Hoe je wereldwijd gratis kan overnachten

Regelmatig krijg ik de vraag; “Waar doe je het van?” Dit gebeurt dan naar aanleiding van mijn vele reizen. Een wenkbrauw gaat omhoog en ik weet dat er eigenlijk helemaal geen vraag wordt gesteld. Het is een subtiele manier om eigenlijk te zeggen; “Zo, je verdient zeker veel hè?”

Laat ik die illusie meteen de wereld uit helpen. Nee, ik verdien niet veel. Ik heb een (leuke) kantoorbaan met een ‘normaal’ salaris. Ik werk 24 uur per week (waarvan 1 dag ouderschapsverlof), net zoals mijn man die ook 24 uur per week werkt. Want, vinden wij, er blijft geen tijd over om te genieten als je 40 uur van de week werkt. Mijn man verdient net wat meer dan ik, maar daar is ook alles mee gezegd.

Desondanks lukt het me om gemiddeld 2 keer per jaar een verre reis te maken van gemiddeld een maand en tussendoor op stedentrips te gaan. Het is een simpele kwestie (vind ik) van prioriteiten stellen, creatief zijn en natuurlijk backpacken. “Dus waar doe ik het van?”

In deze blog neem ik je daarom mee in de wereld van het gratis overnachten. Ja, je leest het goed. Gratis en dat ook letterlijk over de hele wereld. Het gratis overnachten wat couchsurfen heet. Van Las Vegas tot Dortmund. Been there, done that and I love it. En ik vertel je er graag meer over.

Een half jaar reizen

In oktober 2009 zijn mijn man en ik een half jaar gaan reizen. Omdat we geen schoolverlaters meer zijn (we kwamen weinig backpackers tegen met een hypotheek) en al genoeg werken, waren we zeker niet van plan om in die periode ergens fruit te plukken om aan geld te komen. We moesten het hebben van onze ervaringen om creatief te gaan reizen met een beperkt budget. Gelukkig vertelde iemand mij over couchsurfen. Ik was meteen om en maakte gelijk een profiel aan. Een nieuwe surfer was geboren. Maar wat houdt het in en waarom zou je het doen? Hier probeer ik je een beeld te geven en al je vragen te beantwoorden.

Wat is couchsurfen?

Couchsurfen houdt simpelweg in dat je gebruik kan maken van iemands bank, bij iemand thuis, om op te slapen. Je stuurt iemand een verzoek (request) om te mogen slapen en geeft daarbij aan voor welke periode dit is. CS is bedoeld voor korte periodes, net zoals je vrienden te logeren krijgt. Het is ook absoluut geen dating site! Als tegenprestatie bied jij andere reizigers (ooit) jouw bank aan. Dat is het hele idee en zo helpen we elkaar de wereld over. Easy does it! Maar natuurlijk moet je het niet zien als een gratis overnachting. Couchsurfen is veel meer dan dat en daarom leg ik je graag uit wat zo bijzonder, mooi en speciaal is aan dit concept en hoe je er aan begint. En voor de duidelijkheid, ik heb van alle keren nog maar 3 keer echt op een (slaap)bank geslapen. Meestal had ik een eigen kamer tot mijn beschikking. En mocht het je niet uitkomen om iemand te hosten? Geen ramp, je kan ook aanbieden om alleen te ontmoeten voor een kopje koffie.CS - Oz 1

Waarom is het leuk?

Het is meer dan leuk. Het is fantastisch, omdat je in contact komt met lokale mensen. Deze mensen zijn vrienden die je nog niet eerder kende. Heel bijzonder vind ik elk contact. Ik heb geweldige gesprekken gehad bij een kopje thee over de meest uiteenlopende onderwerpen. Je leert ook zoveel meer over de cultuur van een land. Daarnaast is het bijzonder hoe snel je je thuis kan voelen bij iemand. Als je lang op pad bent, is het ook heel fijn om gebruik te mogen maken van de keuken en een wasmachine. Of om gewoon even op de bank te ploffen en een boek te lezen. Als je host ook veel heeft gereisd, is het soms ook heerlijk om ervaringen uit te wisselen. Dat het ook nog gratis is, is meegenomen.

Hosts en surfers

Hosts zijn de mensen die anderen hosten; hun huis beschikbaar stellen. Surfers zijn degenen die daar gebruik van maken. Als we reizen zijn wij surfers. Wij hebben meer gesurfd, dan dat we hosts zijn geweest. Maar dat heeft ook te maken dat we in Arnhem wonen en nu eenmaal niet worden overspoeld door verzoeken. Sommige mensen bieden alleen maar hun woning aan, zonder ooit zelf te hebben gesurfd. Heel bijzonder vind ik dat, mensen die onbaatzuchting reizigers een plekje bieden.

Maar ik heb geen extra slaapkamer?

Je hebt helemaal geen grote woning nodig om een host te zijn. In California en in Duitsland sliepen we eens bij een studente op de kamer. Wij op de grond op een matras en zij ernaast in haar eigen bed. Dat gaat prima, want meer heb je eigenlijk niet nodig. Plus, je kan in een profiel lezen waar je terecht komt. De meeste mensen bieden ook matrassen en dekens. Heel soms wordt aangegeven dat dat er niet is en dat je eigen slaapzak moet meenemen. Alles kan. Daarom is een goed profiel belangrijk, dan weet je als surfer precies wat je kan verwachten en waar je rekening mee moet houden. Ik heb maar enkele keren daadwerkelijk op een slaapbank geslapen. De meeste keren hadden we een slaapkamer tot onze beschikking gekregen en vaak genoeg kwamen we terecht in kasten van een huis!

Moet ik eten aanbieden?

Nee, dat is niet verplicht. Maar ik bied al mijn gasten een ontbijt aan. Ik ontbijt immers ook? In de praktijk eet je wel vaak samen. Maar dat kan je met elkaar afstemmen. Ik vind samen eten leuk (of ik nou surf of host), dus meestal check ik per mail of dat wenselijk is. Als ik surf, bied ik ook aan om eens te koken. Met name als ik meer dan 2 nachten ergens blijf. Dit doe ik eigenlijk als een soort bedankje, want het couchsurfen is tenslotte gratis.

Om je een idee te geven hoe gastvrij mensen kunnen zijn; In Australië zijn we altijd ontvangen met een barbecue! In New Zealand stond de maaltijd al klaar op tafel en dat is bijna ook altijd gebeurd in Amerika. Ideaal!

Host je en is je koelkast leeg of komt het je niet uit om je eten te delen? Zet dan in je profiel (of als antwoord op een CS verzoek) dat je verwacht dat je gasten zelf boodschappen doen. Dat vindt niemand erg, maar zo kan men overal rekening mee houden. Het is gewoon belangrijk om te weten wat je van elkaar kan verwachten. Ga er als surfer in ieder geval niet van uit dat je ergens zo maar kan blijven eten. Het is onbeleefd om het vanzelfsprekend te vinden, want dat is het zeker niet. En zelfs als je mag blijven eten, is het netjes om aan te bieden of je boodschappen kan meenemen.

Een kleinigheidje

Ik neem ook altijd een kleinigheidje mee voor onze host. Denk hierbij aan een sleutelhanger van klompjes. Die zijn klein, typisch Nederlands en je stopt er dus met gemak een hele voorraad van in je backpack als je maanden aan het reizen bent. De kleine cadeautjes worden altijd goed ontvangen. Zijn mijn cadeautjes op (dat gebeurt als je lange tijd onderweg bent en veel surft), dan haal ik in de supermarkt altijd iets voor de koffie. Tegenover gratis overnachten (en de kans is groot dat er ook nog gekookt wordt voor je) is het een kleine moeite om een cadeautje mee te nemen.

Ik gebruik de momenten dat ik surf trouwens ook om mijn was te doen. Ideaal als je lang op reis bent! Natuurlijk vraag ik eerst netjes of dat kan. Maar couchsurfen is dus ook heel praktisch.

Moet je iedereen accepteren?

Stel, ik maak een profiel aan. Moet ik elk couchsurf verzoek accepteren?

Wees niet bang, er zijn geen verplichtingen. Soms komt het tijdstip me niet uit of het profiel spreekt me niet aan (doordat er geen match lijkt te zijn of het is niet eens ingevuld) of het verzoek bestaat uit 2 regels en is erg onpersoonlijk (‘Hallo, ik ben Tim, kan ik blijven slapen?’). Ik zeg dan gerust nee.
CS - surfers

Maak een gedetailleerd profiel

Wil je positieve ervaringen hebben? Een gedetailleerd profiel is daarbij belangrijk. Op basis van een profiel kies je hosts uit bij wie je wil slapen. En op basis van je profiel kiest een host uit of hij jou wil laten surfen in zijn/haar huis.

En nogmaals, het is geen hotel. In feite zoek je dus mensen uit die je beter wilt leren kennen! Hosts die bij jou passen en met wie je dezelfde interesses deelt of juist iemand die jou iets biedt wat je altijd al hebt willen leren. Andersom werkt het ook zo. Met een uitgebreid profiel kan de host inschatten wie ze in huis halen. Met gelijkgestemden heb je dus vrijwel altijd wel een geslaagd CS avontuur. Dus stuur je mij een verzoek, maar je profiel zegt weinig? Dan weiger ik. Tot nu toe zijn vrijwel al mijn ervaringen positief, omdat ik echt de tijd neem om een match te vinden.

Wat zet je in je profiel?

Om te beginnen introduceer je jezelf. Vervolgens worden enkele vragen gesteld die je op weg helpen. Denk daarbij aan de landen die je hebt bezocht, wat je zou willen leren, wat jij iemand anders kan leren en je hebt de mogelijkheid om te vertellen over een bijzondere ervaring. Om je een idee te geven wat ik graag zou willen leren; gebarentaal en hoe je een python voedt. Op je profiel geef je aan welke talen je beheerst en in welke mate. Je omschrijft ook kort de slaapruimte (bijvoorbeeld een bank in de woonkamer, een aparte kamer of een gedeelde kamer met je huisgenoot). Daarnaast geef je praktische zaken aan, zoals of je wel/niet rookt, wel/geen kinderen hebt, wel/geen huisdieren hebt, hoeveel mensen je maximaal wilt ontvangen en of er bepaalde obstakels zijn m.b.t. je woning (bijv dat het centrum slecht met het openbaar vervoer te bereiken is vanaf je woning of dat men rekening moet houden met betaald parkeren). Ook is het handig om te schrijven wat je verwachtingen zijn of hoe jij in het leven staat. Pas bij het accepteren van een verzoek worden de adressen en routebeschrijvingen gegeven.

Maar is het niet eng om bij vreemden te overnachten?

Die vraag stellen met name vrouwen. Nee! Dat is echt niet eng en ook niet gevaarlijk. Ik heb het nog nooit zo ervaren. Gemiddeld blijf ik ergens 2 nachten. Het langst ben ik 4 nachten gebleven. Er zijn ook genoeg dames die alleen wonen en ook hosten. Zoals mijn vriendin in Koblenz, die we zo hebben leren kennen. Zij host met gemak 3 mannen (zo had ze eens een groepje gezellige Russen in huis). Maar de meeste vrouwen geven de voorkeur aan om iemand van hetzelfde geslacht te ontvangen. Dat kan je allemaal aangeven in je profiel. En je mag verzoeken gewoon weigeren! Vergeet dat niet. Het is geen verplichting om te hosten. Vooral als je er geen goed gevoel bij hebt.

Maar vertrouwen is wederzijds. Ik vind het nog steeds bijzonder dat we genoeg hosts hebben gehad (met name in Australië en Nieuw Zeeland) die de sleutel buiten lieten liggen, zodat wij (vreemden) alvast naar binnen konden, als de host zelf nog niet thuis was! Of dat we de sleutel meekregen als we op pad gingen. En ik moet zeggen, dat heb ik zelf ook een paar keer gedaan. Ik geloof dan ook echt dat als iedereen zo’n instelling had, er vrede op aarde zou zijn (maar goed, om die vraag te beantwoorden moet ik eerst maar eens mee doen aan zo’n miss contest).

Hoe zit het met je veiligheid?

Veiligheid is in ieder geval erg belangrijk en daar wordt ook uitgebreid aandacht aan besteed. De site geeft je tips om hier goed mee om te gaan en ook hoe je elkaar daarin helpt. Belangrijk is in ieder geval altijd om gezond verstand te gebruiken. Maar door CS doe je mensenkennis op en daardoor zal je merken dat je het beste op je gevoel kan vertrouwen.

Samen surfen

In de meeste gevallen heb ik gesurfd samen met manlief. Maar afgelopen september en oktober toen we in Amerika waren, surfden we voor het eerst als gezin. De keuze was iets beperkter, omdat natuurlijk niet iedereen een baby wil hosten. In het begin van die reis reisden we zelfs nog samen met onze vriend James en zochten we plek voor 4. Uiteindelijk hebben we deze reis 4 host adressen gevonden en in totaal 9 nachten gesurfd.

In Australië reisden we ook met z’n vieren (nadat we een Brits stel leerden kennen op de Cook Eilanden). In 2011 ging ik samen met Puck (en onze mannen) couchsurfen in Amerika. We zijn dit jaar ook met onze zoon terug gegaan naar hetzelfde couchadres in Memphis. Het voelt altijd als een thuiskomen als je ergens voor een 2e keer komt. CS - VS 1Couchsurfen hoef je natuurlijk niet te gebruiken tijdens een verre reis. We gebruiken het namelijk ook tijdens een weekendje weg in Europa. Wat dacht je van Duitsland of België of zelfs in eigen land? Dit scheelt toch geld en zo kunnen we regelmatig op pad.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?

Een nadeel is het niet echt te noemen, maar je moet wel beseffen dat je met couchsurfen ook wat moet investeren; tijd. Het is natuurlijk onbeleefd om meteen naar je kamer te gaan als je aankomt (want daar zijn hotels voor). Dus verwacht wordt dat je je host wel leert kennen en de tijd neemt om een praatje te maken. In principe wil je dit ook, want je hebt je host natuurlijk uitgezocht op een profiel dat je aanspreekt. Maar soms ben je moe. De hosts die zelf ook gesurfd hebben, begrijpen die behoefte wel beter. Soms kiezen we ook bewust om in een hostel te slapen. Omdat we gewoon die avond even ons eigen ding willen doen. En als je wilt weten welke hostel dan favoriet is? Dat lees je natuurlijk hier.

Kan je er meer mee dan alleen surfen en hosten?

Absoluut. Het gaat niet alleen om gratis overnachten. Er zijn groepen actief per stad over de hele wereld of je kan een vraag stellen in een bepaalde groep (bijvoorbeeld ‘Reizen met kinderen’). Er worden regelmatig meetings georganiseerd wereldwijd, waar je aan kan deelnemen. Zelf plaatste ik eens een oproep voor een Internationale Cuisine bij ons thuis. Daar kwamen mensen op af woonachtig in Arnhem, maar uit Duitsland, Vietnam, Indonesië, Argentinië en St. Maarten. Gezamenlijk zijn we gaan koken bij ons en sindsdien spreken we regelmatig af.

Recensies

Eén van de belangrijkste dingen is het achterlaten van recensies. Dit doe je dan ook waarheidsgetrouw, zodat je een ander helpt beoordelen of de persoon betrouwbaar is. Ik haal veel uit een review; ruimt de persoon op, heeft hij/zij een schoon huis, is de persoon een prater, toont de persoon interesse, hoe gaat de persoon om met zijn/haar gasten, hoe gedraagt die persoon zich als gast in jouw huis? De bedoeling is dat je na elke ervaring een recensie achterlaat waarin je kort schrijft over je ervaring. Je kan aansluitend kiezen voor positief, neutraal of negatief. Wees hier eerlijk in en voel je niet bezwaard als een recensie negatief is. Zelf heb ik 45 positieve recensies (en niet iedereen laat wat achter, dus ik heb al meer dan 45 keer gebruik gemaakt van CS), dus we hebben een goede naam binnen de CS community. Daar ben ik dankbaar voor, want mede daardoor vind ik makkelijk een host als ik reis.

Is een profiel gratis?

Ja, het is naast gratis overnachten ook gratis om een profiel aan te maken. Wel wordt er gevraagd of je jouw adres wilt laten verifiëren voor $18. Dit om je profiel meer betrouwbaar te maken. Maar dat is niet verplicht en zelf heb ik het ook niet gedaan. Met 45 positieve recensies komt mijn profiel ook betrouwbaar over en ik krijg er geen minder verzoeken door. Het is ook absoluut niet de bedoeling dat je betaalt voor een overnachting. Alles is kosteloos!

Mijn meest bijzondere ervaringen

Je bent vast nieuwsgierig naar mijn leukste ervaringen. Om je een indruk te geven, vertel ik je over de meest unieke ervaringen:
– Onze host in McKay (Australië) leerde ons vuurspuwen
– Bij onze host in Brisbane (Australië) aten we kangoeroe
– Na één nacht surfen bij James in Las Vegas, zijn we super goede vrienden geworden. We hebben inmiddels al 2 reizen achter de rug die we samen hebben gemaakt.
– Anja, leren kennen als host in Koblenz, let altijd op onze katten als we reizen
– Onze host in Christchurch (Nieuw Zeeland) had een paard. Daar mocht ik op paardrijden. Super leuk natuurlijk. Ik bedoel, ik heb er geen in mijn achtertuin.
– Op de Cook Eilanden hoorde iemand ons uitleg geven aan een stel over couchsurfen. Bleek hij zelf ook een couchsurfer te zijn. Hij bood gelijk zijn huis aan en in Nieuw Zeeland hebben we daar zeker gebruik van gemaakt.
– Onze eerste keer couchsurfen als gezin. Hoe bijzonder dat zoonlief van toen 10 maanden zo welkom werd ontvangen en zich snel op zijn gemak voelde.

CS - NZ 1

Enthousiast?

Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik laaiend enthousiast ben over couchsurfen. Toegegeven. Je moet wel enigzins avontuurlijk zijn ingesteld en open staan voor andere culturen en gewoontes. Maar het is een verrijking en absoluut een waardevolle toevoeging aan je reis- en levenservaringen. Heb ik al gezegd dat ik couchsurfen geweldig vind? Ik hoop in ieder geval dat ik je interesse heb mogen wekken. En misschien heb ik je tips gegeven ter voorbereiding van je reis! Want tja..

Gratis overnachten, zó doe je dat! signature sheila

Comments

comments

50 gedachten over “Hoe je wereldwijd gratis kan overnachten

 1. bea schreef:

  Je enthousiasme spat er af 😀 ! Ik vind het een geweldige formule voor avontuurlijke reizigers (wat ik niet ben) , kende die formule niet eens maar vind het echt een heel tof iets.

  • Sheila schreef:

   Ik ben ook waanzinnig enthousiast over dit concept en doe het dus jaren met zoveel plezier. Fijn om te horen dat het ook zo overkomt. En inderdaad, ook al zou je er geen gebruik van maken, super tof dat dit bestaat, toch?

  • Sheila schreef:

   Oh ja, absoluut! Daarom lees ik ook goed een profiel door. Als iemand van avondjes doorzakken houdt, is dat niets voor mij. In jouw geval is het handig om te kijken of iemand vroeg naar bed gaat. Dat zetten mensen er ook wel eens in. Dat ze bijvoorbeeld in verband met werk al om 20:00 in bed liggen doordeweeks. Ideaal, heb jij lekker tijd voor jezelf daarna 🙂

 2. Bianca Schrijft schreef:

  Oh, wat ongelooflijk knap. Als puber wilde ik altijd heel graag gaan backpackken. Toen leerde ik mijn man kennen en die leek het niks. In de loop der jaren vervagen dan dat soort dromen en raak je in een stramien. Begrijp me niet verkeerd, ik vind er niks erg aan. Al heb ik soms wel het idee dat ik veel mis. Ook door het vele en harde werken, 36 uur met ongeveer 10 uur forensentijd per week en in de winter en met slecht weer nog veeeel meer. Graag zou ik ook willen zeggen, schat we werken allebei nog maar 24 uur en gaan genieten. Zo wat zal de omgeving raar gaan kijken. Heel knap hoe jullie je leven in balans hebben. Ik stop maar, voordat dit een blog op een blog wordt.

  • Sheila schreef:

   Wow… 36 uur werk met zoveel reistijd? Dat is nogal wat. Ik vind het knap dat dat je lukt. Ik zou het namelijk niet kunnen. Of althans, ik word er doodongelukkig van. Dan maar minder inkomen en het oplossen met dingen zoals couchsurfen :).

   Dat je nooit bent wezen backpacken, zegt niets over de toekomst. Je kan het ook een beetje anders aanpakken, zodat je toch een beetje in die sfeer komt. Als je het tenminste echt zou willen. Want dat is gewoon het belangrijkste. Als je iets wil, lig je niet wakker van de reacties van de mensen om je heen. Je zegt het mooi, want door 24 uur te werken, heb ik mijn leven (ook als moeder zijnde) heel erg in balans voor mezelf.

   En stop vooral niet. Als je er nog meer over kwijt wil, blog er over. Ben nu juist super benieuwd naar jouw verdere insight hierover. Mocht je er verder over bloggen, laat je het me even weten? Kom ik snel lezen 🙂

  • Sheila schreef:

   Als je het nog niet hebt gedaan, kan ik me voorstellen dat het spannend is. Zelf vind ik het niet spannend als ik ergens voor het eerst heen ga. Ik zie het meer als een cadeautje: wie gaan we leren kennen! Net zoals ik dus in een hostel slaap op een dorm en de kamer deel met vreemden. Dan denk ik ook serieus: “Oh leuk, wie ga ik vanavond ontmoeten?” 🙂

 3. Vandaagismooi.nl schreef:

  Ow wauw wat ontzettend gaaf! Ik heb hier een paar jaar terug wel iets over gehoord maar zelf verder nog niet over nagedacht. Dat scheelt natuurlijk klauwen met geld en dan leer je weer nieuwe mensen kennen en hun verhalen horen, heel erg gaaf!
  En natuurlijk pik je dan ook meteen wat van de cultuur in dat land mee, tof!

  Ga hier toch eens naar kijken, super bericht! 😀

  • Sheila schreef:

   Oh wat leuk dat het je wel al iets zegt! En ja, je zegt het goed. Het scheelt super veel geld, je leert de gewoontes kennen van de lokale mensen en hoort leuke verhalen. Het is zo leuk! Die gewoontes kunnen zo simpel zijn; wat eet men voor ontbijt, een lokaal gerecht, wat is een typische inrichting voor dat land, etcetera. Super leuk. En zelfs als je niet denkt te gaan surfen, maar het leuk vind om alles juist in je huis te halen (dus ook die verhalen, andere culturen), kan je je ook aanmelden om alleen een slaapplek te bieden. Accepteren is niet verplicht, give it a shot!

   En altijd leuk als mede-Arnhemmers dit gaan doen natuurlijk. Als je ook meer in het centrum woont, krijg je ook meer aanmeldingen. Ook leuk :).

   Dankjewel voor je leuke reactie 🙂

 4. Mieneke schreef:

  Wat ontzettend gaaf! Ik heb een half jaar mijn huis verhuurd via Airbnb, dat was al geweldig om mensen uit andere landen en continenten te ontmoeten. Dit klinkt echt super, en heel duidelijk en mooi omschreven! Dure reizen kan ik niet betalen, maar dit klinkt zeker als een optie!

  • Sheila schreef:

   Oh wat leuk dat je dat hebt gedaan. Zelf heb ik nog nooit gebruik gemaakt van Airbnb. Zal ik ook niet zo snel doen, omdat ik graag couchsurf. Maar als je ergens voor een langere tijd wilt zitten, is Airbnb natuurlijk veel geschikter.

   Als je daarvoor open staat, dan moet je je zeker eens hierin verdiepen. Niet eens persé als je zelf gaat reizen, maar ook om de wereld naar je eigen huis te brengen. Want ik geniet net zoveel va het hosten, als het surfen.

   • Mieneke schreef:

    Stel: ik heb mij net in mijn hoofd gehaald komende week een paar dagen weg te willen. Alleen. Low budget, met couchsurfen, om eens te proberen. Heb jij dan misschien wat leuke tips qua plaatsen in Europa? Ik ben zo benieuwd geworden na jouw post!

    En mocht iemand meewillen: welkom! 🙂

    • Sheila schreef:

     Hij stond er 3 keer, maar heb er 2 verwijderd ?

     Leuk dat je dit wilt proberen! Natuurlijk heb ik tips, maar ik weet niet waar ik rekening mee moet houden en waar je interesses liggen. Dus.. ik roep maar wat. En ik heb meteen gekeken op Couchsurfing.org hoeveel hosts er ingeschreven staan voor de desbetreffende stad (daar wordt ook meteen de directe omgeving in meegenomen). En houd er ook rekening mee dat niet elke host even actief is. Als je een verzoek verstuurt, kijk ik ook altijd naar het percentage van beantwoorden. Als die persoon maar op 20% van de reacties reageert, doe ik niet eens moeite bijvoorbeeld. Als je naar populaire steden gaat (bijvoorbeeld Londen), dan moet je bedenken dat host die centraal wonen, bestookt worden met CS verzoeken. Dan is een uitgebreid profiel en het versturen van een goed verzoek echt een must om er uit te springen en gehost te worden).

     Met de auto:
     1. Gent; dichtbij, super sfeervol en erg cultureel. 14,739 hosts.
     2. Koblenz; te doen met de auto, mooie stad, veel kastelen in de omgeving. 3,564 hosts (ik ken daar een geweldige host, maar haar profiel staat tijdelijk op ‘not accepting guests’ Als je die kant op gaat, laat het weten en ik vraag of ze toevallig kan hosten).
     3. Londen; for so many reasons, maar de stad zelf is natuurlijk duur. 113,907 hosts
     4. Brugge; net zoals Gent, maar wat intiemer. 3,760 hosts
     5. Trier; vind ik ook een leuke stad voor een paar daagjes. Er zijn niet veel actieve hosts. 3,555 in totaal.
     6. Texel; waarom niet? 426 hosts. Wow… meer dan ik had verwacht 🙂

     Als je nog specifieke vragen hebt, stuur me anders een mail via het contact formulier. Ik help je graag op weg met CS!

     Leuk dat je ook meteen een oproepje doet!

 5. Ysanne schreef:

  Dit lijkt me heel tof! Gaat een stapje verder dan Air Bnb, maar des te leuker! Ik heb het nog nooit geprobeerd maar is zeker iets wat ik ooit zou willen doen! Ideale uitkomst wanneer je klein budget hebt.

 6. Billy schreef:

  het is duidelijk dat je er enorm enthousiast over bent, Sheila!
  Ik dacht dat er een (kleine) vergoeding moest betaald worden, maar dat is dan toch niet zo?
  Ik zou wel openstaan voor deze vorm van reizen, maar vrouwlief niet vrees ik.

  • Sheila schreef:

   Fijn, want ik ben ook laaiend enthousiast. Fijn dat dat is overgekomen!

   En nee dus, absoluut niet. Het is ook echt fout als mensen je een vergoeding vragen (dat moet je dan ook zeker achterlaten in de review). Maar ook ongepast om het aan te bieden. Een host bood ons een keer benzinegeld aan, omdat ze niet goed had nagedacht over het vervoer. We hebben haar toen een eind weg gebracht en dan vond ik een vergoeding voor de benzine wel netjes. Iemand (bij wie ik surfde) vertelde mji eens dat een surfer haar geld bood voor het ontbijt en het slapen. Het was voor die persoon de eerste keer. Mijn host zei ook meteen dat die persoon het hele idee van Couchsurfing dus totaal niet begreep!

   Jammer dat je vrouw er niet voor open staat. Want jullie gaan regelmatig op pad. Leuk om het eens te combineren. Het leuke is ook dat de leeftijd van deelnemers aan couchsurfers zo divers is. Ik verblijf graag bij oudere mensen. Ze verzorgen je zo lekker (alsof je bij oma en opa bent) en hebben zoveel ervaring om te delen en verhalen om naar te luisteren. Ik denk dat jullie ook een heel leuk host paar kunnen zijn!

 7. Noraly schreef:

  Ik was heel benieuwd naar hoe dit werkte en je hebt echt alles zo goed uitgelegd, dat ik er helemaal enthousiast van word. Hoe gaaf zou het zijn…? Ik denk dat het met 3 kleine kids misschien niet werkt, maar toch, het intrigeert me wel..!

  • Sheila schreef:

   Als ik enthousiast ben, ga ik echt los. Ik deed mijn best om alles zo goed mogelijk uit te leggen en ik ben blij dat ik geslaagd ben

   Toch is het niet onmogelijk met 3 kinderen. Ik kwam terecht bij een gezin met zelf 3 kleine kinderen, die ook zijn wezen surfen. Super leuk om te horen dat dat gelukt is. En als host is het extra makkelijk. Dan komen de mensen naar je toe. In het profiel lezen ze dat er kinderen zijn, dus je gasten weten wat ze kunnen verwachten. Het is zo verruimend voor kinderen. Ik vond het fijn dat mijn zoontje met buitenlandse kinderen kon spelen. En als hij ouder is, zal hij daar echt nog meer van meekrijgen. Wat een rijkdom lijkt me dat voor hem. .

 8. Anna schreef:

  Jaaa, lijkt me enorm tof! Ik heb het tot nu toe eigenlijk nog niet gedurfd, maar waarom eigenlijk niet?! Hele fijne manier om nieuwe mensen te leren kennen. Heb er ook goede verhalen over gehoord van vrienden! 🙂

  • Sheila schreef:

   Go for it! Waarom ook niet. Mijn man was ook sceptisch, maar bij de eerste keer was het ook echt… wow, wat is dit fantastisch. Ik vind alle mensen aardig, maar soms heb je gewoon direct een hechte band. Dat zijn mooie uitschieters. En soms heb je er toch niet echt een klik mee. Dat kan ook. Dus mocht de eerste keer niet helemaal gaan zoals je verwacht, doe het nog eens. We zijn allemaal mensen en je kan niet met iedereen een klik hebben. Maar de moeite waard is het altijd.

   Ik weet niet wat je precies ‘eng’ vindt. Maar je kan ook gewoon alleen reageren op andere meiden van dezelfde leeftijd. En ook in je profiel invullen dat je alleen maar surfers accepteert van jouw geslacht. Dan is het helemaal niet meer zo eng 🙂

 9. Sytse schreef:

  Ik vind het een prachtig initiatief! Maar ik vraag me af of ik het zelf zou durven hoor. Stel je komt bij een hele vieze kerel in huis die wel wat meer wil dat een bank bieden. Brrrr

  • Sheila schreef:

   Haha… daarom zijn die recensies ook zo super belangrijk. Om te krijgen, maar ook voor jou om door te lezen bij een ander. Als het zo’n persoon was geweest, was die allang door de mand gevallen en dan ga je daar niet naar toe.

   Ik las eens in een profiel dat iemand een nudist was. En dat hij ook bloot in huis liep. Zijn gasten hoefde dat niet te doen, maar ze moesten wel accepteren dat hij het deed. En zo eerlijk zijn de profielen. De reviews waren overigens allemaal positief. Ook van vrouwen die bij hem bleven. ze schreven dat hij een aardige man was, die je welkom heette en bij wie men zich thuis voelden. Ook kon hij goed koken en had hij veel verhalen te vertellen. Bijzonder leuk om te lezen. Nu moet ik zeggen dat ik zelf niet bij een nudist zou surfen 🙂

 10. Joyce rdt schreef:

  Jaa, hier heb ik me een aantal jaren geleden ook bij ingeschreven, maar nog nooit gebruik gemaakt van eigenlijk. Mijn nicht en haar vriend wel toen ze op wereldreis waren en hebben hier echt hele leuke contacten aan overgehouden.
  Toch maar eens in gedachten houden als ik ervoor kies om weer te gaan reizen ;).

  Lfs.x

 11. sunny mama schreef:

  Ik heb je bericht van het eerste woord tot het allerlaatste met zeer grote belangstelling gelezen.
  Lijkt me bijzonder leuk om te gaan couchsurfen! Ik dacht altijd dat je dan noodzakelijkerwijs een extra kamer ter beschikking moest hebben, maar blijkbaar is dat niet zo.
  Ik ga hier serieus over nadenken, want ik ben dol op reizen en ik houd ook van een vorm van reizen waarbij je ook echt in contact kunt komen met de plaatselijke cultuur en en met locals.
  Ik moet wel toegeven dat ik wel even een drempel over zal moeten, zeg maar: koudwatervrees! 😉

  • Sheila schreef:

   Dankjewel voor je super, super leuke reactie. Dat doet me echt heel erg goed. Leuk dat ik dat idee van die extra kamer uit de wereld heb geholpen. Absoluut niet noodzakelijk!

   Die drempel is lager dan je denkt. Als je het eens doet, laat je het me weten hoe het is bevallen?

 12. jeapiebel schreef:

  Ik ben ooit in contact gekomen met een Japanese meisje dat met ons autoliften in Frankrijk dat zij een maand gratis gaat couchsurfen en dit vaker doen. Ze ruilt het in met af en toe Japanse gerechten te koken voor de huiseigenaar. Wij hebben zelfs haar adres in Japan gekregen als we ooit daar op vakantie zijn. Wil ze best onze gids zijn, dat vind ik zo lief.
  Ik vind het een heel leuke manier om weinig te reizen, nieuwe contacten en nieuwe ervaringen en zeker lekker voor je portemonnee.

  • Sheila schreef:

   Oh… that’s the CS spirit. Je adres geven aan mensen, zodat ze in de toekomst kunnen komen. En koken voor je hosts. Dat is precies wat ik ook doe. Een leuke manier om iemand te bedanken als je ergens bent blijven slapen. Het is echt een hele leuke manier om zo te gaan reizen. Is het iets wat je zelf zou proberen?

  • Sheila schreef:

   Ja, dat maakt het extra speciaal. Zelf sta je niet stil bij de hagelslag die je op brood doet. Maar als je zelf een host zou zijn, realiseer je je pas hoe bijzonder het is voor mensen uit andere landen. Chocolade op je brood… dat zie je echt nergens, behalve de Nutella dan.

 13. Noelle schreef:

  Whaa wat super gaaf! Hier moet je wel echt super sociaal voor zijn. Wij gaan eigenlijk alleen naar de VS en hebben daar onze vaste stekjes. Ik vind het echt een super tof iets dat couch surfen maar voor mij zou het niks zijn omdat ik heel erg op mijn eigen vrijheid gewezen ben en niet zo ben van het sociaal moeten zijn. Ik wil graag wakker worden en met niemand hoeven praten 😛 Maar goed, zoals je zelf al zegt, je moet wel tijd investeren, het is toch gratis! En heb je dit ook voor langere tijd gedaan (2-3 weken bv.?). Ik denk als we eens een roadtrip maken of ergens anders naartoe gaan, dat dit best wel een alternatief zou kunnen zijn.

  • Sheila schreef:

   Wel, als je de volgende keer iets nieuws wilt proberen? Probeer het eens voor je volgende roadtrip. Ook al is het eens voor één keer. Voor mij is vrijheid dat ik juist niets moet en niets boek vantevoren. Stel dat je een adres geregeld hebt, maar er komt onverhoopt iets tussen. Als je gewoon even netjes een mailtje stuurt om je af te melden, is er niets aan de hand. Dus juist het CS geeft je ook heel veel vrijheid.

   Hoe bedoel je voor langere tijd? Aan één stuk door? Van de afgelopen reis in Amerika, die een maand duurde, zijn we iets minder dan de helft gaan couchsurfen. Toen ik een half jaar om de wereld reisde, ben ik in totaal zo’n 2 maanden wezen surfen. Dus dat was wel voor een langere tijd. De meeste CS ervaringen heb ik opgedaan in Duitsland, Amerika, Nieuw Zeeland en Australië. In Azië heb ik het eigenlijk nog nooit geprobeerd. Maar daar geniet ik ook altijd van die guesthouses en in de afgelegen plaatsen vind je weer niemand die gebruikt maakt van CS.

 14. Nina schreef:

  Wat heb je dit met enthousiasme geschreven! En inderdaad, als het klikt maak je al gauw nieuwe vrienden. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik raad dit artikel wel aan aan vrienden die nog willen reizen:-)

 15. Jeanine schreef:

  Dat lijkt me ook zo gaaf! Zou dat ook eens willen doen, maar het probleem is dat er nof genoeg mensen sceptisch tegenover staan. Haha no way dat ik mijn vriendinnek dat zo snel aangepraat krijg, die betalen liever extra. Cool dat je hebt leren vuurspuwende. Die spontane acties zijn altijd het leukste.

  • Sheila schreef:

   Klopt, maar scpetisch is niet persé erg. Als ze het toch willen proberen, kunnen ze daarna altijd hun mening bij stellen :). En je kan het ook zelf eens proberen, hè. Daar eens over nagedacht? Kan natuurlijk ook in eigen land.

   En ja, dat was echt gaaf. Het stond in zijn profiel, dus natuurlijk wilde ik heel graag bij die gast gaan surfen! Was echt super tof en hij was ontzettend vriendelijk.

 16. Paul schreef:

  Wat ontzettend goed dat jullie beiden er voor kiezen om 24 uur te werken. Het couchsurfen ken ik, al heb ik er zelf nog niet aan gedaan. We hebben wel een tijd een bed aangeboden in Enschede, en daarmee een aantal leuke mensen mogen ontmoeten.

  • Sheila schreef:

   Ik weet niet of het persé goed te noemen is dat we 24 uur werken. Wij hechten er in ieder geval veel waarde aan en het brengt ons leven in balans. Maar ik denk dat ik weet wat je daarmee probeert te zeggen :). Dankjewel!

   En wat leuk dat jullie dat gedaan hebben. Maar hoe boden jullie dan een slaapplek aan? Via een ander netwerk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *