Hoe word je een zeemeermin?

Zie hier het eerste interview van onze nieuwe reeks ‘Bijzondere Mensen’. Door middel van deze reeks laten we jou kennis maken met mensen die een bijzonder beroep of passie hebben. En dat pakken we meteen groots aan! Want deze nieuwe reeks start niet met de allerminste, maar met een heuse… zeemeermin!

Marijke Pie is één van de weinige professionele zeemeerminnen die Nederland rijk is. Ik heb haar jaren geleden leren kennen via onze bezoeken aan dezelfde fantasy evenementen, waar we allebei (nog steeds) graag aan deelnemen. Niet alleen heb ik Marijke zelf eens mogen fotograferen, ook legde zij, als getalenteerde fotografe, mijn zwangerschap schitterend vast. Gedurende de jaren zag ik haar transformeren van bezoeker in ‘eenvoudige’ kostuums tot de mooie en bijzondere zeemeermin die ze vandaag is; Mermaid Crystal. Maar hoe is het om zeemeermin te zijn en wat drijft een persoon om dat beroep uit te oefenen?


Laten we bij het begin beginnen. 20 augustus 2012, wat gebeurde er toen?
Dat is de dag dat ik mijn allereerste  zeemeermin staart bestelde, al noem ik het zelf liever meermin staart. Ik ga al jaren naar fantasy events waar ik in cosplay/kostuums ga. Rondzwervend op internet kwam ik er achter dat er meermin staarten te koop waren. En dát leek mij nou een prachtig kostuum om als meermin op een evenement te zijn. Niet in een rok die meerminachtig aandoet, maar een echte staart waarin je dus niet kunt lopen. Na alles uitgedacht te hebben (inclusief voortrekken van een bolderkar waarin ik zou zitten) heb ik de stap genomen en mijn eerste staart van neopreen en latex besteld.

En toen was je er natuurlijk klaar voor!
Helaas, ik had veel problemen met de staart. De kleuren klopten niet, de monovin die er in zat was een kindermaat en er zaten ontelbare afwerkingsfouten in. Nadat ik zelf de monovin vervangen had en de staart opnieuw had laten bewerken door een kostuumontwerpster was het eindelijk af. Nadat ik er een fotoshoot mee gedaan had en twee evenementen had bezocht, was het tijd om de staart in het water uit te proberen. Daar zou de staart voor geschikt zijn. En wát een heerlijke ervaring! Ik had al een tijd lang niet meer gezwommen (iets wat ik vroeger maar al te graag deed) en het voelde als thuiskomen.

Thuiskomen?
Zodra ik met mijn hoofd onderwater was, keerde er een rust in mijn hoofd. Alle chaos en (onbewuste) zorgen gleden van mij af. Ik voelde mij sierlijk en helemaal thuis. Als ik overigens nu die beelden terug kijk, was ik alles behalve sierlijk. Maar het herinnert mij eraan hoe ver ik in de tussentijd gekomen ben.

Dus met je staart was een zeemeermin geboren?
Algauw werd deze heerlijke ervaring toch minder fijn; mijn staart viel van ellende uit elkaar en was dus duidelijk niet geschikt om mee te zwemmen. Maar met deze nieuwe staart ontdekte ik inderdaad een passie welke ik wilde niet stoppen. Je zou dus kunnen zeggen dat de meermin in mij inderdaad geboren was. Ik heb alles op alles gezet om voor een andere staart te sparen. Eentje die jarenlang mee zou gaan en volledig volgens mijn design en wensen gemaakt zou worden. Eentje die zo realistisch zou zijn als op dit moment maar mogelijk is; een staart volledig van silicone. Want als ik ergens voor ga, is het voor de volle 200%.

In september 2014 had ik dan eindelijk mijn meest waardevolle bezit in handen!
Mermaid_Crystal_21Er bestaat tegenwoordig een school voor zeemeerminnen in Europa. Jij bent je carrière in je eentje gestart. Hoe heb je dat aangepakt?
Een ‘school’ voor meerminnen houdt eigenlijk niks anders in dan de goede zwemslag leren die nodig is. En misschien wat trucjes die leuk zijn onderwater, zoals ringen blazen.

Ik begon met het behalen van een scuba (diepzeeduiken) certificaat gehaald en behaalde daarna ook een certificaat in freediving. Om het compleet te maken heb ik het aangevuld met een cursus voor de zwemtechniek die nodig is om in een staart te zwemmen. De techniek heet de dolphin kick en het vereist veel oefening om dit op de goede manier te doen.

“De meesten denken dat het makkelijk is; een staart aantrekken en tadaa…je bent een meermin.”

Ben je als meermin ook actief op social media?
Ja! Mijn volledige verhaal met alle ups en downs heb ik vanaf het begin op social media gedeeld, waarmee ik werd gevolgd door familie en vrienden. Toch was het jammer dat ik één van de weinige meerminnen in Nederland was. Zelf kende ik maar 2 anderen met dit beroep. In 2015 startte ik daarom op Facebook een groep speciaal voor Nederlandse meerminnen. De groep is ontzettend gegroeid met inmiddels ruim 60 leden, waarvan er 20 erg actief zijn. Hier delen we tips met elkaar en hebben we een keer in de zoveel tijd meetings waarbij we een zwembad afhuren om samen in staart te kunnen zwemmen. Het niveau is erg verschillend met de ervaren en beginnende zeemeermin. Ik vind het leuk om starters te kunnen helpen, zodat ze niet zo spartelen zoals ik in het begin. Ondertussen doe ik er alles aan om te netwerken en alles wat maar water gerelateerd is aan te pakken.

Hoe lang kan je onderwater blijven?
Zwemmend in staart (iets wat veel zwaarder zwemt dan alleen met losse flippers) houd ik het ruim een minuut vol. Qua afstand red ik ongeveer een 65 a 70 meter. Wat betreft diepte heb ik de -17 meter gehaald in staart (zonder staart -20 meter). Maar dit alles is voor mij uiteraard niet genoeg. Perfectionistisch als ik ben streef ik altijd naar betere resultaten en zal dan ook blijven trainen om dit te verbeteren.

Klinkt als een behoorlijke prestatie. Hoe heb je dat bereikt?
Ik heb een freedive opleiding gevolgd wat inhoudt dat je duikt, maar zonder hulpmiddelen. Dus op eigen adem zolang mogelijk onder blijven. Er zijn in deze sport diverse disciplines; afstand, diepte en statisch. Bij statisch probeer je zonder te zwemmen (dus eigenlijk zo ontspannen mogelijk in het water te ‘hangen’) zolang mogelijk je adem in te houden. Op het moment is mijn max 2,36 minuten. Omdat ik een level 1 freediver ben, mag ik nog niet verder dan de 2,30 minuten trainen. Ik houd me daaraan tot ik level 2 heb bereikt en langer mag.

“Ik wil mensen een beetje magie geven”

Zwemmen met zo’n staart ziet er natuurlijk erg sierlijk en vooral gemakkelijk uit. Maar is het zwemmen ook zo makkelijk als het lijkt?
Makkelijk is het zeker niet! Beginnersfout nummer 1 is zwemmen vanuit de knieën, iets wat bijna iedereen automatisch doet, terwijl de beweging begint bij je middenrif en van daaruit vloeit de golvende beweging af naar de rest van je lichaam. Het is iets wat veel training vereist. Ik vind zelf dat ik genoeg te verbeteren heb in mijn eigen techniek. Naast de techniek zijn er meer dingen die mee tellen. Als meermin wil je bij een performance natuurlijk niet met een zwembril op verschijnen, dus moet je ook wennen aan zwemmen zonder bril. Het is belangrijk dat je er ook dan nog steeds gracieus en comfortabel uitziet, terwijl ondertussen het water in je neus loopt en je ogen geïrriteerd raken door het chloor. De kunst is dus om ondanks alle ongemakken er nog steeds professioneel en sierlijk uit te zien.

Hoe houd je je conditie op peil?
Ik train wekelijks mijn conditie door freedive training bij een duikclub in de buurt. Daarnaast train ik samen met mijn beste vriendin (die ik heb aangestoken met het meermin-virus) in staart. Samen trainen we hoe we hoekduiken in staart te maken, het uitblazen van ringen en het uitbalanceren van de hoeveelheid lucht die je tot je neemt om op een bepaald niveau te blijven ‘hangen’.

Wat heb jij als moeilijk ervaren in de opbouw naar waar je nu bent?
Ik heb mij het meest vergist in het gewicht van de staart; 15 kilo. Het heeft een behoorlijke tijd geduurd voordat ik fysiek sterk genoeg was om niet compleet in te storten nadat ik ermee gezwommen had. Ik merk het in alles, ik kan de staart nu verplaatsen zonder last van mijn armen en schouders te krijgen en ik heb meer kracht in mijn benen en buik.

Nu heb je dat onder de knie. Is er nog iets anders waar je wel eens tegen aan loopt?
Ik vind het nog steeds moeilijk om aan andere mensen uit te leggen wat meermin zijn inhoudt. Velen zijn sceptisch omdat ze zich geen voorstelling kunnen maken wat ik nu precies doe. Daarom heb ik altijd mijn telefoon bij mij zodat ik filmpjes kan laten zien. Als mensen dat zien, komt er ineens begrip en vinden ve
len het uiteindelijk wel tof. Of ze vinden mij nog steeds raar, maar dat doet mij eigenlijk weinig.

Wat is je juist 100% meegevallen?
De steun die ik van iedereen krijg. Zowel van vrienden en kennissen als van de meermin community. Mijn enthousiasme werkt blijkbaar aanstekelijk waardoor ik mijn passie kan delen en toch niet alles alleen hoef te doen. Er worden bijvoorbeeld veel foto’s en filmpjes van meerminnen gestolen door zowel bedrijven als individuen. Dit is onacceptabel in de meermin community. Wij houden elkaar in de gaten en beschermen elkaar. Ook al zitten er oceanen tussen ons in.

Hoe uniek is jouw beroep in Nederland?
Gezien er maar 3 professionele (inclusief mijzelf) meerminnen in Nederland zijn, zou ik zeggen, behoorlijk uniek. Alhoewel ‘mermaiding’, zoals het genoemd wordt, wel in opmars is, zijn er maar weinig die dit ook op hoger niveau willen doen.Mermaid_Crystal_17

Als er zo weinig meerminnen zijn, is er onderling dan geen sprake van concurrentie?
Ik zie zelf geen enkele meermin of meerman (want die bestaan ook) als concurrent. Van iedereen kan je leren en juist door samen te werken kun je meer bereiken. Zoals in elke branche heb je altijd mensen die minder bereid zijn om samen te werken. Maar zelf heb ik in de loop van de tijd veel prachtige mensen leren kennen én mogen ontmoeten. Ook uit het buitenland. Tot nu toe heb ik geweldige contacten en hulp gehad uit verschillende hoeken van de wereld. Van Frankrijk en Singapore, tot Australië en Amerika. Meerminnen zitten echt overal ter wereld. Ik hoop elk van deze mooie mensen eens te kunnen ontmoeten in het echt.

“Zodra ik met mijn hoofd onderwater was, keerde er een rust in mijn hoofd. Ik voelde mij sierlijk en helemaal thuis.”

Wie is jouw grote voorbeeld?
Dat is zonder twijfel Hannah Fraser, ook bekend als Hannah Mermaid. Niet alleen omdat haar zwemtechniek perfect is en zij haar eigen staarten maakt, maar ook omdat zij ontzettend veel inzet voor het behoud van de oceanen. Voor haar is dat dé reden waarom zij meermin geworden is. Als je het namelijk letterlijk vertaald vanuit het Engels is Mermaid niets anders dan dienaar van de zee. Met haar projecten toont zij hoe mooi en wonderlijk de oceanen zijn en dat deze onze bescherming nodig heeft. De mens is hard op weg om de mooie natuur te vernietigen voorbij het punt van herstel. We hebben meer mensen als Hannah Fraser nodig. Wist je trouwens dat zij statisch 3 minuten haar adem in kan houden en zwemmend 2?

Het is natuurlijk schitterend als je iets kan betekenen in je rol als zeemeermin. Wat wil jij bereiken?
Ik wil mensen een beetje magie geven. Ondanks dat ik zelf iemand ben die met beide benen stevig op de grond staat, zou ik het geweldig vinden als je een ander een moment van verwondering en magie kunt geven. Een moment dat je even vergeet dat er zoveel slechte en nare dingen in het leven gebeuren.

Welke misverstand heerst er over professionele zeemeerminnen die je de wereld uit wil helpen?
De meesten denken dat het makkelijk is; een staart aantrekken en tadaa…je bent een meermin. Zoals al gezegd, je moet een bepaalde zwemtechniek onder de knie krijgen. Het betekent trainen en doorgaan ondanks dat je tenen open liggen van de blaren. Maar vergeet ook niet wazig zicht onderwater en water in je neus. Het betekent ook dat je altijd iemand nodig hebt om een oogje in het zeil te houden. Veiligheid vind ik erg belangrijk, want je zit toch met je benen bij elkaar in een staart. Je moet dus zorgen dat je verstand van zaken hebt en weet wat je moet doen in geval van nood. Een silicone staart, zo één die ik heb, wordt altijd volledig op maat gemaakt. Dus naast alle bovengenoemde, is het ook belangrijk om op gewicht te blijven, anders past je staart niet meer. En dat wil je natuurlijk absoluut voorkomen! En als je thuis komt heb je nog het onderhoud van je staart en overige materialen.

Onderhoud? Het is dus niet even opbergen en klaar?
Nee, absoluut niet. Je moet de nodige reparaties uitvoeren want in de silicone kunnen gaatjes of scheurtjes ontstaan. Deze moet met speciale silicone lijm weer hersteld worden. De staart moet goed drogen om kans op schimmel te voorkomen, nadat je alles met schoon kraanwater afgespoeld hebt, omdat chloor uiteindelijk toch kan invreten op het silicone. Ik geef de staart meestal een hele dag om te drogen.

Is iedereen geschikt om professioneel zeemeermin te worden?
Zolang je beseft wat het precies allemaal inhoudt en je het ook fysiek aan kan, zou ik zeggen; ga ervoor! Het leven is veel te kort om niet je dromen na te jagen. Het verschil tussen amateur en professioneel vind ik niet zozeer of je wel of niet betaald wordt, maar meer hoe je omgaat met de mensen om je heen en het vak op zich. Als performer is het belangrijk dat je je professioneel gedraagt en de situatie onder controle hebt. Denk bijvoorbeeld aan voldoende toezicht als je met kinderen werkt, een back-up plan voor als iets niet volgens planning verloopt.

By Wendy Appelman

(c) Wendy Appelman. Mermaid Crystal & Merman Arion

Het is nou niet dat er een zeemeerminnen outfit rekje hangt in een kledingwinkel. Hoe kom jij aan jouw staart(en) en overige kleding?
De staarten zijn er in alle soorten en maten. Ze zijn er van stof, neopreen, pailletten, latex en silicone. Je kunt ze zelf maken, kopen of laten maken. Gezien de prijzen van silicone staarten in duizenden euro’s kunnen oplopen, is dat niet iets wat je zomaar aanschaft.

Mijn staart is gemaakt door een bedrijf wat op Hawaii gevestigd is; Finfolk Productions. Dit wordt gerund door een tweeling die inmiddels erg veel ervaring hebben. Deze staarten worden volledig op maat en naar jouw eigen wensen gemaakt. Het design van mijn staart is gebaseerd op een Kempvis, waarbij ik de goudtinten erbij verzonnen heb. Doordat alles op maat gemaakt is, is elke staart uniek en daardoor ook een soort handelsmerk van de betreffende meermin of meerman. Finfolk Productions behoort tot de top van de staartenmakers, samen met Merbella Studio’s en de wachttijd is daardoor ook behoorlijk lang; op dit moment zelfs langer dan een jaar. Ik ben er wel trots op dat het bedrijf dat mijn staart gemaakt heeft, ook een staart voor Hannah Fraser gemaakt heeft.

Een aantal accessoires heb ik zelf gemaakt, maar de tops heb ik laten maken. Alles moet natuurlijk wel goed bestand zijn tegen alle soorten water (denk aan chloor of zout water). Daarnaast moet het tegen een stootje kunnen, want soms krijgen de spullen veel te verduren.

Als meemin kom je op bijzondere plekken. Wat is jouw mooiste ervaring tot nu toe ?
Er zijn zoveel mooie ervaringen! Het moment dat ik mijn staart voor het eerst uitpakte en in het echt zag, het moment dat mijn beste vriendin in een staart zwom en ik haar zie groeien in haar meermin kunsten, het moment dat ik voldoende kracht in mijn benen en buik had om de vin zelfstandig omhoog te krijgen, het moment dat volwassenen nieuwsgierig de schubben van mijn lijf vragen en een vonk van enthousiasme in hun ogen ziet.

Zeemeerminnen dromen ook. Wat is jouw grootste droom?
Dromen zijn er genoeg. Ik zou erg graag een aantal reizen willen maken en mijn meermin vrienden willen ontmoeten over de hele wereld. O.a. de Great Barrier Reef zien en met wilde dolfijnen, manta’s, walvissen en haaien zwemmen en natuurlijk mijn idool Hannah Fraser ontmoeten.

Er zijn geweldige aquaria en mooie watershows. In Amerika kan je zelfs een baan hebben als zeemeermin. Waar zou jij nou eens voor geboekt willen worden?
Ik zou erg graag in een aquarium zoals die van Burgers’ Zoo willen performen; Burgers’ Ocean. Zoiets gaat helaas niet gemakkelijk, want je hebt met ontzettend veel factoren te maken. Naast de veiligheid van de dieren, het koraal en jezelf is het verzekeringstechnisch ook een uitdaging. Maar wie weet wat de toekomst brengt?

Marijke ontmoeten?
Als Mermaid Crystal is het moeilijk om een evenement aan land te bezoeken. Maar Marijke zal op 23 en 24 april te vinden zijn in Elfia. In welk kostuum? Dat is nog een verrassing.
signature sheila

Comments

comments

25 gedachten over “Hoe word je een zeemeermin?

 1. Sheila schreef:

  In veel gevallen (behalve als je Hannah Fraser heet) wordt het wel gecombineerd met een (betaalde) andere baan, denk ik. Je kan natuurlijk betaalde opdrachten krijgen als model inderdaad. Maar er zijn ook mensen of bedrijven die een zeemeermin inhuurt voor een opening van iets of voor een bedrijfsfeest.

 2. sunny mama schreef:

  Indrukwekkend!
  Wat Marijke zegt, dat veel mensen zwaar onderschatten hoe moeilijk dit is (zo van: je trekt een staart aan en je bent klaar), dat geldt voor veel meer dingen, heb ik al ondervonden.
  Heel bijzonder verhaal is dit.

 3. jeapiebel schreef:

  Echt interessant om te lezen. Dat iemand het erg leuk vind om echt zeemeermin te zijn en er voor gaat. Waarom ook weer niet. Als kind fantaseerde ik ook over zeemeermin maar niet zo gepassioneerd als Marijke natuurlijk. 😉 Zwemmend met een staart dat is echt knap. Ik was al blij met gewoon zwemmen, laat staan met een staart met 15 kilo extra. Bijzondere video om te zien hoe het wordt met een echte staart zwemen en een mooi interview.

  • Sheila schreef:

   Volgens mij ieder meisje die vroeger de film Splash heeft gezien droomde over zeemeermin worden. Ik wel in ieder geval. Wist ook niet dat doe staart zo zwaar was.

   En dankjewel voor je compliment!

 4. Daisy schreef:

  Wat cool! Ik had ook geen idee dat dit in Nederland bestond… Ik had wel eensgehoord van meerminnen in Amerika, maar hier? Ontzettend gaaf, misschien ga ik deze prachtige meermin dan ook binnenkort wel ontmoeten in Elfia…. Can’t wait!

  • Sheila schreef:

   Ja joh. Ze zitten wereldwijd! Singapore, Frankrijk (daar komt die meerman vandaan van de foto), Australië, ga maar door. Bijzonder hè. Ik heb ook zo’n zin in Elfia!

 5. Martha schreef:

  Ik had echt serieus echt helemaal geen idee dat er mensen als zeemeermin door het leven gingen, als van echt serieus zeg maar! Kijk als grapje op zaterdag met een staart het water inspringen voor het feestje van je nichtje, ja dat wel, maar echt zoals hierboven staat beschreven?! Wauw, bizar! Ik vind dit echt een super leuke nieuwe blog reeks en ik ben echt helemaal super benieuwd naar wat er nog meer gaat komen!!!

  • Sheila schreef:

   Wat leuk om te horen dat je deze nieuwe reeks een leuk idee vindt. Ik heb nog veel meer geweldige mensen in petto met bijzondere beroepen. Ik heb wat dat betreft een breed vriendenlijstje en dacht… daar moet ik eens wat mee doen. Tadaaaa… een nieuwe reeks was geboren.

   En ja hè. Dit interview laat wel zien dat je kan worden wat je wil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *