Favorieten: De beste hostels ter wereld

Ik reis graag en regelmatig. Als je me vraagt wat mijn favoriete accommodatie is, zijn dat hostels. Zonder twijfel. Desondanks dat ik (met name op Bali) heus wel eens een luxe accommodatie boek, begint me dat na 2 dagen te vervelen. Hostels en dan ook nog met gezamenlijke kamers (de zogenaamde dorms) zijn echt mijn ding.

Ik overnacht het liefst in een mixed dorm, omdat ik minder snel een klik heb met alleen vrouwen. Dat ik niet van tevoren weet met wie ik die nacht doorbreng, zie ik als een cadeautje. Want zo heb ik al menig interessante mensen ontmoet en zijn er bijzondere vriendschappen ontstaan.

Veel mensen hebben echter nog steeds het ‘jeugdherberg’ gevoel bij een hostel en denken dat het dus alleen bedoeld is voor de jeugd die op slaapzalen slapen. Niets is minder waar. Zelfs als je niet van dorms houdt, kan je er ook vaak terecht voor een tweepersoonskamer. In sommige hostels deel je alsnog de badkamers, maar er zijn ook privé badkamers voor de luxere reizigers onder ons. Hostels hebben meer sfeer dan een hotel en zijn daardoor ook intiemer. Doordat er een gezamenlijke ruimte is, maak je makkelijk contact met andere reizigers. Het feit dat ze over keukens beschikken, vind ik ook een plus (met uitzondering van de Nederlandse hostels, daar is het niet gebruikelijk). Daarnaast staan hostels vaak op schitterende en unieke locaties.

Wereldwijd heb ik kennis gemaakt met verschrikkelijke hostels, maar ook pareltjes. De mooiste en fijnste hostels vind je in Nieuw Zeeland, aangesloten bij de BBH. Ik adviseer je om daar lid van te worden als je die kant op gaat en gebruik gaat maken van hostels. Dat levert je gigantisch voordeel op. Heb je een andere reisbestemming?  Graag laat ik je kennis maken met enkele van mijn favoriete hostels ter wereld:

Global Village, Greymouth, Nieuw Zeeland

Mijn favoriete hostel ter wereld, is Global Village. Wat een plaatje. Als je een langere tijd aan het reizen bent, is het net alsof je thuis komt. Het is een kleinschalige hostel met oog voor detail voor het interieur. Je kan merken dat het management hart voor de zaak heeft. Het personeel is zeer vriendelijk, de kamers zijn sfeervol en de faciliteiten zijn uitstekend. Het klikte overigens zo goed met Simon, één van de jongens die er werkten, dat we besloten om elkaar  de maand erop in Tasmanië (Australië) te ontmoeten om samen een week te gaan reizen.

Global Village heeft een ruime en schone keuken, mooie gedeelde badkamers, een aparte tv kamer, een spa en een heerlijke woonkamer waar je de avond doorkomt met lezen, het spelen van spellen, zitten voor de open haard en het maken van nieuwe vrienden. Je kan ook kano’s lenen of een kampvuur maken op het terrein. Door de opzet, ademt het hostel ook een huiselijke sfeer en dat is precies wat ik nodig had na een paar maanden onderweg te zijn. De dorms zijn erg prettig, maar de tweepersoonskamers zijn ook aan te raden. Dit hostel is zo comfortabel en compleet, dat je er makkelijk een lange tijd in kan/wil verblijven. Reis je met een camper? Dan mag je ook op het terrein parkeren en voor een klein bedrag gebruik maken van de faciliteiten van het hostel.

Het publiek: de beginnende backpacker (lees: jong) en de meer ervaren (lees: oud, ik dus). Er hangt altijd een goede en huiselijke sfeer, waar je zelf natuurlijk ook verantwoordelijk voor bent.

Global village

Old Bones Lodge, Oamaru, Nieuw Zeeland

Old Bones Lodge ligt buiten het centrum van Oamaru op het zuider eiland van New Zealand. Het hostel ligt afgelegen aan de kust en biedt in totaal maar accommodatie aan 16 gasten (reserveren is dus aan te bevelen). Oamaru is goed te bereiken met de auto. Alhoewel het gebouw van buiten niet bijzonder lijkt, is de opzet zeer sfeervol en intiem. Alle kamers komen uit op de open keuken met woonkamer. Je komt zo in aanraking met de andere gasten, wat ik altijd geweldig vind, wat ook hier een huiselijk gevoel geeft. De voorgevel van het gebouw is alleen van glas. Terwijl ik dit schrijf, denk ik terug aan de momenten dat ik daar in de woonkamer zat, bij het haardvuur, te bloggen op mijn oude reisblog met uitzicht over de oceaan. Er is een hoofdingang, maar alle kamers hebben ook een deur direct naar buiten met net zo’n mooi uitzicht. Tegenwoordig biedt dit hostel ook hot tubs, welke er nog niet waren toen ik er was.

Het publiek: de oudere backpackers en seniors.

Oldbones

Wrights Mills Lodge, Catlins, Nieuw Zeeland

Een andere aanrader is de Wrights Mill Lodge in het Catlins gebied van het zuidereiland van New Zealand. De lodge lijkt eigenlijk meer op een kleine privé woning met enkele slaapkamers dan een hostel. Als je buiten het hoogseizoen reist (dus niet in de maanden december-januari), heb je kans dat je de enige reiziger bent in deze lodge. Er is namelijk geen personeel aanwezig (al komt er wel iemand voor de schoonmaak). Wij hadden zo dus een compleet huisje voor onszelf! Doordat er niemand is, is reserveren noodzakelijk. De eigenaars hadden een briefje voor ons opgehangen met de sleutel erin, toen we aankwamen. Ja, dat is Nieuw Zeeland! In deze landelijke lodge kan je helemaal tot jezelf komen en je thuis voelen. Er is plek voor 9 man, verdeeld over 4 kamers. Het huisje kan ook gehuurd worden in zijn geheel voor $ 320 per nacht. Ben je BBH lid, betaal je maar €20 per persoon per nacht in een tweepersoonskamer. Ook een luxe, de bedden zijn al opgemaakt en er liggen handdoeken klaar. Dat is niet standaard in een hostel!

Het publiek: de ervaren en oudere reizigers, maar je kan hier ook fijn verblijven als gezin.
Wrights mill lodge

Hostel Lollis Homestay, Dresden, Duitsland

Dit is absoluut mijn favoriete hostel in Europa. Lollis Homestay is gelegen in een zeer hippe, leuke en gezellige wijk in Dresden. Dat alleen al is een aanrader. De tweepersoonskamers zijn geweldig en allemaal uniek. De dorms zijn sfeervol en allemaal anders ingericht. Wat dacht je van een auto, omgebouwd tot bed? Hier had ik voor de verandering een tweepersoonskamer. De kamer was smal, maar door het plaatsen van een bank en hoogslaper kwamen wij geen ruimte tekort. Je hebt beschikking tot een kleine keuken, mocht je wat willen koken of opwarmen. Aansluitend is er een knusse en sfeervolle gezamenlijke ruimte, waar je kan eten, lezen of mensen ontmoeten. Daarnaast is er genoeg te doen in de directe omgeving van dit hostel. Vanuit dit hostel is het schitterende, historische centrum (wat dat betreft is Dresden een aanrader) goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Het publiek van dit hostel is jong, hip en heeft dreadlocks (dus je begrijpt dat ik me daar goed thuis voelde met mijn eigen dreads). Er hangt een fijne sfeer. Parkeren (betaald) kan in de wijk zelf.
Lollis

Tree house Hostel, Mission Beach, Australië

Midden in het regenwoud  staat deze geweldige ‘boomhut‘. Toen ik er reisde heette het Tree House hostel, tegenwoordig Jackaroo Hostel. Mission Beach is een dun bevolkt plaatsje en het hostel staat enigszins geïsoleerd. Dit betekent dat je hier dan ook in alle rust kan genieten van de tropische natuur en de schitterende hagelwitte stranden. Het hostel is meer basic, vergeleken met de rest uit mijn lijstje. De dorms zijn eenvoudig met metalen stapelbedden. Absoluut niet uitnodigend. Geen probleem, want wie wil er nou tijd doorbrengen in een dorm als je hier bent? Overdag hang je in een hammock en kijk je uit over het woud, je kookt je eigen maaltijd in de ruime keuken. Of je maakt nieuwe vrienden in de open ruimte waar je tafels, banken en stoelen kan vinden. Van deze ruimte maak je graag gebruik als er weer eens een tropische regenbui neervalt. Maar natuurlijk kan je met die warmte ook een duik in het zwembad nemen. Want met een beetje pech reis je in het verkeerde seizoen; het kwallenseizoen welke van november tot april duurt (de zomer dus). Dit betekent dat het verboden is om te zwemmen in de oceaan langs vrijwel de gehele oostkust. Deze kwallen (box jellyfish) behoren tot de giftigste dieren ter wereld. Dus… dat zwembad klinkt nu alleen maar nog aantrekkelijker, niet?

Het publiek: jonge en avontuurlijke backpackers. Ik kan me voorstellen dat er tijdens het hoogseizoen minder sprake is van rust.
Treehouse hostel 2

Everglades International Hostel, Florida City, Florida, Verenigde Staten

Amerika is niet mijn favoriete backpackers land, omdat het nu eenmaal geen backpackersland is. Het concept is niet populair en veel Amerikanen schrikken al als ze horen dat het de bedoeling is om dorms te delen. Dit betekent dat er weinig hostels te vinden zijn, vergeleken met andere landen. Maar… er zitten pareltjes tussen. Eén van mijn favoriete hostels ter wereld is Everglades International Hostel, vlak bij Everglades National Park. De kamers hebben een fijne sfeer, dat je met gemak lang wilt blijven. Wat dacht je van een ‘library room’, voor 4 mensen? De dorms gaan tot 10 mensen, maar ook de privé kamers zijn schitterend. Er zijn ook semi-privé tweepersoonskamers.

Dit hostel beschikt over een fijne tuin en fijne ruimtes om bij te komen, een boek te lezen of bij te kletsen. De keuken is uitgebreid ingericht, dus je kan er makkelijk koken. Nadat ik er ben geweest is er ook een poel gemaakt met waterval. Er worden ook kano’s verhuurd waar je de Everglades mee kan ontdekken. Maak vrienden en ga met een groep! Omringd door krokodillen en muskieten, kan ik je verzekeren dat dat heel avontuurlijk is! Ik ben op geen andere plek ter wereld zo lek gestoken als in de Everglades.

Het publiek: jonge reizigers en beginnende backpackers.
everglades hostel

Oudomphong Guesthouse, Luang Prabang, Laos

In Azië kies ik altijd ter plekke mijn accommodatie uit. Ik kom daarbij uit op guesthouses in plaats van hostels. Als je met z’n tweeën reist is een guesthouse namelijk voordeliger. Typerend aan guesthouses is ook dat de eigenaars met hun gezin in een apart gedeelte in hetzelfde gebouw wonen. Het Oudomphong Guesthouse is mijn favoriete Aziatische guesthouse van Laos. Het ligt centraal in het leuke Luang Prabang met diverse eetgelegenheden om de hoek. In Azië laat je overigens altijd je schoenen buiten staan als je tempels, kleine winkeltjes of huizen bezoekt (en daarom zijn slippers makkelijk). Dus ook bij deze guesthouse word je geacht je schoenen uit te doen en buiten te laten. Dit hostel beschikt over ruime basic kamers zonder raam (alhoewel ze redelijk recent nieuwe kamers hebben laten bouwen), waarvan de muren gevormd worden door rieten/bamboe matten. Ontzettend gehorig natuurlijk, maar wat een leuke en fijne kamer! In Azië zijn de matrassen standaard erg hard, wat ik niet fijn slapen vind. De matrassen in deze guesthouse zijn verrassend comfortabel. Op de bovenste etage bevinden zich de douches met koud water, beneden zijn de douches met warm water. Oudomphong biedt gratis thee, koffie, water en bananen (wat een luxe is voor een guesthouse) en heeft ontzettend lief personeel. Plus elke reiziger mag een pasfoto achter laten op de wand. Mocht je er heen gaan, mijn foto hangt er natuurlijk ook.

Het publiek: beginnende en ervaren reizigers. Vaak backpackers die al maanden onderweg zijn.
Oudomphong, Laos

Swan Inn, Ubud, Indonesië

Ubud, op Bali,  is één van mijn favoriete dorpen ter wereld. Ik voel me daar altijd thuis, elke keer als ik er kom. Ubud biedt schitterende hotels die ontzettend betaalbaar zijn. Maar zelfs als je op je budget moet letten, kan je hele mooie en fijne accomodaties vinden. Ik wissel mijn verblijf in Ubud altijd af tussen wat meer luxe en eenvoudig. Mijn favoriete low budget guesthouse in Ubud is absoluut de Swan Inn. Als ik naar Ubud ga, verblijf ik altijd enkele dagen hier. Alhoewel de website (ook) in het Nederlands is, is het toch echt op en top Balinees, inclusief het personeel. Net zoals in Laos woont de eigenaar met het gezin in de Swan Inn in de achterste huisjes. Bij een Balinees guesthouse betekent het dat je de grond deelt met de familie. In de ochtend zal je de familie kunnen zien als ze hun rondes doen voor gebeden en offers in de tuin, terwijl ze ook jouw ontbijt verzorgen.

De locatie van de Swan Inn is perfect; midden in het centrum. Maar doordat je een steegje in moet lopen, is het toch zeer rustig gelegen. In de directe omgeving zijn dus fijne restaurants en massage gelegenheden. De kamers zijn van zeer basic tot meer comfortabel, maar allemaal goed. Ik verblijf altijd in de eenvoudige kamers, welke een douche (met warm water), toilet, bed, kast, bureau en ventilator hebben. Elke kamer/huisje heeft een soort veranda, waar ik graag zit. En élke kamer is in traditionele Balinese stijl, met hand bewerkte houten deuren.

Ondanks dat er een website is, adviseer ik je ook om de prijzen te bekijken op Agoda. Of loop er naar toe en probeer korting te krijgen op het gevraagde tarief. Dat werkt goed als je buiten het seizoen reist. Daarnaast kan je op locatie de verschillende kamers bekijken en aangeven waar je wilt verblijven. Ik vind de kamers het fijn die uitkijken op een klein rijstveld en een vijver. Ook heeft de Swan Inn een mooie tuin. Ontbijt is overigens inclusief en het wordt geserveerd op je veranda. Kortom, een aanrader.

Het publiek: backpackers en vakantiegangers van uiteenlopende leeftijd. Omdat Ubud een kunstenaarsdorp is, zal je hier altijd een goede nachtrust hebben.
swan inn Ubud

Probeer het eens

Heb je altijd gedacht dat een hostel of guesthouse niets voor je is? Probeer het eens, zou ik zeggen. Zoals je ziet zijn de genoemde accommodaties behoorlijk divers. Mocht je een heel ander beeld hebben (gehad) bij de  term ‘jeugdherberg’, hoop ik in ieder geval dat ik je aangenaam heb kunnen verrassen!
signature sheila

Comments

comments

26 gedachten over “Favorieten: De beste hostels ter wereld

 1. Zef schreef:

  Leuk! Ik moet zeggen dat ik in Amerika best goede hostels heb gehad. Vooral de grote steden hebben HI-hostels, erg groot, maar ook met veel faciliteiten. Die in NZ en Australië zien er echt fantastisch uit.

  • Sheila schreef:

   Omdat de HI-hostels volgens een keten werken, zit je eigenlijk altijd wel goed qua veiligheid, reinheid en goed management. Ze zijn wereldwijd niet altijd de meest sfeervolle. Maar goede HI hostels verken ik graag :). Welke zijn jouw favoriet?

  • Sheila schreef:

   Jawel hoor. Nederland beschikt over hele goede hostels. De bekendste zijn de Stay Okay hostels, omdat deze zijn aangesloten bij HI (wat een wereldwijde organisatie is). Daar zijn er zo’n 30 van door heel Nederland. En niet alleen in de grote steden. Ze zitten vaak ook in verrassende gebouwen, zoals een kasteel in Domburg. Ik vind ze gewoon iets minder gezellig, omdat het meubilair geen sfeer heeft (ze zijn robuust en bedoeld om 100 jaar mee te kunnen). Daarnaast mis ik de keukens. Ook altijd een leuke plek om medereizigers te ontmoeten. Maar toch heb ik zelf in diverse Stay Okay hostels in Nederland gezeten. Daarnaast zijn er nog genoeg andere hostels.

   Ik ga zeker vaak op reis. Maar vergis je niet in het backpacken. Daar draait het om low budget reizen, zodat je vaker kan. En als je je prioriteiten op reizen stelt, kan iedereen wel gaan. Ik ga bijvoorbeeld nauwelijks uit eten, of koop geen nieuwe auto, of geef veel geld uit aan kleding. Is een reis voorbij, spaar ik voor de volgende. Ik werk 32 uur per week en heb een salaris volgens de norm. Ik laat er gewoon veel voor liggen om veel te kunnen reizen.

 2. Marjolein schreef:

  Mooi lijstje. Het idee van een hostel spreekt me wel aan, alleen zou ik toch liever een aparte kamer hebben. Ik ben nogal gesteld op mijn privacy en als ik op vakantie ben wil ik graag mijn eigen ritme aanhouden! Al lijkt me een dorm natuurlijk wel heel gezellig.

  • Sheila schreef:

   Dat is wel een ding. Als je in een dorm slaapt, moet je natuurlijk wel wat inleveren op privacy. Maar storend heb ik dat nooit gevonden. Juist omdat je er andere leuke dingen voor terug krijgt, als je je er voor open stelt. En je kan het natuurlijk ook afwisselen. Een keer in een dorm voor een nacht, om het eens te proberen. En voor de rest een eigen kamer in een hostel. En elke nacht is anders in een dorm, omdat je altijd andere mensen hebt. Dus zie het niet persé als negatief als je net die avond mensen had met wie het niet klikte.

 3. Lonneke schreef:

  Jaaa die eerste twee zijn gaaf! Ik vind hostels erg leuk tijdens een lange reis, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er tijdens een vakantie niet voor kies. Ik hou toch wel van mijn privacy 🙂

  • Sheila schreef:

   Dat kan ik me voorstellen. Vooral nu je moeder bent. Dan gaat het misschien niet eens om alleen de privacy, maar ook meer dat je toch even lekker tot rust kan komen en juist minder mensen om je heen wilt.

   Als ik een weekend weg ga met mijn lief, kies ik ook niet voor een dorm. Dan heb ik maar 2 nachten en slaap ik net zo lief samen. Maar.. bij voorkeur is het wel alsnog een kamer in een hostel. Vind ik toch veel gezelliger 🙂

  • Sheila schreef:

   Dankjewel en dankjewel. Ja, absoluut. Ik heb echt het geluk dat ik al zoveel moois heb mogen bezichtigen. En er zullen meer mooie plekken bij komen, hoor. Maar ik ben al dankbaar voor wat ik tot nu toe heb kunnen zien.

  • Sheila schreef:

   Dat is dus een gedachte die behoorlijk achterhaald is.

   Je kan ten eerste een 2-persoonskamer nemen, net zoals in een hotel. In een hotel heb ik ook wel eens last gehad van een luid snurkend persoon van de kamer ernaast. Dus daar kom je het net zo goed tegen :). En het verschil is ook… je bereidt je anders voor in een hostel. Als je een dorm deelt, neem je oordopjes mee.

   Plus… het woord jeugdherberg is niet meer van toepassing. Er verblijven mensen van verschillende leeftijden en ook gezinnen. Maar goed, daarom schreef ik natuurlijk ook deze blog. Om mensen te laten weten dat hostels van tegenwoordig niet meer passen bij het beeld wat men er jaren van heeft gehad (en nog heeft) :).

 4. Maaike schreef:

  Echt leuk om te lezen zo’n lijst! Nieuw Zeeland heeft inderdaad prachtige en vaak knusse hostels. In jouw lijstje zie ik geen hostel waar ik ook geweest ben, zou toevallig zijn geweest! Heb je ook een lijstje met meest verschrikkelijke hostels? In Australië heb ik een paar hostels gehad waarvan ik dacht, morgen meteen weer weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *