Kerst mag best een beetje meer zijn

Er lagen hier heel veel cadeautjes onder de kerstboom. Nu moet ik wel zeggen dat de cadeaus niet alleen voor ons waren. Mijn kerst werd dit jaar verspreid over 4 dagen. We vierden het met ieders familie, plus nog een avondje met ons vijven. En dat ging dus gepaard met belachelijk veel cadeautjes. Zijn we niet een beetje los geslagen anno kerst 2017?

Blij van kerst

Als ik nu terug denk aan het aantal cadeautjes, komt die gedachte op spelen. Hoe kan het dat ieder van ons een bepaald budget in gedachten had, maar dat vervolgens ruimschoots heeft overschreden? En hoe kan het dat we meer voor elkaar kopen tijdens de kerst, dan voor onze eigen verjaardagen? Natuurlijk kan ik deze vraag niet beantwoorden namens mijn 2 mannen. Maar ik kan je wel mijn toelichting geven. Laat ik beginnen met de uitleg dat ik blij word van de hele gezellige kerstsfeer. December is één van mijn favoriete maanden waar ik intens van kan genieten. Die winterse kou, de korte dagen, de lichtjes? Ja, ik houd er van. Ik word blij van de opbouw naar de kerst. Het moment dat ik samen kan zijn met mijn geliefden en mijn kinderen.

Geen ware kerstgedachte?

Op Instagram las ik de opmerking dat kerst tegenwoordig een commerciële bezigheid is. Als gelovige deed ze daar niet aan mee, omdat dit niet gelijk stond aan de ware kerstgedachte. Haar kerst programma bestond uit een rustig dagje thuis, zonder zogenaamde kerst activiteiten. Gedurende 2 dagen kerst extra attent zijn voor je naasten, compenseert niet de rest van het jaar, gaf ze aan.

Net dat beetje extra doen

Ja, natuurlijk valt daar ook wat voor te zeggen. Ja, misschien weet het merendeel niet (meer) dat met kerst de geboorte van Jezus wordt gevierd. Aan de andere kant, is dat een Christelijk feest. Als je zelf niet gelovig bent, maakt het dan uit dat je er geen religieuze betekenis aan geeft? Maakt het ook uit dat er mensen zijn die alleen tijdens de feestmaand bewust(er) bezig zijn met anderen? Is het hypocriet dat je alleen in december bedragen schenkt aan goede doelen of dat je je oude kleding schenkt aan het Leger des Heils? Want, zo vond de Instagrammer, liefdevol zijn is iets wat je hele jaar moet zijn. Niet alleen toevallig tijdens de feestdagen.

Geen ideale wereld

Ja, natuurlijk ‘moet’ dat. En in een ideale wereld zou dat ook zijn. Maar als dat toevallig alleen gebeurt tijdens de kerst, is dat toch mooi meegenomen? Is dat ook niet de kerstgedachte? Dat je nét iets meer doet voor een ander? Ik vind het juist prachtig om te zien dat iemand zich gestimuleerd voelt om tijdens deze periode van het jaar net dat beetje extra te doen. Met name als die persoon normaal bijvoorbeeld niet om vrijwilligerswerk geeft. Prachtig toch? Zelf doe ik gedurende het jaar diverse vrijwilligersprojecten. Maar met kerst verstuur ik ook extra kerstkaarten (zoals je hier kon lezen)  en kies ik goede doelen die ik eenmalig steun, naast de andere doelen waar ik al donateur van ben. In het algemeen is men in december net wat verdraagzamer en vredelievender. Ik word daar erg blij van en doe daar ook graag aan mee. Daarbij vind ik dat iedereen vrij mag zijn in hoe zij of hij de kerst wenst te vieren. Gewenst alleen of zonder drukte of juist onderdompelend in alle feestjes en cadeautjes die er zijn.

Dat extra cadeautje

En ja, tegenwoordig de dag valt kerst vooral in het teken van het geven (en krijgen) van cadeaus. Maar is het zo erg als jij daar ook in mee gaat? Voor mij begint de pret met mijn zoektocht naar mooie en bijzondere cadeaus voor de mensen die ik het meest lief heb. En dan blijft het niet bij één cadeau. Ik vind de hele sfeer gezellig van de december maand, dus ik blijf gewoon langere tijd alert op persoonlijke en originele cadeaus. Telkens als ik iets passends zie, koop ik het. Dat verklaart waarom ik dus veel vrijgeviger ben tijdens de kerst. De sfeer is er naar en ik doe het gewoon graag. Dat wil niet zeggen dat ik het als een commercieel moment zie!

Mijn kerst

Voor mij draait kerst hoe dan ook om het samen zijn en daar dankbaar voor zijn. Wetende dat het namelijk niet vanzelfsprekend is. Alhoewel ik ook graag samen ben met familie, is het hoogtepunt als ik het vier met mijn eigen gezin. En dat gaat gepaard met cadeautjes, sfeervolle kerstverlichting en lekker dineren. Ik sta dan stil bij het feit dat ik mag zijn wie ik wil zijn. Dat ik het grote geluk heb om omringd te mogen worden door 2 prachtige kinderen en 2 mannen in een veilige omgeving. Ik vind het mooi om te zien dat mijn man ook cadeaus koopt voor mijn vriend en andersom. Ik geniet van de blij gezichten en de kreten van verrassing.  En daarvoor schenk ik hen graag cadeautjes. Omdat voor mij die cadeaus ook gelijk staan aan een ‘dankjewel’ voor het afgelopen jaar. En 2017 is gewoon een jaar met heel veel om dankbaar voor te zijn. En dat heb ik toevallig uitgebreid gevierd de afgelopen dagen!

En jij?

Hoe was jullie kerst? Ik hoop dat jullie hebben kunnen genieten op welke manier je het ook hebt mogen vieren. En natuurlijk wens ik jullie een fantastische jaarwisseling toe!

Kerst mag best een beetje meer zijn

Kerst mag wat mij betreft namelijk best een beetje meer zijn en daar kan je op diverse manieren een invulling aan geven. Ben jij ook vrijgeviger met kerst, maar zoek je nog een goed doel waar je een kortlopende (kleine) bijdrage aan kan leveren? Dan deel ik graag mijn favorieten met je:

Shop (vanaf €5) via Plan Nederland en steun mensen in ontwikkelingslanden
Bijdrage voor gezinshereniging van vluchtelingen
Schrijf mee voor de schrijfmarathon van Amnesty International
♥ ‘Haal de oorlog uit een kind’ met een financiële bijdrage aan War Child

 

Comments

comments

19 gedachten over “Kerst mag best een beetje meer zijn

 1. Antoinette schreef:

  Kerst wordt inderdaad wel steeds commerciëler wat de cadeautjes betreft, maar mooie kleding en luxe eten is van alle tijden. Verder kies je natuurlijk zelf hoe duur je het wil/kan maken. Cadeautjes hadden wij vroeger nooit onder de boom, daar was sinterklaas voor. Wel waren er cadeaus vanuit de kerk voor kinderen tot en met 12 jaar. Die cadeaus werden met de hand gemaakt door de broeders en zusters aldaar. In mijn jeugd stond kerst in het teken van de kerk. Daar zaten we op kerstavond en beide kerstdagen een dagdeel. Ondanks dat drukke kerstprogramma wist mijn moeder toch altijd allerlei chique zelfgemaakte maaltijden en hapjes op tafel te krijgen. En voor haarzelf en ons mooie kerstjurken te naaien. Toen ik begin 20 was heb ik afscheid genomen van de kerk en ben ik er nooit meer geweest. Ook niet op kerstavond wat veel mensen dan vaak nog wel eens doen. Ik ben lang vrijgezel geweest en heb in die tijd hele uiteenlopende kerstfeesten gevierd. Naar houseparties geweest, bij vriendinnen, in joggingpak op de bank 3 dagen kerstfilms kijken of soms was ik ook op reis tijdens kerst. Maar toch meestal wel op een van de dagen ook een dineetje bij mijn ouders. En ook elk jaar een klein boompje. Sinds ik getrouwd ben en kinderen heb versier ik het huis toch wel behoorlijk uitbundig. Grote boom in de woonkamer. Kinderen allebei een eigen boom op hun slaapkamer en nog door het hele huis allerlei frutsels en versieringen. Kerstavond en eerste kerstdag zijn we nu meestal thuis en tweede kerstdag het familiediner. En ik heb tegenwoordig voor de kinderen ook een paar cadeautjes onder de boom. Wat we nu ook bijna elk jaar doen is een uitje met de museum stoomtrein naar de kerstman. Ik ben benieuwd hoe onze kerst er straks uit gaat zien als de kinderen groter worden. Vast ook weer heel gezellig. Ik stuur ook elk jaar nog echte kerstkaarten. Ik vind het zelf ook altijd erg leuk om echte kaarten te krijgen maar helaas wordt dat elk jaar minder..

  • Sheila schreef:

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Dat waardeer ik altijd enorm.

   Je kan het inderdaad zo duur/voordelig maken als je zelf wil. Kerst gaat nu eenmaal gepaard met cadeaus. Maar dat kan in alle vormen. Een DIY knutselwerkje tot dure sieraden. Het is logisch dat vanuit commercieel oogpunt er aandacht aan wordt gegeven door winkeliers. Tegelijkertijd is het ook de verwachting van de consument. Zelfs als ik niets zou kopen, zou ik het erg saai vinden als er geen kerstverlichting in het centrum van de stad zou hangen in december. Maar dat wil niet zeggen dat het commerciëler wordt of dat de waarde van kerst erop achteruit gaat. Want ook kerst is méér dan dat en voor iedereen anders. Ik merk dat ik me er toch aan erger als er vanuit religieus oogpunt gesproken wordt en er tegelijk een oordeel wordt geveld op degenen die het anders vieren zoals het ‘hoort’.

   Ik ben ook benieuwd hoe het gaat als de kinderen groot zijn. Ik zal ze in ieder geval altijd uitnodigen 🙂

 2. Shirley schreef:

  Ik vind het zo leuk om cadeautjes voor iedereen bij elkaar te sprokkelen en met kerst met zijn allen rond de boom te zitten om uit te pakken. Het samenzijn is belangrijker dan de cadeaus natuurlijk en ik snap ook dat sommigen de cadeaus niet bij de kerstgedachte vinden passen. Dat ligt ook maar net aan je familie en de omgeving waarin je bent opgegroeid. Maar een klein gebaar kan veel betekenen voor een ander en een bijdrage aan een goed doel of vrijwilligerswerk is natuurlijk helemaal mooi. Ik merk dat ik er zelf ook oprecht extra blij van word als ik iets voor een ander doe.

  • Sheila schreef:

   Ja, ik geniet daar dus ook ontzettend van. Het is ook een fijne en mooie manier om elkaar extra aandacht te geven. Op die manier past het ook weer wél bij de kerstgedachte, vind ik dan. Ik word er ook oprecht blij van als ik zie hoe blij iemand is met het cadeautje wat ik voor die persoon heb gekocht.

 3. Evelyne schreef:

  Elke feestdag die wij vieren is een Christelijke gelegenheid. Daar speelt de economie enzo enorm op in, dat is waar. Maar, wat is er mis mee? Wie geen zin heeft om een cadeautje te kopen doet dit dan toch niet? En een cadeautje hoeft ook niet duur te zijn. Ik kreeg een doos pralines om te delen met het ganse gezin, het is het gebaar dat telt zeg ik dan 😉

 4. Saskia schreef:

  Ik heb hele fijne dagen gehad met kerst<3 Heb er echt van genoten, extra dit jaar aangezien we door de verhuizing vorig jaar hebben overgeslagen. Het gaat inderdaad om de gedachten erachter.

  'Voor mij draait kerst hoe dan ook om het samen zijn en daar dankbaar voor zijn. Wetende dat het namelijk niet vanzelfsprekend is.' Precies dat wat je zegt!

  Een fijn 2018 toegewenst lieve Sheila! Met veel warmte, liefde, gezondheid en gezelligheid.

  • Sheila schreef:

   Oh, heb je kerst vorig jaar overgeslagen? Dat lijkt me zo maf. Ik heb geen idee hoe onze kerst er volgend jaar uit gaan zien, aangezien we dan op doorreis zijn in Nieuw Zeeland. Maar we zullen er op onze manier wel aandacht aan besteden. En op dat moment zal kerst om óns draaien en dat we samen zijn, in goede gezondheid, genietend van een fantastische reis.

 5. Sammie schreef:

  Wij hebben niet aan cadeaus gedaan, we waren gewoon gezellig samen en met familie en lekker eten 😀 het draait inderdaad niet om de cadeaus maar het draait om wat jij belangrijk vind 🙂 iedereen moet kerst lekker vieren hoe hij of zij wil of gewoon helemaal niet 🙂 Ik kan me een kerst herinneren met mijn familie waarbij we allemaal een cadeautje voor elkaar hadden gekocht. De stapel onder de boom had iets bijzonders. En het leuke was dat iedereen zijn best had gedaan om iets persoonlijks te scoren, dat was echt leuk!

  • Sheila schreef:

   Inderdaad. Of dat nou met cadeaus is of pannenkoeken of spelletjes spelen met hapjes. Geef er vooral je eigen invulling aan, maar keur het niet af als een ander het anders doet. Dat vind ik dus totaal niet passen bij de kerstgedachte.

 6. Michelle schreef:

  Cadeaus voor Kerst hebben wij niet gedaan. Wel geven wij sinds vorig jaar onze ouders een cadeau omdat zij elke week oppassen op onze zoon. En wij vinden het leuk om dat tijdens Kerst te geven. Verder eten we daar tijdens kerst en dat is altijd heel gezellig. Wel is het ontzettend jammer dat een bepaald familielid van mijn vriend zijn kant wat verdeeld is en niet meer wil komen. Maar vooralsnog hebben wij een fijne kerst gehad hoor 🙂 En mooi dat je de goede doelen aanhaalt. Ik geef sowieso maandelijks een bijdrage aan een goed doel, dat doe ik al weer jaren inmiddels. Fijn als je dat kunt doen!

  • Sheila schreef:

   Cadeaus zijn op zich ook niet belangrijk. Kerst draait meer om cadeaus. Ook het gezellig samen zijn, even stil staan bij wat je niet en juist wel hebt, inderdaad. Jammer dat een familie lid niet meer wil komen, maar dat nam vast niet de gezelligheid weg.

 7. Kreanimo schreef:

  Bij ons was het allemaal wat spannen. Mijn man zou eigenlijk in Macau moeten blijven dus de optie om met ons heel gezin weer naar daar te vliegen kwam op tafel.
  Uiteindelijk heb ik het niet gedaan, want ik wilde ’thuis’ zijn. Mijn papa wordt 80 volgend jaar en ik wilde het samen met mijn ouders en broer en zus en hun partners en kinderen vieren.
  Ik ben zo dankbaar voor de voorbije kerst. Gezin tijd – familie tijd – het is zo belangrijk. En ja, dat moet normaal ook wel door het jaar, maar toch vond ik het deze keer een extra mooie geworden. Gewoon simpel, maar zo bijzonder!

  • Sheila schreef:

   Dat zijn ook de mooiste momenten. Zo kreeg ik dit jaar schitterende cadeaus. Maar kerst 2016 blijft voor mij toch één van de bijzonderste. Het mooiste cadeau was dat ene envelopje wat we onder de boom hadden gelegd. Met daarop de uitkomst of ik een jongetje of meisje in mijn buik had. Gewoon, intiem samen… het was geweldig!

 8. Maaike schreef:

  Met kerst doen wij eigenlijk geen cadeaus. Niet met een speciale reden eigenlijk. Bij de kinderen op school wordt er wel goed aandacht besteed aan het samenzijn ipv dat het een grote vreetpartij wordt. Daar ben ik wel blij om. Ook omdat er dan niet veel eten weggegooid hoeft te worden. En verder doet jouw artikel mij denken aan een boek can Dalai Lama. Daarin legt hij uit dat je state of mind (ik heb de Engelstalige versie gelezen) heel erg bepalend is voor je omgang met anderen en ook van invloed is op je genereusiteit. Hij beschrijft bijvoorbeeld dat wanneer je geld op straat vindt, dat je daardoor in een hele prettige stemming komt en daardoor aardiger bent tegen anderen. En wellicht ook een ander wat geeft. En dit kun je natuurlijk ook vertalen naar december. Veel mensen worden blij et cetera van deze maand en zullen daardoor bijvoorbeeld ook eerder wat aan een goed doel geven dan bijvoorbeeld in februari. Dus ja, in theorie moet je het hele jaar ‘goed doen’ maar een mens heeft naast de rato ook een emotie.

  • Sheila schreef:

   Wat een goede aanvulling!! En dat is dus ook iets waar ik dan weer dankbaar ben. Juist door die maand van een goede stemming, waarin iedereen extra gul is, is het toch geweldig dat mensen dan extra vrijgevig zijn? Ook naar goede doelen of onbekenden? Wat maakt het uit dat het extra is met kerst en dat je het hypocriet zou vinden, omdat de rest van het jaar niet gebeurt? Dat vind ik dan weer geen kerstgedachte. Dus wees blij dat juist door december, mensen extra geholpen worden, die het anders niet krijgen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *