Het hoogtepunt van onze vakantie: otters voeren

Onze korte vakantie in Center Parcs zit er weer op. We hebben gezwommen, genoten van verse broodjes die elke ochtend werden gebracht, Toverland bezocht, gebruik gemaakt van onze privé sauna en we zijn op avontuur gegaan in Gaia Zoo. We hebben het werk achter ons gelaten. Boeken (voor) gelezen, Disney films bekeken, ganzen gevoerd, de kinderboerderij bezocht en zo veel meer. Wat kan je veel leuke dingen ondernemen in een week. Maar één onderdeel stak er met kop en schouders bovenuit…

Op weg naar de otters

Afgelopen vrijdag pakten we ons goed in (want hoezo lente?) voor een korte wandeling. We hadden namelijk een verrassing voor zoonlief. In  het park waar wij verbleven blijken otters te zijn. Otters zijn bijzondere beesten met een waterdichte laag vacht en een lange staart die als roer wordt gebruikt tijdens het zwemmen.  Iedereen kent de otter. Iedereen weet hoe ze er uit zien en dat ze zich snel voortbewegen in het water. De otter lijkt een heel Nederlands dier die er altijd is geweest. Maar niets is minder waar. Ten eerste komt de otter ook voor in andere Europese landen, Azië en Afrika. De otter werd in de jaren 80 zelfs met uitsterven bedreigd.

Uitgestorven

Ik was  11 toen de otter tot uitgestorven diersoort in Nederland werd verklaard. Een gevolg van onder andere vervuild water en verkeer. Niet bepaald iets om trots op te zijn. Ik kan me het nog goed herinneren. Ik vond het als 11-jarige zo onwerkelijk dat een dier ineens niet meer bestond. Dat vind ik nog steeds, maar het was wel mijn eerste ‘kennismaking’ met het uitsterven van een dier. Gelukkig was de otter niet volledig van de wereld, maar wel binnen ons kleine landje daar een beetje in het midden-links op een landkaart.

Otters in het land

Nadat er aanpassingen zijn gedaan in Nederland, werden in 2002 otters uitgezet om zo weer een populatie van otters in ons land te krijgen. Pas in 2012 werd de otter weer waargenomen in de vrije natuur.

Verkeerslachtoffers en uitwerpselen

Otters trekken over land en leggen veel kilometers af. Daarom dat het verkeer in Nederland de grootste vijand is van dit beestje. Omdat ze schuw zijn, worden otters vaak pas ontdekt als verkeerslachtoffer en dus niet levend gezien. Ook worden er af en toe uitwerpselen gevonden wat natuurlijk ook een bewijs is van hun aanwezigheid. Dat bewijst ook dat de aanpassingen (zoals ottertunnels en het verbeteren van de waterkwaliteit) resultaat heeft. Nog steeds moet er hard gewerkt (en beschermd) worden om meer otters te krijgen in Nederland. Maar steeds vaker (en ‘vaak’ moet je echt in perspectief zien) worden otters gespot, zoals vorige maand in Deventer en vorig jaar in Bodegraven. Maar een otter in de vrije natuur zien, blijft daarom iets unieks.

De ottervijver

Een otter in de vrije natuur heb ik dus nog nooit gespot. Maar op Center Parcs Kempervennen wonen twee uit Azië afkomstige otters in de zogenaamde ottervijver. Het is een ruim verblijf, met natuurlijk ook een ondergrondse tunnel waar ze kunnen slapen. Deze diertjes worden om 13:30 uur gevoed. En met wat geluk, mag je dus mee om ze te voederen. Die kans is natuurlijk groot op een rustige dag en zo kwam het dat we mee mochten met de verzorgster. Alhoewel otters tot de meest schuwe roofdiertjes van Nederland behoren, heb ik hier niets van gemerkt. Wellicht omdat deze otters tot een andere soort behoren? Ik ben een slechte reporter, bedenk ik nu. Voor het complete verhaal had ik natuurlijk even moeten vragen wat voor soort otters nu tussen mijn benen stonden te drentelen. Maar ik stond er niet lang bij stil. Want mijn zoontje mocht een stukje vis pakken en de otter voeren.

Heel bijzonder

Eén van de otters kwam dichtbij. Mijn klein kereltje trok zijn handjes niet terug en liet zo de vis uit zijn handen eten. Wat was ik trots op hem. Zoonlief was zo enthousiast, dat hij dit ook graag met mij wilde delen. “Mommy too!” riep hij lief naar de verzorgster. En nadat alle kindjes waren geweest, had ik ook een stuk vis in mijn hand. Met mijn camera in de ene hand en de vis in de andere, legde ik het moment vast dat de otter mijn vis pakte. En ja, wat een bijzondere ervaring was het om deze prachtige beestjes zo dicht bij te zien. Ze renden enthousiast rond ons heen. Zo ver ik het kon zien zagen deze beestjes er goed verzorgd uit en waren ze totaal niet schrikachtig. Ze leken het prima te vinden dat een klein groepje mensen in hun woonomgeving kwamen. Natuurlijk vind ik het beter als dieren in gevangenschap in ieder geval de voeding ontvangen op een manier die zo goed mogelijk overeenkomt met de natuur. Maar dat is moeilijk. En als ik heel eerlijk ben, vond ik het gewoon een heel bijzondere ervaring om deze twee beestjes eten te hebben gegeven. Wanneer krijg je nou deze kans om een otter (welk soort ook) op die manier van dichtbij te bekijken? Ik bedoel, ik heb vaker olifanten gevoerd dan otters! Dus ja, het voeren van twee ottertjes was absoluut het hoogtepunt van onze vakantie.

Otter gevonden?

Vind je trouwens een dode otter, meld dat dan bij de Stichting Vrienden van de Otter via deze telefoonnummers. Ook reageren zij met spoed op meldingen van gevonden otter weesjes, omdat die het niet alleen redden in de natuur. Deze kleine otters herken je aan een continu fluitend geluid.

En jij?
Heb jij wel eens bijzondere dieren gevoerd?

Aanvulling:
Ik heb nog even contact opgenomen met Center Parcs en ze lieten me weten dat het twee Aziatische kleinklauw otters zijn. Dat zijn dezelfde soort die je ook kan bewonderen in o.a. Burgers’ Zoo. En otters van dit soort zijn inderdaad speels en actief. Dat verklaart dan ook het vrolijke gedartel om ons heen.

Comments

comments

17 gedachten over “Het hoogtepunt van onze vakantie: otters voeren

  • Sheila schreef:

   Dankjewel! Er zijn blijkbaar maar een paar dierentuinen met otters in Nederland. En dit ras wordt daar niet in meegenomen. Nu ik dat zo weet, vraag ik me eigenlijk af of ik dan wel eens een ‘echte’ otter heb gezien 🙂

 1. Michelle schreef:

  Wauw wat een bijzondere ervaring! Lijkt mij super, inderdaad omdat je het ook niet vaak meemaakt. Ik snap dat het dubbel voelt, ergens zie je ze het liefste deze beestjes alleen in het wild. Maar aangezien ze zo schuw zijn, zouden wij ze nooit te zien krijgen denk ik. En als je zo gaat denken is snel iedere dierentuin en kinderboerderij al zielig. Ik vind het lastig, zeker als je ziet dat die kleintjes er zo van kunnen genieten..

  • Sheila schreef:

   Het was ook zo leuk! Ik was er ook naar toe gegaan als ik geen kinderen had gehad zelfs. En ja, een dierentuin wordt ook snel zielig gevonden voor de dieren. En dat snap ik heus wel. Maar tegelijkertijd zorgen dierentuinen met hun fokprogramma’s er juist ook voor dat dieren gered kunnen worden van uitsterven. En ze kunnen bestudeerd worden, waardoor dieren beter begrepen en beschermd worden. Dus in mijn ogen hebben dierentuinen ook een groot nut.

 2. Sammie schreef:

  Ik heb wel eens eerder een otter van dichtbij gezien in een kleine uilen dierentuin in Beesd, vond ze toen bijzonder cute! Je foto’s zijn ook erg mooi en schattig 🙂 leuke beesten zijn het om zo te zien.

 3. Jeanine schreef:

  Wat een mooie otterfoto’s heb je gemaakt zeg! Ik vind het zulke bijzondere beesten. Nog nooit van zo dichtbij gespot als jij. Wat stoer van je zoontje. Buiten de dieren van de kinderboerderij heb ik helaas nog nooit echt bijzondere dieren gevoerd.

 4. Saskia schreef:

  JAAAAAAAAAAAAAAAAAA<3
  Wat super super tof. Dit zou, naast het eekhoorntjes voeren wat ik al heb gedaan echt een wens zijn. We wilde nog dit jaar een tripje boeken naar Centerparcs, ik weet al welk park 😉

  • Sheila schreef:

   Oh wat leuk dat dit op je wish list staat!!! Ik moet wel zeggen dat ik het zwembad van Kempervennen wat tegen vond vallen (zal er eens een review over schrijven) vergeleken met de overige parken. Maar die otters maken wel heel veel goed. Ik vond het zo leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *