Kan iemand uitleggen wat er leuk is aan de Primark?

In november 2013, nu 2 jaar geleden opende in Eindhoven een Primark.  Hele volkstammen zijn er sindsdien geweest, voor de allernieuwste mode. Ieder seizoen opnieuw, want wee je gebeente als je iets van vorig seizoen aan hebt.

Vandaag bracht ik voor een derde keer een bezoekje, maar net zo snel als de vorige keren stond ik weer buiten. Het is er druk en chaotisch, maar daar zou ik nog mee kunnen leven. Voor mij voelt shoppen bij de Primark gewoon niet goed. Ik snap de aantrekkingskracht die de winkel heeft dus blijkbaar niet.  Kan iemand het mij misschien uitleggen?

Allemaal hetzelfde

Ja, de Primark heeft veel spullen. Truien, shirts, leggings, broeken, jeans, jassen, dassen & sjaals. Schoenen, tassen, make-up, accessoires, nachtkleding, kinderkleding en sportkleding. Er is zelfs een afdeling home, voor de ‘noodzakelijke’ aankleding van je huis.

Alleen een korte blik op veel van die spullen gaf mij meteen de indruk dat het vooral veel van hetzelfde in een ander kleurtje of printje is. Zo zag ik een jurkje in het zwart, grijs, navy, army en burgundy. Hetzelfde jurkje hing er, in diezelfde kleuren, maar dan zonder mouwen. En vervolgens nog een keer, maar dan met een ander patroon erin gebreid. Aangezien dat jurkje niet mijn model was, vielen dus alle soortgelijke jurkjes meteen af. Daardoor verviel ineens een kwart van de afdeling.

Iets verderop hangen de ponchos die je nu veel ziet. Van die kleden die tussen een das en een vest inzitten. Caramelbruin, olijfgroen, bordeauxrood, beige, zwart. Met ruiten, strepen, zigzag – of indiaans patroon. Dat is wat ik zie als ik door de Primark loop. Vooral heel veel van hetzelfde.

Wegwerpkleding vs. leefbaar loon

Ja, de Primark is spotgoedkoop. Ik zag een paar schoenen staan, het model waar ik naar op zoek was. Ze pasten wel, zaten niet lekker, maar voor € 7,- hoeft dat ook niet perse. Want dan maakt het niet zoveel uit of je die schoenen vaak aandoet. Dan draag je ze een paar keer en daarna belanden ze achterin je kledingkast, waar ze over anderhalf jaar opgegraven worden om nog 1x aan te doen en vervolgens richting prullenbak te gaan, want ze liepen toch niet zo fijn. Ik heb ze laten staan en heb ergens anders een paar gekocht waar ik weet dat ik voorzichtig mee zal en wil zijn.

De prijzen van de Primark liggen beneden elke redelijkheid. Een winkel die dat soort prijzen kan vragen, maakt verlies òf bespaart ergens op. Primark maakt geen verlies (in 2014: omzet 6.3 miljard, met een winst van bijna 850 miljoen euro). En, ja, ze hebben schaalvoordelen qua inkoop, maar zelfs mèt schaalvoordeel heb je op een gegeven moment de bodem bereikt. Iedere grondstof heeft een prijs, niets komt voor niets. Dan moet er dus ergens anders op bespaard worden. En in het geval van winkels als de Primark (en vele, vele anderen) zijn dat vaak de loonkosten. Loonkosten van de fabriekswerkers, die de kleding daadwerkelijk in elkaar zet. Het gemiddelde loon van werknemers in de fabrieken is € 60,-.  In vergelijking:  het levensonderhoud voor bijvoorbeeld een Cambodjaanse familie is minimaal € 285,- per maand. (overgenomen van Asia Floor Wage 2013).

wegwerpkleding en leefbaar loon

Plaatje overgenomen van schonekleren.nl

Toen ik aan het reizen was door Azië sprak ik soms locals, mensen die 10 tot 12 uur per dag werken, 7 dagen per week. Deze mensen hadden 3 vakantiedagen per jaar. Zij leven letterlijk voor hun baas, voor andere dingen is geen tijd of geld. Ik weet nu, voor iedere 16-jarige die de winkel uit loopt met een volle tas kleding, zit ergens op de wereld een 16-jarige die meer dan 60uur per week werkt. Voor veel te weinig geld, zonder hoop op een betere toekomst.

Marktwerking

Helaas is het NIET alleen Primark die standaard geen leefbaar loon aan zijn fabriekswerkers betaalt. Sterker nog, bijna alle kledingmerken die wij kennen in Nederland doen dit. Maar waarom maak ik me dan zo druk om de Primark? Omdat zij iets doet waardoor de markt verstoord wordt. Zij maken de prijzen zo laag, dat andere winkels mee moeten gaan in een wedloop. De marktwerking (het evenwicht van vraag en aanbod, waardoor een evenwichtsprijs wordt bereikt) wordt verstoord door het aanbieden van kleding onder de kostprijs. Zo komt er dus nooit extra geld in de keten en komt er dus nooit wat meer geld bij de fabrieksarbeiders terecht.

En het stomme is, ze hebben geld genoeg deze bedrijven. Want het kost maar 1% tot 3% van hun omzet om de fabriekswerkers genoeg te betalen. In het geval van Primark dus maar 60 tot 180 miljoen euro. Dat kan er makkelijk vanaf. Maar daarvoor moeten wij dus signalen afgeven. Signalen dat wij het er niet mee eens zijn dat ze de marktprijzen kunstmatig omlaag duwen en dat wij willen dat harde werkers ook betaald worden voor hun harde werk.

Schone kleren

Ik ben geen engeltje. Ik koop ook echt nog wel kleding bij zaken die het ook verkeerd doen. Sterker nog, bij het schrijven van dit blog kwam ik er pas achter hoe slecht de mode in Nederland is. Ik heb uren zitten lezen op de site van Schone Kleren en ben enorm verbaasd, geshockeerd zelfs. Aangezien ik altijd ‘de goedkope winkels’ vermijd, dacht ik dat ik het best goed deed. Want dat de winkels met zulke lage prijzen als bijvoorbeeld Primark (maar ook vele, vele anderen), ergens valsspelen, dat had ik al bedacht. Daarom kan ik het voor mezelf nooit goedpraten om daar eens flink in te kopen.

Maar vertel eens, wat vind jij zo leuk aan de Primark? Ben jij al bezig met bewust shoppen?signature Puck

Comments

comments

60 gedachten over “Kan iemand uitleggen wat er leuk is aan de Primark?

 1. marjolein schreef:

  Goed om ook dat eens te belichten! Ik koop er -mede om de redenen die jij noemt- nooit. Maar verder vind ik het zo lastig om bewust goed te doen, dat ik ook vast overal fouten maak qua aankopen.

  • Puck schreef:

   Blijkbaar is het dus ook lastig. In Nederland is er eigenlijk geen fatsoenlijke keten die het goed doet. Alleen als je echt op de groene toer gaat dan kom je goede kleding tegen. Maarja, dat is dus ook minder mainstream en vaak veel lastiger om aan te komen. Ik woon in een dorp en reken er maar niet op dat hier ergens in de omgeving eerlijke kleding te vinden is.

 2. Sabine schreef:

  Vroeger was ik dól op Primark. Lekker veel shoppen voor weinig. Wegwerpkleding. Nu weet ik wel beter. Nu weet iedereen wel beter, maar kies je ervoor om wel of niet bij Primark te shoppen en bij te dragen aan erbarmelijke werkomstandigheden van de fabrieksarbeiders en de enorme impact op het milieu. Bewust shoppen ben ik dus enorm ‘mee bezig’. Lastig met een baby die drie keer per dag een outfit onderspuugd, maar met kleine stapjes probeer ik de foute merken volledig uit te bannen. Goed om hier over te bloggen!

  • Puck schreef:

   Vooral dat wegwerpkleding vind ik echt slecht. Ik heb de eerste keer een badpakje gekocht bij Primark, voor mijn dochter. Die was 1, dus groeit er zo uit, en werkelijk, hoe vaak heeft zo’n kind dat nou aan? Nou, ze past er toevallig nog steeds in (groeit niet zo hard), maar hij is op!
   Het badpak is eerder versleten dan dat mijn 1-jarige dreumes eruit is gegroeid! En nee, wij doen niet aan wekelijkse zwemles. Ik praat over 2x een weekje centerparcs, meer niet.

 3. Vlijtig Liesje schreef:

  Mijn oudste dochter vindt de Primark superleuk vanwege de budgetvriendelijke prijzen. Ik ben een keer met haar meegeweest naar de Primark in Enschede en vond het best een leuke winkel. Het viel me erg mee.

  • Puck schreef:

   Ik vond vooral de drukte echt te erg. Daardoor vermijd ik de winkel. En ik snap ook wel dat veel tieners de winkel een godsgeschenk vinden (zou ik vroeger ook gevonden hebben), maar hopelijk leert de jeugd (nu ben ik officieel oud) ook dat kleding niet een wegwerpartikel is, puur omdat het zo goedkoop is. Want daar stoor ik me enorm aan. Dingen 2, 3 keer dragen en dan hele kasten vol hebben. Want goedkoop heeft altijd een prijs. Soms voor het milieu, soms voor mensen…

 4. Antoinette schreef:

  Haha ik ben er nog nooit geweest. Het trekt me ook totaal niet als ik van anderen hoor dat ze er zijn geweest. Je hoort verhalen over extreme drukte en bovendien moet ik voor zo’n filiaal minstens vijftig km rijden. Dan wordt het door benzine kosten evengoed nog duur .
  Liever ga ik dan naar hm, Hema, zeeman action etc. Zullen vast ook hele foute winkels zijn met het oog op arbeidsomstandigheden maar ik hoor ook over peperdure merken dat het in die contreien voor veel te laag loon wordt gemaakt. Dus blijf ik toch goedkoop shoppen. Meestal voor de kinderen want die groeien razendsnel. Voor mezelf koop ik eigenlijk bijna nooit iets en ik gooi zelden wat weg. Ik heb kleding van meer dan twintig jaar oud dat ik nog steeds draag.

  • Puck schreef:

   Ja, blijkbaar zijn dat dus ook hele slechte winkels. Maar inderdaad, blijkbaar zijn dus vele merkkleding, die dus wel echt duur is, net zo slecht. Het blijft dus lastig. Voor de kinderen koop ik ook graag wat goedkopers, anders ben je een fortuin kwijt voor kleding die amper een seizoen meegaat. Voor mezelf koop ik vaak wel iets duurders, omdat ik hekel heb aan shoppen en dus niet te vaak wil gaan. 20 jaar gaat nog niets mee, maar het meeste heb ik al van voor beide zwangerschappen.

 5. Jeanine schreef:

  Ik heb persoonlijk een hekel aan de primark. Ik vind het vreselijk als ik er naar binnen moet maar mijn man koopt er wel eens kleding voor de kinderen. Een heel groot deel van de kledingindustrie zit zo inlaat het verschil is alleen dat primark groter inkoopt, minder reclame maakt en op andere zaken bespaart. Daardoor hoeven ze een product maar 7 x duurder te maken dan de inkoopprijs in plaats van 50 x duurder bij wijze van spreken dan hè. Heb ik me ooit laten vertellen door een medewerker.

  • Puck schreef:

   Ja, blijkbaar doet de Primark het ook nog niet zo heel slecht. Alleen dat zij nog groter inkopen dan hun directe concurrenten daar geloof ik niet zoveel van. Je praat hier ook over H&M en Vero Moda en dat soort ketens, die hebben dezelfde schaalgrootte.
   Dat ze de prijzen in de markt omlaag duwen is wel zeker, en daardoor worden andere bedrijven weer aangemoedigd om hun prijzen ook omlaag te doen, met alle gevolgen van dien.

   • Jeanine schreef:

    Hmm dat zou goed kunnen. Die desbetreffende persoon met Info is wel betrouwbaar maar de vraag is natuurlijk of ze zelf niet voor de gek wordt gehouden door primark als werknemer. De verhalen zullen vast mooier worden gemaakt dan ze zijn. Hoe dan ook, bij mij zul je nooit een primark shoplog vinden 😉

 6. bea schreef:

  In Belgie zijn er ondertussen ook al enkele vestigingen van Primark. Blijkbaar was dat een heel bijzonder iets want bij opening kwam het op het nieuws. Was het daar niet van, waarschijnlijk had ik nu nog nooit van die winkel gehoord 🙂 Het feit dat ik beelden van die opening zag is ook de reden dat ik er van zijn leven zal binnengaan. ZOVEEL VOLK!! (soms hoor ik van mensen dat ze er waren en het is er nog steeds even druk als bij de opening) Ik haat mensenmassa’s en al zeker in een kledingwinkel. Bovendien denk ik ook dat die goedkope kledij niet echt kwaliteit is. Ik zou het zonde vinden om een t-shirt van (bvb) 2 euro te kopen om dan te merken dat ie er na 1 keer wassen als een vod uitziet. Evengoed kan je dan 2 euro in de vuilbak kieperen. Liever een beetje meer betalen voor kledij en er langer deugd van hebben.
  Heel triest hoe het er aan toe gaat in die lage loonlanden, nog een goede reden om geen spotgoedkope kledij te kopen. Wat zeg ik, een betere reden!

  • Puck schreef:

   Volgens mij is het ook iets dat steeds meer gewoongoed wordt. Lekker goeiekoop en snel weer vervangen. De jeugd is gewoon gewend dat kleding 1 seizoen en een telefoon of tablet maar 2 jaar meegaat. Ik ben al iets ouder (met mijn 30+) en vind dat daar nog minstens een extra jaar in kan zitten. Mijn pa neemt vaak de “oude” telefoons over van mijn zus. Dus die begint pas met 2 jaar op de teller.
   Ik hoorde laatst (in de winkel) dat wasmachines ook maar gemaakt worden om 3 jaar mee te gaan. Had ik dus een stokoud paardje dat het na 8 jaar begaf…

 7. Lydia schreef:

  Tja, hier loop ik ook al jaren tegenaan. Vind dat soort winkels vreselijk. Gelukkig online veel leuks te vinden, zeker voor de kinderen. Wat duurder maar ook waardevaster (en mooie kwaliteit) en dus weer goed door te verkopen als ze eruit zijn. 2e hands winkels zijn ook een aanrader, veel goed spul voor weinig geld. Verkleind de afvalberg en de grote bedrijven verdienen er niets meer aan.
  En het is niet alleen de kleding. Wat dacht je van IKEA?

  • Puck schreef:

   IKEA? Daar heb ik me nog niet in verdiept. Zal ik ook eens doen. Maar vind het wel een beetje eng, want IKEA is toch wel een van mijn favoriete winkels. Je komt er zo makkelijk en ze hebben altijd wel iets nuttigs voor in huis.

 8. Silke schreef:

  Als tiener was ik ook fan vanwege de dumpingprijzen, maar nu weet ik wel beter 🙂 ook H&M en consoorten mijd ik meer en meer de laatste tijd… Ik probeer nu zo vaak mogelijk tweedehands te kopen, scheelt ook in de portemonnee en is zoooooveel duurzamer en socialer!

  • Puck schreef:

   Heel goed! Ik heb het hier dan wel voornamelijk over de Primark, maar inderdaad, de H&M en alle andere ketens zijn net zo erg. Duurzame merken zijn vaak qua kleding nog niet zo hip en snel als de grote mode, maar dat gaat vast gebeuren.
   Tweedehand word gelukkig steeds hipper, vintage noemen ze het dan. Ik vind het zelf nog steeds erg moeilijk. Hangt nog steeds een beetje een air van “yuk” omheen. En ik heb een lastige maat…

 9. jeapiebel schreef:

  Ik denk dat de eigenaar van een bedrijf altijd de meeste roem en geld verdiend. Ik heb zelf ooit gelezen dat een spijkerbroek van Victoria Beckham rond 250 euro kost voor het produceren en deze voor meer dan 2,000 wordt verkocht. Hard werkende arbeiders zijn hier vaak de dupe van. Ik moet zelf toegeven dat ik de cosmetica van Primark wel bekijk en koop om uit te proberen op mijn blog omdat de prijs aantrekkelijk is. En ik ben nieuwsgierig. Dure make-up hoort ook beter te zijn, goedkoop moet je maar uitzoeken en proberen.

  • Puck schreef:

   Inderdaad, het geld verdwijnt in de zakken van de mensen die waarschijnlijk zelden een kledingstuk van de Primark aanraken. Tenzij ze een keer champagne komen drinken tijdens de opening van een nieuw filiaal.
   Om reden van vergelijking snap ik best dat je daar make-up koopt. Ik wil het ook weten als mijn potje van welk-merk-dan-ook het net zo goed doet als een of andere dure creme waar Madonna een jaarsalaris aan uitgeeft. Blijkt dat zo te zijn dan wil ik ook best wat meer betalen voor die goedkope, als daardoor andere mensen een beter leven krijgen.

 10. Joycerdt schreef:

  Kleding koop ik niet bij de Primark, maar ik ga wel vaak geurkaarsjes daar halen omdat ze gewoon echt lekker ruiken en lang blijven ruiken. Dus nee, ik ben geen engeltje, maargoed.. vele met mij niet ;).

  Lfs.x

 11. Paul schreef:

  Ik begrijp het ook niet eigenlijk. Nog afgezien van het feit dat ik graag verantwoorde kleding koop, waar geen kinderhandjes aan hebben gezeten, vind ik het ook allemaal dertien-in-een-dozijn. Maar goed, Enschede heeft ook een Primark en het is er altijd druk. Dus blijkbaar begrijp ik iets niet.

  • Puck schreef:

   Echt, die drukte he! Die is zo extreem. In Eindhoven is het ook echt nooit rustig daar. Zelfs op woensdagochtend om 9u stonden er gewoon mensen voor de deur te wachten tot hij open ging. Bizar.

 12. Aukje schreef:

  Een tijdje geleden was ik met onze oudste dochter in Den Haag. Ik was nog niet eerder bij de Primark geweest en wilde graag een keer binnen kijken. Maar wij stonden ook zo buiten, ik vind het een verschrikkelijke winkel. Te druk, te onoverzichtelijk. De kleding vond ik ook niet leuk, goedkoop en ik vind dat je dat ook wel kunt zien.

  Ik probeer ook duurzamer te kopen, maar dat valt nog niet mee. Het is vaak prijzig en ik kan het alleen online vinden. Voor kinderen lijkt het nog lastiger.

  • Puck schreef:

   Je ziet het er ook aan af, je voelt het ook aan de stoffen. Ben benieuwd hoe dingen zich houden na het wassen.
   Duurzaam kopen lijkt leuk, maar makkelijk is het zeker niet en goedkoop al helemaal niet. Voor kinderen is het ook nog een dubio tussen ratio en gevoel, want je wilt het goed doen, maar niet de hoofdprijs betalen. Het gaat toch veel minder lang mee. Een paar keer buitenspelen en gaten in de knieën of een vlek die je er niet meer uitkrijgt. Of, als ze voorzichtig zijn, het jaar erna zijn ze er alweer uitgegroeid.

 13. Sas schreef:

  Als mijn portemonnee het zwaar heeft kom ik er zeker wel eens om kleding te kopen… Maar ga er misschien 2 of 3 keer per jaar heen. Vind het verder een vreselijke winkel; druk, rumoerig en ook altijd mensen die staan te graaien. Dat snap ik dan weer niet. Maar ik heb zeker wel wat fijne kleding van de Primark in mijn kast hangen…Ik zou me misschien wat bewuster van moeten zijn waarom de kledingen zo goedkoop is… Goed artikeltje dus!

  • Puck schreef:

   Dank je wel.
   Ik schreef dit artikel ook voornamelijk om mezelf er eens bewust van te maken. De voornaamste reden dat ik namelijk wegbleef uit de Primark is de drukte en de onbeschofte manier waarop mensen met de spullen omgaan. Ook hadden de spullen die ik voelde of probeerde in mijn ogen een zeer matige kwaliteit. Veel zou een wasbeurt amper doorstaan.
   Toen ik dit schreef ging ik er pas echt over nadenken hoeveel bewuster ik zou moeten zijn met kleding kopen. Dus hopelijk worden we zo met z’n allen een stukje bewuster! En verbeteren we de wereld met kleine stapjes!

 14. Nicetobeout schreef:

  Wat een duidelijk artikel! Maakt mij een stuk bewuster. Ik doe nog niet aan bewust shoppen en hoewel ik de verhalen ken over de hongerlonen van de mensen die (o.a.) de Primark kleding maken, koop ik er toch weleens. Maar eigenlijk kom ik er steeds minder om de reden dat ze gewoon niet veel soeps hebben. Veel van hetzelfde wat je zegt, of juist niet wat je op de site hebt gezien en zou willen aanschaffen, kom je weer voor niks… Bizar eigenlijk dat een land als Nederland zulke ‘slechte’ kleding heeft eigenlijk!

  • Puck schreef:

   Fijn dat ik je op deze manier wat bewuster kan maken van de gevolgen die onze acties hebben. Ook al lijken acties (zoals kleren kopen) geen acties waar je echt iets mee uitdraagt.
   Zo maken we hopelijk met z’n allen de wereld een iets fijnere en betere plek voor elkaar en de volgende generaties. Stapje voor stapje, of jurkje voor jurkje…

 15. Mieke schreef:

  Tja, als je niet shopt bij de primark ben je niet meer hip ofzo. Tassen vol voor weinig. De kwaliteit is om te huilen (kan ook niet anders voor die prijzen), dus ga je snel terug voor meer en nieuwe spullen. Het past ergens wel in onze vluchtige, snelle maatschappij.
  In de buurt waar ik woon zit er geen. De dichtstbijzijnde ligt op anderhalf uur rijden. Ik weet niet of ik erheen zou gaan als er wel één zou zitten. Ondanks dat het voor mij ook niet oké voelt.

  • Puck schreef:

   Het past inderdaad wel in de huidige maatschappij van sneller, nieuwer, mooier. Dingen worden met een maximum houdbaarheid gemaakt. Voor voeding liefst zo lang mogelijk (kunstmatig verkregen), voor veel andere dingen juist kort, zodat we met regelmaat nieuwe nodig hebben. Jammer dat het zo moet tegenwoordig.
   Vroeger (voor mijn tijd) werden dingen echt duurzaam gemaakt en was er daardoor waarschijnlijk ook minder afval. Zo heeft mijn schoonmoeder een naaimachine van 50 jaar oud. Niet kapot te krijgen dat ding zegt ze…. Ben benieuwd hoe lang de huidige naaimachines meegaan.

 16. Veronique schreef:

  Ook ik maak me schuldig aan de Primark,H&M,.. Dit artikel laat je wel nadenken. Wat ik me dan afvraag wat zijn wel “goede” winkels? Ik wil best m’n steentje bijdragen maar kan niet beloven nooit meer de Primark binnen te gaan.

  • Puck schreef:

   Je hoeft mij geen beloftes te maken hoor, dat zou ik van niemand vragen, want ik zou zelf die belofte ook nooit waar kunnen maken. Want het probleem is namelijk dat er eigenlijk geen goede winkels zijn. Niet winkels die overal zitten, die iedereen kent. Natuurlijk zijn er hier en daar wel kleine winkels die goede kleding verkopen, maar geen enkele keten doet het goed. Sommigen doen het wat minder slecht dan anderen, maar goed doen ze het geen van allen. Dus helaas kan ik je daar niet echt aan helpen. Ik heb ook nog geen reacties gehad die wel tips bevatten.

 17. De Hoestende Avonturier schreef:

  Poeh, ik ben nog nooit in de Primark geweest maar besloot toevallig om deze maand dan eindelijk te gaan. Weet natuurlijk wel dat er iets niet klopt, maar zoals je al zegt is dat eigenlijk met elke keten die in Nederland makkelijk te vinden is. Daarnaast was ik heel benieuwd naar waar die hele hype nou om draait, en had ik eerlijk gezegd gewoon zin in een goedkope pyjama enzo. Maar jouw stukje laat me wel nog een keer nadenken, over of dit eerste bezoek nou echt zo een goed plan is.
  Ik moet trouwens aan deze aflevering van het programma Tegenlicht denken: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/einde-van-bezit.html
  Gaat niet over Primark, maar wel over de weggooi cultuur, en dat fabrikanten expres dingen maken om over een jaar of drie weer kapot te gaan. En over de mogelijke oplossing!

  • Puck schreef:

   Ik ga de aflevering meteen kijken zodra ik tijd heb. Fijn dat er ook een oplossing wordt gegeven, want vaak ontbreekt die en kan je dus niet zoveel met het probleem.
   Ik wil je niet ontmoedigen om naar de Primark te gaan hoor. Ga een keer, koop zelfs die pyjama, maar geef ze bijvoorbeeld aan de kassa deze bon: http://www.schonekleren.nl/doe-mee/vraag/vragenkaart-ik-wil-schone-kleren/view om op die manier de winkels bewust te maken van je wens. Want wij kunnen veel willen, maar als de winkels dat niet weten kunnen zij ook niets veranderen.

   • De Hoestende Avonturier schreef:

    Dat is een goede actie, die bon. Maar ik vraag me wel af hoeveel effect dat heeft bij de Grote Bazen als zij gewoon de zelfde omzet blijven zien omdat mensen zoals ik desondanks alle mooie ideeën en idealen toch nog voor die goedkope pyjama gaan? Ben nog steeds niet geweest en laat het nog maar even liggen. Kan ik in de tussentijd sparen voor een schoon kledingstuk 😉

 18. Lonneke schreef:

  Ik vind Primark verschrikkelijk en ik vind het echt een hel om er doorheen te lopen. Ik kom er dan ook zelden. Het lastige vind ik alleen dat ook duurdere merken zich schuldig maken aan slechte arbeidsomstandigheden.
  Wat mij vooral irriteert aan winkels als Primark of bijvoorbeeld Action is dat het zo’n wegwerpcultuur bevorderd. Daar krijg ik steeds meer moeite mee, met dat kopen kopen kopen.

  • Puck schreef:

   Ik merk ook dat ik winkels als Action en Xenos liever een beetje vermijd. Ze hebben altijd heel veel leuks, maar uiteindelijk staat je huis dan helemaal vol met rommeltjes of je hebt een hele knutselbak vol met spul dat je nooit gebruikt. Zonde is het. Slecht voor de portemonnee en het milieu.

 19. Inge schreef:

  Ik vind er ook echt niets aan. Het is voor mij net de H&M, maar dan nóg erger. Half Nederland loopt met die kleding, daar houd ik persoonlijk al niet zo van. De winkels zijn chaotisch, de maten zijn nogal beperkt. Mensen die echt staan te graaien, ‘weggekwakte kleding’ die op een hoop ligt. Toen ik begin deze maand nog in Engeland was, zijn we ook even gaan kijken. Waar iedereen met een debiele grijns door de winkel rent, liep ik er geloof ik nogal chagrijnig bij. Nee, het is gewoon niet mijn ding.
  Ergens weet ik wel dat het met deze kleding helemaal niet ‘goed en groen’ moet zijn, maar het was een beetje vervaagd. Bedankt voor het delen, nu weet ik weer waarom ik liever iets meer in een kledingstuk investeer 🙂

  • Puck schreef:

   Grappig, ik herken het zo enorm, wat je zegt over de H&M. Daar liep iedereen altijd mee weg, maar ik kon er nooit wat mee met die winkel. Te groot en te vol en onoverzichtelijk. De Primark is inderdaad de overtreffende trap voor wat betreft dat soort winkels. Ik zal er nooit met plezier naartoe gaan.

 20. sammie schreef:

  Wij hebben ook een Primark in Nijmegen en het is er nooit bizar druk, ja op zaterdag is het altijd wel drukker maar nog steeds niet zo heftig zoals ik heb meegemaakt bij de Primark in Rotterdam.
  Ik kom regelmatig bij de Primark, vind het een leuke winkel, leuke prijzen ook. Dat de arbeidsomstandigheden slecht zijn voor de makers ervan heeft niet alleen te maken met de bodemprijzen in de winkel maar ook met de top mensen die bovenaan de keten staan en alle centen in eigen zak stoppen, als ik 4 euro meer moet gaan betalen bij Primark zal ook die 4euro niet terecht komen bij de makers maar bij de directeuren. Daarbij loop ik ook met een Iphone en daar zijn ook niet de beste verhalen over. Andere ketens zijn ook niet verplicht om hun prijzen naar beneden te gooien omdat Primark goedkoop is. Primark heeft niet altijd de beste kwaliteit, bij andere winkels is dat regelmatig beter, die hebben een betere naam etc. Ze moeten helemaal niks. De koop en weggooi cultuur heb ik nooit begrepen en doe hier zelf ook niet aan mee maar ik vraag me af of dit de schuld is van Primark en Action. Zit dit niet meer in de opvoeding van jongere hier die maar weg gooien? Heeft dat niet iets te maken met normen en waarden? Als ik zo met mijn spullen zou zijn omgegaan had mijn moeder daar wel een stokje voor gestoken. Trouwens, Iedere winkel die jeans (niet van fairtrade etc) verkoopt maakt zich over het algemeen schuldig aan hetzelfde waarvan Primark beschuldigd word. (Zeer boeiende docu over gezien)

  • Puck schreef:

   Dan hebben jullie de Primark-uitzondering, want tot op heden heb ik nog nooit over een Primark gehoord die niet belachelijk druk was…
   En inderdaad, die paar euro extra komt echt niet zomaar bij de arbeiders terecht, maar als bedrijven hun policy wijzigen wel. Dan moeten ze wel echt fairtrade gaan worden, en dat zie ik echt niet snel gebeuren.
   Ik denk echter wel dat die weggooi-cultuur voor een deel door dit soort winkels wordt gecreëerd. Juist omdat ze kwalitatief slechter spul verkopen. Dan koop je gewoon 2x een truitje ipv 1x een duurdere die langer mee gaat. Maar ondertussen moeten er dus wel dubbel zoveel spullen gemaakt worden door de arbeiders. Natuurlijk is het voor een deel opvoeding, maar juist in de leeftijd dat meiden kleedgeld krijgen kopen ze liever wat meer zodat ze meer keuze hebben. Dat het dan cumulatief minder gedragen wordt is daar een automatisch gevolg van.

 21. Anne-Sterre schreef:

  Ik kan alleen maar uitleggen wat er vreselijk is aan de Primark. In mijn opzicht namelijk alles. De kinderarbeid, de mensen in het algemeen die onder slechte omstandigheden de kleding maken. Wat overigens ook wel voor meerdere winkelketens geldt. De chaos, de drukte. Altijd maar een mierennest. Ik kom er eigenlijk nooit en heb er één keer een broek gekocht, maar dat doe ik dus nooit meer.

  Ik haal mijn spullen tegenwoordig liever bij de kringloop. Zo ook de meeste kleding.

  • Puck schreef:

   Helaas ben ik nog niet te porren voor kringloop. Waarschijnlijk omdat daar nog een beetje een verkeerd imago aan plakt. Overigens als ik rondkijk bij de kringloop hier in de buurt dan ren ik ook echt liever gillend weg. Voorlopig ga ik dus op zoek naar wat meer fairtrade en groene kledingmerken.
   Dan heb ik het beste van beide werelden…

 22. Sheela schreef:

  Ik ben 1 keer in de Primark geweest in Zaandam. Het was echt bere druk en mijn kleine kleding maat verkochten ze niet eens dus ik was snel klaar daar. Maar mijn moeder had wel wat dingen gevonden die ze wilde passen, maar bijna alles was vorm loos of alles behalve flatterend..

  • Puck schreef:

   Ik hoorde van iemand die juist wat groter/ronder was dat dat dus een reden was om wel naar de Primark te gaan. Daar hadden ze dus een maat die de meeste winkels hier niet hebben. Dat vind ik nu een begrijpelijke reden om daar je kleding te halen. Maar snappen dat je daar voor je lol naartoe gaat doe ik nog steeds niet, want echt. Mega-druk. ALTIJD.

 23. Martha schreef:

  Ja man! Ik heb het een paar keer geprobeerd maar iedere keer opnieuw valt het zwaar tegen, de drukte, de kwaliteit en het assortiment, het is gewoon niet mijn ding, dat moge duidelijk zijn. Goede blog, goed geschreven!!

 24. Mascha schreef:

  Dit is de reden dat ik zo veel mogelijk tweedehands koop ( vooral truien en shirtjes, broeken gaat iets lastiger nog). Niks vies aan als je een beetje oplet.
  Ook draag ik al mijn kleren jaaaaaren. Sommige dingen heb ik al sinds ik 19 ben ( nu 24,5).

  En indd ook merken als lacoste ed zijn heel slecht qua arbeidsomstandigheden.

  • Puck schreef:

   Ik heb ook echt zo veel kleren van jaren geleden. Met iets betere kwaliteit houdt alles het een stuk langer vol. Het scheelt misschien dat ik tijdens 2 zwangerschappen veel niet aankon en het daardoor extra lang in de kast kon blijven liggen, zonder veel schade…
   Helaas is het inderdaad ook zo dat de dure merken er dezelfde standaarden op na houden als de minder duren merken. En voor een leek is het vreselijk moeilijk om daar echt iets aan te veranderen. Met z’n allen naar de kringloop of op zoek naar fairtrade kleding dus!

 25. Willemvk schreef:

  Ik ben er tot nu toe wel 1x geweest, en toen had ik het ook wel gauw bekeken. Ik ben met een paar t/shirts en een trui weer naar buiten gelopen. Het is niet mijn winkel. Mijn dochter van 18 vindt het echter een geweldige winkel, dat zal in de toekomst nog wel veranderen.

  • Puck schreef:

   18, ja dan is het ook paradijs. Dat zou voor mij destijds ook geweest zijn. Zodra ze wat meer te besteden heeft, en wat minder tijd veranderd dat vanzelf. Dan wil je niet vechten tussen die jonkies om een beetje ruimte om in het schap te zoeken.
   Tot die tijd zal je vast veel papieren tasjes van de Primark in de papierbak kunnen gooien. (wat ik overigens wel heel goed van ze vind, ze zijn een van de weinigen die papieren tassen geven)

 26. Zef schreef:

  winkelen in de primark is voor mij hetzelfde als onderwater zwemmen: zodra het langer dan 2 minuten duurt raak ik in paniek…

  Ik vind het soms zó lastig dat alles wat ik schijn te doen iemand anders benadeeld. Ik kom uit een detailhandelsfamilie en probeer, binnen redelijkheid, zoveel mogelijk bij lokale winkeliers te kopen.

  • Puck schreef:

   Totaal herkenbaar die paniek. Ik kan me ook niets voorstellen bij mensen die uitkijken naar bijvoorbeeld een Black Friday in Amerika… Ik zou daar doodsangsten uitstaan.

   Wat je zegt is wel waar. Alles wat we doen benadeeld wel iemand, eigenlijk kunnen we het nooit goed doen hier in de westerse wereld. Lastig, overigens ook een blog waardig, die gedachte…

 27. Diana schreef:

  Wij zijn er tot nu toe pas twee keer geweest . ik moet eerlijk zeggen je hebt veel voor weinig geld , maar de drukte om te heen en de hectiek vind ik wel minder hoor. Graaiwerk zeg ik altijd vaak alles op een hoop . Arme medewerkers die steeds maar weer alles netjes op elkaar leggen. Dit zie je bij een zeeman bv ook zo vaak gebeuren. 500 slips weer op kleur en maat leggen, nadat een klant heerlijk de boel overhoop heeft gegooid. Zucht….De kwaliteit vind ik toch wel wat minder de spijkerbroek die ik kocht daar trok ik binnen een dag al de rits van stuk en de pyjama,s van de kids worden nu wel heeeeeeel erg wijd en breed. Maar op zich ach wel een leuk om zo af en toe eens rond te snuffelen . Voor de zomer is het wel handig een paar leuke T- shirt die eventueel alleen die zomer mee hoeven gaan.

  • Puck schreef:

   Ja die drukte hè. Volgens mij is er gewoon geen moment te vinden dat de Primark niet druk en vol voelt. Dat graaien heb ik dus ook zo’n hekel aan. Hang of leg iets gewoon even netjes terug, zijn we soms niet allemaal gewoon netjes opgevoed? Ik wel, en ik probeer het ook in zulke winkels gewoon netjes achter te laten. Ook bij de zeeman zal ik een stapeltje gewoon even opzij leggen en dan later weer op zijn plek, als ik onderaan moet zijn. Is toch voor iedereen fijner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *