Review: Irrland, het leukste en goedkoopste familie pretpark

Afgelopen vrijdag was het weer tijd voor een uitje, zoals eigenlijk elk weekend bij ons thuis. En deze keer bezochten we Irrland in Duitsland. Vorig jaar bezochten we het al in het voorseizoen en we hielden er positieve ervaringen aan over. Reden genoeg om het ook dit jaar op onze ’to visit’ lijstje te zetten en samen met de kinderen en mijn ouders, reden we richting dit bijzondere familie pretpark. Benieuwd wat je nou van Irrland kan verwachten en of het de moeite waard is om er naar toe te rijden? Ik deel mijn ervaringen.

Irrland

Irrland omschrijft zichzelf als een boerderij-belevenisoase. Bij zo’n omschrijving denk ik aan kinderboerderij met speeltoestellen en een horeca gelegenheid. Ik had nog nooit van Irrland gehoord, tot een kennis me er enthousiast op wees. Zonder grote verwachtingen reden we er vorig jaar naar toe. En goh, wat werden we aangenaam verrast. Een kinderboerderij is wel een understatement! Irrland is een tof familie pretpark, zéér geschikt voor een geslaagd familie dagje uit én ook nog spot goedkoop. Reden genoeg om er afgelopen vrijdag een uur voor in de auto te zitten en richting Kevelaer-Twisteden te rijden.

85 attracties

Irrland beschikt over meer dan 85 attracties. Toch is het geen standaard pretpark zoals je gewend bent van andere parken. In Irrland vind je namelijk geen achtbanen of andere elektronische attracties. Nee, in Irrland moet je zelf aan het werk. Hier vind je daarom ouderwetse glijbanen, skelterbanen, bouw gelegenheden, springkussens, klimroutes, zwembaden, water glijbanen, speelschuren, waterkussens, labyrinths, een vliegtuig disco, fietsbanen en ga zo maar door. Oh, had ik een disco vliegtuig al gezegd? Waar je vervolgens via een glijbaan weer uit komt? Ik bedoel maar. Als je dacht dat het niet origineler kan zijn, vind je een paar meter verderop wel weer iets unieks.

Dieren

Daarnaast is er ook gewoon een kinderboerderij waar je geitjes kan knuffelen. Dit betreft een groot grasveld, met een gedeelte die alleen bedoeld is voor de dieren zelf. Mochten ze een rust moment willen van alle drukke kindjes. Maar in Irrland kan je ook exotische dieren spotten zoals maki’s en kangoeroes. En er zijn zelfs volières.

Glijbanen

Wat ik persoonlijk geweldig vind aan Irrland, zijn de fantastische glijbanen. Mijn favoriet is de vliegtoren waar je vanaf grote hoogte kan afglijden. De vliegtoren biedt meerdere glijbanen aan en het ziet er spectaculair uit. Er liggen vilten zakken klaar, dus je hoeft niet eens bang te zijn dat je kleding beschadigt of dat je niet snel glijdt. Het is een Duits park, dan wordt tenslotte aan alles gedacht. Van de laagste glijbaan, mag zoonlief in een eigen zak. Van de andere glijbanen gaat hij samen met één van ons in. De meest steile durf ik niet te nemen. Ik heb tenslotte last van hoogtevrees. Deze vliegtoren vind je trouwens in Irrland-West, het grootste gedeelte van het park. Maar Irrland-Nord beschikt ook over gave vliegtuig glijbanen.

Verkoeling

In dit familie park vind je ook veel verkoeling, zodat Irrland zeker geschikt is op een hete dag. De picknick tafels bevinden zich vrijwel allemaal in schaduwrijke plekken. Daarnaast zijn er veel water activiteiten. Zo kan je bijvoorbeeld vlotten varen, zijn er verspreid over het hele park water glijbanen, is er een zwembad, een water bouw terrein, fonteinen en kleine kinderen kunnen bijvoorbeeld in water beekjes spelen. Het is dan ook aan te raden om badkleding mee te nemen (ook voor volwassenen) en een handdoek. Ik had er niet aan gedacht om zelf wat mee te nemen, anders had ik zoonlief zeker meegenomen van zo’n water glijbaan! Iets om te onthouden voor een volgend bezoek. Hij heeft zich in ieder geval goed met water vermaakt in de nieuwe paradijsvogel. Ik heb in Irrland overigens geen verkleedruimtes ontdekt.

Overdekt

Maar wat als het regent? Ook dan is er genoeg te doen. Er is een binnen klimhal, binnen speeltuinen (inclusief zand), een indoor water kussen, gigantische overdekte klim hooibaai, er zijn indoor speelhoeken voor kleine kinderen, springkussens zijn overdekt, er is een speelschuur of wat dacht je van een gigantisch maïs zwembad? En dat zijn nog maar enkele voorbeelden. Het enige nadeel is dat het speel terrein over een groot oppervlakte is verdeeld. Je loopt dus niet zo maar van de ene overdekte activiteit naar de andere. In totaal is er in ieder geval 8000 m² aan overdekte speelmogelijkheden.

Voor wie geschikt?

Irrland richt zich op families met kinderen t/m 12 jaar. In het verleden hebben bezoekers wel eens last gehad van jongeren die wat ouder waren, blijkbaar. Daarom is er een beleid sinds 2013 waarop kinderen vanaf 13 jaar alleen maar binnen mogen als ze hun ID of schoolkaart inleveren bij de ingang. Groepen jongeren worden geweigerd. Jongeren die bij een familie horen, zijn wel welkom. Dit om te zorgen dat het een veilig park is,ook voor de allerkleinsten. Alhoewel er dus genoeg uitdaging is voor de iets oudere kinderen, worden de kleintjes niet overgeslagen. Er zijn diverse (indoor) speelhoeken. En er is zelfs een afgebakend fietsgebied voor peuters. Ook vind je ergens een overdekte ruimte met speeltoestellen speciaal voor de kindjes van 0 t/m 3 jaar. Irrland is dus perfect om te bezoeken met kinderen. Babyvoeding kan je laten opwarmen in de kiosks, maar ik heb geen baby verschoningsruimte gezien. Ze zijn niet bij de reguliere toiletten, maar dat wil dus niet zeggen dat ze er niet zijn. Ik vind Irrland in ieder geval ook uitermate geschikt voor de allerkleinsten.

Een privé villa afhuren

Irrland biedt ook 76  zogenaamde Villa’s aan. Dit zijn afgebakende plekken in het park die je kan afhuren voor de gehele dag. Zo heb je altijd een privé plek wat handig is als je met een groep(je) bent. Of als je gewoon veel spullen hebt, die je ergens wil neer zetten. Een villa is de verzamelnaam(het thema is romeinen), maar niet alle plekken zijn overdekt. Je kan een romeinse villa huren (geschikt tot 100 mensen, vanaf €50), een paviljoen (geschikt tot 20 mensen, vanaf €20), een overdekte wijnvat (geschikt tot 10 personen, vanaf €25) en nog meer. Per villa vind je (meerdere) barbecues, picknicktafels en eventueel ligstoelen. De villa’s beschikken niet over elektriciteit, een eigen toilet en koelkast. Het is meer een kale ruimte, waar je (overdekt) eigen picknick tafels hebt. De (tuin) deur kan afgesloten worden, dus het is ook een mprima plek om je spullen te stallen.

Barbecueën

Wil je geen villa reserveren, wees niet bang. Het park beschikt over een zeer groot aanbod picknick tafels, ligstoelen en barbecues. Ze zijn her en der verspreid over het hele park, waardoor je wordt gestimuleerd om je eigen eten en drinken te nuttigen. Je mag zelfs je eigen parasol en ligstoel meenemen. Het gebruik van een barbecue is gratis. Natuurlijk wil je niet de hele dag met vlees sjouwen (al is dit wel toegestaan), maar daar heeft Irrland iets op bedacht. Je kan namelijk tot 2 dagen voor je aankomstdatum vlees bestellen! Daarnaast kan je voor €3,50 een zak houtskool en andere aanvullende dingen kopen bij de kiosks. Niet vreemd dus dat mensen een koelbox meenemen en een bolderkar huren. Let op, het is niet toegestaan om de afwas te doen in Irrland. Zo blijven de sanitaire voorzieningen voor iedereen schoon.

Horeca

Geen zin om te barbecueën? Geen probleem, er wordt op diverse plekken eenvoudige snacks verkocht. Een blikje fris, fles water en pakjes drinken kost maar €1, voor €1,50 heb je een bakje friet of een worst, warme drank kost €1, ijs kost €1 en voor €1,50 koop je een grote pretzel. Je betaalt €1 borg voor het dienblad. Er zijn 7 kiosken, waarvan er 3 warme snacks verkoopt. En er is een gebouw in aanbouw waar je pizza en pasta kunt kopen. Verwacht overigens geen echte restaurants. Het zijn meer afhaalpunten. Maar met alle (overdekte) tuintafels, kan je prima een plek vinden om je bestelling op te eten.

Wat kost het nou?

En dan komt de belangrijkste vraag; wat mag zo’n dagje Irrland dan wel niet kosten? Nou, houd je vast. De entree is maar €7  (op het moment van schrijven) voor een dagkaart voor mensen tussen de 1 en 99 jaar oud! Kom je met meer dan 20 personen en heb je dat vooraf aangemeld? Dan is de entree prijs €5 per persoon. Irrland is daarom erg in trek voor een (groot) familie uitje.

De moeite waard?

Ja absoluut! Het is groot qua oppervlakte, maar toch geeft het niet een massaal gevoel. Daarbij zijn er weinig pretparken waar je zo veel picnick plaatsen kan vinden. Er is een mooie balans tussen activiteiten voor de verschillende leeftijden. Groot voordeel is ook dat er genoeg te doen is op een regenachtige dag. Alhoewel mijn voorkeur uit gaat naar mooi weer, puur omdat er zo veel geweldig buiten activiteiten op je staan te wachten. Daarbij, voor een bedrag van €7 en een keer €1 voor een koffie en €1,50 voor een frietje, hoef je het niet te laten. Wat ik ook prettig vind, is dat het park zo schoon is. Zelfs ondanks de modder. De foto’s in dit verslag zijn overigens van mijn bezoek van de voorzomer van 2017 en 17 augustus 2018.

Handig om te weten:
Parkeren is gratis.
– In het park kan je alleen contant betalen (er staat een pin automaat bij de ingang)
– Bij sommige attracties wordt een euro borg gevraagd
– Je kan een bolderkar huren voor €3 (plus €10 borg).
– Het park is verdeeld over meerdere gedeeltes (Irrland-West, Irrlan-Zuid en Irrland-Noord). Een     tunnel verbindt de gebieden.
– Het park is niet goed rolstoel toegankelijk i.v.m. de vele zandpaden.
– Als het regent, veranderen de zand paden in modderpoelen. Houd hier rekening mee met je         schoenen en type kinderwagen.
– Honden zijn niet welkom in Irrland. Maar je wordt verwezen naar een hondenpension als je  
oppas zoekt voor een dag.
– Picknick tafels vind je overal, maar houd er rekening mee dat daar geen kinderstoelen zijn.
– Zelfs als er niet gezwommen wordt, is het handig om een extra set kleding mee te nemen.
– Houd er rekening mee dat het water op de toiletten geen drinkwater is.
– Irrland is open vanaf half maart t/m begin november. In de zomermaanden sluit het park om 20 uur, in het voor- en naseizoen sluit het park variërend tussen 5 en 7 uur.

Comments

comments

10 gedachten over “Review: Irrland, het leukste en goedkoopste familie pretpark

  1. Lilian schreef:

    Het ziet er heel leuk uit! Er zijn alleen nog een stuk of 5 pretparken die dichterbij liggen en waar we ook nog een keer heen zouden moeten. Wel een stuk duurder overigens! Maar ach, we zijn maar met drie (en hebben een museumkaart). Maar goed om te onthouden als we daar in de buurt eens op vakantie zijn 🙂

    • Sheila schreef:

      Ik zou niet zonder een museumkaart kunnen! Daar heb je ook een fantastisch aanbod mee. En ja joh, Nederland heeft ook zoveel leuke plekjes. Maar als ik Irrland vergelijk met Juliana Toren in Apeldoorn of het kleinschaligere Tivoli in Nijmegen, dan rijd ik liever een uurtje door. Irrland is zo leuk! Zeker de moeite waard met kleine kinderen. En voor €7 kom je in Nederland vrijwel nergens meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *