Hahaha, ik lees hierin gewoon de ADHD opkomen. Volgens mij zou je inderdaad snel op weg zijn om alles op te maken, maar het leuke van onbeperkt is dat je je geen zorgen hoeft te maken. Het blijft stromen!

 9. Joyce rdt schreef:

  Goeie vraag.. als ik echt zoveel geld zou hebben dat ik me echt nergens druk over zou hoeven maken dan zou ik echt heel vaak op vakantie gaan (heel cliché maar waar) en ik zou wel wat goeds willen doen voor anderen. Misschien projecten in het buitenland, maar ook binnen Nederland en daarnaast zou ik voor mijn familie zorgen, dat zij ook niets tekort komen. Liefs.x

  • Puck schreef:

   Ik zou ook vaak op vakantie gaan hoor. Kei leuk. Maar niet permanent, want vrienden en familie zijn voor mij gewoon te belangrijk. Voor hen zorgen vind ik ook belangrijk , aan de andere kant merk je dan (denk ik) snel dat je daar ook grenzen in moet stellen. Anders wordt je vriendenkring ineens heeeeeel groot met mensen die je hulp nodig hebben.

   • Joyce rdt schreef:

    Oh ja zeker moet je daar grenzen in stellen. Voor je het weet is iedereen je vriend, maar daar ben je nog altijd zelf bij denk ik dan. Oh en ik zou een heel groot vakantiehuis kopen (waar weet ik nog niet :p). Liefs.x

 10. Nina schreef:

  Daar moet ik ook over nadenken. Sure, het is leuk om eens lekker uit te pakken op vakantie. Of om in eens je studieschuld af te lossen. Ik denk dat het belangrijk is om dromen te hebben op persoonlijk en financieel gebied. Dus wat ik zou doen met geld in overvloed? Er heel heel even van genieten en dan vlug terug naar de realiteit, want het zou mij veel meer een kick geven om geld aan iets te besteden waar ik hard voor heb gespaard 🙂

  • Puck schreef:

   Dat zeg je goed, je moet de realiteit vooral niet uit het oog verliezen als je zoveel geld hebt. Werken is daar erg goed voor. En ook gewoon met “normale mensen” om blijven gaan. Dat je niet zo’n jetsetter wordt die totaal geen idee heeft van de waarde van geld.

 11. Antoinette schreef:

  Als ik erover nadenk hoe ik het echt zou vinden als ik zoveel geld zou hebben dat ik alles kan kopen en doen en niet meer hoef te werken wordt ik overvallen door een gevoel van verveling. Zo’n buitensporig jetsettersleven is misschien even leuk voor de ervaring maar ik denk dat het heel snel verveelt. Misschien zou ik toch iets opstarten. Eigen zaak of iets met goede doelen.

  • Puck schreef:

   Ja, ik heb dat dus ook een beetje. Verveling. De vraag is dus ook bedoelt om erachter te komen wat je drijft als geld geen issue meer is, dus echt je innerlijke motieven. Die vond ik nog best pittig, dus ik ben nu heel erg in dat proces van uitvogelen wat dat nu precies zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *