Hoe jij je eigen geluk kan beïnvloeden

2017 ligt achter ons. En het was fantastisch in letterlijk alle opzichten met veel geluksmomenten! Ik kijk dus terug op een fantastisch jaar. Toen ik een vriendin vroeg hoe haar jaar was geweest, antwoordde ze met “Mwah… niets bijzonders. Ik heb geen bijzondere dingen meegemaakt.” Die reactie verbaasde me eigenlijk. Heb je dan een X aantal hoogtepunten nodig om een jaar als succesvol of goed te beschouwen?

Ik zie dat toch een beetje anders. Bijvoorbeeld dat je niet een jaar of zelfs een leven met een aaneenschakeling van grote hoogtepunten nodig hebt om geluk te ervaren. Ik ben er dus van overtuigd is dat je zelf een grote invloed hebt op je eigen geluk. En als je daar goed mee kan spelen, kan je jouw jaar een positieve kant op sturen. Of… er zelfs positief op terug kijken als dingen toch niet helemaal lopen zoals je had gepland. Dus wil jij dat 2018 goed beginnen of wat meer geluk brengen in je leven? Dan deel ik je graag mijn tips. En je krijgt er ook nog een dosis zelfverzekerdheid bij cadeau! Het leek mij in ieder geval een mooi onderwerp voor een eerste blog van 2018.

Denk klein in plaats van groot

Hoogtepunten zijn die bijzondere of uitzonderlijke momenten die er uit schieten. Voor de één is het een nieuwe woning, de reis die je altijd hebt willen maken, je bruiloft, het halen van je rijbewijs en voor de ander de geboorte van een (klein)kind.  Maar dat soort hoogtepunten zijn schaars. En als je een goed jaar (of zelfs je leven) laat afhangen van dergelijke hoogtepunten, kan je soms lang wachten. Begrijp me niet verkeerd. Het is schitterend als je je hoogtepunten hebt en daar moet je zeker dankbaar voor zijn. Maar door te realiseren dat het leven  uit meer bestaat dan grote hoogtepunten, geef je jezelf de ruimte om ook bij kleinere dingen stil te staan. Vervolgens leer je om daar ook een grotere waarde van geluk aan te geven. En hoe meer momenten je van geluk hebt…. wel, daar wordt een mens gewoon heel gelukkig van.  Denk dus (ook) klein, in plaats van groot.  En zodra je dat doet en er van kan genieten, zal je zien dat je jaar uit veel meer mooie momenten bestaat (of heeft bestaan) dan waar je in de eerste instantie bij stil stond.

Besef wat bijdraagt aan je geluk

Het moment dat je ontspannen in bad ligt, terwijl je kinderen slapen, is pure verwennerij. Als ik daar in een drukke week tijd voor maak, heb ik een goede week. Zodra je beseft dat kleine dingen bijdragen aan je geluk, kan je dus makkelijk sturing geven aan je eigen geluk. Sta er dus bij stil dat ook kleine dingen een voorrecht kunnen zijn. Ik geniet als ik mijn kinderen samen hoor schaterlachen. Ik geniet ook als ik uit eten ga met mijn man of een date avond heb met vriendlief. Ik geniet intens als ik er op uit ga met mijn gezin. Niet voor niets dat ik zo veel onderneem in een jaar en dat ik vrijwel elk vrij moment op pad ben. Want als ik ergens gelukkig van word, is dat het maken van herinneringen. Als ik vervolgens weer terug kijk naar al die momenten (ik hoef alleen maar mijn Instagram terug te bladeren en herinneringen komen weer naar boven), krijg ik weer hetzelfde gelukgevoel over me heen. Dus ik haal er meer uit, dan alleen maar het plezier van dat moment zelf. Bedenk dus wat je gelukkig maakt, doe het (regelmatig) en geniet.

Maak tijd voor jou

Maak tijd voor jezelf. Gun jezelf die tijd. Als je dat niet spontaan kan, plan het in. Gun het jezelf om eens ongestoord een goed boek te lezen, om te lunchen in de stad, om af te spreken met je vriendinnen, om een weekendje weg te gaan… wat voor jou werkt. Juist ls je een hele drukke werkweek hebt, wordt het onderschat hoeveel energie het geeft om even lekker de tijd te nemen om ergens van te genieten. Want serieus, die stapel was kan wachten. Ik kijk zelf liever terug op een jaar of een leven waarin ik heb genoten, dan dat ik een ‘instagram-proof’ huis heb.

Zeg eens (vaker) nee

Geluk betekent ook voor jezelf kiezen. En nee (durven) zeggen helpt daar erg goed bij. Sommige mensen hebben er moeite mee, omdat ze bang zijn om anderen te kwetsen. Terwijl dat, naar mijn bescheiden mening, onnodig zou moeten zijn. Zeg dus vaker nee. Begin met kleine dingen. Ja, je hebt een vrije dag, dus je kán in theorie afspreken met een vriendin. Maar als jij nou net die dag wilde gebruiken om lekker in bad een goed boek te lezen, is dat genoeg reden eens nee te zeggen. Je hebt geen ‘goede’ reden nodig om te zeggen dat iets jou niet uitkomt en je hoeft je al helemaal niet te excuseren. Bedenk dat een gelukkige jij juist beter in staat is om er ook voor anderen te zijn. Het maakt mij een betere partner, moeder, vriendin en werknemer. Egoïsme is in dit opzicht dus helemaal niet iets negatiefs, maar juist nodig.

Imperfectie is ook perfectie

Tegenwoordig wordt veel van je gevraagd, in welke levensfase je ook zit. Maar je hoeft niet altijd de ballen hoog te houden! Niets hoeft perfect te zijn, want voor wie doe je dat eigenlijk? Wees er meer relaxed in en laat dingen los. En juist door dat te doen en te kunnen, zal je zien dat je perspectief van een perfect leven ook verandert. Wat volgens de maatschappij misschien niet als perfect wordt gezien, kan dan ineens wel zo ervaren. Dat maakt mijn imperfecte leven dus ineens wel perfect. Gewoon, omdat ík dat zo ervaar. En dat kan erg bevrijdend zijn.

Verschuil je niet achter excuses

Op de één of andere manier is het makkelijk om excuses te vinden om iets niet te doen. Zijn er eenmaal kinderen gekomen, dan hoor ik ze zelfs vaker. Het wandelen van de Nijmeegse Vierdaagse zou niet meer kunnen, het reizen zou verleden tijd zijn en zelfs motor reizen is blijkbaar iets wat onmogelijk te combineren is met jonge kinderen. Stop daar nou eens mee. Álles is mogelijk, zolang jij er maar voor gaat. De vierdaagse, het reizen én motor rijden is hier niet opgehouden, sinds wij ouders zijn geworden. Echt, het hebben van kinderen is absoluut geen excuus om iets niet te doen. Net zoals zeggen dat je te druk zou zijn. Als je geeft om je eigen geluk, dan verschuil je je dus niet meer achter excuses. De enige belemmering ben jíj.

Tel je zegeningen

Een goede gezondheid is absoluut niet vanzelfsprekend. Wees je daar ook van bewust. Het afgelopen jaar kreeg ik diverse nare/moeilijke berichten van anderen mee; het 1-jarig vriendje van mijn zoontje die onverwachts zo ziek werd, dat het niet duidelijk was of hij het zou overleven; een kennis met een hele zieke vader, waarvan ze wist dat deze kerst de laatste keer kerst samen zou zijn; een kennis die haar moeder verloor nadat ze 2,5 maand eerder er achter kwam dat ze kanker had in een ver gevorderd stadium. Hoe veel geld je ook hebt of hoe mooi je ook woont, alles valt in het niets als je in slechte gezondheid verkeert. En daar mogen we vaker bij stil staan. Als je dus in goede gezondheid verkeert (zoals fysiek als mentaal), vind ik dat je al per definitie mag spreken van geluk.

Pak je leermomenten

Heb jij toevallig zogenaamde beslissingen gemaakt die achteraf niet handig bleken te zijn? Of liepen er dingen anders dan dat je wilde? Zie het als leermomenten in plaats van fouten. Door dat inzicht zal je ook minder stil staan bij negatieve dingen, maar energie steken in het positieve. En wie wordt daar niet gelukkig van? Ik schreef er hier al uitgebreid over.

Het behouden van oude voornemens is ook een goed voornemen

Een nieuw jaar betekent vaak ook goede voornemens. Maar sta ook stil bij de doelen die je al hebt behaald en of ze de moeite waard zijn om er niet nog een jaar aan vast te houden. Of dit nou wel of niet als een voornemen startte. In 2006 ben ik bijvoorbeeld 10 kilo afgevallen. Sindsdien heb ik elk jaar dezelfde voornemens; blijven in het gewicht wat ik toen heb behaald. Ik hoef geen nieuwe, omdat ik al tevreden ben met wat ik ooit behaald heb en het me energie geeft om daar mee bezig te zijn. Daarbij draagt het bij aan mijn positieve levensstijl. Al 12 jaar lukt het me om deze voornemens vol te houden en dat werkt erg stimulerend om daar nog vele jaren mee door te gaan.

En jij?
Wat draagt bij aan jouw geluk en hoe heb je dat invulling gegeven aan je levensstijl?

 

Comments

comments

24 gedachten over “Hoe jij je eigen geluk kan beïnvloeden

 1. Shirley schreef:

  Een goede gezondheid is inderdaad heel veel waard. Het kan soms ‘makkelijk’ zijn om te vergeten als het goed gaat. Wat bijdraagt aan mijn geluk zijn leuke plannen maken (alleen al ernaar uit kijken), maar ook kleine dingen: een zonsondergang zien, een boek lezen in de trein, fijne mensen om me heen hebben, een plek om thuis te komen hebben.

  • Sheila schreef:

   Klopt. Juist als je niet ziek bent, neem je het sneller voor lief. Het is ook logisch dat je dat doet. Je hoeft er ook niet de hele tijd mee bezig te zijn dat jij de gezondheid hebt om dingen te doen die je wil doen. Maar het is goed om je er wel van bewust te zijn. Net zoals van vele andere dingen. Je geniet gewoon makkelijker/sneller van kleine dingen als je beseft dat ze er niet altijd zijn.

 2. Michelle schreef:

  Wat gezondheid betreft zijn wij ook weer even met onze neus op de feiten gedrukt. Een goede gezondheid is zoveel waard! Mijn geluksmomenten zit m in de grotere dingen (verhuizen, vakantie, zwangerschap), maar ook absoluut in de kleine dingetjes. Zo kan ik enorm genieten van rustig een boek lezen, of mijn zoontje die helemaal opgaat in zijn spel. Geluk zit m in heel veel dingen, dat heb ik in 2017 wel geleerd 🙂

 3. Saskia schreef:

  Wat een mooi artikel en ben het zeker met je eens. Geluksmomenten zijn zo belangrijk om bij stil te staan, maar vooral zolang de wil er is.. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar met een eerste stap is het beginnetje gemaakt!

  Fijne nieuwe week lieve Sheila!

  • Sheila schreef:

   Precies! En als er iemand is die ook stil staat bij kleine geluksmomenten, ben jij dat wel. Dat haal ik ook altijd terug uit je blog op een ongedwongen manier. Heel prettig vind ik dat.

   • Saskia schreef:

    Dit is ook zeker iets wat ik elke dag doe. Kwestie van mijn opvoeding, aangezien mijn beide ouders er dit met de paplepel hebben ingegoten bij me. Erg dankbaar voor! <3

    Leuk te horen dat zich dit ook uit via mijn blog 🙂
    Fijn weekend alvast!

 4. Daenelia schreef:

  Voor mezelf heb ik fantastische momenten gehad het afgelopen jaar. Toch zou ik die moment niet delen met anderen als ‘hoogtepunten’. Want ze zijn zo heel erg van mij, en van ons kleine gezinnetje, dat ik niet denk dat iemand er op zit te wachten van mij te horen dat ik zo genoten heb van de hond die in het park rondhuppelde. Als men vraagt naar hoe je week of jaar was, dan wil men over het algemeen toch de echte hoogtepunten of dieptepunten horen. Natuurlijk ligt het er aan wie het vraagt.
  Maar … als iemand voor zichzelf ook niet echt die persoonlijke momenten als geluksmomentjes kan zien of voelen, dan zijn jouw tips zeker nodig! Want misschien moet iemand zichzelf wel toestemming geven om te mogen genieten van dingen die zo dichtbij jezelf liggen.
  Eigenlijk… als ik er over nadenk (doe ik niet vaak), dan zijn het die grote hoogtepunten (verre vakantie of een verhuizing, of een nieuwe baan) die eigenlijk helemaal niet zoveel geluk meebrengen, maar juist een behoorlijk deel uit stress bestaan – heb ik de deur wel op slot gedaan, halen we ons vliegtuig, waarom is er een uur vertraging? We hebben nog één dag om de plafonds van de slaapkamers te doen, de verhuizer heeft net mijn kastdeur laten stuiteren, oh nee, de vaas van Tante Bet heeft de verhuizing niet overleeft, in welke doos zit in ’s hemelsnaam mijn dekbedovertrek? Dat soort dingen… soms ben je gewoon blij dat je die hoogtepunten overleeft, meer dan dat je er op het moment echt van geniet…
  Neemt niet weg dat de reis naar Florence afgelopen jaar fantasisch was, ondanks dat de taxi op de terugreis een uur te laat kwam, waardoor we bijna de vlucht terug misten. Tip: boek je taxi RUIM OP TIJD in Italië.

  • Sheila schreef:

   Dat is het hem ook, hoogtepunten zijn zo persoonlijk. En doordat je denkt dat een ander dus vraagt naar grote geluksmomenten, zijn er mensen in staat om de kleine dingen dus te vergeten. Of niet te zien als noemenswaardig. En dat is eigenlijk vreemd, toch?

   En bedankt voor de gouden tip 😉 Die neem ik mee dit jaar in, mocht ik in Italië terecht komen 🙂

 5. Mona schreef:

  Ontzettend fijne blog en goede tips. Voor mij is het volgen van mijn gevoel heel belangrijk voor mijn geluk.

  Ben het absoluut met je eens. Je geluk het je grotendeels zelf in de hand. Heerlijk jouw overvolle instagram met talloze geluksmomenten. ?

  • Sheila schreef:

   Ik denk dat jij daar heel goed mee bezig bent, luisteren naar je gevoel. Niet voor niets heb je je blog omgegooid en ben je ook gaan wandelen, toch? En ook n.a.v. onze ontmoeting en het vraagstuk waar je toen mee speelde, kan ik zien dat je heel erg bezig bent met je gevoel. Schitterend om te zien/lezen. En leuk om te lezen dat je blij wordt van mijn IG 🙂

 6. Jeanine schreef:

  Wat een gelukkig artikel! Helemaal waar. Als een bruiloft of iets dergelijks het enige grote geluksmoment in je leven zou zijn … dan zou ik nu doodongelukkig zijn. Ik geniet iedere dag, al is het maar van een kopje thee en een lach van mijn kinderen.

  • Sheila schreef:

   Ja, áls je al gaat trouwen. Anders heb je nog minder geluksmomenten en dan snap ik dat je doodongelukkig bent. Ik vind het soms zo jammer als je merkt/ziet/leest/hoort dat mensen niet gelukkig zijn in het leven. Of zeggen dat ze voor het ongeluk zijn geboren. Dan wil ik ze een schop onder de kont geven en zeggen: kom op, gooi het roer zelf eens om en wees er niet afwachtend in! Maar misschien is dat gewoon heel makkelijk zeggen.

 7. Cynthia schreef:

  Je hebt gelijk hoor. Geluk zit echt niet perse in een continue aanwezigheid van hoogtepunten. Zo is het leven gewoon niet. Ik geniet van een bakkie, een glimlach of als ik een jurk verkoop. Maar geluk zit ook zo in gezondheid!

  • Sheila schreef:

   Precies! En je merkt ook dat jij geniet van je jurken verkoop. Dat vertaalt zich terug in je blog en hoe je jouw verzendingen verpakt. En zo bezorg je iemand anders ook weer een glimlach. Ik denk dat als iemand bezig is met eigen geluk, dat jij daar ook een voorbeeld in bent. Ik bedoel, je blog naam alleen al 🙂

 8. Michelle schreef:

  Heel mooi geschreven! En inderdaad, veel kleine dingetjes nemen we voor lief. Die fijne weekenden, gezellige avondjes uit, een goede gezondheid hebben, een mooie boswandeling, de kat of hond die lekker bij je komt liggen.. Allemaal mooie momenten.

 9. Janneke schreef:

  Goed om bij stil te staan! Ik prijs mezelf gelukkig dat ik gelukkig kan worden van kleine dingen. Zondagsochtends om 6 uur op de fiets naar het werk, terwijl ik de zon zie opkomen. Een goede orkestrepetitie met een gezellige naborrel. Een cliënte die een lieve opmerking maakt. Sowieso is mijn werk belangrijk, ik ben er zo’n deel van mijn week, als ik het daar niet meer naar mijn zin heb moet ik van mezelf wat anders gaan zoeken. En mijn huis: in april de sleutel gekregen, in mijn eigen tempo opgeknapt en elke dag voel ik me blij en trots als ik om me heen kijk 🙂

  • Sheila schreef:

   Zelf zou ik dood ongelukkig worden van fietsen en al helemaal om 6 uur, maar ik snap je. Het is echt een gemis als je die kleine dingen over het hoofd ziet en alleen maar de grote hoogtepunten herinnerint. Dat je ook zegt: mah, het jaar was wel ok. Dan denk ik vaak: Serieus? Echt? Had je niet genoten van je vakantie? Ben je er niet vaak op uit geweest met het mooie weer? Mooi dat jij ze wel ziet. En heel fijn dat je zo gelukkig bent met je huisje. Dat is je zeker gegund. En… ook leuk om een reactie van je te lezen 🙂

 10. Anne-Sterre schreef:

  Eens. Hoewel ik het jaar totaal anders heb afgesloten dan ik verwacht/gehoopt had, heeft het niet gemaakt dat ik het hele jaar dan maar als negatief beschouw. 2017 was voor mij ook grotendeels goed, en daar probeer ik dan maar meer waarde aan te hechten (hoe moeilijk het ook is).

  • Sheila schreef:

   Mooi om te lezen. Een jaar is lang. Het is gemakkelijk om te vergeten wat er 12 maanden eerder is gebeurd. Dus je staat gewoon sneller stil bij de laatste maanden. Mooi dat jij ook kijkt naar de rest van het jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *