Het kiezen van een kinderdagverblijf; waar let je op?

Aangezien ik weer ben gestart met werken,  moest er voor één dag in de week oppas geregeld worden voor dochterlief. Omdat onze ouders ook een dagje ouder worden en we uiterst tevreden zijn over de opvang van zoonlief, besloten we gebruik te maken van hetzelfde kinderdagverblijf. “Maar waar moet je nou op letten als je een opvang zoekt? Want hoe weet je nou of je goed zit?”, vroeg een vriendin. En die vraag kan ik heel goed begrijpen. Want het is ook moeilijk om de juiste opvang te vinden waar jij jouw grootste schat van de wereld elke week (een moment) af zet.

Ik geef je daarom tips waar je op moet letten en deel waarom ik zo blij ben met de Kindergarden opvang die ik heb gekozen. En voor de duidelijkheid, ik word niet gesponsord om dit artikel te schrijven. Maar als je mijn blog volgt, heb je wellicht door dat ik (maar mijn man ook) erg bewust bezig ben met de opvoeding van mijn kinderen. Als ik dan ook erg tevreden ben over de opvang, wil ik dat dan ook oprecht delen met jullie. Of je in ieder geval helpen hoe jij ook een goede keuze kan maken wat aansluit op jouw wensen.

Wat betreft de opvang van mijn kinderen, heb ik bepaalde eisen en verwachtingen.  Daardoor viel voor ons een gastgezin af en kozen we voor een kinderdagverblijf. Maar waar let je nou op als je een keuze maakt met betrekking tot de opvang van je kind? Vandaag heb ik je graag op weg: 

Punten om te overwegen

Wat is de visie?
Wees bewust van jouw opvoeding en je eigen (levens)visie. Door je eigen visie te kennen, kan je ook heel bewust op zoek gaan naar een opvang die daar bij aansluit. Het pedagogische beleid of visie van een opvang vind je op de website. Bekijk dus of dit overeen komt met die van jou en jouw verwachtingen. De visie gebruik je handig als basis voor het selecteren van de opgang die je wil bezoeken.

Wordt de visie toegepast in de praktijk?
Een visie is leuk bedacht door het hoofdkantoor, maar van belang is of deze ook wordt toegepast door de medewerkers. Stel daar kritische vragen over. Hoe wordt de visie bijvoorbeeld vertaald in de activiteiten en de omgang met de kinderen of onderling? Wat vindt het personeel zelf van de visie?

Gemotiveerde werknemers?
Alles valt en staat met gemotiveerde medewerkers. De opvang (Kindergarden) waar mijn kinderen op zitten staat in de top 3 van de “Great Place to Work” binnen de sector Large & Multinational, een belangrijke internationale ranglijst. Het instituut Great Place to Work® onderzoekt jaarlijks wereldwijd de mate van vertrouwen, de trots en het werkplezier binnen organisaties. Dat een kinderdagverblijf tussen multi nationals in de top 3 komt, zegt dus heel veel over de tevredenheid van de begeleiders van mijn kind. Natuurlijk gaat het niet alleen om ‘mijn’ locatie, maar het bedrijf in zijn geheel. Toch verbaast het me niets. Want ik herken de gemotiveerde, gepassioneerde, opgewekte, ontspannen en vooral betrokken begeleiders van de opvang hierin terug. Mijn punt? Hoe is het personeel? Want dit zijn de mensen die jouw kinderen gaan opvangen, wat het beleid ook moge zijn.

In hoeverre worden de ouders betrokken?
Het is handig om te weten hoe de het kinderdagverblijf omgaat met jou als ouder. Wat is hun klachten beleid bijvoorbeeld. Hoe wordt je op de hoogte gehouden van de activiteiten van je kind en de bijbehorende ontwikkelingen? Zijn er ouder activiteiten, als je daar behoefte aan hebt? Zijn er infomatie momenten waarin je toelichting kan krijgen over nieuwe thema’s en werkwijzen? Kan je op elk moment van de dag contact opnemen om (telefonisch) te vragen hoe het gaat? Bedenk wat jij belangrijk vindt en vraag er naar. Kindergarden heeft bijvoorbeeld o.a. een app waarin elke dag notities worden geplaatst over het eten, drinken en slaapgewoontes. Ook worden foto’s bij de activiteiten geplaatst waarop ik mijn zoontje altijd zie stralen. Maar er werd ook eens eerlijk vermeld dat hij van een rekje is gevallen. Ik vind het erg prettig om zo te kunnen volgen hoe het gaat met mijn kind.

Is jouw persoonlijke visie of voorkeur bespreekbaar?
Is er ruimte om bepaalde gewoontes van thuis over te nemen of wordt de dag ingedeeld volgens een vast eigen beleid? Controleer ook of jouw wensen bespreekbaar zijn. Ik vind het bijvoorbeeld erg belangrijk dat mijn kinderen de vrijheid krijgen om te ontdekken wie ze zijn in een veilige omgeving. Ik wil bijvoorbeeld niet dat mijn zoon gestuurd wordt richting de auto’s en mijn dochter richting de poppen, omdat dat bij hun gender zou passen. Ook vond ik het fijn dat daar ruimte is om zijn eigen slaapritme te volgen, in plaats van mee te gaan met de groep.

Vaste of wisselende begeleiders?
Kinderen vinden structuur belangrijk en al helemaal als ze in een andere omgeving zitten. Het is daarom prettig om telkens dezelfde begeleiders te zien. Vaste begeleiders leren zo ook jouw kind kennen en kunnen daardoor beter inspelen op zijn/haar karakter en behoeften. Maar ook voor jou als ouder is het fijn om te weten bij wie je terecht kan met je vragen of opmerkingen. Er zijn kinderdagverblijven waarbij het verloop van personeel zo groot is (daarom dat gemotiveerde werknemers zo belangrijk zijn), dat er vaak gebruik wordt gemaakt van uitzendbureaus. Het is dus belangrijk om te weten hoe het er aan toe gaat bij ‘jouw’ opvang en of jij je daar in kan vinden.

Wat is het voedingsbeleid?
Het voedingsbeleid kan enorm variëren. Zo vindt de één koekjes en suiker geen probleem, terwijl een andere opvang alleen voor gezond en gevarieerd gaat. Het is handig om te weten of je kind dus mag trakteren met dropveters en smarties of dat je toch beter kan aankomen met een eierkoek en rozijntjes. Mijn zoontje krijgt elke dag (dat hij er is) een warme maaltijd tijdens de middag. Op elke locatie van Kindergarden wordt namelijk elke dag een warme, verse én gezonde lunch gekookt. Het menu varieert van bulger provinciaal met tonijn tot orzo met groenten en gehakt. Ik ben er erg blij mee, want zo hoef ik na een werkdag niet meer voor hem te koken.

Wat en hoe worden de activiteiten aangeboden?
De manier waarop de activiteiten worden aangeboden, zegt veel over het beleid én de kennis van de begeleiders. Een tekening verven is leuk, maar wordt het zodanig gedaan dat er ook een pedagogisch aspect in zit? Wordt er rekening gehouden met het tempo van je kind? Wordt er ook buiten gespeeld? Móet het kind mee doen met alle activiteiten, ook als hij/zij niet wil?

Hoe gaat het personeel om met de kinderen?
Let bij een bezoek op hoe de begeleiders om gaan met kinderen. Hoe worden onderlinge ruzies van de kinderen opgepakt? Hoe wordt er omgegaan met een verdrietig kind? Is er überhaupt ruimte voor het kind om verdrietig te zijn? Op welke manier worden kinderen terecht gewezen? Op welke manier wordt er gestimuleerd en gecommuniceerd? En hoe reageren de kinderen zelf? Merk je dat ze op de begeleider durven af te stappen bijvoorbeeld? Ook merk ik dat iedereen mijn zoon kent, ook begeleiders van de andere groepen. Dat geeft al aan hoe betrokken iedereen is.

Hoe wordt gereageerd op jouw kritische vragen?
Sommige mensen reageren defensief als je kritische vragen stelt. Maar jij stelt je omdat je op zoek bent naar een veilige plek voor jouw grootste schat. Je laat tenslotte je kind achter bij mensen die je (nog) niet kent. Bedenk ook, als je dergelijke vragen stelt en er komt direct een onderbouwend antwoord, zegt dit al veel over de kunde van de begeleider. Het feit dat men jouw vragen goed kan beantwoorden, geeft al aan dat men er dagelijks bewust mee bezig is.  Maar ook dat men jou serieus neemt als ouder.

Hoe gaat men om met veiligheid en hygiëne?
Waar kinderen zijn, gebeuren ongelukjes. Zijn er daarom ook altijd mensen aanwezig met een EHBO certificaat? Is er een ontruimingsplan én.. wordt dat ook geoefend met de kinderen? Hoe wordt er omgegaan met hygiëne? Ruikt het fris? Bij Kindergarden moeten de ouders hoesjes om de schoenen doen bij binnenkomst, wat natuurlijk bevorderlijk is voor een schone (speel) omgeving voor de kinderen.  Verder is het goed om te controleren of het terrein voor iedereen toegankelijk is. Controleer ook het beleid met betrekking tot het meegeven van kinderen aan iemand anders dan de ouders.

Luister naar ervaringen van anderen
Ken jij anderen die gebruik maken van een kinderdagverblijf? Vraag dan naar hun ervaringen en waarom ze gekozen hebben voor de opvang van hun keuze. Luister naar de positieve en negatieve verhalen. Besef daarbij wel dat elke ouder anderen eisen stelt, dus probeer de verhalen in perspectief te zetten. Maar door te luisteren naar ervaringen, krijg jij een beter beeld van wat je wel of niet wil. En met die nieuwe kennis, kan jij beter voorbereid een kennismakingsgesprek aan gaan.

Bezoek de locatie
Een bezoek op locatie is noodzakelijk om te beoordelen of het verblijf voldoet aan je wensen, dus vraag om een kennismakingsgesprek met rondleiding. Kies bij voorkeur een moment uit dat er kinderen aanwezig zijn. Behalve bovenstaande punten, let je ook op de meubels en de ruimtes. Is het opgeruimd of chaotisch? Is het meubilair in goede staat of afgebladderd? Is er sprake van een veilige omgeving? En het meest belangrijke, heb jij er een goed gevoel over? Want alles kan perfect lijken op papier. Niets is zo belangrijk dan dat jij er een goed gevoel bij hebt!

En jij?

Als jouw kind gebruik maakt van een kinderdagverblijf, ben ik natuurlijk erg benieuwd hoe dat bevalt. Maar ook, hoe je tot de keuze bent gekomen om voor dat verblijf te kiezen. En mocht je toevallig Kindergarden overwegen (nogmaals, ik ben absoluut niet gesponsord en schrijf deze blog niet in opdracht), dan hoor ik het graag!

Comments

comments

8 gedachten over “Het kiezen van een kinderdagverblijf; waar let je op?

 1. Saskia schreef:

  Leuk om te lezen, helemaal om dat dit mijn werkvlak is. Deze punten die je benoemd zijn als werknemer ook erg belangrijk. Ik werk nu bij een bedrijf waar ik 100% achter sta, waar er in mijn geïnvesteerd wordt, waar ik mijn talenten mag benutten. Zo fijn om op deze manier het beste uit mezelf te halen. Vanmiddag (het is staking dus beetje rare dag vandaag) ben ik weer bij de kinderen, en kijk altijd erg uit om weer te gaan werken 🙂

  Leuk om te lezen dat jullie zo ontzettend blij zijn met de keuze, dat is toch wel het aller belangrijkste. Je brengt er immers je kostbaarste bezit.

  • Sheila schreef:

   Daarom extra leuk dat je hierop reageert. Vooral omdat ik ook wel benieuwd was hoe je dit zou bekijken vanuit de andere kant. Ik haal uit jouw blogs en Insta al hoe gepassioneerd je bent. En daar staat echt alles mee, vind ik. Want als jij liefde hebt voor je vak, heb je ook liefde voor de kinderen en zal je er alles aan doen om ze een veilige en goede opvang te bieden. Je kindjes hebben geluk met jou!

   En ja, we zijn zo ontzettend blij met de opvang. Vooral nadat ik ook veel negatieve verhalen heb gehoord of zelf kort bij een opvang heb gewerkt. Ik vond het beleid daar erg slecht en het is ook meteen een keten waar ik mijn kinderen nooit naar toe zou sturen. En dat werd ook begrepen door mensen die ook voor die keten hebben gewerkt, maar zijn weg gegaan.

 2. Ilse van Kreanimo schreef:

  Mijn onthaalmoeder (zo noemen we dat hier) was een vroeger buurmeisje van mij. Ze stond open voor wasbare luiers, vond borstvoeding oké, ik vertrouwde haar 300 procent. Dat was zo fijn!

  Mooi lijstje. Allemaal erg belangrijk om over na te denken!

  • Sheila schreef:

   Klinkt als een goede match! Want volgens mij hebben weinig mensen zin in wasbare luiers, als ze moeten oppassen tenminste. En dat vertrouwen is zo belangrijk. Grappig woord, ik heb nog nooit van onthaalmoeder gehoord. Weer wat geleerd.

 3. Essma schreef:

  Ik kijk als eerst naar de persoon die met mijn kind gaat werken. Als ik daar een klik mee heb geeft het al een doorslag. Hier zijn ze voorwaarden om in een kinderopvang te werken sowieso al best streng, dus is het echt vooral voor mensen weggelegd die er echt affiniteit mee hebben.

  • Sheila schreef:

   Ik vind ook bij uitstek een beroep waar je affiniteit mee moet hebben. Anders kan je toch niet de hele dag met kinderen werken, denk ik dan. Geldt trouwens voor iedereen in de zorg. Dat doe je niet omdat je dat werk het enige was wat er was, lijkt mij.

 4. Michelle schreef:

  Het is zo belangrijk dat je als ouders zijnde je kinderen ergens kunt brengen waar je een goed gevoel bij hebt. Mijn zoontje gaat twee dagen in de week naar de twee oma’s en op dag drie naar mijn (voormalige) buren. Bij alle drie heb ik een goed gevoel en laat ik hem met een gerust hart achter. Mijn buurvrouw is naast moeder ook pleegmoeder, dus mijn zoontje heeft veel contact met kinderen van verschillende leeftijden. Sinds een week gaat hij nu ook naar de peuterspeelzaal waar hij weer andere dingen zal leren zoals luisteren naar de juf, knutselen etc. Wij hebben de keuze gemaakt om voor onze ouders te kiezen plus buren, omdat ten eerste onze moeders heel graag een dag wilden oppassen en daarnaast is het zo flexibel. Ik werk 3 vaste dagen en daarnaast ook heel regelmatig nog extra. Er is altijd wel iemand die dan kan. Wij zijn hartstikke tevreden en zouden niet anders willen als het niet hoeft.

  • Sheila schreef:

   Fijn om te lezen dat je zo tevreden bent. Het is echt zo belangrijk! En een goede opvang vinden is niet vanzelfsprekend. En ook goed dat je zoontje naar de peuterspeelzaal gaat. Zo was het bij ons ook, hoor. Mijn zoontje ging tot zijn 2e naar onze ouders. Maar vanaf 2 wilden we dat hij meer interactie zou krijgen met andere kinderen en ook zou leren wat het is om te luisteren/delen in groepsverband. Dus toen ging hij naar een opvang. En we zijn er dus zo blij mee, dat we onze dochter al eerder brengen. Maar ik denk dat het daar al mee begint. Bedenken wat je wil. Familie, gastouder, kinderdagverblijf… doe iets wat bij je past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *