Met 12 tassen op vakantie, kan dat niet minder?

Als we straks 3 maanden door Nieuw Zeeland gaan backpacken, moeten we zeer selectief zijn wat betreft onze bagage. ‘Travel light’ is waar het dan om draait. Als je me afgelopen maandag had gezien met al onze bagage, dan zou je vast gaan twijfelen aan mijn kunde om dat te kunnen. Als ik niet beter weet, zou ik zelfs aan me twijfelen. Want oh oh oh, wat hebben we veel meegenomen naar ons vakantie huisje! Hoe moet dat straks?

Tassen, tassen en tassen vol

Ik heb ze geteld. 2 grote weekendtassen, 2 kinderwagens, 3 boodschappentassen, 1 cameratas, 1 katoenen tasje met schrijfgerei, 1 luier tas, 1 campingbedje en 1 krat met boodschappen. Met 12 tassen (en dergelijke) vertrokken we  begin deze week dus naar Center Parcs. Alles past dan wel met gemak in onze auto, toch vond ik het belachelijk veel. Hoe kan het toch dat we voor een weekje in een huisje meer mee hebben dan dat we ooit mee zouden nemen als we een jaar om de wereld zouden trekken? Hoe krijgen we dat nou voor elkaar?

Een complete volksverhuizing

Goed, dat ging dus door me heen. Hoe het kan dat onze auto vol zat met van alles en nog wat. Dit is ook niet de eerste keer. Telkens als we een weekje naar Center Parcs gaan (en dat is traditie, sinds ik moeder ben geworden, want hè, het is hier wel erg kindvriendelijk en makkelijk) is er een complete volksverhuizing aan de gang. En dat voor 2 (soms 3) volwassenen en 2 kinderen. Dat verdient een analyse. Wat maakt nou het hele verschil?

Van gezelschapsspelletjes tot beddengoed

Om te beginnen hebben we natuurlijk de 2 grote tassen. Eén is voor ons met kleding, toilettas en reishanddoeken. En de tweede zit vol met kinderkleding, luiers, zwemluiers, billendoekjes en de toilettas met benodigdheden voor de kinderen. Dan hebben we nog de losse boodschappentassen. Daar gaan de badjassen van de kinderen in (want bibberen van de kou in het zwembad is ook geen pretje), onze slippers, losse dekens, beddengoed (voor het baby bedje), elektronica, een dikke slaapzak voor de jongste, gezelschapsspelletjes, speelgoed, dvd’s, kinderboeken en meer van dat soort dingen. Want met kleine kinderen blijf je in de avond in je huisje. En dan is het natuurlijk fijn om te zorgen voor genoeg vermaak. Een campingbedje vinden we handig voor in de woonkamer. Zo hebben we toch iets van een babybox, zonder telkens het houden bedje te hoeven verslepen. Het is toch prettig om een veilige plek te hebben waar dochterlief even afgebakend in kan.

Keukenprinses op locatie

Een weekje genieten van vakantie betekent niet dat we elke avond uit eten gaan. Koken in ons huisje past beter bij ons budget en we vinden het leuk ook. Dus ook daar nemen we het één en ander voor mee. Denk hierbij aan kruiden (want hoe zinloos is het om alles nieuw te kopen), scherpe messen (want in het huisje vind je alleen botte messen), thee, beleg (want anders staat het een week thuis in de koelkast te vergaan), ander nuttig keukengerei en alvast wat snacks en eten wat we toch al in huis hebben. En zo kook ik ook gewoon Indisch op vakantie of genieten we van pannenkoeken voor de lunch. Of van een uitgebreid ontbijt, omdat er toch elke ochtend verse broodjes worden gebracht. Maar vergeet ook niet de baby voeding, flesje, bewaarbakjes en kinderbestek.

Kan het met minder?

Kunnen we dus ook weg met minder bagage? Ja, natuurlijk kan dat. Als het moet. Ik zou sowieso al minder meenemen als we een weekje naar het buiteland gaan. Maar dat is het punt, merk ik. Het hóeft niet als we een weekje naar Center Parcs gaan. Want waar zit het hem nou in voor mij? Hierin:

 • We gaan toch met de auto en alles past er in.
 • Het is zonde om dingen dubbel te kopen (als ik het toch thuis heb).
 • Baby’s hebben nu eenmaal net wat meer nodig.
 • Er gaan dingen mee die nooit mee op reis zouden gaan (badjassen, campingbed, etc.).
 • Het is nog het winterseizoen (ok, officieel niet), dus dat betekent meer en dikkere kleding.
 • Er gaat extra kleding mee (tijdens het reizen was ik kleding en ben ik kieskeuriger).
 • We hebben spelletjes mee (i.p.v. reisspelletjes die zo klein mogelijk moeten zijn).
 • We hebben ook normale handdoeken mee voor de kinderen.
 • Luiers en zwemluiers nemen ook veel ruimte in beslag, net zoals een doos babyvoeding
 • We gaan op vakantie in plaats van op reis (daar maak ik een groot onderscheid in).

Ik weet dan ook zeker dat we het gaan redden om in de basis met maar 2 backpacks naar Nieuw Zeeland te gaan. Zelfs 3, als ik die van vriendlief ook mee tel. Nog steeds vind ik dat we eigenlijk bizar veel meenemen. Maar ach, we zijn tenslotte op vakantie, toch?

En jij?

Neem jij veel mee als je op vakantie gaat? Ga je ook helemaal los als je met de auto gaat of ligt het gewoon aan mij?

 

Comments

comments

16 gedachten over “Met 12 tassen op vakantie, kan dat niet minder?

 1. Shirley schreef:

  Als je met de auto gaat, is het een stuk makkelijker om meer mee te nemen. Dan gooi ik er ook gerust een tasje met een extra paar schoenen bij. Verder ben ik een kofferpersoon en geen backpacker. Voor reizen tot een week neem ik een klein handbagagekoffertje mee. Zeker naar zonnige bestemmingen lukt dat makkelijk. Ik merk bij mezelf dat het heel makkelijk is om de ruimte die je hebt te benutten. Zo ging ik deze week voor 2 dagen (36 uur ofzo) naar Spanje en ik had met gemak het handbagagekoffertje vol dat ik ook voor een weekje gebruik.

  • Sheila schreef:

   Als je vliegt, neem je natuurlijk al automatisch minder mee. Dus ja, die auto gooi je natuurlijk snel bom vol. Dat klopt zeker. Ik merk het elk jaar weer in ieder geval 😉

 2. Essma schreef:

  Ik herken het zeker ja! Op vakantie naar een huisje vraagt inderdaad om ‘veel’. Om precies dezelfde redenen als die jij omschrijft maar ook omdat je weet dat het een huisje is waar je heen gaat en je zoveel mogelijk alles hetzelfde wil blijven doen zoals je thuis doet. Met name voor de kinderen. Het type vakantie die jullie gaan doen is weer een ander soort en dat vraagt om andere bagage. Maar vakanties naar huisjes zal altijd met veel gesleep van spullen gepaard blijven gaan. We hebben al zo vaak meegemaakt en iedere keer neem ik mezelf voor minder mee te nemen maar dat gaat gewoon niet ?. In de basis komt het er op neer dat je het anders toch ergens weeën moet gaan kopen en dat is zonde. Waarom zou je? Dan maar slepen! Super gaaf trouwens dat jullie naar NZ gaan! In het programma ‘Break Free’ zag ik er beelden van en dan gaat het bij mij ook meteen kriebelen. Adembenemende natuur! ❤️

  • Sheila schreef:

   Ooh, wat leuk om te lezen dat ik niet de enige ben! Dat huisje doet het hem, hè. Juist omdat je ook meer ruimte hebt dan een hotelkamer. Dan ga je lekker voor de bank hangen en een filmpje kijken of aan de eettafel aan je blog werken of je dagboeken bij schrijven. Of dus een spelletje spelen. Het is inderdaad gewoon anders. Het is dan toch ook zonde om alles nieuw te kopen, terwijl je het gewoon mee kan nemen vanuit huis?

   En jaaaah… ik kijk er zo naar uit om naar NZ terug te gaan. Het lijkt me fantastisch om het deze keer ook door de ogen te zien van de kinderen. Wel ben ik blij dat de jongste dan 1,5 jaar oud is. Kan je toch makkelijker aan de slag met voeding. En dan gaat er ook geen campingbedje meer mee die fungeert als box. Scheelt allemaal.

 3. Villasappho schreef:

  Ik ben al jaren niet meer geweest maar toen ik nog ging nam ik geen laptop ofzo mee wel een enorme cameratas en een weekendtas op wielen. Zeulen als een gek maar alles werd wel gebruikt. Hoewel ik niet meer op vakantie zal gaan, weet ik dat mijn tablet wel meegaat maar geen laptop. Een paar films erop wat opladers mee en dat is het. Een goed boek misschien maar nee zeker geen tassen vol zooi omdat dat niet in het huisje te vinden is. Teveel gedoe voor mij.

 4. Maaike schreef:

  Yep, wij laden ook de auto lekker vol. Vorig jaar wilde ik eens wat minder handdoeken meenemen. Maar toen bleek dat er best nog een tas met handdoeken in de auto zou passen, pakte ik toch mooie die extra handdoeken nog in. Ik heb ook gewoon geen zin om op vakantie te wassen. In 2015 gingen we met de auto naar Denemarken. Toen hadden we ook nog luiers, campingbedje en bolderwagen mee. Ik weet dat we toen een keer savonds lekker buiten zaten en tegen elkaar zeiden; wat zal er volgend jaar een ruimte in de auto overblijven als we geen campingbedje, bolderkar en zo niet meer mee hoeven te nemen. Nou, niks is minder waar hoor. Ik weet niet wat er voor in de plaats is gekomen maar de auto is nog net zo vol! Maar wij stellen wel een soort van grens; het moet in de auto passen. Aan een dakkoffer willen we niet beginnen ?.

  • Sheila schreef:

   Hahaha… als je dan toch een gaatje hebt in de auto 😉

   Ik ben ook wel benieuwd. Want ik zou ook denken, straks zijn geen luiers nodig en kunnen we zonder campingbedje gaan. Als we dan naar CP ofzo zouden gaan. Maar wat je zegt, dan vind je wel wat anders. Want als de kinderen dan wat ouder zijn, komt er wel meer speelgoed of een fietsje voor in de plaats. En als je dan toch ruimte hebt, waarom niet? Ja, ik kan me helemaal voorstellen dat het dan ook niet uitmaakt. En ik heb precies hetzelfde. Het moet we ín de auo passen. Niet er boven op ofzo 🙂

 5. Evelyne schreef:

  Vier jaar geleden ging ik op citytrip naar Parijs en iedereen moest met mij lachen. Ik had de grootste valies van allemaal bij *oeps* We verbleven er maar 2 nachtjes en ik had wel voor 4 dagen kledij mee schat ik :p You never know, right? 😉

  • Sheila schreef:

   Hahaha… als ik zonder kids op stedentrip ga, dan kan ik echt heel weinig meenemen. Dat red ik dan weer wel. Sowieso, als er niet gezwommen wordt met de kinderen. Want badkleding, extra handdoeken, zwembandjes, een opblaasbaar bandje voor de baby en badjassen, neemt echt wel extra ruimte in.

 6. Saskia schreef:

  Ik neem ook altijd redelijk veel mee, maar krijg dit wel allemaal in 1 koffer gepropt. Heb dan ook een erg grote weekendtas met wieltjes waarin echt veel past. Daarbij heeft M. ook een grote trolley koffer die we ook regelmatig gebruiken bij een weekendje/weekje weg. Ben benieuwd hoeveel ik ga meenemen naar Oostenrijk, lang geleden dat we echt een week weggingen. Ik neem in ieder geval altijd teveel mee. Hey, want je weet maar nooit he qua weer/kleding.

 7. Kreanimo schreef:

  Ik denk dat wij evenveel bij hadden naar Macau voor vijf weken als voor zes dagen centerparks! 😉 Hahahaha
  Nee, dat is nu weer lichtelijk overdreven.
  Maar je hebt gewoon gelijk. Als het toch in de auto past….
  Ik heb wel gemerkt dat een klimaat dat stabieler is (zoals Macau) wel handiger is. Want je hebt er gewoon geen lange broek nodig (tenzij voor de muggen) !

 8. Mona schreef:

  Mijn moeder nam ook altijd alles mee als we op vakantie gingen. Er werd zelfs een bestelbus gekocht omdat onze kampeer vakantie zooi niet in de auto paste. Ik heb me daar op mijn beurt altijd over verwonderd, maar zij vond het ook fijn om gewoon alles wat zij nodig achtte bij de hand te hebben. Dat snap ik dan ook wel weer.

  Ikzelf maak er haast een sport van zo min mogelijk mee te nemen. Ik vind het heen en weer gesleep zo’n gedoe, supermarkten hebben ze ook daar en een wasmachine vind ik vaak ook wel. Als ik inpak dan vraag ik me bij de meeste dingen af of het echt nodig is, maar bij gezinsvakanties nemen we absoluut meer mee dan wanneer mijn man en ik alleen op pad gaan. Dan is het echt het broodnodige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *