Maak jij wel eens tijd voor jezelf vrij?

Het is best zielig. Die mensen die alleen aan een tafeltje zitten in een restaurant. Eén kopje in plaats van twee. Een lege stoel er tegen over. Geen gesprekspartner. Want is het niet fijner om daar samen te zijn? Of met een groep? Iemand die kan vragen: “Hoe was jouw dag vandaag, schat?” Wat moet je nou die hele maaltijd doen? In je uppie? Vandaag was ik ‘zielig’.

Op de donderdag en de vrijdag ben ik alleen met de kinderen. Die dagen worden gevuld met speeldates, boekjes lezen, bouwen en als het me tussendoor lukt, de was doen, stofzuigen en opruimen. Het zijn dan wel mijn ‘vrije dagen’, ik krijg weinig gedaan. Een boek lezen lukt me (overdag) niet en het beantwoorden van brieven evenmin. Op mijn vrije dagen ben ik dus druk. Vaak drukker dan dat ik gewoon aan het werk ben.

Niet zielig

Dus wilde ik weer tijd voor mezelf hebben. Quality time (want die stapel was kan heus nog langer wachten). Ik bracht mijn kinderen naar mijn schoonouders, die oppassen erg leuk vinden, en besloot lekker naar het centrum van Arnhem te gaan. Lunchen waar ik wilde, winkels bezoeken die ik wilde en vooral doen wat ík wilde doen in mijn eigen tempo. Ja, dat was precies waar ik zin in had en so I did. Want hoe gek je ook bent op je kinderen (of je hond, of kantklossen, je partner, schilderen, tuinieren, schoonmaken), om de zoveel tijd heb je ME-tijd nodig. En daar ging ik gisteren voor. Nadat ik mijn kinderen had afgezet, liet ik de auto ook bij mijn schoonouders staan en ging ik met de bus richting het centrum. Had ik ook geen gedoe met parkeren.

Tafeltje voor één

En zo genoot ik aan een tafeltje voor één in een leuke lunchroom. En geloof me, ik geniet er dan echt van om alleen te zijn.  Ik zorg dat ik wat te lezen heb en kom zo ook meteen aan een goed boek toe. Wat er om me heen gebeurt, interesseert me niet eens. Ik geniet! Ik raadde een vriendin aan om eens hetzelfde te doen. Zonder kinderen, gewoon lekker ergens gaan lunchen. Alleen, in rust en stilte. Zen. Maar ze voelde zich daar toch ongemakkelijk bij. Dan gaan mensen afvragen waarom je alleen bent, was haar idee. Terwijl ik denk dat het niemand zal interesseren dat ik alleen ben. En als ze het wel doen, hebben ze het blijkbaar niet gezellig met hun gezelschap. Daarbij, wat dan nog? Zielig? Ik? Nee hoor, geef mij maar vriendelijke bediening die mijn broodje komt brengen, een kop rooibos thee en een goed boek en ik heb een prima tijd in mijn uppie.

In het teken van mij

Zo dwaalde ik ook lekker rond in de mooie Rozet (één van mijn favoriete plekken van Arnhem, want ‘onze’ bibliotheek is zo fijn) voor nieuwe boeken en bezocht daarna concept stores en diverse unieke winkeltjes in de zijstraten van de commerciële Arnhemse winkelstraat. Ik kocht eigenlijk niets bijzonders vandaag, maar ik kocht ook niets voor de kinderen. En dat is,  dat zullen alle moeder wel herkennen, best een opgave. Want ook al ga je zonder kinderen de stad in, je voelt je toch altijd aangetrokken tot mooi baby spul. Maar gisteren stond even in het teken van mij (ook al bezocht ik ook twee baby winkels en een kinderboeken winkel), besloot ik. Ik gaf mijn mannen ook instructies om me niet te appen, zodat ik lekker ongestoord van mijn dag kon genieten. Omdat het kon én omdat ik het mezelf gunde.

En jij?
Gun jij jezelf solo tijd? En kan je daar dan van genieten of ga je toch liever met z’n tweetjes op pad?

 

Comments

comments

33 gedachten over “Maak jij wel eens tijd voor jezelf vrij?

 1. Mevrouw Marloes schreef:

  Ik vind het lekker om buiten de deur te studeren. Dan neem ik mijn spullen mee naar een lunchroom of de bibliotheek. Laatst ontbeet ik ook in mijn eentje bij de La Place. Toch vind ik het leuker om met anderen ergens iets te eten of te drinken. Ik zou ook nooit in mijn eentje in een restaurant gaan dineren. Dat vind ik ongezellig.

  • Sheila schreef:

   De bieb is bij ons fantastisch. Als ik nog student zou zijn geweest zou ik daar absoluut gaan werken. Maar nu neem ik natuurlijk niet mijn laptop mee. Want als ik dan alleen zo’n middag heb, wil ik juist niet achter de laptop zitten ergens. Ik heb ook eens in mijn eentje ontbeten bij La Place. Geweldig. Het voelde als een bonus momentje. Het was een spontaan besluit, toen ik toevallig de kinderen ergens moest afzetten, omdat ik naar een ziekenhuis afspraak moest. Maar ik had tijd over. Alleen dineren voelt ook anders, maar meer omdat ik dan niet snel een boek zou lezen. Eet ook zo ongemakkelijk. En dan ga ik me wel een beetje vervelen.

 2. Kreanimo schreef:

  Oh ik kan ook zo genieten van eens alleen aan een tafeltje te zitten! Niks zielig aan! 😉

  Met twee op pad vind ik gezelliger, maar mijn man heeft er vaak nood aan om alleen te zijn.
  Dat klinkt vele mensen vreemd in de oren, maar dat is het niet.
  Onze zoon heeft die behoefte ook en dat is helemaal niet erg of asociaal…

  • Sheila schreef:

   Mijn man doet het ook vaker dan. Maar dat komt ook, omdat hij vaker alleen is. Hij kan er ook erg van genieten. Hij gaat wel eens ergens lekker alleen zitten tijdens zijn werkdag. Hij is vaak de hele dag op pad naar cliënten en kan dan tussendoor gewoon even een lunchroom in wippen voor een kopje koffie of lunch. Het is inderdaad absoluut niet aso of erg. Zou toch ook raarzijn als e zo zou denken over iemand die juist lekker alleen wil zijn.

 3. Evelyne schreef:

  Ik ga niet graag alleen op restaurant of op stap. Liever gezelschap. Daar ik nog vrijgezel ben en nog bij mijn ouders inwoon ben ik soms verplicht om dingen alleen te doen en dat vind ik niet altijd even leuk. Thuis heb ik wel eens nood aan tijd voor mezelf en dan lig ik in bad. Quality-time.

 4. Roelina schreef:

  Te weinig, maar na het lezen van je blog… ik ga dat ook doen! Why not. Nu breng ik wel eens de kinderen weg voor ‘me-time’, maar dat is dan altijd samen met een vriendin ofzo… eigenlijk nooit écht alleen.

  • Sheila schreef:

   Leuk dat je het eens gaat doen. Ik ben benieuwd hoe het je bevalt. Een vriendin van mij vond het best raar. Ze zij dat ze zich dan erg ongemakkelijk zou voelen en durfde toch niet alleen te lunchen. Ik denk dat je ergens misschien eerst een drempel overheen moet. Maar daarna, is het echt zwaar relaxed. Als ik alleen ga lunchen en ik heb geen boek bij de hand, koop ik nog even een blad. Of ik ga bewust ergens lunchen waar een leestafel is. Zo fijn!

   • Roelina schreef:

    Ik ga wel eens ‘alleen’ winkelen. Even het dorp over en snel wat spullen halen. Daarvan kan ik al genieten. Maar écht even helemaal alleen een dag weg..? Het is idd een drempel :). die ik nog even over moet durven 🙂

 5. Villasappho schreef:

  Ja hoor tot voorkort ging ik regelmatig een dagje alleen weg. Lezen in de trein of een beetje schrijven stedentrip museum etc alles alleen. Ook een kop koffie in de bieb van Eindhoven deed ik graag en ik heb niet eens kinderen.

  • Sheila schreef:

   Oh heerlijk. Ik deed dat ook graag voordat ik kinderen had. Pas als je kinderen hebt en daar niet meer zo flexibel in bent, realiseer je je dat je het toen gewoon vaker had moeten doen 🙂

 6. Maaike schreef:

  Ik heb echt af en toe tijd voor mezelf nodig om op te laden. En ik ben dan juist graag alleen eigenlijk. Ook alleen op pad gaan of de stad in vind ik dan heerlijk eigenlijk. Alleen zijn is niet perse eenzaam. Mijn ouders wonen niet in de buurt dus de kinderen daar voor een dagje brengen lukt niet vanwege de reistijd. Maar ze gaan daar wel vaak een paar nachten logeren. En dat betekent voor mij me-tijd XXXXL.

  • Sheila schreef:

   Nee inderdaad. Alleen is zeker niet persé eenzaam. Net zoals dat ook anders om is. Je kan samen zijn en je vinden in grote groepen, maar je nog steeds ontzettend eenzaam kunnen voelen. Maar dat terzijde. Slim ook om er extra van te genieten als je kinderen langer gaan logeren!

 7. Marloes schreef:

  Ik vind het heel fijn om ’s avonds alleen thuis te zijn. Mijn vriend heeft een vaste avond in de week waarop hij weg is. Heerlijk om dan in alle rust een film te kijken, een goed boek te lezen of gewoon vroeg te gaan slapen en dan lekker in het midden van het bed te liggen, haha.
  Echt ergens naartoe doe ik niet zo snel in mijn eentje. Dan vind ik het juist wel gezellig om samen te gaan.

  • Sheila schreef:

   Alleen thuis ben ik ook wel, zelfs als de kinderen thuis zijn. Ze gaan vroeg naar bed en slapen de hele nacht door. En mijn man heeft ook zijn vaste momenten dat hij niet thuis is. Maar toch voelt het anders als ik ergens gewoon op pad ga. Juist om even lekker de standaard dingen/momenten te doorbreken. Ik vind het reuze gezellig om af te spreken, maar geniet er toch extra van als ik alleen ben.

 8. sammie schreef:

  Ik vind het gezelliger om samen met Tommy naar de stad te gaan om koffie te drinken of om te lunchen, maar ik ga ook graag alleen naar de stad. Overal lekker op mijn gemakkie neuzen, winkeltjes kijken. Ik ga dan alleen zelden ergens zitten voor een kop koffie.

  • Sheila schreef:

   Mijn man heeft de meeste geduld wat betreft het shoppen. Dus om de zoveel tijd gaan we samen en dat is zeker gezellig. Mijn vriend is dan super ongeduldig. Maar als ik alleen ga vind ik het heerlijk om alle tijd te nemen die ik wil. En ergens lunchen of wat drinken hoort er dan ook juist bij. Dan verwen ik mezelf extra en neem iets uitgebreids 🙂

 9. Daenelia schreef:

  Lekker, een dagje voor jezelf. Ik heb er niet zo heel veel behoefte aan om in mijn eentje weg te gaan, maar dat neemt niet weg dat ik het af en toe wel lekker doe. Thuis kan ik me ook lekker afzonderen als ik dat nodig heb. We hebben natuurlijk ook geen kinderen in huis die van alles willen van ons. En hoewel we samen vaak dingen echt samen doen (spelletjes, filmpje kijken, er op uit gaan) kunnen we allebei ook heel goed ons eigen ding doen.
  Laatst had ik de hond meegenomen naar het winkelcentrum, heel vroeg, toen eigenlijk alles nog dicht was. Dus het was heerlijk stil, dat vind ik dan ook wel weer lekker. Liever dat dan in een drukke winkel rondlopen. De hond vond het ook geweldig: het is zo’n makkelijk beestje. We hebben toen samen koffie gedronken – nou ja, hij niet natuurlijk – en ik was zeker niet de enige die in de vroegte een koffie dronk in haar uppie. Ik was wel de enige die niet de hele tijd op haar telefoon keek…

  • Sheila schreef:

   Lekker om dan alleen ergens koffie te drinken. Ik legde ook bewust mijn mobiel weg en zorgde er voor dat ik een boek bij me had. Ik lees sowieso graag tijdens het eten als ik dan toch alleen ben. En zonder boek merk ik ook weer dat ik snel afgeleid en door mijn mobiel. En dan ben je nog niet aan het genieten van je solo tijd. Althans, zo voelt het voor mij dan.

 10. Lilian schreef:

  Oh wat heerlijk! Ik schreef laatst een artikel met hoeveel me-time ik heb. Best veel. Scheelt ook dat m’n dochter al zes is, die speelt lekker in haar eentje of met het buurmeisje in de tuin en ik heb er geen omkijken meer naar.
  Ik heb wel zo’n soort wens om een keer in m’n eentje naar een live optreden te gaan in een jazzclub. Gewoon lekker aan een tafeltje zitten en biertjes drinken. Maar hier in het dorp is geen jazzclub. Bovendien is dat ook meer iets voor in de stad, want je wilt toch ook geen bekenden tegenkomen 😉

  • Sheila schreef:

   Hahaha… het grappige is dat ik dan ook hoop dat ik geen bekende tegen kom als ik alleen zit te genieten. Maar dan meer dat iemand anders zich aangesproken voelt om bij me te zitten, terwijl ik juist dan wil genieten van het alleen zijn.

 11. Saskia schreef:

  Toevallig ook een artikel over online. Heerlijk om even tijd voor mezelf te nemen, doe dit steeds vaker. En vandaag nog eens een kers op de taart: een onverwacht dagje vrij. Heerlijk<3

 12. Michelle schreef:

  In het ouderschap, maar zeker ook hier ver voor kreeg ik al snel in de gaten dat ik regelmatig tijd voor mijzelf nodig had. Om de batterij weer op te laden. Misschien vaker dan een gemiddeld mens, maar ach zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Iedere week heb ik een oma-dag en een papa-dag. Op de oma-dag ben ik van 11 tot 17 uur alleen thuis, heerlijk! En op de papa-dag ligt eigenlijk de keuze bij mij wat ik wil, maar 9 van de 10 keer gaan we toch iets samen doen.

  • Sheila schreef:

   Slim! Ik kan genoeg moeders die het weinig doen. Soms omdat ze de behoefte niet hebben. En soms omdat het ze gewoon niet lukt om afstand te nemen en een andere keer, omdat ze wel willen, maar moeite hebben om dingen re regelen. Ik merk wel dat ik minder de behoefte heb om iets alleen te doen als manlief ook vrij is. Juist omdat ik er dan graag met z’n allen op pad ga. Maar als hij werkt, regel ik dus wel eens dat de kinderen naar de (schoon)ouders kunnen. Dat vindt elke partij super leuk en dan geniet ik gewoon even van een dagje. En ik ga dan bewust iets leuks doen om alles er uit te halen.

 13. Mona schreef:

  Oh wat heerlijk! Lekker even tijd voor jezelf op de manier waarop jij die tijd wilt indelen! HEEEERLIJK!

  Laatst nog een halve dag aan de wandel geweest, hondlief was wel mee maar dat is soort van mijn schaduw tegenwoordig haha. Heerlijk ‘alleen’ op pad en alleen even een paar woorden gesproken naar Zara met oversteken en tegen de buschauffeur om een kaartje te halen… wat een luxe kan stilte en rust zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *